Lájk
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
Lájk
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
Köszönöm
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
Én azt hittem csak só van a kenyérben. Melyik a jobb a bolti vagy a saját? De most őszintén.
Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]
Ettem már finomabbat amit úgy vettem , de a saját is nagyon jó, főleg ha rendelkezel megfelelő tapasztalattal , és kísérletező alkat vagy . Így úgy tudod formálni mint alakra, mint ízvilágra ami végül verhetetlen lesz számodra .
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
Sonkát, hagymát is tettünk bele, mikor stögettünk itthon ilyet
Mutogatni való hater díszpinty
(#6) Hieronymus válasza Luck Dragon (#4) üzenetére
Nem lehet összehasonlítani az otthoni és a kézműves kenyeret.
A kézműveshez kenyérhez elegendő három összetevő és egy nagyon jó kemence. Liszt, víz és só. Az élesztőgombákat a levegő biztosítja.
A kenyérsütő gépek esetében többet kell trükközni. Rövid a kelesztési idő. Nem lehet előmelegíteni a sütőt.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
Viszont az, hogy a 'saját kezeddel készíted' és teljesen ehető...felbecsülhetetlen...
[ Szerkesztve ]
(#8) Luck Dragon válasza Hieronymus (#6) üzenetére
Ebben teljesen igazad van.
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
Nekünk ez a recept vált be:
350 ml víz
1 evőkanál olaj
1 teáskanál só (sima só, az örlős sóval nem lett jó)
3 teskanál cukor
1 instant élesző
500 g liszt (sima bl55, a lidl-ös liszttel tömörebb lett, a többivel jó)
Ízesítésként lehet beletenni instant kakaóport némi tejjel, vagy aszalt gyümölcsöt meg mazsolát. A lisztet pedig 1/3 vagy max 1/2-ed arányban le lehet cserélni rozs vagy rízslisztre.
Release the cable hounds!
Az gáz ha a receptből levágtam hogy ez a 7. program (Expressz) a receptfüzetben? Mi is ezt toljuk évek óta (covidos süssünk otthon mánia mond valamit? ) ugyanilyen géppel, este bekészítjük a gyerekekkel, reggelre megsül, meglepően szinte tökéletes.
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
Melyik a jobb a bolti vagy a saját? De most őszintén.
Ha nem tudsz hozzáférni nagyon jó minőségű kovászos kenyérhez (a legtöbb kovászos/kovászosnak mondott kenyér is sajnos hulladék minőségű), akkor az otthon sütött kenyered simán hozni fogja a bolti szintjét, de ha belejöttél, akkor általában jobb is lesz sokkal olcsóbban (az írásban szereplő recept energiaköltség nélkül ~250-300 forintra jön ki). Az élesztőn érdemes spórolni, a liszten nem, abból én ragaszkodnék egy jól bevált márkához (nem árt, ha nem ingadozik nagyon a sikértartalma), a fűszerezéssel pedig érdemes kísérletezni, mehet bele szárított paradicsom, mindenféle mag, nekem ez a fűszerkeverék vált be.
Az otthoni kenyér egyedül a minőségi kovászossal nem tudja felvenni a versenyt, ami még egy hét múlva is kenyér, mint a Budapesten elérhető Pano vagy a Panificio il Basilico termékei, igaz, ezek lényegesen drágábbak is.
Én akkor kezdtem el kenyeret sütni (pre covid, ha már említve lett, mint sokaknál a változtatás hajtóereje ), amikor rájöttem, hogy a közelemben az összes pékség szemetet gyárt (beleértve egy kézműves pékséget is), a korábban jónak nevezhető kenyerek is átmentek idővel rosszba, és hiába váltottam mindig a következő aktuálisan jóra, eljutottam oda, hogy nem volt mire váltani.
És akkor álltam le sok évnyi kenyérsütés után, amikor rátaláltam a Panóra a Kifli kínálatában, és rájöttem, akármennyire is jobb vagyok a piaci kínálat majdnem egészénél, az sokkal jobb, mint amit valaha is el fogok/tudok érni otthoni körülmények között. Persze ha sikerül elrontani az időzítést, és kifut a rendelt kenyér, akkor ugrik is be a sütőbe a saját.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
"de ha belejöttél, akkor általában jobb is lesz"
Az első itthoni sütésünk fényévekkel jobb volt, mint amit általában (mert óccó) veszünk a Spúrban... csak valamivel drágább is + rengeteg idő, szóval inkább vesszük.
Mutogatni való hater díszpinty
Régóta nézegetek kenyérsütő gépet de mivel nincs tapasztalatom e téren (sem ) nem tudtam melyiket válasszam, annyi típus van, márka, méret. Azt sem tudom h nekem kell összegyúrni vagy csak belepakolom az összetevőket szimplán. És mennyi idő amig kisüt egy kenyeret 1-2 óra?
Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]
~Másfél, de programfüggő. Lehet azt is állítani, hogy mennyire legyen barna a kenyér héja. Megdagasztja helyetted, de van dagasztás nélküli program is, ha nagyon benne van a kezedben a bugi. Hagyni kell kihűlni csukott fedővel a végén, ha szabadlevegőn hüleszted, akkor betonkemény lesz a külseje, de ez is liszt- és arányfüggő. Ne a legaljából válassz. Ilyenek. A kísérletezés része legalább olyan izgalmas mint a sajátkezűség, otthonkészültség.
(#11) dqdb, mi a titkuk? (Pano)
[ Szerkesztve ]
Az a nagyon komoly, hogyha ugyan azokat a szar alapanyagoakt használod, mint az ipar, akkor is jobb minőséget kapsz.
Egyébként anyám egész életében sütötte, msot is, kb a 10. ilyen gépét nyúzza szét.
De ezután jönnek a fokozatok, amikor majd belejössz akkor sütőben sütöd. meg mehet a kreativitás, kalács jellggel, meg magokkal, teljes kiőrlés, bio gabona stb.
A helyezt az, hogy ez a jövő, az embereknek újra meg kell tanulniuk kenyeret sütni.
Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!
Attól függ:
- ha szarul csinálod akkor szar lesz. ha jól, akkor jobb, mint az olcsó bolti.
- de a drága bolti is jó, sőt jobb, csak mondjuk arányaiban 4-5x annyi kerül.
(#11) dqdb:
Kovid és a szabi kovász közössége megvolt? Egyébként én nem annyira szeretem a kovászost, de ha muszáj akkor le lehet élni vele egy életet.
(#13) pusszycat:
Ócsó kendit. Kezdetnek elég. Megnézel 3 yt videót a témában. Bedobálod az alapanyagoakt és várod a végeredményt. Megdagaszt, keleszt és süt is neked.
Aztán vagy jó lesz vagy:
goto 10
Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!
Barátnőm egyből sütővel kezdte, marha jó lett, szerintem kb. nem is lehet nagyon elrontani, ha alapvetően követed az eljárást
Mutogatni való hater díszpinty
Célom a tovább fejlődés nyilván , ahogyan időm engedi.
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
Milyen géped van? A kenyér amit kisüt mennyi súlyra?
Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]
1, Lidl , SilverCrest 360597
2, Fogalmam sincs , sosem mertem le. De tuti meg van az 1Kg
3, Miért forgatod mindig a szemed
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
Az a töprengés jele. Vagy erősen gondolkodom jel. Az egy kg. az pont jó. Anyámmal és hugival lakom. Sajnos leszavazták mondván van már elég "lom" a konyhában. Mikro sütő, tv, forró levegő sütő, meg kütyü itt, kütyü ott. Nem fér igaz de kell.
Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]
ezekbe a kis gépekbe a 2 lapátosba is kisebbe gondolkozz, 1 kilót ne tégy bele. 1 kg lisztból vagy 1,5 kg kenyér lesz. 0,5 kg-al kezd.
Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!
gondolom akkor nem tud megdagadni, mert zárt helyen van, és összecsoffad
Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]
Ja hogy az a töprengés jele, én azt hittem valami gúny .
Lehet van kisebb típusa , amit jobban elfogadnának a családtagok . Nekem ennyiből jobb, meg kérdezem magamtól, (kell?—> Még nem vetted meg? —> Nem?!—>És mire vársz?—>Jó-jó)
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
Hmmm, neked nincs húgod, tesó, egyke vagy?
Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]
Az élesztő tud a gyenge pont lenni, ha nem jó, akkor nem keleszti meg. Anyám nagyon sokat szívott vacak élesztőkkel.
Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!
Ezt a véleményt nem osztom. Én mindenféle élesztőt próbáltam a 3 év alatt mióta sütjük a kenyeret. Sokkal többet számít hogy mennyire jól dagaszt a gép, és milyen hőmérsékleten keleszti a tésztát és meddig.
Release the cable hounds!
Lidles instant élesztővel sosem volt gondom. Egyszer nem kelt meg a kenyér, mert elfelejtettem belerakni .
Itt az én tuti receptem:
- nedves dolgok a gép aljába:
240g víz
3 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet (nem sima hanem valami finom, pl.: fehérbor vagy balzsam)
1 evőkanál só
Ezeket mikróban megmelegítem kicsit, elkavarom és megy a gépbe
- száraz dolgok:
- 500 g liszt (garat malmos lisztet használok (bl-80) ezt tetszőlegesen keverem valami mással, pl: 450 / 50 bl-80 / rozs vagy: 400 / 100 bl-80 / teljeskiőrlésű
- 1 száraz élesztő (vagy szárított? )
- 2 evőkanál cukor (nád)
- ha úgyvan "tuningnak" teszek bele: köménymagot / hagymát / kurkumát
Ezeket jól összekeverem és mehet a gépbe.
A gépen semmit nem állítgatok mert alapból az 1-es programon van, 750 g-os kenyeren és közepes sütésen, csak nyomom a start gombot. 3 óra és készen van
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
Kipróbálom hétvégén szerintem
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
Úgy két hete csináltam meg első kenyerem.. csak úgy gondoltam "megpróbálom".
Az eddigi próbálkozások egy része:
[link]
Viszont nincs kenyérsütőm se rendes méretű sütőm csak egy ilyen "mini" Orion izé amibe maximum fél kilós kenyér fér be (ráadásul évek alatt a lapos tálcája is elveszett, csak a rács van meg bele).
Első próbálkozások fokhagymás kenyérrel mentek (olyan receptet találtam), forma nélkül. Az utóbbi pár kenyeret egy ikeás "tepsi" szerüségben csináltam [link].
Időközben megnéztem pár másik receptet (összehasonlítva azzal amit "használtam"), a sütő "viselkedéséhez" igazítottam a sütési időt.
Egyenlőre a sima kenyér irányába vittem vissza a receptet, jelenleg kb így néz ki:
315G list
1 tk só
1 tk cukor
1 tk száraz élesztő
1 tk olaj
2 dl langyos víz
összekeverem 2 órát áll, megint keverem 1 óra pihi, formába rakom 30 perc pihi
előmelegített sütőbe rakom alul 25-30percig sütöm, felül 10 percig sütöm ...
így jó az eredmény.
A sütő meg.. elvileg tud alsó-felső sütést egyidőben, de annyira elcseszett konstrukció, hogy olyankor a termosztátja azt se tudja hány fokra van beállítva és visszaesik a hőmérséklet (folyamatosan ki-be kapcsol). A tapasztalatom az, nem jó használni az adott üzemódot kb semmire. külön kell alul vagy felül kapcsolni .
De a végeredmény jó. olyan 450-480gramm körüllire jön ki, attól függően mennyire sikerül pontosan "megálni" a lisztel amikor szórom (mérlegen mérem, de vissza nem szedem azért ha pont kicsit akkor szalad meg amikor már csak kicsi hiányzott).
[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5
Máshoz, illetve máshogy jó a kovászos, mint az élesztős. Nem kötelező a kovászost szeretni. Azért írom, mert látom, van egy ilyen kimondatlan kényszer, íratlan szabály az embereknél, hogy a kovászost jobbnak kell értékelni, kevesen vallják be, ha nem jött be. Én mindkettőt szeretem. Feltét- és kedv függő. A járulékos eü. hatásairól nem írok hosszan, ne bonyolítsuk, mindkettőnek lehet jó és rossz, egyénfüggő. Ami viszont általánosan kijelenthető, hogy a gyorsélesztő tényleg jobban emeli a vércukrot, önmagában is. Ehhez jön hozzá a liszt milyensége, fajtája.
bejegyzés Kenyér