Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 7 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:06:59

LOGOUT.hu

A topic a Microsoft Windows 7 operációs rendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekkel fogalkozik:
Gyakori hibajelenség: A Windows Update csak keres-keres (svchost.exe jelentős a processzorterhelés), de nem talál frissitéseket. Itt a megoldás (Az angol nyelvű forrásanyag: http://wu.krelay.de/en/ )

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#71001) Zoz válasza SchumiBácsi (#70997) üzenetére


Zoz
őstag

A "frissítés több nap" alatt arra gondolsz, hogy lassan frissül le egy frissen telepített rendszer?
Így kell csinálni, és akkor hamar megvan.

(#71002) carr válasza carr (#70993) üzenetére


carr
őstag

2.0ra sikerült magát ráfaragni, de x800750 vagy valami más hibával elszáll. Most nem vagyok mellette, de megnézem majd mi lehet :R
Valaki találkozott hasonlóval? Köszönöm

360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.

(#71003) ekkold


ekkold
őstag

Windows7 alatt szenvedek egy USB DAC (hangkártya telepítésével).
Ehhez hasonló: [link]
Amikor feltelepítem a drájvert, utána újraindítást kér, utána működik a hangkártya, eszközkezelőben megjelenik egy USB kompozit eszköz, és egy HD audio eszköz. Viszont ha kihúzom az USB-ből, majd ksőbb visszadugom, akkor "az usb eszközt nem lehet felismerni" üzenetet kapok, és az eszközkezelőben ismeretlen usb eszközként jelenik meg - ugyanez történik a következő ujraindításkor is. Ha "erőszakkal" beállítom mint USB kompozit eszköz, akkor sem működik.
Próbálkoztam a driver eltávolításával, majd újra telepítésével is - de mindig csak az első ujraindításkor működik, utána már nem.
Bármi megoldási javaslatot szívesen fogadnék!

Annyit még hozzáfűznék, hogy korábban ez az eszköz jól működött ezen a PC-n, ugyanezen a windowson, ezért arra gondoltam, hogy talán valami hardverhiba lehet, de egy másik, teljesen ugyanilyen eszközzel is ugyanezt csinálja.

(#71004) Csupingo válasza ekkold (#71003) üzenetére


Csupingo
veterán

Win 10-nél volt ilyen gyakran visszatérő gond, hogy bizonyos víruskeresők használatakor szórakoztak az usb portok. Esetleg letörölhetnéd a vírusirtót, ha van valami, és nélküle is kipróbálhatnád. Mondjuk win 7 esetén még nem hallottam ilyenről.

Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)

(#71005) ekkold válasza ekkold (#71003) üzenetére


ekkold
őstag

Most megint újraindítottam, és működött, de csak az első kihúzás visszadugás-ig. Tehát valami most sem oké. (Win10 alatt úgy néz ki működik, nem kell drájvert sem telepíteni hozzá)

(#71006) ekkold válasza Csupingo (#71004) üzenetére


ekkold
őstag

Csak a gyárilag benne levő defender dolgozik, semmilyen egyéb háttérben futó víruskereső nincs telepítve. Néha lefuttatok egy keresőt, de nem telepítek új programokat, mindig ugyanazt a néhány programot használom ezen a gépen évek óta. Van másik két különböző usb-s hangkártyám is, ezekkel nincs semmi gond - viszont ennek amit életre szeretnék kelteni jobban tetszik a hangja (amikor éppen hahjlandó működni).

(#71007) Csupingo válasza ekkold (#71006) üzenetére


Csupingo
veterán

Biztos, hogy ugyan ez a win változat volt telepítve? Nem lehet, hogy amelyikkel jól működött, abba több javító csomag volt integrálva, vagy egyéb eltérések voltak?
Vagy akkor telepítettél alaplapi drivert, usb drivert, most meg nem, stb?

[ Szerkesztve ]

Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)

(#71008) ekkold válasza Csupingo (#71007) üzenetére


ekkold
őstag

Úgy néz ki, hogy az USB működésében változott meg valalmi. A DAC tápját elvágtam a panelen, és az USB helyett külső 5V-os forrásból tápláltam meg. Így felismeri a PC. További kísérletezés után úgy tűnik, hogy a DAC USB része, a táp megjelenésekor lassabban éled fel, mint ahogy a PC elkezdi detektálni, hogy mit dugtak be. Ha a tápot kicsivel előbb kapja meg, mint az USB adatvezetékeket, akkor jól működik.
Ezt leteszteltem a másik eszközön is , úgy hogy az USB-t csak annyira dugtam be, hogy tápot kapjon a cucc, majd 1..2 másodperc múlva teljesen bedugtam, így is el lehet érni a működő állapotot.
Úgy tűnik két irányba lehet tovább menni:
- vagy a hardver kell piszkálnom, és független tápot adni a DAC-nak
- vagy a windowsban kellene valami késleltetést beállítani az USB eszközök észlelésére - azaz várakozzon valamennyit (hogy az eszköznek legyen ideje feléledni) mielőtt a win elkezdi felderíteni.
Lehet, hogy a win10-ben ez utóbbi is megoldott, vagy.. vajon lehet valahogy pl. registyben ilyesmi időzítést / várakozást beállítani?

(#71009) ekkold válasza Csupingo (#71007) üzenetére


ekkold
őstag

Bármi lehet, évek óta használom ezt a windows-t, és nagyon nem szeretném újra telepíteni, a telepített szoftverek miatt (amelyek egyébként jól működnek). a DAC-ot újból kipróbáltam egy másik, win10-et futtató PC-n: jól működik. Tehát elméletileg létezhet szoftveres megoldás is.

(#71010) ekkold válasza ekkold (#71009) üzenetére


ekkold
őstag

Újra telepítettem az USB3 drájvert, és végre működött a DAC - de sajnos csak az első újraindításig, utána ugyanaz mint korábban. Többféle drájver verzióval próbáltam, a helyzet ugyanez. Telepítés után jó - de csak az első újraindításig.
Próbáltam a hardverben levő SA9227 chip reset lábát piszkálni - hátha egy reset után feléled, de reset után sem ismeri fel a win7.
Kezdek kifogyni az ötletekből.
Lehet, hogy marad a külső táp a DAC-nak, de egyelőre nem tudok jobbat, csak azért hülye érzés egy szoftverhibát hardveresen javítani.

(#71011) Szirtimorc válasza ekkold (#71010) üzenetére


Szirtimorc
aktív tag

USB-2es portban is próbáltad? Illetve a BIOS beállítások nem változtak?

Energiagazdálkodás is meg tud szivatni

[ Szerkesztve ]

(#71012) ekkold válasza Szirtimorc (#71011) üzenetére


ekkold
őstag

Igen, sőt az eszköz eleve USB2-es, tehát USB2 porton használom, de USB3 portba is megpróbáltam csatlakoztatni. Az USB kikapcsolását letiltottam az energiagazdálkodás beállításainál, sajna az nem segített.
A BIOS-t régóta nem piszkáltam, mit kellene megnéznem benne?

(#71013) Szirtimorc válasza ekkold (#71012) üzenetére


Szirtimorc
aktív tag

Így látatlanban a fene tudja :). Nálam az USB3as portoknál van olyan, hogy "töltés engedélyezése". Ha jól értettem, akkor nem veszi el az usb tápotóla alvó meg talán kikapcsolt üzemmódban sem. Ha tiltom, akkor hülyén működik a port.

(#71014) _DiEGO_ válasza ekkold (#71012) üzenetére


_DiEGO_
őstag

Szia!

És ha kibontod az USB driverét egy mappába, azt a megfelelő illesztő mappát tallózod be neki ! Én pár régebbi VGA driverrel jártam így , hogy az istenért nem akarta... aztán eme módszerrel betolta a megfelelő inf fájlt hogy a fizikai eszközt lássa utána már minden happy volt.
Mindig van egy lehetőség h működésre lehessen bírni :C

Boldog Nyuszit mindenkinek !

(#71015) _DiEGO_ válasza Szirtimorc (#71013) üzenetére


_DiEGO_
őstag

ekkold#71012
Viszont ha kihúzom az USB-ből, majd ksőbb visszadugom, akkor "az usb eszközt nem lehet felismerni" üzenetet kapok, és az eszközkezelőben ismeretlen usb eszközként jelenik meg - ugyanez történik a következő ujraindításkor is.

PnP az eszköz ?
Nem ? akkor meg perifériás eszközként működik, azaz lefoglalta magának azt az USB portot. És onnan csak abban a portban fog műkszeni. Ha próbálgattad máshova is dugni, akkor nem csodálkozni. Tessék az USB portokat felszabadítani. Vannak erre proggik amik kilövik.

Ezzel (USBDeview) kukucs az USB portokra: [link]

[ Szerkesztve ]

(#71016) ekkold válasza _DiEGO_ (#71015) üzenetére


ekkold
őstag

PnP eszközről van szó, ha hardveresen megoldom, hogy a tápja független legyen a PC-től, akkor bárhová tudom csatlakoztani, felismeri és működik is. Ez alapján azt gondolnám, hogy hw hiba, de win10 alatt jól működik, akár a beépített driverekkel is, mindenféle hardveres mókolás nélkül is.
Más eszközökkel (akár hasonlókkal is) viszont jól működik a win7, mindegyik USB porton.
Egyelőre oda jutottam, hogy vagy valamilyen kompatibilitási probléma van, vagy van valamilyen hibás timeout beállítás a registryben, vagy valahol a win7 rejtett bugyraiban, ami miatt nem várja meg amíg feléled az USB eszköz, hanem egyből hibásként detektálja.
Sajnos hiába túrtam a netet, nem találtam erről semmit.
egyelőre a hardveres megoldásként ráhekkeltem egy tápcsatlakozót a DAC-ra, és belül két diódával megoldottam, hogy akár erről, akár az USB-ről tudjon tápot venni. Így most működik az eszköz, de így sem problémamentes, mert néha "elhagyja" a windows , elhallgat egy pillanatra, majd minden megy tovább rendben. Ez az "elhagyás" néha nincs, néha egy órán belül 2-4 alkalommal is előfordul.
Ha nem lenne rengeteg programom telepítve, beállítgatva, akkor legyalulnám az egészet, és újra telepíteném, de ez hatalmas munka lenne, még másik chip-re épülő DAC-ot is egyszerűbb lenne venni.

Mindjárt megnézem a linket is amit beraktál.

(#71017) ekkold válasza _DiEGO_ (#71015) üzenetére


ekkold
őstag

Megnéztem USBDeview-el, itt egy html report róla:
[link]
Az alábbiakat tartalmazó sorok vonatkozhatnak a problémás eszközömre:
Bravo-HD USB Audio Device
HD USB Audio
SaviAudio
Igazából nem tudom mit kellene ebben a táblázatban látnom, vagy mit kellene csinálnom vele.

(#71018) _DiEGO_ válasza ekkold (#71017) üzenetére


_DiEGO_
őstag

Mi ez a rengeteg eszköz az USB csatikon ?

Amúgy ezek USB 2.0 -ra csatira kell használni. USB 3,x problémás.

De mint látható elég sok eszközt dugoztál már az USB portokba .
Telefonok is. Ben csodálom hogy nem műxik stabilan.
Ha sok eszközt felváltva használsz, akkor kell neked egy külső USB HUB

De talán az USB WiFi - vel van nemköszönő viszonyban.

Valami ilyesmit szerezz be, nekem egy 4-es van és így csak 1db USB 3.1 portba dugva használom.
[link]

De sztem ha ráírsz King Unique -ra, talán pontos választ is tudhat adni. Nagy szaki!

Vagy esetleg az alaplapos fórumba betenni a problémát ! [link]

[ Szerkesztve ]

(#71019) ekkold válasza _DiEGO_ (#71018) üzenetére


ekkold
őstag

Valóban sok eszközzel dolgoztam már, de most az összes nem csatlakoztatott eszközt uninstalláltam, így jelenleg drasztikusan lerövidült a lista. Viszont ezen kívül úgy néz ki, hogy semmi sem változott.
Report: [link]

[ Szerkesztve ]

(#71020) Szabi®


Szabi®
addikt

Sziasztok, édesapám vett egy gépet, és ilyen alaplap van benne msi h510m pro-e, viszont nem tudom fel-e tudjuk rá telepíteni a windows 7-et, és működni fognak majd az alapfunkciót, mivel az alaplap honlapján csak windows 10 driver van hozzá.

(#71021) King Unique válasza Szabi® (#71020) üzenetére


King Unique
titán

USB devices are not working during Windows installations
Legacy telepítés windows 7 oprendszerrel

Az USB-s telepítő tákolásával - hiányzó driverek beleintegrálásával - legacy (CSM) módban jó esetben telepíthető lesz a Windows 7 akár erre a modern alaplapra illetve PC-re is.

Másik lehetőség értelemszerűen Windows 10-et vagy Windows 11-et telepíteni UEFI mód szerint, meg pláne hogy csak azokhoz vannak illesztőprogramok a hardvergyártó weboldalán, + hogy a Windows 7 támogatása konzumer vonalon ugye már több mint 2 éve megszűnt. Ahol ha jelenleg Windows 7-hez van érvényes termékkulcs az nem gond, mivel azzal ingyenesen aktiválható mind a Windows 10, mind a Windows 11 megfelelő kiadása.

[ Szerkesztve ]

(#71022) Zoz válasza Szabi® (#71020) üzenetére


Zoz
őstag

Ha ilyen nagy a ragaszkodás egy elavult operációs rendszerhez, akkor gépvásárlás előtt kellett volna gondolkodni.
Utoljára a B365-os chipkészletű lapokhoz adtak Win7 drivereket, olyan gépet kellett volna keresni.
Egyszer felhackeltem egy i5 10500, ASRock H470M gépre, de beletelt pár napba...
Elvileg nem lehetetlen, a Win-Raid Forum-on kell nézelődni, van akinek megy 500-as chipsettel és 11. gen procival, van aki kék halálokkal küzd.
(Az előbb említett H470-es kalandhoz is innen szedtem össze hackelt drivereket.)
Szóval ha túl sok felesleges időd van, akkor próbálkozhatsz :)
Ha nincs, akkor rakj fel 10-est és kész. (Még mindig lehet 7-es kulccsal is telepíteni.) Esetleg rakj fel rá még egy Open Shell Start menüt rá, úgy könnyebb a megrögzött 7-es felhasználóknak az átszokás.

(#71023) Csupingo válasza Zoz (#71022) üzenetére


Csupingo
veterán

Egy ryzen 5700g-t még sikerült szerencsére működésre bírni win 7 alatt, x470-es alaplapban. :)

Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)

(#71024) Szabi®


Szabi®
addikt

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Igen sajnos az a helyzet hogy édesapám 64 éves, és csak a win7-et ismeri/szokta meg. abba már elég otthonosan mozog, sajnos ha nem az van fent, akkor egy ártatlan rendszerüzenetnél is megijed, hogy mi történik. Legyen szó csak egy automatikusan letöltődő win10-es frissítésről.
Igazából annyit akartam csak, hogy win7+ pár base funkció, internet, hang stb. Ezeket ha rátudom gányolni, akkor már jó :K :R

(#71025) Gézengúz válasza Csupingo (#71023) üzenetére


Gézengúz
addikt

Nagyon problémás?

(#71026) Csupingo válasza Gézengúz (#71025) üzenetére


Csupingo
veterán

Szerencsére nem volt gond. Az alapok adottak voltak az előző ryzen 2700 miatt. Ahhoz volt egy ryzent is ismerő win 7 iso, ha jól emlékszem, és a telepítőbe kellett usb drivert integrálni az usb-s telepítés miatt. Ehhez az x470-es alaplaphoz hivatalosan is vannak win 7 driverek. Az 5700g-hez egy youtube videó alatt találtam még drivereket, azzal el is tűnt minden felkiáltójeles cucc az eszközkezelőből. (Tehát most csak cpu-t cseréltem.)

[ Szerkesztve ]

Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)

(#71027) Szabi®


Szabi®
addikt

Egyenlőre minden szuperül működik, sajnos egy gond van azért, a billentyűzetet minden ok nélkül leválassza, hanggal jelzi, aztán nem működik. ki és be kell dugni a billentyűzet usb csatlakozóját, és utána is csak addig jó, amíg újra nem indítjuk, vagy le nem állítjuk a gépet.
Érthetetlen, mert másik gépen nincs ez a jelenség, és új a klaviatúra. :N

[ Szerkesztve ]

(#71028) SchumiBácsi válasza Szabi® (#71027) üzenetére

Lehet pont azért, mert új :D Az én 15éves billentyűzetem kimegy a világból, keresem is az utódját a hardveraprón, meg az aláírásomban, ami pont ugyanaz mert ettől jobb számomra nincs a világon ;]

De jó hogy felhoztad a témát, mert én a W10 mellé vagy helyett akarok W7-et arra a gépre amit most írtam bele az adatlapomba. Ezek szerint van rá esély hogy nekem is problémás lesz az új gépemmel?

Ha problémás, a többiektől kérdezem: létezik olyan, hogy komplett W7-et emulálni W10 alatt? Mert lényegében az is kihúzna a szarból az olyan programoknál amik csak W7 alatt mentek normálisan.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#71029) Zoz válasza SchumiBácsi (#71028) üzenetére


Zoz
őstag

Meg kell próbálni, van esélyed rá. Az nagy előny, hogy van külön VGA kártya, amihez van 7-es driver, így megúszod a hackelt Intel VGA driver keresést.
Ami bizonytalan a lapodon lévő Intel LAN... a fentebb említett ASRock H470M-ITX/ac gépen is volt egy Intel LAN, de nem sikerült életre kelteni, I219-V: van hozzá 7-es driver, de más PCI ID-vel, a lapon lévő nem volt benne az INF-ben. Amelyikben meg benne volt, az a driver már csak 10-esre volt jó. Próbáltam az INF-be belerakni az ID-t, így fel is ismerte, de telepítés után hibát jelzett az Eszközkezelőben. Próbáltam az is, hogy a 10-es INF-et áthackelni 7-esre, de az se ment.
Mivel volt a lapon egy Realtek LAN is, plusz egy Wifi is, amiket sikerült telepíteni, így pár óra után feladtam az Intel LAN-nal való küzdelmet.

Amúgy igen, lehet virtuális gépre is rakni Win7-et, VMware és társai.

(#71030) King Unique válasza SchumiBácsi (#71028) üzenetére


King Unique
titán

Igen, létezik, lásd pl. Hyper-V, VirtualBox, VMware Workstation Player, stb., amikkel megoldható Windows 10 alatt egy komplett Windows 7 futtatása virtuális gépként, sőt a Microsoft weboldaláról letölthetők előre elkészített virtuális gépek többek Windows 7 alapon is, + akár egy fizikai PC-re telepített standard telepítésű Windows 7 rendszer is virtuális géppé konvertálható utólag, stb. Ahol a virtuális gépen történő futtatás egy több éve nem támogatott EOL / EOS OS esetén amúgy is megfontolandó, meg akkor nem kell a hivatalosan nem támogatott fizikai hardverkonfigurációra történő erőltetett feltákolással sem vesződni.
+ A Windows 10-nél lehet a régi programokat kompatibilis módban futtatni, valamint az eleve régi / muzeális, újabb Windows-verziókat nem támogató programverziók helyett értelemszerűen újabbakat használni, amik újabb Windows-verziókat is megfelelően támogatnak.

[ Szerkesztve ]

(#71031) SchumiBácsi válasza Zoz (#71029) üzenetére

Sztem a hálózat is easy, mert megfontolásból külön kártyán tolom: Tp-Link TG-3468 LAN adapter kártya PCI-e.

A gyártói oldalon ahogy olvastam, rendszerkövetelmény a W7 és felette, úgyhogy elméletileg W7-Ready a gép ;]

Kérdés hogy a chipset, vagy más driver működik e, de emlékeim szerint direktbe nem kellett telepíteni W7 alatt, mert bekavarhatott az SSD TRIMM-nek, ezért mindig meg kellett maradni az alap W7 drivernél.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#71032) SchumiBácsi válasza King Unique (#71030) üzenetére

Köszönöm! Majd nekiveselkedek a virtuális módszernek is, de előbb meg fogja előzni külön SSD-n a W7.

Jó is lenne a kompatibilitás, ha segítene. Jó, az egyik program egy virágbolti videószerkesztő, ami már a W7 alatt is XP módban ment, de ezért had ne vegyek már újat, nem mintha tölteni ne lehet belőle, csak összességébe éves szinten előkerül pár napra amikor zenét vagy videót akarok vagdosni.

Ez a vágó cucc hiába van letéve XP módra ugyanúgy, ha kinézek belőle nem lehet vissza menni bele, csak feladatkezelőbe bezárni. Ez még csak kezelhető probléma lenne bár ultragáz így is, de ha feliratozni akarok akkor instant fagy, így lényegében használhatatlan.

Egy másik program egy játékhoz való editor, amin semmilyen kompatibilitási mód nem segít és új verzió sincs belőle, mert direkt ahhoz a játékhoz való. Kijelölésnél egy sor trükköt kell bevetni hogy ne halljon meg állandóan. Bár kifagyni legalább nem fagy, de ha látszik a pálya negyede, ami egy editorban azért előfordul, rákattolok egy geometriára, vagy felületre, akkor akár mehetek is WC-zni mert komplexitástól függően 1-2perc is lehet egyetlen rájelölés... a régi gépen W7 alól ez 1-2mp volt.

Atomra rá kell közelíteni vagy előnyösebb a kívánt geometriát egy üres pályán berajzolni/textúrázni majd átmásolni, és akkor meg lehet úszni egy jelölést 10mp-el... Nem tudom mi alapján lassul így be, de katasztrofális tud lenni ez is ha úgy állok neki mint W7-en...

Másik idegesítő probléma, hogy ha rajzolok benne, összevissza ugráltatja a képet. Teljesen be kell lassulnom és minden művelet között szünetet tartani vagy felemelni az egeret hogy egyáltalán ne mozogjon amikor jelölést akarok indítani. De amikor valahová egy értéket akarok megadni és ehhez külön ablak szolgál, ha visszatérek a fő ablakba ismét elugrik a picsába és ez qrva szar így.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#71033) King Unique válasza SchumiBácsi (#71032) üzenetére


King Unique
titán

El kellene dönteni melyik megoldás használata a cél inkább, ahol ugye a virtuális gép mellett is vannak érvek az előző válaszban leírtak értelmében. Ha dual boot a cél, akkor az is megoldható, lásd az alábbi útmutatót általánosan, vagy akár külön-külön fizikai meghajtóra is lehet telepíteni a két rendszert.

How to Dual Boot Windows 10 with Windows 7 or Windows 8

Értem, tehát akkor egyik-másik programnál a muzeális helyett újabb verzió telepítése és futtatása jó eséllyel megoldaná a problémát, működne újabb Windows-verzióval is, sejtettem. Ha virágbolti az a régi program, akkor meg ugye eddig sem kellett fizetni érte. :)
+ Ott vannak a "Milyen program, ami...?" és "Ingyenes vagy akciós szoftverek" topikok, azok valamelyikében esetleg lehetne érdeklődni, hogy nem-e lehetne kiváltani az adott (fizetős) régi programot egy modernebb (és ingyenes) másikkal, meg olyannal ami újabb Windows-verziókkal is megfelelően működik.

[ Szerkesztve ]

(#71034) badogos11


badogos11
csendes tag

Sziasztok!
Win 7 rendszerben szeretnék egy hálózati meghajtót csatlakoztatni. A meghajtó egy megosztott Rpi3 b+ és wifin csatlakozik a routerre. A pc az LAN kábellel csatlakozik a routerre. A router, amit a digi ad olyan, hogy a wifis eszközöket csak a wifis eszközök látják, a lan-on csatlakozó eszközök nem. Ha a pc-be bedugok egy wifis adaptert akkor tudok csatlakozni a Pi-re, de eddig csak úgy sikerült, ha a LAN kábelt addig kihúztam. Ha az is be van dugva akkor nem látja a rendszer a pi-t, mert gondolom alapból a LAN-on keresztül akarja csatlakoztatni. Van-e arra lehetőség, hogy "megmondjam" a rendszernek melyik hálózati úton csatlakozzon? A router cseréjén most ne agyaljunk ha kérhetem :DDD

Badogos

(#71035) weiss válasza badogos11 (#71034) üzenetére


weiss
addikt

A kérdésedre nem tudok válaszolni, viszont inkább a digi routerben néznék körül, mert ez nekem nem tűnik normálisnak.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#71036) Gyurka6 válasza badogos11 (#71034) üzenetére


Gyurka6
őstag

A speciális tcp/ip beállításoknál a csatoló metrikája menüpontban lehet megadni a sorrendet, azt hiszem az alacsonyabb kerül előbb sorra.

Gyurka

(#71037) Lauda


Lauda
félisten

Helló!

Rég volt már dolgom a win7-el. :) Adott egy gép, amin konfigolni kellene a modemet és nem érem el, hiába írom be neki a szokásos 192.168.1.1-es címet. Amennyiben ez alapján átkonfigolom kézire a modem címét, szükséges újraindítani a gépet, vagy átáll magától és onnantól már elérem a modemet? Amiatt kérdezem, mert teamvieweren keresztül csinálnám távolról, aki a gép előtt ül nem ért hozzá.

Köszönöm szépen! :R

[ Szerkesztve ]

(#71038) gregory91 válasza Lauda (#71037) üzenetére


gregory91
senior tag

ipconfig/renew parancs talán elég lesz hozzá vagy egy internetkábel ki be húzás(távolról vezérelve fura lesz ha csak azon egy szálon fut az egész).

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#71039) Gyurka6 válasza Lauda (#71037) üzenetére


Gyurka6
őstag

Az, hogy a tw-el eléred-e ezek után az nem biztos, az ip címe ok után megváltozik.

Gyurka

(#71040) Lauda válasza gregory91 (#71038) üzenetére


Lauda
félisten

#71038gregory91, #71039Gyurka6

Köszönöm szépen! ;)

(#71041) MasterDeeJay

Van egy telepitett win7-em amit szeretnék uefivé alakítani. (Mindegyik os-em uefis (win10, win11) és nem akarok biosban állítgatni csm-et meg inkább kikapcsolnám végleg.)
Gptgen-el átkonvertáltam szóval a teljes ssd már gpt.
Viszont volt rajta egy komplett telepitőkészlet ami bootol efi módban (van efi/boot.. bootx64.efi file) de maga a win7 nincs a választómenüben csak win10 x64 és 32bit setup. (Win10es installal telepítettem a 7-est)
Ha átmásolom a windows/boot/efi/bootmgr.efi filet a c:/efi.../bootx64.efi-re akkor nem bootol be.

Tehát mit kell átmásolnom az efi mapába a bootoláshoz? Vagy hogyan adom hozzá az efi választómenühöz a win7-et?
Vagy másik efi file kell? Win10-esé?

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#71042) Doky586 válasza MasterDeeJay (#71041) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Külön lemezen maradhatna legacyban. Ha elég okos az alaplapod (pl Asrock). Nem kell semmit se állítgatni a két os közt a biosban, csak a gyors bootválasztó menüben egyszerüen a win7 lemezét választod.

[ Szerkesztve ]

(#71043) King Unique válasza MasterDeeJay (#71041) üzenetére


King Unique
titán

A Windows 7 UEFI-s telepítése és bootolása eleve problémás lehet (példa), a telepítőt is módosítani kell hozzá és még úgy sem feltétlen fog működni, a bekapcsolt Secure Boot is bezavarhat, stb., ezért inkább a legacy (CSM) mód szerinti telepítés, annak meghagyása javasolt.

"Win10es installal telepítettem a 7-est"

Tehát akkor már a telepítésnél is tákolni kellett, mert a natúr W7 ISO-val nem ment UEFI szerint, erre céloztam az előbb...

"maga a win7 nincs a választómenüben csak win10 x64 és 32bit setup."

UEFI bootolási mód szerint telepített Windowsoknál a Windows Boot Manager bejegyzést kell keresni az UEFI boot menüben és szükség esetén beállítani elsődlegesként az indításhoz, hozzáadható új bejegyzés a Windows rendszerbetöltőhöz és összehozható ilyen, UEFI módban telepített rendszereknél elég az UEFI boot menüben az adott OS bejegyzését kiválasztani az indításhoz, stb. A 32 bit meg nem világos hogyan ide, amikor alapesetben eleve 64 bites Windows szükséges asztali PC-nél az UEFI-s telepítéshez és bootolához, a 32 bites max. legacy (CSM) módban működhet...

[ Szerkesztve ]

(#71044) MrBazsi


MrBazsi
senior tag

Üdv srácok, egy érdekes problémába botlottam, kérnék egy kis segítséget.
Az asztali gépemen elfelejti a rendszer (win7 ultimate), egy pendrive vagy egy külső hdd megjeleítési beállításait, és mindig a "szokásos elemek" módon jelenik meg. Hiába állítom át másra, amíg be van dugva addig jó, amint lehúzom és visszadugom megint elállítódik.
Valkinek esetleg ötlet? ugyanez a rendszer van telepítve a családban egy másik gépre, azon nem csinálja ezt. Minden más oké a géppel, de ez idegesítő.

(#71045) MasterDeeJay válasza King Unique (#71043) üzenetére

Én nem szoktam pendriveozni hanem rámásolom a win10 telepítőt és azt a .wim image-t amit telepíteni akarok a gépre majd aktivá teszem a particiót és adok neki egy bootsect.exe /nt60 x: parancsot. Majd amikor befejeztem a telepítést akkor törlöm a telepítő fileokat és a boot bejegyzést. Így maradt fent a komplett windows telepítő aminek igazából csak annyi a jelentőséget hogy uefi módban is bootolhatna. (Win7-10-11-et is így telepítem, tökmindegy melyiket mert win10 telepítője felrakta talán még a vistát is ha kell)
Jelen esetben a skylakehez tartozó chipset/usb drivert is fel kellett raknom integrálva nlite-al mert valami bug miatt usb2-ről nem hajlandó bootolni a lap (Asus H110A-M) de majd a nagy skylake-sp gépbe kell ez a windows csak működő képesre akarom hozni. A lényeg hogy most ott tartok hogy ha akarom van egy skylake ready feldriverezett win7-em ami csak csm-be bootol és ez most félmunka. (meg nyilván most gpt miatt csm-be sem, de azt pár kattintás visszacsinálni)
A gond azzal van hogy a nagy skylake-sp gépbe nem fog csm-be bootolni mivel tesla kártyám van és azt bizony nem látja a csm-be bootolt windows (valami címzési hiba miatt) valamint win11 mellé lenne ami valami csoda folytán már nem vízjeles (nem írja hogy nem támogatott hardver) hiába van kikapcsolva a secure boot.
Boot menüben csak annyi van hogy uefi: kingston stb. de annyira faék lap hogy nem lehet kézzel hozzáadni efi file-t és gondolom a efi\boot\bootx64.efi-t keresi.
A file helyén meg ugye a win10 telepítős efi van, na azt kellene kicserélnem win7-esre de a windows\efi helyeken lévő bootmgr és bootmgrfw-vel nem bootol be a rendszer. Vagy a bcdedit-el kell bűvészkednem?

Doky586
A nagy gép amibe kerülne abban a hardverek miatt kell efi mód, csm-be nem működnek. (Tesla M40 kártya külön csak úgy működik ha csm disabled, valami címzési baromság miatt ami hasonló mint a resizeable bar) Illetve bootoláskor a speckó hardverek miatt nálam nincs kép csak miután betöltődött a windows (azaz csak az integrált videókártyán ami dsub-os és váltogatni kellene a monitorral), így gyakorlatilag a sata kábelek lehúzkodásával választok oprendszert.
Egy projekthez kell nekem a nagy gépemre win7 de nyilvánvalóan support szerint nem működik, csm-be fekete képet kapok bootoláskor. Ha kiszedem a speckó cuccokat akkor talán menne csm-be is.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#71046) King Unique válasza MasterDeeJay (#71045) üzenetére


King Unique
titán

Igen, nem újdonság, hogy akár pendrive és optikai meghajtó nélkül is lehet telepíteni, ahol az aktív partíció és / vagy bootsect.exe /nt60 x: parancs max. legacy (CSM) módnál kell, UEFI-nél nyiván nem. De nem is ez most a lényeg, hanem az, hogy a Windows 7 eleve tákolással, trükközéssel lett telepítve a "tökmindegy melyiket mert win10 telepítője felrakta talán még a vistát is ha kell" alapján, ami mit sem ér, ha a modernebb Windowsokkal ellentétben a Windows 7-nél gondot okozhat az UEFI és nem véletlenül volt javasolva a legacy (CSM) mód, ennyi.

Egyébként a legacy (CSM) módban telepített Windows UEFI-sre konvertálásának megvan a szakszerű módja, ahol nyilván nem elég a rendszermeghajtót szimplán MBR-ről GPT-re konvertálni, hanem az UEFI-hez szükséges ESP és MSR partíciókat is létre kell hozni. Windows 10 és Windows 11 esetén meg ugye adott ehhez a beépített MBR2GPT.

Converting Windows BIOS installation to UEFI

Ha nem létszükséglet a legacy Windows 7 éles, fizikai vason történő futtatása, akkor másik opció a virtuális gép, lásd Hyper-V, VirtualBox, VMware Workstation Player, akár a meglévő Windows 7 rendszer is virtuális géppé konvertálható utólag, stb.

[ Szerkesztve ]

(#71047) MasterDeeJay válasza King Unique (#71046) üzenetére

Na a kis particiók nincsenek meg, az lesz a gond hogy bár a win10 megy nélküle uefiben is a win7 ezek szerint nem. Megpróbálkozom vele hogy megcsinálom a hiányzó particiókat az ssd "elejére" meg amit még ír a leírás. Virtuális gép nem játszik, teszteket kellene futtatnom és virtuálisba fals eredmények jönnek ki.
Köszi! :R

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#71048) King Unique válasza MasterDeeJay (#71047) üzenetére


King Unique
titán

Ja, hát úgy nem meglepő, ha nem bootol... De még ha meglennének is azok a partíciók, akkor sem feltétlen fog az UEFI módban, lásd az előző válaszokban leírtakat, az ott linkelt példákat.
UEFI bootolási mód szerint telepített Windowsoknál - nem a Windows-telepítő (ISO) bootolása - egy ESP (EFI-rendszerpartíció) minimum kell a megfelelő működéshez és bootoláshoz, amit a standard UEFI/GPT séma is szemléltet, vagyis érdekes a "win10 megy nélküle uefiben is" állítás, nem világos az pontosan hogyan értendő. :)) Max. úgy reális, ha több OS illetve multiboot esetén van már egy ESP és azt használja a többi Windows is, azok is azon hozták létre a saját indítóbejegyzésüket.

[ Szerkesztve ]

(#71049) MasterDeeJay válasza King Unique (#71048) üzenetére

Csak egy partició van, ami gpt. UEFI only bootra állítva is bejön a win10 választómenüje aztán az nyilván nem vezet sehova mert törölve lett a source mappa. Magyarán magának az uefi bootnak nem lételeme az hogy külön partíció legyen (bár lehet alaplapfüggő), az sem hogy efi típusú fat32 annyi a követelménye hogy GPT legyen az ssd de tökmindegy hogy azon belül az az egy partició az ntfs vagy fat vagy akármi. Hozzáteszem lehet alaplapfüggő az egész és ez pont kezeli így is. A nagy gépemen meg a kínai lapokon emlékeim szerint fat32-t lát csak a bios és ott kézzel válaszható az efi file.
Tehát most ha biosban azt mondom hogy uefi only akkor is bootol a win10 setup bootválasztójába (amiben a 32bit és 64bit setup van) egy particióval is bár ez nyilván nem egy normális jelenség de ugyan ez a bootválasztó még nem gpt particióval előjött csak ott elsőnek windows7 is szerepelt.
De megcsinálom amint lesz időm az extra partíciókat és a bcd-t is.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#71050) King Unique válasza MasterDeeJay (#71049) üzenetére


King Unique
titán

De, normál esetben nyilván feltétele az UEFI bootolási módnak az OS-nél az ESP megléte, nem véletlenül lett linkelve az UEFI/GPT leírás, ami világosan szemlélteti, meg normál esetben, normálisan telepítve az előbb linkelt ábrán lévő partíció jönnek létre W10/11 esetében (+ W7-nél is lesz ESP) és nyilván nem szimplán csak a C partíció lesz - nem világos az olyan kókányolásnak mégis mi értelme - , az ESP standard és szabványos fájlrendszere pedig a FAT16/32, az MBR / GPT meg nem a partíció hanem a teljes lemez sémája, 32 bites Windows UEFI módban pl. tabletek esetén telepíthető és bootolható a már linkelt hozzászólásban leírtak alapján ellenben egy modern UEFI-s asztali PC-nél és laptopnál általában a 3. eset jellemző (UEFI 64 bit OS) ahol 32 bites max. CSM (MBR) módban telepíthető + bootolható, stb. Ezek tények, ennyi!

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 7 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.