Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#120051) denesdr válasza lezso6 (#120049) üzenetére


denesdr
addikt

Hát, nekem meg más a tapasztalatom a Windóz hangerőszabályzással. Akkor most kinek van igaza?

Akkor váltson a sub a potikkal, de ha nem jön össze, mert az időzítés nem állítható a fő hangfalaktól függetlenül, akkor rám ne mutogasson senki. ;)

(#120052) rostiron válasza rostiron (#120048) üzenetére


rostiron
őstag

Nekem gyorsba megmondanátok ?

Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,

(#120053) lezso6 válasza denesdr (#120051) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Működik windóz hangerőszabályzás, csak rohadtul kényelmetlen, nem praktikus. Erősítő meg subwoofer hangerejét valahova fixre kell állítani, lehetőleg jó magasra, ha nem akarsz kifogyni a hangerőből, s mindig utánaállítgatni, "szinkronizálni" a kettőt.

Úgy vált ahogy akar. Szerintem úgy érdemes, hogy először kipróbálja, hogy milyen külön kütyü nélkül subwooferrel váltani, aztán ha valami problémába ütközik, akkor vesz hozzá extra kütyüt. Feltéve hogy a problémáját az utóbbi megoldja.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120054) denesdr válasza rostiron (#120048) üzenetére


denesdr
addikt

Teljesen mindegy, hogy a melyikre kötöd, párhuzamban van a két kimenet, csak nem A meg B az elnevezés.
A kimenetek elnevezései csak formálisak, Direct = a hangfalpár ami közelebb van hozzád, Remote = a hangfalpár ami távolabb vagy egy másik szobában van elhelyezve, ilyesmi.

Szerk.: lehet, hogy van funkció is hozzájuk kötve, pl amit fererencz89 ír.

[ Szerkesztve ]

(#120055) fererencz89 válasza rostiron (#120052) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Én úgy tudom, lényegében mindegy, melyikbe, a különbség talán annyi, hogy a direct az folyamatos, nem szakítja meg a bedugott fejhallgató jack csatlakozó, a másikat igen. Ha audiofil akarsz lenni, akkor direct, ha praktikusabb a másik, és az a szempont, akkor remote.

Nem szotkam hibázni.

(#120056) rostiron válasza denesdr (#120054) üzenetére


rostiron
őstag

Köszönöm :D

Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,

(#120057) fererencz89 válasza lezso6 (#120053) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Szerintem úgy érdemes, hogy először kipróbálja, hogy milyen külön kütyü nélkül subwooferrel váltani, aztán ha valami problémába ütközik, akkor vesz hozzá extra kütyüt. Feltéve hogy a problémáját az utóbbi megoldja.

Így gondolom, de már előre kattog az agyam. :D
Vagyis a sub-bal váltást úgy gondoltam, hogy high level jelet kap a sub, csak azt szűröm, szatellit megkap mindent + összességében EQ. Szűrt vonalkimenet is ritka, ráadásul elvileg nem is ajánlott arra rátolni a végfokot (zaj).

Nem szotkam hibázni.

(#120058) lezso6 válasza fererencz89 (#120057) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Kattogni ingyen van. ;]

Ha jól emlékszem mintha eredetileg se akartál volna vágni. Abból a szempontból működhet, hogy minél több sub (nyilván nem ugyanoda), annál kiegyenlítettebb hang, mert varázslatos módon kijavítják egymást. :D Csak ugye nem egyformák, így nem tudom hogy nyerő lehet-e. Bár nálad a sztereónál most 60 Hz alatti hangokat megeszi a szoba, szóval lehet elég a (jól elhelyezett) subon beállítod 60 Hz-re LPF-t és készen vagy. Vagy nem... :D

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120059) orbano válasza lezso6 (#120058) üzenetére


orbano
félisten

Ennek valaki elmagyarázhatná a fizikáját. Ha MLP helyén van egy szoba miatti kioltásod, akkor egy akárhova elhelyezett mélyláda ezt hogyan javítja meg? Elvileg akárhova rakod a szubokat, ugyanúgy fogják a szobát gerjeszteni nem? :F

A vér nem válik VAZZE!™

(#120060) lezso6 válasza orbano (#120059) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Több hangfallal a szobamódok kioltják egymást, mondhatjuk úgy is, hogy kiátlagolódnak. Persze a megfelelő helyen kell lenniük a hangfalaknak meg neked is. Pontosan ezért váltottam anno 2.1-ről 2.0-ra. De gondolkodtam 2.2-ben is. :D

Szóval elvileg végtelen mennyiségű subwooferrel tökéletes mély érhető el a legrosszabb akusztikájú szobában is. ;]

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120061) kutyek válasza orbano (#120059) üzenetére


kutyek
senior tag

nem. A hullámforrások (gerjesztések) és a peremfeltételek (szoba) együtt alakítják ki az eredő hullámteret. Egy dob sem ugyanúgy szól, ha a membrán közepén, vagy a perem mellett ütöd (ugyanúgy, azonos erővel). A falak nem tolódnak el, de a csomópontok (nullhelyek) igen, ha elmozgatod a forrást.

[ Szerkesztve ]

(#120062) denesdr válasza orbano (#120059) üzenetére


denesdr
addikt

Ahogy kutyek is írja, ha elmozgatod vagy a hangforrást és/vagy a hallgatási pozíciót, a kiemelések és a kioltások is elmásznak.

(#120063) orbano


orbano
félisten

Akkor a kalkulátorok miért dolgoznak hangforrás nélkül? Az MLP meghatározó módszerek pedig úgy kezdődnek, hogy tedd a hangfalat a sarokba, és ha megvan az MLP, az SBIR-t már oda lövöd be. Miért?
Az SBIR-t még megértem, és azzal összességében megváltozik a szoba akusztikája, ahogy pakolod a hangfalakat, de az állóhullámokat nem értem igazán. Egy axiális módus ugyanúgy _kell_ kinézzen, hiszen az a szoba geometriájának a függvénye csak és kizárólag. Ha pakolgatod a hangforrást, azzal legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy a konvergenciát lassítod, de pl. egy elsőfokú axiális módusnál akármit is csinálsz, középen lesz a kioltásod és a falaknál a kiemelés.
Olyasmire emlékszem, hogy ezeknél a multiszubos megoldásoknál konkrétan az MLP-re optimalizálnak, szóval az első hullámfrontra tudom elképzelni, hogy működik valami, de az utózengés köszöni szépen ugyanaz lesz, a határfelület fogja és "reseteli" a fázist.

kutyek: a dobnál szerintem más a matek, mivel ott egy elasztikus, a végeinél rögzített anyagot gerjesztesz, tehát a dob pereménél kisebb lesz az amplitúdó, emiatt a felharmonikusok aránya meg fog változni, gondolom ez ugyanaz mint a gitárnál.
De a szoba levegője ugyanannyi mozgási energiát vesz át a peremeken is, sőt a a room gain miatt többet is, ami aztán pláne nagyon nem analóg a pengetéssel.

A vér nem válik VAZZE!™

(#120064) BIGi75 válasza orbano (#120063) üzenetére


BIGi75
senior tag

(#120065) szente


szente
addikt

Sziasztok!

Vettem egy Yamaha TT-500 lemezjászót és lecsekkoltam, hogy mennyire tartja a sebességet.
Jól gondolom, hogy ez nem túl jó érték?

Mi okozhatja az ingadozást? Nézzem meg, hogy nem fér e rá belül egy tisztítás? Vagy nem ilyen ilyen egyszerű?

(#120066) lezso6 válasza orbano (#120063) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

A kalkulátorok csak a szobamódok frekvenciáját számolja ki, azok mértékét már nem, hisz az az elhelyezéstől függ.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120067) VoidXs válasza szente (#120065) üzenetére


VoidXs
Topikgazda

Ennyi mozgást a Doppler is okozhat kézben tartott mobillal. Mi volt a konkrét mérési mód?

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#120068) kutyek válasza orbano (#120063) üzenetére


kutyek
senior tag

pontosan ugyanaz az univerzális matek működik (lineáris terjedés + Huygens-Fresnel elv) minden esetben, akár akusztikáról, optikáról vagy éppen előfeszített rugalmas közeg mechanikai hullámairól (pl. vízfelszín, dob membránja stb) van szó, függetlenül attól is, hogy transzverzális (fény, membrán) vagy longitudinális-e (hang) a kérdéses hullám...

Ha az üres szobának (mondjuk sztereó gerjesztéssel) van valahol egy adott basszus frekvencián nullhelye, de te odateszel egy subot, akkor mi van?! hát az, hogy így már nem lesz kioltás az adott pontban, és megszűnik nullhelyek lenni az adott pozíció. ennél extrémebb példát nem tudok mutatni arra, miképp befolyásolja a gerjesztések pozíciója a kialakuló hullámképet...

EDIT: sztem a komolyabb kalkulátorok nemcsak üres szobát, hanem gerjesztett módokat (1, 2... subbal, pontos pozíciókkal) is számolnak

[ Szerkesztve ]

(#120069) kutyek válasza BIGi75 (#120064) üzenetére


kutyek
senior tag

gondolom, Main Listening Position

(#120070) orbano válasza lezso6 (#120066) üzenetére


orbano
félisten

Dehogy, nézd meg az amrocot vagy akármelyiket, egészen konkrétan felrajzolja a magas és alacsony nyomású területeket. Ettől a valóság akkor térhet el, ha nem pontosan olyan alakú a szobád.
Csak a matekot gondold végig az elsődleges hosszanti axiális módusra: teljesen mindeg honnan indul ki az elsődleges hullámfrontod, eléri (sztandard esetben) a hátsó határfelületet, majd visszapattan. Tehát a nyomás fázisa Pi/2 lesz, a sebességé nulla, minden frekvencián. A módus alapfrekijén és a felharmonikusokon pedig ezután ez fázisban történik a hullám terjedésével, minden más frekin pedig valamilyen kioltásod lesz. Az alapfrekin pedig ugyanígy a szoba közepén lesz a nyomásminimumod. Nem lehet máshol, hiszen a szoba hossza Pi erre a frekire, és mivel Pi/2-ről indul, a szoba közepén lesz 0.
Ez alapján legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy a sok forrás különböző fázisokban indul úgy, hogy az MLP-ben jó legyen az SPL-ed, de az utózengésed ott lesz ugyanúgy. :F

A vér nem válik VAZZE!™

(#120071) kutyek válasza orbano (#120070) üzenetére


kutyek
senior tag

de ha elhelyezel egy gerjesztést, akkor már más módusok alakulnak ki, mint üres szobában... ez a matek (nemcsak tanultam, de tanítottam is egyetemen).

(#120072) szente válasza VoidXs (#120067) üzenetére


szente
addikt

Rá kell tenni a forgó tányérra a telefont, és giroszkóp segítségével méri az elmozdulást kb 10mp-ig.

(#120073) VoidXs válasza szente (#120072) üzenetére


VoidXs
Topikgazda

Indítsd el az ingyenes Cardboard VR demót (ami giroszkóppal működik), várj 10 másodpercet, és látni fogod a problémát. Azt hittem, hogy jár hozzá egy tesztlemez, az az egyetlen működő módszer a sebességmérésre. Esetleg még az, ha leméred egy olyan album hosszát, ami digit master, és meg is van digitálisan, de ott elég nagy a mérési hiba lehetősége.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#120074) lezso6 válasza orbano (#120070) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Csupán azt rajzolja fel, hogy ha pl a piros vagy kék területre teszel egy hangfalat, akkor azt a szobamódot fogja erősíteni. Azonban ha már több hangfalat használsz, akkor teljesen megváltozik az egész.

Próbáld ki, hogy a REW-ben csinálsz egy szobát, egy sima sztereo elrendezéssel. Ekkor kapsz valami random átvitelt, ami nem egyenes. Aztán tegyél hozzá egy subot, s ne legyen crossover meg semmi, tehát a sztereó hangfalakról is jöjjön a mély, korlátozás nélkül. Nézd meg a subwoofert mindenféle helyzetben, s fogsz olyat találni, ami habár nem tökéletes, de nagyon sokat javít.

Pl nálam adott alapból ez:

Ha teszek hozzá egy szubot a megfelelő helyre, akkor ez lesz:

Szóval több mélyforrás csodákra képes, a fenti esetben 3 is van. De ugye ez nem egy átlagos 2.1, mert ott lenne keresztváltás, itt meg nincs. Csupán az akusztikát javítandó került be a subwoofer.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120075) BIGi75 válasza lezso6 (#120074) üzenetére


BIGi75
senior tag

Ez klassz. De mi van, ha pl. van az egyik oldalon egy faltól falig gardróbszekrény?
Akkor mondjuk 200Hz alatt az alapterülettel érdemes szimulálni, 200Hz felett meg a gardróbig adnád meg a dimenziót?

(#120076) orbano válasza BIGi75 (#120075) üzenetére


orbano
félisten

200 felett minek szimulálni a szobát?

A vér nem válik VAZZE!™

(#120077) lezso6 válasza BIGi75 (#120075) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ez ultrabonyolult már, mert minden is számít, pl ha tele van a szekrény, akkor basszuscsapdaként fog működni. Az ilyet már mérni kell, a fenti sem szent írás, mert az első kép az konkrétan az én szobám, s a bútorok miatt tökre nem ilyen, hanem sokkal jobb. Csupán azt akartam illusztrálni a képekkel, hogy extra subwooferrel is lehet javítani a mélytartományon.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120078) BIGi75 válasza orbano (#120076) üzenetére


BIGi75
senior tag

Az elmélet kedvéért

(#120079) orbano válasza BIGi75 (#120078) üzenetére


orbano
félisten

Mármint gondolatkísérlet? Mit szeretnél belőle megtudni?

A vér nem válik VAZZE!™

(#120080) BIGi75 válasza orbano (#120079) üzenetére


BIGi75
senior tag

Nincs túl nagy jelentősége. Nézegettem már ilyen szimulátorokat korábban és a zavart az okozza nálam, hogy ha komolyabb beépített bútor van, akkor vajon hány Hz-tól szólhat bele az eredménybe egy beépített tároló, van-e az a tartomány amit már nem a határolófalig érdemes vizsgálni. A 200Hz egy hasra ütött szám volt. Sógornál pl. gipszkartonos, 18mm-es bútorlapos szerkezet van 1 teljes falsíkon. De ahogy lezso6 is írta, ez ultrabonyolult, szimuláció helyett maradok a mérésnél.

(#120081) Dißnäëß válasza szente (#120065) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Én is jártam így használttal, de ott nagyon el volt qrva a motor vagy az egész.

Egy LP-t feltéve ha az elejére tettem a tűt és lőttem hozzá sebességet, a végére eltért a beállítottól, és vice-versa, ezt a nagy deltát meg tudtam felezni úgy, ha a közepére tettem a tűt és állítottam be. De itt döbbentem rá, hogy már attól lassul picit, ha a tűt ráteszem, lol hát mivanitt basszus.

Na, ekkor esküdtem meg, hogy használtat soha, veszek egy Technics 1200-es szériát egy fasza tűvel, az egy malomkövet is elforgat :D és béke van.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#120082) tranceplanet válasza Dißnäëß (#120081) üzenetére


tranceplanet
addikt

Volt egy videó, amikor a DJ pörgött a korongon, de nem találom. :D

" Könnyű döntések-->Nehéz élet ; Nehéz döntések-->Könnyű élet " - Válassz!

(#120083) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ha már mély vs akusztika téma, ezt akartam linkelni, mert érdekes:

The Ones | Designing the new W371 Adaptive Woofer System.

Persze nem olcsó, kb 3-4 millió forint. :DDD

Lényegében ez nem is subwwofer, hanem egy olyan kiegészítés, amivel 3 utassá varázsolsz egy két utas rendszert. Szóval rögtön legalább kettő is kell belőle.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120084) rostiron


rostiron
őstag

Sziasztok.
Tudtok ajánlani ha létezik 20-25000 ft körül olyan kütyüt ami Bluetooth-on fogadja a dolgokat, és rca-n rá tudom kötni az erősítőre ?

Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,

(#120085) kutyek válasza rostiron (#120084) üzenetére


kutyek
senior tag

Ebben a kategóriában a megbízható, ajánlható kütyük inkább a 80-100 EUR sávban (ill. felette) találhatók.
[link]

(#120086) migabi24 válasza rostiron (#120084) üzenetére


migabi24
nagyúr

Még olcsóbban is van [link]

(#120087) tranceplanet


tranceplanet
addikt

Nos, a Harman cégnél van vaktesztelés is: [link] :D

" Könnyű döntések-->Nehéz élet ; Nehéz döntések-->Könnyű élet " - Válassz!

(#120088) Dißnäëß válasza tranceplanet (#120087) üzenetére


Dißnäëß
veterán

hhhh-...
... -hhhhhhhhhh.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#120089) liszi70 válasza tranceplanet (#120087) üzenetére


liszi70
nagyúr

:K
[link]
[link]
[link]

#120088 Dißnäëß
"hhhh-...
... -hhhhhhhhhh."
Ennek a kódnak mi a megfejtése? :D

[ Szerkesztve ]

(#120090) Saughassy válasza rostiron (#120084) üzenetére


Saughassy
aktív tag

Nem jo neked a wifi? Mert akkor Chromecast Audio a te embered es meg a hangminoseget sem rontja le a bt.

(#120091) Dißnäëß válasza liszi70 (#120089) üzenetére


Dißnäëß
veterán

*sóhaj*
:D

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#120092) rostiron válasza Saughassy (#120090) üzenetére


rostiron
őstag

Szia.
Szerintem nem jó, mert a teló nem tud egyszere 2 wifire csatlakozni.Az otthoni wifire kell csatrlakozni a nas miatt, mert ott vannak a zenék. Akkor nem tud egyidőben a Chromecast -ra is csatlakozni. Gondolom. :)

Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,

(#120093) BIGi75 válasza rostiron (#120092) üzenetére


BIGi75
senior tag

Chromecastra addig kell csatlakozni, míg beállítod. Utána az otthoni wifit használja a Chromecast is, mint minden más eszköz

(#120094) Saughassy válasza rostiron (#120092) üzenetére


Saughassy
aktív tag

Mindenki az otthoni wifidre csatlakozik, a Chromecast es a telefonod is. Es minden eszkoz ami a helyi halozaton van, kuldhet zenet a chromecastre. Szoval az asztali pc d is, a mobilod is, barmelyik tablet, satobbi. Es tomoritetlenul fog megerkezni ra.

(#120095) BIGi75 válasza Saughassy (#120094) üzenetére


BIGi75
senior tag

Phú, jól fel ment ennek is az ára, 30k futárral és már csak az emagon kapni...
Én még 14ért vettem egy ilyet pár éve, jó kis cucc, kár hogy kifutott :K

[ Szerkesztve ]

(#120096) Saughassy válasza BIGi75 (#120095) üzenetére


Saughassy
aktív tag

Igen, nem tudom mivel lehetne kivaltani, mert mar alig lehet talalni.

(#120097) rostiron válasza Saughassy (#120094) üzenetére


rostiron
őstag

Így már értem. Hang mínöségre ezek elfogathatóak ?

Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,

(#120098) BIGi75 válasza rostiron (#120097) üzenetére


BIGi75
senior tag

Szerintem jó, én régi hifi erősítőkkel használtam okosítani, meg mindennel is. Stabil, bugmentes cucc. DAC-okról én sokat nem tudok, talán Disznész-nek van fogalma, hogy a Wolfson WM8918 milyen minőséget képvisel, nekem fülre rendben van.

(#120099) Dißnäëß válasza BIGi75 (#120098) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Sajnos nem hallottam. Ha jó, jó. :)

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#120100) tranceplanet válasza Saughassy (#120096) üzenetére


tranceplanet
addikt

Wiim mini! [link]
Nagyon jó a szoftvere is, folyamatosan fejlesztik!

[ Szerkesztve ]

" Könnyű döntések-->Nehéz élet ; Nehéz döntések-->Könnyű élet " - Válassz!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.