Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#27301) koxx válasza dethroner (#27300) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Igen, baromi nagy elmeny...

(#27302) DeFranco válasza dethroner (#27300) üzenetére


DeFranco
nagyúr

a dráma egyébként az, hogy le lehet ezt a beszélgetést folytatni értelmes keretek között is. nekem is van olyan ismerősöm akinél csak "felső" kategóriás cuccok vannak, miele, liebherr, talán más nincs is. van ami 20 éves van ami 5 de neki természetes hogy ezeket választja.

teljesen jól el tudunk a kérdésről diskurálni, teljesen valid érveket felhozva és a másik érveit a maximális igyekezettel megérteni és elfogadni próbálva, lehetőleg objektíven, magunkat alkalmanként a másik helyzetébe gondolva-helyezve egyeztetni azt, ahogy látjuk a világot a háztartási kis- és nagygépek tükrében.

rengeteg esetben adok neki igazat, és rengeteg esetben fogadja el az én érveimet.

ehhez nem kell sok, csak cseppnyi ész, intelligencia, meg hogy az ember ne akarja minden áron feltuszkolni a saját orrát a saját s*ggébe és már kész is a recept az értelmes párbeszédhez amiből legalább egy de inkább mindkét fél tanul valamit. így is lehet.

@koxx: addig mit vársz amíg zsigeri reakciók és kontextusból messze-messze kiragadott és a saját állásponthoz végletekig extrapolált mondvacsinált érvek mentén megy a diskurzus? már ha nem ragadunk le ott, hogy a problémát tömjük be pénzzel, ha nem megy, kicsit több pénzzel? nem az álláspontokkal van a baj, hanem azzal, hogy egyesek képtelenek a feketén meg a fehéren kívül más színben gondolkodni. az ilyen bináris tahósággal meg nehéz értelmes vitát folytatni. nyilván ez is extrapolált helyzetleírás, amit most leírtam, de kénytelen vagyok sarkítani, hogy átmenjen a sűrű ködön egy parttalan vitában...

(#27303) #94529552 válasza dethroner (#27300) üzenetére


#94529552
törölt tag

:K Nekem is tetszett.

[ Szerkesztve ]

(#27304) ribarszki válasza DeFranco (#27302) üzenetére


ribarszki
őstag

Mit jelent az a kifejezés, hogy extrapolált érv és extrapolált helyzetleírás? Mármint az általad említett kontextusban mit jelent?

[ Szerkesztve ]

(#27305) DeFranco válasza ribarszki (#27304) üzenetére


DeFranco
nagyúr

generalizált, általánosított, továbbvezetett, kiterjesztett, le nem fedett dolgokra ráhúzott

(#27306) Dufy válasza BB9000 (#27259) üzenetére


Dufy
csendes tag

Köszi a részletes válaszod, de amiket nézegettem, ez a 60k kategória, nem csak grill-t és mikrohullámot tud, hanem meleg levegőt is, 230 fokig, ezért gondolnám, hogy ez a legjobb módja a sütő helyettesítésének. Ilyenben van bárkinek tapasztalata?

(#27307) BB9000 válasza Dufy (#27306) üzenetére


BB9000
senior tag

Igazad van. Erre a szempontra nem gondoltam. A hőlégkeverés funkció egy mikro esetében arra nagyon jó tud lenni, ha olyan recepted van, amiben a hőfokot kell fixen beállítani az ételhez. Ilyenek pl. a sütemények, piskóták. Ezeket mikróban még sosem készítettem. Én is szivesen olvasnék gyakorlati tapasztalatokat.

(#27308) numera007 válasza Dufy (#27306) üzenetére


numera007
tag

Nem most vettem, hanem régebben egy angol áruházi maradék kombi mikrót. Akkor nálunk 90eFt volt a Whirlpool hasonló tudású gépe, ezt meg 23eFt-ért vettem egy outletben. Na lényeg, hogy mindent tud. Grill, mikró légkeveréses, és mindennek a kombinációja. Tehát mikró+grill vagy mikró+légkeverésés, kiolvasztás, stb. Van hozzá mikróban használható fémtepsi, alacsony és magas tálca tartó. A lényeg, ha elromlana csak valami hasonlót vennék. Sütünk, főzünk, kiolvasztunk, pirítunk, szotyit vagy bármit benne. Nagyon cool.

(#27309) #40553216 válasza Atesz 666 (#25626) üzenetére


#40553216
törölt tag

Kicsit sokára ugyan, de apró, de alapvető különbség van a ti (DeFrancóval együtt) hozzáállásotok és a szerintetek ürgebőrbe búj Miele titkos ügynökök véleménye között. Ez pedig az, hogy a Mielét csak fikázzátok (különösen te), míg ürgebőrösök bármikor bármi mást is ajánlanak, ha mégsem, akkor azt indokolják. Nem azzal, hogy „a másikat véletlenül sem, mert az csak egy hájpolt, drága fos”.

DeFranco
Spec. abban a hsz-emben, amire az egyszavas reakciót kiváltó választ írtad, pusztán Zeki példájára adott válasz nyomán kifejtettem, hogy miért is lehet érdemes akár 60e Ft-os gépet is venni. A Miele kiemelése külön jelzéssel csak ironikusan érthető. Én ugyan „csak” egy 44e Ft-ost vettem 40-ért, de azóta vettem hozzá XL parkettafejet. 9 hónap alatt két porzsák, ezalatt szívóerő csökkenés 0, a porzsákon kívül a porzsák terében 0 por, klikkes fémcsövek csövek, bolygókerék (amit pl. az Electrolux alig használ, még a legdrágább gépeire sem teszi, de amelyikre igen, annál szinte világmegváltó ötletként marketingeli).

(#27311) Met


Met
nagyúr

Hogy on is legyen....

Lidl-ös, Aldi-s robotporszívokkal érdemes foglalkozni?
39 nm a lakás, szőnyeg nem nagyon van, magas küszöb nincs.
Ami még érdekes lehet hogy a földön lévő hosszú haj mennyire akasztja meg őket.
Ezek a kategóriás gépek szívnak is vagy csak söpörnek?

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#27313) canniball válasza Met (#27311) üzenetére


canniball
nagyúr

Korábban ribarszki leírta az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat, keress rá az ő postjai között.

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#27314) ribarszki válasza Met (#27311) üzenetére


ribarszki
őstag

Keress kicsit vissza, sokat írtam róla. De röviden, a Lidl gépekkel nem igazán, viszont az Aldi gépeivel érdemes foglakozni. A legjobb az RVC5000-es széria volt, ami a kínai Ilife cég A4-es porszívója átmatricázva. Erős szívóerő, főkefe, stb. Nagyon patent modell, ilyenem volt, szerettem, nyugodt szívvel ajánlom. Ha nincs szőnyeg, akkor a főkefe sem létszükséglet.

Esetleg kínai cégek (pl. GearBest) EU raktárból érdemes Ilife A4 modellt megrendelni. A végén már 35-40k körüli áron adták, mert jön az utód iLife A6 néven és kisöpörték a készletet. Amiben az A6 neked jobb választás lenne, az a gumihengeres főkefe. Vagyis a főkefe valójában egy gumihenger, amihez az oldalsperűk odasöprik a koszt, ez a henger meg minden felszed, illetve a gép beszív azzal a nagy különbséggel, hogy erre egy hajszál sem tekeredik fel. Ha a lakásban sok a hosszú haj, esetleg állatszőr, akkor a hagyományos kefést modellt elég sűrűn kell takarítani. Mármint a hajszálakat levágni. A gumihengernél ilyen gond nincs. Ez a része szinte gondozásmentes. Keress rá ha gondolod, most még kicsit húzós, 230dollár körüli áron mozog.

[ Szerkesztve ]

(#27315) Met


Met
nagyúr

Köszi, visszaolvastam

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#27316) BigBear válasza Peti78 (#27289) üzenetére


BigBear
senior tag

Szia bár lehet, hogy már kicsit későn írok, de írnék némi tapasztalatot az általad eredetileg kinézett porszívókra.
Nem beszéllek rá semmire, csak tapasztalatot írok le.
Nekünk kb. 3 éve van egy Kärcher WD3 porszívónk. Amolyan mindenes porszívó, szó szerint értve.
Az egyetlen porszívó (spéci hamuszívókat leszámítva) amivel nyugodt szívvel szívom ki a maradék hamut a cserépkályhából, úgy, hogy nem köpi ki hátul. Volt Bosch, Samsung, mindegyik szűrőjén átment a hamu. Baromi kényelmes, hogy gyak. bármit felszívhatok vele, nem lesz baja. Az egyetlen, amivel nyugodtan szívom fel a homokot, mészport, bármit, ami pl. lakásfelújításkor, munka közben keletkezik.
Miele hívőknek: ezzel kinyírtunk egy C2-t is... oké, nem erre való, azt aláírom.
DE. Ha porzsák nélkül használom főleg szőnyegen, a szűrője relatíve hamar eltömítődik, azt pucolni meg utálatos.
Porzsákkal nulla gond, a szűrő egyáltalán nem dugul el és így nem csökken a szívóerő, még soha nem ment mellé a beszívott anyag, olcsó a gyári papír porzsák, hónapokig kitart, csak abba vizes dolgot nem illik szívni.
Biztos, hogy nem szűr úgy, mint a rendes HEPA vagy egyéb mikroszűrős normális porszívók. De legalább látni nem látom, hogy kiköpné a port, ami megesett egy azóta megboldogult Samsungnál.
Alapvetően nekünk bevált. Nagy, csúf, de általános célú mindenesnek jó. Nem az a kimondott lakásba való porszívó, de ha valakinek nincsenek extra igényei, megfelelő lehet.

[ Szerkesztve ]

(#27317) Peti78 válasza BigBear (#27316) üzenetére


Peti78
őstag

Hali!
Nem írsz későn, nem rohantam még el porszívót venni. Köszönöm a tapasztalatokat, átgondolom. :R

Blackberry Bold 9900, Blackberry Classic, Blackberry Key2 O1G

(#27319) Csabroncka válasza BigBear (#27316) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

Azt senki nem vitatja, hogy az R2D2 porszívóknak is megvan a felhasználási helye! Azonban ez a porvisszabocsájtásuk és hatékonyságuk alapján nem a lakótér! Sokkal inkább valók durvább, retkesebb dolgok és helyek takarítására ahol viszont egyáltalán nincs értelme és szükség a nagy hatásfokú kimeneti levegő szűrésére.

Peti78: olvasd el Ribarszki kolléga útmutatóját a választásról. Döntsenek a burkolatok és a kiegészítők. Egyértelműen zsákosat válassz, HEPA kimeneti szűrővel. A garancia 2-3 év legalább legyen....

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#27320) #40553216 válasza BigBear (#27316) üzenetére


#40553216
törölt tag

Azért az a „kinyírtunk egy C2-t is” némi magyarázatra szorulna. Mert a WD3 használatának leírásával azt fogalmaztad meg, hogy az olcsó papír porzsák jobb, mint a Miele porzsákjai. Ez aligha igaz. Ami történhetett, az az, hogy a porzsák valami (hegyes tárgy vagy egy kis parázsdarab) miatt kiszakadhatott, így átengedte a szart, ezt a kilépőlevegő szűrő fogta meg, emiatt leégett a motor. Vagy az egész gép leégett a parázs miatt. :DDD

(#27321) mzso válasza Csabroncka (#27319) üzenetére


mzso
veterán

Szerintem ez a HEPA/mikroszűrő mizéria egy parasztvakítás, semmi haszna csak marketing szövegnek jó. Inkább nem is rakom be a szűrőt amit a porzsákhoz adnak, hogy jobban szívjon.

[ Szerkesztve ]

(#27322) koxx válasza mzso (#27321) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Ja nyilván az...a gonosz gyíkemberek találták ki ezt is.

(#27323) mzso válasza koxx (#27322) üzenetére


mzso
veterán

Ha szerinted a gonosz gyíkemberek találták fel a marketinget akkor igen. Ezer meg egy dolgot adnak el értéktelen maszlag és/vagy kamu tulajdonságokkal.

(#27324) Sada


Sada
csendes tag

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy ha házba bejövő vizet már vízlágyítóval kezeljük (gyakorlatilag 0 keménységű a víz), akkor is szükséges-e szerintetek a mosogatógépbe sót rakni?
Elvileg az a só regenerálná a készülékben lévő gyantát, de a gyantára igazából nincs szükség, mert így is úgy is lágy víz kerül a gépbe.
Köszi!

Igyál vizet, Sada fizet!!!

(#27325) koxx válasza mzso (#27323) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Azért mert nem értesz valamihez attól még nem marketing maszlag.

(#27326) BigBear válasza #40553216 (#27320) üzenetére


BigBear
senior tag

Nem tudnám megmondani.
Lehet, hogy valami kilukasztotta a zsákot, mert csiszolás/festés/belső felújítás volt, mindenféle törmelékkel.
Szerencsétlen vonyított, majd kijött a működtető füst belőle. :DDD
Az egész porszívó belseje poros volt, motorral, mindennel együtt.
Ezért mondtam, hogy aláírom, hogy nem erre való szerencsétlen. Mondhatjátok, hogy user error. :DDD :R
Ilyen helyzetre viszont egy ilyen R2/D2 tökéletes.

(#27327) BigBear válasza Csabroncka (#27319) üzenetére


BigBear
senior tag

Ezért írtam, hogy biztos, hogy nem szűr úgy, mint egy rendes lakásba való finomszűrős porszívó.
Mindennek megvan a maga helye.
Nem vitatom, hogy lakásba inkább a normál porszívók valók, csak nálam sajnos - tudom, user error - hullott el pár, mert használtam mindenre. Aztán épp emiatt inkább lett egy lakásban kompromisszumos, de általános célra jó R2/D2.

(#27328) Teodor52


Teodor52
senior tag

Sziasztok!

Szeretnénk az udvarban főzöcskézni, de nem tudom milyen villanyrezsót érdemes vásárolni.
Van valami jól bevált termék?

A másik kérdésem scholl talpreszelő és lábápoló ami bevállt termék?

(#27329) Csabroncka válasza BigBear (#27327) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

Anyáék guruló tornya tökéletes nyári konyhát takarítani és autót/hamut porszívózni papír zsákkal!

mzso: totál tévedésben vagy, ezek szerint nem volt még normális porszívód!

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#27330) #40553216 válasza BigBear (#27326) üzenetére


#40553216
törölt tag

Szerintem szerencse kérdése. Ha az R2D2-vel szívsz fel parazsat, azt is tönkrebasz.d, ha pedig nem, akkor a Mielét sem. Annyi a különbség, hogy az R"-t esetleg nem sajnálod annyira, másrészt a hamut/parazsat előtte lelöttyintheted vízzel, és akkor is felszívhatod, mert száraz-nedves.

(#27334) Met válasza Teodor52 (#27328) üzenetére


Met
nagyúr

Hordozható indukciós lap, ha van hozzá edényed.
De ha kert, akkor miért nem bogrács? :)

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#27335) Teodor52 válasza Met (#27334) üzenetére


Teodor52
senior tag

Itt nézegettem és van is indukciós egész jól néz ki remélem a minőség is rendben lesz.

Nézegettem videókat is és találtam egy ilyet ami nem tűnik rossznak.

Kisebb mennyiségű ételek készítése a cél :)

(#27336) DeFranco válasza Teodor52 (#27335) üzenetére


DeFranco
nagyúr

nekem aldis indukciós "rezsóm" van, még csak próbáltuk, ismerősnél volt kölcsön élesben használatra, teljesen jól működik, tök jó.

[ Szerkesztve ]

(#27337) ribarszki válasza mzso (#27321) üzenetére


ribarszki
őstag

Az általad megfogalmazott, egyébként teljesen téves tényt, egy másik fórumban kissé cizelláltabban kérdésként tették fel. Miben nyújt többet egy utószűrő a porszívó működsééhez? Illetve mi az értelme az Epa/Hepa utószűrőnek.

Akkor ezt válaszoltam:

Ha nem vagy porallergiás, akkor nem igazán fogod érezni a Hepa jelenlétét vagy éppen hiányát. Ha semmilyen utószűrést nem használsz, akkor esetleg annyi fog feltűni, hogy a bútoraid hamarabb lesznek porosak. (Hogy a tüdődbe mi kerül bele az más kérdés) Ezt mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne.
Másrészről ha már allergia, ott sem mindenre jó a Hepa szűrő.
A porszívó a pollen alllergiáddal nem tud semmit kezdeni. A hepa/epa valójában két dolgora jó. Az egyik, hogy utószűrést végez, így ha nem is csökkenti draztikusan, de legalább nem is növeli a levegőben a szálló por mennyiségét. Mondjuk ehhez nem kell Hepa, bőven elég egy Epa osztályú kimeneti szűrő is.
A hepa igazán allergiásoknak jó.
És itt a por/poratka allergiáról van szó. Mert a poratkának valójában az ürülékére vagyunk allergiásak, az irritálja a nyálkahártyát. Persze, egyébként is ott van a szőnyegben, de porszívózáskor azért tetemes mennyiségű port összeszívunk, s ha nem lenne semmilyen szűrő, akkor ez a poratka ürülék a porzsákon átszáguld, majd komoly dózisban kapjuk az arcunkba. Hiszen az egész házat összeporszívózzuk, s koncentráltan eg helyre juttatjuk a port.
Ha valaki kimondottan por/poratka allergiás, neki tanácsolható a Hepa szűrő.
Ha nincs ilyen gond a laksában, akkor megteszi egy Epa osztályú szűrő is. De valami azért legyen, mert bár a porzsák sokat kiszűr, a 0,3mikronnál nagyobb szennyeződések bőven átsuhanna rajta. Az utószűrő pedig az Epa-Hepa-Ulpa osztálytól függően igen nagy százalékát megfogják.

Egyébként a Hepa felirat sem garancia semmire. Mert pl az olcsó kis zsáknélküli gépek a konstrukciójukból adódóan rosszul végzik az előszűrést, s a hepa kb fél év alatt lenullázódik. Persze fél évente senki nem fogja cserélni a gép árának 1/3-áért árult szűrőt, így a már eltömődött szűrő egyrészt csökkentheti a porszívó szívóerejét, illetve és ez a rosszabb, a levegő máshol talál magának kilépési útvonalat, ahol szűretlenül távozik.
Egy normálisan megépített porzsákos porszívóval nincsen ilyen gond, hogy "inkább nem használom a kimeneti szűrőt mert csökken a szívóerő" Egy ilyen gépben ugyanis a porzsák, a motorszűrő és a kimeneti szűrő alkot egy egészet, ami garantálja, hogy ezeket a felületeket ritkán kell cserélni, illetve bosszankodás mentes a porszívózás.

Abban igazad van, hogy nem kell mindenkinek a Hepa szintű szűrés. Én pl nem vagyok porallergiás (csak pollen parlagfűre) és most is "csak" egy B-osztályú kimeneti szűrőm van. Nekem bőven elegendő. De még ezen is az élettartama végén annyi koromszerű, fekte anyag volt, amit kiszűrt, hogy örültem ezt nem kellett belélegeznem.

[ Szerkesztve ]

(#27338) Teodor52 válasza DeFranco (#27336) üzenetére


Teodor52
senior tag

Aldiban vagy a Lidliben lehet mindig kapni ilyen főzőlapokat mert a lidl-nek nincs nemzetközi szállítása?

(#27339) mzso válasza ribarszki (#27337) üzenetére


mzso
veterán

"Az egyik, hogy utószűrést végez, így ha nem is csökkenti draztikusan, de legalább nem is növeli a levegőben a szálló por mennyiségét."

Ez lenne a parasztvakítás része. Csinál valamit, csak az értéktelen, jelentéktelen. Sok-sok porszívózás után befeketedik, roppant minimális mennyiségű porral. (ami normál esetben kb láthatatlan)

"s ha nem lenne semmilyen szűrő, akkor ez a poratka ürülék a porzsákon átszáguld, majd komoly dózisban kapjuk az arcunkba."

Én tapasztalatból por atka allergiásként mondhatom, hogy a porszívó nem csinál semmit. Nem lesz rosszabb, sem jobb. (Leginkább probléma az ágynemű, de azt nem, vagy nem igazán lehet mosni. Nyílván a huzatokat lepedőt kivéve)
Ennek sincs haszna.

(#27340) ribarszki válasza mzso (#27339) üzenetére


ribarszki
őstag

1, Miért lenne parasztvakítás? Valószínűleg eddig te éltél tévedésben - de erre is van a fórum, hogy tanuljunk - a porszívó nem levegőszűrő. Miért is kellene csökkentenie a szálló por mennyiségét? Te a levegőt porszívózod? A lényege pont az, hogy nem növeli a szálló por mennyiségét, ergo jól végzi a szűrést. Amit lentről felszed, felül nem adja ki. Pont, hogy amit csinál azt nagyon is jól csinálja. Az más kérdés, hogy neked teljesen más elképzelésed van/volt eddig a működéséről.

2, Nem valamennyi porocska, hanem vastagon ált a fekete koromszerű anyag, amin az ujjamat végighúzva, úgy befogta mintha tinta lenne. Egyébként ez nem a kalsszikus értelembe vett por volt, mert azt kiszűri a jó minőségű porzsák. Ez mikronnyi méretű koromszemcsék, stb.

3, Még mindig nem tudjuk a porszívód típusát, azt, hogy milyen kimeneti szűrővel rendelkezik, illetve milyen besorolást kapott a kilépő levegő minősége. Így pedig ehhez nem igazán lehet hozzászólni. Ha megosztanád velünk, biztos sokaknak segítene.

[ Szerkesztve ]

(#27342) DeFranco válasza Teodor52 (#27338) üzenetére


DeFranco
nagyúr

periodikus, rendszeresen akcózzák, de ki kell várni.

(#27344) Teodor52 válasza DeFranco (#27342) üzenetére


Teodor52
senior tag

Köszi az infót!

(#27348) dethroner válasza Sada (#27324) üzenetére


dethroner
veterán

Pécsen élek, állítólag brutál kemény a víz a városban. 12 éves az indesit mosógépünk, soha egy deka vízlágyító nem volt benne, mégis működik. Pár hete tűzhely ügyben találkoztam egy márkaszervizessel, akitől megkérdeztem ezt a vízlágyító témát. Azt mondta annál nagyobb parasztvakítást, mint a mosógépbe vízlágyítót, nem tud elképzelni. Azt mondta fél évente egyszer használjak el egy ilyet és nincs vele több dolgom.

[ Szerkesztve ]

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#27349) ribarszki válasza dethroner (#27348) üzenetére


ribarszki
őstag

A kolléga mosogatógépről beszélt. A mosógépben egyetértünk, pont így használom. De ez más ☺️

[ Szerkesztve ]

(#27350) Csabroncka válasza mzso (#27345) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

Van némi rálátásom a dolgokra, tehát nyugodtan keress utána ha érdekel a neten:

Valóban igazad van, hogy önmagában a lakás levegője tiszta, de ugye szellőztet az ember ;]

Szóval önmagában a házi por jelentős része ruhaszövet, emberi bőr, atka és atka ürülék, ebből utóbbi kettő erősen allergizál.

Ami kintről jön és mérgező (szilárd anyagról beszélünk) az a szálló és ülepedő por. Na itt minden van a 2,5 - 10 mikorméterestől az egészen nagyig. Na azt képzeld el, hogy ebben minden van: égésből származó korom, fékbetétből, katalizátorokból származó nehézfémeket tartalmazó por, gumi, műanyag, és minden olyan szutykos cucc amik ezeknek az un. aeroszol részecskék felületén megtapadt (savak, PAH, benzol és sorolhatnám) anyag.

A szilárd szennyezők ellen a lakásban szűréssel lehet védekezni.

A szálló és ülepedő por nagyobb, látható része zsákkal jól szűrhető. Különösen jól teljesítenek a szintetikus zsákok, amik még a nagyobb polleneket, bőrdarabokat, atkaürüléket is megszűrik, de nagyságrendben legalább 2 nagyságrenddel nagyobbat szűrnek csak, minta az EPA vagy HEPA. Ez azt is jelenti, hogy a lakásban található PM10 szűrése is indokolt, mert ez önmagában mérgezőbb hatású mint a nagyobb, jellemezően kiülepedő és látható por. Sokunk tapasztalta azt, hogy a HEPA cserénél a szűrők belső oldala erősen fekete. Ennek pontosan az az oka, hogy a HEPA visszatartja a PM10 jelentős részét, ami a közlekedésből, szilárd tüzelésből jön.

De nem csak a szilárd anyagok miatt kell aggódni. A fóliázott bútorok csurig vannak formaldehid maradékkal, + még ami kintről jön NOx...és egyéb kémiai szennyező anyagok ellen legjobbak a növények.

"in medias res"

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.