Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23601) AMDFan válasza L4D1K (#23593) üzenetére


AMDFan
addikt

Nem értem hogy mit akarsz ezzel mondani. Pont azt támasztod alá, hogy bármilyen külső hatás ami éri az agyunkat, egészen konkrétan befolyásolja azt amit hallunk. El kellene vonatkoztatni, illetve továbbgondolni ezt a videót, mert ez csak egy nagyon direkt példa volt arra, hogy mennyire egyszerű befolyásolni azt amit hallunk. Nem csak a látással lehet befolyásolni az agyat, hanem magával a tudattal is, hogy te most éppen egy mp3-at hallhatsz vagy egy flac-et.

(#23602) bajnokpityu válasza Patice (#23598) üzenetére


bajnokpityu
félisten

A video arról szól, hogy sok évnyi kutatás után maga a tudós sem tudja elérni,hogy a száj ne zavarja a fülből észlelést. Ezzel semmi bajom, de ez szándékos, és az érzékelés határmezsgyéje. Nem ez az,ami zenehallgatás közben ér. Nálam első dolog letakarni a TVt.
de egyébként kezd unalmas lenni a téma,nem?

Colos:csak olyan ne történjen a gyors membránnál, hogy pl túllendül. Ezt mondjuk pont lehetne mérni :) :)

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#23603) MC Pite


MC Pite
veterán

Amúgy valaki tényleg mást hallott a videó nézése közben? Mert én nem... Igaz, ha beszédek hallgatnék és figyelnék a beszélőre, lehet máshogy lenne, de nálam csak annyi volt hogy a hangok akármelyik képhez tudtam kötni, azaz jelen esetben semmi értelme nem volt.
Vannak zajok amikor az agyam másnak hiszi a zajt mint ami, de ez jellemzően olyankor van amikor nem hallom rendesen és ki próbálja találni az agyam hogy mi lehetett... De ahogy szgépeknél, fényképezőknél, bringáknál sem vagyok sznob, sőt; itt is le**om a feliratot, meg hogy mi szól, a cél (és a tuning :DDD ) érdekel. Igaz, mindig úgy vagyok a cuccokkal, hogy próba, ha nem éri meg, megy eladásra - ahogy sok dologgal teszem is (pl nyerget úgy veszek, hogy eleve a pálcát leragasztom hogy a festék ne jöjjön le ha nem válna; most is a hatodik nyereg lett jó a bő egy hónap alatt - egyébként ez volt a legolcsóbb (5-10000 között kerestem, ez meg kb 3800 volt). De annyira bevált, hogy a nagyvasra is ilyet vettem :)

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#23604) Tamoo


Tamoo
MODERÁTOR

Én a tegnap délutánt azzal töltöttem, hogy a jungsonra távirányítható előlapot szereltem fel meg le kb. kétszer, de nem akart működni :W Ma megint az lesz ha hazaértem, mert felmerült egy olyan gyanúm, hogy a távirányítóban volt valami kontakthiba, nem a panelen/erősítőn. (este még eszembe jutott, hogy ki tudom próbálni a távirányítót az erősítő nélkül is, hogy működik-e egyáltalán... a mobil kamerájával :DDD )

[ Szerkesztve ]

(#23605) #71562240


#71562240
törölt tag

Áááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
áááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
áááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
áááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
áááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
áááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá.
Az optikai élmény alapján mindenki elképzelheti, hogy most milyen hangot adtam ki magamból, ha egyáltalán adtam ki valamilyen hangot. Például az optikai élmény alapján van, aki azt gondolja, hogy karmesterként éppen megadtam az előttem álló vegyeskórus számára a normál A hangot, de van aki azt gondolja, hogy éppen zuhanok egy szakadékba lefelé, és van aki azt gondolja, hogy otthon ülök a számítógép előtt és kínomban felordítok, mert egy internetes fórumot olvasgatván éppen eluralkodik rajtam az érzés, hogy mekkora isten állatkertje.

A fent bemutatott, saját magam által hosszú-hosszú gyötredelmes hónapok tizedmásodpercek alatt kifejlesztett opti-akusztikus trükktől azonban teljesen független, és az indifferens okoskodásoktól is teljesen független a világhelyzetnek azon objektív, megkerülhetetlen állása, hogy a hifi-audiofíl szakmában rengeteg olyan BIZONYÍTOTT TÉNY létezik, amit (egyelőre?) nem tudunk műszeres mérésekkel úgy kimutatni, amint azt a műszereinknél sokkal nagyobb tudású fülünk/agyunk ki tud mutatni. És sok olyan BIZONYÍTOTT TÉNY is van, amit húsz-harminc évvel ezelőtt csak a fülünk/agyunk tapasztalata és a formállogika együttes alkalmazásával tudtunk bizonyítani, de ma már műszeres mérések is "bizonyítják".

És mindez teljesen független attól, hogy valódi, végső, megdönthetetlen bizonyíték csak egyetlenegy dologra létezik: Gondolkodom, tehát vagyok.

[ Szerkesztve ]

(#23606) Alpee


Alpee
aktív tag

Nekem az jött le a dologbol, h a pofa sok evnyi kutatás után ki tudja mondani a bát úgy, hogy az alsó ajka a foga mögött van.

A hegedű ki tudja mondani a bá hangot többféleképpen is? És a másodperc törtrésze alatt eldöntjük, hogy most a prímás nem bát húzott hanem fát húzott... főleg úgy, hogy nem is látom a prímást, mert az beköltözött a hangfalba hegedűstől...

:W

(#23607) Lompos48 válasza #71562240 (#23605) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Sötét anyag... szürke állomány... fehér foltok... Vannak/nincsenek?

És sok olyan BIZONYÍTOTT TÉNY is van, amit húsz-harminc évvel ezelőtt csak a fülünk/agyunk tapasztalata és a formállogika együttes alkalmazásával tudtunk bizonyítani, de ma már műszeres mérések is "bizonyítják".

Homályosíts fel egyetlen példával, csak engem, mint tudatlant!

(#23608) L4D1K válasza AMDFan (#23601) üzenetére


L4D1K
őstag

Arra akartam rámutatni, hogy a videó pont azt mutatja be, mennyire tudatosan lehet átverni az érzékelésünket. De ezt az átverést nem a zenében, hanem egyéb külső, más érzékszerveinkre ható módon éri el.

Mikor igazán van lehetőségem leülni zenét hallgatni, igyekszem azt besötétített szobában, kikapcsolt tv-/számítógéppel tenni, hogy semmilyen zaj vagy fény ne befolyásoljon. Ebben az esetben marad a felvétel minősége, a rendszer hangja és az akusztika. Vagyis igyekszem kizárni a külső tényezőket :)

"hanem magával a tudattal is, hogy te most éppen egy mp3-at hallhatsz vagy egy flac-et."

Passz, én törekszem arra hogy a legtöbb zeném jó minőségű legyen. De ettől függetlenül van egy rakás olyan vacak minőségű flac számom, amit jóindulattal sem eresztenék össze egy 320as mp3al mert nem lenne értelme. Szóval önmagában az hogy flac-ben van meg egy szám, ugyanúgy vágom a kukába ha nagyon szarul szól.

[ Szerkesztve ]

# ANTAL Tuning #

(#23609) Tonyo válasza Alpee (#23606) üzenetére


Tonyo
őstag

:DD :)) :C Sírok b+ :D Pont ezek a gondolatok jutottak az eszembe..

(#23610) #71562240 válasza Lompos48 (#23607) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nem vagy te olyan tudatlan, kár játszani az eszedet...

De csak hogy a kedvedben járjak, két példára is utalok a legeslegeslegtipikusabbak közül: gondolj például arra, hogy a hangdobozok mérésénél a fázisjelleggörbe és a spektrális lecsengéseket ábrázoló vízesésdiagram, vagy az erősítőknél az intermodulációs torzítás mérése mennyivel csökkentette azt a (mérhetetlen, hehe) távolságot, ami fennáll a zenei információnak a fülünk/agyunk általi mérése és a műszeres mérése között. Az említett mérésekkel például sokminden megmagyarázhatóvá ("mérhetővé") vált azokból a "rejtélyes" különbségekből, amelyeket addig csak a fülünk hallott, de a mérési módszerek semmit nem mutattak belőle, azaz máris sokkal több minden lett előre megjósolható a mérések segítségével a meghallgatásos tesztek alatt várható hangzásélményből. (És persze mindezzel és egyebekkel együtt is nyilvánvaló, hogy még mindig milyen távol-távol-távol-távol állunk attól, hogy készülékeink mérése alapján megjósolhassuk, hogy az adott készüléken hogyan fog szólni a zene.)

(#23611) MC Pite válasza L4D1K (#23608) üzenetére


MC Pite
veterán

Íííígy, van, vannak tűrhető lossy, és szar losslesek is, sokszor szobába belépve ráncolom a homlokom hogy wtf, mi szól ilyen trágyán..

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#23612) Alpee válasza L4D1K (#23608) üzenetére


Alpee
aktív tag

Egyébként meg mp3-ból is lehet FLAC-et készíteni, csakhát kutyából nem lesz szalonna...

(#23613) #03969024 válasza #71562240 (#23605) üzenetére


#03969024
törölt tag

Mitől vagyunk olyan biztosak, hogy egyes dolgok nem mérhetőek? Mondjuk, a kábelgyártók miért is kötnék az orrunkra a titkaikat? A hálózati dugó forgatására van magyarázat? (Igaz, ez mérhető.)

(#23614) #71562240 válasza #03969024 (#23613) üzenetére


#71562240
törölt tag

A hálózati dugó forgatása is jó példa, ma már az is mérhető, pedig egy-két évtizeddel ezelőtt audiofil lila ködnek minősült. (Mint ahogy itt a fórumon némelyek számára ma is audiofil ködnek minősül, mert nem tudják, hogy ma már mérhető is...)
És persze a kábelek is jó példát mutatnak arra, hogy a zenei hangzásélmény műszeres méréstechnikája hogyan fejlődött az utóbbi évtizedekben (különféle terhelés melletti torzítási-impedanciai-kapacitási-"dielektrikumi" adatok-hatások kombinált elemzése), és még mindig milyen távol-távol-távol áll a fülünk-agyunk méréstechnikájától.
Hogy a kábelgyártók mit és hogyan mérnek, és abból mit és hogyan propagálnak/hallgatnak el, na az egy külön litánia lehetne gyártónként...

(#23615) bajnokpityu válasza #03969024 (#23613) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Kábeleknél mit szoktak mérni?
Kapacitást, és ellenállást. Ezek nem irányfüggőek. Mégis vannak olyan IC kábelek, totál másképp szólnak a két irányban.

Felbontást, sem. pedig amikor röpködnek a milliók, akkor ha mérhető lenne sztem híresztélnék,h övéké mennyire sok infót át tud engedni...

Fedettséget, sávhatároltságot sem, pedig nagyon hallani ezeket. Nyilván olyan láncban,ahol azért akad sávszél.

Mindegy, most nem is tudom miért erőlködök, azért a mostani aktiv többséget azért nem hiszem,h erről nagyon győzködni kéne.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#23616) Lompos48 válasza #71562240 (#23610) üzenetére


Lompos48
nagyúr

:)

Természetesen úgy van és volt mindig, hogy "ott van valami, amit meg kellene fogni/mérni, mert van" és erre beindul mindenki, amíg módszert/műszert fejleszt hozzá.
A vízesésdiagrammot nem kommentálom, mert nem tudom mivel eszik. Ellenben fázisjelleggörbéket meg intermodulációs torzításokat hosszú évtizedek óta mérnek. Más kérdés az, hogy ezek a mérések borzalmasan költségesek a mezei mérésekhez képest, meg hogy a legtöbb gyártónak nem érdeke ezeket kiteregetni, mert csak hátrányukra szolgálna.
Amit nem tudok elfogadni az a rengeteg szöveg, amiknek alapján itt verdiktumok születnek pedig adatokkal/számokkal nincsenek megtámogatva. Sok esetben - gondolom - a nagyon gyakran és aktívan jelenlevők "rutinos" és "tapasztalt(nak tűnő)" véleménye kerül eladásra és megvételre a gyakolatlanabbak részéről. Ha csak az utolsó jópár-tíz oldalon végigfut az olvasó, az egyedüli számok, amik szerepelnek, azok típusszámok. Ezt nem tartom jónak. Még akkor sem, ha a topic címében szerepel az "átalánosságban" kifejezés.
És természetesen soha nem fogom elfogadni az olyan infókat, amik arról számolnak be, hogy milyen komoly befolyással van az erősítő hálózati kábelének a milyensége.

...nyilvánvaló, hogy még mindig milyen távol-távol-távol-távol állunk attól, hogy készülékeink mérése alapján megjósolhassuk, hogy az adott készüléken hogyan fog szólni a zene...

Ezt és másképp látom. Hangládákat (kábeleket?) félretéve, ami készülék (szerintem az erősítő, CD-, bakelit lejátszó, magnó, DAC tartoznak ide), az MÉRHETŐ, ha tudod, hogy mivel és hogy.

(#23617) #03969024 válasza bajnokpityu (#23615) üzenetére


#03969024
törölt tag

Arra utaltam, hogy talán nem tudjuk, mit és mivel kell mérni. Ha Te rájönnél, és jobban érdekelne a pénz minden másnál, akkor megosztanád másokkal? Ezer dolog van, amit nem kötnek az orrunkra, sem mérnökök, sem politikusok, orvosok, stb..

(#23618) #03969024 válasza Lompos48 (#23616) üzenetére


#03969024
törölt tag

Szerintem a legjobb műszer mindenkinek ott van a fején! Az pedig korántsem a hifista hibája, hogy mondjuk két erősítő közül előfordulhat, hogy mégiscsak a rosszabb paraméterekkel rendelkezőt hallja jobbnak, lásd csövesek.

(#23619) bajnokpityu válasza #03969024 (#23618) üzenetére


bajnokpityu
félisten

pontosan...
dac is mind tudja a 0.01%torzitást, 20-20kHz átvitelt,3eFtért is.hát igen. aki jobbat nem hallott, és nem is érdekli, annak mesélhetsz...

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#23620) #71562240 válasza Lompos48 (#23616) üzenetére


#71562240
törölt tag

Hogy minek mi az aránya, és mihez mi van vagy nincs mellékelve itt a fórumon, ahhoz érdemes figyelembe venni, hogy ez egy (internetes) fórum, ahol önkéntesen résztvevők kommunikálni szándékoznak egymással. A hozzászólások itt önkéntesen egymással kommunikáló emberek közötti kommunikációs elemek, nem pedig szakmai publikációk. Tehát éppen olyanok az arányok, ahogyan a fórumon résztvevőknek kedvük szottyan alakítani, azaz, amibe az energiájukat kedvük szottyan önként belefektetni. Igazodási pont csak annyi van, hogy a fórumnak van címe és témája, amely szerint egy adott hozzászólás adott tartalma ON-nak vagy OFF-nak minősül. Ennyi. Nem feladatod elvárni, szerkesztési elvekkel meghatározni, hogy ki milyen verdiktumokat milyen adatokkal/számokkal támogasson meg, Ez itt nem a Schmitt Pál doktori dolgozata, amellyel szemben elvárható, hogy milyen formai és tartalmi követelményeknek tegyen eleget, ez egy önkéntes fórum, ahol mindössze annyi várható el a publikálóktól, hogy igazmondásra és méltányosságra törekedjenek. Ha valaki ennél több energiát is belefektet a hozzászólásába, az csak bónusz, de nem elvárható.
És mielőtt valaki okoskosna: a fenti mondandómhoz képest természetesen teljesen indifferens, hogy ez a fórum a Prohardver lapcsalád szakmai-nak nevezett topikjai közé tartozik.

(#23621) Alpee válasza Lompos48 (#23616) üzenetére


Alpee
aktív tag

én úgy érzem, hogy nemismerőként elvesznék a sok mérhető paraméter meg szám láttán, amit egy hifi rendszerben mérni lehet, ha azok alapján kellene válogatni... Amíg mindegyikről megtanulnám h mire való, illetve h melyik ezek optimális kombinációja számomra, addig inkább megkérdem egy tapasztaltabb ember véleményét, h kb ilyen és ilyen stílushoz, ilyen és ilyen hangszínhez mely rendszerek illenek jobban.
Ha van rá lehetőség meghallgatom, majd választok egyet, ha nincs, akkor is van legalább egy kiinduló pont, h merre lehet keresgélni...

Még mindig jobb, minthogy egy eladó felolvassa két teljesen máshogy szóló viszont az általában felsorolt paramétereiben (esetleg árban is) megegyező rendszerek paramétereit és ennek alapján dönteni...

Milyen mérhető paraméterből állapítom meg, hogy egy erősítőnek meleg hangja van vagy magasba húz? (hangfalnál dettó...)

[ Szerkesztve ]

(#23622) Lompos48 válasza Alpee (#23621) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Ez így teljesen OK, hisz' ott van kiemelve általad a véleményed legfontosabb eleme. :K

(#23623) MC Pite válasza #03969024 (#23618) üzenetére


MC Pite
veterán

Tovább megyek; biztos hogy a fa a legtutibb hangfal(láda) alapanyag; vagy ennek szeretjük leginkább a hangját? ;)

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#23624) Patice válasza MC Pite (#23623) üzenetére


Patice
nagyúr

Egyáltalán nem biztos. Csak viszonylag olcsó és könnyű megmunkálni.

Lehetne akár betonból is. :D

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#23625) AMDFan válasza Alpee (#23606) üzenetére


AMDFan
addikt

Nekem az jött le a dologbol, h a pofa sok evnyi kutatás után ki tudja mondani a bát úgy, hogy az alsó ajka a foga mögött van.

Akkor rosszul jött le. Komolyan nem hiszem el, hogy ennyire nem értitek ezt a videót. Azt a hangot kimondta egyszer, rögzítették mikrofonra. A kétféle szájmozgást pedig alátették. Ez a különbség.

A hegedű ki tudja mondani a bá hangot többféleképpen is?

Pontosan az a lényeg, hogy a fickó egyféleképpen mondja ki a hangot, és ezt te kétféleképpen hallhatod. A hegedű is egyféleképpen fog szólni, de attól függően, hogy a 100 ezres van den hul kábel van bekötve vagy az 5 ezres noname, kétféleképpen hallhatod. Ennél jobban nem tudom szájbarágni, és nem is akarom. Ha valaki ezt nem fogja fel azt sajnálom.

UI: Ja még mielőtt beleköt valaki. Én nem állítom ezzel, hogy nincs különbség a kábelek között, mert akár lehet is, ez a példa csak egy hifis analógia a videóban látott szájmozgásos példához.

[ Szerkesztve ]

(#23626) MC Pite válasza Patice (#23624) üzenetére


MC Pite
veterán

Vannak is, illetve egyéb egzotikus anyagokból. Tudom, de akiket hallottam hogy hallottak más anyagból, mind azt mondták hogy szép-szép, de a fának barátságosabb, kellemesebb hangja van (ahogy 'kicsiben' a füles vs hangfal döntésnél is a plusz téren/élményen kívül a fa hangja bizonyosan befolyásoló tényező, nálam legalábbis tuti :) )

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#23627) #71562240 válasza Patice (#23624) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nem csak, hogy lehetne, de van is betonból. Meg gránitból is készítenek. Meg rézből is készítenek... Sokmindenből. Persze drágán.
Egyébként, hogy egy kicsit kiforgassam azt, ahogy a fára most gondoltatok: a fával nincs is baj, nagyon jó hangdoboz alapanyag, csakhogy ritkán használják, mert nem annyira olcsó, és nem annyira könnyű megmunkálni, mint a "fapótlék" anyagokat, lásd MDF, pozdorja...

(#23625) AMDFan: Látod, ez van, megint szájbarágsz, miközben fogalmad sincs, hogy akit "helyesbítesz", az miről beszélt. Annyira nem értetted (megint), hgy miről beszélt a kolléga, hogy ihaj.

[ Szerkesztve ]

(#23628) Skizz válasza #71562240 (#23627) üzenetére


Skizz
addikt

De sok fa túl sűrű hangdoboznak, nem?

(#23629) #71562240 válasza Skizz (#23628) üzenetére


#71562240
törölt tag

Hohó, fa is van sokféle, a balzafától kezdve az általában könnyű-laza fenyőféléken át a dióig és társaiig (pl. teak)! Az mindenesetre jellemző, hogy ha a fa eredeti szerkezetét meghagyva kezeljük (gőzölés, rétegelés...), jobban járunk, mintha felőröljük. Ez sokszor már-már művészet, mint a hangszereknél. És persze nyilvánvaló, hogy azért az MDF is egészen jó alapanyag...

[ Szerkesztve ]

(#23630) Ear001 válasza #71562240 (#23629) üzenetére


Ear001
addikt

Sőt, egészen remek hangú dobozokat gyártók képesek rétegelt lemezre esküdni...

(#23631) Skizz válasza #71562240 (#23629) üzenetére


Skizz
addikt

Tudom, persze, apósjelölt asztalos, én pedig tökéletes hallgatóság. :) Csak arra céloztam, hogy azért akármilyen fából nem lehet jobb doboz, mint mondjuk MDF-ből, csak mert jóval drágább annál.

(#23633) AMDFan válasza #71562240 (#23627) üzenetére


AMDFan
addikt

Annyira nem értetted (megint), hgy miről beszélt a kolléga, hogy ihaj.

Mr. TCP/IP: Felvilágosítanál mit akart mondani a kolléga?

[ Szerkesztve ]

(#23634) #71562240 válasza Ear001 (#23630) üzenetére


#71562240
törölt tag

Én is a rétegelt lemezre esküszöm, amikor dobozt gyártok magamnak. Aztán persze anyagi és technológiai okok miatt részben megalkuszom az MDF-fel... :D

(#23633) AMDFan: Arról beszélt Alpee kolléga, hogy a mellékelt, "opti-akusztikai érzékcsalódást" ábrázoló videó nagyjában-egészében indifferens az itt megvitatott problematika szempontjából. Sapienti sat.

[ Szerkesztve ]

(#23635) Alpee válasza AMDFan (#23625) üzenetére


Alpee
aktív tag

ha ranezek a kabelre, akkor maskepp szol? vagy hogyisvanez?

(#23636) AMDFan válasza Alpee (#23635) üzenetére


AMDFan
addikt

Valami ilyesmiről szól a videó igen.

(#23634) kammerer: nem indifferens. Aki akarja érti, aki nem az meg dugja homokba a fejét.

[ Szerkesztve ]

(#23637) Alpee válasza Skizz (#23631) üzenetére


Alpee
aktív tag

Ezt csak megerositeni tudom. Haver keszitett fenyofabol hangfalat (3 utas, 25cm mellyel) de azok a melyek igencsak eltuntek valahova....
Utana ugyanazzal a hangszoro + valto szettel attert MDF-re es hopp hirtelen megjott a feszes kemeny basszus...

gondolom minel merevebb egy anyag, annal jobb hangladanak.... (a fenyo igencsak puha fa...)

[ Szerkesztve ]

(#23638) dudika10 válasza #71562240 (#23614) üzenetére


dudika10
veterán

Tudnál mutatni egy dokumentált mérést erről?
Ha lehet mérni, akkor egészen biztosan mérték is, amit pedig biztosan dokumentáltak és publikáltak is, de ha nem publikáltak az is jó, ha azt megmondod, hogy kit kell keresnem a témában.
Megoldhatná a kérdéseket ezen téma körül, csatlakozik a topik témájához is, szóval semmi nem akadályoz abban, hogy megossz velünk egy mérést. :N

Hogy lehet bizonyítani valamit amit nem tudsz mérni?
Ezt kifejthetnéd, mert nem tudom elképzelni.

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#23639) python1 válasza dudika10 (#23638) üzenetére


python1
veterán

Google a jó barátja mindenkinek! ;)

(#23640) #71562240 válasza dudika10 (#23638) üzenetére


#71562240
törölt tag

Tudnék mutatni mérést erről. Kb. csilliót.
Nem ott tart a helyzet, amit te most meg akarsz megint oldani, miszerint "ha lehet mérni, akkor egészen biztosan mérték is", illetve hogy "Megoldhatná a kérdéseket ezen téma körül...", hiszen az utóbbi harminc évben csillió mérés is született már, alátámasztva a korábban és azóta keletkezett gyakorlati tapasztalatok tömkelegét (egyébként nem csak hifiben, hanem hibamegoldás szintjén hűtőszekrényektől kezdve televíziókon át kazánvezérlő elektronikákig), tehát a kérdés már mintegy harminc éve nem kérdés, azaz nem tudod te itt most megoldani, merthogy úgymond "meg van oldva". Ezen a fórumon legutóbb mintegy két és fél hónapja volt hasonló a szereplőgárda ugyanebben a témában (nem emlékszel?), akkortájt még valamelyik fórumtárs linkelt is be mérési és elektronika-elméleti dokumentumokat, mondhatni "bizonyítékokat", de te most megint meg akarod oldani, ami már harminc év óta "meg van oldva".

Egyébként pedig, ha csak úgy a hecc kedvéért beírod a google-ba, hogy "villásdugó megfordítása" vagy "villásdugó forgatás", máris elkezdhetsz ismerkedni a témával pro és kontra. Ennél persze vannak sokkal jobb módszerek is, általánosságban újra csak a színvonalas hifi szaklapok (régen magyar nyelven is volt ilyen, lásd Hi-Fi Magazin) olvasgatását és a saját tapasztalatszerzést tudom ajánlani, ha túl akarsz lendülni bizonyos spanyolviasz szintű problémákon.

[ Szerkesztve ]

(#23641) Tamoo


Tamoo
MODERÁTOR

Véleményt még nem tudok alkotni, főleg hogy egy darabig nélkülöznöm kell ez erősítőmet :((( , de egy képet dobhatok a "Pisti féle DIY IC" -ről:

[ Szerkesztve ]

(#23642) dudika10 válasza #71562240 (#23640) üzenetére


dudika10
veterán

A probléma a felesleges vita, nem pedig az, hogy valami változást okoz és valami nem. :U

Hogyne emlékeznék rá, úgy emlékszem egyetlen egy linket vagy hivatkozást nem láttunk Tőled akkor sem, Csak a "bizonyítva már egy évszázada" mondatot ismételgetted.

A google sajnos nem a barátom, ha a keresőszavakat beírom, csak hasonló fórumokat találok, egyetlen egy mérést sem, ami arról szólna, hogy milyen változást okoz a hangban a villásdugó megfordítása. :(
Légyszíves, megosztanál velem egy mérést? :R

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#23643) #71562240 válasza dudika10 (#23642) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nem igaz, a többezer találatban hamar ott vannak méréses "esszék" is.

(#23644) KMT válasza Alpee (#23621) üzenetére


KMT
addikt

"Milyen mérhető paraméterből állapítom meg, hogy egy erősítőnek meleg hangja van vagy magasba húz? (hangfalnál dettó...)"

Torzítások spektrális eloszlása? :U

(#23645) #71562240 válasza #71562240 (#23643) üzenetére


#71562240
törölt tag

Bevezetésnek itt egy csak úgy hirtelen talált. Link. De művelődni művelődéssel érdemes.
Mint korábban is említettem, annak idején jobb híján olyan elenevezés született hifi körökben, miszerint "abszolút fázis" vs "180 fokos fázis".

[ Szerkesztve ]

(#23646) python1 válasza dudika10 (#23642) üzenetére


python1
veterán

Kiragadtam egy oldalról.
"Szólni kell a kísérleti metodikáról is. A méréseket embereken végezzük, tehát rájuk vagyunk utalva, és kénytelenek vagyunk elfogadni megfigyeléseiket. Szubjektív, és egyénenként eltérő jellemzőket kell nekik számszerűsíteni, és leírni. A kísérleti személyek egyszerre töltik be a mérőeszköz és a mérés tárgya szerepét is. Ezen "visszacsatolás a hallásélményről" nagyon fontos a kísérletet végzőnek, ezért gyakran a megfigyelő és a kísérleti alany ugyanaz a személy. Bizonyos esetben a mérést befolyásolja, hogy a kísérleti személy mennyire gyakorlott, azaz kellő tanulási idő alatt jobb eredményeket tud produkálni, miután megszokta, kiismerte a jelet. A vizsgálatokat bekötött szemű emberekkel végzik, hogy a látvány ne befolyásolja őket."

Itt az egész oldal ha érdekel.
Sok ezer található még.

[ Szerkesztve ]

(#23647) Dragon27


Dragon27
senior tag

most jó páran biztos :U : Marantz PM6003 hangfal kimenet A : 4-16 ohms
B 4-16 ohms .
de ha van hangfalam ami 4 ohm de kihasználhatom vele A és B kimenetet egyszerre szóljon
Vagy ha A és B együtt használva csak 8 ohms hangfalat tehetek ?

[ Szerkesztve ]

(#23648) KMT válasza Dragon27 (#23647) üzenetére


KMT
addikt

Két párat csak akkor köthetsz rá, ha legalább 8 ohm-os mindegyik. Egyébként ilyet nem csinálunk, mert úgysem szól jól. :U

(#23649) MC Pite válasza Dragon27 (#23647) üzenetére


MC Pite
veterán

Bikábelezed/biamp egy hangfalra? Rámérsz, ha úgy is 4ohm, akkor mindkét kábel az A-ra menjen.
Ha meg nem, akkor egyértelmű, két hangfal esetén legalább 8ohmos legyen.
Nekem 6ohm, lusta voltam még megmérni hogy híd nélkül biamp módban beköthetem-e :)

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#23650) Dragon27 válasza KMT (#23648) üzenetére


Dragon27
senior tag

MC Pite-is
Jó de a 2 pár esetén mert úgysem szól jól akkor mi értelme a A+B kimenetnek ?
De úgy szerettem volna használni hogy van A 2x 6ohm-os és B 2x 6ohm-os hangfal de ezek szerint a másik párt nem fogom használni ...

erősítők aminek a végfoka 2+2 tranzisztoros ,. kimenet a hangfalakra sztereó nincs AB
De a A+B megoldásnál is 2+2 tranzisztoros ., kimenet a hangfalakra 4 a B honnan kap energiát ? most akkor AB esetén minden kimenethez 1 tranzisztor tartozik .. ?
Ez a AB megoldás kicsit furcsa....

Egyébként mi szól szebben 4,6,8ohm-os mert lehet a 4 hangfalat lecserélem és veszek 1 párt .....

:R

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.