Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#129651) vond válasza oriic (#129650) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Engem az már nem is nagyon érdekelt. :D

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#129652) FollowTheORI


FollowTheORI
nagyúr

Nekem bejött ez a Skywalker lezárás... nyilván eltudnék jobbat is képzelni, de az előző "katasztrófa" filmnél még mindig fényévekkel jobb és "starwarsosabb" lett...

7/10-et szerintem megér.

JJ szerintem elvégezte a kötelező iparosmunkát... és köszöni szépen hello. :)

Iszonyat nehéz dolga lesz bárkinek a következő filmmel. Gondolom nem is véletlen hogy senki nem akarja vállalni igazán. :DDD

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#129653) Pitterix válasza oriic (#129650) üzenetére


Pitterix
őstag

Én meg pont erre számítottam.
De a végén, azért azt hittem elcsattan néhány pofon a nagy meglepi miatt.

"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!"-----Angelo 'Snaps' Provolone

(#129654) atike válasza RetepNyaraB (#129644) üzenetére


atike
nagyúr

...akkor egyre nehezebb lesz moziba járnod, ha a Disney élből kilőve... :U Bár nem lehetetlen küldetés, de alakul... :)

(#129655) RetepNyaraB válasza atike (#129654) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Nekem mondod? Förtelmes trend alakul a szemünk előtt. Mintha azt olvastam volna az ötvenes években volt hasonló monopolizálódás az USA-ban és végül az állam az asztalra csapott, ami legalább annyit árt, mint használ, de a monopolhelyzet árt legjobban a piacnak (meg a művészetnek, bár utóbbi a fenét se érdekli).

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#129656) KaitouP


KaitouP
veterán

-

[ Szerkesztve ]

God, bless us everyone, we're a broken people living under loaded gun

(#129657) Viszlát válasza RetepNyaraB (#129655) üzenetére


Viszlát
addikt

Egy ideje nem járok moziba, mi történik? Lemaradtam és a műsorfüzetből nem derül ki, hogy mire céloztok.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#129658) Bad Pritt válasza Viszlát (#129657) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Szaradisney blablabla, monopolhelyzet blablabla, hollywoodisszar blablabla...

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#129659) lezso6 válasza Viszlát (#129657) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Szerintem csak arról van szó, hogy a Disney felzabált mindent a mainstreamben.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#129660) k-adi


k-adi
nagyúr

The Irishman (2019)

Nem volt egy egyszerű menet, ez a 3,5 óra játékidő halál. :U
Végül 2 részletben néztem meg, de még kettébontva is sok volt.
Én értem, hogy ez egy amolyan tisztelgés akarna lenni a stílushoz, amit még valamilyen szinten hoz is a film...de a túltolt cgi a karaktereken és a hosszú játékidő megöli az egészet. A párbeszédeken is látszik az idő: a film elején még érdekesek, a felétől már nem.

(#129661) KaitouP


KaitouP
veterán

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
(Star Wars: Skywalker kora)

1977-ben George Lucas egy olyan mesevilágot álmodott meg, mellyel örökre beírta mind önmagát, mind a saját maga által kreált világot a filmtörténelembe. Egy olyan űroperát alkotott meg, melynek aztán világszerte milliók lettek rajongói, egy olyan univerzumot, mely bár a maga egyszerűségével, de szeretni valóan tárta a közönség elé a jó és a gonosz könyörtelen párharcát, egy bukott rend egyetlen megmaradt tagjának, egy maroknyi ellenálló csapatnak és egy felemelkedett, elnyomó rezsim könyörtelen háborúját.
Lucas ugyan nem sokat kockáztatott annak idején a történet megálmodásával, a klasszikus meséket vette alapul, amelyben megírta a maga ikonikus hőseit és gonoszait, írt bele nagy csatákat, életet és pusztulást, romantikát, szövetséget és árulást, aztán persze végül, ahogy a mesékben is lenni szokott, mikor már alig van remény, valahogy mégis győz a jó.
A képlet egyszerű, ahogy a történet is (mert legyek akármilyen elfogult is rajongásom egyik filmes tárgyával, a sztori itt bizony nem a történetírás csúcsa), mégis, az egész trilógiát átjárta valami egészen különleges, megmagyarázhatatlan valami, éppen úgy, mint ahogy kedvenc világunkat, annak karaktereit is átjárta az Erő. Talán az, hogy Lucas szívvel lélekkel hozta létre gyermekét, hogy a cél az volt, hogy adjon magából valamit a világnak, valamit, amit az emberek igazán szeretni fognak. A gyermekét megteremtette, aztán szépen fel is nevelte.

Hogy Lucas hangsúlyosabbá tegye az eredeti trilógia eseményeit, a gonosz elleni harcot, hogy megismertesse az akkor még virágzó Jedi Rendet és bemutassa annak bukását, valamint a gonosz felemelkedését, megalkotta az előzménytrilógiát. Lehet Lucas-t ezért meg azért piszkálni, de a közutálat ellenére, Jar Jar Binks meg midiklorián ide meg oda, az előzménytrilógia igenis jó lett, és sokat hozzá tett ahhoz, hogy megértsük Luke Skywalker és barátai sorsának alakulását, a jedik fontosságát ebben a világban. Darth Vader és a Birodalom felemelkedését és a Jedi Rend bukását könyörtelenül, drámai módon, felnőttesen mutatta be a The Revenge of the Sith, mely tökéletes lezárása volt az előzménytrilógiának.

A Skywalker család sorsáról szóló űropera itt aztán be is fejeződött, lezáródott. A jó győzött, a gonosz elpusztult, és ahogy azt Lucas lezárta, békén is kellett volna hagyni a Skywalker-ék történetét. A Star Wars univerzum akkora potenciált rejtegetett magában, hogy rengeteg más, Skywalker-éktől független sztorit lehetett benne kreálni, ahogy azt tették is, könyvek, videojátékok, képregények formájában - persze, filmes fronton csönd volt.

Aztán jött a Star Wars Saga katasztrófája, legalábbis filmes fronton mindenképp (és ez a legfontosabb, mert a videojátékok, könyvek között a világ filmjei a legfontosabbak). A Disney megvette a Lucasfilm-et, nyomban elhatározta hogy új trilógia kell, mely folytatja a MÁR RÉG LEZÁRT SKYWALKER TÖRTÉNETET, mert nem is nyugodna, ha a súlyos pénzekért vásárolt jogokból rókabőr formájában még több pénzt, sok-sok pénzt szerezzen magának - és a történet már itt elbukott. A káoszt csak tovább tetézte az, hogy mindamellett hogy új, ámbár szükségtelen trilógia kell a Skywalker család történetének folytatásához, a Lucas érában készült történetek jelentős része többé nem minősült a kánon részének. Mindazt, amit Lucas és a Lucas érában tevékenykedők létrehoztak, annak java részét a Disney egyetlen döntéssel semmisnek minősítette.

Új trilógia, új könyvek, új spin-off filmek, játékok, és rengeteg-rengeteg merchandise, mellyel természetesen a gyerekek lettek becélozva, hogy minél több pénzt lapátoljon be ez a könyörtelen pénznyelő vállalat.
Sajnálatos módon, a hiba pont itt keresendő: pénz, pénz, pénz.

Remekül nyitott a The Force Awakens, hiszen mindenki kíváncsi volt arra, hogy a Disney égisze alatt milyen Star Wars film készülhet. A későbbi filmeken aztán viszont az is meglátszott a közvéleményen, a mozis bevételeken, hogy a Disney-t nem érdekli az, hogy mi kell az igazi, régi rajongóknak, érdeke csupán annyi, hogy minél több pénzt húzzon le a rajongókról.
Egy erősen közepes TFA után, melyen érződött az hogy szimplán csak új köntösben adják elő a New Hope eseményeit, jött a Star Wars Saga, Lucas világának teljes arcul köpése: a The Last Jedi, mely egy katasztrofális paródiafilm lett, egy, a Lucas világában kvázi istenkáromlás, egy rossz vicc, egy olyan valami, ami még fan-fiction történetként sem állná meg a helyét.
Beültettek egy szar rendezőt a székbe, akinek egy normális filmje nincs, és aki úgy gondolta, hogy attól lesz jó a film, ha nem azt adja meg a rajongóknak, amit várnak a képernyőn.

Ekkora mélyrepülés után már sokunknak mindegy volt, mi lesz a IX. részben, a VIII. eseményeit sehogy sem lehet jóvá tenni. Nem is akarták.
J.J. Abrams biztosra ment, és ugyan azt csinálta mint anno a The Force Awakens-el - fogta az ikonikus VI. részt, és csak annyit változtatott meg az ő filmjében, amennyit muszáj volt.
Éppen hogy csak annyiban volt más a Rise of Skywalker is, hogy egymásra halmozta a hülyeségeket, a logikátlanságokat, és hogy ez a film is a többi Disney "alkotáshoz" hasonlóan (leszámítva a Rouge One-t) egy lelketlen, igénytelen, részlethiányos rókabőr volt. Semmi több.

Természetesen Palpatine visszajön a halálból, Zombie Palpatine képében. Természetesen Luke Skywalker és az Ellenállás győzelme óta, 30 év elteltével egy hatalmas flottát szervezett a semmiből, amiről senki nem tudott, a csillagromboló flottát magából a vízből emeli ki. Snoke csak egy Palpatine bábu volt. Rey persze Palpatine vérét hordozza magában, mert Palpatine unokája, mert Rey-nek mindenképp kell valaki valakijének lennie, holott aztán semmit nem tudunk Palpatine gyermekeiről sem. Stadionnyi csuklyást látunk, akikről szintén nem tudunk meg semmit, csak annyit, hogy Palpatine követői. Persze Palpatine jelenléte annyira súlyos, mint a lepkefing, hiszen tudjuk, hogy ebben a kliséhegyben Palpatine újra el fog pusztulni.

Kellett persze az újabb, ügyeletes cukiság, a hajszárító droid, a Ren Lovagok misztikuma szintén lepkefing hangsúlyúvá vált, és kellett kedvezni az LMBTQ közösségnek is a leszbikus csókkal, mert miért is ne.

Mindenképpen meg kellett magyarázni Leia Erő-használatát a VIII. részben azzal, hogy Leia Jedi, fénykardja is volt, kiképzése is volt. Feltétlen kellett az erőltetett Kylo-Rey ship, a csók is. Persze aztán csavart csavarra halmozva (nem túl jó értelemben), vagyis inkább hülyeséget hülyeségre halmozva újra győz a jó, Palpatine és a Végső Rend újra elpusztul, hogy aztán Rey - megtagadva vérét - Rey Skywalker-nek nyilvánítsa ki magát, majd ugyanúgy a lemenő Napba nézzen a Tatooine-on, ahogy tette azt Owen bácsi és felesége, és tette maga Luke Skywalker is.

A történetet pedig újra ugyanúgy lehetne folytatni, ahogy a Disney nekiállt. Csak felesleges lenne, pont annyira, ahogy a Disney elkezdte. Hiába halljuk a trailerekben, olvassuk a plakátokon a hangzatos mondatot, miszerint "40 év után lezárul a Skywalker család története" - NEM! A Skywalker család története már lezárult a VI. részben, a Birodalom pusztulásával, Darth Vader és az Uralkodó halálával.

A tegnapi nap folyamán megnéztük barátnőmmel a filmet, és ezek után mindketten azt reméljük, hogy a Disney vége békében hagyja (nyugodni) a Skywalker családot.

Rendkívül csalódottak vagyunk amiatt, hogy a Disney csúnyán belepiszkított abba a világba, melynek gyermekkorunk óta hatalmas rajongói vagyunk. Nem vagyunk hajlandó kánonként kezelni a Disney féle új trilógiát, számunkra Luke-ék története végleg lezárult a Return of the Jedi -al. Persze, ettől a Disney-nek rossz nem lesz, - csak remélni merjük hogy a Disney észhez kap végre, és olyan filmeket csinál ezután, ami méltó a rajongókhoz, méltó a Star Wars névhez.

Pontszámom: 4/10

The Force Awakens pontszáma: 5/10
The Last Jedi ponsztáma: 1/10

Összesen a trilógia: 3,3

God, bless us everyone, we're a broken people living under loaded gun

(#129662) Louro válasza KaitouP (#129661) üzenetére


Louro
őstag

Kiengedted a gőzt. Én már akkor is és azóta is mondogatom, hogy a régi jó dolgokat nem érdemes piszkálni. Mindegyiknek meg volt a maga kora. Persze szép emlékek, de a nosztalgiafaktor nem minden. Az ízlés, az ingerküszöb folyamatosan változik.

Mess with the best / Die like the rest

(#129663) KaitouP válasza Louro (#129662) üzenetére


KaitouP
veterán

Valóban kiengedtem, most már talán le is nyugodunk emiatt végre. :K :DDD
Tényleg nem érdemes piszkálni. Újat alkotni lehet, de azt ne úgy, hogy közvetlen hatása van valamire, ami régi. Persze valakinek ez is bejön, nem vagyunk egyformák.

God, bless us everyone, we're a broken people living under loaded gun

(#129664) Viszlát válasza Bad Pritt (#129658) üzenetére


Viszlát
addikt

& lezso6: erre gondoltam én is, de ránéztem a fehérvári moziműsorra és egyáltalán nem így van, szóval gondoltam valami másról van szó akkor.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#129665) Jim-X válasza KaitouP (#129661) üzenetére


Jim-X
őstag

:C :R :R :R

A játék az nem játék!

(#129666) Ispy válasza KaitouP (#129663) üzenetére


Ispy
veterán

Nézők nagy része szerintem nem is látta az eredeti filmeket, akkor még nem éltek, ma meg már túl gagyi, és ők a többség, ez nekik készült.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#129667) Tibiajax válasza KaitouP (#129661) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

kisregény, tattará tattará....
(lényeg) pontszám: 4/10

:DDD
The Force Awakens pontszáma: 5/10 The Last Jedi ponsztáma: 1/10

:DDD
ez igen.. ezek aztán megérték a sok karaktert, szó se róla

(#129668) Tibiajax válasza k-adi (#129660) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

sajnos, igen..
én (is) irgalmatlanul nagy mob-film rajongó vagyok, ez tudvalevő (kifejezés powered by alkoholisták, hajléktalanok)- sőt, már szinte csak olyan vagyok, más témájú filmet keresnem kutatnom kell, hogy lekössön -, az Irishman -bár nagyon vártuk-, nem hoz olyan élményfaktorokat megközelítően sem, mint a régi scorsese nagymozik

most, írogatják a mobs-oldalakon, hogy hát így meg úgy, de igenis az Irishman bizony minden idők legjobb gengsztereposza, annyira érett és kiforott. az a fszom.. a film, annyira lassú és annyira vontatott ezekkel az öregekkkel, h megöli teljesen az élményfaktort, amit esetleg mégis nyújthatna. ráadásul ami éppen megmenthetné, az időszakosan pumpált akciójelenetekből is alig van, tehát a bealvás minden második embernél garantált. így meg nem lehet jó filmről beszélni

inkább berakom megint ezt, 170-djére is, hadd szóljon
: )) ez...bármikor
és ezekből a scene-ekből nincs szinte semmi az Irishman-be, sajnos

(#129669) Bad Pritt válasza Tibiajax (#129667) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Neki megérték, meg azoknaknis, akiket érdekel egy fan véleménye... :U

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#129670) S e t h válasza Tibiajax (#129667) üzenetére


S e t h
nagyúr

Élvezettel olvastam.

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#129671) KaitouP válasza Bad Pritt (#129669) üzenetére


KaitouP
veterán

+ (#129670) S e t h

Megtiszteltek urak, köszönöm! :B :R

[ Szerkesztve ]

God, bless us everyone, we're a broken people living under loaded gun

(#129672) LOTR válasza KaitouP (#129661) üzenetére


LOTR
addikt

nekem nagyon úgy rémlik sok-sok évvel ezelőtti nyilatkozatokból, hogy Lucas alapból 9 részesre tervezte a trilógiát (az más kérdés, hogy valószínűleg nem fogjuk már megtudni, hogy ő pontosan mit is képzelt el), tehát az előzmény és a következmény trilógia is tervben volt
(elnézést, most nem tudok keresni forrásokat, de biztos vagyok benne, hogy olvastam ilyen nyilatkozatot/nyilatkozatokat, az is nagyon valószínű, hogy akkor még csak magyarul, így ki tudja mi lehetett az eredeti szöveg...)
egyedül lennék ezzel az emlékkel és valamire ezzel kapcsolatban rosszul emlékszem?

One Ring to rule them all

(#129673) brownus


brownus
veterán

Megjöttünk a moziból, és ez igen találó:

de amúgy teccet, egy 6/10 talán.

Ja, mellettünk egy család ült, két kisfiúval, és azt hitték szinkronos lesz, lol, szegények total kiakadtak, hogy fateeeer :D szegények...

[ Szerkesztve ]

(#129674) mephi666 válasza KaitouP (#129671) üzenetére


mephi666
nagyúr

jó volt olvasni, kb erre számítok én is sajnos :( ...csak tőlem a disney 1 fillért sem fog kapni... az ő trilógiájuk 1. része előtt asszonyt sikerült rávennem a régi részekre: az eredeti trilógia nagyon tetszett neki, az előzménytrilógia már kicsit kevésbé, de az sem volt rossz, de az újból az 1. rész már egyáltalán nem :( ...a folytatás meg már abszolút nem is érdekelte... én is csak 1szer láttam a last jedi-t, de nem is emlékszem már rá, csak annyira, hogy minősíthetetlenül sz@r volt

könyvben egyébként olvastam a thrawn trilógiából... na, az odab@szhatott volna filmben rendesen, az egyetlen probléma viszont az volt, hogy a jedi visszatér után nem sokkal játszódott időben, az eredeti színészek viszont öregedtek közben pár évtizedet (nélkülük pedig nem sok esélye lett volna a sikernek)

mod: a trilógia borítóján ismerősek a karakterek

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#129675) vodrosjozsi


vodrosjozsi
őstag

Ez a rise of skywalker valami förtelem volt.
Remélem ez nem spoiler senkinek.
Aki utálta a TLJ-t meg a TFA-t az ezt is fogja, max az első 1.5 óra jöhet be, nálam legalábbis így volt.
ghostpetya:
Jó írás, teljesen egyetértek vele.
Sokkal jobb mint a TLJ, de ez akkor sem egy star wars film.

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy A52s/Samsung Watch 4

(#129676) k-adi válasza brownus (#129673) üzenetére


k-adi
nagyúr

azt hitték szinkronos lesz

szinkronos az...az angoloknak:C

(#129677) MARVEL válasza k-adi (#129676) üzenetére


MARVEL
tag

Megnéztem a Skywalker korát.
SPOILERVESZÉLY!

Vegyesek az érzelmeim. Egyrészt megkedveltem a karaktereket, illetve kedvelem a Star Wars világát, emiatt nem tudom azt mondani, hogy borzasztó volt, másrészt pedig rengeteg hibája volt a filmnek, amit nem lehet letagadni. Van egy csomó olyan mellékszereplő, aki hangsúlyos szerepet kapott, lényegében feleslegesen. A játékuk nem nyújtott Oscar-díjas élményt, a karakterük pedig nem vitte előre a történetet. Azt az 5 percet, amit elvettek a játékidőből, meg az életemből, inkább Landonak kelett volna adni. Szerepelt az öreg komoly 3 percet a filmben. Abból 2-szer ült, 1-szer sétált, 1-szer váltott 5 szót egy volt rohamosztagos lánnyal, 1-szer pedig a háttérben álldogált. Plusz elmondott KB. 10 rövid mondatot.... Ennél többet érdemelt volna a karaktere.Nem kifejezetten értem, hogy miért ilyen sok szereplővel akartak dolgozni az alkotók. Elég lett volna bőven Fyn, Rey, Poe, Ren, és természetesen a Nagyúr. Mellékszereplők közül, pedig elég lett volna, ha R2D2, C3PO, BB8, Lando, szegény Leila, és Luke kap komolyabb szerepet. Sőt még sok is. Az olyan karakterek mint például az a két pilóta, akiknek a nevét sem tudjuk, és nem vitték előre a sztorit, illetve a lábon lőtt kém, akit egy borzalmas színész játszik, pedig csak az időt veszik el a fontosabb karakterektől. Most komolyan, az a kémsrác úgy hisztizik, úgy nyivákol, olyan gesztusokat használ, mintha a Downton Abbeyből lépett volna elő. Mintha a 3 decis kevertet is kisullyat eltartva inná. Plusz az előző részben, nekem úgy tűnt, meghalt. Legalábbis jól nekivágták egy lépegető berendezésének. Mindegy, most már biztos meghalt. A történet elején, olyan kesze-kusza vágások vannak, ami az egész első 15 percet kellemetlenné teszi. Elősször az űrben vagyunk, Poeékkal, ami egy pörgős klassz kis jelenet. Utána hirtelen vágás, Leila és a köveket lebegtető Rey, beszélnek. Gyors vágás, Rey fut az erdőben..... Az utóbbi két jelenetet, simán meg lehetett volna cserélni. Először fut az erdőben, meg lecsapja BB8-t egy fával, utána nyugisan köveket reptet Leilával. Az egész történet nekem nem kerek. Túlságosan tömör, és ehhez képest túlságosan kevés a játékidő. A karakterek története nincs lezárva normálisan. A régi trilógia vége, tökéletesen le volt zárva, a karakterek sorsa nyilvánvaló volt. Ehhez képest ez a lezárás, egyszerűen nem volt kész. Azt látom, mintha két film forgatókönyvét montázsolták volna össze eggyé. Mintha maguk az alkotók sem tudták, hogy hogyan legyen vége. Olyan kérdéseket hagytak nyitva, mit például: mi lesz a Jedi rend sorsa? Rey együtt marad-e a többiekkel, vagy egyedül próbál szerencsét? Tekintve, hogy a záró képsorokban, egyedül utaz el arra a bizonyos bolygóra a Sólyommal, ez sem nyilvánvaló.....Mi lesz az univerzum sorsa? Ki fogja vezetni a köztársaságot, ha újra létrejön? Mi lesz Lando, meg a rohamosztagos lány jövője? Mi a lócitromot akart elmondani Fynn Reynek, mikor a futóhomokban szerencsétlenkedtek? A történetben bemutatták Fynn női megfelelőjét, egy egykori rohamosztagost, akit amúgy a kiválasztott színésznő, nagyon gyengén játszik. A harcjeleneteknél pedig olyan gépi a mozgása mint C3PO-nak.Annyi igazán tehetséges afroamerikai színésznő van, miért a leggyengébbet választották ki..... Illetve lehet ez nem is az ő hibája. A rendező, hogy a picsába nem vette észre, hogy ez így nem jó, ez így túl sok, túl gépies, túl beképzelt?.... A rohamosztagosok pedig miért nem tudnak normálisan lőni, ha már gyermekkoruk óta erre képzik ki őket? Ott viszik a géppuskát, de használni nem is használják. Csak úgy fogják, mint a bevásárlószatyrot. Mondjuk ez a régi trilógiában is hasonlóképpen volt. Itt legalább eltaláltak valakit. :-) Szegény C3PO, egy fölösleges sztoriszálban, ami csak arra volt jó, hogy behozzák Poe egykori szerelmét, meg múltját a képbe, meg a memóriáját veszti el. Egyedül Rey könnyezik be egy kicsit, s többiek pont leszarják, hogy C3PO emlékeit törlik. Semmi ölelés, búcsú, semmi. Mondjuk később visszakapja az emlékeit, de értitek. C3PO-t, mindenki utálja, mert ez az írók szerint vicces. A főgonosz mennyit szerepelt a filmben? Kétszer beoltotta Rent, plusz a végső 10-15 perces csatában megküzdött a kettő R betűs karakterrel.... Ennyi. Azt, hogy hogyan támadt fel, hogyan toborzott sereget, már sosem tudjuk meg....Volt amúgy leszbi csók is. :-) Ami nem gond, sőt tök jó, csak olyan érdekes volt. Tekintve, hogy azok a karakterek nem sok vizet zavartak.Gyakorlatilag ismeretlenek voltak, így nem is igazán volt egetrengető. Mondjuk a film végén, úgy ölelgette Poe, Fynnt, már szinte vártam, hogy ott is lesz valami. Még a nyakát is szagolgatta a gyereknek. Meg olyan pofákat vágott, mint Dicaprio a Titanicban.Nézzétek meg. :) A rendező mikor ezt a jelenetet felvették, hol volt? :) Meg úgy az egész film forgatás alatt? Mit hitt? Csóri Harrison Ford, annyi hitelességet vitt bele a filmbe, egyetlen nézésével, mint a többi karakter együtt véve... Az, hogy Ren átált, majd meghalt, pedig nyilvánvaló volt. Ugyanígy végezte a nagyapja is.... Hogy ő és Rey miért smároltak, azt nem tudom. Csóró Ren annyira odáig volt Rey-ért, a csók után gyorsba meg is halt. :-) Hogy? Miért? Egyáltalán hogy élte túl azt a zuhanást?Mellesleg, ha már bejátszották Sam L. Jackson hangját, legalább kaphatott volna valami szerepet is. :)Meg Yoda is megjelenhetett volna. Inkább ő, mint az a pilóta. Azt látom ebben az egész filmben, hogy nincs befejezve. Nincs lezárva a történet. Kihalt a Skywalker család, a nevük mondjuk megmarad, mert adoptálták Reyt, de vér szerinti sarjuk már nincs. Ennyi lezárás történt. Más semmi. A karakterek története nyitva maradt. Kisebb költségvetésű B filmeknél, ekkor szokták a karakterek képei mellett kiírni, narrátorral felolvastatni, hogy mi történt velük. Itt még ez se történt meg. Szerintem az lesz az egész vége, hogy sorozatra fogják adaptálni a karakterek további történetét. Eltelik pár év, Rey meg Fynn közös Jedi gyereke megalapítja az új sötét rendet, és szépen átáll a sötét oldalra. Figyeljétek ki, valami ilyesmi lesz. :)Mindennel együtt, nem volt nézhetetlen, de nem is volt jó. Érdekes történet, és klassz kis lezárás lehetett volna belőle, ha az alkotók mertek volna kockáztatni. A jatekidő lehetett volna hosszabb, a történet pedig részletesebben bontakozhatott volna ki, apróbb lépésekben. Leila pedig kaphatott volna egy jobb lezárást. A CGI korában nem lett volna probléma néhány plusz jelenet felvétele, amivel méltó búcsút vehettek volna Fishertől. :(Egyszóval, ez a film is beleesett abba a hibába mint a Disney másik gyöngyszeme, a Végtjáték. Túl nagyokat ugrik, túl sűrű, a vége pedig nem hogy lezárja a sztorit, hanem rengeteg kérdést vet fel, és rengeteg kaput hagy nyitva.
Elmarad az a nagy korszakos lezárás, amit vártam volna.



10/5

(#129678) Gigi01 válasza KaitouP (#129661) üzenetére


Gigi01
őstag

Mi tegnap este voltunk,hát nem estem hanyatt tőle.
4dx3d vetítésre mentünk,de valamiért az sem ütött akkorát(4dx),mint első talákozásunkkor.
Lehet sokat vártam. :F

(#129679) hhenry válasza KaitouP (#129661) üzenetére


hhenry
őstag

A lezbikus csók minek kellett? :F :U

(#129680) vodrosjozsi válasza hhenry (#129679) üzenetére


vodrosjozsi
őstag

Amiért a Last Jedi-ba Rose

Samsung Galaxy A52s/Samsung Watch 4

(#129681) hhenry válasza vodrosjozsi (#129680) üzenetére


hhenry
őstag

Fuuu erről jut eszembe szerintem tök jó volt,hogy most nem kapott több szerepet

(#129682) KaitouP válasza hhenry (#129679) üzenetére


KaitouP
veterán

Azért, mert anélkül nem lenne elég PC a film, és felháborodna az LMBTQ szivárványkommandó, hogy homofóbok a film készítői.

God, bless us everyone, we're a broken people living under loaded gun

(#129683) KaitouP válasza vodrosjozsi (#129680) üzenetére


KaitouP
veterán

Csak azért volt most hülyeség senkit csinálni belőle a IX. részben, mert előtte a VIII. részben meg belengették fontos karakternek.

God, bless us everyone, we're a broken people living under loaded gun

(#129684) K Norbi


K Norbi
addikt

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

Egyszer nézhetős.. :U
Olyanok mint a mai filmek jelentős része.
Mennyiségre mennek, nem a minőségre. :DDD

A tököm tele van hogy nincs ezekben az új filmekben semmi Happy and.
Fos.

(#129685) Viszlát


Viszlát
addikt

Részletes információ itt.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#129686) Peterhappy válasza Viszlát (#129685) üzenetére


Peterhappy
őstag

De szép színes lett.
Szép munka, grat :R

(#129687) vond válasza Viszlát (#129685) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Az igen! :K A szünetben megpróbálom én is kitölteni. Köszi! ;)

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#129688) gbors válasza Viszlát (#129685) üzenetére


gbors
nagyúr

Remekül fest. Én még a kitöltés előtt megpróbálok 1-2 2019-es filmet bepótolni :DDD

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#129689) Viszlát


Viszlát
addikt

Köszi srácok, csináltam egy normális(abb) bannert is az Összefoglalóba. Hátha egy-két kevésbé aktív topiklátogatónak is megakad rajta így a szeme. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#129690) vodrosjozsi válasza hhenry (#129681) üzenetére


vodrosjozsi
őstag

Éppen ez az, hogy nagyon látványos volt a félreállítása

Samsung Galaxy A52s/Samsung Watch 4

(#129691) Mik76 válasza Viszlát (#129685) üzenetére


Mik76
senior tag

Kuulsag! :)

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#129692) erahurka válasza Viszlát (#129689) üzenetére


erahurka
félisten

Nem lesz legjobb csók díj? :(

;]

(#129693) vodrosjozsi válasza erahurka (#129692) üzenetére


vodrosjozsi
őstag

Azt ez a film nem nyerné el :DDD

Samsung Galaxy A52s/Samsung Watch 4

(#129694) simauser


simauser
tag

Aki látta már az új Star Wars filmet, az pls. olvasson tovább (SPOILER!)

Nektek feltűnt, hogy van néhány nagyon furcsa vágás a filmben? Pl. a kígyónál a föld alatt, Rey és Finn fénykardot cserélnek, de ezt sehol sem mutatják . . . ezt valahogy nem szoktam meg egy SW filmnél . . . Vagy hogy olyan, mintha néhány helyen kivágtak volna ezt-azt belőle, de nagyon? Pl. a fiatal rohamosztagos csaj és Lando párbeszédének a végén mi az értelme? Vagy Finn "akarok mondani valamit" sejtetésének, ami elfelejtődik? A film maga valamivel jobb, mint az előző, de még így is alig éri el az éppen átcsúszó (lefizetett meós) iparosmunka szintjét, és JJ-től azért nem ezt vártam. Az meg, hogy a nagy csata a full kép tele hajóval résznél lényegében semmi nem történik a komoly hadihajók között, megint csak csalódás, pláne egy Rogue One után, ahol pár hajóval milyen jó kis csatát csináltak . . . Ott úgy éreztem, jó lett volna egy "flotta érkezik" jelenet sok-sok pukkanással és SW zenével (mint Rouge One, vagy még inkább mint Mass Effect 3, ha utóbbi végső flottás érkezős jelenete rémlik valakinek). Jah, még valami: Rey esetében, mivel sokat hangsúlyozták (már az elején), hogy "nincs egyedül", nekem erős Avatar feelingem volt (Aang-Korra féle . . . ) a sok-sok nemzedékkel a háta mögött . . . ("You have finally connected with your spiritual self", ha esetleg valaki jártas az Avatarok között . . .). csak valahogy levezetve nem lett sehova. Semmi emocionális töltet sehol, csak egy rakás "jobban is lehetett volna csinálni", illetve ide-oda kapkodva csapdosás (pl. a kém szerepeltetése, aki meg a Rebelsből ismert másik kémre hajaz, aki látta, tudja, kire gondolok, de ide minek kellett????)

[ Szerkesztve ]

Are you threatening me, Master Jedi?

(#129695) BITBOYS


BITBOYS
addikt

Árpa Attila csak ennyit fűzött hozzá "Lebontották és ráktárba szállítják a Marvel univerzum összes díszletét." [kép]

Az ellenség? Ő is kötelességtudó volt, akár te. Vajon mi volt a neve? Honnét jött? Valóban gonoszság ült a szívében? Miféle hazugságok sodorták ily távol az otthonától? Maradt volna inkább odahaza...,békében. A háború mindnyájunkkal végez.

(#129696) fateless válasza Viszlát (#129689) üzenetére


fateless
veterán

Nekem megakadt

Szólok is, hogy a dátum el lett írva 2020 helyett 2019

[ Szerkesztve ]

"A HELYESEN alkalmazott bölcsesség a hasznos" Prédikátor könyve 10:10

(#129697) Viszlát válasza fateless (#129696) üzenetére


Viszlát
addikt

Nem elírás, azért írtam 2019-et, mert ugye az az értékelt, faramuci egy helyzet ez így, hogy a következő évre csúszik át a szavazás.

erahurka: ööö, nem nagyon illik a profilba, bár van valami díj ahol ilyen kategória is van. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#129698) fateless válasza Viszlát (#129697) üzenetére


fateless
veterán

Erre gondoltam:

"A HELYESEN alkalmazott bölcsesség a hasznos" Prédikátor könyve 10:10

(#129699) Viszlát válasza fateless (#129698) üzenetére


Viszlát
addikt

Á, köszi, javítottam. :R

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#129700) S e t h


S e t h
nagyúr

Gyermekként a Star Wars egy csodálatos űrmesében mesélt a jó és a rossz küzdelmét, de ez nagyjából be is határolta a mozgásterét, mert űrfantasy révén újra és újra ugyanazt a történetet próbálta elmesélni a következő generációknak, de tette ezt úgy, hogy az első generációs rajongók elméjét még nem burkolta homályba a demencia.
Mert ugye a régi jól bevált recepten ne változtass, de miként lehet überelni egy ikonikussá vált mondatot, "én vagyok az apád", mondjuk úgy, hogy ismét bedobod, hátha ugyanakkorát fog szólni mint anno.
Nem szólt, mondhatom ezt első generációs rajongóként, de a mai csillogó flitteres hálivúdi filmes cunamiban már a fiatalok sem szorítják meg az ülőhelyek karfáit egy ilyen fordulaton.

Egy Star Trek univerzum annak sokszínűsége miatt élvezhető, viszont a Star Wars kong az ürességtől, van az erő és annak két pólusán az ezt használók, mi meg ezt nézzük újra, meg újra. Az ember időnként már azzal is elégedett lenne, ha nem látná újra ilyen vagy olyan formában a halálcsillagot, de a főnixként folytonosan feltámadó, csak nevet változtató rend a világ, akarom mondani galaxisuralmi terveivel is csak maximum ásításra fog bennünket késztetni.
A Disney érthető módon nem mer változtatni a recepten, őket igazolják a befolyó dollármilliárdok, a rajongók viszont más is szeretnének látni az univerzumból, lassan ott tartunk, hogy rajongó oldalak, blogok tartalmát olvasva próbáljuk megismerni az egyes mellékszereplők élettörténetét, mert a hócipőnk van már tele jó vs rossz, jedi vs sith koncepcióval.

Ott tartok, hogy azért nézhető számomra egy The mandalorian, mert nem az erőre fókuszál, hanem egy kedvelt karakteren( Boda Fett) keresztül egy zsoldos mindennapjait mutatja be a kedvelt univerzumban, adva neki egy misztikus szálat is.

A Skywalkerek története alapjában véve nem rossz, de már láttuk korábban és őszintén szólva sem a gonosz, sem a jó oldal nem tudott szimpátiát, vagy ellenszenvet kiváltani. Darth Vader időről időre felbukkan minden idők gonoszai listás szavazásokon, próbáljuk hozzá hasonlítani Kylot, nehezen megy, Rey megítélését meg meghagynám másoknak, számomra érthetetlen az ő szerepeltetése, nem akarom még a metoo-val sem magyarázni, bár nem emlékszem, hogy annak kirobbanásakor éppen a trilógia első része már kijött-e avagy sem.

Nem tudom a Disney milyen irányba fog elmenni ezt követően, marad a biztonsági játék vagy megpróbálkoznak terjeszkedni az univerzumban. Nem a huttok szerelmi életét bemutató filmre várok én a Jedi visszatér óta, hanem egy színesebb világra, ahol nem kizárólag az erő, meg egy család létezik csak 100 ezer fényéven belül.

#értékelés

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.