Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#71751) Molydeus válasza Hegyirabló (#71744) üzenetére


Molydeus
senior tag

Nem a mechákkal általában van baj. Az a gond, hogy sok nevesebb gyártó a gamer vonalat erőlteti, nyilván az eladások miatt. Csak az RGB a fontos és a marketing által jól használható, számszerűsített paraméterek. A gépelési érzet, ergonomia, hang, de sokszor még az anyagminőség is másodlagos.
A két felvetett probléma:
- A kupak kopás pl. az egyik legnyilvánvalóbb megjelenése e költségcsökkentésnek áldozatul esett anyagminőségnek és még csak nem is a mechák sajátja. Előbb utóbb mindenki találkozik vele. Vékony ABS műanyagból készül a kupak, amit festenek, lakkoznak, aztán lézerrel kivágják a karakterek helyét. A bőrödtől függ, hogy milyen gyorsan, de idővel le fogja koptatni a festéket
- A kongás, a visszhang, pengés már inkább mechás jelenség. Van CK550-em, ezek mind jellemzőek rá és nem nagyon tudsz mit kezdeni vele, mert leginkább a lebegő design (kilátszanak a kapcsolók) és az amúgy pofás szálcsiszolt fém Plate az oka. Ha nem tudsz/akarsz több száz ponton ki és visszaforrasztani, akkor annyit tudsz tenni, hogy teszel alá egy deskmat-ot (amit ki is próbáltál), esetleg a garanciavesztéssel nem törődve szétszeded és raksz az aljába egy réteg szivacsot. Valamivel jobb lesz, de nem sokkal. Amit lehet még, hogyha zavar a kopogás, akkor raksz a kupakokba O-ringet, de ezzel sokkal puhább lesz a leütés és azon sem segít, amikor a rugó visszalöki a kupakot alaphelyzetbe, mert az is hangos a vékony ABS kupakok miatt. Esetleg elengeded a kupakokon átvilágító RGB-t és lecseréled egy vastag doubleshot ABS-re (még ezek is fényesednek) vagy kevert PBT-re (kevésbé fényesedik), vagy egy dye-sub BPT készletre (a Varmilo gyárilag ilyet ad), de ezekből meg alig akad magyar feliratozású.
Ha mindezt be is vállalod, akkor gyakorlatilag egy custom bill. építés útjára léptél, csak rossz alapra építkezel. A CK550-nel talán a kupakcserét leszámítva mindet kipróbáltuk, de lehet, hogy az is volt valakinél. :)
Szóval vagy elfogadod, hogy készre szerelt billentyűzetekkel ezeknek a gondoknak a nagy része együtt jár, vagy veszel egy nagy levegőt belevágsz egy sajátba.
Megdöbbentő szembesülni vele, hogy egy sokak számára filléres periféria mennyire meg tud drágulni és még a neves gyártók drága darabjai sem tökéletesek, de sajnos ez van. Én meg tudom érteni azokat is, akik megvonják a vállukat és azt mondják, hogyha ha eddig megfelelt egy gumidómos, akkor legfeljebb majd cserélem, ha felkeményedik, beragad, nem kapcsol vagy lekopik. Ha mégis zavar, akkor meg tudunk tanácsot adni, hogy merre érdemes elindulni.

Egy ötlet a végére a gépelés vs játék kérdésben. Ha mégsem lenne szükséged a teljes méretre, akkor gépelésre egy kisebb, TKL, 75% (vagy akár még kisebb, ha nem gond, hogy pl. az F sort FN-nel éred el) valami számodra kényelmes kapcsolóval (kattogós Blue, taktilis Brown), játékra pedig egy lineáris switches (Red) balkezes fél bill., bővített numpad, makropad, vagy akár egy játékra dedikált gaming keypad. Ez is bevált többünknek.

M.

[ Szerkesztve ]

(#71752) Hegyirabló válasza Molydeus (#71751) üzenetére


Hegyirabló
veterán

Köszönöm szépen megint! Elkezdtem nézni a TheVR videóját egy Asus optomechanikairól, sokáig mondjuk nem bírtam, borzalmas a srác stílusa, de ott is rögtön azt mondta az Asus Claymorera, hogy pengés nincs annál. Megnéztem sajnos csak két billentyűzet volt kirakva egy áruházban, és ott láttam azt, amiről írtál, hogy gumit rakni a gombok alá. Érdekes. Illetve a másik billentyűzet egy kék volt, nem volt ez az erőteljes kongás, visszhang, mint a CK550-nél.

Szerencsére van az eMAG-nál harminc nap elállás, talán megbocsátják nekem, ha visszaviszem ezt, mert egyébként visszajáró ügyfelük vagyok. :) De igazából most tényleg nem tudom, hogy mit kellene. Jó ez a CK550, de nem az igazi. De ahogy néztem az optomechanikait, annál is az elv a gomboknál ugyanilyen, csak ott nem vezető zárja az áramkört, hanem akadály bontja az optikai jelet. Ezért nem értem, hogy az miért lehet esetleg halkabb. :F

Az RGB, meg amennyire nem tetszett régen, annyira jópofának tartom most. Szép színes, világítós. :)

#71747 dqdb

Ezt az ábrát nem is ismertem még, na mindjárt tanulmányozom! :R

Aquila non captat muscas.

(#71753) micafighter válasza dqdb (#71749) üzenetére


micafighter
nagyúr

Én nyomtattam egy plate forkot, jó kis cucc :K Nem nagy meló nyomtatni, nem is értem miért nem árulják több helyen :N

(#71754) dqdb válasza micafighter (#71750) üzenetére


dqdb
nagyúr

Tiger 80 Lite tesztet nem néztem, a KBDfans és a Monokei előélete alapján látatlanban a Monokei Standardet elkönyveltem jobb vételnek :)

Néztem például a Class65-öt, de az a vastag keret annyira nem bejövős.
Ezzel a billentyűzettel főleg bounce lesz, és csak mellé némi flex, mert az erőhatások jelentős részét a leaf spring rögzítés fogja tompítani (és emiatt a rögzítés miatt nagy a keret alul és a felül), és a plateless megoldás miatt lesz flex is, de nem olyan sok. Hasonló rögzítéssel jön tőlük a Class80 is, annál a szolenoid is eléggé kecsegtető, de ...

... már a második kör fut a Class65-ből :F Az első kör érdekelt, tetszett a belső, azonban amit az MM Studio művelt a GB előtt/alatt/után, az elriasztott a jövőben is mindentől, amihez közük van vagy lesz. 270 dollár lesz, bocsi 290 dollár lesz, bocsi 350 dollár lesz, bocsi, átterveztük a belsejét futó group buy közben, biztosan szállítunk LNY előtt, tényleg, bocsi, mégsem, mert bezárt minden, és itt léptem ki a szerverükről is.

Ha bounce kell, akkor Owlab Link65, most indul a GB (kár, hogy vendorokon keresztül árusítanak, drágábbak lettek és az EU vendor sem túl kívánatos). Vagy TKL-ben Vertex Angle extrái közül valami hamarosan.

Ha kimondottan flex kell és nem bounce, akkor ott vannak az Angel extrák az MKEU-nál (bár kissé drágán mérik a GB árhoz képest, érdemes lehet használtan nézni, jó áron megy ez is és a 60%-os változata is). Pin mount, azaz a plate négy sarkában van egy-egy lyuk, ezek tartják a helyén és feszítik rá a kizárólag műanyagból készült plate-et a ház alsó részére. Könnyű és nagyon kompakt maga a billentyűzet, rugalmas gépelési élmény, half plate-tel még nagyobb flex.

bár nem hiszem, hogy szuper flexibilis lesz, ahhoz több horizontális flex-cut kéne szerintem a PCB-re
Az 1,2 mm-es nyák már eleve sokkal flexibilisebb vágás nélkül is, vágással könnyen rövidzár lehet a vége.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#71755) Molydeus válasza Hegyirabló (#71752) üzenetére


Molydeus
senior tag

Nincs mit, én is sok segítséget kaptam induláskor és azóta is.
Mármint a kupak alá került a gumi, vagy a teljes kapcsoló alá, mint a tegnap itt is megmutatott képeken a membrán-mecha hibridben? Utóbbi tényleg átverés. :/

Messze nem vagyok pro a témában, de lehet addig cserélgetni, módosítgatni egy kapcsolót, amig minden más zavaró tényező annyira halk lesz, hogy kihallod a pillanatot, amikor zárnak az érintkezők... :D Persze nem beépítve csak a kezedben nyomogat.
Nálam ez így történt sorrendben:
0. "reszelnek" a Brown kapcsolók, pont az a hupli adja a zajt, ami taktilitásért felel -> nem nekem való a taktilis kapcsoló, csere lineárisra
1. rugó visszalöki a kapcsolót, a mozgó rész (=Stem), nekicsapódik a kapcsolóház tetejének (ezt amúgy a Brown is ugyanígy csinálta)
-> lineáris Silent : ahol egy kis szilikon párna van a Stem alján és a vállán, ahol a kapcsolóháznak ütődik lenyomáskor és visszatéréskor
2. súrlódik a rugó két vége összenyomáskor és visszaengedéskor + súrlódik a Stem a kapcsolóház oldalán, ahogy mozog benne -> meg kell kenni spec szilikon zsírral.
3. valami pici kattanást hallani félúton...ja, zárnak az érintkezők :D

Van olyan switch, ahol maga a rugó is peng a kapcsolóházon belül. Ez nyilván nem olyan hangos, mint egy üreges fémház pengése, de van, aki kihallja.

Optikai mechanikust még nem próbáltam, de a hozzáértők azt szokták mondani, hogy a sima járás az előnye, de rugó, stem, kapcsolóház ott is van, szóval akadhat zajforrás.

Ha tetszik az RGB és a visszafogott gamer megjelenés (pl a lebegő kupakos design) és esetleg mégsem veted el az építés lehetőségét, akkor ott a GMMK vagy a Pulsar, cherry mx kompatibilis kapcsoló kell bele és kupak rá (a GMMK-nak van átvilágítós magyar, szintén festett persze). Hot swap, forrasztás nélkül cserélhetők a kapcsolók és emiatt utólag valamennyire halkíthatók is. A Pulsarban benne is vannak ezek a szivacsok, a GMMK-nál csak a 2-es verziókban, de a régebbiekhez is lehet rendelni pár ezer Ft-t Aliexpresszről.

M.

(#71756) Hegyirabló válasza Molydeus (#71751) üzenetére


Hegyirabló
veterán

"játékra pedig egy lineáris switches (Red) balkezes fél bill., bővített numpad, makropad, vagy akár egy játékra dedikált gaming keypad"

Ja, azt majdnem kihagytam, lehet, hogy akkor pont ez a ROG Claymore lenne a legideálisabb, mert annak levehetős numpadje van. Csak 110 ezerért billentyűzetet... Nem azért, kifizetem, csak ránézni sem merek majd, nem hogy használni. :)

Aquila non captat muscas.

(#71757) dqdb válasza Hegyirabló (#71756) üzenetére


dqdb
nagyúr

Mechanikus billentyűzeteknek nagy előnye a hagyományoshoz képest a jövőbeli javíthatóság, kopik vagy törik rajta kupak, akkor lecseréled a kupakkészletet, ha kapcsoló romlik el, akkor kicseréled, ha a forrasztásnak van nyűgje, az is javítható házilag. Mármint akkor, ha nem sikerül besétálni a vendor lock-inbe.

Az optikai és mágnese kapcsolók helyből rontanak a szervizelhetőségen, mert nehezebb beszerezni ezeket, de az optikai ASUS ilyen téren duplán hozza a vendor lock-int: saját, sehol sem kapható kapcsolót használnak saját felfüggesztési módszert használó kupakokkal, így a két kopóalkatrész terén meg vagy lőve, ha a garanciaidő után történik valami, és az ASUS nem segít ki.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#71758) Hegyirabló válasza dqdb (#71757) üzenetére


Hegyirabló
veterán

"az ASUS nem segít ki."

Ez az, ami tuti biztos. Nagyon szeretem, sok termékem van/volt/lesz tőlük, de ha pótalkatrészt szeretnél, akkor a válasz, hogy így jártál. Én konkrétan M.2 SSD fedéllel jártam így, nincs, nem adnak, pénzért sem.

Aquila non captat muscas.

(#71759) micafighter válasza dqdb (#71754) üzenetére


micafighter
nagyúr

,,a KBDfans és a Monokei előélete alapján látatlanban a Monokei Standardet elkönyveltem jobb vételnek"

:DDD :DDD A tiger 80 lite érdekessége az 1.2mm PCB sok flex-cuttal, daugtherboard és a leaf-spring gasket mount (silicone socks). A videók alapján amiket néztem, nem csak papíron hangzik jól, hanem a gyakorlatban is :)

Class65 első kör nem tudtam, hogy ennyire körülményes volt. Megértem, hogy elvette a kedved :(

Köszi az ajánlásokat, nézek pár tesztet :) Kíváncsi leszek valóban ennyire érezhető lesz-e a különbség az 1,2 mm PCB-vel, lehet azt se bánnám ha a PCB bottom-outol a ház alján, megy rá két réteg szigetelő szalag és problem solved :DDD :DDD A gummy o-ring mount tartó oszlopain is könnyű lenne kicsit emelni, van vékony szilikonom, szivacsom is.

Link65-nél úgy látom az EU vendor Candykeys lesz, velük mi a gond?

(#71760) ATI


ATI
senior tag

Sziasztok!

Korábban már raktam fel képeket többek között a WOB klón készletről, most végre volt időm felrakni a Keychron Q3-ra. Hát eléggé adja. :)

(#71761) micafighter válasza Hegyirabló (#71756) üzenetére


micafighter
nagyúr

Az igen, szép ára van :DDD Nem igazán látom, mi indokolná azt az árcédulát a ROG Claymore esetén. A levehető numpad jópofa, de szerintem a gyakorlatban nem túl sok értelme van. Annyiból már tudsz venni egy Wooting-ot. ;) Az nem lesz mondjuk halk, de egy Claymore sem, az biztos :DDD

(#71762) nyunyu válasza ATI (#71760) üzenetére


nyunyu
félisten

Jááj, ISO Enteren rossz helyen van a felirat.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#71763) ATI válasza nyunyu (#71762) üzenetére


ATI
senior tag

Ne tegyél tönkre! :)
Hol van jó helyen a felirat az ISO enter-en?

Ha csak egy gyári GMK-t nézünk, azon is ott van, ahol a klónon.

[ Szerkesztve ]

(#71764) nyunyu válasza ATI (#71763) üzenetére


nyunyu
félisten

Szemre legalább 1mm-mel lejjebb van a tieden a felirat, mint ahol lennie kéne.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#71765) micafighter válasza ATI (#71763) üzenetére


micafighter
nagyúr

Ha megnézed a GMK-t, a felirat egy kicsit balra van és feljebb, a te készleteden meg kb középen van és kicsit lejebb, de én se akadnék fent ezen :) ABS vagy PBT egyébként? Én egy ilyet vettem hasonló színben OSA Oreo: [link] Megjött már, de nem volt még időm felrakni. Ezen a felirat az ISO enteren megint máshol van :DDD

[ Szerkesztve ]

(#71766) Hegyirabló válasza micafighter (#71761) üzenetére


Hegyirabló
veterán

Teljesen egyetértek Veled, csak hát ha nincs választék...

Pedig rengetek kompromisszumot hoztam már, két éve keresek billentyűzetet, most már gyakorlatilag mindenről lemondtam, de az ISO+magyarról, harminc év ilyen használat után nem tudok. :(

Aquila non captat muscas.

(#71767) Molydeus


Molydeus
senior tag

Mi a tapasztalat, mennyire vannak jól kenve a Keychron Q-k stabjai?
Azért kérdezem, mert most volt időm szétszedni egyet és engem meglepett, hogy nem csak ott van megkenve 205G2 szerű zsírral, ahol a drót forog, hanem Stemen belül is, sőt a ház belső falai is vékonyan, filmszerűen kenve vannak, kb. mint a gyári Gateron Pro switchek.
A bandaid-et beragasztom, clip mode szerencsére nem kell, de az újrakenést lehet, hogy kihagyom, ha azt mondjátok, hogy a gyári állapot sem rossz, mert annyira tuti nem fogom tudni megtisztítani, hogy a holee-t is sikerüljön beragasztani. Kellene az a ultrahangos mosó...
Érzésre a GMMK-knál biztosan jobb,. Ha később mégis jobbat szeretnék, akkor meg úgyis egy szett új Durockra cserélném, amit nullárol lehet kezelni.

Mit gondoltok?

M.

(#71768) Molydeus válasza Hegyirabló (#71766) üzenetére


Molydeus
senior tag

Nem lehet, hogy 110-ból már kijön egy Varmilo Va88M + egy Va21M?
Előbbiből van magyar, ISO PBT dye-sub kupakokkal és akár cherry mx silent red switchekkel.
Az tény, hogy a világítás sokkal egyszerűbb, egyszínű fehér és csak a kupakok körül látszik.

M.

(#71769) Hegyirabló válasza Molydeus (#71768) üzenetére


Hegyirabló
veterán

De nekem tetszik az RGB. :U A fehér világítás van a Macbook Promon, oda pont jó. :))

De azért megnézem. :R

Aquila non captat muscas.

(#71770) nyunyu válasza micafighter (#71765) üzenetére


nyunyu
félisten

WinMix gyárt doubleshotot?

Pár éve még csak dyesubjuk volt.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#71771) Molydeus válasza Hegyirabló (#71769) üzenetére


Molydeus
senior tag

Nem rábeszélni akarlak, csak egy alternatíva, ha készre szerelt verzióban gondolkozol.

M.

(#71772) Hegyirabló válasza Molydeus (#71771) üzenetére


Hegyirabló
veterán

Nem-nem, én nagyon örülök az alternatíváknak! Semmit sem zárok ki, keresem az utam.

Aquila non captat muscas.

(#71773) ATI válasza nyunyu (#71764) üzenetére


ATI
senior tag

#71764 nyunyu Szemre legalább 1mm-mel lejjebb van a tieden a felirat, mint ahol lennie kéne.
Ez engem nem zavar. Már azt hittem nagyobb a baj :D

#71765 micafighter ABS vagy PBT egyébként?
Doubleshot ABS, majd meglátjuk hogyan bírja majd.
Faszán néz ki a tied is. :)

(#71774) dqdb válasza nyunyu (#71762) üzenetére


dqdb
nagyúr

Nincsen olyan, hogy rossz helyen lévő felirat, a tradicionális Cherry igazítás csak egy opció. Már eleve a GMK-nak is többféle ISO Entere van, és a tucatnyi Cherry profilos kupakot kínáló többi gyártóról ne is beszéljünk.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#71775) ATI


ATI
senior tag

Összeraktam a szegény ember ThinkCaps szettjét Alis clone készletekből.
Szerintem nagyon király lett a végeredmény.

A hozzávalók:
- GMK WOB az alpha-khoz
- GMK Arctic a sötétszürke modifier-ekhez, kurzor gombokhoz, Home, End stb-hez
- GMK Denim a kék Esc, Enterhez

A Denim szettet meg fogom hirdetni, hátha kell majd valakinek a kék Esc, Enter nélkül.
Amennyiben ez összejön, akkor két 40$-os szett árából, tehát 80$-ból van egy 155€-s eredeti GMK ThinkCaps TKL készlethez hasonló szettem.

Az eredeti GMK készlet:

A Denim készlet kék Enter-e kicsit világosabb, mint a feleségem Thinkpad X200-asának billentyűjén az Enter:

Egyelőre nekem nagyon bejön :D

(#71776) br4adam


br4adam
aktív tag

Honnan lehetne szerintetek szerezni többféle switchből 1-1 darabot? Szeretnék többet megnézni/kipróbálni, de 10-35 db a legkisebb mennyiség, amiket látok.

(#71777) Hegyirabló válasza br4adam (#71776) üzenetére


Hegyirabló
veterán

A tesztelő bigyó nem jó Neked? Aliról is lehet rendelni, de talán itt olvastam, hogy valaki azt mondta, szívesen ad kölcsönbe ilyet annak, akinek kellhet.

Aquila non captat muscas.

(#71778) dqdb válasza br4adam (#71776) üzenetére


dqdb
nagyúr

MechBoxnál össze lehet állítani ilyen csomagot, de nem lesz olcsó. MKEU-nak van 36 kapcsolós csomagja, de éppen elfogyott.

Egyesével eléggé macera a kapcsolókat kezelni a boltoknak, ezért nem találsz ilyet. Ahol egy darabot eladnak, ott is csak nagy felárral teszik ezt.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#71779) micafighter válasza br4adam (#71776) üzenetére


micafighter
nagyúr

Lehet kapni sample packot több helyen épp ezt a célt szolgálja, pl: https://mykeyboard.eu/catalogue/sample-pack-big_4958/ vagy https://www.maxgaming.com/en/switches/tactile-switch-sampler

Egyébként a maxgamingre nemrég akadtam, egész sok billentyűzetes cuccuk van, ha minden igaz EUn belül vannak ők is.

Egyébként ha kenve is ki akarod próbálni a kapcsolókat, szerintem 1-1 db kevés, úgyhogy én 10es pakkokat szoktam rendelni tesztre is. Ha billentyűzetben akarod kipróbálni, akkor is kevés szerintem az 1-1db, mert általában a helytől függően kicsit más lehet ugyanannak a kapcsolónak a hangja, illetve ugye sok kupak profilnak különböző sorok különböző magasságúak, annak megint kicsit más a hangja.

[ Szerkesztve ]

(#71780) micafighter válasza br4adam (#71776) üzenetére


micafighter
nagyúr

Közben lejárt a szerkesztési idő, de van elég sok féle kapcsolóm, és mivel 10es pakkokban szoktam rendelni, igy 1-1db-től meg tudok válni, ha esetleg érdekel írj rám privátban :)

[ Szerkesztve ]

(#71781) dqdb válasza micafighter (#71779) üzenetére


dqdb
nagyúr

Az eltérő hang egy dolog, de a gépelési érzet teszteléséhez sem elég egyetlen kapcsoló.

én 10es pakkokat szoktam rendelni tesztre is
Nyuszi, én 70 vagy 90 darabban indítok, aztán legfeljebb mellényúlok :DDD Bár egy ideje már kevésbé vagyok kísérletező hangulatban, és inkább a jól bevált darabokból rendelek többet
.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#71782) br4adam


br4adam
aktív tag

A switch tester is jó ötlet, tényleg csak annyit szeretnék megnézni, hogy mi a különbség a switchek között, aztán ha valamelyik érdekesnek tűnik, akkor rendelek belőle értelmes mennyiséget. Köszi a fenti infókat mindenkinek.

(#71783) Horvi válasza Molydeus (#71767) üzenetére


Horvi
őstag

Nekem ami benne volt(Q3) nem volt rossz, az anyagot nem spórolták ki belőle az igaz, viszont ami engem zavart bennük, hogy nem volt a dolog konzisztens. Egyikbe kicsit több, a másikba kicsit kevesebb jutott. Egyszer összeraktam így ahogy jött de nem győzött meg. Így inkább szétszedtem és teljesen elpucoltam őket és újrakentem superlube-al és 205g-el.Igazából ultrahangos mosó nélkül is egész jó eredményt lehet elérni csak sokáig tart és macerás.
Modokat egyelőre nem csináltam rajta de majd egy holee ráférne szerintem, de ha megfelelő mennyiségű superlube-ot adsz neki akkor teljesen élhető. A modot majd megcsinálom a következő szétszedésnél/takarításnál.

Hello darkness, my old friend...

(#71784) Molydeus válasza ATI (#71775) üzenetére


Molydeus
senior tag

Szerintem nagyon jó lett, megvan a hangulata. :)
Az Arcticról tudnál esetleg lőni egy képet?
Nekem is az egyik lehetséges jelöltem az új v2 belőle a kompatibilitás miatt. Amúgy annak a kékje nagyon világos lenne ehhez? Az Alis képek totál becsapósak ugyan, de az új verzió mintha sötétebb lenne. Élőben persze nyilván más.

Ha esetleg megválnál is a WOB-ból a fehér kupakoktól, dobj kérlek egy üzenetet.

M.

(#71785) Molydeus válasza Horvi (#71783) üzenetére


Molydeus
senior tag

Köszönöm!
Ettől tartottam, szerintem sem egyenletes. Volt olyan stab, amiből egy kevés kifolyt a PCB-re is (lehet, hogy az a hígabb, ami a ház falán van), úgy kellett óvatosan letakarítani, hogy a bandaid felragadjon. A bandaid szerintem sokat javít a hangon, azt mindnél megcsináltam.
A takarítástól pont a holee vette el a kedvem. Az összes stem belseje tele van ezzel a sűrűbb gyári lube-bal, ami amúgy tök jó, ha valaki nem akar foglalkozni a kérdéssel, de kiszedni onnan...
Egy stabot megpróbáltam kitakarítani, kínszenvedés volt, és nem is lett tökéletes. A drót kapott egy egészséges mennyiségű G2-t, a ház belseje pedig G00-t, de a bandaid matrica keretéből kivágott csík természetesen nem ragadt fel a felületre.
A G00-t továbbra sem érzem :F Hiába vittem fel egy vékony filmet minden lehetséges érintkezési felületre, csak tudtam úgy mozgatni a stemet, hogy súrlódjon. Ugyanez volt a Silent Red-ekkel is, azokhoz végül beszereztem sűrűbb G0-t, de gondoltam megpróbálom a staboknál is a G00-t, hátha. Kupakkal együtt úgy tűnik, hogy nem ott érintkezik, úgyhogy az így marad. Összességében nem lett rosszabb a gyárinál, de a holee nélkül nem tudom, hogy megérte-e a szenvedést.
A többit lehet, hogy szétszedem és kicsit elegyengetem a gyári kencét. A holee-t meg megcsinálom, ha esetleg jön majd egy új stab szett.

M.

(#71786) Molydeus


Molydeus
senior tag

Még annyi, hogy az FR4 Plate-tel kb egyenletes lett a bounce. Érdekes, de mintha a hozzá adott gasketek keskenyebbek és magasabbak lennének a gyári acél Plate-re ragasztottaknál. Lehet, hogy ez a kicsit eltérő keresztmetszet ennyit változtatna a rugalmasságon?

M.

(#71787) ATI válasza Molydeus (#71784) üzenetére


ATI
senior tag

#71784 Molydeus Az Arcticról tudnál esetleg lőni egy képet?
Már csak olyan képem van az Arcticról, amelyről hiányoznak azok gombsapkák, amiket felraktam a billentyűzetre. Egyébként a képek sötétítenek a kék és szürke gombokon, a valóságban egy kicsit világosabbak.

Az arctic kék árnyalata világosabb, mint a Denim-é. Viszont a Denim-nek az a hátránya, hogy az feliratok nem fehérek, hanem világos bézs színűek. Tartottam tőle, hogy zavarni fog, de szemre nem látszik a különbség a többi gombsapkához képest.

A WOB készletet nem szívesen bontanám meg, ne haragudj. Nem valószínű, hogy meg fogom valaha hirdetni, de zavarna, hogy nem teljes a szett. A Denim-nél ezt nem érzem.

[ Szerkesztve ]

(#71788) micafighter válasza dqdb (#71781) üzenetére


micafighter
nagyúr

Fejlődök azért, az utolsó tesztelésre rendelésnél én se szarakodtam már 10db-al :DDD Azt is figyelembe kell venni, hogyha 10essével rendelget az ember, kifogyhatnak a kapcsolók, aztán ki tudja mikor lesz megint készleten, így jártam pl mykeyboardnal a Silent Alpacaval, hónapokig figyeltem, nem volt készleten, aztán érkezett, vettem 10et, utána mire vettem volna még, megint elfogyott, azóta out of stock  

(#71789) micafighter válasza Molydeus (#71785) üzenetére


micafighter
nagyúr

A holee mod ugye a stabilizátor stem belsejét szűkíti. Ugyanezt a dróttal is meg tudod tenni. Wiret kiveszed, azt gondolom meg tudod jól pucolni. Aztán a végére ami bele megy a stab stembe lehet rakni zsugorcsovet, de abból vékony kell, vagy lehet arra is band-aid vagy a holee modhoz használt anyag, csak nyilván erre szélesebb kell. Ne legyen túl vastag, mert akkor szorulni fog a stem házban. Itt megmutatja mikre gondolok: [link]

Én a stem házat egyébként fogzuhannyal teljesen meg tudtam tisztítani, ha esetleg az lenne. Nyilván az ultrahangos tisztító is jó lehet. Én úgy vettem észre, érdemes a műanyag -műanyag kontakt mindkét oldalát megkenni. Ha így is kicsit reszelős, akkor kend meg kicsit jobban, ha meg kicsit lassan jár, akkor meg lehet túl sok lett a kenőanyag, de a stem ház külső részét is könnyű ugye megtakarítani, ha szétszeded a stabilizátort, és újra tudod kenni a stemet vékonyabban.

A drótnál érdemes egyébként szerintem mindenhol megkenni, ahol fém -műanyag érintkezik, tehát a drót hajlatán én kicsit túl szoktam kenni super lube vagy a használt kenőanyaggal, hogy a drótot tartó műanyag clipnél is legyen kenőanyag a drót és a clip között.

Fontos még a wire balance, és a drót alá tennék szivacsot, ahogy ebben a videóban látható: [link] A wire balance és a drót alatti szivacs ezt a ticking jelenséget hivatottak megszüntetni: [link]

[ Szerkesztve ]

(#71790) L.Szabi


L.Szabi
tag

Sziasztok!

Upgradelem az egész configom és sosem volt még drágább/gamer billentyűzetem, mivel úgy voltam vele hogy nem számít szinte semmit, illetve alig találni magyar kiosztásút, viszont mivel még sosem használtam így tapasztalatom sincs, hogy ténylegesen milyen egy minőségibb billentyűzet. Az első dolog ami eszembe jut, hogy néha előfordul, hogy túl sok gombot nyomok a mostanin és így nem érzékel bizonyos karaktereket, ezen jó lenne javítani.

Szerintetek megéri upgradelni egy sima pár ezert forintos office billentyűzetről, és ha igen miért/milyenre? Árban 10-20-30E lenne amit fizetnék érte, ha úgy látom megéri, bár az is érdekel hogy mit tud egy közel 100 ezer forintos billentyűzet.

A pisztácia kifogyott.

(#71791) Csandi válasza L.Szabi (#71790) üzenetére


Csandi
őstag

Ha fontos a magyar akkor kb. csak Varmilo ami jó is.

(#71792) Molydeus válasza ATI (#71787) üzenetére


Molydeus
senior tag

Köszönöm! Ez így tökéletes, csak a színekre, vastagságra és a belsejükre voltam kíváncsi.
A lényeg, hogy nem változott sokat.

Semmi gond, WOB csak egy hirtelen ötlet volt, amikor írtad, hogy a Denimet meghírdeted, de teljesen érthető, hogy nem akarod megbontani. :)

M.

(#71793) L.Szabi válasza Csandi (#71791) üzenetére


L.Szabi
tag

Köszi, mit értesz az alatt hogy jó, mire érdemes figyelni? illetve ha jól látom ez már erősen 50-60 ezres kategória.

Én pl. az Aula Dawnguardot néztem ki, ez 10 ezer körül mozog, mi a gond ezzel a billentyűzettel, mi kerül a másikban 5-6x annyiba?

A pisztácia kifogyott.

(#71794) Molydeus válasza micafighter (#71789) üzenetére


Molydeus
senior tag

Köszönöm! Megnézem a videókat.
A Holee a GMMK-nál bevált, azért gondoltam első körben a Q8-néáál is erre, de ebben az esetben tényleg egyszerűbb lenne a drótot bevonni.
Minden mást sikerült rendesen kitakarítani, csak a stem belseje nehezebb ügy.

Arra is gondoltam már, hogy amikor reszelősnek érzem a kontaktot, akkor lehet, hogy nem is felület érintkezik éppen felülettel, hanem a stem kis szögben áll és az éle súrlódik a ház falán...ki tudja, mindenesetre zavar, úgyhogy a G00-ból raktam még rá. A sűrűbb G0 valahogy jobban megy, csak próbáltam valami értelmesebb felhasználást keresni a G00-nak is.

M.

(#71795) Csandi válasza L.Szabi (#71793) üzenetére


Csandi
őstag

Főleg a minőségi anyaghasználat

(#71796) Horvi válasza Molydeus (#71785) üzenetére


Horvi
őstag

Hát igen a takarítás része a macerás a dolognak igazán. Amúgy nekem is folyt ki egy kicsi a PCB-re, de szerintem az emiatt a rohadt melegek miatt vannak, legalább is nálunk a panelban :(
A bandaid modnál meg is kened a tapaszt vagy csak simán ráragasztod a nyákra a stab alá?

micafighter jó kis vidik majd én is megnézem őket a stab tuning miatt. Amúgy erre a drótra rakjunk zsugorcsövet dologra nem is gondoltam. Sokkal kevésbé tűnik macerásnak mint a ragasszunk rá ragtapaszt meg ilyenek.

Hello darkness, my old friend...

(#71797) micafighter válasza Horvi (#71796) üzenetére


micafighter
nagyúr

Nem mindegy milyen vastag zsugorcsovet használsz, illetve nekem rendesen csak hősugárzó pisztollyal akart zsugorodni amit próbáltam, de lehet forrasztó páka is jó, nyilván nem hozzá érintve. Illetve ha eleve szoros a stem belseje, lehet túl vastag lesz és szorulni fog, vagy bele se megy a wire. Ennyiből jobb lehet inkább tekergetni a wire végére band-aid vagy valamit, ami elég vékony, így annak a vastagságával tudsz játszani attól függően, hány réteget tekersz rá. Mindenesetre érdemes kipróbálni a zsugorcsovet is, ha nem jön be, akkor is le fogod tudni venni. Pár videó:

[link] [link]

Azt hozzá tenném, hogy a jobb stabilizatoroknál nem feltétlen van erre szükség, de a hobbi része szerintem a kísérletezgetés is :)

Keygemnel egyébként lehet ilyet kapni méretre vágva, feltételezem ideális vastagságú: [link]

[ Szerkesztve ]

(#71798) Horvi válasza micafighter (#71797) üzenetére


Horvi
őstag

Köszi a tippet és a vidiket. Igen a kísérletezgetés jó dolog, meg a része a DIY dolognak. Legrosszabb esetben az a vége, hogy veszek egy Durock stab készletet és le van a gond :DD

Zsugorcsővet majd nézek a kedvenc elektronikai boltomban ott hátha tudnak adni valami vékony fajtát is.

Hello darkness, my old friend...

(#71799) dqdb válasza micafighter (#71797) üzenetére


dqdb
nagyúr

Sosem próbáltam még a holee modot és szándékomban sem áll, ahogyan a bandaid is kimaradt az életemből, mert nem éreztem hiányát.

A kenés és annyi. Vagy 1,2 mm-es nyáknál és 1,6 mm-es nyákra tervezett stabilizátoroknál kenés és shim.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#71800) micafighter válasza dqdb (#71799) üzenetére


micafighter
nagyúr

Durock v2 stabilizátorokat használsz továbbra is? Stabilizátor stem alá a PCB-re se szoktál tenni bandaidet?

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.