Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ixion77

    addikt

    válasz perempe #85884 üzenetére

    "különben az élő koncert általában csalódás a felvételekhez képest"

    Könnyűzene esetében egyetértek. Sok a rádióra optimalizált sz*rrá kompreszált felvétel, de az élőkoncertek hangosítása és akusztikája sokszor még azt is alul tudja múlni.
    Komolyzene esetében viszont egy akusztikus koncert egy jó teremben (Zeneakadémia, Müpa) olyan élmény, amilyet én még nem hallottam milliós láncoktól sem. Engem egész addig kirázott a hideg a hegedű hangjától, amíg egyszer hallottam egy akusztikus vonósnégyes koncertet a Zeneakadémián.
    Persze ismert probléma, hogy nem akusztikus hangszereken nőttünk fel, hanem mélyhangokban messze túlhúzott kompresszált stúdiófelvételeken, amelyeket aránylag nagy torzítású eszközökről, sokszor háttérzeneként hallgattunk. Ennek eredményeképpen ezt szoktuk meg, a megszokottat pedig evolúciós okokból jónak érezzük, mert azt ismerjük, az nyújtja számunkra a biztonság érzését.
    Fejhallgatózásnál további probéma a mély hangok fizikai érzetének hiánya, amit még több méllyel próbálunk ellensúlyozni. Ezért népszerűek a basshead fejesek, és ezért nem értékel sokra az átlagember pl. egy HD-800-at. Ezért hozták ki belőle az S verziót lényegesen megnövelt második harmonikus torzítással, és máris népszerűbb lett.

    "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés