Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#34601) blattida válasza #71562240 (#34600) üzenetére


blattida
nagyúr

Pukit sosem szívok vissza, még saját termést sem, nem hogy másét. :N

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#34602) kavics325i válasza blattida (#34599) üzenetére


kavics325i
őstag

Hát pont nem viccnek szántam. És pont nem fingszerelés. Ugyanis. Amikor valaki azt állítja valamiről,hogy az a jobb akkor tudnia kell,hogy mihez képest. Hozzáteszem nem kívánom vitatni akár kábel és kábel közötti különbséget,mert nyilván tudom,hogy van. De azt nem lehet tudni több okból kifolyólag sem,hogy melyik a jobb. Mert azt biza legalább tudni kellene,hogy mihez képest.

" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )

(#34603) #71562240 válasza blattida (#34601) üzenetére


#71562240
törölt tag

Azt hiszem, ennél mélyeb... magasabbra már nem vihetjük a topik szellemi színvonalát... :B

(#34602) kavics325i Hát, azért ez így ebben a formában egy kissé hajánál fogva előrángatott megfogalmazás. Azért általában csak-csak tudunk különbséget tenni a hifi eszközök - például kábelek - hangminősége között, azért mégiscsak vannak ehhez fogódzóink.

[ Szerkesztve ]

(#34604) Bogyó bá' válasza #71562240 (#34603) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

[link] :N

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#34605) kavics325i válasza #71562240 (#34603) üzenetére


kavics325i
őstag

Mégpedig?

" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )

(#34606) blattida válasza kavics325i (#34602) üzenetére


blattida
nagyúr

Hogy onban is válaszoljak: az indifferens, hogy kié a hegedű, a lényeg az, hogy hallható a különbség.
A kérdésed ebben a formában nem lehet igazi továbbgondolás, mivel másra vonatkozik, mint a valódi kérdésed/állításod.

Amúgy nem értem a kérdésed és fenntartom a véleményem, mivel a különbségtételhez szükséges referencia létezik és rendelkezésére áll mindenkinek, úgy hívják: élő zene, de lehet egy azt nagyon megközelítő rendszer vagy hogy a példádnál maradjunk, egy kábel is, tehát könnyedén megítélhető, melyik áll közelebb a valósághoz, a realitáshoz, az élőhöz.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#34607) #71562240 válasza kavics325i (#34605) üzenetére


#71562240
törölt tag

Sok konkrét élmény arról, hogy a hegedűk úgy általában (és sok-sok konkrét hegedű) hogyan szólnak élőben. Meg a többi hangszer. Meg a dinamika. Meg a hallható torzítások vagy azok hiánya. Meg általában a hangkép kellemessége-szépsége vagy kellemetlensége-rútsága. Mindebből és egyebekből azért általában csak-csak érzékelni lehet, hogy az adott készülék (például kábel) vagy hangberendezés mennyire segíti a hangzáshűség megvalósulását. De hát ezt nem kell magyarázni, teemészetesen te se veszed komolyan azt a megfogalmazást, amit megejtettél.

(#34608) eclipse006


eclipse006
őstag

Tudom, hogy nem ide vág, de ezt a számot ajánlom meghallgatásra mindenkinek, aki szereti Bonobo zenéjét.

https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu

(#34610) andorra válasza Giot (#34609) üzenetére


andorra
őstag

Nem kell szabadkoznod, ez sokakkal megesik. Azután többen, szintén véletlenül itt is maradnak....

(#34611) eclipse006 válasza Giot (#34609) üzenetére


eclipse006
őstag

Én is csak pár napja értesültem. Már nagyon várom, hogy megjelenjen a teljes album. Az új szám alapján úgy gondolom, ismét nem fogunk csalódni Bonobo-ban.
Nincs mit egyébként, örülök, hogy bejön a zenéje! :K

https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu

(#34612) #84221696 válasza eclipse006 (#34608) üzenetére


#84221696
törölt tag

Ez tényleg klassz! :) Köszi!
Még a pc+audiotrak prodigy h2+edifier 1900 kombón is jól szól.
Persze, tudom, ez közel sem hájfáj, de mégis élvezhető! :DDD

(#34613) eclipse006 válasza #84221696 (#34612) üzenetére


eclipse006
őstag

Na de azért nem is egy Genius + integrált hangkari kombó. :)
Én még ezután fogom meghallgatni a rendszeren, egyelőre még csak fülessel hallgattam, de így is érződik, hogy jó a minőség.

https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu

(#34614) MasterMark


MasterMark
titán

Üdv
Itt a csatlakozók pontosan mire jók? Azaz mit jelentenek? Most Speaker EXT-ben van egy hangfal, Signal DESK-be van dugva a hang. :R

Switch Tax

(#34616) andorra válasza Giot (#34615) üzenetére


andorra
őstag

Próbáld meg valahogy azt is megoldani, hogy az avatar képedben is szerepeljen a blogod reklámja! Így akkor létrejöhetett volna az a barvúr, hogy egy hozzászóláson belül, nem csak 3, hanem mindjárt 4 helyen is felhívnád rá a figyelmet. (Nem csak audió kultúra létezik.)

(#34617) eclipse006 válasza Giot (#34615) üzenetére


eclipse006
őstag

Nekem is a kedvenceim között van. Bocs, hogy csak most írok még, de (lehet, hogy csak nekem) nem tölt be rendesen a PH, oldala. Csekkolom! ;)

https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu

(#34618) Mustármag


Mustármag
őstag

Sziasztok

Bekötöttem a Wega erősítőt, sokkal jobban szól mint amin eddig hajtottam a Cantonokat.

Szükségem lenne néhány jófajta kondenzátorra tudnátok nekem segíteni hogy hol kaphatok jó minőséget?

(#34619) kavics325i válasza #71562240 (#34607) üzenetére


kavics325i
őstag

Kettőtöknek válaszolok,mert mindketten nem értitek a mondandóm lényegét ill. a kérdésem lényegét. Még pedig nem az,hogy van e különbség,mert nyilván van bármilyen komponens és komponens között. Mert van. Ha nem az,hogy miként definiálod azokat a hangszereket amik akármilyen zenénél is vannak egy felvételen főleg ha még nem is hallottad élőben.Arra felé már el sem akarok kanyarodni,hogy mennyire lett hanghűségileg rögzítve a műsorforrás. Tehát vissza. A fiam zongorázik és tudom,mert hallottam már,hogy zongora és zongora között is nagy különbségek vannak hangzásilag. A többi hangszerről már ne is beszéljünk.
Amik foghatók és definiálhatók:dinamika, térképzés,színpadkép,hangátvitel. Így elsőre talán ennyi. nagyon más nem. Miért nem??mert nem ismered azt a hangszert ami szól a felvételen és ha igen akkor meg nem tudhatod mennyire pontosan rögzült. Az ízlésről a memóriáról már ne is beszéljünk. Mert ami Nektek másképp tetszik az Nektek másképp rögzül. Bár lehet,hogy a hallásunk ugyanolyan jó. de minden hang mellé társul a memóriában egy érzelem is amit a hang avagy dallam kivált. És ha nem ugyanazt az érzést váltja ki nálam mint Nálatok akkor az már nem ugyanaz a "hang". Bár meglehet egymás mellett ülünk ugyanabban a teremben. Bár akkor sem ugyanabban a pozícióban,mert egymás mellett ülünk.
Tehát ezeknek a definiált dolgoknak a tudatában nem lehet kábel és kábel avagy ic-és ic között különbséget tenni. Nem azért,mert nincs hanem,mert több olyan befolyásoló dolog van ami miatt nem lehet 500e ft-os és 1.5m ft-os kábel között különbséget tenni. De még az 5e ft-os között sem.erre írtam a magyar csávó leírja,hogy nem értik meg az audiofíleket. Én megértem,mert én is "hallok",de hülye nem vagyok. Pl. hangnyomásra lehet áldozni,mert mérhető. És nem vitatom azt sem,hogy ha az egyik átvisz mondjuk 30k-ig az "jobb" mint amelyik csak 15k-ig!Mert fogható. Tesztelhető,de ameddig a zene hallgatása érzelemmel párosul amiből nagy valószínűleg ízlés lesz addig nem lehet ugyanarról a műsorforrásról két teljesen azonos véleményt alkotni. Esetleg abban az esetben amíg egyik véleménye dominánsabb a másiknál és befolyásolható.

De a zenének elsősorban örömöt kell tudni okozni. És amíg ez a fő szempont addig a továbbiak nem definiálhatóak. csak mérhetők.Uraim....

" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )

(#34620) #10726912 válasza kavics325i (#34619) üzenetére


#10726912
törölt tag

Miért nem??mert nem ismered azt a hangszert ami szól a felvételen és ha igen akkor meg nem tudhatod mennyire pontosan rögzült. Az ízlésről a memóriáról már ne is beszéljünk.
Nincs egyforma koncert terem sem. Szinte borítékolható, hogy más-más hangszerekkel játsszák el ugyanazt a zenét más-más városban, előadáson, koncerteken, stb. De a HIFI rendszerek elmaradnak ezektől is, az élő hangtól nincs szebb, ennek a hangnak a megközelítési célja pedig a HIFI mánia alapja, a hajtó ereje.
Minél többször hallod egy trombita, zongora vagy akár gitár hangját élőben, annál jobban rögzül benned. ha van olyan hang, aminek ismered az élő hangját, s el tudod fogadni a hasolóságát a rendszereden, akkor nagy eséllyel más zenéből is megközelítőleg azt fogod hallani, amit az előadó közölni akart veled.
Nem egy-egy zongora különbségéről van szó (még akkor sem, ha közel azonos minőségűt hasonlítasz össze), lehet mindkettő a maga nemében kiváló, hanem az élő hang általános megközelítéséről a hifi rendszereden, úgy, hogy hasonlónak találd mindkét zongora hangját a valódihoz. Ebbe belejátszhat a felvétel, a kábel, de akár egy darab gránitlap vagy akusztikus panel...hogy ezeket a hibákat kiszűrd, keresed a jobb alkotó elemeket: ha változtatsz valamit és rosszabb a hang, vagy nincs különbség, akkor marad az eredeti felállás, ha jobb lesz a hangja a rendszerednek (élethűbbnek találod), akkor újítasz. A hifizőket pusztán ennyi hajtja, nem érdekli a miért, a mitől, a magyarázat, pénzt sem nagyon sajnálnak, fáradhatatlanul vadásszák az audiofil szempontból értékes megoldásokat, komponenseket.
Csak a hallott hang valódisága számít a számukra.
Elnézést mindenkitől a közbe kotyogásért! :B

(#34621) blattida válasza kavics325i (#34619) üzenetére


blattida
nagyúr

Uram!

Kammerer nevében nem beszélhetek, viszont azt én is leírhatom, mivel voltaképpen arról volt szó, hogy esetünkben alapvetően nem az auditív memóriáról, annak kialakulásáról és viselkedéséről/működéséről beszéltünk, hanem arról, hogy azzal tisztában van az ember, hogyan, mily módon szól egy hegedű, egy brácsa, egy bőgő, egy zongora, egy fagott, egy cselló vagy akár egy viola da gamba, stb, pontosan ezért megítélhető, hogy egy adott ic kábel vagy más rendszer összetevő milyen mértékben változtatja meg az adott hangszer hangját, függetlenül attól, hogy az eredeti felvétel milyen mértékben/irányban teszi ezt meg.
Attól, hogy egy adott hangszert, interpretációt vagy felvételt nem kedvelek, még el tudom dönteni, hogy az adott komponens hogyan hat a kapott hangra.
Aki erre nem képes vagy ez egyszerűen nem érdekli, az nem hifista, hanem egyszerű zenehallgató személy, aki egy olcsó RFT-n vagy más, hasonszőrű produktumon is képes élvezni a zenét, hiszen a zenehallgatás, mint ahogy Te is írtad, alapvetően emocionális tevékenység, szinte teljes egészében érzelmi alapú, hangulatokhoz köthető reakciókkal és attitűddel.

Lehet, hogy a felvetett kérdéseddel erre akartál utalni, de az, abban a formában nem egészen erre utalt. :R

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#34622) kavics325i válasza #10726912 (#34620) üzenetére


kavics325i
őstag

Hát ez az....Olyan deja vu érzésem van. Pont valamelyik nap hallgattam egy Neoton familia számot. Don Quijote.
Jahh,hogy mér írtam az öregre,hogy a másik hangszert tudja e,hogy kié??? csupán azért,mert azt ott és akkor ő élőben meg tudta állapítani,hogy az a másik hegedű vagy mi másképp szól. de azt már nem tudta megmondani,hogy kié. Vagy ,mert nem is ismerte a gazdáját vagy lehet,hogy hallotta már,de nem emlékezett rá. És akkor ennek tudatában miként tudja megmondani egy "audiofil",hogy melyik a jobb hangszóró kábel ha egyáltalán azt sem tudja,hogy melyik az a hangszer ami szól. Pontosan tulajjal típussal esetleg no. számmal együtt. Mert az öreg is csak azt hallotta,hogy ez más ott élőben.Akkor,hogy lehetne megállapítani egy műről,hogy ez jobban hasonlít rá??? amikor azt sem tudod milyen az eredeti. Vagy ha tudod akkor miként rögzült. És még mindig ott van hozzá valami....Az érzelem

" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )

(#34623) andorra válasza kavics325i (#34619) üzenetére


andorra
őstag

Gondolataid kusza halmazát napokig bogozhatnánk. Nagyjából az eddigi hozzászólásaidból annyit magam részéről érteni vélek, hogy amit mi a hifi rendszerek hallásunk általi teszteléséről eddig gondoltunk, az merő fantáziálás, amit hallani vélünk az nem is halljuk, mert az szerinted lehetetlen, pontatlan értelmetlen.

Képzeld el azt, hogy kapsz két-két diaképet, ugyanazzal a tartalommal. Két vetítővel nézheted meg, de ezek kissé eltérnek minőségben, az egyiknek jobb a felbontása.
Az egyik képen semleges háttér előtt egy vonalban, három teljesen szabályos egyszerű egyszínű oszlop áll és nincs rajta semmi más. (Ez a Jazz, vagy a pop). A másik képen óriási tömeg, mélységben tagozódva, rengeteg különböző alakú és színű tárgy, növények stb. (Klasszikus nagyzenekar.) Melyik képnél lehet jobban észrevenni, hogy melyik vetítő a jobb felbontású, minőségű? Meg tudod-e állapítani, hogy melyik vetített kép a jobb, ha sosem voltál azon a helyszínen?

(#34624) kavics325i válasza blattida (#34621) üzenetére


kavics325i
őstag

hanem arról, hogy azzal tisztában van az ember, hogyan, mily módon szól egy hegedű, egy brácsa, egy bőgő, egy zongora, egy fagott, egy cselló vagy akár egy viola da gamba, stb,
Pontosan azok a különbségek akár lehetnek hangszer közti különbségek is. Amit Te jobbnak hallasz az lehet,hogy csak jobban szól a rendszeren,de nem az eredeti hang. Lehet a rosszabbul szóló hasonlít jobban az eredetihez...

" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )

(#34625) Lompos48 válasza andorra (#34623) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Képzeld el azt, hogy kapsz két-két diaképet, ugyanazzal a tartalommal. Két vetítővel nézheted meg, de ezek kissé eltérnek minőségben, az egyiknek jobb a felbontása.

Diavetítő... felbontás... ez így kissé zavaros. :F

(#34626) #71562240 válasza kavics325i (#34619) üzenetére


#71562240
törölt tag

Amit mondasz, mindenki számára nyilvánvaló, de a végkövetkeztetésed indifferens, nem következik a mondandódból, hogy ne tudnánk a meghallgatásos teszteken nagyon is pontos megállapításokat-becsléseket tenni arra vonatkozólag, hogy az adott készülék-hangberendezés mennyire hangzáshű. Tudunk erre vonatkozólag nagyon is pontos megállapításokat tenni, ha van elegendő tapasztalatunk élőzenéről, felvételtechnikáról, hifi készülékekről. Értelemszerűen, ha egy készüléket-hangberendezést tesztelünk, akkor nem egy zenével, nem egy hangfelvétellel hallgatjuk meg, hanem minél több hangfelvétellel, lehetőleg olyan hangfelvételekkel, amelynek már elég jól ismerjük a tulajdonságait, így arról is van fogalmunk, hogy hangzáshű készüléken hogyan kell szólnia. (De ha először hallott felvételekkel tesztelünk, általában akkor is nagyon pontosan megközelítő becslésekhez juthatunk arról, hogy mennyire hangzáshű a készülék-hangberendezés - ha elegendő tapasztalatunk van erre vonatkozólag élő- és konzervzene-hallgatóként, hifistaként.) Már csak azért is elég könnyű a készülék-hangberendezés hangzáshűségének mértékére nagyon jó megközelítéssel becsléseket tenni, mert eleve nagy a különbség az élő hangszer és a hangberendezés hangja között, tehát igen széles az a skála, amely a hangberendezés és az élő hangszer hangja közötti különbség-hasonlóság fokozatait hordozza. Több hangfelvételt használva a teszteléshez, jól megállapíthatjuk, hogy a hangberendezés hegedűje mennyire hasonlít az élőzene hegedűjére. Ez látszik, akkor is, ha nem ismerjük a konkrét hangszerek eredeti konkrét hangját. De mindez természetes, nem is kéne magyarázni.

[ Szerkesztve ]

(#34627) blattida válasza kavics325i (#34624) üzenetére


blattida
nagyúr

Nem, azok a különbségek, melyekről mi is beszélünk, azok nem az egyes hangszerek hangja közötti különbségek, hanem az adott rendszer vagy rendszerelem torzításaiból eredő eltérések, ezek nem apró, hangszín és hangerő béli differenciák, ezektől ugyanis nem lesz a kapott hang torz, színezett, mosott, testetlen, pontatlan, finom részletek nélküli, fárasztó, unalmas, fátyolos, élettelen, elektronikus, éles, sípoló, sziszegő, zsíros, puha, mű, jelenlét érzet nélküli, stb...

Pontosan ezzel a hozzászólásoddal is bizonyítod, hogy a korábbi reakción jogos volt.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#34628) kavics325i válasza #71562240 (#34626) üzenetére


kavics325i
őstag

Anélkül definiálni valamit,hogy nem tudjátok az alkotó elemeit szerintem kuruzslás.
Amit mondasz, mindenki számára nyilvánvaló, de a végkövetkeztetésed indifferens, nem következik a mondandódból, hogy ne tudnánk a meghallgatásos teszteken nagyon is pontos megállapításokat-becsléseket tenni arra vonatkozólag, hogy az adott készülék-hangberendezés mennyire hangzáshű.
Megállapítás,becslés. Ti ezen fogalmak alapján tudjátok egyáltalán mit beszéltek?
Még egyszer.
Innen indultunk:
Jó kenne szó szerint beidézni, de nincs a birtokomban, ezért emlékezetből idézem, Darvas László (Hi-Fi Magazinban megjelent) kitűnő eszmefuttatását az Audiofilek elleni "szokásos" támadásokról:
Az a kegyakoribb vád az -úgynevezett- Audiofilek ellen, hogy olyan apró kölünbségekért hajlandók áldozni viszonylag nagy összegeket (ezt én most önkényesen kiegészíteném azzal, hogy fáradságot, energiát), amit az átlag zeneghallgató meg sem hall, vagy ha meg is hallja, nem sokra értékeli. (Ennek oka, hogy nincs hozzá elég jó hallása, elég jó rendszere és többnyire olyan zenét hallgat, amelynél ennek kisebb a jelentősége. Ezt a zárójeles megjegyzést én fűztem hozzá.)
Képzeljük el a következő gondolatkísérletet! Tegyük le a Lánhíd lábához az első Edison féle gramafont. Tegyük mellé sorba azokat az újabb lemezjátszókat, amik utána következtek. Az egymást követő példányok között egészen apró különségek vannak, mindegyik csak egy hajszállal jobb az előzőnél. A sor vége valahol Az Andrási út végén a Millenumi Emlékműnél lesz. Aki viszont az első és az utólsó lemezjátszó közti órdító különbséget sem hallja meg, azon már a fülorvos sem segít.

Darvas László. Értékelem,hogy meg tudja mondani,hogy neki valami miért annyira fontos ami a másiknak nem. Honnan tudja,hogy a másiknak mennyire az?Feltehetőleg az értékrendeben van a differencia. Nekem ami nem az,az nem az. Tök mindegy mennyire nem az, az nem az. Általában és ezt nem bántóilag mondom azok az emberek akik hifistáknak hívják magukat, ön jelölten azok. Mert,hogy szabadidejükben nem tudnak mit kezdeni magukkal és hallgatnak-tesztelnek,eljárnak koncertre és hallják,hogy mi hogyan szól.Aztán otthon vagy bárhol máshol "megbecsülik(ez nagyon jó:) ),hogy ez mennyire az vagy mennyire nem. Kb. pont olyan ez mint a piramis játék,hogy vannak fentebb és lentebb emberek és próbálnak egy ideállt kergetni ami nekik örömöt okoz.Nincs is ezzel semmi baj tegyék.Ám legyen csak ne ennek kelljen mértékegységnek lennie a jó illetve a rossz választó vonalán. De legalább ne akarják meggyőzni a normál embert,hogy ők különlegesek,mert tudnak olyat amit más nem. És erre áldozni is képesek. Mondom még egyszer,hogy amíg nem tudjuk,hogy az mi,akkor nem is lehet hozzá hasonlítani.

Nem, azok a különbségek, melyekről mi is beszélünk, azok nem az egyes hangszerek hangja közötti különbségek, hanem az adott rendszer vagy rendszerelem torzításaiból eredő eltérések, ezek nem apró, hangszín és hangerő béli differenciák, ezektől ugyanis nem lesz a kapott hang torz, színezett, mosott, testetlen, pontatlan, finom részletek nélküli, fárasztó, unalmas, fátyolos, élettelen, elektronikus, éles, sípoló, sziszegő, zsíros, puha, mű, jelenlét érzet nélküli, stb...

Tehát azt állítod,hogy két azonos típusú hangszer között csak hangszín és hangerőbéli differenciák vannak. Akkor jól van akkor. szerintem nincs miről tovább beszélni.

Nem, azok a különbségek, melyekről mi is beszélünk, azok nem az egyes hangszerek hangja közötti különbségek, hanem az adott rendszer vagy rendszerelem torzításaiból eredő eltérések, ezek nem apró, hangszín és hangerő béli differenciák, ezektől ugyanis nem lesz a kapott hang torz, színezett, mosott, testetlen, pontatlan, finom részletek nélküli, fárasztó, unalmas, fátyolos, élettelen, elektronikus, éles, sípoló, sziszegő, zsíros, puha, mű, jelenlét érzet nélküli, stb...

A kiinduló pont hiánya nélkül nem lehet bizonyos távolságot megtenni.
Látom,hogy tetszik a szó kammerer ezért elmondom neked,hogy túl modernek és túl okosnak látszó szavakat csak abban az esetben használj ha tudod mit jelent.

Indifferens:Közömbös, közönyös,részvétlen, fásult,elfogulatlan, pártatlan,semleges,közömbös egyensúlyú.
Konkrétan rád is blattida

[ Szerkesztve ]

" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )

(#34629) djsensore


djsensore
tag

Sziasztok!

Heco Victa 301-es polcsugárzóm mellé szeretnék venni centert, de nem biztos hogy a HECO centersugárzóját, mert kinéztem egy JBL-t, Arról mi a véleményetek?
Illetve melyik centersugárzó felelne meg a szettbe?

Technics DX940-hez lenne kötve minden

Kösz

(#34630) andorra válasza kavics325i (#34628) üzenetére


andorra
őstag

Neked az ugynevezett hifistákkal van bajod ez már látszik, de tulajdonléppen mi? Minél többet írsz, annál kevésbé lehet érteni, hogy mi a tulajdonképpeni mondanivalód. Belekötsz gondolatokba, de semmi alternatívát nem mutatsz fel. Neked valószínűleg egészen más a hifiről alkotott szemléleted Ha egyszer képes leszel rá, hogy jól meg is fogalmazd, mi szívesen meghallgatjuk.

(#34631) bajnokpityu


bajnokpityu
félisten

Ha már Darvas.. Hogyan mondta, a tápösvény legyen minél nagyobb keresztmetszetű? Ő ilyen 10mm2-t javasolt.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#34632) ozzy711 válasza djsensore (#34629) üzenetére


ozzy711
őstag

Szerintem ez a házimozis topikba való kérdés.

Kavics325i: ez a mondat minden "hobbistára" igaz : "Mert,hogy szabadidejükben nem tudnak mit kezdeni magukkal és hallgatnak-tesztelnek,eljárnak koncertre és hallják,hogy mi hogyan szól." A mondat második felét behelyettesíthetjük pl. modellezőkkel, fényképészekkel, hobbi focistákkal, rádió amatőrökkel, horgászokkal, kerékpárosokkal stb. Nem értem, hogy a hifizéssel mint hobbival mi a bajod? :F Talán valamilyen negatív tapasztalatod van? ( átvertek ? ) Ha igen, írd le nyugodtan!

[ Szerkesztve ]

(#34633) #84221696 válasza ozzy711 (#34632) üzenetére


#84221696
törölt tag

Az elsődleges hobbim az amatőrcsillagászat, ahol pénzt, időt, fáradtságot nem kímélve próbálok minél tökéletesebb leképezésű optikát beszerezni (legyen az egy triplet apokromát vagy egy lambda/akárhányas főtükör). Persze, a távcső még csak a kezdet, mert kell tengelyrendszer, okulár stb. Tisztára, mint a hifinél.
Csupán azt nem tudom eldönteni, vajon mikor esem a sznobizmus csapdájába?

[ Szerkesztve ]

(#34634) DDL válasza Lompos48 (#34625) üzenetére


DDL
őstag

Nem zavaros. Bár feloldóképességnek helyesebb nevezni jelen esetben. :F

Üdv: DDL

Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html

(#34635) #71562240 válasza kavics325i (#34628) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nekem is az a véleményem, hogy minél jobban rágod a témát, annál kevésbé lehet kihüvelyezni belőle, hogy mi is a mondanivalód, és annál inkorrektebbül reagálsz a mások mondataira, miszerint olyan tartalmat vetítesz bele az általad citált mondatokba, amelyek nincsenek bennük. Én már nem találom a fonal végét, amit fel tudnék újra venni, tehát nem tudok már érdemben reagálni ezen hozzászólásodra, csak két konkrétummal:
1.; Az egyik idézetet nekem tulajdonítod, de nem én írtam - lásd: a "Nem, azok a különbségek, melyekről mi is beszélünk..." kezdetű szöveg nem az én szerzeményem (de azért zavar, hogy olyan állítást vetítesz bele, ami nincsen benne).
2.; Az indifferens szónak számtalan jelentése alakult ki a történelem menetétől és a vonatkozó szakterülettől függően. A köz- és irodalmi beszédben manapság a legelterjedtebb használata azt jelenti, hogy egy adott felvetés, érvelés nem arra a témára vonatkozik, amire vonatkoztatni akarja magát, hanem az eredeti témától független, az eredeti témához képest önálló, közömbös az eredeti témára vonatkoztatni akart reakció. Vagyis helyesen használtam az indifferens terminust, amikor arra utaltam, hogy bizonyos mondataid, amelyeket a mi mondatainkra akartál vonatkoztatni, valójában függetlenek, közömbösek, semlegesek, önállóak, tehát indifferensek voltak a mi adott mondatainkhoz képest. Emiatt okkal visszaküldhetném hozzád a tanácsot: abban az esetben köss bele szóhasználatba, ha tudod, hogy mit jelent az adott szó. Jelen esetben, az indifferens szó használatával szemben megfogalmazott kritikád egyrészt hibás, másrészt indifferens volt.

(#34629) djsensore "...kinéztem egy JBL-t, Arról mi a véleményetek?" Mihelyst megtudjuk, hogy melyikről van szó, rögtön meg tudjuk mondani, hogy ismerjük-e, azaz van-e róla véleményünk. De feltehetőleg a konkrét típus ismeretében sem fogjuk tudni véleményezni, mert itt inkább a hifi készülékekről tapasztalatot szerzett kollégák mozognak, és a kollégának pedig igaza van, ez kifejezetten a házimozis topikba való kérdés. (És nem polcsugárzó, hanem állványos hangdoboz, hehe.)

[ Szerkesztve ]

(#34636) ozzy711 válasza #84221696 (#34633) üzenetére


ozzy711
őstag

Jó kérdés. Egy ( volt hifista ) barátom kb. 5 millát költött eddig egy digit ( van még analóg :F ) fényképezőgép + optikára. :Y Lehet, hogy Ő már sznob? Mindenesetre meg sem mertem kérdezni tőle, hogy mi a különbség egy 50 k-s Fuji meg az ő kb. 2 millás "alapgépe" között. :DDD
Első ránézésre "szép" képet készít mid a kettő... :D , de nem is mennék bele jobban, mert amihez nem értek ugye...

[ Szerkesztve ]

(#34637) #84221696 válasza ozzy711 (#34636) üzenetére


#84221696
törölt tag

Igen, így van. Ami nekem sznob/nak (tűnik), az másnak nem biztos hogy az. Nekem megérte megvenni a 100/800-as TMB apo-m nagyjából 4000 eurós áron, de egy "átlagos" amatőrcsillagász nem biztos, hogy különbséget tud tenni egy olcsó, kínai távcső és az én távcsövem között. Ha nem tud, akkor a szemében én sznob vagyok. Másrészt pedig, mivel tudom, hogy nagyon jó minőségű a távcsövem, alapjáraton jobbnak gondolom egy tizenötöd annyiba kerülő kínai vacaknál.

(#34638) Lompos48 válasza DDL (#34634) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Igen. Az a neve.

(#34639) #84221696 válasza ozzy711 (#34636) üzenetére


#84221696
törölt tag

Igen, így van. Ami nekem sznob/nak (tűnik), az másnak nem biztos hogy az. Nekem megérte megvenni a 100/800-as TMB apo-m nagyjából 4000 eurós áron, de egy "átlagos" amatőrcsillagász nem biztos, hogy különbséget tud tenni egy olcsó, kínai távcső és az én távcsövem között. Ha nem tud, akkor a szemében én sznob vagyok. Másrészt pedig, mivel tudom, hogy nagyon jó minőségű a távcsövem, alapjáraton jobbnak gondolom egy tizenötöd annyiba kerülő kínai vacaknál.

(#34640) kavics325i válasza #71562240 (#34635) üzenetére


kavics325i
őstag

Válaszoltam,de leállt a laptop és így eltűnt amit írtam.
Mégeccer:
Amit mondasz, mindenki számára nyilvánvaló, de a végkövetkeztetésed indifferens, nem következik a mondandódból, hogy ne tudnánk a meghallgatásos teszteken nagyon is pontos megállapításokat-becsléseket tenni arra vonatkozólag, hogy az adott készülék-hangberendezés mennyire hangzáshű.
Ha az én következtetésem akkor nem lehet független, az eredeti témához képest önálló, közömböshanem inkább nem mindenki számára érthető. De beillesztheted nyugodtan amit indifferensnek gondolsz.Az,hogy Te-Ti nem értitek,hogy miről beszélek az két dolgot jelenthet. Vagy teljesen hülyeségeket beszélek,vagy.....
A többieknek.
Nincs bajom a hifistákkal. Sőt én is az vagyok a magam módján. Differencia??? értékrend. Semmi más. Nagyon sokféle hobby van amit nagyon sokan sőt rengetegen űznek. A hangsúly a megfoghatóságon van. Amíg mérhető,megfogható a különbség A és B pont között(mindenki vetítse át a saját hobbyjára) addig az ott van. Ha nem mérhető megfogható akkor az vagy ott van vagy nincsen. Se több se kevesebb...

" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )

(#34641) blattida válasza kavics325i (#34628) üzenetére


blattida
nagyúr

"Tehát azt állítod,hogy két azonos típusú hangszer között csak hangszín és hangerőbéli differenciák vannak."

Nem, én azt állítottam, hogy hangilag van ez a két különbség két azonos típusú hangszer között, de ez a beírásom alapján (is) egyértelmű.
Azért tudod hallás útján megkülönböztetni őket, mert más a hangszínük és/vagy más a hangerejük, ez egyszerű tény, mérhető.

Ezek után szerintem sincs miről tovább beszélni. :R

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#34642) andorra válasza #84221696 (#34639) üzenetére


andorra
őstag

Van a két hobby között, egy igen jelentős különbség:

A távcsövek minősége, elég egzakt módon mérhető és értékelhető. Nagyjából az árkategóriák is követik a minőséget. (Gondolom: határ, a csillagos ég.) A hifi-ben más a helyzet, mert a legfontosabb mérőeszköz a fül és az ízlés. Az eszközök itt is kellenek, de nem elegendőek hozzá, több kell! Ezeket rendszerként kell felépíteni, összeválogatni, elhelyezni, majd összehangolni. Egyénenként, ugyanakkora ráfordítással összehozott hifi rendszerek között, rendkívül nagy hangzásbeli különbségek vannak.

(#34643) #71562240 válasza kavics325i (#34640) üzenetére


#71562240
törölt tag

"Ha az én következtetésem akkor nem lehet független, az eredeti témához képest önálló, közömbös..." Hát már miért ne lehetne? Éppen azt állítottam, hogy olyan következtetéseket vonsz le a mondandódból, amelyek nem következnek a mondandódból. Tehát a konklúziód indifferens a premisszáidhoz képest. A premisszáid pedig nem premisszái a konklúziódnak, hanem indifferensek ahhoz képest.

"Az,hogy Te-Ti nem értitek,hogy miről beszélek..." Érteni értjük, hogy miről beszélsz, a tematikai csapongásod ellenére is, csak nem értünk egyet a premisszákból levont következtetéseiddel, mivel szerintünk a premisszáidból nem következik az, ami szerinted következik. A premisszáid nyilvánvalóak bárki számára, semmi újdonság vagy megérteni való nincsen bennük, de szerintünk nem következik belőlük az, hogy a szokásos tesztmódszereinkkel ne tudnánk tesztelni a hifi készülékek hangzáshűségét. Tudjuk tesztelni a hangzáshűséget, és tudunk érvényes megállapításokat tenni a hifi készülékek hangzáshűségére akkor is, ha nem voltunk ott, amikor az adott Stradivari vagy adott Guarnieri megszólalt az adott hangfelvétel készítésekor az adott stúdióban vagy koncertteremben, az adott hangfelvétel- és hanghordozókészítési-gyártási munkálatok közepette.

[ Szerkesztve ]

(#34644) Ribi válasza kavics325i (#34640) üzenetére


Ribi
nagyúr

"A hangsúly a megfoghatóságon van."
Pont az a baj, hogy te a megfoghatatlant, az egyéni ízlést akarod számszerűsíteni. Nem lehet, ne is akard. Eleve olyan dolgokat hozol fel mint "Differencia??? értékrend." Hogy jön ez ide?
Mindenkinek olyan értékrendje van amilyet akar. Neked mi közöd más értékrendjéhez? Neked fáj, hogy más mennyit költ a hobbijára? Mert az utóbbi írásaidból nagyon ez jön le. Nem így indítottál, de egyre inkább erre fele haladsz. Eleinte még értettem, hogy mi a problémád, hogy mihez képest szól jól valami, de ez egyre inkább csak valami ürügynek tűnik arra, hogy beleköss az itt lévőekbe.

[ Szerkesztve ]

(#34645) #56474624


#56474624
törölt tag

Na most így a nagy vita közben nem tudom, van-e értelme ilyennel próbálkoznom, de hátha. :) Szóval adott egy ilyen best of chesky audiofil tesztlemez, amin van kettő-kettő felvétel, normál, illetve invertált polaritással. Bevallom, én sokszor próbáltam különbséget tenni a kettő között (fejhallgatóval), nem sikerült. Ezért most belinkelem ide, kíváncsi vagyok, ti hallotok-e különbséget. Nem jelöltem be, melyik-melyik, csak különböző számmal vannak ellátva.

[link]

Plusz bónuszként föltettem egy Csajkovszkij Vonósszerenád felvételt (mind a négy tétel), ami szerintem nem szól rosszul (sok idővel rendelkezőknek ki lehet találni, hogy ADD-s, AAD-s, esetleg DDD-s :)) ):

[link]

(#34646) vodkaboy22 válasza andorra (#34642) üzenetére


vodkaboy22
addikt

A hifi eszközök is elég egzakt módon mérhetők és értelmes mérnöki felfogással árral egyenesen javulnak a tulajdonságok, de sajnos ennél a hobbinál nagyon sok olyan kevésbé hozzáértő is szót emel akiknek se mérnőki se zenész tudásuk nincsen mégis "baromi nagy különbségeket" hallanak két fél méteres tápkábel között, úgy , hogy lehet kétszer se hallottak élőben zongorát...
Nem akartam senkire se ráhúzni ezt, de mégis sok ilyen hifista van. És ez egy csillagász hobbiban vagy fotós hobbiban ilyen erősen nincs jelen! (Tudom DSLR-el fotózok egy ideje és van pár komoly ismerősőm akik elismerten űzik ezt a "sportot".)

Szerintem ezzel a hobbival az a baj (én is szeretem ezt a hobbit, de semmi sem tökéletes), hogy a marketing és a laikus emberek véleménye túl erősen hatnak rá, úgy hogy ha egy mérnők aki lehet naprakész a témában (én nem vagyok, csupán az alapok és a tudományos részek amiket ismerek) megszólal akkor biztos bot füle van és nem mond helyes dolgot... :O

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#34647) #71562240 válasza #71562240 (#34643) üzenetére


#71562240
törölt tag

Hozzáteszem, mi hifisták tudatában vagyunk, hogy adott készülék(ek) hangzáshűségére vanatkozó álláspont tendencia jellegel érvényesül, nem egy ember szüleménye, hanem a "tudományos" nyilvánosságé. Az egyik hifista ezt mondja az adott készülék-hangberendezés hangzáshűségéről, a másik azt, a harmadik amazt, és mindennek kialakul egyfajta eredője, sőt szerencsés esetben, ha a készülék nagyon egyértelműen valamilyen, és ha hozzáértő hifisták hozzáértő körülmények között végzik a hangzáshűséget vizsgáló teszteléseket, akkor a különböző értékelések jelzői nagymértékben átfedik egymást, tehát könnyebb az "eredőt" megtalálni - de persze ez esetben is részei a különvélemények az értékelésnek. Mindennek tudatában vagyunk mi hifisták, sőt mindez közhely számunkra, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne nagyon is érvényesen értékelni a készülékek hangzáshűségét akkor is, ha nem voltunk ott, amikor az adott Stradivari...

(#34645) Ba cy lus Biztos, hogy a polaritás volt az invertált, és nem a fázis?

[ Szerkesztve ]

(#34648) bajnokpityu válasza vodkaboy22 (#34646) üzenetére


bajnokpityu
félisten

:C :R

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#34649) #71562240 válasza vodkaboy22 (#34646) üzenetére


#71562240
törölt tag

"Szerintem ezzel a hobbival az a baj (én is szeretem ezt a hobbit, de semmi sem tökéletes), hogy a marketing és a laikus emberek véleménye túl erősen hatnak rá..." Ez a mondatrész bizony nagyon igaz...

(#34650) andorra válasza vodkaboy22 (#34646) üzenetére


andorra
őstag

Mérnöki és zenész tudás? Ezek valóban nem kellenek ehhez a hobbyhoz. Ezzel szemben rendkívül előnyös a kifinomult, jó zenei ízlés és a tesztelési tapasztalatok. Természetesen a készülékek gyártásához kell mérnöki tudás, de vajon miért van az, hogy nagyon sok esetben a mérnöki tudással készült, de modifikált készülékek jobban szólnak? (Sokszor apró változtatások miatt.) Azért, mert olyanok modifikálják, akik (a jó) hallásukat is használják a mérnöki tudásuk mellett. Én egyébként nem vagyok a modifikációk híve, sokkal inkább a megfelelő készülékválasztást tartom követendőnek és biztosabbnak. Az valóban előfordul, hogy némelyek bizonyos különbségeket felnagyítanak, de mindenki szerezzen saját tapsztalatokat, hogy ezeket az eseteket, a helyén tudja kezelni.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.