Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 7 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:06:59

LOGOUT.hu

A topic a Microsoft Windows 7 operációs rendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekkel fogalkozik:
Gyakori hibajelenség: A Windows Update csak keres-keres (svchost.exe jelentős a processzorterhelés), de nem talál frissitéseket. Itt a megoldás (Az angol nyelvű forrásanyag: http://wu.krelay.de/en/ )

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#71151) King Unique válasza T J (#71150) üzenetére


King Unique
titán

Hát mert mondjuk a microsoftos leírás is említi lehetséges hibaokként, másnál is az volt gond, esetedben pedig a Rufus programmal újrakreálva már működött, ahol az utóbbi program nyilván nem darabolja az ISO-t és nem is írtad hogy végül azt alkalmaztad volna, hanem 4+ GB-os install.wim fájl esetén GPT-UEFI módnál az alapértelmezett FAT32 helyett UEFI-NTFS megoldást használ.
A telepítési adathordozó okozta hibán pedig nem feltétlen konkrétan csak a DVD, pendrive hibája értendő minden esetben, hanem a nem megfelelő létrehozás (kiírás), rámásolt telepítőfájlok utólagos hibája, stb. is. + Olyan is van, hogy eleve hibás maga az adathordozó, csak az nem minden alkalommal jelentkezik egyből, ami egy silány konzumer pendrive-nál amúgy sem annyira meglepő.
Nem, nyilván nem maga a konzumer standard W10 ISO-fájl volt a másik topik eseténél hibás, hanem az adott PC-nél az UEFI firmware nem támogatta UEFI bootolási módban az NTFS fájlrendszerű telepítési adathordozót, ellenben UEFI-NTFS megoldással vagy install.swm fájlokra darabolás után FAT32 alapon már igen, ami a másik topikban is már le lett írva.

[ Szerkesztve ]

(#71152) T J válasza King Unique (#71151) üzenetére


T J
tag

Akkor csak neked még egyszer: nem adathordozó hiba!

A gyári iso semmilyen rufus-beállítással, semmilyen bios-beállításra nem ment fel.
Ugyanarról a pendriveról, a vágott iso elsőre felment, default beállításokkal.
De ha a logika nem lenne elég: pendriveon a rufus cellavizsgálat sem talált hibát.
Természetesen a gyári iso-t is megpróbáltam defaultban, többször is.
Sikertelen kísérletek után pendrive partition masterrel törölve, nehogy valami rajta maradjon.
SSD biosból több alkalommal törölve, nehogy valami rajta maradjon.

Azzal ne törődj, hogy az ms support mit ír! Fogalmuk sincs hogy a hibakódjaik mit jelentenek, és egyetlen értelmes javaslatuk nem volt. Kipróbáltam őket, azért mondom. Szerintem nem is dolgoznak ott élő emberek, csak Cortana. Az utolsó hely, ahol egy problémára megoldást érdemes keresni, az az ms support, bármelyik másik fórumon előbb találni hasznos tippet.

Hogy darabolással működött vona, ... nyilván, hiszen a két iso között ennyi volt a különbség. Persze ha futott volna a gépemen az MCT. De akár feltehetné az ms a telepítő fájljait használatra kész állapotban is. Nem, inkább írtak hozzá egy toolt. :W

Hogy a w10 telepítő fájlmérete nem szabványos a fájlrendszerrel, amit a korabeli bios kezelni tud, az nem adathordozó hiba, és nem is user error, hanem abszolút ms-error.
A helyes kérdés nem az, hogy miért nem vágtam ezzel vagy azzal, ... hanem hogy miért van ilyesmire egyáltalán szükség?
Miért nem használható "out of the box" a w10 telepítő? Amit már tudtak az elődei 20 évvel ezelőtt, és a linux is legalább 6-8 éve.
MS jó nagyot lépett vissza ebben. És 10 év / 20 javító csomag után se jutott eszükbe, hogy javítani kéne. Inkább iratnak a szupporttal hülyeségeket.

Amiben előre léptek, az a felhasználói szokások figyelése. A W10 nem is operációs rendszer, hanem egy op-rendszer funkciókkal is rendelkező kémprogram.

Remélem megnyugodtál, és nem írod le többször, hogy adathordozó hiba.
Peace.

[ Szerkesztve ]

(#71153) Doky586 válasza T J (#71152) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Felhívnám arra a figyelmet hogy ez itt a Windows 7 topik... :B

(#71154) King Unique válasza T J (#71152) üzenetére


King Unique
titán

"A gyári iso semmilyen rufus-beállítással, semmilyen bios-beállításra nem ment fel."
vs.
"Rufus után pöccre felment, fájlméret volt a probléma."

Tehát újfent ellentmondók az általad leírt állítások... :B
A "Rufus után pöccre felment" normál esetben úgy értendő, hogy annak használata után, az UEFI-NTFS megoldás lényege meg pont az, hogy 4+ GB-os install.wim és NTFS alapon is bootolható a telepítési adathordozó olyan PC-n, ami UEFI módban csak FAT16/32 fájlrendszert támogat, köszönhetően a Rufus által kreált FAT fájlrendszerű segédpartíciónak. Szóval az megint nem feltétlen reális, hogy az UEFI-NTFS megoldással sem működött a bootolás, ott nyilván egyéb gond (pl. user error) lehetett...

"Azzal ne törődj, hogy az ms support mit ír! Fogalmuk sincs hogy a hibakódjaik mit jelentenek, és egyetlen értelmes javaslatuk nem volt."

Mármint ezek szerint neked nem sikerült azt a leírást rendesen elolvasni és értelmezni, mert abban pont hogy fel vannak sorolva lehetséges hibaokok és azok elhárítására tett javaslatok.
A Microsoftnál dolgozó szakemberek hozzáértését meg nem hiszem, hogy pont neked kellene megkérdőjelezni és kritizálni, amikor a linkelt leírás értelmezése sem feltétlen ment, meg 2 topikban kellett napokig magyarázni hogyan kell Windows 7-es és Windows 10-es telepítési adathordozót létrehozni, hogyan kell pendrive-ról telepíteni a Windows 7-et és Windows 10-et, miket kellene megpróbálni az említett hiba eláhításához, stb. :B

"De akár feltehetné az ms a telepítő fájljait használatra kész állapotban is. Nem, inkább írtak hozzá egy toolt. "

Fel is teszi, letölthető direktben is a standard ISO mint már említve lett a másik topikban, az MCT meg eleve egy multifunkcionális tool, lehet vele ISO-t letölteni, telepítési adathordozót létrehozni pendrive-ra, Windows in-place upgrade-et futtatni, stb.

"Hogy a w10 telepítő fájlmérete nem szabványos a fájlrendszerrel, amit a korabeli bios kezelni tud, az nem adathordozó hiba, és nem is user error, hanem abszolút ms-error."

Többek között az is le lett írva a másik topikban, hogy csak a standard konzumer ISO esetén van 4+ GB-os install.wim fájl, az MCT-s ESD ISO esetén nincsen, ott eleve kisebb méretű az install.esd fájl. Aztán az is, hogy az az adott PC-től illetve annál az UEFI firmware-től függ, hogy milyen fájlrendszerű telepítési adathordozót támogat, modern alaplapoknál UEFI módban már nemcsak a standard FAT16/32, hanem akár az NTFS és exFAT fájlrendszerek is támogatottak. Legacy BIOS vagy más néven CSM módban meg eleve lehet bootolni NTFS-ről.
Nem, nyilván nem feltétlen "abszolút ms-error", lásd a hivatalos eszköznél (MCT) ESD ISO és FAT32 lehetősége, NTFS-t UEFI módban natívan támogató modern PC-k illetve alaplapok, stb. :N

"A helyes kérdés nem az, hogy miért nem vágtam ezzel vagy azzal, ... hanem hogy miért van ilyesmire egyáltalán szükség?

Lásd az előbb leírtakat, meg azon tényt, hogy nyilván nem feltétlen minden esetben van erre szükség, UEFI módban NTFS-t nem támogató alaplapnál adott pl. a Rufus UEFI-NTFS megoldása is. ;)

Igen, mármint szerinted otthon a fotelból, azon rendszert illetően láthatóan különösebb hozzáértés és tájékozottság nélkül. :B

Remélem megnyugodtál, és nem írod le többször feleslegesen, hogy nem adathordozó hiba, amikor nyilvánvalóan azzal volt összefüggésen és az előző válaszban is el lett magyarázva mi értendő a telepítési adathordozó okozta hiba - nem feltétlen kizárólag csak a pendrive hibája, hanem a rajta lévő telepítőfájlok utólagos sérülése vagy nem megfelelő kiírási mód, stb. - alatt. :))
Az meg ne zavarjon, hogy ez a Windows 7 topik, nem pedig a Windows 10 topik, a mostani írományt eleve oda kellett volna címezni, annak a témája.

[ Szerkesztve ]

(#71155) gregory91 válasza T J (#71152) üzenetére


gregory91
senior tag

Minek ennyit szenvedni : csinálsz egy particiót a telepítőnek(5-6GB) rámásolod a telepítő tartalmát, ha gpt a particióstáblád akkor efiből indítasz,ellenben egy bootsect.exe -nt60 z: (ahol z: a telepítőt tartalmaző partició neve) parancsot futtatsz.
Én mondjuk grub2-ből vagy syslinux-ból oldom meg.
Ha elindul a telepítés akkor negyed annyi időbe telik a telepítés mintha pendrive-ról csinálnád.

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#71156) Dency01


Dency01
aktív tag

Sziasztok. Ha esetleg olyanba botlanék hogy windows 7-et kéne telepítenem egy újabb gépre akkor hogyan tudom megoldani ezt a problémát:
Ezt most a saját gépemen próbáltam, az a fura hogy a billentyűzet és az egér is 2.0-ás USB-be van dugva mert még 2 db van rajta plusz az előlapi. A bootolás sima legacy-ről történik nem uefi-ről. Kicsit keresgéltem és sokan írták hogy usb2.0-ába kell dugni a dolgokat és működni fog , de hát abban van. Újabb gépeken meg nyilván 3.0- lesz csak.

Annyi pénzem sincs hogy gyalog hazamenjek.

(#71157) Doky586 válasza Dency01 (#71156) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mi a gond? formázni akarod a pendriveot de nem megy?
[link]

(#71158) Dency01 válasza Doky586 (#71157) üzenetére


Dency01
aktív tag

Hát maga az hogy nem ismeri fel az usb billentyűzetet és az egeret, rufussal készített windows 7 telepítő pendrive. Bootolás utána ugyebár bejön a háttér és egy kis idő múlva ez a kép amit linkeltem. Ez a megoldás amit te linkeltél?

Annyi pénzem sincs hogy gyalog hazamenjek.

(#71159) Doky586 válasza Dency01 (#71158) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Én még nem láttam olyat ami a képeden van. Egyszerűen csak nem működik a billentyűzet és az egér, így amikor bebootolok pendriveról, nem jutok túl a nyelvválasztáson. Elvileg ezt javítja a linkem, de nem akartam 7-et telepíteni korszerű gépre.

[ Szerkesztve ]

(#71160) Dency01 válasza Doky586 (#71159) üzenetére


Dency01
aktív tag

Igen van hogy eljut odaáig viszont ott nem működik semmi ahogy írtad, nyelvválasztásnál. És ez csak Asrock lapokhoz jó vagy akármihez? Nincs valami univerzális usb driver ami mondjuk a win10 telepítőnél is van hogy mindennel jó?

Annyi pénzem sincs hogy gyalog hazamenjek.

(#71161) Jarod1 válasza Dency01 (#71158) üzenetére


Jarod1
addikt

Mbr re állítottad a telepítőt a pendrive-on?

(#71162) Dency01 válasza Jarod1 (#71161) üzenetére


Dency01
aktív tag

Igen, próbáltam mindenhogy. Biosban is állítgattam mindent. De még mindig nem észleli.

Annyi pénzem sincs hogy gyalog hazamenjek.

(#71163) Jarod1 válasza Dency01 (#71162) üzenetére


Jarod1
addikt

Ntfsre formáztad?

(#71164) Dency01 válasza Jarod1 (#71163) üzenetére


Dency01
aktív tag

Igen próbáltam már mindenhogy. Sehogy sem akarja az igazat. Itt valaki hasonlót akart, de ott régebbi skylake rendszeren és már ott is azt írja hogy natívan nem támogatja a 2.0-ás usb-t. Beleintergráltam az usb3-as drivert a Windows 7 usb creator utilityvel, gigabytenak is volt ilyen programja de semmi változás.
Mindegy, azért köszönöm a segítséget :) Belátom hogy már nem érdemes telepítgetni 7-et, alap a win10.

Annyi pénzem sincs hogy gyalog hazamenjek.

(#71165) Andralin


Andralin
aktív tag

Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy tudok egy laptopon a GPT-s rendszerlemezről bootolni Windows 7-et stabilan, minden esetben úgy, hogy egy második HDD egyszer bent van a gépben, egyszer nincs és a rendszer ettől függetlenül mindig be tudjon bootolni? Vagy GPT esetén ez felejtős, ott nincs ilyen lehetőség?

A rendszermeghajtót lecseréltem egy nagyobbra és muszáj volt GPT-re formáznom. Sok -sok szenvedés árán sikerült végre bootolhatóvá tennem a rendszert a GPT-re váltás után. Windows 7 telepítőről bootolva ha a rendszer javítást válaszottam, azt írta, hogy nem megfelelő Windows verzió van a gépen és nem engedett tovább, se parancssor, semmit nem tudtam elérni. Pedig arról a telepítőről bootoltam, amiről annó telepítettem rá ezt a win7-et.

Aztán megpróbálkoztam Win10 telepítőről bootolva. Először megpróbálkoztam a manuális javítással, ott már eljutottam a parancssorig, de a "bootrec /fixboot" nem működött "Access denied" üzenetet dobott. Végül a Win10 automatikus indítási környezet javítása helyrerakta a dolgot és végre bootol a Win7 a GPT rendszerlemezről!

A probléma az, hogy vagy egy másik HDD egy caddy-ben, amin csak adatokat tárolok és amit cserélgetni szoktam a CD/DVD meghajtóval. Egyszer bent van a második HDD caddy, egyszer nincs. Most az a helyzet, hogy ha bent van a második HDD, akkor megint nem hajlandó nekem bebootolni a rendszer a GPT rendszerlemezről! :W

"An unexpected error has occurred. 0xc0000225" - ezt a hibát adja.

Netes leírások alapján ilyenkor az a megoldás, hogy újra kell építeni a BCD-t. De hát akkor meg a HDD Caddy nélkül nem fog bootolni. ha most így megint újraépítem! :DD

Most ez komoly, hogy GPT esetén csak akkor tudok bootolni, ha a második HDD minden egyes kivétele vagy behelyezése után újraéptítem a BCD-t? Gondolom csúszkálhatnak a partíciók betűjelei, vagy nem tudom mi okozza ezt a hülyeséget. Korábban MBR volt a rendszerlemez és tökéletesen bootolt, akár bent volt a második HDD, akár nem.

Nem tudnátok arra megoldást, hogy a második HDD jelenlététől függetlenül mindig be tudjam bootolni a redszert GPT-ről?

[ Szerkesztve ]

(#71166) Doky586 válasza Andralin (#71165) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Win7 alatt levő HDD-t MBR-re inicializáld, minden mást húzzál le. Felesleges GPT alá.
Nem értem minek erőlteted a GPT-t. Vagy valami elkerülte a figyelmem?

[ Szerkesztve ]

(#71167) King Unique válasza Andralin (#71165) üzenetére


King Unique
titán

Ami leírsz, ez eleve abnormális, ugyanis normál esetben BIOS/MBR és UEFI/GPT szerint telepített Windowsnál egyaránt rendben kellene működni a bootolásnak, egy másik meghajtónak pedig nem nagyon kellene belezavarni a bootolás folyamatába, meg pláne ha csak adatlemez és OS sincsen rajta. Vagy ha esetleg bele is zavar, pl. elállítódik a bootolási sorrend, akkor azt a BIOS-ban a megfelelő bootási sorrend újbóli beállításának orvosolni kellene és nem kellene magát a rendszerindítást, BCD-t javítani.
Ha a telepítésnél netán egy rendszer számára fenntartott partíció a caddy-ben lévő másik HDD-re került, akkor ott a másik HDD eltávolítása nyilván okozhat rendszerindítási problémát, de ha itt pont a HDD behelyezésekor jelentkezik, akkor az megint érdekes. Jó lenne a Windows lemezkezelőjéről egy screenshot, amin látszik melyik meghajtón pontosan milyen partíciók vannak.
A Windows 7-et egyébként a nem minden esetben megfelelő UEFI-s támogatás (példa) miatt elsődlegesen legacy (CSM) mód szerint javasolt telepíteni, de akár UEFI szerint is működhet, mint a jelen példa mutatja.
A "rendszermeghajtót lecseréltem egy nagyobbra és muszáj volt GPT-re formáznom." akkor reális, ha a rendszermeghajtó (HDD / SSD) 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású (pl. 3 TB-os) és a teljes lemezterület használata a cél és / vagy az adott PC csak UEFI only bootolást támogat, egyéb esetben viszont nyilván nem.
Ha a HDD Caddy megoldás gondot okoz a bootolásnál, meg az előbb leírtaktól függetlenül is, akkor lehet nem kellene erőltetni, hanem pl. USB-s külső HDD-t használni, azon tárolni +ban az adatokat és csatlakoztatni alkalomszerűen.

[ Szerkesztve ]

(#71168) Andralin válasza King Unique (#71167) üzenetére


Andralin
aktív tag

Nem unalmamban szívatom magam a GPT-vel, 4 TB-osra cseréltem a rendszerlemezt, ezért volt muszáj GPT-re formázni.
Időközben kikísérleteztem egy működő bár igencsak tré megoldást. Win7 repair CD-ről csináltam MBR boot recordot a caddy HDD-re. Majd EasBCD-vel manuálisan felvettem a boot listára a GPT rendszerlemezen lévő Win7 partíciót. És tádám! Legacy boottal az MBR a caddyről simán betölti a GPT lemezen lévő Win7 rendszert ha be van helyezve a caddy. :DD

Most akkor mindig be kell lépnem bekapcsoláskor a boot menübe és ha nincs caddy, akkor az UEFI boot-ot választom és bejön rendben a rendszer, ha bent van a caddy, akkor a Legacy/Modular Bay opciót választom a boot listából és akkor is rendben bejön a rendszer.

Kissé körülményes, de működik. Ha esetleg valakinek van tippje, hogyan tudnám azt úgy megoldani, hogy ne kelljen váltogatni a boot eszközt, fixen mindig UEFI-vel bootolhassak és ne kavarjon be a caddy bentléte, akkor annak örülnék. :F :U

(#71169) King Unique válasza Andralin (#71168) üzenetére


King Unique
titán

Rendszermeghajtónak manapság mondjuk egy kisebb / közepes tárolókapacitású SSD-t szokás használni, a nagy tárolókapacitású HDD-t pedig adattárolónak, de mindegy.

"Legacy boottal az MBR a caddyről simán betölti a GPT lemezen lévő Win7 "

Legacy (CSM) módban Windows normál esetben MBR-lemezről bootolható, ellenben GPT-ről nem, az utóbbinál max. esetleg a 3rd party rendszerbetöltő és talán a PMBR lehet kivétel, már ha támogatja egyáltalán az adott hardverkonfiguráció és operációs rendszer.
+ Mivel az EasyBCD UEFI támogatása amúgy is problémás, ezért is lehet legacy (CSM) only vagy UEFI + Legacy módban a bootolás.

Ha már úgyis be kell lépni a BIOS-ba és ott boot eszközt, illetve UEFI módban telepített Windowsnál a "Windows Boot Manager" bejegyzést választani, beállítani 1. boot opciónak, akkor nem világos mi szükség az előbbi tákolásra, de mindegy.
Ha megfelelően van beállítva a boot sorrend, akkor normál esetben pont hogy nem kell állandóan belépni a BIOS/UEFI menübe és ott a PC bekapcsolása előtt külön állítgatni, hanem rendben bootol az 1. helyen lévő bejegyzéshez tartozó OS.

[ Szerkesztve ]

(#71170) Doky586 válasza Andralin (#71168) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A win7 telepítő penbe csak be kell másolni a "efi\boot\bootx64.efi" filet (656kB) és már tud is bootolni uefi módban (kikapcsolt secureboot esetén) és települni 3TB ra, de ettől még nem biztos hogy minden rendben lesz.

(#71171) Doky586 válasza Andralin (#71168) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

[link] 4.fejezet.

(#71172) gregory91 válasza Andralin (#71165) üzenetére


gregory91
senior tag

"Ha esetleg valakinek van tippje, hogyan tudnám azt úgy megoldani, hogy ne kelljen váltogatni a boot eszközt, fixen mindig UEFI-vel bootolhassak és ne kavarjon be a caddy bentléte, akkor annak örülnék."
Mondjuk másold át a (gyökérkönyvtár)bootmgr.efi fájlt a másik meghajtó (szintén gyökérkönyvtár)bootmgr fájlja mellé.
Ha jók az emlékezeteim akkor csak ennyiben különbözik az mbr és efi esete.

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#71173) gregory91 válasza gregory91 (#71172) üzenetére


gregory91
senior tag

A lényeg meg lemaradt:
"C:\EFI\Boot\bootx64.efi" másol D:\EFI\Boot\bootx64.efi-re(mappaszerkezet maradjon meg)
Mert az uefi ezt keresi a meghajtók közt(meghajtóbetűjel:\EFI\Boot\bootx64.efi).

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#71174) Andralin


Andralin
aktív tag

Köszönöm mindenkinek a tippeket, sikerült megoldani végül. :R
A Win7-re rátákolt Win10 Boot Manager-el volt csak ez a szívás, hogy nem indult a rendszer ha bent volt a caddy.
Mindenképp Win7-es Boot Managert akartam kipróbálni, de mivel a Win7 CD-ről a recovery nem volt hajlandó elindulni, lezúztam minden partíciót az új 4 TB-s rendszerlemezről és Win7 telepítőről felhúztam rá már eleve GPT-vel egy alap Win7-et, így a telepítő korrekten, szűzen, működőképesen létrehozta a GPT-ről bootoláshoz szükséges környzetet az új vinyón.
Majd a szűz, frissen telepített Win7 partíciót felülírtam Acronissal a régi HDD-ről lementett Win7 image-emmel. És így végre tökéletesen működik! :))

Most már stabilan bootol UEFI-ről is, akár benne van a caddy-s HDD, akár nincsen. :DD

(#71175) Andralin válasza gregory91 (#71173) üzenetére


Andralin
aktív tag

Próbáltam ezeket megkeresni, de nincs .efi fájl a gyökérben és nincs EFI könyvtár sem a C: (aktuális rendszer) meghajtón sem. De van egy 100 MB-os EFI System partíció az új HDD legelején, nem lehet, hogy azon vannak ezek a dolgok tárolva? Felmappelni nem tudom, hogy ránézzek.
Bár igazából már mindegy is, megoldódott a probléma ezen fájlok nélkül is.

(#71176) thotzoltan


thotzoltan
tag

Sziasztok!
Dell Precision M6600-ra szeretném visszatelepíteni a Windows 7-et...valahogy nem igazán jött be nekem sem a 10 sem a 11... tudna valaki segíteni abban,hogy a BIOS-ban milyen beállításokat kell visszaállítani,hogy ez sikerüljön... lemezröl telepíteném...

(#71177) King Unique válasza thotzoltan (#71176) üzenetére


King Unique
titán

Legacy telepítés windows 7 oprendszerrel
Windows telepítés DVD-ről

A linkelt útmutatók szerint kellene telepíteni Windows 7-et CSM (ha UEFI-s laptop, akkor a Launch CSM bekapcsolásával) módban, mivel az UEFI bootolási mód szerinti telepítés problémás lehet (példa).

Az meg gondolom megvan, hogy a Windows 7 konzumer vonalon már jó 2,5 éve nem támogatott (és pár hónap múlva a fizetős ESU is megszűnik), éppen azért nem feltétlen javasolt már az éles, online használata.

[ Szerkesztve ]

(#71178) Wasquez


Wasquez
senior tag

Van még frissitésre lehetőség, vagy win7 szerverek sem mennek már?

[ Szerkesztve ]

PC

(#71179) efi99 válasza Wasquez (#71178) üzenetére


efi99
senior tag

Van.

Annyit dolgozom, hogy lassan már az ivás rovására megy.

(#71180) Wasquez


Wasquez
senior tag

Van ez a Ruggedbook SR820, amivel szenvedek.
Két telepítőt találtam hozzá, egy XP tablet edition és egy angol Win7 embeded standard, ami egyáltalán életre tudja kelteni a gépet.
Az xp gond nélkül felmegy rá, de nem ismeri fel az eszközöket megfelelően, és frissíteni nem lehet.
A Win 7 csak úgy megy fel, hogy előtte már felraktam az XP-t, nem tudom ennek is mi lehet az oka!?
Viszont a frissités nem működik rajta, 80072EFE hibával leáll.

Megpróbáltam letölteni jó pár embeded verziót, updatelt win 7-et, win 8-at, de nem lehet őket telepíteni, és nem tudom, hogy mi lehet a hiba oka!?
Elindul a telepítő és lefut a fehér csík, a telepítő betölt, majd win7 esetén megjelenik halványan a win7 felirat, és elindul az állapotsorban a kis zöld csikozás, kb három csík, de halvány a kijelző, és eddig jut el.
Win8 esetén a kék bogyók kőrözgetnek végtelenségig.

Mi lehet itt az alapvető hiba?
Valamelyik eztközt nem ismeri fel, és azért nem töltődik be, és driver hiánya lehet?
Hogyan tudok drivert beadni neki, ha odáig el sem jut?

PC

(#71181) Doky586 válasza Wasquez (#71180) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Milyen matrica van rajta? Normál win7 nem jó? [link]

(#71182) Wasquez válasza Doky586 (#71181) üzenetére


Wasquez
senior tag

XP embeded.

Próbálkozom azzal is, de eddig nem akarnak felmenni.
pendrive-val nem megy, CD-ROM-al drivert kér, amit nem tudom, honnan tudok szerezni!?
Egy asus külső egység, de az asus honlapján nincs driver hozzá.

PC

(#71183) akos3


akos3
addikt

Sziasztok!

Win7-re az office 2016 még felmegy ugye? Szóval ha veszek egy egyszer használatos kulcsot, akkor nem futok bele, hogy nem megy a rendszeren...

(#71184) Zoz válasza akos3 (#71183) üzenetére


Zoz
őstag

Igen. (2019 már nem)

(#71185) akos3 válasza Zoz (#71184) üzenetére


akos3
addikt

ok, köszi a megerősítést!

(#71186) rukh


rukh
aktív tag

Hi!

Kérem a segítségeteket:

Van egy öregecske 10+ éves Lenovo C200 3000 notebookom (4 GB RAM, Intel Core2 T7200, Mobile Intel G945 Express, 256 GB SSD a rendszernek, 120 GB HDD a tároláshoz). Annak idején rendszeresen használtam, a Windows 7 normálisan futott (sétált ...) rajta, a Windows 10 is ment, (nem sokáig, mert nem találtam drivert a WiFi kártyához). Pár éve "nyugdíjaztam", időről időre feltöltöttem az akksit, egyébként nem volt használatban. Másfél éve a Windows helyett a központilag ingyen biztosított Linux alapú programcsomagot tettem rá, ezt lehet frissíteni, nem úgy, mint a Windows 7-et.

Mivel a Linuxhoz sem találtam WiFi drivert, ezért a napokban visszatettem a Windows 7 SP1-et, működik is rendesen. A telepítéskor benne maradt az SSD és a HDD is, ami azzal az eredménnyel járt, hogy az SSD-re települt a Windows, a Program Files stb... , a HDD-n pedig létrejött egy 512 MB-os FAT partíció.

Ha úgy indítom a gépet, hogy nincsen benne a HDD, akkor hiányolja az NTLDR-t (az 512 MB-os FAT 32 partíción lehet?) és nem indul a Windows. Ha visszateszem a HDD-t, minden OK.

Hogyan tudnék "mindent" az SSD-re áttenni, hogy a HDD nélkül is induljon a Windows?

[ Szerkesztve ]

Üdv mindenkinek, Rukh

(#71187) gregory91 válasza rukh (#71186) üzenetére


gregory91
senior tag

"Mivel a Linuxhoz sem találtam WiFi drivert, ezért a napokban visszatettem a Windows 7 SP1-et, működik is rendesen. ..."
"....Ha úgy indítom a gépet, hogy nincsen benne a HDD, akkor hiányolja az NTLDR-t"
Itt valami nem kerek : windows 7 használ bootmgr-t ,ntldr-t a xp.
Egy mappalistát megnéznék arról a HDD gyökérmappá(i)ból.De inkább a SSDre telepíts egy mbr-t(bootsect.exe segítségével pl bootsect /nt60 /mbr C:).

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#71188) rukh válasza gregory91 (#71187) üzenetére


rukh
aktív tag

Kösz a javaslatot!
A telepítések története az alábbi: megvásárláskor a gépen XP volt a HDD-n, utána tettem bele SSD-t és erre telepítettem a W7-et, majd próbaként a W10-et, majd a Linuxot és ez után újra a W7-et , az SSD mellett végig benne volt a HDD is.

Az utolsó W7 telepítés után, amikor kivettem a HDD-t írta ki az NTLDR hiányát. Jelenleg az SSD-n van a W7 ( C: ) , a HDD-n van egy 512 MB Fat 32 betűjel nélküli partíció, amiről ezt írja a lemezkezelő: Rendszer, aktív, elsődleges partíció - ennek a tartalmát nem tudom megnézni.
A HDD maradékát NTFS-re formáztam, ezt látja a gép is E: meghajtóként, jelenleg üres.

Üdv mindenkinek, Rukh

(#71189) Moonwolf


Moonwolf
senior tag

Sziasztok!

Windows 7 telepítőhöz hogyan lehetne hozzá adni a frissítéseket? Egyenként felrakni az összeset elég szöszmötölős lenne.

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#71190) Doky586 válasza Moonwolf (#71189) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Minek hozzáadni. Letölti őket magától is. Ha offline kell akkor wsus-el letöltve odamásolod a pendrivera egy külön könyvtárba.

(#71191) Moonwolf válasza Doky586 (#71190) üzenetére


Moonwolf
senior tag

A lényeg az lenne hogy net nélkül automatikusan fel lehessen telepíteni a frissítéseket!

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#71192) Doky586 válasza Moonwolf (#71191) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Hát akkor rajta, töltsd le.

(#71193) King Unique válasza Moonwolf (#71189) üzenetére


King Unique
titán

Saját Windows 7 telepítőlemez készítése
Create An Integrated Up To Date Windows 7 Install Disc
Oprend —► Integrált Windows és Office

Vagyis vagy maga a felhasználó integrálja a Windows 7 ISO-fájlba a frissítéseket, vagy más által készített 3rd party integrált Windows 7 ISO-t tölt a linkelt vagy egyéb forrásból.

"A lényeg az lenne hogy net nélkül automatikusan fel lehessen telepíteni a frissítéseket!"

Akkor másik lehetőség egy aktív internetkapcsolattal rendelkező PC-n pl. a WSUS Offline Update tool segítségével letölteni a frissítési csomagokat, amiket aztán lehet egy másik PC-n offline, internetkapcsolat nélküli módban is telepíteni.

How to Patch Offline Computers with the WSUS Offline Update Tool

Legacy telepítés windows 7 oprendszerrel
Téma összefoglaló eleje + #70274

Ha mégis opció lenne a standard módszer, azaz a Windows 7 telepítése aktív internetkapcsolattal rendelkező PC-re, majd telepítés után a Windows Update általi frissítés.

[ Szerkesztve ]

(#71194) envagyok


envagyok
veterán

Sziasztok

Azt hogyan lehet megoldani, hogy a windows 7 be tudjon bootolni, ha alatta rendszert cserélek?
Tesztelni szeretnék vele alaplapokat, és régen valahogy megoldottam, hogy volt egy teszt hdd-m, ami szinte mindenen elindult.
Már elfelejtettem, hogy csináltam.
Most meg 70% hogy kékhalálozik.

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#71195) martonl válasza envagyok (#71194) üzenetére


martonl
senior tag

Én úgy emlékszem, hogy HDD vezérlőnek a standard AHCI vagy IDE vezérlő kellett az eszközkezelőben. De a kettő automatikusan nem átjárható, tehát standard IDE vezérlővel csak az ilyen módban lévő BIOS-os alaplapokat tesztelheted. De lehet keverem az XP-vel. :W

(#71196) Zoz válasza martonl (#71195) üzenetére


Zoz
őstag

IDE módú Win-hez hozzá kell adni egy registry beállítást, utána megy AHCI-n is.
És igen az a lényeg, hogy a lemezvezérlő szabványosra legyen állítva, ez Win 2000-től Win11-ig igaz.

(#71197) martonl válasza Zoz (#71196) üzenetére


martonl
senior tag

Köszi a kiegészítést/megerősítést.

(#71198) envagyok válasza Zoz (#71196) üzenetére


envagyok
veterán

Azt a reg beállítást elkérhetem?

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#71199) martonl válasza envagyok (#71198) üzenetére


martonl
senior tag

Talán ez az.

(#71200) King Unique válasza envagyok (#71194) üzenetére


King Unique
titán

Mármint hardverkonfiguráció, PC (alaplap) lesz cserélve alatta, nem rendszer...
Az alapvető indítási beállításoknak - lásd legacy (CSM) vs. UEFI | IDE vs. AHCI - nyilván eleve egyezni kell, máskülönben nem meglepő, ha sikertelen a rendszerindítás, BSOD, stb. Ha az IDE - AHCI nem egyezik a 2 alaplapnál, akkor megoldható az átváltás a már telepített Windows 7-nél, vagy értelemszerűen az átkapcsolás a BIOS-ban a kívánt SATA módra.
Nem derült ki, hogy ez a tesztelés pontosan mit jelent, de ahhoz megfelelne akár egy HBCD PE vagy Linux Live rendszer is, nem feltétlen kell bonyolítani egy már telepített Windowszal, szükség esetén ide-oda konvertálni, drivereket eltávolítani - újratelepíteni, stb.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 7 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.