Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#27051) polonic válasza Grande Ale (#27050) üzenetére


polonic
félisten

Nezd meg a miele vagy szetei oldalan. Ott le vannak irva a reszletek. Sot, ha el is mesz valamelyikhez, ott ki is tudod probalni.

(#27052) mzso válasza blattida (#27037) üzenetére


mzso
veterán

Úgy sem helyes. Hatékonyságra max kb ugyanannyi. Megbízhatóságra, tartósságra, üzembiztosságra soha nem érheti el, hiszen az indukciómotorban csak egy szimpla elpusztíthatatlan rotor van rézrudakkal amihez összeköttetés sem kell.

(#27053) mzso válasza ribarszki (#27045) üzenetére


mzso
veterán

Én nem rég vettem menalux porzsákot (1000-es típus, duraflow-os) de ezen nem karton van hanem műanyag.

(#27054) pjen válasza mzso (#27052) üzenetére


pjen
félisten

Igen,de van egy csomó hátránya:súly,térfogat,nehézkes szabályozhatóság,stb.

(#27055) blattida válasza mzso (#27052) üzenetére


blattida
nagyúr

Akkor még egyszer: a hagyományos kommutátorosra vonatkozott az állításom, az általad beemelt elektronikus kommutátorossal szemben, azaz, előbbi megbízhatóbb és tartósabb.

A mostani állításodnál meg pjen véleményét osztom, hiszen mosógépben nincs/nem lenne valós előnye az aszinkron motornak, ellenben van hátránya, amit pjen is említett.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#27056) pjen válasza blattida (#27055) üzenetére


pjen
félisten

Mosó gépben még hagyján,hiszen van hely és nem is árt ha nehezebb,de egy porszivóban már érdekes elgondolás.

(#27057) mzso válasza pjen (#27054) üzenetére


mzso
veterán

Ez igaz. Ezért is mondtam egyből ahogy felvetettem a szénkefés motorok tiltását az elektronikus kommutátort. Így ahol tényleg szükséges kis méret/súly ott egy-az egyben le lehet cserélni.

Meg említettem hogy vannak egyéb alternatívák is. Szerintem állandó mágneses rotorosoknak talán még jobb is a súly- és térfogat/teljesítmény arányuk.

(#27056) pjen
Ja. Mosógépben kb tök mindegy egy pár kiló, vagy nagyobb hely ide vagy oda.
Porszívóba mehet PMSM vagy olcsóbban elektronikus kommutátoros. (meg a fúrógépbe, sarokcsiszolóba, stb)

[ Szerkesztve ]

(#27058) mzso válasza blattida (#27055) üzenetére


mzso
veterán

De ez elektronikusra sem igaz! Épp azt magyaráztam az előbb...

Hiába írod le még egyszer attól még téves marad. Inkább értelmeznéd azt amit olvasol.

(#27059) pjen válasza mzso (#27057) üzenetére


pjen
félisten

állando mágneses motorok

(#27060) vans?


vans?
őstag

sziasztok!

lakasberendezes elott allunk, harom dologban kernenk egyelore segitseget.

1. huto - itt kaptunk mar tippet, de egyelore ez a befuto: [link] van esetleg valakinek ilyen? a lenyeg az lenne, hogy ne legyen 140cm-nel magasabb es legalabb A++. Illetve a garancia is fontos lenne, kb. max 100-ig.

2. mosogep - eloltoltos keskeny mosogepre lenne szuksegunk (6kg), ami inkabb A+++, es max. 130k.

3. porszivot is venni szeretnenk, szonyeg is lenne 1-2, de foleg laminalt padlohoz, ezert nem szeretnek sokat aldozni, 25-30-ert lehet viszonylag normalisat kapni?

koszonom a valaszokat!

hábm bábm

(#27061) pjen válasza mzso (#27057) üzenetére


pjen
félisten

A BLDC motoroknál elérhető legnagyobb teljesítmény rendkívül magas, szinte kizárólag a melegedés korlátozza, ami a mágnesekben kárt tehet. A BLDC hátránya a magasabb költség, aminek két oka van. Az első az, hogy a BLDC motoroknak összetett elektronikus sebességvezérlőre van szükségük a működéshez. A kefés egyenáramú motorokat egész egyszerű vezérléssel lehet működtetni, ilyen például a rheostat. A második ok, hogy több hasznos alkalmazásra még nincs kifejlesztett megoldás a kereskedelmi szektorban. Például a távirányítós hobbisták által használt, kereskedelmi forgalomban kapható BLDC motorok kézzel tekercseltek, míg a kefés motorok armatúratekercseit olcsóbban, tekercselőgéppel csévélik. A működés elvéből következik, hogy az egyenáramú soros motor mintájára soros BLDC motor nem készíthető.

(#27062) .DLL válasza mzso (#27057) üzenetére


.DLL
veterán

Az "elektronikus kommutátoros" is állandó mágneses BL (brushless) motor.
Nagy ritkán, nagy méretben esetleg lágymágneses vas forgórészű, amit az állórész mágnesez fel az aszinkronhoz hasonlóan, de a hatásfokuk csak nagy méretben kielégítő, így háztartásigép méretben elmondhato, hogy ez mind egy kutya: mgyarán állandó mágneses. vagy hívjuk akárhogy is, BLDC-nek, stb. ;)

(#27061) pjen Ha pl. nem elég erősek az állandó mágnesek, akkor az is lehet egy korlátozó tényező a teljesítményben, míg univerzális motornál az álló- és forgórész vasmag mágnesessége együtt növekszik, és jó esetben egyszerre telítődik, így akár extrém magas fordulatszámok is elérhetők az áram növelésével (ha a tekercs is bírja, feltételezzük, hogy bírja). Ha minőségi, nagyon erős mégneseből felépített a BL motor akkor szintén nagyon jó eredmények érhetők el, de ez valóban drágább ügy. :K :(

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#27063) mzso válasza pjen (#27061) üzenetére


mzso
veterán

"A működés elvéből következik, hogy az egyenáramú soros motor mintájára soros BLDC motor nem készíthető."

Itt nem tudom mire gondolsz. Nyilván, hiszen a rotoron csak mágnes van. De ilyenre nem is gondoltam, inkább helyette. Elektronikus kommutátoros univerzális helyett.

"Az első az, hogy a BLDC motoroknak összetett elektronikus sebességvezérlőre van szükségük a működéshez"

Ez igaz a PMSM-re (Ami AC-re van kitalálva) is? (Ha nem kell változtatható sebesség akkor nyílván baromi egyszerű, mert csak rá kell kötni az áramot)

[ Szerkesztve ]

(#27064) mzso válasza .DLL (#27062) üzenetére


mzso
veterán

Én nem látom akadályát, hogy akár simán csak átalakítsanak egy szokásos szénkefés dizájnt. Simán csak tesznek rá.

Bár nem értek az elektronikához, erre kb csak egy tranzisztor kell amit vezérel valami ami figyeli a rotor pozícióját. (Amit olyan baromi egyszerű módon is lehet figyelni mint az egér görgőben)

A kontaktust a rotorhoz meg valami alacsony súrlódású megoldással kell biztosítani. (gondolom valami rézcsapágy lenne a legjobb)

(#27065) blattida válasza mzso (#27058) üzenetére


blattida
nagyúr

#27031

A Te állításod volt az, hogy az elektronikus kommutátor jobb lenne, mint a szénkefés, erre írtam kifejtve, hogy gyakorlatilag ez nem teljesül, azaz jelenleg nem igaz. Félreértés miatt ebbe a témába Ti hoztátok be az aszinkron motort, aminek viszont az eredeti állításodhoz meg az enyémhez sincs semmi köze. Pont az a baj, hogy épp Te nem olvastad értelmezve, csak leragadtál, valamiért, az aszinkronnál és ahhoz viszonyítasz, miközben én nem.

Ha meg bevallottan nem értesz az elektronikához ( meg, ezek szerint, a fizikához sem), akkor minek állítasz akkora szakmai baromságot, hogy a szénkefét ki lehetne váltani egy tranzisztorral? Ez ugyanis lehetetlen.

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#27066) blattida válasza blattida (#27065) üzenetére


blattida
nagyúr

Meg az említett rézcsapággyal. Remélem, hogy csak viccelsz.

pjen
Miért nem használod a rheostat szép magyar nevét? A potméter jobban hangzik. ;]

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#27067) mzso válasza blattida (#27065) üzenetére


mzso
veterán

Ha nem bírsz értelmesen beszélni akkor ne másban keresd a hibát. Most először írtad le, hogy az elektronikusat hasonlítottad a szénkeféshez.
Az állításod még mindig hülyeség.

"akkor minek állítasz akkora szakmai baromságot, hogy a szénkefét ki lehetne váltani egy tranzisztorral? Ez ugyanis lehetetlen."
Na jó nem eggyel hanem többel. Csak az áram folyásának irányát kell cserélgetni. KB ennyi hiba volt az elképzelésemben.
(Amúgy meg, ha nem esett volna le nem önmagában helyettesíti.)

"Meg az említett rézcsapággyal. Remélem, hogy csak viccelsz."
Azzal meg végképp nincs probléma. Korábban láttam olyat a neten hogy valaki közönséges golyóscsapággyal vitt át áramot egy rotorra. A réz az csak jobban vezeti az áramot

(#27068) blattida válasza mzso (#27067) üzenetére


blattida
nagyúr

Nem most írtam le először:
#27031 hozzászólásodban írtál a kommutátoros vs elektronikus kommutátoros kérdéskörben egy állítást, amire én a [#27034] hozzászólásom utolsó mondatával válaszoltam. Itt jött a félreértés #27036, amire én magyarázatot adtam a #27037-ben, erre írtad ezt a #27052-ben, még mindig a félreértésbe ragadva, erre már mindkettőt beírtam a #27055-be, hátha sikerül kijönni a félreértésből, de nem, mert erre meg ezt írtad a #27058-as hozzászólásodban, amire én meg ezt a #27065-ben, végül érkezett Tőled a #27067.
Szerintem egyértelmű, hogy ki értette félre és ki ragaszkodik a félreértéséhez, valamint az is, hogy én végig a kommutátoros (szénkefés) és elektronikus kommutátoros viszonyról beszéltem.

Valóban kicsit több alkatrészre van szükség, mint néhány félvezetőre.
A rézcsapágy persze, hogy vezeti az áramot, nem is ezzel van gond, de ezt, szerintem, Te is tudod.

Vannak már jó néhány éve például inverteres motorok, azokban nincs szénkefe, gondolom, azokat kedveled, de azokról sem árt tudni, hogy nem a tartósság és megbízhatóság bajnokai, alapvetően kivitelezési-elektronikai okokból kifolyólag. Sajnos a világ nem ilyen egyszerű, nem fekete vagy fehér, az elektronika nem mindenre és nem végleges megoldás.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#27069) mzso válasza blattida (#27068) üzenetére


mzso
veterán

Te csak azt hajtogattad, hogy az elektronikus kommutátorosra gondoltál. Csak azt nem hogy az indukciós helyett. De hagyjuk is már. (Mondjuk még így megkérdőjelezhető az állításaid java. Csak az bizonyos hogy olcsóbb.)

"A rézcsapágy persze, hogy vezeti az áramot, nem is ezzel van gond, de ezt, szerintem, Te is tudod."

Én nem látok különösebb gondot. Mechanikai terhelésnek nincs alávéve, csak elektromos kontaktust kell biztosítania. De egyszerűbb lenne ha leírnád hogy mit gondolsz problémának.

"Valóban kicsit több alkatrészre van szükség, mint néhány félvezetőre."
Néhány félvezetőre ami kapcsolgatja az áramot, meg valami ami kontaktust teremt. Tudomásom szerint ennyit csinál a mechanikus kommutátor.

"Vannak már jó néhány éve például inverteres motorok"

Szerintem az inverter az jóval többet tud mint ami ehhez kell. Az rendes váltóáramot alakít elő ehhez meg csak kapcsolgatni kell.

(#27070) blattida válasza mzso (#27069) üzenetére


blattida
nagyúr

Két hsz-emben is írtam, hogy konkrétan nem az aszinkron motorról (az indukciós hivatalos, rendes neve) beszéltem, a többiből meg egyértelműen következik, igaz, ahhoz el is kellett volna őket olvasni...

Egy csapággyal nem tudsz célzottan tekercseket gerjeszteni.

A néhány félvezető működtetése, védelme egy kicsit összetettebb kapcsolást jelentene a gyakorlatban, nem lenne olcsóbb és tartósabb, mint a szénkefék.

Az inverterek ebben az esetben egyenáramot hoznak létre és azzal vezérlik a motor fordulatszámát és forgási irányát. Valóban lényegesen bonyolultabb a szükséges elektronika, de ennek vannak gyakorlati előnyei,igaz, a tartóssága elmarad a kommutátorostól.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#27071) pjen válasza blattida (#27070) üzenetére


pjen
félisten

Szerintem engedd el.Ez egy szélmalom harc,csak idegeled magad feleslegesen. :)

(#27072) mzso válasza blattida (#27070) üzenetére


mzso
veterán

"többiből meg egyértelműen következik, igaz, ahhoz el is kellett volna őket olvasni..."

Hát nem.

"Egy csapággyal nem tudsz célzottan tekercseket gerjeszteni."

Nem is volt cél, csak felvinni az áramot a forgórészre, kevés surlódással. Több funkciója nem lenne.

"Valóban lényegesen bonyolultabb a szükséges elektronika, de ennek vannak gyakorlati előnyei,igaz, a tartóssága elmarad a kommutátorostól."

Pl a jóval nagyobb hatékonyság? :)

"Az inverterek ebben az esetben egyenáramot hoznak létre és azzal vezérlik a motor fordulatszámát és forgási irányát."

Nem tudom miért mondod. Most csak annyi az elképzelés hogy helyettesítve legyen a szénkefés kommutátor funkcionalitása, hatékonyabban. Minden más maradhatna ugyanaz. De mintha te minél bonyolultabb elektronikát akarnál.

(#27073) #94529552 válasza pjen (#27071) üzenetére


#94529552
törölt tag

Hogy képzeled? :O Az övé kell legyen az utolsó szó, én már rájöttem. ;]

(#27074) Winnie The P


Winnie The P
őstag

Hali!
A feleségem nagyon rajta van, hogy mosogatógépet akar venni. Jelenleg a családban 7-en vagyunk (idővel 2-vel csökkenni fog a létszám). Főzés terén inkább a hétvégéken van jobban főzve (hét közben csak elvétve). Inkább a keskeny kivitelt részesítenénk előnybe (hely miatt). Van egy kiszemelt darab, mégpedig ő : [link] Esetleg vélemény róla?

Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|

(#27075) Csabroncka válasza Winnie The P (#27074) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

A mosogatógép önmagában egyáltalán nem ördögtől való dolog! A poharakat (és sok más mindent) soha nem lehet olyan tökéletesen tisztára mosni kézzel mint géppel - ennek több oka van!

A legfontosabb, hogy több gépet nézz meg fizikailag! A tálcák erősek és masszívak legyenek. A gyanúsan vékony anyagú tálcás gépeket mellőzd!

Mai gépek esetén és mosogatógépnél jellemzően a második és ötödik év a kritikus. A garanciát ehhez érdemes igazítani.

(Fogalmazhatnék úgy, hogy az a gép ami hiba nélkül veszi a 2. évet nagy valószínűséggel 5 éven belül nem fog elromlani. Valamint az a gép ami 5 évig reccenésül nélkül elment képes akár megérni hiba nélkül a 10. évet is)

"in medias res"

(#27076) pjen válasza Winnie The P (#27074) üzenetére


pjen
félisten

7 embernek a keskenyt kár megvenni,még 5 nek is nagyon kicsi.

(#27077) ribarszki válasza Winnie The P (#27074) üzenetére


ribarszki
őstag

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Ne vegyetek 45cm-es keskeny kivitelűt. Pláne ennyi emberre, de még 4-re is édes kevés.

(#27078) Winnie The P válasza pjen (#27076) üzenetére


Winnie The P
őstag

A 10 terítékes mosogatógép kevés 5 embernek?! Ha kifejtenéd bővebben, ugyanis még sosem volt mosogatógép a családban.

Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|

(#27079) pjen válasza Winnie The P (#27078) üzenetére


pjen
félisten

Nincs mit kifejteni.A tíz terítékhez jön még mondjuk egy nagy leveses fazék egy testes serpenyő,pár kislábas,poharak.Esetleg egy tepsi. :) De próbálld ki 5 emberre főzzél és nézd meg mekkora helyet foglal a mosatlan.Egy ötliteres fazék mellé például már nem sok minden fér.Persze lehetúgy használni,reggeli után egy rövid progi,aztán tervezett főzés,amelyik edény már nem kell berakni.Az ebédelés alatt megint lemehet egy progi,mikor végzett kürámolod és berakod a tányérokat,evőeszközt,maradék edényt.Útálni fogod már másnap.

[ Szerkesztve ]

(#27080) ribarszki válasza Winnie The P (#27078) üzenetére


ribarszki
őstag

Kicsi, kevés, nem praktikus. Mert belaradok a poharakat, mert azt úgyis szebben mossa el. Mert a bögréről leszedi a teafoltot, mert belerakod a tányérokat, de akkor már menjen a műanyag doboz is amiben a töltöttkáposzta volt, mert ez legalább normálisan elmossa. De jó lenne a jénai tálat is beletenni, mert ráégett a rakottbab.

A gyerek napközben szörpöt iszik, szülő kávét, stb. Minden landol a gépben. És lám lám egy 12 terítékes gép egy 4 tagú családban gyakorlatilag minden este el van indítva.

Ne vegyetek keskeny kivitelűt.

(#27081) Grande Ale válasza Winnie The P (#27074) üzenetére


Grande Ale
őstag

Felejtsd el. Nagynénémnek van ekkora, olyan mint egy játék mosogatógép. 12-13 teritékest vegyetek, ezt nagyon megbánnátok szerintem...

[ Szerkesztve ]

(#27082) Winnie The P


Winnie The P
őstag

Köszönöm mindenkinek a választ. Akkor ez: [link] megfelelő lehet?

Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|

(#27083) pjen válasza Winnie The P (#27082) üzenetére


pjen
félisten

Igen,ez jónak tűnik főleg az öt év gari baráti.

(#27084) Winnie The P válasza pjen (#27083) üzenetére


Winnie The P
őstag

Köszönöm szépen a segítséget! :R

Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|

(#27085) .DLL válasza Winnie The P (#27078) üzenetére


.DLL
veterán

Nálunk is nem a terítékek foglalják el a nagy helyet, hanem a minden más. :D De a nagyok általában tudnak fél programot, amikor pl. csak az egyik tálca mosogat, a másik az off.

(P.H.)

(#27086) #94529552 válasza pjen (#27083) üzenetére


#94529552
törölt tag

Baráti az évente fizetendő 5-10k? :( (Most nem emlékszem pontosan mennyit kérnek). Ezt már beszéltük, hogy nem ajánlott üzlet. Innen is jobb lenne például.

(#27087) pjen válasza #94529552 (#27086) üzenetére


pjen
félisten

Nem tudom,ezt kihagyhattam,nem ismerem a boltot,én egyébként sem vásárolok neten.Csak a gépet és az öt év garit néztem.

(#27088) #94529552 válasza Winnie The P (#27084) üzenetére


#94529552
törölt tag

Hohó, azért ne kapkodd el. [link]
Évente kiszállási díjat kell fizetni, különben nincs gari. A másik, hogy az MM-ben a linken olcsóbb, és regisztrációval + 2év garit adnak. Így 4 éved lesz alapból. Itt a 2év garisra is lehet + éveket venni. De van még Bosch is olcsóbban, de itt majd csekkolhatod mindig az árakat.

[ Szerkesztve ]

(#27089) #94529552


#94529552
törölt tag

Aki nem látogatja a Bestbuy-t:
Itt többféle készülékről írnak(teszkó), melyek féláron vagy még olcsóbban vehetők, pl. több dolog valamiért olcsóbb Egerben, de máshol is van ilyen, pl. Botmixer, El. fogkefe, kenyérpirító, Rapoo billentyűzet, Philips borotva, stb, de pálinkafőzőt is többen vettek 120k helyett 12k-ért. :D

[ Szerkesztve ]

(#27090) Lacess


Lacess
tag

Sziasztok!

Vennénk pár háztartási gépet és ezekre gondoltunk elsőre:

Mosógép

Hűtő

Mikro (Ezt is a MM-ből szerettem, 2napja még elérhető volt de ma már nem)

Vélemény? Merjük venni? Ne mérjük venni?

:R

Sokan most váltanak Windows 10-re, pedig nekem már a 98 is megvan.

(#27091) BB9000 válasza Lacess (#27090) üzenetére


BB9000
senior tag

LG mosógép mehet.
A Liebherr hűtő helyett inkább Bosch No Frost-ost vennék. Pl. ezt: Itt Nekem 10 éve van No frost hűtőm. Sokkal kényelmesebb, mert tényleg nem kell leolvasztani. Utálom a hűtőolvasztást.
Mikró: Nekem a kinézett Pana elég drágának tűnik.

(#27092) #94529552 válasza Lacess (#27090) üzenetére


#94529552
törölt tag

Nem rosszak szerintem, de én csak a mikróhoz szólnék hozzá. Szerintem az ipon nem jó képet rakott fel, mert inkább így néz ki, és a Videopartnál jobb áron van. De létezik belőle grilles verzió is, szintén inverteres.

[ Szerkesztve ]

(#27093) zoltan6 válasza Lacess (#27090) üzenetére


zoltan6
őstag

A mikrón ez a fóliabillentyűzetes kezelőpanel szerintem nagyon gáz,még árulnak ilyeneket? :(
A mosógép,hűtő szerintem vállalható :K
(#27092) Pumma na így már mindjárt más ez a mikró :K

[ Szerkesztve ]

(#27094) BB9000 válasza Lacess (#27090) üzenetére


BB9000
senior tag

Ami még a Bosch javára szól a Liebher-rel szemben: durván jó áron van most a MM-ban, 5 év garit adnak akcióban és 10% pénzvisszatérítési akció van rá.

(#27095) #94529552 válasza zoltan6 (#27093) üzenetére


#94529552
törölt tag

A12 éves mikrómnak semmi gondja a színes fóliás nyomógombokkal[link]. Nekem még mindig jobban bejön az a dizájn, mint a teszkós kinézetű kiálló fényes fém(vagy annak látszó) gombok. A Jet gomb van legtöbbet nyomkodva, mert az 1000W-os állandó melegítést csinál.

[ Szerkesztve ]

(#27096) Lacess


Lacess
tag

Köszönöm mindenkinek!

A mikro esetében valóban rossz a kép, nem is innen rendelnénk. Tudom hogy van belőle grilles verzió is de nagy valószinüséggel soha nem használnánk ezt a funkciót, emiatt leginkább csak plusz hibalehetőségként tudok rá tekinteni.

A hűtő esetén azért vennénk ezt mert nagyon jó tapasztalatok vannak vele ismerősi körben, illetve a neten kurkászva is csak jókat írnak róla. Szerintünk a félévente egyszeri leolvasztás és kitakarítás bele fér a dologba. Emelett ez a modell még "analóg" vezérlésű, sima bimetál kapcsolóval (tudomásom szerint) ezáltal időtállónak és egyszerűen javíthatónak tűnik.

Sokan most váltanak Windows 10-re, pedig nekem már a 98 is megvan.

(#27097) _Petya_


_Petya_
őstag

Sziasztok,

Beépíthető indukciós lapból mi az ajánlott mostanában?

A szempontok

- Jó lenne valami minőségi, inkább legyen drágább de jó legyen,
- Jó lenne ha korlátozható lenne a teljesítmény, 25A-es megszakítón lenne, 4 mm~2 kábellel, láttam némelyik főzőlapot vissza lehet szabályotni, 2,5, 4, stb. KW-ra, ez fontos lenne,
- Plusz pont ha nem fekete, hanem világos színű, tehát fehér, vagy világos barna (női szempont ;) )

Ezt néztem: http://www.whirlpool.hu/termekek/beepitheto-keszuelekek/fozolapok/szatenezuest-indukcios-fozolap-elcsiszolt-kivitel-58-cm-szeles-acm-808-ba-s

Nem látom, hogy tudja-e a teljesítmény korlátozást, és a minőségében sem vagyok biztos, hogy jó, ti mit szóltok hozzá? Vagy esetleg tudtok jobbat ajánlani?

Köszi előre is!

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#27098) mzso válasza _Petya_ (#27097) üzenetére


mzso
veterán

Ezt a korlátozósdit nem értem. Mindegyiken csak annyi korlát van amekkora a fokozat teljesítménye amire beállítod. De arra nem lehet építeni, hogy majd soha nem lesz fullra állítva. Főleg ha néha mind a négy főzőzóna megy.

"25A-es megszakítón lenne, 4 mm~2 kábellel,"

Ezzel azt mondod hogy egy fázison lenne? És az egész egy automatán?
Szerintem nem lesz jó. A mi 4-esünkön két 3600W-os körre van osztva. Ezekhez pont elég a 16A-es automata. Egy 25-ös 32-A-hez lehet egy kicsit kevés lesz.

(a vezeték keresztmetszethez nem tudok hozzászólni)

(#27099) Fr3eWar válasza Lacess (#27090) üzenetére


Fr3eWar
őstag

Mi ilyet vettünk tavaly mikróból: Panasonic NN-GD462MEPG

Vélemények:
+ nagyon gyorsan melegít
+ marha jó a kvarc grill
+ hatalmas belső rész

- nincs quick start, az indításhoz vagy állítani kell időt a csavaróval, vagy előre beprogramozni mondjuk fél percet egy percet stb, és akkor mem-gomb majd start gomb
- 10 másodperces léptékkel halad, talán 2 percig utána vált nagyobbra, ez nem is lenne gond, de ha mondjuk elindítasz 30 másodpercet és úgy döntesz kellene még 10 másodperc, na az nem megy, mert a csavaró gommbal csak +1percet ad hozzá.
- inverteres ami tuti jó, de valami marha hangos a venti benne, hangosabb mint maga az a mikrós búgás, és valami szenzor alapján ha X másodpercet ment, vagy olyat melegítettél benne ami felhevült, akkor, ha kinyitod az ajtót minden elhalkul minden kikapcsol (a világítás nem) és ha becsukod az ajtót még kb fél-egy percig visszakapcsolja a továbbra sem halk ventilátort.

Ennyi nagyvonalakban.

Jó lett volna tudni ezeket korábban, mert ezek alapján nem biztos hogy újra megvenném.

Lehet hogy ezzel a gombos panellal jobb, mert pl hozzá tudsz adni menet közben is 10sec-et, passz.

(#27100) _Petya_ válasza mzso (#27098) üzenetére


_Petya_
őstag

De arra nem lehet építeni, hogy majd soha nem lesz fullra állítva. Főleg ha néha mind a négy főzőzóna megy.

Igen, pontosan erre kell a korlát, úgy nem engedi mindet fullra állítani, hanem csak a megadott összteljesítményig. Példa: ha beállítom hogy max 4KW, és két zónát feltekerek maxra, akkor a harmadikat már csak 3-asig engedi, de ha visszaveszem azt a kettőt monduk 8-ra, akkor a harmadikat már engedi 5-ösre is, stb. Tehát nem lehet túllépni a beállított limitet, nem kell erre külön figyelni.

És igen, sajnos egy fázis van, az össz bejövő 32A, és egy 25A-es körön lenne a főzőlap. Ezzel, és egy 5,5-6 KW-ra korlátozással jó lenne, de ha nem lehet korlátozni a főzőapot, akkor a felhasználónak kellene erre figyelni, arra meg, ahogy írod is, nem lehet építeni.

[ Szerkesztve ]

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.