Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37201) sultansmith válasza gorbep (#37199) üzenetére


sultansmith
senior tag

nem, de a hangmérnökök a sztereo rendszerekre dolgozzák ki a hangzást nem pedig valami "gömbre". Lövésem sincs, hogy hogy szólhat élőben, még sosem hallottam ilyet, de azt is tudom, hogy mind azt a hangtechnikai tudást, amit a maszter stúdiókban összeharangoztak, sztereo rendszereken tették, ezekre a rendszerekre is tervezték a lehallgatást. Én nekik hiszek.

Van valahol egy videó ahol Sellyei Tamás meséli el, hogy miért nincs értelme pl. az 5.1-nek, ha zenéről beszélgetünk, ha érdekel valakit, megkeresem. Nagyjából ugyanezt gondolom erről a cuccról is, extravaganza, másfél tonna superego.

(#37200) contaxg
Sztem vajazhatod a kalapod. És ehhez nem is kell szuperhallás.

[ Szerkesztve ]

Babakék is never ever motherfuckin' DIE!

(#37202) bajnokpityu


bajnokpityu
félisten

ez szép és jó, de nem erről volt szó...

Az 1 db hangszerről volt szó,h hogyan jelenik meg valójában otthon, és h mennyivel előnyösebb a gömbsugárzó. Valamint nem kell hozzá űber rendszer, csak egy jó lánc,hogy az olyan felvételről kiderüljön merre állt a zongora, ahol a szobaakusztika benne van a felvételben.

vagy,amikor a mikrofontól elfordul a trombitás...

[ Szerkesztve ]

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#37203) #71562240 válasza bajnokpityu (#37194) üzenetére


#71562240
törölt tag

Az eddig témánk szempontjából ez csak egy mellékes megjegyzés, de talán fontos, erre a mondatrészedre vonatkozólag: "...beraknak egy irányitott mikrofont elé(ami visszaverődésekből felveszi a szobát is, igy lesz némi térérzet is a hanganyagban)..." Én szándékosan hangsúlyoztam többször is hang szóródását, azaz, a térinformációk elsősorban a hang szóródásából adódnak, ezt az "elsődleges" térinformációt pedig a visszaverődések átalakítják az akusztikai tervező szándékai szerint. De a zenének az üres, bevetetlen búzamezőn is lesz (háromdimenziós) tere, sőt mondhatni, hogy az üres búzamezőn lesz "hamisítatlan" tere. Én magam a hangversenytermekhez képest mindig is jobban szerettem a szabadtéren megszólaló zenét, lásd például a főúri kastélykertek ezen célra létrehozott nyitott "kioszkjaiban", ahol ugyebár nincs "akusztika", hanem csak a "valóságos" tér.

(#37201) sultansmith "Nem, de a hangmérnökök a sztereo rendszerekre dolgozzák ki a hangzást nem pedig valami "gömbre"..." Két "gömbre"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sztereó kétcsatornás hangrendszer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "...nem pedig valami "gömbre"..." De nem is valami "vonalra".... Hangsúlyozom, hogy szerintem továbbra is indifferens az érvelésetek a gömb(dipól, omni)sugárzók értelmével kapcsolatban.

[ Szerkesztve ]

(#37204) #71562240 válasza sultansmith (#37201) üzenetére


#71562240
törölt tag

Kiegészítésül:
"Van valahol egy videó ahol Sellyei Tamás meséli el, hogy miért nincs értelme pl. az 5.1-nek, ha zenéről beszélgetünk, ha érdekel valakit, megkeresem. Nagyjából ugyanezt gondolom erről a cuccról is, extravaganza, másfél tonna superego." Azért nincs általában értelme az 5.1-nek zenére, mert a zene olyan módon szólal meg, olyan módon hallgatod, mint ahogy egy sztereó rendszert hallgatva, azaz "szemben ülsz a zenével/ülsz a zene előtt". Kevés olyan zene van, ahol a zenekarok a hallgatóság mögött is játszanak, de az ilyen zenékhez éppenséggel van értelme a töbcsatornás hangrendszernek.

(#37200) contaxg "Ha valaki megmondja nekem a MÜPA 8. sorában, becsukott szemmel, hogy egy hegedűs háttal vagy éppen szemben játszik a közönséggel akkor megeszem a kalapom!" Nagyon sokan, nagyon jó aránnyal meg fogják tudni mondani. Tényleg vajazhatod, vagy ahogy szereted! :D

[ Szerkesztve ]

(#37205) andorra


andorra
őstag

Vannak pocsék, rendkívül jó és a két szélsőség között széles minőségi skálán mozgó zenei felvételek. Ezeket úgynevezett szakemberek készítik, de még a neves kiadók kiadványai között is jelentős minőségbeli különbségek vannak. Amíg ezek fennálnak, én kizárólag azoknak a hangmérnököknek fogadnám el az érvelését, aki a legjobb felvételeket produkálták. A többiek mondhatnak bármit, hát még azok, akiknek csak elképzeléseik vannak a témáról.

(#37206) contaxg válasza #71562240 (#37204) üzenetére


contaxg
veterán

OK!! :DDD

De a lényeg talán érthető volt, hogy egy hangszer rezonátornyílásának pontos állása kevésébé érzékelhető ilyen távolságból és nem is annyira fontos a zene szempontjából. Szerintem koncertszerűbb hallgatni egy omnival zenét, mint pl.a tölcséres dobozaimmal. A tévedés jogát fenntartom! Több sapekot nem eszem ma! :)

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#37207) #71562240 válasza contaxg (#37206) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ez neked kalap?!?!?!

Persze, a lényeg érthető volt.

[ Szerkesztve ]

(#37208) sultansmith válasza #71562240 (#37203) üzenetére


sultansmith
senior tag

Hát voltam már 1-2 stúdióban, volt alkalmam beszélgetni ismert és elismert hangmérnökökkel és producerekkel, de a gömb szó nem nagyon hangzott el, amikor a sztereó képalkotásról beszélgettünk, sőt! A túlzottan szétpanorámázott sztereokép gyakran okoz fázishibákat, így maga a sugár, amit sztereó panorámábanban érzékelünk, gyakorlatilag kisebb, mint azt némelyek gondolnák, a valódi érzetet a hangfalak egymás közötti, és a hallgató közötti távolsága adja. Nemhogy gömbben nem gondolkoznak, de még félgömbben is alig. Persze nem is vonalban! :D

Megpróbálom leírni paraszti példával, hogy mi a bajom ezzel a csodaribbonnal, mert lehet nem fogalmazok elég jól. Vegyünk egy festményt, mondjuk egy Munkácsyt. Elismert, szép, jó, szeressük. Aztán jön valaki, hogy ő a Munkácsy képeket full hd-ban, 300 herzen 3d-ben leképezi, és ebből csinál egy kiállítást. Az egész szép, meg jó, meg érdekes, de Munkácsy 2d-re álmodta a képeit, és amit azon a kiállításon látnál, ne biztos hogy tetszene magának Munkácsynak. :D Én valami ilyesmit érzek.

Babakék is never ever motherfuckin' DIE!

(#37209) #71562240 válasza sultansmith (#37208) üzenetére


#71562240
törölt tag

"...volt alkalmam beszélgetni ismert és elismert hangmérnökökkel és producerekkel, de a gömb szó nem nagyon hangzott el..." A vonal szó még kevésbé hangzott el!!!!!!!!!!!!!!!
"Nemhogy gömbben nem gondolkoznak, de még félgömbben is alig. Persze nem is vonalban!" Ha már valamiben, akkor "gömbben", azaz térben gondolkodnak,

A Munkácsy-példád nemhogy sántít, hanem éppen az ellenkezőjét, a fonákját mutatja annak, amiről én beszéltem. Én éppen arról beszéltem, hogy ha már kópiát vagyunk kénytelenek készíteni az eredetiről, akkor a gömbsugárzóval PONTOSABB, az eredetit sokkal korrektebbül helyettesíteni képes másolat készíthető. A gömbsugárzó nem színesebb-szagosabb-izgalmasabb, hanem PONTOSABB-IGAZABB kópiát tud nyújtani. A zene háromdimenziós, a gömbsugárzó hangja háromdimenziós, a "normál" hangdoboz hangja egydimenziós (tehát az eredeti műalkotásra kevésbé hasonlító) - természetesen a metafora kedvéért sarkítva.
Példádnál maradva, Munkácsy 2D.re álmodta a képet, nem csinálunk belőle 3D-t, a zeneszerző 3D.re álmodta a zenét, nem csinálunk belőle 2D-t - ha nem muszáj.

[ Szerkesztve ]

(#37210) contaxg válasza #71562240 (#37209) üzenetére


contaxg
veterán

Neked egyébként omnid van?

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#37211) sultansmith válasza #71562240 (#37209) üzenetére


sultansmith
senior tag

Hát, én ezt azt hiszem már nem tudom jobban elmagyarázni! :D

Mi már soha nem fogunk egyetérteni ebben, sajnálom! :D

:R :R :R

[ Szerkesztve ]

Babakék is never ever motherfuckin' DIE!

(#37212) #71562240 válasza contaxg (#37210) üzenetére


#71562240
törölt tag

Sajnos nem. Csak "normál" hangdobozom. Érzem is a sajnálatos különbséget az omnikhoz képest, de ez ugyebár elsősorban pénzkérdés.

(#37211) sultansmith Soha ne mond, hogy soha! :B

[ Szerkesztve ]

(#37213) contaxg válasza #71562240 (#37212) üzenetére


contaxg
veterán

Popra, rockra jobban szeretnék egy nagyobb Tannoyt vagy JBL ládát. De hát a pénz tényleg nagy úr!

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#37214) #71562240


#71562240
törölt tag

21.00 órától "Sebő Ferenc zene" lesz a Duna tévén, 21.30-tól "Clannad zene" az M1-en.

(#37215) nebulo5 válasza #71562240 (#37214) üzenetére


nebulo5
senior tag

""Clannad zene""...
Gondoltam, nem árt picit fejleszteni az általános kultúrámat, és a gugliba rákerestem erre a témára...
De csak valami anime témát találtam :U
Elűznéd elmémről a homályt "Clannad" témában?

Üdv: nebulo

(#37216) ozzy711 válasza contaxg (#37213) üzenetére


ozzy711
őstag

Két ekkora doboz megfelelne? :DDD

(#37217) blattida válasza ozzy711 (#37216) üzenetére


blattida
nagyúr

Ezek csak az átlagos nagyobbacska tannoy dobozok, ennél azért nagyobbakra gondolt, szerintem. :K ;]

nebulo
Olvass... :)

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#37218) contaxg válasza ozzy711 (#37216) üzenetére


contaxg
veterán

Ez igen jó lenne!! :)

0:15, m1 J. S. Bach: Máté-passió
A zenekar eléggé meglepő összeállítású: Vashegyi György, Orfeo Zenekar, Capella Savaria, Purcell Kórus, Debreceni Kodály Kórus, Zádori Mária, Németh Judit, Kálmán László , Megyesi Zoltán, Kovács István, Cser Krisztián

[ Szerkesztve ]

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#37219) Auratech


Auratech
őstag

Amikor élő zenét hallgatunk, a hallgatás pozíciójában hallásunkkal mintát veszünk a hangtérből, amit tudatunkban hangélményként alkotunk újra.
Ezt a folyamatot igyekszik kiszolgálni a mesterséges hangsugárzás. A hangtérből a mikrofonok közelítően hasonló karakterű mintát vesznek, mint a fülünk. Jó műfejes felvétel jó fejhallgatóval a valós hangtér illúzióját is létrehozhatja. A többmikrofonos felvételek keverésekor is egy sztereó bázis a hangkép centruma.
Nyitott fülesen a műfej felett monitorozva egy kürtkvartett szinte ugyanúgy szól, mikor a fülest lenémítom... Ez egyszemélyes dolog, túlságosan zárt rendszer. A zene viszont mindenkié...

A hangszórós lejátszás létrehozza a hangtér korrekt vázlatát, amit hallásunk helyére tesz a belső hangkép kialakításakor. Ezért hifizünk, mert élményszerűen lehetséges így zenét hallgatni.
A videózás analógiájára a legjobb film nem a 8K-s, mindenütt pengeéles 3D. Az zavaró, ultraHD szappanopera hatású. Az információ áramlását, fókuszát komponálni kell, mert az ember feje nem káptalan. Ezért lehetséges 16biten, akár tömörített formátumokkal kiváló hangélményt adni és az élményre nem garancia a legjobb berendezések használata sem a hangláncban, a minkrofontól a fotelig.

A jó hangsugárzók a hallgatási ponton létrehozzák a felvetel hangterének a fenntebb tárgyalt ideálishoz közelítő vázlatát. A gömbszerű ideális sugárzás meg egy kiterjedtebb térben teszi ugyanezt, amíg a teremakusztika össze nem rondítja. Közeltérben egy ponton majdnem azonos a hangélmény.

[ Szerkesztve ]

Auratech Field Recording

(#37220) Auratech


Auratech
őstag

Egy esti búcsudal, amit sokol rádión is szívesen hallgatok:

Ombra mai fu-Nathalie Stutzmann

Auratech Field Recording

(#37221) blattida válasza Auratech (#37219) üzenetére


blattida
nagyúr

A videózás analógiájára a legjobb film nem a 8K-s, mindenütt pengeéles 3D. Az zavaró, ultraHD szappanopera hatású. Az információ áramlását, fókuszát komponálni kell, mert az ember feje nem káptalan.

Olyan film nincs, amelyen minden pengeéles, de nem a felbontástól lesz éles a kép, hanem az optika megfelelő fókusztávolságtól.
Arról, hogy egy film vacak, nem a felvételi rendszer tehet, hanem az alkotók, akik létrehozták, de legfőképp a rendező és a forgatókönyvíró.

A technika csak egy eszköz, ha megfelelően használjuk, akkor jó, tehát gömbsugárzók esetében is, amik működési módjukból fakadóan nagyon koncertszerűen tudnak szólni, természetesen ez igaz a hagyományos dinamikus hangszórókra is, de aki már halott például mbl hangsugárzót, az tudja, hogy miről beszélek.

A fejhallgató valóban nagyon személyes és intim eszköz, megvan a maga varázsa és képes a nagyon meghitt és zenei produkcióra, de pont a működési módjából fakadóan a valódi térábrázolásra nem alkalmas, tehát tere van, akár hatalmasnak is érződhet, de az nem az igazi, az igazi mélyhangok esetében pedig hiányzik a testi kontaktus, azaz nem remeg a gyomrod és a tested egy templomi orgonát hallgatva, míg ez hangdobozok/hangfalak esetében elég gyakran előfordul.

Természetesen abban igazad van, hogy a hallgató ember személyétől függ leginkább az élmény létrejötte és/vagy megtapasztalása és pontosan ezért lehetséges, hogy egy műszakilag, technikailag alfától omegáig tökéletes lánc, a tökéletes felvétellel együtt sem azt adja, amit a hallgatója szeretne, igényelne, elvárna, hiszen a tökéletesség tökéletesen szubjektív dolog, ami objektíve nem létezik/létezhet.
Ám ez már megint túl messzire visz... :R

A Handel-Stutzmann-Orfeo 55 trió nagyon szép és nagyon alázatos produkciót ad nekünk, köszönjük. :R

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#37222) Auratech válasza blattida (#37221) üzenetére


Auratech
őstag

Minden oké a válaszodban és elfogadom, a fejhallgatóra vonatkozó "működési módjából fakadóan a valódi térábrázolásra nem alkalmas" kivételével, mert ez éppen azért van, hogy a helység akusztikája ne legyen benn a sugárzott zenében és ne legyen áthallás az oldalak közt.

A Neumann műfejen felvett hang szépen tartalmazza azokat a hatásokat (fülgörbék, archatás, árnyékolás, binaurális szeparáció..) ami miatt épp ezért használatos mindenféle egész hallást alapul vevő mérésben. Zenei-, ipari-, terem-, -broadcast, járműakusztika, hangszerkészítés...
A keverés aprólékos része is fülesen megy. A direkt és tér rétegek arányítása, hangszínek. Az akusztikus felvételek terét is fülesen lövi be a hangrongálók többsége. Hangszórón nem hallom, hogy a kompresszált éneksáv épp elveszi a fuvola terének lecsengését vagy csak alig...

Az MBL-nél 2004-ben voltam Berlinben. Km-re az MBL-től tanyáztam az Etage-ben. Meghallgattam a mbl 101 E párt. A nagy 101x nem volt háznál. Vokális kevés mikrofonos zenén gyönyörű, homogén.

Auratech Field Recording

(#37223) Ear001 válasza contaxg (#37164) üzenetére


Ear001
addikt

;] :C

(#37224) szakibá... válasza Auratech (#37220) üzenetére


szakibá...
senior tag

Roppant idegesítő, ahogy a spiné hangja kóvályog a jobb és bal oldal között, ahogy mozog és forgatja a fejét. Tipikus A-B mikrofonozási hiba, ilyen kis létszámú együttest nem szabad így rögzíteni, főleg, ha potenciálisan mozgó hangforrás (énekes) is van. Semminek nincs határozott iránya a hangképben. Egyetlen sztereó mikrofon egy pontban sokkal jobb színpadképet adott volna.

Az EGYENLŐRE nem egyenlő azzal, hogy EGYELŐRE. Még nem!

(#37225) blattida válasza Auratech (#37222) üzenetére


blattida
nagyúr

Az rendben van, hogy a fejhallgatónál nincs benne a hallgató helyiség akusztikája, viszont, amit írtam, az arra vonatkozott, hogy a valóságban mindkét füledbe eljut ugyanaz az információ csak fáziskéséssel, a fejhallgató esetében ez nem valósul meg, ettől nem lesz igazi térhatás, még akkor is, ha műfejes technikával történt a hangrögzítés, illetve, amiről már írtam, a hangérzékelés nem csak füllel történik, fejhallgatóval történő zenehallgatásnál a test érzései és visszajelzései nem jöhetnek létre.
A valóságban, a koncerteken is jelen van a helyiségek akusztikája, az áthallás is adott és elkerülhetetlen, ott sem fogod észlelni, hogy mely hangszer vagy énes hangja vész el jobban a nem létező csatornaszeparáció miatt.
Értem, hogy miért és miről írsz, de a fejhallgatózás egy mesterségesebb reprodukciós eszköz, megvannak az előnyei (részletesség, analitikusság, plusz a praktikumából és működési módjából eredő, mások számára csöndesség, zavarmentesség), de alapvetően nem természetes módja a hallás használatának.

Ezzel természetesen nem azt írtam, hogy a fejhallgatózás fölösleges, rossz és értelmetlen, hiszen szinte mindenki él vele, megvan a létjogosultsága és előnyei, bizonyos körülmények, élethelyzetek mellett megkerülhetetlen a használata. :K

szakibá...
Azért ez erős túlzás, én akkor pont fejhallgatóztam és nem érzékeltem ezt az állandó vándorlást.

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#37226) blattida válasza szakibá... (#37224) üzenetére


blattida
nagyúr

Természetesen nem arra gondolok, hogy nincs vándorlás, hanem arra, hogy egy ennyire térben mozgó előadó hangjának vándorlása nem meglepő és ráadásul, annyira azért nem erőteljesen jelentkezik, mint amennyire az írásod alapján gondolni lehet.

Ha az adott helyen elől ülsz és ott sétál és forog előtted stutzmann asszony, akkor bizony hol jobbról, hol balról fogod észlelni a hangját.
Annyiban viszont igazat adok, hogy ennél lehetett volna kevésbé érzékelhető módon is rögzíteni a vívódást, ami, az eredeti operaelőadásban azért kevésbé lehet zavaró.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#37227) szakibá... válasza blattida (#37225) üzenetére


szakibá...
senior tag

Az igazi térhatás éppen a múfejnél a legvalószínűbb, de ott nem is szabad áthallásnak lennie, kicsit félreérthető volt, amit írtál. A műfejnek sok egyéb baja van, ami miatt nem terjedt el. Sajnos én is sokkal többet hallgatok fejhallgatót, mint hangszórót, aki nem egyedül él, az így jár.
Csodálom, hogy nem hallod az ének ingázását, én is fejhallgatót használtam. Kiváncsi vagyok, hány embert zavar még ez rajtam kívül.

Az EGYENLŐRE nem egyenlő azzal, hogy EGYELŐRE. Még nem!

(#37228) szakibá... válasza blattida (#37226) üzenetére


szakibá...
senior tag

Képpel együtt még elmegy, de csak hangfelvételnek tekintve számomra hiba. Persze lehet, hogy valakinek esetleg így tetszik azt gondolva, hogy végre nem egy statikus hangkép, de én tudom, hogy mitől van és számomra ez nem koncepció, hanem a felvételi módszer következménye, amit én nem szeretek.

Az EGYENLŐRE nem egyenlő azzal, hogy EGYELŐRE. Még nem!

(#37229) Auratech válasza blattida (#37225) üzenetére


Auratech
őstag

...A spiné valójában is elég rendesen kóvályog... Csak a muzikalitás okán tettem ide, mert nagyon szeretem.

A hangérzékelés csak füllel történik. A hozzádadódó, azonos fázismenetű rezgést természetesen testszerte érezzük. Ez így van. Rezonátorok vagyunk.
A binaurális hallásról tényleg ne kezdünk előadásba. A fogalmi tisztánlátáshoz ajánlom Wersényi térbeli hallás munkáját.
-A csatornaszeparációt a buksim valósítja meg és a fülem.

Auratech Field Recording

(#37230) dudika10 válasza szakibá... (#37227) üzenetére


dudika10
veterán

Szerintem például borzalmasan rossz.

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#37231) #71562240 válasza nebulo5 (#37215) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nono! Beütve a Clannad szót a Google-ba kiad az általad említett anime-re is találatokat, de a találatok többsége mégiscsak a Clannad nevezetű legendás folk-rock zenekarról szól! Például a szokásos Wikipédia szócikket is ott találod a lista elején, gondolom viszonylag helytálló adatokat közöl. A Blattida által linkelt honlapjuk is elég jó persze, e kettőtől lavina módszerrel elindulva rengeteg mindent találhatsz, illetve ha azt írod be, hogy Clannad band, akkor töményebben kapod a rájuk vonatkozó találatokat. Régi, nagyhírű, színvonalas zenekar, nem arról híres, hogy Enya is a tagja volt, hanem a zenéjéről, ami sajnos néha el-elcsúszik a popzene irányába is, a folk-rock határain túlra.

(#37221) blattida "Arról, hogy egy film vacak, nem a felvételi rendszer tehet, hanem az alkotók, akik létrehozták, de legfőképp a rendező és a forgatókönyvíró." No meg a sok néző, akik szeretnek vacak filmeket nézni, ezért az ő számukra készült filmeket eleve vacakra készítik. :B
Én egy kis sznobizmus elől nem ugrom eleve félre, de Stutzmann mamát legfeljebb hallani szeretem, mert ha látom is, akkor már egy kicsit giccsbe hajlik a gesztusrendszere, emellett félek is tőle, hogy az elragadtatottsága nem csap-e át ámokfutásba. :B

(#37227) szakibá... Szerintem is kifejezetten túlzott mértékű, meghamisított a felvételen az énekhang ingázása, rontja a műélvezetet. Sőt, számomra képpel együtt rosszabb, mert ha nincs kép, akkor még el tudom képzelni, hogy angyalszárnyakon ide-oda repked vagy hogy ide-oda teleportálódik a színpadon, de a képen látom, hogy csak imbolyog, így főleg zavaró, hogy a hangja különválik a szájától.

(#37232) Toobee


Toobee
veterán

Ha már így benne vagyunk a legendákban! Balanescu Quartetre nem akar jönni valaki?

https://barbieripnk.hu/

(#37233) #71562240 válasza Toobee (#37232) üzenetére


#71562240
törölt tag

Én akarok, csak még közel sem biztos, hogy lesz rá alkalmam.

(#37234) blattida válasza szakibá... (#37228) üzenetére


blattida
nagyúr

Félreértés ne essék, nekem ez a fajta előadásmód annyira nem teszik, de ez az operás előadásmód végül is érthető egy operarészlet esetében.
A-B mikrofonozásnál sem feltétlenül kellene ilyennek lennie, meg lehetne úgy is oldani, hogy az előadó hangja ne billegjen ennyire a két oldal között.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#37235) Auratech válasza #71562240 (#37231) üzenetére


Auratech
őstag

Műszakilag ez a felvétel egy fos. A zene boldogító hatása, ami megfogott. Az a nagyon felemelő folyamat, amit ez a kevéssé nőies, sőt gesztusaiban inkább tökös énekesnő ad a zenének és a zenészeknek, akik a boldogságtól összemosolyognak, adják magukból a legjobbakat.
Az énekben ott a dráma, amit a természet ajándékának csodálata és a benne gyönyörködő ember esendősége feszít fel a hangokra. Az ének egy két hangja már-már bariton tónusú, miközben a visszatérő halk fődallamban éretten, gyönyörűen nőies. Mentes a maníroktól. Szerintem. A zenekart szépen viszi.
Ez a nő nem díva, mégsem taszít. Idős és nem operál hangjában sem a nőiség adottságaival. Kicsit macsóleszbi. Ez jobban emlékeztet a bennem kialakult Farinelli karakterre, mint a fimbéli elbaszott főszereplő.
Farinelli kutatásaim során alakult ki bennem az az elképzelés, hogy Farinelli hangjának mélyebb lágéi hasonlíthattak Stutzmann karakterére, miközben a magasakban messze fölémehetett C. B. nyitottságának, amit például Miklósa Erika berlini, hülye, alterdíszletes Varázsfuvolájának Éjkirálynő áriájában hallottam.
A Serse egyébként 1738-ban csúfos bukás volt, öt előadással.

[ Szerkesztve ]

Auratech Field Recording

(#37236) andorra válasza Auratech (#37235) üzenetére


andorra
őstag

Az ilyen klasszikus zenei kritikák nagy előnye, hogy a társadalom mélyrétegébe hatol, az ott használt alpári szavak tudatos, művészien irodalmi köntösbe ültetésével.

(#37237) Afterdark


Afterdark
csendes tag

Uraim, egy kis segítség kellene.

Kinéztem ezt az erősítőt.

Szerintetek passzol ehhez a rendszerhez?

Philips 308 lemezjátszó philips400 hangszedővel
Grundig Proff. 1500a

Vélemény?

afterdark felhasználónak 8 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Aki nem káromkodik vezetés közben, az nem is figyel az útra...

(#37238) blattida válasza Afterdark (#37237) üzenetére


blattida
nagyúr

Szerintem nagyon gyengus ez a technics, hangilag is és a phonója is vacak, sajnos.
Tudom, hogy olcsón jutnál hozzá, de mégis mennyiért?
Sokkal jobban járnál egy nad 3020-as erősítővel, az sem lenne sokkal drágább, viszont fölényesen jobb hangú, minden szempontból.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#37239) #71562240 válasza Afterdark (#37237) üzenetére


#71562240
törölt tag

Szerintem arra nem nagyon lehet válaszolni, hogy passzol-e a "rendszerhez", mert ez nem igazán rendszer, hanem két aránytalan, egymáshoz nem illő készülék egymás mellett (ami persze önmagában nem bűn, nyilván úgy adódott, hogy egymás mellé kerültek, de rendszert nem alkotnak). Arra lehet válaszolni, amire Blattida is válaszolt hogy adott pénzért mit érdemesebb venni a Technics helyett, kiegészítve például Denon PMA-260-nal a lehetőségeket - vagy akár feljebb ugorva a "Denon ranglétrán", ha van pénz.

(#37240) Afterdark válasza #71562240 (#37239) üzenetére


Afterdark
csendes tag

Mi az oka, hogy nem passzolnak a dolgok?

afterdark felhasználónak 8 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Aki nem káromkodik vezetés közben, az nem is figyel az útra...

(#37241) #71562240 válasza Afterdark (#37240) üzenetére


#71562240
törölt tag

Még egyszer hangsúlyozom, emiatt önmagában nem kell megijedni, hiszen attól még szólhat jól, inkább az a lényeg, hogy az egymáshoz illően, rendszert alkotóan összeválogatott készülékek a zenei minőséghez egy kis pluszt is hozzá tudnak tenni, egy kicsivel jobban tudnak szólni, mint amennyi az egyszerű "összegük", "átlaguk" lenne - ezt hívjuk ugyebár szinergiának.
Nos, először is ezek eléggé aránytalan, más ár- és minőségkategóriába tartozó készülékek, mondhatni a Philips egy kissé "lehúzza" a Grundigot, nem hagyja kibontakozni a tudását. A lemezjátszód a konstrukcióját és az anyaghasználatát tekintve inkább az "áruházi" tucattermékekhez áll közel, mintsem a hifi lemezjátszókhoz (vagy legalábbis a kettő között van valahol), igaz, furcsa módon a hangja mégis elég jó (legalábbis az olcsó árához képest), a hangján érződik, hogy van egy-két "hifis" megoldás is a konstrukciójában, a hangkarja nem is volt rossz a maga idejében, és persze kulcsmotívum, hogy szíjhajtású. A hangdobozod egy jóval magasabb kategóriájú készülék, többet ki lehet hozni belőle, mint amennyit a lemezjátszó/hangszedő ki tud, másrészt azért is egy kicst kilóg a "rendszerből", mert a professional felirat nem csak reklámszöveg rajta, hanem a konstrukciója-hangja valóban egy kissé a stúdiós (ami nem igazán baj) és a teremhangosításos (ami inkább baj) felhasználás felé orientálja, főleg mai szemmel-füllel vizsgálva.
De mondom, mindez nem súlyos, annyi a lényeg, hogy nem igazán lehet megközelíteni úgy a kérdést, hogy egy adott erősítő mennyire illik a rendszerbe, mert a két készülék nem igazán alkot rendszert, nem "egyívásúak", és valószínűleg itt a fórumon senki sem hallotta őket együtt, tehát nem tudjuk, hogy együtt milyen hangi jellegzetességek jönnek ki belőlük. Legfeljebb a két készülék külön karaktere alapján sejthetjük, hogy az együttesükhöz éppenséggel nem árt valami lágyabb-színesebb hangú erősítő, ami például éppen egy NAD 3020 is lehetne, amely nem csak sokkal jobb minőségű, mint a tervezett Technics, hanem valószínűleg-sejthetően a hangkaraktere is jobban ellensúlyozná a másik két készülék hátrányait. Az ilyesmi persze mindig csak személyes meghallgatás révén dől el (lehetőleg vásárlás előtt!).

[ Szerkesztve ]

(#37242) Afterdark válasza #71562240 (#37241) üzenetére


Afterdark
csendes tag

Kedvelem az ilyen megfontolt stílusú válaszokat.
A két meglévő eszközből a Grundig volt a saját választásom, a lemezjátszót mondhatni megörököltem. Ezért főleg a hangfalakhoz keresek passzoló erősítőt, mivel a lemezjátszó idővel jobb minőségűre lesz cserélve.
Javasoltátok a Denont és a Nadot. Ahogyan názegettem az árakat, a Nad jóval a Denon fölött áll.
Nyújt akkora pluszt, hogy megérje rá beneveznem?

afterdark felhasználónak 8 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Aki nem káromkodik vezetés közben, az nem is figyel az útra...

(#37243) blattida válasza Afterdark (#37242) üzenetére


blattida
nagyúr

Ha ez alapján gondolod, akkor azért azt érdemes tisztázni, hogy ez egy rendesen felújított példány, tehát ez drágább, mint egy eredeti menő manó, egyébként biztosan lehetne alkudni belőle, mert egy kissé még így is drága.

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#37244) nebulo5 válasza Afterdark (#37242) üzenetére


nebulo5
senior tag

Véleményem szerint, a NAD erősítőkre jellemző "dinamikai" képességek, megfelelőbbek lennének a hangsugárzóidhoz. Azok a dobozok viszonylag érzéketlenek (87 dB), a magasabb damping faktorú erősítők határozottab és torzításmentesebb erőforrások lennének.

Üdv: nebulo

(#37245) Afterdark válasza blattida (#37243) üzenetére


Afterdark
csendes tag

Én ez alapján gondoltam.

afterdark felhasználónak 8 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Aki nem káromkodik vezetés közben, az nem is figyel az útra...

(#37246) Afterdark


Afterdark
csendes tag

Kammerer ezt hogyan érted?

"a professional felirat nem csak reklámszöveg rajta, hanem a konstrukciója-hangja valóban egy kissé a stúdiós (ami nem igazán baj) és a teremhangosításos (ami inkább baj) felhasználás felé orientálja, főleg mai szemmel-füllel vizsgálva. "

afterdark felhasználónak 8 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Aki nem káromkodik vezetés közben, az nem is figyel az útra...

(#37247) blattida válasza Afterdark (#37245) üzenetére


blattida
nagyúr

Általánosságban is igaz, mivel a nad eleve egy audiofil gyártó, magasabban pozicionált árakkal, de ez a különbség jogos és megalapozott, bár, a denonok sem rosszak.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#37248) #71562240 válasza Afterdark (#37246) üzenetére


#71562240
törölt tag

A "hifi" hangberendezések fejlesztésének külön ága a "home" azaz otthoni, illetve a "professional" azaz professzionális felhasználási terület, ugyanis a két terület más-más igényeket támaszt a készülékekkel szemben, elsősorban a megépítettséget tekintve, de részben a hangminőségben is, illetve más arányban oszlanak meg a készülékek gyártási költségei a megépítettséget és a hangminőséget szolgáló területek között (összefüggésben a gyártási darabszámokkal, amelyek a professzionális felhasználásban általában kisebbek, tehát ott magasabbak a fajlagos költségek) - miközben természetesen a megépítettség jellege és a hangminőség jellege összefügg. A professzionális területnek is van legalább három ága, a stúdiófelhasználás, a teremhangosítás és a koncerthangosítás, és ezek ebben a sorrendben egyre távolabb állnak az otthoni hifi felhasználás céljaitól, módszereitől, hangminőség-beli jellegzetességeitől, vagyis az otthoni hifinek a legnagyobb átfedése a stúdiófelhasználással van. Az ominózus Grundig hangsugárzón levő Professional felirat tehát nem csak azt jelzi, hogy a gyártó marketingesei hangzatos feliratokat aggattak a készülékre (lásd még a szintén ott levő Super Hi-Fi feliratot), hanem azt is jelzi, hogy ezt a hangdobozt egyfajta "öszvérként", "hibridként" valóban úgy tervezték, hogy valamelyest a professzionális felhasználás feltételeinek is megfeleljen, azon belül is a stúdiófelhasználáson kívül akár a teremhangosítás feltételeinek is. Emiatt a megépítettsége és a hangminősége-hangkaraktere is egy kicsit amolyan "átmeneti" a különböző igények között, vagyis egyfajta jolly joker akar lenni, nem mindenben az othhoni hifi zenehallgatási felhasználás kívánalmai szerint tervezték. De az uralkodó tervezési szempontja azért mégiscsak az otthoni hifi volt, tehát jó hangdoboz ez otthoni zenehallgatáshoz, ám az eredeti árát tekintve voltak nála e célra jobbak is, leginkább azok közül, amelyeket kizárólag otthoni zenehallgatási-hifizési céllal terveztek. Szóval ez egy olyan öszvér, amelynek a domináns génjei erednek a "lótól" (értsd home/otthoni hifi) és a recesszív génjei erednek a "szamártól" (értsd professional/professzionális hifi).
A "főleg mai szemmel-füllel vizsgálva" kitétel pedig arra utal, hogy ez a készülék még valamelyest a hifi (h)őskorából való, amikor még a tervezési szempontok és a hangminőségideál is kicsit más volt mint ma, de ez szintén relatív, mert ez már a kései (h)őskor volt, amikor elkezdődött az átmenet az újkor felé, a hangdobozok mai hangzásideálja felé. Nagyon leegyszerűsítve: régebben elsődleges szempont az erő, az élet volt, a mai elsődleges szempont pedig a kifinomultság a hangdobozok hangjával szemben, tehát mások a prioritások, és a többi szempont csak az aktuális prioritások után következik.

[ Szerkesztve ]

(#37249) Afterdark válasza #71562240 (#37248) üzenetére


Afterdark
csendes tag

Ismét kimerítő a válasz, megnyugodtam hogy nem kell őket kidobálnom. Arcátlan 10.000 magyar forintért jutottam hozzájuk, de még nem tudtam meg hogy mire is képesek, megfelelő erősítő híján..... :(

afterdark felhasználónak 8 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Aki nem káromkodik vezetés közben, az nem is figyel az útra...

(#37250) #71562240 válasza Afterdark (#37249) üzenetére


#71562240
törölt tag

Az valóban arcátlanul jó vétel volt, érdemes legalább az általunk ajánlott erősítők szintjéig elmenned árban, merthogy egyébként azoknál magasabb szintű erősítők illenének hozzá igazából.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.