Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#122501) Tibiajax válasza nyisziati (#122497) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

miért nem raktad spoiler tag-be??

(#122502) nyisziati válasza Tibiajax (#122501) üzenetére


nyisziati
veterán

:DDD
Egyébként próbáltam, de képet nem lehet. Legalábbis mobilról, az új felületről.

(#122503) emiki6 válasza Viszlát (#122500) üzenetére


emiki6
veterán

Nem, de ebből már nem jövök ki jól. :D

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

(#122504) Mik76 válasza ígyvanferi (#122480) üzenetére


Mik76
senior tag

Hat ugy hogy ha valami nem ugy jon ossze ahogy elore elterveztek, egy vallranditassal torlik a datumot, mintahogy mar megtettek vagy otszor. :)

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#122505) Viszlát válasza emiki6 (#122503) üzenetére


Viszlát
addikt

:D Lesz ez még így se...

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#122506) #48613632 válasza Viszlát (#122494) üzenetére


#48613632
törölt tag

Ebben a formában, talán valóban erős kijelentés.
De ha azt veszem, hogy a stúdiók mindössze a blockbustereik lévén tudnak a mélyebb hangvitelű témáikhoz pénzt elégetni, akkor van benne igazság is.
Óriási rizikó egy ilyen filmbe, akár egyetlen centet ölni, és valószínűsíthetően, ez pont így hangzik el a kerekasztalnál, mikor kiderül, hogy pipa vagy x kerül a cím mellé.
A másik, még ha aránylag sikeres is lesz a film, akkor is olyan kevés pénzt mozgat, hogy ezért nem érdemes stúdióidőt "pazarolni"
Nekem az a véleményem, hogy ha csak a könyvekből indulunk ki, hogy az írott irodalom sokkal jobb arányban tartalmaz komoly tartalmakat, a ponyvákhoz képest, mint mondjuk a filmek esetében. Tehát, alapanyag lenne bőven, mégis, filmek esetében, sokkal szívesebben mennek a tuti pénzre, mint a maradandóra.

(#122507) #48613632


#48613632
törölt tag

Star Wars ikonikus lightsaber párharca, Vader és Obi-Van között, kissé átdolgozva. Nagyon badass :C

Klikk ide

(#122508) Viszlát válasza #48613632 (#122506) üzenetére


Viszlát
addikt

Megtéveszt téged a zajos kisebbség. Nyilván senki sem veti meg a profitot, de elenyésző azon filmek száma ahol tettenérhetően csak erre utaznak a készítők. Akármekkora trutyi lett a Marvel filmekből például, nem lehet azt mondani a filmjeikre, hogy csak a profitról szól, mert bár értelemszerűen vérprofin kezelik a fogyasztóikat és növelik bevételeiket, látszik az igyekezet arra nézve is, hogy kiszolgálják rajongóikat és kedvükre tegyenek.

És akkor el is érkeztünk oda, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Személy szerint hajlok arra, hogy tyúk, mert a Marvel Studios ha kettészakadna se csinálna egy árva petákot sem a rétestészta szappanoperájával ha nem erre lenne igény. Itt a topikban is rendszeresen elhangzik, hogy se olvasni, se gondolkodni, se semmit nem akarnak az emberek, csak szórakozni, lazulni, kiengedni. Ennek ellenére azonban évről-évre rengeteg film készül amik nem ezen "igények" kiszolgálását tekintik fő céljuknak, jellemzően körülöttük nincs ekkora ricsaj.

A könyvekkel kapcsolatban szerintem nézz kicsit utána, mert évről-évre a szürkeárnyalatos jellegű, Romana és Denise színvonalát ápoló, főzős akármicsoda és kamu önfejlesztő könyvek viszik a prímet. No meg kérdés, hogy kinek az értelmezése szerint definiáljuk a ponyvát...

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#122509) Pearce


Pearce
aktív tag

(#122510) LendvaiFeri1 válasza Pearce (#122509) üzenetére


LendvaiFeri1
addikt

I

Csüd szertartásra kíváncsi leszek... :DDD

[ Szerkesztve ]

So lock up your daughter, lock up your wife, lock up your back door and run for your life

(#122511) hoffman_ válasza Viszlát (#122508) üzenetére


hoffman_
nagyúr

én nem vagyok nagy könyves. egy könyvre utazom már pár hónapja kizárólag, ami kombinál két alapvető, általam nagyra tartott elemet. az ételt és az egyszerűséget.

[link]

;]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#122512) gyuromoj válasza Pearce (#122509) üzenetére


gyuromoj
veterán

:C betegebb lesz az már biztos, mint az első rész.

PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.

(#122513) lezso6 válasza Viszlát (#122508) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

A rajongók kiszolgálása az bőven profithajhász dolog, hisz nem mernek kockáztatni egy jó sztorival, hanem felmérések szerint azt csinálják meg, amit a legtöbben elvárnak, hisz így mennek el a legtöbben a moziba. S ez nem jó, hogy ha a művészet már teljesen átveszi a kapitalista kereset-kínálat mérleget. Persze számolni kell vele, de ez már nagyon sok. Jelenleg legjobban ezt a GoT illusztrálja, aminek amiatt lett nagy sikere, mert szakított az addig jól bevált usák forgatókönyvi megoldásokkal, klisékkel. Aztán a 7. évadra elfogyott a könyv, s ez nagyon látszik rajta, elment ebbe a tipikus klisés usák irányba.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#122514) hoffman_ válasza lezso6 (#122513) üzenetére


hoffman_
nagyúr

hisz nem mernek kockáztatni egy jó sztorival, hanem felmérések szerint azt csinálják meg, amit a legtöbben elvárnak, hisz így mennek el a legtöbben a moziba

már nem azért, de ez* nem eredeti forgatókönyv ligában indul, hanem adaptáció. eredetművet mióta dívik ignorálni és lesöpörni az asztalról, mikor az a lényeg, hogy vászonra vigyük?

* ha már képregény-filmekből indultunk ki

ui.:

a GoT pont nem jó példa erre, mert 7. és 8. évad már tömeggyártott-monumentális-stúdió-hulladék. valóban akkor kezdett el igazán szar lenni, amikor az eredeti mivoltát, stílusát, működését kezdte elhagyni és egyre több helyen volt érvényes, hogy szakított a könyvvel, de ez már jóval a könyv alapanyag fogyása előtt elkezdődött.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#122515) lezso6 válasza hoffman_ (#122514) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Nem attól lesz jó a sztori, hogy tökéletesen adaptálják. Attól legfeljebb hitelesebb lesz. Egyébként az első bekezdésben milyen adaptációra gondolsz? Mert én az Avengers: Endgame-re gondoltam. Abból meg úgy tudom sztori nem teljesen adaptált, hanem új, különben nem lett volna akkora találgatás.

A GoT 7-8 azért szerintem nem hulladék, csak jóval gyengébb. De akkor nézzünk másik példát: Mátrix. Na annak a folytatásait aztán végképp dollárszeműek írták. Bár ez nem ma volt. :D

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#122516) nyisziati válasza lezso6 (#122515) üzenetére


nyisziati
veterán

A Mátrix folytatásait biztosan nem pénzért írták. Az a sztori ettől lett kerek. Neo elvégezte a küldetését, Sion "megváltását". Lényegében a saját élete árán. Nyilván az sem véletlen, hogy trilógia lett, utalva ezzel a Szentháromságra.

(#122517) #48613632 válasza Viszlát (#122508) üzenetére


#48613632
törölt tag

Ha a tyúk és a tojás példájánál maradunk, akkor szerintem meg a tojás volt előbb ;) Azaz, hogyan alakult ki az igény a Marvel szappanoperára? Úgy, hogy a Marvel vett egy nagy levegőt, és felkínálta a Vasembert. Igény nem mondhatni, hogy lett volna rá, hiszen a korábbi szuperhősfilmek, nem arattak osztatlan sikert. Max hoztak egy átlagot a középmezőnyben, különösebb csindradatta nélkül, aztán szépen alá is hulltak, és jó, ha megértek egy második megtekintést.

Ilyen értelemben tehát, az igényeket inkább a lehetőségek szabják meg, a lehetőségeket meg a filmstúdiók hozzák létre. Éppen ezért elég nehéz tetten érni a profithajhász filmipart, hiszen minden a fogyasztói igényekre van szabva, csak azt nem szabadna elfelejteni, hogy az igényeim régóta nem a sajátjaim, hanem egy repertoárból válogatok, amit ezüst tálcán tették elém.

(#122518) hoffman_ válasza lezso6 (#122515) üzenetére


hoffman_
nagyúr

és nem is attól, hogy ha olyan merész újításokat szülnek meg, amit senki sem kért. ez az univerzum (Marvel), és sok másik is, annyira kiterjedt, hogy nem kitalálni kell elemeket, hanem jól felhasználni. bármit csinálsz, kis túlzással, meg fogsz felelni a rajongóknak, hacsak nem köpöd arcon őket. utóbbira, azt gondolom, nem volt precedens, és ez így van jól. a pénzesőtől függetlenül.

bocs, igen, szerkesztettem többet és a végére hülyén jött ki. adaptációkra gondoltam, jelen szituációban főleg az MCU filmekre.

szerintem ritka gyenge, önmagához képest. alig 5-10 percnyi jelenet volt, amit igazán élveztem 4 rész alatt, pedig ezek ugye dupla hosszal mennek. na pont azok a részek, amikor nem történt semmi, csak jellemzően két karakter beszélt és politizált, intrikált, cselszőtt. ennek az eredeti atmoszféráját kiölték belőle.

nem tudom, hogy a Mátrix folytatások mögött milyen arányban lehetett akarás és pénzéhség, de azt gondolom, hogy tényleg be szerették volna fejezni korrektül. csak rohadtul nem sikerült nekik, ez más kérdés.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#122519) nyisziati válasza hoffman_ (#122518) üzenetére


nyisziati
veterán

Miért ne sikerült volna? Tökéletes befejezést alkottak a Mátrixnak. Ennél jobbat nem tudnék elképzelni.

(#122520) maajsz válasza nyisziati (#122519) üzenetére


maajsz
senior tag

Maga a film befejezése és karakterek sorsa szerintem is "méltó", sajnos ez komplettben magáról a 3. részről nem mondható el, részemről mint film az első résztől gyengül az utolsóig.

(#122521) nyisziati válasza maajsz (#122520) üzenetére


nyisziati
veterán

Dramaturgiailag igazad van, én magára a cselekményre értettem.
Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a Wachowski testvérek egy új világot teremtettek, amilyen még soha nem volt (tényleg), és a felfedezés izgalmát leginkább at első rész adta át. A 2.-3. rész már a cselekményre koncentrált és így nem volt olyan átütő erejű.

(#122522) lezso6 válasza hoffman_ (#122518) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

De nem ám. :) Maguk az eredetsztorik általában jók, mert van honnan meríteni. A főszál viszont gyenge, mert azt meg kell írni, az meg láthatóan csak így megy, hogy kiszolgálják az igényeket, s nem mernek mondani vele semmit. Ha mégis akkor azt elég rosszul (túlnépesedési téma).

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#122523) Mik76 válasza #48613632 (#122517) üzenetére


Mik76
senior tag

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#122524) Mik76 válasza nyisziati (#122519) üzenetére


Mik76
senior tag

Maga a vege megoldas szerintem is jo lett, csak kar hogy vegig kellett ulni hozza tobb mint negy oranyi kinszenvedest. :)

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#122526) gyuromoj


gyuromoj
veterán

VFX Artists React to Bad & Great CGi

PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.

(#122527) Viszlát válasza #48613632 (#122517) üzenetére


Viszlát
addikt

Ha ez ilyen egyszerű lenne, mint ahogy felvázolod... :)

Pontosan arra célozgatok, hogy a repertoár messze nem annyi mint amit az ember elé tolnak. No mindegy, nekem vicces amikor megy a filmiparozás meg a hálivúdozás, aztán szökőévente egyszer jelenik meg itt a topikban is valaki egy olyan filmmel ami nem a fő vonalat képviseli még a mainstreamen belül is.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#122528) #48613632 válasza Viszlát (#122527) üzenetére


#48613632
törölt tag

Na de már régen két dologról beszélünk. Egyfelől, azt már korábban elismertem, hogy a 0% érzelem, 100% profit erős túlzás volt részemről. Részleteiben viszont eltér a véleményünk, és ezeket az apróságokat beszéltük ki. Legalábbis nekem ez jött át :)
A mainstream az akvárium azon része, ahová az elemózsiát szórják. A pici kis halacskák meg, ütemesen lüktető kopoltyúkkal, merev tekintettel, mind mind odagyűlnek, és üveges szemmel bámulnak felfelé, várván, mikor jön az újabb falat.

De vannak páran, nem sokan, akik nem elégszenek meg ennyivel. Ők mélyen lent, a fenék alján kutakodnak, a sűrű aljnövényzet, korhadt fatörzsek, mohásszürke szikladarabok között keresik a javaikat. Ők vannak kevesebben, mert az ő munkájukhoz nagyobb kitartás kell, és ritkábban esik finom falat.

Viszont, az igazi cupákok, mind mind ott találhatóak lent a mélyben, ahová nehéz lejutni, ami meg a felszínen úszkál, annak a köznyelvben is van egy mindenki által ismert neve.

[ Szerkesztve ]

(#122529) Mik76 válasza #48613632 (#122528) üzenetére


Mik76
senior tag

Tavi rozsa.

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#122530) #48613632 válasza Mik76 (#122529) üzenetére


#48613632
törölt tag

Igen, erre gondoltam én is ;] :DDD

(#122531) emiki6 válasza #48613632 (#122530) üzenetére


emiki6
veterán

kacsa

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

(#122532) #48613632 válasza emiki6 (#122531) üzenetére


#48613632
törölt tag

:))

(#122533) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Room (2015) (A szoba)

Avagy Marvel Kapitány in da house room. Azzal az apropóval álltam neki, hogy így 3 év elteltével eléggé elbizonytalanodtam a film kapcsán, hogy biztosan jól értékeltem-e. De nem, akárhogy is próbálok belekötni. Ez a film még mindig 10/10. És Brie Larson egy jó színész.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#122534) erahurka válasza lezso6 (#122533) üzenetére


erahurka
félisten

Ajánlom a másik Roomot is Tommy Wiseau-val :DDD

(#122535) emiki6 válasza erahurka (#122534) üzenetére


emiki6
veterán

És a róla készült filmet: The disaster artist

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

(#122536) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

Maradjatok a topik tárgyánál!

⭐ Stella

(#122541) atike válasza Pearce (#122509) üzenetére


atike
nagyúr

Részemről jöhet.

(#122542) emiki6 válasza Pearce (#122509) üzenetére


emiki6
veterán

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

(#122543) #48613632 válasza emiki6 (#122542) üzenetére


#48613632
törölt tag

Hát, kellett pár másodperc, de ahh #facepalm

(#122544) Viszlát válasza radi8tor (#122536) üzenetére


Viszlát
addikt

Komolyan derogál válaszolni egy teljesen jogos kérdésre? Még mindig nem tudni, hogy kinek és mire jött a felszólítás...

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#122545) radi8tor válasza Viszlát (#122544) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

[link] [link]

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#122549) atike


atike
nagyúr

....a tegnapihoz kapcsolódva mit láttam ma meg...? What Men Want.

Nesze nekünk... :DDD

(#122550) lezso6 válasza atike (#122549) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Na, akkor már csak a What Genderfluids Want maradt.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.