Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 7 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:06:59

LOGOUT.hu

A topic a Microsoft Windows 7 operációs rendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekkel fogalkozik:
Gyakori hibajelenség: A Windows Update csak keres-keres (svchost.exe jelentős a processzorterhelés), de nem talál frissitéseket. Itt a megoldás (Az angol nyelvű forrásanyag: http://wu.krelay.de/en/ )

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#71701) Atomantiii


Atomantiii
őstag

Olyankor mi van, ha a tálcán lévő hálózat ikonja átment pirosba, de van internet, van a PC-nek IP címe is ipconfig szerint, de ha rámegyünk a hálózati és megosztási központban az adapterbeállítások módosítására akkor teljesen üres az egész, de az eszközkezelő látja a hálózati kártyát és jónak tűnik.

(#71702) King Unique válasza Attila0 (#71700) üzenetére


King Unique
titán

Nem, attól normál esetben nyilván nem kellene elvesztenie a Windows 7-nek az aktivált állapotát érvényes termékkulcs esetén, az max. akkor reális, ha trükközéssel (aktivátor) lett aktiválva, vagy ha közben jelentős hardvermódosítás (pl. alaplapcsere) történt.
+ Ha a Windows 7 —► Windows 10 in-place upgrade után beaktiválódott a Windows 10 digitális licenccel, akkor eleve tartósan megmarad annál is az aktivált állapot, sőt a megfelelő kiadás későbbi telepítésénél még termékkulcsot sem kell megadni, mert eleve automatikusan aktiválódni fog, feltéve hogy nem történt időközben jelentős hardvermódosítás (pl. alaplapcsere).

[ Szerkesztve ]

(#71703) Attila0 válasza King Unique (#71702) üzenetére


Attila0
őstag

Értem, a hardvemodosítást mindenesetre kizárhatjuk. Mert nem tudok róla hogy bármikor is alaplaphibám lett volna.

(#71704) sixpak


sixpak
nagyúr

Aloha.
Egy ismerősöm megtalált, hogy a lányának a szar laptopját csináljam meg, de nem tud belépni, mert elfelejtette a pin kódot az évek során. :D
Tudom, meredeken hangzik, 2 éve nem lett bekapcsolva a gép, azt sem tudja megmondani, hogy Microsoft fiókkal be volt-e jelentkezve, annyit sikerült megtudnom, hogy W7 van a gépen.
Hétvégén hozná el a gépet, van rá esély, hogy valahogy be tudjak lépni, vagy hajtsam el a francba, hogy dobja ki a kukába az egészet?
Köszi, előre is.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#71705) King Unique válasza sixpak (#71704) üzenetére


King Unique
titán

Biztos, hogy Windows 7 van azon a laptopon? Csak mert annál tudtommal nincsen se PIN-kód, se Microsoft-fiók a bejelentkezésnél. :D
A PIN-kód és Microsoft-fiók Windows 10 és Windows 11 specifikus funkciók, amiknél adott az elfelejtett PIN-kód / jelszó helyreállításának lehetősége, alaphelyzetbe állítás, stb., ami értelemszerűen azon Windowsok topikjának témája.

Ha Windows 7 van a laptopon, akkor ott max. bejelentkezési jelszó van, aminek resetelése szintén megoldható.

Resetting Password in Windows 7 on Laptop & Desktop Quickly - 3 Options

[ Szerkesztve ]

(#71706) sixpak válasza King Unique (#71705) üzenetére


sixpak
nagyúr

Hát ennyit tudok, a feleségemet hívta a csaj, ennyit mondott. :D
Köszönöm a választ, majd hétvégén kiderül.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#71707) Attila0 válasza sixpak (#71706) üzenetére


Attila0
őstag

.

[ Szerkesztve ]

(#71708) Pista0001 válasza sixpak (#71704) üzenetére


Pista0001
addikt

B terv lehet, hogy kiveszed a merevlemezt/SSD-t, egy usb-sata átalakítóval vagy dokkolóval rádugod egy linuxos gépre, lemásolsz róla minden szükséges adatot, visszateszed a gépbe, és mehet a reinstall ;)

(#71709) sixpak válasza Pista0001 (#71708) üzenetére


sixpak
nagyúr

Köszönöm mindenkinek, látom egyszerű módszer nincs (nyilván nem véletlen), ezzel fogom eltölteni a jól megérdemelt pihenésemet. :D

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#71710) Doky586 válasza sixpak (#71709) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Minek kéne bármilyen pin v jelszó?
USB penről bootolsz [link], ledózerolsz mindent, és tisztán újrainstallálod. Esetleg a win licenszkódját olvasd ki ha nem olvasható a cetlin és legális volt.

(#71711) sixpak válasza Doky586 (#71710) üzenetére


sixpak
nagyúr

Ja, ez egy jó módszer, de majd megmondják, hogy kell-e valami a gépről.
Gyanús, hogy egy partició szokott lenni ezeken a szarokon.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#71712) King Unique válasza Doky586 (#71710) üzenetére


King Unique
titán

Meg esetleg talán a rajta lévő adatokat is mentse már előtte, mielőtt nekiáll dózerolni. :D
Egyébként meg ha megoldható a már linkelt módszerekkel újratelepítés nélkül is a "password reset", akkor eleve adja magát az utóbbi és nem feltétlen kell egyből tisztán telepíteni.

(#71708) Pista0001:
Ahhoz még kivenni sem feltétlen kell a laptopból a HDD / SSD meghajtót, elég csatlakoztatni egy HBCD PE vagy Linux live rendszert futtató pendrive-ot, majd ott megoldani az adatmentést a pendrive-ra, vagy egy USB-s külső HDD / SSD meghajtóra.

(#71711) sixpak:
Az említett "valahogy be tudjak lépni" igénynél adja magát a már említett "pasword reset", amihez nem feltétlen kell újratelepítés.
Amúgy meg értelemszerűen el kellene dönteni, hogy pontosan mi a cél, majd attól függően alkalmazni egyik vagy másik megoldást.

[ Szerkesztve ]

(#71713) Doky586 válasza King Unique (#71712) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ilyet nem olvastam az igénylistában, de ha kell.. :)

(#71714) cocka válasza sixpak (#71711) üzenetére


cocka
veterán

Tudtommal egy partíció csak natúr MBR partíciós sémánál van akkor, ha a Windóz nem hozott létre recovery partíciót és 4k-snál nem nagyobb a klaszterméret, mert akkor nincs szükség kis 4k-s vagy FAT32 esetén asszem 2k-s bootpartícióra. (ami MS terminológia esetén rendszerpartíció, minden értelmes rendszer esetén boot partíció, mivel arról indul a bootfolyamat LOL)

GPT-s sztori esetén meg eleve létrejön 4 partíció: EFI system, MS reserved, basic partition és Windóz recovery, meg ha a gyártónak viszket a tenyere, akkor odaszemetel még egy saját 5. recovery partíciót is.

Többieknek:

Belenéztem az MS reservedbe, itt valami jóféle titkosított partícióról lehet szó, mert hexában az egész csupa 00-ából áll, akárhova görgetem, 16 mega a mérete, de a foglaltsága is 16 mega. Valaki tudja mit szemetel oda az MS? Vagy csak azt nézi a rendszer, hogy létezik-e ez a partíció az EFI system után? Mert amikor töröltem, akkor terrrmészetesen bootolhatatlanná vált a rendszer.

(#71715) cocka válasza King Unique (#71712) üzenetére


cocka
veterán

Vagy ha nem online fiók van rajta, akkor Kon-boottal belép. :DD

(#71716) Pista0001 válasza King Unique (#71712) üzenetére


Pista0001
addikt

Jogos. A NAS miatt szoktam hozzá az én verziómhoz, mert amúgy is van belakott linux gépem, nekem egyszerűbb így. :) A rendberakni való gépet amúgy is szét szoktam szedni takarítani, újrapasztázni, amíg azzal bíbelődök, mehet az adatmentés ;)

A korábban linkelt password reset megoldásokkal az a baj, hogy vagy előkészűlet (pw reset disk), vagy 3rd party program kell, vagy (gyanítom) az az installer, amivel telepítették. Jellemzően az első és a harmadik nem áll rendelkezésre, a másodikkal meg ellenérzéseim vannak.

[ Szerkesztve ]

(#71717) King Unique válasza cocka (#71714) üzenetére


King Unique
titán

Nem világos a klaszterméretnek mi köze van ahhoz, hogy létrejön-e ESP, SR, WinRE, stb. partíció, ahol MBR sémánál a rendszer számára fenntartott (system reserved) partíció az, ami nélkül működhet a bootolás. + Itt a HDD / SSD logikai-fizikai szektorméret számít tudtommal, ami pl. UEFI/GPT sémánál is fel van tüntetve és ott is az EFI-rendszerpartíció (ESP) méretére vonatkozóan. Ezen 4-partícós elrendezés pedig Windows 10/11 rendszereknél van és ott 16 MB az MSR partíció mérete, ellenben régebbi Windowsoknál (pl. Windows 7) nem feltétlen, meg utóbbiaknál az MSR mérete 128 MB.

[ Szerkesztve ]

(#71718) King Unique válasza Pista0001 (#71716) üzenetére


King Unique
titán

A bejelentkezési képernyőn a jelszó alaphelyzetbe állításához nem kell 3rd party program, max. a jelszókiadási meghajtó, ha készült olyan korábban és a jelszó emlékeztetőt elfelejtette a felhasználó.
Ha az előbbi módon nem megy, akkor viszont mindenképpen mókolni kell, ahol azért a Windows telepítőjének előtúrása, majd pendrive-ról bootolása nem akkora extra, hogy ne lehetne valahogyan megoldani.

(#71719) cocka válasza King Unique (#71717) üzenetére


cocka
veterán

Ahhoz semmi, azt amúgy is a natúr MBR-re írtam. Azon egyszerű megfontolásból HDD esetén, hogy bár a Windózban kikapcsolható, hogy a teljes partíciót NTFS-tömörítse, ez viszont mégsem akadályozza meg a rendszert abban, hogy bizonyos fájlokat vagy mappákat a rendszerpartíción ennek ellenére automatikusan tömörítsen. Ezt akkor vettem észre, amikor bejelöltem, hogy más színnel mutassa a Total Commander a tömörítetteket. Na mondom ez aztán marha jót tesz a töredezettségnek. Nem elég hogy nonstop szemetel a C-re, még tömörítget is, aztán persze, hogy lassú. Na most 4k feletti klaszterméreteknél automatikusan tiltva van a tömörítgetés, meg se jelenik a meghajtónál se az opció.
És a rendszerpartíció klasztermérete lehet ugyan pl. 8k-s, de ilyen esetben mindenáron darabolni akar és egy kis bootpartíciót is létre akar hozni, aminek max. 4k-s a mérete. Ha marad 4k-n a cucc, akkor valahogy képes beépíteni a bootinfót is a rendszerpartícióba és nem feltétlen hoz létre kis partíciót a bootinfóhoz.

Erről még annyit kérdeznék, hogy MBR-nél a kis partíciónál számít, hogy FAT32 vagy NTFS? Mert egyik helyen ezt látom, másik helyen amazt.

(#71720) cocka válasza King Unique (#71718) üzenetére


cocka
veterán

Vagy amit írtam egy szimpla Kon-boot és ha úgy sikerül belépni, akkor olyan, mintha nem is lenne jelszó, aztán pedig rányom arra, hogy jelszó létrehozása. Akkor már be fog tudni lépni az újonnan létrehozott jelszóval, aztán ha az nem kell a törli a jelszót és kész.

Amúgy asszem te írtad, hogy az MS fiók csak 10-re meg 11-re érhető el. Hát ezt már a 8-nál elkezdték:

[kép]

(#71721) King Unique válasza cocka (#71719) üzenetére


King Unique
titán

Itt valamit lehet keversz, mert a formázásnál a lemezfoglalási egységnek (klaszterméret) tudtommal nem sok köze van ahhoz, hogy létrejön-e rendszer számára fenntartott partíció a telepítésnél, vagy sem. Ahol normál esetben eleve létrejön a 100 MB-os rendszer számára fenntartott partíció a Windows 7 BIOS/MBR szerinti telepítésénél is (példa). Max. akkor nem szokott, ha szükség esetén nincsen előtte törölve a lemez és az előre particionált célmeghajtón már meglévő partíció van megadva telepítési célnak, akkor oda teszi a rendszerindítást és azt jelöli meg aktívként. Ha több fizikai meghajtó van és talál másikon elsődleges partíciót, amit be lehet állítani ilyen célra, akkor meg azt.
BIOS/MBR szerinti telepítésnél a rendszer számára fenntartott (system reserved) partíció eleve NTFS fájlrendszerű, ami ez előbb linkelt példánál is világosan látszik a lemezkezelőben. UEFI/GPT szerinti telepítésnél van FAT32 fájlrendszerű EFI-rendszerpartíció (ESP).
A formázásnál a lemezfoglalási egység mérete fájlrendszer és kötetméret függvénye, ahol NTFS-nél 16 TB-os kötetméretig az alapértelmezett lemezfoglalási egység = 4 KB, 16-32 TB között lesz 8 KB. Egyénileg ugyan akár kisebb kötetméretnél is beállítható nagyobb foglalási egység, csak épp normál esetben felesleges piszkálni, meg pláne egy windowsos rendszerpartíciónál, ahol a 16-32 TB-os rendszermeghajtó sem éppen reális, meg alapesetben bőven jó az, amit alapértelmezetten beállít a Windows.

Ez a Kon-boot max. egy opció a több közül, de ha eleve megoldható a Windows telepítőjét bootolva parancssorban is, akkor nyilván nem létszükséglet az előbbi.

Igen, valóban a Windows 8/8.1-nél jelent meg először a Microsoft-fiók használatának lehetősége, viszont a digitális licenchez kapcsolás, stb. funkciók a Windows 10/11-nél. Meg ugye az utóbbiak aktívan támogatottak jelenleg is, míg az előbbi már nem. Kösz a helyesbítést!

[ Szerkesztve ]

(#71722) Warton válasza Warton (#71697) üzenetére


Warton
őstag

A gangban folytatódik...

Na sikerült a csere, persze alapból a gép rápislogott az új processzorra, hogy ez meg mi a f@sz... Microcode error murvaanyád... úgyhogy kellett egy Bios frissítést is csinálnom. Az megoldotta a problémát. Egyelőre a Windows aktivátor nem hőbölög az új proci miatt. Úgyhogy ez jó hír.

Viszont az új bios (persze lehet, hogy régiben is benn volt, de mintha nem) már tudja az AHCI-t is, viszont a Windows IDE-ben lett telepítve. Egyébként a gépben SSD van. Hogyan lehet ezt átállítani?

Addig eljutottam, hogy a regeditben az msahci, meg aIstorV -k Start value értékeit átírom nullára, de még így sem akar bootolni AHCI módban, csökkentett módba se. Kell még valamit átállítani? Ötlet? mert valamit rosszul csinálok az biztos. Viszont miután IDE módban visszaindítom a windowst a korábban a regeditben beállított 0-ás értékek visszaállnak 3-ra. :F

Vagy egyszerűbb lenne az egészet újratelepíteni, végülis nincs a gépen semmi fontos perpillanat. :F Csak az újratelepítés mindig macerás, viszont akkor szerintetek lehetne rá WIN10-et telepíteni ugyanezzel a w7 keyyel? :F

(#71723) 7Sony7


7Sony7
addikt

Sziasztok.
Win 7 64, régóta megy hibátlanul. Ma indítottam egy játékot (War Thunder), elkezdte betölteni, aztán kék halál. Nem szokott ilyet csinálni, ezért nem is fotóztam le amit írt, gondoltam egy restart megoldja, legfeljebb nem fog menni a játék.
Restart, jön be a gép, aztán fekete képernyő, mintha ki lenne kapcsolva.
Nyomok egy alt ctrl-del-t, erre bejön a képernyő, az ehhez tartozó menüvel, mintha minden rendben lenne. Persze srart menü, ill dokk nincs, nem tudok mást csinálni.
Nyomok egy restartot, bejön egy pillanatra a kép, aztán kikapcsol.
Ezt most csökkentett módban tudom megírni. Párszor újraindítottam, ugyanaz.
Mi lehet?

-

(#71724) Csupingo válasza 7Sony7 (#71723) üzenetére


Csupingo
veterán

Csökkentett módban működik? Akkor talán a vga halt meg.

Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)

(#71725) 7Sony7 válasza Csupingo (#71724) üzenetére


7Sony7
addikt

Működik. Cseréltem vga drivert, illetve elvileg megcsinálta, de dátum, sorszám, minden ugyanaz, a legfrissebb volt fent. Most bejött rendesen. A rendszernaplóban ezt találtam, de nekem nem mond semmit. :

Event filter with query "SELECT * FROM __InstanceModificationEvent WITHIN 60 WHERE TargetInstance ISA "Win32_Processor" AND TargetInstance.LoadPercentage > 99" could not be reactivated in namespace "//./root/CIMV2" because of error 0x80041003. Events cannot be delivered through this filter until the problem is corrected.

-

(#71726) akaido válasza Warton (#71722) üzenetére


akaido
addikt

1. Újratelepíteném.
2. Az AHCI módot lehetséges utólag is bekapcsolni:
- [link]
- [link]
3. Ha w10 install lenne, akkor a w7 kulcsot tudod aktiválásra használni jó esetben.
Például pont ekkor, ha az adott gépen volt már aktív a w7.

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#71727) Warton válasza akaido (#71726) üzenetére


Warton
őstag

Közben legyalultam a W7-et és tettem fel W10-et, sajnos a kulcs nem működik, pedig még matrica is van a házon a kulccsal. Még azt meg próbálom, hogy visszarakom az eredeti procit és megpróbálom úgy aktiválni... hátha. De ha nem sikerül akkor megy fel valami linux disztribució azt csá.

(#71728) akaido válasza Warton (#71727) üzenetére


akaido
addikt

Sorry.
Bizonyos esetekben működhet, A win licence fontos, pl OEM, vagy RETAIL... mert az mérvadó lehet hardvercsere esetén..
- [link]
- [link]

[ Szerkesztve ]

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#71729) King Unique válasza Warton (#71727) üzenetére


King Unique
titán

A megfelelő kiadás lett telepítve? Ha nem passzol a Windows-kiadás, akkor nem meglepő, ha a másik kiadáshoz való termékkulccsal nem aktiválható.
A telepítő (ISO-fájl) megfelelő forrásból, a Microsofttól lett letöltve? Ha nem és ilyen torrentes VL tákolmány, akkor megint nem meglepő, ha aktiválási vagy egyéb probléma van.
A "kulcs nem működik" nem derült ki, hogy pontosan mit jelent, ha sikertelen az aktiválás akkor mi az aktiválási hibakód, az aktiválási hibaelhárító lett-e futtatva, stb.
A Windows 10 aktiválása a Windows 10 topik témája, az ügyben szükség esetén értelemszerűen ott kellene érdeklődni, ott folytatni a mostanit.

[ Szerkesztve ]

(#71730) Warton válasza King Unique (#71729) üzenetére


Warton
őstag

Megfelelő kiadás lett telepítve.
Nem torrentes tákolmány.
A hibakódot megnézem majd, köszi. Aztán majd megírom a fejleményeket, hátha tanul belőle valaki.
A téma amúgy félig Windows7.

(#71731) Pista0001 válasza Warton (#71727) üzenetére


Pista0001
addikt

Mostanában több win 7-et cseréltem 10-re, nem volt gond. Sosem a 7-es kulccsal próbáltam a 10-est, mindig tettem fel 7-est megfelelő verzióban, és azt upgrade-eltem. Azóta többet át is vittem másik gépre (digitális kulccsal ez sétagalopp 10-esen), rendben működik mindegyik.

(#71732) Warton válasza Pista0001 (#71731) üzenetére


Warton
őstag

Tudom, én is csináltam már ilyet többször, de ennél a gépnél valamiért nem ment az upgrade, már meg nem mondom, hogy mit írt ki, hogy mi volt a gondja. Többször futottam neki. Emlékeim szerint nem nagy tudomány, mert kb. magától cseréli le magát W10-re.

Innentől OFF egy kicsit, csak nehogy megszóljanak megint.
Aztán azt tapasztaltam, hogy borzasztó lassú, ekkor cseréltem benne processzort, ami nem igazán oldotta meg a problémát, BIOSt is kellett frissíteni az új proci miatt.Aztán a terv az volt, hogy a benne lévő SSD-re telepítem a W10-et, amin a W7 volt és azt sem engedte, még formázni sem. Még linux gépbe betéve sem tudtam formázni. Olyan, mintha lenne rajta valami védelem. :F Vagy valami el van baxva az SSD-ével. Nem nagyon értek hozzá amúgy. A SMART értékekben nem látok semmi extrát. Úgyhogy most egy másik HDD-re telepítettem a W10-et, de ott meg a fenti probléma van. :F

Ha nagyon nem fog menni semmi akkor lehet az lesz egy zsírúj HDD-re felnyomom a W7-et és onnan próbálom meg upgradelni.

(#71733) King Unique válasza Warton (#71730) üzenetére


King Unique
titán

Ha az utóbb leírtak alapján történt közben BIOS-frissítés is, akkor lehet az a gond, mert az jelentős hardverváltozásnak minősülhet az aktiválás szempontjából, de attól még újra kellene tudni aktiválni akár az aktiválási hibaelhárító futtatásával is, amiről nemrég volt szó itt. De akkor azt majd a Windows 10 topikban kellene folytatni, ha szükséges és nem sikerül pl. az aktiválási hibaelhárító futtatásával megoldani.

Ha nem lehet az SSD-re telepíteni, nem lehet formázni, stb., akkor vagy az SSD ment teljesen tönkre, vagy váltott az íráslimit elérése / egyéb ok miatt read only módba, vagy a másik topikban említett tárolóhelyként történő beállítás miatt nem lehet.

[ Szerkesztve ]

(#71734) King Unique válasza King Unique (#71733) üzenetére


King Unique
titán

Megszűnt a Windows 10/11 aktiválásának lehetősége a régebbi Windows kulcsokkal

Na akkor meg is van a probléma oka, vagyis azért nem lehet aktiválni a Windows 7 termékkulccsal a Windows 10-et, mert szép csendben ténylegesen is megszüntette ezt a lehetőséget a Microsoft a korábbi névleges bejelentés után.

(#71735) akaido válasza King Unique (#71734) üzenetére


akaido
addikt

Ez valóban fontos infó, köszönjük. :R

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#71736) Zoz válasza King Unique (#71734) üzenetére


Zoz
őstag

Mondjuk ez a megfogalmazás is nagyon homályos...
"The installation path to obtain the Windows 7 / 8 free upgrade is now removed as well."
Mi a bánat az a installation path amit eltávolítottak? Legvalószínűbbnek azt tartom, hogy a letölthető Frissítési segédből veszik ki.
Az is elképzelhető, hogy az újabb ISO-kban is módosított SETUP lesz, ami nem engedi. Kérdés, hogy generálnak-e egyáltalán még új 10-es ISO-t csak ezért.
Magáról az aktiválásról a Microsoft cikkben nincs szó...

Mindenesetre ezt szeptember 20-án írták. Nekem 22-én simán sikerült 8.1-es kóddal 10-est aktiválni.

Ha kezem közé kerül egy 7-es címkés gép, kipróbálom, hogy megy-e még azzal is.

(#71737) Armagedown válasza Zoz (#71736) üzenetére


Armagedown
őstag

Remélem a PH újságírói egy cikkben tisztázzák a változás részleteit.

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#71738) Pista0001 válasza Zoz (#71736) üzenetére


Pista0001
addikt

A hêtvégén teszek egy próbát, még van egy W7 cimkés gépem :)

(#71739) Doky586 válasza Pista0001 (#71738) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Várj októberig..

(#71740) Pista0001 válasza Doky586 (#71739) üzenetére


Pista0001
addikt

Miért? Az elsődleges célom, hogy legyen ahhoz a géphez is egy legális Win 10-em, amit ha kell, átvihessek másik gépre, nem az, hogy megtudjam, októberben működik-e még majd a dolog. :P

(#71741) King Unique válasza Zoz (#71736) üzenetére


King Unique
titán

Persze hogy az, már megszokhattuk, itt is majd jellemzően csak később fog kiderülni, hogy pontosan hogyan is értik ezt a "The installation path to obtain the Windows 7 / 8 free upgrade is now removed as well" kijelentést. :D
Itt ugye ha csak a közvetlen in-place upgrade során történő aktiválás tiltására vonatkozik a hír, akkor azt a hajukra kenhetik, mert az eddig sem feltétlen kellett a digitális licenc ingyenes megszerzéséhez, mivel a Windows 10 már a 1511-es verzió óta közvetlenül is aktiválható a Windows 7 és 8/8.1 termékkulcsokkal, vagyis eddig sem feltétlen kellett az upgrade-et megcsinálni.
A frissítési segéd / MCT / ISO setup.exe módszernél kérdés ugye hogy mit vesznek ki és mit nem fog engedni, mert magát az in-place upgrade lehetőségét meredek lenne tiltani, akkor csak tiszta telepítéssel lehetne Windows 7/8.1-ről Windows 10/11-re váltani.
Egy másik cikk végén írnak konkrét aktiválási tapasztalatról is, ahol állítólag a Windows 11 22H2 aktiválható volt Windows 7 és 8/8.1 termékkulccsal, ellenben az Insider Preview 24H2 (?) verzió már nem.
Ami nemrég volt téma itt, ott nem derült ki az aktiválási hibakód, de ha stimmelnek a felsorolt dolgok, ott aktiválási probléma akkor reális, ha érvénytelen a termékkulcs, ha jelentős hardvermódosítás történt, + ha letiltotta a Microsoft az aktiválást a mostani hír szerint.

[ Szerkesztve ]

(#71742) Warton válasza King Unique (#71733) üzenetére


Warton
őstag

Közben jobban megnézve a matricát végülis nem W7 keyem van, hanem Vista Business. :U A hibakód amúgy a hardverelem változtatás. Gondolom a CPU csere, a BIOS frissítés nem használt. A hibaelhárító meg persze nem hárította el a hibát.

Most látom a Microsoft közleményt, na, hogy nehogy véletlenül szoftverlopás áldozata legyek, meg egy kicsit már uncsi ez az aktiválós "móka", megy fel a gépre egy linux, legalább nem leskelődik tovább az MS, hogy mit csinálok.

(#71743) King Unique válasza Warton (#71742) üzenetére


King Unique
titán

Ja, az más, a Vista termékkulcs nyilván eleve nem használható a Windows 10/11 aktiválásához, sőt azzal elvileg még Windows 7-et sem lehet, nem tisztázott az utóbbi hogyan lett aktiválva. Mik ki nem derülnek utólag... :D
A CPU cseréje az kb. semmi, itt max. a BIOS frissítése számít jelentős hardvermódosításnak az aktiválás szempontjából, mint a már linkelt példa is mutatja. Ami után normál esetben simán megoldható az újraaktiválás, ellenben ha nincsen érvényes termékkulcs vagy digitális licenc, akkor nem meglepő ha nem működik.
Ha nem kell Windows specifikus programokat futtatni, nem feltétel valamilyen Windows használata, nagyon gyenge a hardverkonfiguráció, stb., akkor igen, lehet célszerűbb inkább Linuxot telepíteni. Ellenkező esetben viszont beszerezhető akár olcsóbban is Windows 10/11 termékkulcs, sőt aktiválás nélkül is működik bizonyos korlátozásokkal (példa).

[ Szerkesztve ]

(#71744) Rodzser Mór


Rodzser Mór
senior tag

Helló!

Win7 Home Premium van a laptopon, a hozzá való kóddal.
Viszont ez a Win7 angol nyelvű. Magyart szeretnék helyette, ami a topik elején lévő összefoglaló szerint nem lehetséges átállítással, csak az Ultimate és Enterprise verziókban.

Ha újratelepítem magyar nyelvvel a Win7 Home Premium-ot, akkor jó lesz hozzá a gép matricáján lévő kulcs? Vagy már nem alkamazható, érvényesíthető "másodjára" ugyanazon a gépen?

[ Szerkesztve ]

(#71745) Pista0001 válasza Pista0001 (#71738) üzenetére


Pista0001
addikt

Sikerült :)

[ Szerkesztve ]

(#71746) nagyfejü


nagyfejü
őstag

Sziasztok!
A win 7 features beállitásokból eltünt az smb megosztás!!!
hogy lehetne vissza állitani ?
üdv

(#71747) martonl válasza Rodzser Mór (#71744) üzenetére


martonl
senior tag

De lehet, egy kis trükkel. Vistalizator a neve ha jól emlékszem és csináltam is ilyet vele. Hogy most letölthető-e valahonnan és működik-e még, azt nem tudom. Csak saját felelősségre.

[ Szerkesztve ]

(#71748) King Unique válasza Rodzser Mór (#71744) üzenetére


King Unique
titán

Windows 7 Professional MUI integráció
A nyelvi csomag telepítése a Windows 7 Home Premium rendszerben

Windows 7-nél az utólagos nyelvmódosítás, nyelvi csomagok telepítése a Windows Update-en keresztül hivatalosan csak az Ultimate és Enterprise kiadásoknál támogatott, ellenben az újabb Windows 8.1, 10 és 11 rendszerekkel, ahol Home és Pro kiadások esetén is. De némi tákolással akár a Windows 7 egyéb kiadásainál is megoldható (volt) az utólagos nyelvmódosítás (magyarítás), lásd a linkelt leírásokat.

Legacy telepítés windows 7 oprendszerrel

Vagy másik lehetőség ugye magyar nyelvű Windows 7 telepítése, ha nem gond a felhasználónak az újratelepítés a 0-ról.

"Ha újratelepítem magyar nyelvvel a Win7 Home Premium-ot, akkor jó lesz hozzá a gép matricáján lévő kulcs"

Igen, jó lesz és újraaktiválható, ha nem történt közben jelentős hardvermódosítás (pl. alaplapcsere) és ténylegesen is Windows 7 termékkulcsról van szó, nem pedig XP / Vista / egyéb, mint nemrég egy másik esetnél.

[ Szerkesztve ]

(#71749) Rodzser Mór válasza martonl (#71747) üzenetére


Rodzser Mór
senior tag

Köszi, utánanézek.

(#71750) Rodzser Mór válasza King Unique (#71748) üzenetére


Rodzser Mór
senior tag

Köszi az infókat. Remélem, sikerülni fog. Ma még nem állok neki, majd a napokban valamikor.

Csak végső esetben gondoltam újratelepíteni a rendszert (mivel a bevezetőben leírtak szerint nem lehet a Home Premiumban nyelvet váltani). Az MS matrica szerint W7 Home Premium az oprendszer kulcsa.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 7 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.