Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 7 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:06:59

LOGOUT.hu

A topic a Microsoft Windows 7 operációs rendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekkel fogalkozik:
Gyakori hibajelenség: A Windows Update csak keres-keres (svchost.exe jelentős a processzorterhelés), de nem talál frissitéseket. Itt a megoldás (Az angol nyelvű forrásanyag: http://wu.krelay.de/en/ )

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#71401) cocka válasza King Unique (#71400) üzenetére


cocka
veterán

Hát volt olyan amikor még este 10-kor direkt rányomtam a frissítésre és semmi nem jött. Aztán szerdán meg már igen.

(#71402) King Unique válasza cocka (#71401) üzenetére


King Unique
titán

Előfordulni előfordulhat, de általánosan nem a szerda a jellemző nálunk sem, hanem a kedd 19 óra. Ami szűk háromnegyed óra múlva ki is derül, igaz én csak Windows 8.1, 10, 11 esetén tudom megnézni, mert a Windows 7-nél nem használok "okosított" ESU-t. :))

(#71403) King Unique válasza King Unique (#71402) üzenetére


King Unique
titán

Közben kijöttek a havi kumulatív frissítések 7 (ESU), 8.1, 10, 11 esetén is, vagyis akkor reális volt a kedd 19 óra.

(#71404) cocka válasza King Unique (#71403) üzenetére


cocka
veterán

Az jó. Mondjuk az kemény, hogy ez a topic élénkebb, a 8.1-es meg nem annyira, holott szerintem az első bukdácsolásokat leszámítva a 8 és főleg a 8.1 sokkal stabilabb, mint a 7.

Asszem 2015-től használok 8.1-et, ennyi idő alatt nem nagyon volt vele probléma.

8.1-en a frissítési mizéria is sokkal egyszerűbb. Asszem valami 4 db msut kell offline felrakni, utána talál mindent magától.

(#71405) winhate válasza akaido (#71396) üzenetére


winhate
őstag

Koszi!

http://pouet.net/prod.php?which=5633

(#71406) winhate válasza King Unique (#71400) üzenetére


winhate
őstag

Akkor most mar ne is kapcsoljam be az update service t? ;]

http://pouet.net/prod.php?which=5633

(#71407) King Unique válasza winhate (#71406) üzenetére


King Unique
titán

Az a szolgáltatás normál esetben eleve be van kapcsolva.
Ha a ma kiadott utolsó ESU frissítések telepítése a cél, akkor efelől pedig értelemszerűen a szervezet IT illetékesénél tessék érdeklődni, ott reális és legális, nem konzumer szinten, utóbbinál már 3 éve megszűnt a támogatás.

[ Szerkesztve ]

(#71408) efi99


efi99
senior tag

A keddi, utolsó frissítés telepítése során valami gubanc lett. Rendben leszedte (ESU), telepítette, kérte az újraindítást. Egyelőre leállítottam, az annak során szokott dolgok is rendben megvoltak. (Windows konfigurálása, ne kapcsolja ki, bla-bla).
Másnap kapcsolnám be, gyártói boot logo nem lép tovább, BIOS-ba sem lehet belépni. Többszöri kanyar után kiderült, hogy mindig pontosan 60 mp után (a 3 mp helyett) mégis csak továbbmegy, aztán kiderült, hogy a frissítés függőben. Nem sikerült leszedni sem.
Velem nem cseszel ki, visszahúztam a Macrium Reflect-tel a frissítés előtti utolsó C lemezképet, ennek ellenére az 1 perces korlát nem tűnt el!
A BIOS-ba is csak úgy lehet belépni, hogy az 1 perc alatt nyomogatom és úgy látszik buffereli, mert akkor az 1 perc után odalép be. Ott amúgy nem lett elpiszkálva semmi, Fasboot van, 1.bootmeghajtó az SSD( a C:), ahogy eddig is, évek óta. Windowsban hw, sw minden rendben és működik is tökéletesen.
Ötlet? Mi a fenére várhat pont 1 percig?

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71409) Zoz válasza efi99 (#71408) üzenetére


Zoz
őstag

Más vinyó, DVD van a gépben? Kontaktos SATA kábelek tudnak ilyet csinálni, hogy a meghajtó detektálásnál jó időre elakad a BIOS. (Ha kikapcsolnád a BIOS-ban a boot logo-t lehet látnád is, hol áll meg.)

(#71410) efi99 válasza Zoz (#71409) üzenetére


efi99
senior tag

Semmiféle hw változás nem volt, még csak szét sem volt szedve a ház.
Kifejezetten a 60mp piszkálja a csőrömet, mintha várna valamire, ami be van állítva, pedig nincs, aztán tovább lép. Az meg mindenképpen durva, - és sehogy sem illik a kontakthibás kábelek körébe - hogy az egyébként aztán és azóta is hibátlanul működő billentyűzet parancsát (Del, F2) sem hajtja végre egyből a BIOS-ba lépéssel, hanem azt is csak 60 mp után.

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71411) Doky586 válasza efi99 (#71410) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Várja hogy végre win10-re frissítsél... ;]

(#71412) efi99 válasza Doky586 (#71411) üzenetére


efi99
senior tag

Ez látod, meglehet.
De vasárnap még nem várta és azt a verziót tettem vissza.

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71413) Zoz válasza efi99 (#71410) üzenetére


Zoz
őstag

De, pontosan ilyen jelenséget szokott okozni a kontakthibás SATA kábel.
BIOS próbálja detektálni a meghajtót, érzékeli, hogy valami van a kábel végén, de hibás adatokat olvas, ezért újrapróbálkozik, újrapróbálkozik, újrapróbálkozik, újrapróbálkozik... mindaddig amíg a végtelen ciklus esetére be nem épített időzítés le nem jár, és feladja a próbálkozást. És amíg ezzel van elfoglalva, lesz...ja, hogy mit nyomkod a felhasználó. (Némely alaplapnál a TAB működni szokott ilyenkor, hogy a boot logos képről a BIOS képre kapcsoljon, ahol látszik, hogy Detecting...)
És nem kell hozzányúlni a géphez, hogy előálljon ilyen probléma, egyszerűen egy idő után elvetemedik a műanyag csatlakozófej, és nem szorulnak össze eléggé az érintkező. (Különösen a régi fajta kábeleknél, ahol még nem volt a fém rögzítőpöcök.)
Évente legalább tucatnyi gépnél találkozok ezzel a jelenséggel, így a leírásod alapján egyből ezt ellenőrizném.
Húzz le minden meghajtót az alaplapról, és ha így gyorsan be lehet lépni a BIOS-ba, illetve gyorsan eljut oda, hogy kiírja, hogy nincs boot meghajtó, akkor ez volt a gond.

(#71414) Csupingo válasza efi99 (#71412) üzenetére


Csupingo
veterán

Lehet hülyeséget írok, de win 7-nél még nincs fast boot, vagy ha uefi-be van telepítve, akkor annál is működik? Ha meg tényleg be van kapcsolva, akkor meg az usb eszközök nem működnek, amíg nem indult el az os, nem? Talán azért nem reagál a billentyűzet nyomkodásra.

Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)

(#71415) efi99 válasza Zoz (#71413) üzenetére


efi99
senior tag

Késő este kipróbálom.
De nekem nem logikus, hogy nem tudja detektálni, aztán meg mégis simán bebootol róla 1 perc múlva mindig, meg egyébként is működik hiba nélkül a Windows alatt. Nem arról van szó tehát, hogy eleve meg se találja a hibás kábel miatt egyáltalán. Meg akkor is rögtön bebootol, ha a BIOS-ból azt mondom, hogy eseti módosítás a bootsorrendnél SSD-re (ami amúgy is az 1.amúgy), majd leokézom, akkor rögtön a Windows bootolással folytat gyártói logo nélkül.

@csupingo
Idáig is így volt beállítva, nem győzőm hangsúlyozni újfent (ahogy most is így van), a billentyűzet meg PS/2-n van, világít is, mi több eleve azzal indítom el a gépet.
8 éve megy hiba nélkül ez a konfiguráció (-SSD), az SSD-re meg kb 3-4 éve lett átklónozva.

[ Szerkesztve ]

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71416) Csupingo válasza efi99 (#71415) üzenetére


Csupingo
veterán

Nekem is akkor szokott lassan indulni a gép, vagy nem is indul el a win, ha belerúgtak a gépházba és elmozdultak a sata kábelek. Érdemes kihúzni és visszakötni őket mindkét oldalon.

Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)

(#71417) efi99 válasza efi99 (#71415) üzenetére


efi99
senior tag

Nos, megvan a bűnös.
A SATA kábelekkel semmi gond (furcsa is lett volna, hiszen hiba nélkül működik a W7 menet közben). Van a gép előtt egy UPS. Ha kommunikációs kábele nincs bedugva (USB) minden rendben. Ha nincs bedugva és belépek így a BIOS-ba (rendesen pár mp alatt, ahogy kell), majd bedugom ott, azonnal blokkolja a billentyűzetet (ami ugyan USB-s, de PS/2-n átalakítóval!) és az USB-s egeret is. Ami még szebb, hogy ha feláll az OS, a kábelen keresztül tökéletesen kommunikál az USB-vel, nem akaszt meg semmit. 2 kábellel próbáltam 3 porton is (hátlapi usb3, hátlapi usb2, és belső usb hátlapi kivezetésen) és mindig jelentkezik.
Teljesen érthetetlen, soha nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Ha meg lenne nyekkenve az UPS portja vagy a kábel azt megérteném, de így, hogy a Win alatt rendben megy, az OS betöltés előtt meg nem, hááát.

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71418) Jarod1 válasza efi99 (#71417) üzenetére


Jarod1
addikt

ha van 1 usbs táptesztered amin mutatja a feszültséget és áramot az dugd rá az upsrelehet az 5V ot lehúzza 4,6 V körülire...

(#71419) efi99 válasza Jarod1 (#71418) üzenetére


efi99
senior tag

De ez később is gond lenne, nem? Csak a bootnál volt baj, ha már felállt a rendszer, semmi anomália.

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71420) Chrystall válasza King Unique (#71338) üzenetére


Chrystall
senior tag

A birkás hasonlatnak Win 8/10/11 esetében van igazságatartalma. Ugyebár a Win 8 gagyi új megjelenését és kaotikus kezelését meg funkcióit azzal próbálták legitimálni, hogy össze akarják vonni a mobil platformmal a megjelenést. Emlékszem még egy videóra amit egy amerikai srác készített az apjáról mikor az először próbláta a Win 8-at. Az volt a fickó konklúziója, hogy az élet túl rövid hogy ilyenekre fecsérelje a drága idejét, mint a Win 8, ő marad az XP-nél. Na azóta hol a Microsoft mobil platformja? Sehol. Ami miatt gagyi lett a Windows. Mobil ment, gagyi Windows maradt. Azt egye a nép. Ilyen szempontból van igazság a birka dologban. Bevált dolgokon nem érdemes változtatni puszta külsőségek kedvéért, mert csak az emberek drága idejét rabolják vele feleslegesen. Tényleg a Win7 volt a Microsoft egyetlen és utolsó jó húzása, akinek nem volt muszály nem véletlen nem váltott. Kell a fenének a ronda oprendszer, azt bámuljam napest.

(#71421) King Unique válasza Chrystall (#71420) üzenetére


King Unique
titán

A leírtak igazságtartalma kb. annyi, hogy a desktop Windows 8/8.1 kinézetének valóban volt köze a 8/8.1 Windows Phone-hoz illetve röviden a WP-hez, az utóbbi népszerűsítéséhez, de a többi eleve szubjektív zagyvaság.
A WP amúgy egyáltalán nem volt rossz mobil eszközöknél, csak mivel későn lépett be azzal a Microsoft a mobil piacra, ezért már nem tudták megtörni az Android és iOS dominanciáját, nem fejlesztettek az előbbi platformra elég appot a Store-ba, ezért is lett emiatt végül elkaszálva.
Az kb. semmi nem jelent, hogy a "jútubon" az a fickó mit "okoskodik" otthon a fotelből, aki ha leragadt a muzeális, elavult XP-nél, akkor pláne nincs miről beszélni.
Aki használt Windows 8/8.1-et - te a leírtak alapján nem valószínű - , az tudja, hogy nem volt olyan rossz Windows az mint amilyennek mainstream beállították, eleve stabil és gyors - amit nemrég más is említett itt - volt, sőt az egyik leggyorsabban bootoló Windows. A csempés felület használata meg amúgy nem feltétlen volt kötelező, a 8.1 már eleve az asztalra bootolt de a 8-asnál is beállítható volt, akinek hiányzott telepíthetett ingyen 3rd party Start menüt, stb. Aki használta, az tisztában lehet ezekkel, aki nem, az meg írogatja az "okosságokat". :D
De, érdemes és szerencsére szoktak is időnként változtatni és fejleszteni azokon a "bevált dolgokon", ha nem tennék, akkor még mindig a puritán, muzeális, többszörösen elavult XP szintjén lennének a Windowsok, ami szerencsére nem így van.
Mivel a Windows 7 konzumer vonalon már 3 éve nem támogatott, már eddig is váltani kellett volna újabb Windowsra, most meg hogy a fizetős ESU is megszűnt és azzal sem lehet már trükközni, valamint egyre több program nem támogatja, a népszerű böngészők is dobják a támogatását, az újabb hardverkonfigurációknál egyre gyakrabban nincsen és a jövőben pláne nem lesz hozzá támogatás, stb., ezért most pláne aktuális a váltás.

[ Szerkesztve ]

(#71422) Chrystall válasza King Unique (#71421) üzenetére


Chrystall
senior tag

"Az kb. semmi nem jelent, hogy a "jútubon" az a fickó mit "okoskodik" "

De bizony sokat jelent, és egyáltalán nem sértésnek szánom irányodba, de ezzel a megfontolással nem meglepő módon hozod is a jó magyar filozófiát: azaz innovációban messze elrugaszkodni a gyakorlatiasságtól az elvont dolgok területére. Ez az amiben Amerikában és az Egyesült Királyságban jobbak nálunk, nem véletlen megy nekik jobban, mert bizony érdemes a józan paraszti ész mentén is olykor gondolkodni, egyszerű dolgok síkján. És az anno akkor az a videó bizony egy nagyon egyszerű és lényegi visszajelzés volt arról, mi is történik. Főleg hogy ilyen oprendszereket nem csak mindig újratanulni vágyó szakmabelieknek szánnak, akik pénzt kapnak ezért egyébként. Ráadásul az azóta történtek sem téged igazolnak, mert aztán a Microsoft a 10-re (vagy 8.1-re, azt nem láttam én sose), visszahozott jópár dolgot, amit próbáltak megszüntetni a 8-cal, továbbá az alaki változások fő morotjaként említendő Mobil platform és külső azóta a mult, megbukott. Ezek a tények.A Microsoftnak meg a nyakán maradt ebből a tévútból az új design, némileg visszahozva bele régen kedvelt elemeket.

'De, érdemes és szerencsére szoktak is időnként változtatni és fejleszteni azokon a "bevált dolgokon", ha nem tennék, akkor még mindig a puritán, muzeális, többszörösen elavult XP szintjén lennének a Windowsok,"

Ez megint csak nem igaz, mert attól nem kell a muzealitás szintjén lenni, hogy a menüben ugyan ott vannak a megszokott dolgok, ahol eddig. Ez még nem akasztaná meg a fejlesztést. Ettől nyugodtan lehet plussz funkciókat betenni, stb. A praktikusság amiről beszélünk, annak pedig mindig van létjogosultsága. Én veled ellentétben ezt a dolgot, hogy feleslegesen kutyulnak újabb szoftververziókban fejlesztők dolgokat hogy mi hol van (erre egy jó példa az új OS X verzióknál vért kell izzadni hogy megjelenjen a HDD ikon, de miért???), ezt én a mostani töltőszabályozáshoz hasonlítanám inkább. Hogy annál is volt egy megkutyult felesleges dolog, most az EU szabványosít mindent, és bizony a józan ész is ezt diktálja, mert egyszerűbb, fenntarthatóbb. Ugyan így kellene eljárni a szoftverfrissítések esetében is, hogy ne kelljen egy életen át feleslegesen már meglévő, egyébként változatlan funkciókat újratanulni, csakis értelmetlen sallangok kedvéért, mert arra tényleg túl rövid az élet. És ennek semmi köze a fejlesztésekhez. Annak semmi köze egy XP-Win10 ugráshoz, hogy eddig mittudom én a File menüben volt az Open, most meg áttették egy másik menübe a usert bosszantandó, ha amúgy a menüsor ugyan az. Vagy eldugják a Vezérlőpultot és órákig kell keresgélni egy alapvető részt a rendszerben, ami 20 éven át ugyanott volt.

Tömören egyébként erről a Win 7 utáni lejtmenetről kinézetben/használatban/felhasználóbarátságban csak annyit lehetne mondani, hogy össze kell hasonlítani más ilyen nagy lépésekkel, volt a Win 7-hez képest a 8 olyan előrelépés mint a 3.1-ről a 95? Design-ra, funkciókra, kezelhetőségre? Szerintem nem. Az egyik előrelépés volt, a másik meg hátra néhányat. Az oké, hogy belső működsére lehet jobb lett, de ehhez minek kellett mellé a felhasználó orra alá a borsot törni? Semmi értelme nem volt.

(#71423) King Unique válasza Chrystall (#71422) üzenetére


King Unique
titán

"De bizony sokat jelent"

Nem, nem jelent sokat, sőt kb. semmit, hiába próbálod az ellenkezőjét megmagyarázni. Meg eleve rossz a példád és már ott megbukik, hogy egy XP fannal példálózol, aki eleve leragadt az XP-nél és nemhogy Windows 8/8.1-re, de még Windows 7 sem akart váltani az "ő marad az XP-nél" alapján...

(I)"jó magyar filozófiát: azaz innovációban messze elrugaszkodni a gyakorlatiasságtól az elvont dolgok területére"(/I)
"jobbak nálunk, nem véletlen megy nekik jobban, mert bizony érdemes a józan paraszti ész mentén is olykor gondolkodni, egyszerű dolgok síkján"

Először is egy magyar IT fórumon nem feltétlen a magyar filozófiát kellene minősíteni, meg arra célozgatni hogy a magyar felhasználók szerinted nem tudnak "józan paraszti ész mentén is olykor gondolkodni" és bezzeg az említett nyugati országokban mi van, vagy ha ennyire problémád van az előbbivel, akkor lehet regisztrálni egy külföldi fórumra és oda írogatni ezeket az "okosságokat". :U
Másrészt a felsoroltakhoz, azokhoz a témákhoz láthatóan nem tudtál érdemlegesen hozzászólni és ilyenkor jön a mellébeszélés, a téma terelése, abszurd példák és hasonlotok, stb. :B

"Ráadásul az azóta történtek sem téged igazolnak, mert aztán a Microsoft a 10-re (vagy 8.1-re, azt nem láttam én sose), visszahozott jópár dolgot, amit próbáltak megszüntetni a 8-cal, továbbá az alaki változások fő morotjaként említendő Mobil platform és külső azóta a mult, megbukott."

Értem, tehát egy olyan fórumtaggal megy itt a diskurzus a modern Windowsokat illetően, akinek alapvető dolgokról nincsen fogalma a modern Windows-verziókkal kapcsolatban, meg valószínűleg nem is nagyon használta azokat. :DDD
A WP-s mobil platformot végül az előző válaszban leírt okok miatt valóban dobta a Microsoft, ez nem újdonság. Az viszont úgy látszik számodra az lesz, hogy a Windows 8.1 eleve nagyon hasonló a Windows 8-hoz és pár apróságot leszámítva akkora nagy változás nem volt a GUI-n, a felhasználók egy része által hiányolt Start menüt pedig a Windows 10 hozta vissza, de azt is már egy modern formában, ahol ugyanúgy megmaradtak a csempék és az UWP built-in + Microsoft Store-ból telepíthető modern alkalmazások, stb., vagyis nyilván nem számolták fel teljesen a korábbi koncepciót. Valamint az előbbiektől függetlenül az továbbra is áll, hogy a Windows 8.1 nem volt olyan rossz rendszer mint amilyennek beállították, már aki ugye használta évekig és van azzal tapasztalata, mert neked láthatóan nem nagyon. :B

"Ez megint csak nem igaz, mert attól nem kell a muzealitás szintjén lenni, hogy a menüben ugyan ott vannak a megszokott dolgok, ahol eddig. "

Ez az állítás így megint hiábavaló és fals, ha közben a régebbi Windows-verziók eleve nem kaptak komoly funkcionális újításokat, nem teljesült a "plussz funkciókat betenni" és nem lettek igazítva az adott kor technológia szintjéhez, meg akkor ezek szerint a rögzített és a modern életciklus fogalmával sem vagy tisztában. :B
Az meg hogy feltétles módban vizionálsz dolgokat, szerinted mit kellett volna csinálni, amik ráadásul eleve meg sem valósultak, majd még a macOS-t is idekevered ha már a modern Windowsokhoz kevésbé sikerült érdemlegesen hozzászólni, az megint érdekes...

"Annak semmi köze egy XP-Win10 ugráshoz, hogy eddig mittudom én a File menüben volt az Open, most meg áttették egy másik menübe a usert bosszantandó, ha amúgy a menüsor ugyan az. Vagy eldugják a Vezérlőpultot és órákig kell keresgélni egy alapvető részt a rendszerben, ami 20 éven át ugyanott volt. "

Mármint akkor ezek szerint leragadtál kb. az XP-nél és nem nagyon ismered a Windows 10-et sem, értem. :))
Ahol amúgy az utóbbinál is rendszerint a fájl menüben szokott lenni az a megnyitás (open), nyilván nem kell órákig keresni a vezérlőpultot, amikor eleve kilistázza pl. a tálcán és a gépházban lévő kereső egyaránt és felkínálja a közvetlen megnyitást, valamint azon keresők adott rendszereszköz / beállítás elérését is kilistázzák, + ott van a Win+X menü is a gyakran használt rendszereszközök közvetlen eléréshez, stb.

"össze kell hasonlítani más ilyen nagy lépésekkel, volt a Win 7-hez képest a 8 olyan előrelépés mint a 3.1-ről a 95? Design-ra, funkciókra, kezelhetőségre? Szerintem nem."

Igen, ez a lényeg, hogy szerinted, mert kb. annyit is érnek az leírtak. :B
Meg akkor ezek szerint olyan alapvető dolgokkal nem nagy tisztában a Windows 8.x-et illetően, mint pl. a Microsoft Store megléte, felhasználók egy részének a kezdőképernyőn rögzíthető modern alkalmazások mellett a Win32-es programok és mappák ikonjai mint kényelmi funkció az asztal "teleikonosítása" helyett, Win+X menü a gyakran használt rendszereszközök közvetlen eléréséhez, UEFI boot és Secure Boot teljes támogatása, natív USB 3.0 és ahhoz kapcsolódóan UASP és UNMAP támogatás, Bitlocker esetén csak a foglalt terület titkosításának lehetősége, bizonyos extra funkciók (pl. nyelvi csomag hozzáadása, Bitlocker, stb.) már Pro kiadástól történő támogatás az Ultimate / Enterprise helyett, stb., amik már a Windows 7-ből is hiányoznak, nemhogy a még régebbi Windowsokból. + A Windows 10 és Windows 11 esetén ugye a virtuális asztalok, átláthatóbb feladatnézet, sötét és light téma + éjszakai fény , HDR, stb. funkciók natív támogatása, amik a korábbi Windows-verziókból megint eleve hiányoznak.

De, nyilván volt és van is értelme a fejlesztésnek, az új funkciók hozzáadásának, az hogy te ezekkel nem vagy tisztában, nem használod rendszeresen az említett Windows-verziókat, megfelelő gyakorlati tapasztalat és hozzáértés hiányában terjeszted itt a fals információkat, az már egyéni probléma. Sőt, ezt egy szakmai topikban lehetőleg inkább mellőzni kellene, meg itt ugye a Windows 7 a téma és nem a Windows 8,1, 10, 11 amiket felhoztál, az utóbbiaknak eleve vannak saját topikjai, az ügyben értelemszerűen ott kellene írogatni. ;)

[ Szerkesztve ]

(#71424) efi99 válasza King Unique (#71421) üzenetére


efi99
senior tag

Nem nevezhető fejlesztésnek, ha formai elemeken csak azért változtatnak, mert eddig A volt, és akkor most legyen B. Nem mellesleg pont rossz párt tettél egymás mellé, a 8-as pont, hogy puritánabb, mint egy xp, pláne egy 7-es.
Az embernek néha az az érzése, hogy azért kevernek valamit mindig, mert megint hétfő van ls dolgozni kéne valamit. Ilyen érzéseim vannak w11 és w12 esetében is: gyerekek, csináljunk egy új verziót már, mert qrva unalmas lesz különben nyugdíjig csak a w10-et patchelgetni.
Ami meg jó, azt nem kell minduntalan "megjavítani", merthogy a programozók unatkoznak. Bizonyos dolgok kikristályosodnak az évek-évtizedek alatt és igenis tilos piszkálni. Nem rakosgatunk pl start gombot csak azért középre, mert ott még nem volt. Nem színezzük az ikonokat csak azért monokrómra, mert korábban színesek voltak. (ami színkód alapján nyilván gyorsabban beazonosítható). Nem csempézgetünk, csak azért mert valaki megunta a parancsikonokat stb, nem sorolom.

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71425) King Unique válasza efi99 (#71424) üzenetére


King Unique
titán

Ha kiad a Microsoft egy új Windows-verziót, akkor annyira nem meglepő, ha itt-ott az asztali felületen is változtatnak és fejlesztenek, máskülönben "qrva unalmas" lenne 10-20 évig teljesen ugyanazt az asztali felületet bámulni. Ahol mivel eleve az előbbi történik és nem utóbbi, ezért pont irreleváns a miért változtattak ragozása...
Dehogy puritánabb egy Windows 8.x az XP-nél, az előbbinél a modern flat dizájl szvsz eleve tetszetősebb és letisztultabb, az XP-nél már csak a régebbi Windows-verziók puritánabbak. A Windows 7-hez képest viszont lehet, már akinek annyira tetszik a Vistából átemelt idejétmúlt Aero Glass, mert az sem mindenkinek, pont ezért szubjektív is a kinek melyik puritánabb.
Azt a Microsofttól kérdezd miért adtak ki újabb verziót és fognak elvileg a jövőben továbbiakat (12) a korábbi kijelentés ellenére, de vélhetően marketing okai is vannak, meg rájöttek hogy nem feltétlen akkora biznisz ezentúl csak egy verziót kínálni. Ami X évente a felhasználóknak nem feltétlen rossz, mert ezáltal több lesz a választási lehetőség, úgy meg hogy eleve ingyenesen aktiválhatók a korábbi Windowsok termékkulcsaival az új verziók is, valamint új hardverkonfigurációt sem feltétlen kell vásárolni ha akár még a 11-es telepítése is megoldható régi PC-re, úgy megint kevésbé van miről beszélni.
Ez a "nem kell minduntalan megjavítani" és "évek-évtizedek alatt és igenis tilos piszkálni" megint hiábavaló elmélkedés, ha a gyakorlat eleve nem ezt mutatja, szerencsére. Pont az lenne a "qrva unalmas", ha nem lenne semmilyen javítás és fejlesztés, meg 20 évig teljesen ugyanazt az asztali felületet kellene bámulni.

De amúgy miről is beszélünk, amikor a használati statisztikák is eleve azt mutatják, hogy a Windowst használók többsége már eleve 10-et és újabban 11-et használ, a régebbi verziók használati aránya meg egyre csak csökken? Hát ez az, hogy egyre kevésbé van miről. Persze az valahol érhető, hogy mivel most a Windows 7 támogatása végleg megszűnt és már az ESU-frissítéseket sem lehet összelopkodni, valamint egyre több program nem támogatja beleértve a népszerű böngészőket is, új hardverkonfigurációknál sincs egy ideje támogatás, stb., az frusztráló lehet egyes felhasználóknak, de attól még felesleges megmagyarázni miért ne használjanak újabb Windowsokat a felhasználók, amikor a többség már eleve azt teszi évek óta. :B
Ne is sorold, mert felesleges.

[ Szerkesztve ]

(#71426) winhate válasza King Unique (#71425) üzenetére


winhate
őstag

Koszonom a glstatot mar regota kerestem.
Mennyire takarja ez a valosagot? Lehet hinni a szamoknak?

http://pouet.net/prod.php?which=5633

(#71427) efi99 válasza King Unique (#71425) üzenetére


efi99
senior tag

Nagyon sokat csúsztatsz, meg sok a tévedés is.
Az, hogy valami unalmas, egyáltalán nem ok arra, hogy belepiszkáljunk, pláne a működés kárára. Egyszerűen nem értem ezt a marketing-bullshit dumát, hogy mi a jó azon, hogy valami "letisztult" (ettől a fogalomtól speciel a hideg is kiráz), meg végre "nem idejétmúlt", meg egyáltalán, hogy más? A te logikád szerint az egér 2 gombjának funkcióját is ideje lenne most már megcserélni, mert 25 éve ugyanaz és nem igaz, hogy nem lehet már végre valamit "fejleszteni" ezen is. Majd megszokják, hogy fordítva lesz ezentúl. Én objektív dolgot hoztam példának, mint pl hogy a színes ikonokat gyorsabban lehet beazonosítani. Ez nem vélemény, hanem tény. Az, hogy a lapos kacat ikonok meg jobban tetszenek egyeseknek, elfogadom, de az akkor is csak szubjektív vélemény, szerintem meg úgy néz ki az egész felület - legalábbis azon részei, amik már kellően eltávolodtak a Vista/W7 vonaltól - mint egy Windows 2-es nagyobb felbontással, de még csak nem is több színnel.
Az is köztudott, hogy rengeteg elbarmolás van a W10 frissítések körül, mert állandóan megy benne az eszetlen barkácsolás, aztán meg a hiba hibájának javítása. Ráadásul a nagy fene így legalább csak 1 verzióra kell fejleszteni elv is hamar megsérült, 4-5 változat van egyszerre. A 7-essel soha nem volt ennyi gond ezen a téren, és a mostani frissítéseivel sincs (vagyis az azonos évek alatt)
A Windows 10-et már nem szabad régóta ingyen aktiválni 7-es kulccsal, hanem legfeljebb lehet.. Lopott kulccsal meg pláne.
Részesedés: mégis mit vegyenek az emberek, ha nincs más? Meg ha egyszer nem adnak ki drivereket az új hardverekhez. Ez nem a W10 dicsősége, ez egy erőltetett terelés anyagi megfontolásokból, ergo kényszer. A lesajnált W7-ről meg csak annyit, hogy még mindig 10% felett van úgy, hogy 3 éve nincs támogatása, és úgy hogy a W11 alatta van még mindig. A 8-as meg sosem volt a fasorban sem ilyen tekintetben.
A testreszabhatósági lehetőségeket is folyamatosan szűkítik a fejlődés jegyében és van, amin még 3.feles programok sem segítenek. Mindemellett "cserébe" folyamatosan egyre többet küldözget mindenfélét a nagy tesónak.

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71428) winhate válasza winhate (#71426) üzenetére


winhate
őstag

Ugy nezem lehet.
Iszonyat mennyisegu adatot rantanak be a trackerjek.
Meg jo hogy nalam van ahhoz is blokkolo 😀
Szerencsere Chrome ot se hasznalok, googlet is kerulom nagy ivben.
Sajnos a droid telom szepen bearul es leosztja az infokat pl faszbuk fele.
Asszem eljott az ideje e teljesen google mentes fozott romos telonak.
Kicsit kezd tele lenni a tokom a sok adathalasztol minden plattformon, hw en, es sw en.
Szep uj vilag gratulalok....
Ezt akarta az emberiseg hat megkapta.
Statisztika szepen mutatja merre haladnak a gondolkodo, ertelmes emberek.
Raadasul erkezik az ai is minden iranybol na az ellen vedekezz.

http://pouet.net/prod.php?which=5633

(#71429) King Unique válasza efi99 (#71427) üzenetére


King Unique
titán

"Nagyon sokat csúsztatsz, meg sok a tévedés is."

Ez inkább a saját irományod jellemzése lehet, mert aki a tényekkel és a valós használati adatokkal szemben magyaráz, az pont te magad vagy. Meg nem hiszem, hogy a leírtakat szakmai oldalról meg tudnád cáfolni, nem véletlen a téma terelése és a mellébeszélés, valamint az olvasottak alapján a modern Windowsokhoz sem érthetsz olyan szinten, pont ezért nem feltétlen kellene ragozni azt a témát és pláne nem egy olyan topikban, aminek eredetileg nem azok, hanem egy régebbi Windows-verzió (7) a témája. :B
Meg írod ezt te, aki az ESU-frissítéseket is úgy lopja és többször osztottál meg kéretlenül itt a topikban azzal kapcsolatban warez tartalmakat, amik nem véletlenül lettek törölve, sőt a legutóbbi szintén az, amit valószínűleg még nem vettek észre az illetékesek. :U

Nem, amit te itt előadsz, az többnyire pont inkább egy szubjektív vélemény mintsem objektív, a saját nézőpontodat, az általad kifogásolt dolgokat próbálod általánosítva ráhúzni minden felhasználóra ami nyilván nem feltétlen állja meg a helyét ilyen formában, meg személyes frusztrációból is fakadhat, mivel már nem az általad preferált Windows-verzió dívik, hanem eleve az újabbak, amit a használati adatok is világosan szemléltetnek.

Igen, az köztudott, hogy előfordulhatnak problémás frissítések a Windows 10-nél, ahogyan a korábbi Windows-verzióknál is előfordultak, csak ugye az utóbbiaknál az idő már megszépíti az emlékeket. Valamint az is köztudott, hogy a Windows 10-nél is egy-egy frissítési probléma jellemzően nem feltétlen minden eszközt és felhasználót érint, hanem csak egy adott hardver- és szoftverkörnyezetben jelentkezik, pont ezért van az, hogy nem mindenki tapasztalja, hanem csak a felhasználók egy része.
"4-5 változat van egyszerre" - na pont erről beszéltem, mivel ha ilyet leírsz a Windows 10-nél a frissítésekre vonatkozóan, akkor abból elég világosan látszik, hogy nagyon nem vagy tisztában azzal, hogy 2004 - 22H2 verziók között eleve ugyanazok a havi kumulatív frissítések (CU) és azok KB számai - tehát pont nem kell 4-5 verzióra külön-külön kiadni a patcheket - és pont nincs akkora változás az egyes verziók között, pont ezért lehet enablement package (EKB) módszerrel seperc alatt újabb verzióra váltani. :B
A Windows 10 manapság is ingyenesen aktiválható érvényes Windows 7, 8, 8.1 termékkulcsokkal, ahol a hivatalos határidőn túl valóban nem feltétlen lesz jogtiszta a Microsoft álláspontja szerint az így szerzett licenc, ellenben pont az a vicc, hogy nem is kell hozzá semmit trükközni és simán beaktiválódik digitális licenccel, meg az otthoni felhasználókat nem nyaggatja emiatt a Microsoft vagy más. A Windows 11-nél pedig szintén ez van, ingyenesen aktiválható érvényes Windows 7, 8, 8.1, 10 termékkulcsokkal és az utóbbinál meglévő digitális licenccel is, ahol már nem is szab meg az ingyenes ajánlatra vonatkozóan a Microsoft semmilyen határidőt. De amúgy nem feltétlen pont neked kellene ezt firtatni, aki Windows 7-hez úgy lopja az ESU-frissítéseket, amik hozzáférhetősége és telepítési lehetősége hivatalosan és legálisan csak a mennyiségi licencszerződéssel rendelkező rendelkező ügyfeleknek opció díjfizetés ellenében. :B

Egyrészt mivel jellemzően se a Microsoft, se a hardvergyártók nem fogják a régi, muzeális, funkcionálisan idővel egyre elavultabbá váló Windowsokat a végtelenségig támogatni, ezért nem meglepő, ha az új hardvernél már nem lesz pl. a Windows 7-hez megfelelő driveres és egyéb támogatás, ami nem újdonság. Sőt, olyannyira nem, hogy a Microsoft ki szokott adni tájékoztatót arról, hogy az adott Windows-verziót meddig lehet kereskedelmi forgalomban önállóan és hardverrel előtelepítve árusítani, vagyis már az alapján ne meglepő.
Másrészt okafogyott és felesleges azzal jönni, hogy de hát nincs más, ha a használati adatok világosan mutatják, hogy a felhasználók nagyobb többsége már eleve az újabb verziókat használja. Ahol egy felhasználói réteg lehet azért, mert "nincs más", egy másik réteg viszont azért mert lehet jobban megfelel számára a modernebb Windows és annak többlettudása, ne feltétlen a saját hozzáállásodból indulj ki és azt próbáld általánosítani.
A " W11 alatta van még mindig" állítás megint érdekes, pláne hogy a StatCounter szerint annak jelenleg majd 17% a részesedése ellenben a W7-nek 11%, ahol mindezt úgy, hogy a 11-et hivatalosan csak bő 1 éve adták ki. Szóval ennyit a csúcstatásról. :D

A testreszabhatósági lehetőségek pl. a tálcát illetően a Windows 11-nél valóban meg lettek nyirbálva, ellenben az pl. az ingyenes ExplorerPatcher programmal korrigálható, már akinek okvetlenül szüksége van rá.
Az meg ugye a másik, hogy a Windows 10 és 11 esetében eleve modern életciklus van, folyamatosan kapják a biztonsági javítások mellett a funkcionális fejlesztéseket is, azaz ha egy adott verzióban van valami hiányosság, akkor azt egy következő verzióban pótolhatják, sőt nem is feltétlen kell ehhez minden esetben új verzió, lásd adott verzión belül Moment Update fogalma új funkciók hozzáadásához, már ha mond valamit. Ellenben ugye a Windows 7-nél rögzített életciklus volt 5 + 5 éves támogatással, + a éves 3 éves ESU, ami során úja funkciókat, fejlesztéseket max. az első 5 év kapott, illetve ténylegesen akkor sem nagyon...
Az "egyre többet küldözget" témát meg inkább hagyjad, mert ahogyan az előbbiekkel, úgy vélhetően azzal sem feltétlen vagy teljesen tisztában, meg hogy mire való a diagnosztikai / telemetria - ami ugye a Windows 7-nél is van - , valamint a hogy modern Windowsoknál eleve megtekinthetők és törölhetők a diagnosztikai adatok, meg a telepítésnél és utólag a gépházban is beállítható hogy mit kíván és mit nem kíván megosztani a felhasználó, stb.

[ Szerkesztve ]

(#71430) ekkold válasza King Unique (#71429) üzenetére


ekkold
őstag

Engem pár win10 frissítés úgy megszivatott, hogy egy életre elment a kedvem a win10-től. Pl. , hogy a fenébe törölheti egy frissítés az eltárolt wifi jelszavakat, vagy hogyan törölheti önkényesen, mindenféle értesítés nélkül, egy telepített program licenc fájljait (még szerencse, hogy volt biztonsági mentés róla)?
A többi oprendszernél is fordulnak elő hibák, de ilyenek azért nem voltak.
Úgylátszik én is "maradi" vagyok de még XP_t is használok, virtuális gépen, mert mai szemmel nézve kicsi az erőforrásigénye, gyors, és bizonyos programok futtatásához teljesen elegendő.
Amúgy a dizájn újításoktól általában én is hányni tudnék, meg attól az iránytól, hogy nyilvánvalóan hülyéknek nézik a felhasználók zömét, és az a hozzáállás, hogy ne is gondolkodj, ne akarj mást, hanem majd mi eldöntjük, hogy neked mi a jó. Gyakran a kényelmesen, és gyorsan használható, kézreálló megoldásokat is le kell cserélni, csak mert újítani kell, és mindenkinek az arcába tolni, hogy nesze, értsd meg, hogy ez akkor is jobb neked, ha akarod, ha nem.
A munkahelyen kénytelen vagyok win10-et használni, otthon maradtam a win7-nél - szerencsére egyelőre semmi gondom nincs vele. Ha egyszer muszáj lesz váltani, akkor meglátjuk, hogy mi lesz. Van XUbuntu telepítve jelenleg is, testreszabva, beállítgatva, amit bármikor használatba vehetek, sajnos néhány programnak amit használok nincs linuxos verziója, az alternatíváit meg kellene szokni, ill. némelyik megy wine-al. A jelenlegi PC-mre a hackintosh is felmenne, ezzel ugyan nincs tapasztalatom, de sokan igen jó alternatívának tartják.
Ha az ember kipróbál sokféle alternatívát, akkor egyre inkább úgy tűnik, hogy az M$ már túl nagyra nőt, és azt gondolják bármit megtehetnek, és bármi lenyomható a userek torkán.
Sajnos ebben részben igazuk is van, mert a többség semmilyen alternatívát nem ismer, elfogadja a szart is, mert ez van, ez a modern, ezt kell szeretni, és mert mindenkinek ez a jó... De igazából ez talán nem is baj, mindenki úgy csinálja ahogy akarja. Akinek jó az ami van, használja, örül neki, hogy rendszeres frissül a rendszer, jó játék megkeresni, hogy egyes funkcióknak hová került az új helye a menüben, vagy éppen mivel
kell helyettesíteni. Aki meg nem így gondolja, annak nem kötelező, szerencsére lehet mást választani (egyelőre).

(#71431) King Unique válasza ekkold (#71430) üzenetére


King Unique
titán

Hát ez az, hogy mégis hogyan, mert normál esetben nyilván nem tűnnek csak úgy el a beállított Wi-Fi jelszavak, meg pláne nem egy mezei havi CU telepítése után, sőt újabban egy EKB után sem nagyon kellene, ami csak aktiválja az új verzió funkciót. Max. inkább egy standard in-place upgrade után lehet reális, meg hogy egyes programok inaktiválttá válnak (pl. az "okosítottak" jellemzően), de normál esetben még akkor sem feltétlen kellene mert pont az a lényege hogy átviszi a beállításokat, megjelenése óta használom és frissítem, upgrade-elem a rendszert, de eddig nem nagyon volt még ilyen.
A dizájnt felesleges ragozni, mert egyrészt szubjektív is és ami valakinek nem oké, az másoknak lehet pont hogy kifejezetten tetszik. Másrészt meg lehet figyelni, hogy hasonló megjelenés, dizájn van manapság más desktop OS platformok egyes rendszereinél is, az olyan manapság egy ideje a trend.
Igen, a többség már az újabb Windowsokat használja és előnyös, hogy rendszeresen frissülnek, igazítva vannak új funkciókkal az aktuális állapothoz és jelenleg 2022-es dátum szerepel a névjegynél, nem a 1x évvel korábbi.
Egyébként ezek nem feltétlen ennek a topiknak a témája, az újabb Windowsoknak eleve van saját topikja, azt értelemszerűen ott kellene fejtegetni.

[ Szerkesztve ]

(#71432) Chrystall válasza efi99 (#71424) üzenetére


Chrystall
senior tag

Az a baj hogy King olyannal mossa itt össze a dolgokat, ami sajnos a Win7-8 váltáskor nem volt jelen. Nem baj a változás ha az a dolgokat hatékonyabbá, jobbá, szebbé is teszi, ez volt pont a Mac OS meg az OSX-nél, meg a Win 3.1-95-nél. Most ő ezt az új Windows irányvonalat is erre a sémára próbálja felhúzni, de értelmetlen a dolog, mert a valóság az, hogy a mobil platform ami az egészet ihlette megbukott. Eleve is sok volt már a beharangozáskor a berzenkedés, de aztán a piac is kíméletlenül odacsapott a hülyeségnek a Microsoftnál. Csak szegény ezt nem hajlandó tekintetbe venni.

Egyébként egy jó ellenpélda a Goldwave nevű hangszerkesztő szoftver. Egy nagyon jó program, 2000-es évek eleje óta használom, most tart a 6. verziónál, és nem sokban változott. A lényegi dolgokban nem, és nem is kell, egy szakmabeli meg is őrülne. Mert nem ezért van. Mégis ugyanolyan népszerű mint régen, mert egy nagyszerű szoftver. Ellenben ott van például a Logic a mac-re, van olyan zenész kollégám aki a 9-ről azért nem váltott a 10-re mert nem akar vele vesződni, hogy újra tanulja benne mi hol van, és az ő műfajában semmit nem nyerne vele, semmivel nem ad többet. Pedig ott legalább a felület szebb lett, nem rondább. Szüval nem igaz ez, hogy ha nem újítunk és piszkáljuk folytonos újratanulással az embereket, akkor meghalnak a dolgok. Az igaz, hogy sok továbbképző tanfolyammal akkor nem keresne senki pénzt.

(#71433) King Unique válasza Chrystall (#71432) üzenetére


King Unique
titán

Nem, te szegény balga Chrystall, itt te mosod össze, illetve magyarázod félre nagyon a dolgokat a mobil platformmal, ha már a korábban leírtakat érdemlegesen nem tudtad megcáfolni megfelelő gyakorlati tapasztalt és hozzáértés híján. :B
Meg pont az a vicc, hogy a mobil platformmal jössz, holott eleve asztali operációs rendszerekről van szó, ahol attól mert megbukott a mobil platform a korábban említett okok miatt, maga a modern UWP alkalmazások, csempék, Microsoft Store stb. ugyanúgy jelen vannak a jelenlegi modern desktop Windowsokban, amik bizony nem buktak meg, mert a használati adatok szerint a többség eleve azokat használja. Gondolom nehéz lehet megemészteni. :D

[ Szerkesztve ]

(#71434) efi99 válasza King Unique (#71433) üzenetére


efi99
senior tag

Hiába linkelgeted egyfolytában, már leírtam, hogy nem lehet mást vásárolni. Majd én is belinkelem, hogy sokkal népszerűbb üzemanyagként a 92-es, mint a 94-es. Azt meg jól elhallgatom, hogy azért, mert utóbbit nem is lehet venni.
Arról nem is beszélve, hogy ez a diagram nem azt jelenti, hogy a csempéket használják, hanem azt, hogy olyan OS-t, amiben az is van. Nem lennék azonban meglepve, ha az is kiderülne, hogy attól még csempékkel 5% használja, nélküle meg 95.

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71435) Chrystall válasza King Unique (#71423) üzenetére


Chrystall
senior tag

"hogy egy XP fannal példálózol, aki eleve leragadt az XP-nél"

Na, látod, mikor a magyar agyról meg az innovációról írtam, pont erre gondoltam. Hogy aki nem tud gyakorlatiasan gondolkodni (ellenben az angolokkal például, akik nem mindig, de sokszor tudnak, és így talán nem is véletlen, hogy tech-ben az angol kultúrkör diktálja a tempót) ebből az említett Youtube videóból azt szűri le, hogy a muksó leragadt az XP-nél. Nem, nem ragadt le. Ha leragadt volna, eleve meg se próbálkozik a Win 8-cal. Kipróbálta, és az volt a visszajelzésre, hogy púp a hátára. És bizony akinek nem az a hobbija és életcélja, hogy állandóan újratanuljon mindent, ami alapvető is lehetne, az jogosan érezheti így.

Az meg sajnos teljesen jogos, hogy idehaza infotech-ben sokszor nagyon el vannak szállva elvont megközelítések fele. Hasonlítsál már pl. össze egy OTP netbankot egy külföldivel, egy bagatell vacak az egész. Mikor meg iskolában dolgoztunk oda olyan programot írtak milliókból 2008-ban, hogy az a funkció is hiányzott benne, hogy ha egy sáv üresen maradt, figyelmeztet az űrlapon. Kb. amit minden regisztrációs lap vagy szoftver évtizedek óta tud. Mert aki írta fel se merült benne, hogy ilyen egyszerű dolog is fontos lehet, ráadásul évtizedek óta alapvető. Tudott az mindent amúgy, az a szoftver, meg csilivili volt, csak azt nem, amit a józan paraszti ész diktál.

"ahol ugyanúgy megmaradtak a csempék és az UWP built-in + Microsoft Store-ból telepíthető modern alkalmazások"

1. Azért maradt meg, mert már nem lehetett visszatáncolni a hülyeségből, jóhogy meghagyták. Megcsinálták a csempés rendszert a mobil platform alapján, az megbukott, nyilván mostmár a PC-n muszály meghagyni, még ha tévút is volt, mert egyébként eldobni totál arcvesztés lett volna.

2.A Start panelt meg lehetett volna modernizálni anélkül is, hogy a 8-cal együtt bejelentették a végét, aztán meg csak visszagozták mikor már a népharagra muszály volt reagálni.

"macOS-t is idekevered"
Ugyebár arról beszélgetünk hogy vajon fontos-e a felhasználót idegelni olyan fölösleges sallangokkal, amit a Win 8 hozott be. Nyilván hozok erre pro és kontra példát összehasonlításra. Én szerintem ez nem ördögtől való.

"Microsoft Store megléte"
Ezt a Microsoft Store-t nagyon erőleteted, de szerintem hagyjuk már ezt. Ugye köztudott, hogy a Microsoft másik oka a Win 8-cas újításokra, beleértve a Microsoft Store-t az volt, hogy a komisz trükközők kezéből kivegye a gyeplőt, és ne lehessen úgy belenyulkálni dolgokba meg "hekkelgetni" a rendszeren ezzel profitveszteséget okozva a Microsoftnak, mint a jó békebeli Windowsokkal. Hanem a mezei felhasználó az maradjon csak a csempék nyomogatásánál, meg vegye meg Subscription-re a szoftvereket a Microsoft Store-ból, nehogy egy életen át a Pirate Bay-ről letöltött, élethosszig működő szoftvert használja. Azaz birkásítani szeretett volna. Szerintem emiatt hagyjuk már ezt a Microsoft Store-t. Volt nekem is pár évig Win 10, lehet ha más lehetőség nincs, lesz is, de az évek alatt sose használtam a Microsoft Store-t, komoly, tweakingelős felhasználó számára szerintem az egész Store indifferens sallang.

"helyett, Win+X menü a gyakran használt rendszereszközök közvetlen eléréséhez, UEFI boot és Secure Boot teljes támogatása, natív USB 3.0 és ahhoz kapcsolódóan UASP és UNMAP támogatás, Bitlocker esetén csak a foglalt terület titkosításának lehetősége, bizonyos extra funkciók "

Ember, leírtam, nem a funkcionális fejlesztésekkel van itt bajunk, akik nem szeretjük a Win 10-et. Olvass vissza. Hanem nem értjük, hogy ezekhez miért kellett a már bevált, jól működő sémákat megkutyulni. Bár értjük, mert ahogy fentebb írtam, nyilván úgy nem lehetett volna elrejtegetni lényeges dolgokat a felhasználók elől, hogy ne babráljanak mint régen, ha minden őgy marad mint a régiben. Nem lehetett volna a Win 7 szerű megjelenéssel mobiltelefonnyomkodó felhasználók lelkületéhez idomítani azt aki PC-t használ. Nyilván... De hiába dobálózól itt a Win 10 technikai újításaival, amit mondom mégegyszer támogatok meg elismerek, de nekem ezt akkor sem fogod megmagyarázni, hogy mi szükség volt a sallangokra meg felesleges kutyulásokra ahhoz, hogy belekerüljön a rendszerbe USB 3 támogatás. Ennek hogy mit támogat, szerintem semmi köze ahhoz, hogy ott a Start menü vagy sem, vagy hogy egy kattintásra megtalálom-e a Control Panelt az igazi fontos funkciókkal, nem pedig az új Settings nyílik meg a sok hülyeséggel, ha meg kicsit mélyebbre akarok látni a beállításokban, akkor vért kell izzadni, mire az régi Control Panel a jól megszokott funkciókkal előjön. Szerintem ehhez semmi köze, hogy most támogat-e USB 3-mat a rendszer vagy sem, ahhoz hogy mi hol van. Ahhoz meg pláne nem, hogy évekig frissít a Win 10, van, hogy el is cseszi a rendszert, és vissza kell léptetni mentésből, ráadásul a frissítést már ki se lehet úgy lőni mint a jó békebeli Win7-tel lehetett.

(#71436) King Unique válasza efi99 (#71434) üzenetére


King Unique
titán

Teljesen mindegy hogyan próbálod megint félremagyarázni, attól még a számok azt mutatják amit, meg legalább én tudok mutatni ilyen statisztikát. Ha egy adott Windows-verzió életciklusa végét ér, akkor már nem nagyon van miről beszélni és eleve irreális azon elvárás, hogy miért nem azt árulják, miért nem ahhoz igazítják a támogatást 13 év után is.
Vásárlás...ja, azt kellett volna az ESU-val, nem warezolni és lopni...
Mármint maradjuk annyiban, hogy többek között a csempékről sincs fogalmad, mert ha lenne, akkor tudnád hogy pl. a gyakran használt gépház, Fényképek, Filmek+TV, Microsoft Store stb. alkalmazás is mind UWP app, a Start menüben alapértelmezetten eleve vannak kitűzve UWP alkalmazások csempéi, stb.

(#71437) Chrystall válasza King Unique (#71425) üzenetére


Chrystall
senior tag

Egyébként még egy dolog, és utána már tényleg rádhagyom amit írsz, és szerintem erről meg az egész infotech-es fejlesztésekről el is mondtunk mindent ami sokszor a világban megy:

HP Probook-om van, 2012 óta nem igazán éreztem meg, hogy lassú lenne, pedig még az eredeti HDD van benne, ami egyszer meg is hibásodott, de valahogy kiheverte. Nekem a Win 7 megy 2012 óta. 2 évig volt Win 10 rajta. A Win10 eleinte jól ment, utána úgy belassult a rendszer, hogy letöröltem, visszaraktam a Win7-et. Ezzel azóta sincs semmi bajom. Sőt. azóta anyukám is vett egy újabb laptopot, mostmár az lassabb mint nekem a 2012-es Probook. Pedig tuti többe került mint az én gépem, igaz én ezt használtan vettem.

[ Szerkesztve ]

(#71438) Chrystall


Chrystall
senior tag

(#71439) ekkold válasza King Unique (#71431) üzenetére


ekkold
őstag

Szó sem volt "okosított" programokról. Konkrétan az Eagle 7 nyomatott áramkör tervező program, legálisan, több gépre megvásárolt példányával történt. A wifi jelszavak konkrétan a céges laptopról törlődtek, és történetesen hiába mentem be aznap reggel sokkal korábban, hogy haladni tudjak a munkámmal, helyette ilyen hibák utáni helyreállítással kellett foglalkoznom. És ez csak a jéghegy csúcsa, mert más hülyeségekbe is belefutottam, olyanba is amire a mai napig nincs magyarázat. Egyelőre úgy néz ki, hogy ahány új funkció, ahhoz jön kétszer annyi új hiba is...

(#71440) King Unique válasza Chrystall (#71435) üzenetére


King Unique
titán

"Hogy aki nem tud gyakorlatiasan gondolkodni"

Mármint aki nem túl sűrűn használta és most sem nagyon az újabb Windowsokat, a Windows 8.x-et meg vélhetően egyáltalán nem, jön ostoba módon olyan YT videókkal a fals állításai alátámasztásához, amiknek kb. semmi jelentősége és a vicc kategória. :DDD
+ Ugye a szövegértelmezés, ahol a leragadt az XP-nél pont azt jelenteni, hogy nem nagyon akar másra váltani, mást megszokni ami attól eltérő, sőt nemhogy a Windows 8-at nem sikerült hanem még a Windows 7-et sem, ha már az "ő marad az XP-nél" kijelentés volt. Meg ugye mégis meddig próbálgatta a 8-ast, 5-10 percig, vagy fél óráig, szükség esetén nem tudott egyet kattintva az asztalra váltani ami eleve hasonló vagy kb. ugyanaz a flat dizájnt leszámítva mint a 7-esnél, megint érdekes.
Az újabb tévedés meg ott van, hogy ezt az egy szem videót úgy állítod be, mintha akkora jelentséggel bírna és kb. minden felhasználóra érvényes lenne / lett volna, holott nyilván nem feltétlen.

"Na, látod, mikor a magyar agyról meg az innovációról írtam, pont erre gondoltam."

Ez akkora mellébeszélés és kamu érvelés, mint a huzat... Ugyanis az egységsugarú, laikus felhasználó az általában országtól függetlenül = egységsugarú, laikus felhasználó. Amikor azzal jössz, hogy "magyar filozófiát", "magyar agyról", stb. és bezzeg más országokban mennyivel különb ez, akkor lényegében a magyar Windows felhasználókat szimplán lehülyézed és mindezt teszed úgy, hogy az olvasottak alapján te magad nem feltétlen állsz olyan fényesen ilyen téren, sőt. :U

1. Igen, úgy tűnik nehezen megy a visszatáncolás a hülyeségből, az a leírtak alapján világosan látszik. :D
Ha annyira tévút lett volna és teljesen "hülyeség", akkor dekstop Windowsoknál is előbb-utóbb teljesen eltávolították volna, de mégsem tették, milyen érdekes. Meg a mobil piacon nem feltétlen az előbbi miatt bukott meg, hanem inkább a már korábban leírt okok miatt.

2. Milyen Start panel? :D Van a Start menü, meg volt a Windows 8/8.1-ben a kezdőképernyő, meg van a Win+X menü vagy más néven a Start gomb menüje, persze ezeket neked felesleges magyarázni...

Hát talán azért, mivel ez Windows topik és nem macOS topik, ezért itt pont irreleváns az utóbbi emlegetése, az azzal való összehasonlítás, példálózás.

A Microsoft Store témát persze hogy mellőzni akarod, mert vélhetően nem nagyon van arról, annak működéséről sem fogalmad, világos. :D
"ne lehessen úgy belenyulkálni dolgokba" - mármint hogy a felhasználó a Microsoft Store-ból telepíthessen biztonságos alkalmazásokat ahelyett, hogy ki tudja honnan letöltögetett 3rd party programokat, amelyekben ott a potenciálisan nemkívánatos vagy akár vírusos tartalom rizikója.
"a Pirate Bay-ről letöltött" - mármint esetedben lehet ez a módi - amit azért annyira nem kellene reklámozni - , csak ugye nem feltétlen mindenkinél a warezolás a divat, meg pláne ha nemkívánatos tartalommal is társul.
Attól hogy van Microsoft Store és UWP alkalmazások, meg vannak inbox Win32-es alkalmazások is a rendszerben, lehet Win32-es programokat telepíteni és használni, szóval pont nincs rákényszerítve a felhasználó csak az UWP használatára. Az utóbbi max. az önálló S kiadásoknál volt, de azoknál is kikapcsolható volt vagy eleve lehetett ingyenesen másik kiadásra váltani.
"komoly, tweakingelős felhasználó" - mármint a rendszert kevésbé ismerő és kapásból 3rd party "optimalizáló" programokkal széttúró, megfektető "vérpistiknek" lehet kevésbé fontos, de akik pl. Xbox appot használnak és a Microsoft Store-ból telepítenek játékokat, alapcsere után a Microsoft-fiókhoz kapcsolt digitális licenccel aktiválják újra a rendszert, olyan programot telepítenének ami Microsoft Store-t igényel, azoknak azért annyira nem feltétlen.
Tehát akik a felsoroltakkal tisztában vannak és kihasználják a Microsoft Store adta lehetőségeket, azok a "birkák", te meg annak ellentettjeként a mindenható helikopter, értem. :))

Persze hogy azt írod, hogy nem a funkcionális fejlesztésekkel van bajod, mert nem nagyon tudsz semmi olyan komoly funkciót és fejlesztést említeni amit csak a Windows 7 tudna, az újabb Windowsok meg nem. :))
Igen, nem ártana visszaolvasni, mert már le lett írva, hogy hiába ábrándozol feltételes módban, írod hogy le szerinted mit és hogyan kellett volna csinálni, ha az eleve nem valósult meg és már soha nem is fog az említett Windowsnál.
Az meg szubjektív, hogy mit szeretsz és mit nem, meg hiába dobálózol "sallangok" és egyéb "okosságokkal", ha a felhasználók nagy többsége már eleve váltott és évek óta az újabb Windowsokat használja.
A Control Panel vs. Settings megnyitása témában meg valószínűleg azt akartad írni, hogy nem voltál képes a tálcán lévő keresőbe beírni magyar nyelvű rendszernél pl. a "vez / vezérlőpult" keresőszót, valamint nem ismered az olyan univerzális, kb. minden Windows-verziónál működő megoldásokat, mint pl. a futtatás (Win + R) —► control, lásd a 17 db módszert, amik többségének eleve ismerősnek kellene lenni a korábbi Windowsokból is. :B
Nemcsak az USB 3.0, hanem az USB 3.X / 4 és Thunderbolt támogatás is hiányzik a Windows 7-ből, sőt még az UASP módot sem támogatja, ami miatt még az USB 3.0 szabvány sebessége sem lesz kimaxolható és külső SSD-knél a TRIM illetve UNMAP sem fog működni.
Évekig frissítene a Windows 10, érdekes...Ja, mármint szerinted, mert havonta 1x egy CU telepítésének nyilván nem kell annyi idő, valamint újabban a funkciófrissítéseknél egy EKB telepítése meg max. pár perc vagy annyi se.
Eleve lehet az újabb Windowsoknál késleltetni, szüneteltetni, automatikusról manuálisra állítani a frissítést, a frissítések egy része eleve csak opcionális és nem feltétlen kell kötelezően telepíteni, stb. A "már ki se lehet úgy lőni", vagyis tartósan, véglegesen letiltani persze hogy nem engedi csak úgy a rendszer, meg ha eleve nem javasolt, próbálja megvédeni a saját hülyeségétől a felhasználót. :D

"HP Probook-om van, 2012 óta nem igazán éreztem meg, hogy lassú lenne, pedig még az eredeti HDD van benne, ami egyszer meg is hibásodott, de valahogy kiheverte."

Tehát van egy lassú 2,5"-os, 5400-as HDD-vel szerelt laptop, amiben a HDD még lehet szektorhibás is, majd jön a panasz, hogy lassú rajta a Windows 10, amikor az ilyet már egynéhány éve alapból SSD-re - ami ugye egyre olcsóbb és egyáltalán nem akkora tétel - szokás cserélni és még újratelepíteni sem feltétlen kell mert adott a klónozás lehetősége, de nem, töröljük csak le, értem. :))

[ Szerkesztve ]

(#71441) efi99 válasza King Unique (#71440) üzenetére


efi99
senior tag

Levegőt azért vegyél néha. :)

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71442) ekkold válasza King Unique (#71440) üzenetére


ekkold
őstag

A mobil piacon voltak komoly versenytársai a windowsnak, és egyszerűen azért bukott meg, mert rosszabb mint a vesenytársai. PC piacon közel monopolhelyzetben van, a korábbi piaci stratégiájának köszönhetően (tehát nem a minőség miatt, hanem a marketing miatt). Mivel nincs igazi versenytárs (linux-ot kevesen használnak, a mac meg más árkategória) ezért könnyebb lenyomni a szart a userek torkán. A mobil piacon is megpróbálták, csak ott jobb minőséget kellett volna produkálni...

(#71443) efi99


efi99
senior tag

Mai hír: február 1-től Windows 10-et sem árul az MS. Használjon mindenki 11-et, (vegyen új hardvert, ha kell), hiszen az jobb, szárazabb, tisztább érzés, nem olyan unalmas, mint az elavult W10...

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71444) ekkold válasza efi99 (#71443) üzenetére


ekkold
őstag

Ha rajtam múlna, akkor azoknak a szoftvereknek amelyeket a gyártó már nem támogat, annak jogvédelmét is felfüggeszteném. Magyarul ha a gyártó "elengedte" mondjuk a windows XP-t, akkor onnantól szabadon (tehát jodíj, liceszndij stb..) nélkül is használható lenne.
Pl egy zenegépre, (amin esetleg nem is internetezünk) simán jó lehet egy XP is. De annak idején kipróbáltam módosított kernel fájl-al, a PAE bekapcsolásával, és úgy 4Gb-nál jóval több RAM kezelésére is képes (annak ellenére, hogy 32 bites rendszer). Konkrétan 8Gb RAM-al működött. Mondjuk erre semmi szükségem nem volt, csak kíváncsi voltam, hogy működik-e, miután sokan váltig állították, hogy 4Gb az abszolút maximum, (ill. 4Gb minusz a video memoria).

(#71445) King Unique válasza efi99 (#71441) üzenetére


King Unique
titán

Mondja ezt a frissítéseket (is) warezoló szoftvertolvaj, akinél a vegyél = lopás. :DD :))

[ Szerkesztve ]

(#71446) King Unique válasza ekkold (#71442) üzenetére


King Unique
titán

Nem feltétlen, mivel pont azért bukott meg a mobil platform, mert eleve olyan versenytársai voltak az Android és iOS személyében, amik addigra már kb. bebetonozták a piaci helyüket, meg azért is, mert a Microsoft Store-ba akkor kevésbé fejlesztettek alkalmazásokat. Volt is pont WP-s mobilom és nem volt olyan rossz mobil rendszer az, sőt.
Ja, a PC piacon, desktop OS szinten is megjelent az előbbi fejlesztés és még mindig megtalálható valamilyen formában, meg már évek óta az azt a vonalat képviselő modern Windowsok használata dívik, nem a múltban leragadt, korszerűtlenné váló és azóta már EOL verzióké. :))

(#71447) King Unique válasza efi99 (#71443) üzenetére


King Unique
titán

Nem meglepő, korábban már le lett írva, hogy rendszerint korlátozott ideig árusítható egy-egy Windows önálló és PC-vel előtelepített formában. Ahol itt jövő hónaptól egyelőre csak a Microsoft szünteti be a 10-es forgalmazását, ellenben egyéb webáruházaknál, forrásoknál akár továbbra is megvásárolható lehet egy ideig a felhalmozott készletekből, használt szoftverlicencet pedig akár később is lehet venni, mint ahogyan a 7-esnél is.
Nem feltétlen kell mindenkinek okvetlenül 11-et használni, amit még maga a Microsoft is leír a weboldalán. Meg mellékesen új hardver sem feltétlen kell minden esetben, ha akár még nem támogatottra is megoldható a telepítése.
Hiába az ostoba megjegyzésed, a 10-es pont hogy nem elavult, sőt nem is nagyon lesz a támogatás végéig, mivel annál modern életciklus van és ezáltal kapja a funkcionális fejlesztéséket is. Nem mint a rögzített életciklusnál a kb. kiadáskori állapotában megrekedt és azóta már bőven elavulttá váló 7-esed. :D

[ Szerkesztve ]

(#71448) martonl válasza ekkold (#71444) üzenetére


martonl
senior tag

Rengeteg dolog nem ment PAE módban sajnos, pl. videokártya driverek és társaik. Ezt egyébként ha jól rémlik, a Win 2003 Server hivatalosan is tudta, elvégre kb. ugyanaz a rendszer volt, mint az XP. Sok dolgot abból mókoltak át XP-re annakidején.

(#71449) efi99 válasza King Unique (#71445) üzenetére


efi99
senior tag

Mondja ezt az, aki szerint 7-esről legálisan szabad 10-re frissíteni még mindig ingyenesen. Nem, jó ideje nem szabad, még legális 7-ről sem. Csak az MS nyitva hagyott technikailag egy kiskaput, ahogy az ESU-nál is.

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71450) efi99 válasza King Unique (#71447) üzenetére


efi99
senior tag

Látom, nem ment át az irónia. Én tőled várom, hogy kimond, hogy a W10 elavult, hiszen, ha az MS már arra sem tartja érdemesnek, hogy saját maga árusítsa, akkor biztos az is, hiszen a 7-es elavultságát is szimplán abból vezetted le, hogy van szebb, újabb, és nem hozzáférhető a régebbi...
Nagyon jól tudom, hogy máshol be lehet majd szerezni, pont ezért jelzésértékű az, hogy éppen a gyártó nem teszi hozzáférhetővé: sok mindent elmond arról, hogy mit gondol arról, hogy mikor és miért is kéne váltania a pórnépnek. És mint látszik, egyáltalán nem azért, mert az új jobb, hanem mert neki ez az (anyagi) érdeke.

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 7 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.