Hirdetés

2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-08-09 20:41:24

LOGOUT.hu

- kezdőknek infók itt: [link] és itt: [link]
- Drugs Bunny - A sárga kapszula (alapismereteket tartalmazó könyv .pdf formátumban) (alternatív letöltési link)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#173301) aleister válasza HussarF (#173300) üzenetére


aleister
veterán

"a többlet fehérjét úgyis csak szétbontja a szervezet és végül kb. mint szénhidrát hasznosul "

A tesód tök jól mondja. Pontosabban ugyanezt állítja Bence is...meg gondolom a tudomány. :)

Bence úgy lőtte be magának, hogy szurkálta magát vércukor szint mérővel. Ezzel megállapította az ideális CH szintjét, és ebből következtette ki a fehérjét és zsírt. De ő valóban nem sportoló. Meg ez egy elég beteg megoldás.

Kalóriák tekintetében ugyanott vagy a két említett verzióval, igen. Ez egyébként diéta alatt remek kérdés. Tömegelésnél össze lehet hozni lassú felszívódású CH-val, kis zsírral.
Hány kiló vagy? Gondolom tavasszal diéta jön majd?

szerk:
Huh, ez remek kérdés. A fehérjeszintézis alatt én az izomrostokat alkotó új protein sejtek keletkezését értem. Tudtommal ezt a magas mTor aktivitás segíti elő, és a táptalaja a vérben lévő emelkedett leucin szint. Ezért is mondtam félig viccesen, hogy az lenne az ideális, ha az ember infúzióra lenne kötve, és folyamatosan kapná, kis mennyiségben a proteint.

[ Szerkesztve ]

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#173302) HussarF válasza aleister (#173301) üzenetére


HussarF
addikt

Hát ja, erre mondom, hogy majd, ha lesz valaki, aki alacsony fehérjével, meg magas ch-val tud meggyőző before-after képet villantani, majd elgondolkozok rajta, de én nem érek rá arra, hogy egy csomó energiát beleöljek és a végén zsákutcába fussak.

Új protein sejtek? Mármint új izomsejtek? Az lenne a hiperplázia, de, ha jól tudom, ilyen nincs a kifejlett izomban. Ott a sejtek már nem lesznek többen, hanem hipertrófia történik, azaz megnagyobodnak a sejtek. No offense, de ha még azt sem tudjuk, hogy mi a fehérjeszintézis definíciója, akkor minek megy róla a magasröptű vita? ;]

(#173303) aelod válasza aleister (#173299) üzenetére


aelod
veterán

Bence ugyebár azt mondta, hogy az izomszintézis tekintetéből az az optimális, ha adagonként (és kb 3 óránként) 1.5 gramm leucint juttatunk a szervezetbe. Ugye tudod, hogy nem állati forrásból is bevihető ez a mennyiség?

be lehet én nem mondtam, hogy nem csak minek szarakodjak azokkal a mennyiségekkel és rosszabb amino profilokkal ha van egységnyi állatiban több és jobb? Máskülönben a bevitt leucin mennyiségének is van egy küszöb értéke és a felett nincs többlet amit adna. Ha magát a leucint mint aminot nézem akkor is az állati fehérjeforrások tartalmaznak többet. Ha nincs egészségügyi/vagy ideológiai indokod ezeket kerülni akkor felesleges szerintem azon agyalni, hogy a bevitt növényi fehérjékkel számolj, hogy meglegyen a célodnak megfelelő mennyiség/ vagy egészséges legyél (ez is egy relatív fogalom, hogy mi számit annak) . Főleg úgy, hogy te nem számolsz semmit elmondásod szerint.

Leírtam az előzőben is, most is: az immunrendszer vonatkozásában járja körbe a témát. Ami megzavarhatott az az, hogy párhuzamot von az autofágia és az izomépítés között. Egy szóval sem említi, hogy ez a testépítés szempontjából hasznos. Arra tér ki, hogy általánosságban, az immunrendszer szempontjából előnyös év 1-2 ilyen.
Hozzátenném a természetes szelekció pont erről szól.

A böjt az embereken végzett kísérletek alatt valóban javít bizonyos értékeken de a böjtből eredő kalória deficit által és nem maga a böjt miatt.

ha feleslegesen sok proteint viszel be. Ha nincs már szüksége a bevitt fehérjére az izomszövet szintézishez a szervezetnek, akkor cukrot csinál belőle első körben, tehát feleslegesen túráztatod a májad, hasnyálmirigyed, veséd.
Dobálózhatnak 2+ grammnyi értékekkel a "nagyok", csak míg ők egy fénykor után relatív hamar megtérnek a sárba, addig én (és szerintem a legtöbben itt) szeretnénk egy hosszú, egészséges öregkort is megélni.

Itt jönnek ki az egyéni preferenciák. Amire te gondolsz az nem a többlet fehérje által következik be hanem a verseny szerű PED használattól.

HussarF

No offense, de ha még azt sem tudjuk, hogy mi a fehérjeszintézis definíciója, akkor minek megy róla a magasröptű vita?

Olyan dolgokon megy a "vita" ami annyira részletes, hogy az előnyeit egy no offenz de egy hobbi gyúrós nem aknáz ki főleg úgy, hogy azon feszül, hogy 10g aszalt gyümölcs mehet e a reggli zabba vagy sem.

[ Szerkesztve ]

"It's simple, if it jiggles, it's fat."

(#173304) bigmasterg válasza HussarF (#173302) üzenetére


bigmasterg
addikt

Amúgy meg, ahogy Béla megmondta.

(#173305) HussarF válasza bigmasterg (#173304) üzenetére


HussarF
addikt

Nagy klasszikus lett. Ebből is látszik, hogy már öreg vagyok, már akkor láttam ezt a videót, amikor friss volt :DDD

(#173306) aleister válasza HussarF (#173302) üzenetére


aleister
veterán

Úgy tudom, hogy pusztulnak is az izomépülés során az izomrostban lévő sejtek, amik helyett egyrészt újak képződnek, másrészt a meglévő térfogata növekszik. Ha jól emlékszem a definíció szerint a sejtek száma hozzávetőelegesen nem emelkedik.

aelod:
"Olyan dolgokon megy a "vita" ami annyira részletes, hogy az előnyeit egy no offenz de egy hobbi gyúrós nem aknáz ki"

Ezzel egyet is értek, de pont, hogy te erőltetsz rá másokra olyan dolgokat, amik saját elmondásod szerint a mi szintünkön lényegtelenek Gondolok itt a "kevés reggel a 10 gramm fehérjepor"-ra meg a szerinted sokkal jobb, de valójában annyira tán mégsem tejsavó fehérjére. ;)

Részemről én többet nemigen tudok hozzátenni. A tanulmányra a linket még várom, amire lent hivatkoztál, mert érdekel a téma, és végre valami hiteles anyagot is olvashatnék az álláspontod mellett.

[ Szerkesztve ]

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#173307) D1Rect válasza bigmasterg (#173304) üzenetére


D1Rect
félisten

Ha hozzátesszük, hogy "aludj sokat", ezzel lefedi a gyúrással kapcsolatos hasznos információk kb. 90%-át.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#173308) HussarF válasza aleister (#173306) üzenetére


HussarF
addikt

Sztem nem pusztulnak, hanem sérülnek, és a regeneráció során következik be a hipertrófia. De én nem fogok belemenni itt sejtbiológiai vitába. én izmos akarok lenni, nem okos ;] ;]

(#173309) aleister válasza HussarF (#173308) üzenetére


aleister
veterán

:K

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#173310) tibcsi0407 válasza HussarF (#173300) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Itt egy fasza tanulmány : LINK

Idézek a konklúzióból:

In a large meta-analysis, protein intake was shown to promote additional gains in lean body mass beyond those observed with resistance exercise alone; however, beyond a daily intake of 1.6 g/kg body mass per day (up to as high as 2.2 g/kg/day), the additional effects of protein are greatly diminished.

Thus, athletes in energy-balance seeking to optimize the adaptive potential of their resistance-training programs are advised to first ensure that they are consuming ~1.6 g/kg body mass per day of protein, and tailor their dosing strategies to meet this overarching goal.

Egyet pedig, ha diétázol:

Periods of energy restriction result in significant reductions of lean body mass. Lean individuals, and those with more training experience, appear to be more susceptible to reductions in skeletal muscle size relative to heavier, training-naïve individuals. Reductions in LBM are primarily driven by reductions in postabsorptive rates of MPS and a reduced sensitivity to the presence of a protein bolus. To effectively prevent these declines in MPS during both postabsorptive and postprandial periods, daily protein intake have been recommended to be increased to ~2.3–3.1 g/kg/day, and leaner athletes may wish to aim for intakes at the higher end of this range.


Téma benne a 20 grammos adag is, ami akkor jó, ha 3 óránként legalább 20 grammot beviszel. A tököm sem fog 3 óránként kajálni. :D

https://utdetailing.hu/

(#173311) Cs1csó válasza HussarF (#173308) üzenetére


Cs1csó
félisten

én izmos akarok lenni, nem okos vagy szép ;]

(#173312) aleister válasza tibcsi0407 (#173310) üzenetére


aleister
veterán

Köszi a megerősítést a kb 1.6-ot illetően!

A második blokk magyarázat a diétás CH kiesésre. Bár ebben azt nem értem, hogy ha a kieső CH-ból származó energia mennyiséget proteinből pótolja az ember, amiből viszont alapból elég lenne 1.6 g/tskg magához a fehérje szintézishez, akkor ezek szerint a fennmaradó 0.7-1.5 g át fog alakulni a korábban részletezett ok miatt CH-vá.
Tehát kevesebb CH-t és több proteint viszek be, hogy a több proteinből CH-t csináljak. :DDD

Na most kezdtem el nem érteni ezt az egészet. :)

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#173313) tibcsi0407 válasza aleister (#173312) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Ott az izomtömeg megőrzése a cél a magasabb fehérjebevitellel. Valamint a protein emésztése több energiát emészt fel, tehát a resting metabolic rate is emelkedik.

https://utdetailing.hu/

(#173314) aleister válasza tibcsi0407 (#173313) üzenetére


aleister
veterán

Utánanézek, köszi!

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#173315) HussarF válasza aleister (#173312) üzenetére


HussarF
addikt

Amúgy tényleg nem egyértelmű, ha csak ezeket az információkat nézzük. Én arra gondolnék, hogy kalóriadeficitben romlik a fehérjeszintézis hatásfoka, ergo ugyanannyi fehérje képzéséhez több fehérjebevitel kell. Ami végülis logikus lenne, lévén, hogy kalóriadeficitben valószínűleg nem az izomépítés a szervezet prioritása. De ez csak egy tipp.

[ Szerkesztve ]

(#173316) aleister válasza HussarF (#173315) üzenetére


aleister
veterán

"kalóriadeficitben romlik a fehérjeszintézis hatásfoka"

A BV-s ellenvéleményekben kihangsúlyozták, hogy növekvő fehérjebevitel mellett csökken az adott protein hasznosulása:

"Például a tejfehérje BV értéke közel 100 a 0.2 g/kg bevitel esetén. Ahogy a fehérjebevitel növekszik nagyjából az élettani fehérjeszükségleti szintre, 0,5 g/kg, a BV érték csökken kb. 70-re."

Ebből én arra következtetek, hogy 2+ g/tskg esetén ez tovább csökken. Szóval ha az elméleted igaz, és deficitben csökken a fehérjeszintézis mértéke, mindemellett még a sok bevitt fehérje BV-je is romlik, akkor igazán szopó ez a diéta nevű dolog. :D

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#173317) aelod válasza HussarF (#173308) üzenetére


aelod
veterán

Nyárra kiderül :K

"It's simple, if it jiggles, it's fat."

(#173318) HussarF válasza aleister (#173316) üzenetére


HussarF
addikt

Nem kell ezt túlmisztifikálni. Tegyük fel, hogy 100 g fehérjéből szintetizálódik 10 g izom, az 10% hatásfok. Ha beviszel 200 g-ot, akkor már nem fog tudni 20 g-ot szintetizálni belőle a szervezeted, csak mondjuk 15 g-ot. Romlott a hatásfok? Igen. Több izmod lett a több fehérjétől? Igen. Akkor mi a kérdés? Több fehérje -> több izom.
Ha még kalóriadeficitben is vagy és tovább romlana az izomépítés hatásfoka, akkor még több fehérje megoldja a dolgot...

[ Szerkesztve ]

(#173319) Angel2014 válasza Macka (#173298) üzenetére


Angel2014
addikt

Nem igazán..

Ha ezt az életet folytatom és nem kapok észhez nem fogom megélni a 2023.at.

Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#173320) Cs1csó válasza HussarF (#173318) üzenetére


Cs1csó
félisten

A "túlevés" vagy túl sok tápanyag bevitele sem jó mert akkor hízni fog az ember, még jobban terheljük a májunkat, a vesénket, a gyomrunkat stb.
A jó az lenne, ha úgymond mindig optimális tápanyagbevitelt tudnánk elérni, nem menne sok pénzünk pocsékba, nem menne a fölöslegesen bevitt cucc sem kárba és nem híznánk.

(#173321) Speeedfire válasza bigmasterg (#173304) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

A [link] pont erre gondoltam, de nem emlékeztem a pontos szövegre. :DDD

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#173322) aleister válasza Cs1csó (#173320) üzenetére


aleister
veterán

+1

A testkompozíció változtatásnak végül is ez lenne a lényege, de ehhez tényleg számolni meg odafigyelni kell.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#173323) HussarF válasza Cs1csó (#173320) üzenetére


HussarF
addikt

Te amúgy izmos vagy? ;]

(#173324) Cs1csó válasza HussarF (#173323) üzenetére


Cs1csó
félisten

:N

(régebben edzettem akkor néztem ki valahogy de komoly definiált izomzatom soha nem volt inkább endomorf típus vagyok nagyon oda kellene figyelnem, hogy megfelelően látszódjon)

[ Szerkesztve ]

(#173325) OPiiPO válasza HussarF (#173323) üzenetére


OPiiPO
addikt

összefoglalóba vele :D

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#173326) HussarF válasza OPiiPO (#173325) üzenetére


HussarF
addikt

Minden más felesleges az összefoglalóban ;]

(#173327) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Ha jól értem, akkor itt most mindenki izmos? :U

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#173328) Cs1csó válasza Speeedfire (#173327) üzenetére


Cs1csó
félisten

Nekem az összes izmom megvan. :DDD

(#173329) tibcsi0407 válasza Speeedfire (#173327) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Én most nem. :D
De kb 1,5 év kihagyás után nem is várok csodákat. Nyárra stabil leszek. ;)
Jelenleg kb napi 2000-2200 kcal+ heti 3 edzés a program, aztán meglátjuk.

https://utdetailing.hu/

(#173330) aelod válasza Speeedfire (#173327) üzenetére


aelod
veterán

A testépítés az illúziók sportja.

"It's simple, if it jiggles, it's fat."

(#173331) Speeedfire válasza tibcsi0407 (#173329) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Azért van ott izom bőven. :D
Talán idén nyárra nekem is sikerül nekem is a 15% tzs :K


aelod: Hát ez így van. Én minden bántás nékül, nem is értem a versenyzőket. Teljesen szubjektív, hogy ki nyer. Illetve nem tudom szoktad-e nézni a dietgainz interjúkat ott is volt pár versenyző, aki bíró is volt és elmondták, hogy sokszor előre le voltak osztva a lapok.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#173332) tibcsi0407 válasza Speeedfire (#173331) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Reméljük marad is a végére ☺️

https://utdetailing.hu/

(#173333) Predator2


Predator2
addikt

Helló

Egyéni étrend készítését esetleg vállalja valamelyikőtök? Vagy ismertek olyan szakit aki segítene?

Köszönöm előre is.

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#173334) D1Rect válasza Predator2 (#173333) üzenetére


D1Rect
félisten

Bp-en van lehetőség, hogy változatos "gyúrós" kaját lehet rendelni.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#173335) Predator2 válasza D1Rect (#173334) üzenetére


Predator2
addikt

Vidéki vagyok.

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#173336) Angel2014 válasza Speeedfire (#173327) üzenetére


Angel2014
addikt

Itt?? Mindenki

Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#173337) aelod válasza Speeedfire (#173331) üzenetére


aelod
veterán

Hát azért nem feltétlenül, hiszen izmosság, szimmetria és kondíció (szárazság ha úgy tetszik) a három kritérium ami alapján kellene pontozni.
Nézem igen, én is voltam ilyen versenyen mint versenyző.

Ezt azok csinálják elsősorban akik szeretik.

"It's simple, if it jiggles, it's fat."

(#173338) Speeedfire válasza tibcsi0407 (#173332) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Biztos marad, max nem mind. De cserébe a forma jó lesz :D


D1Rect: Honnan szoktál ilyen kaját rendelni? Én heti 1x szoktam cégnél az interfood-tól, ott minden makrót írnak. De a legtöbb helyen nincs makró, vagy heroin áron van, vagy nem szállítanak ki.


aelod: Én ahogy nézem a legtöbb versenyen aki a nagyobb az nyer, mindegy az arány.
Persze, ehhez kell egyfajta kattantság, hogy végig csinálja valaki. :B

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#173339) D1Rect válasza Speeedfire (#173338) üzenetére


D1Rect
félisten

Sehonnan, a csajommal beszélgettük és ő nézegette, de csak Bp-en talált.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#173340) Angel2014 válasza D1Rect (#173334) üzenetére


Angel2014
addikt

Csirke és marha is van.

És változatos és árban is jók...[link]

XL csomag 1500 Ft

[ Szerkesztve ]

Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#173341) tibcsi0407 válasza Angel2014 (#173340) üzenetére


tibcsi0407
félisten

200g csirkemellért nagyon jó ajánlat. Ja nem :D
Diétában is 400-500 csak az ebéd.

https://utdetailing.hu/

(#173342) D1Rect válasza tibcsi0407 (#173341) üzenetére


D1Rect
félisten

Szorozd be az órabéreddel az elkészítésre fordított időt és add hozzá az alapanyaghoz!

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#173343) tibcsi0407 válasza D1Rect (#173342) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Az én órabéremmel g*cidrága lenne, de szerencsére van egy feleségem, aki jelenleg nem dolgozik. :U
Egyébként Xiaomi fritőzben 18 perc, előkészíteni 5 perc. Az 23 perc. Ha az asszony nem csinálná meg, akkor is rászánnám ezt a brutális időmennyiséget.

Ezek a cégek pontosan az ilyen lusta hozzáálláson gazdagodnak meg és kérhetnek annyit, amennyit akarnak.
Ha valamire ráírod, hogy fit, healthy, vagy esetleg köze van az esküvőkhöz, kisbabákhoz, akkor többszörös szorzóval tudod eladni, elég szomorú, hogy itt tart a világ.

[ Szerkesztve ]

https://utdetailing.hu/

(#173344) D1Rect válasza tibcsi0407 (#173343) üzenetére


D1Rect
félisten

"Az én órabéremmel g*cidrága lenne"
Ez a lényeg, mindenkinek 24(- alvás = 14-16) órája van.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#173345) tibcsi0407 válasza D1Rect (#173344) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Nem ez a lényeg, pontosan az ilyen hülye konzumer-felfogás miatt lehet bármit, bármennyiért eladni.
A lényeg az, hogy bár anyagi dolgokkal kapcsolatban nem panaszkodom, nem is véletlenül tartok ott, ahol.
Megnézem, hogy mire költöm el a pénzem és nem költenék havi 90 ezret csak csirkemellre, ami egyébként 20 ezer Ft-ot ér.
Ez évi 840 ezer Ft különbség, ami már szabad szemmel is látható összeg. Itt pedig még csak az ebédről beszéltünk, a kaja többi része hol van? (ha üzleti szemmel nézzük, egy már majdnem kiadja az egyik szoftverem éves követési díját, ami pedig befektetés és megtérül)

Nem akarok vitát generálni, valakiből ezeknek a cégeknek is meg kell élni, de biztos nem én leszek az.
Ez pont olyan amúgy, mint amikor az öltözőben azon háborog valaki, hogy alsó sori szekrényt kapott. Ember, eljössz edzeni, de lehajolni már para? :D Csak ennyire kényelmesek manapság az emberek, ami eléggé aggasztó.

[ Szerkesztve ]

https://utdetailing.hu/

(#173346) D1Rect válasza tibcsi0407 (#173345) üzenetére


D1Rect
félisten

Kész étel =/= alapanyag.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#173347) tibcsi0407 válasza D1Rect (#173346) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Dehogynem. Szinte semmi nem kell egy gyúrós csirkemellre. Ja arra célzol, hogy nekik a bekerülési költség miatt kell ennyiért adni, akkor naiv vagy.

https://utdetailing.hu/

(#173348) D1Rect válasza tibcsi0407 (#173347) üzenetére


D1Rect
félisten

Én azt értem, hogy neked úgy tűnik, hogy a nyers csirke és az ebéd nagyon hasonló, mert van egy hozzáadott feleség.

Azt lenne jó megértened, hogy alapból ez nincsen így.
A nyers hús ára egy töredéke annak a költségnek ami az ebédednél jelentkezik.
Ha a saját órabéreddel beszorzod azt a fél órát, már ott vagy, hogy ez bizony nem drága, mert gyakorlatilag időt tudsz vásárolni.
De ugyanez igaz a bejárónővel is, ha ő óránként 2000Ft-ért takarít, te meg óránként keresel 2500Ft-ot, neked már jobban megéri dolgozni mint otthon takarítani.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#173349) aelod válasza tibcsi0407 (#173347) üzenetére


aelod
veterán

Irodában dolgozom és fel nem fogom, hogy emberek minden nap lemennek ebédelni a helyi "étterembe" ahol egy menü (kb a 10 éves unokaöcsém nem lakik jól vele) 1800Ft. Ha nem azt veszi simán 2e ft egy ebéd.
Az a baj, hogy az emberek lusták.
Meglepődve kérdezik tőlem, hogy mi minden napra főzünk? Általában 2 napra szoktunk és ha megnézed mennyi egy kiló hús (mell, comb stb) jobban kijössz árban mintha készen vennéd.

[ Szerkesztve ]

"It's simple, if it jiggles, it's fat."

(#173350) Madwe válasza D1Rect (#173348) üzenetére


Madwe
nagyúr

Egyrészt ebbe akkor még belevehetjük, hogy áramot fogyaszt az ember, mosogatószert, vizet, s eszközeit használja (degradálódnak) de ez minimális költség.

viszont a ráfordított idő s órabérrel vitatkoznék: egyrészt ésszerű ember mealprepel s előre főz nagyobb adagokat (ezt is lehet váltotatosan, minden nap máshogy fűszerezed végén, máshogy kombinálod őket stb) s közel se jön ki étkezésenként fél órára. heti adagomra fordított mealprep összesen ha 3 óra, de ebbe benne van a reggeli zabkása elkészítésén túl az ebéd, vacsora s minden egyéb…
s eleve mealprep alatt lehet sorozatot nézni, podcastet hallgatni, zenét hallgatni. Home office világában meg unalmas meeting alatt letudni - konkrétan még pénzt is keresel alatta.

a takaritónős példád is csak akkor állja meg a helyét ha:
- a takarítást munkának éled meg. Sokaknak kikapcsolódás
- amikor nem takarítasz, akkor helyette dolgoznál
- s eleve órabérben vagy vállalkozó, nem pedig egy fix béres alkalmazott

s ugyanez igaz a kajás részre is. Én pl szeretek főzni, s eleve zavar ha valamit nem én készítettem el. Mert pontosan tudom, ha valaki más készíti el, akkor ő a minimális ráfordított energiára, minimális anyagköltségre s maximális profitra megy. én pedig pénzt s energiát nem sajnálok a kajámtól s a pihenésemtől sem.
de alap esetben az megállja a helyét. Eleve egyetértek a mondandóddal valamennyire, de azért árnyaltabb a helyzet, ezt próbáltam megtenni (de ennél még sokkal árnyaltabb)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.