Hirdetés

2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Apple notebookok (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:27

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#118424) Aszpirin


Aszpirin
senior tag

Kicsit vissza az M3 vizekre, hogy ne mindig csak a régi gumicsontokat rágjuk....
Tegnap megjelentetett egy tesztet Luke Miani (szerintem a Mac-releváns jútyuberek egyik legjobbika, és leghitelesebbike), négy gépet hasonlított össze:e: a telejsen alap M2 és M3 Prót, valamint a "nem binnelt" (azaz erősebbik) M2Pro és M3Pro chipre épített 14 colos alapkonfigurációkat (nekem pont olyan van, ami a tesztben az M2Pro MBA, vagyis a 14 colos, 12/19 magos M2Pro chippel szerelt, 16GB RAM-ot és 1TB SSD-t tartalmazó gyári konfig).

A teszt nagyon érdekes, szerintem érdemes végignézni. De nagyon röviden:
- az alap M3 MBP kenterbe veri aoz alap M2 MBP-t minden téren, közben az akkuidő lényegében ugyanaz
- a "fullos" M3Pro chippels szerelt MBP gyári konfig viszont marginálisan jobb csak az M2Pro-s elődjénél, két kivétellel: a raytracing-et igényő munkához szignifikánsan jobb, illetve az akkuideje is nagyon markánsan jobb.

Az tudjuk, hogy a 3nm-es technológia teljesítményben és energiahatékonyságban is szokségképpen előrelépést jelent. De persze a teljesítmény-energiahatékonyság párost egyensúlyozni kell, mert egymás ellen mennek. Az M3 széria mindkettőben előrelépés, kérdé, hogy melyik oldalát akarja kidombirítani az Apple. És itt jön a meglátás: Luke Miani konklúziója az volt, hogy miközben az alap M3 MBP-vel mindenképp nagyot akartak dobni teljesítmény oldali, miközben az energiahatékonyságot szinten tartották, addig ugyanez az M3Pro MBP-nél pont fordítva van: a teljesítményt tartották lényegében szinten (illetve nagyon picit léptek előre), és az energiahatékonyságra mentek rá nagyon. Ezt a 3nm-es technológiában rejlő tertelékokkal érték el, és ezzel magyarázhatóak a látszólagos lebutítások is: 2-vel kevesebb performanciamag és egggyel kevesebb GPU-mag, miközben az összteljesítmény átlagban ugyanaz vagy jobb (néha azért gyengébb), ugyanakkor az akkumulátoridő drasztikusan megnőtt.

Én ezt a stratégiát üdvözlendőnek tartom. A 14-es M2-es MBP-mel az a legnagyobb bajom ugyanis, hogy akkumulátoridő terén "Windowsosan" vielkedik: nagyon elégedetlen vagyok az akkumulátorával, miközben az előd M1 Air-em valami egészen elképesztően jó volt ezen a téren. Nekem önmagában azért, hogy drasztikusan megnőtt az energiahatékonysága, jobban kellene az M3Pro-s MBP, és úgy érzem, hogy ha teljesítményben nagyjából ugyanott is vagyok az M2Pro-mmal, a csapnivaló energiahatákonyság kijavítása miatt megérte volna várnom még egy fél évet az M3Pro MBP-re....

Itt jegyezném meg, a fanyalgóknak: az Apple azon stratégiáját, hogy a várakozásokat alulmúlóan nem volt "akora dobás" az M3, szándékosnak és üzletileg indokoltnak tartom: egyszerűen a 3nm-es technológiába akar még annyi tartalékot hagyni, hogy ne ismétlődjön meg az M2-es széria üzleti fiaskója.
Arra pedig kíváncsi vagyok, hogy az M4-ben már az N3B (második generációs 3nm-es chiptechnológia) lesz-e ami - az M3 gépekben hagyott tartalékkal egybevéve - megfelelő mennyiségű "nagydobás"-t hoz majd...

Itt a link a Luke Miani-féle teszthez, ha valakit érdekel (érdemes megnézni, szerintem): [link]

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Apple notebookok (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.