Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-01-27 18:53:21

LOGOUT.hu

Telekom (vezetékes telefon, IP / kábel / műholdas TV, xDSL / kábel / optinet)

Figyelem! Fontos!
Felhívnánk mindenki figyelmét, hogy, aki hatósági karanténban vagy önkéntes karanténban van, esetleg beteg, köhög, lázas stb, annál sem a hibajavítás, sem a létesítés nem fog megtörténni, hanem halasztásra kerülnek!
Kérlek titeket, csak akkor hívjátok a szerelőket ha tényleg semmi bajotok nincs (bár ez sem garancia semmire)!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#129401) kopa1 válasza .:ZS:. (#129400) üzenetére


kopa1
aktív tag

Fentebb kimondtad a lényeget: Árérzékeny.

Elhiheted, sok konstrukciót megkérdeztünk már keresztbe-kasul az ügyfelektől. A legtöbb előfizető 2-300 Ft környékén megáll, ennél többet nem lenne hajlandó fizetni erősebb routerért. (És feljebb váltásnál pont ezért cseréljük most is az AC-t --> AX-re pl.)

És mi is lenne a prémium eszköz? Mert ami neked prémium, az egy Cisco/Mikrotik szinten konfigurálható eszköz lenne, míg a legtöbb előfizetőnek az erős WiFi, a GUI-t éltetében nem látta még és nem is fogja. Illetve az is furán jönne ki, ha a Passtrough, Portforward és egyéb cuccokat kivennénk egyik napról a másikra és azt mondanánk, hogy mostmár fizess érte :)
Hátha egyszer eljön az az idő, amikor tényleg edukált lesz a társadalom, de addig pedig nem éri meg egy 1%-os előfizetői rétegre külön konstrukcióval kijönni a lakossági szegmensbe.
Minden másra meg ott vannak az üzleti és nagyvállalati szolgáltatások, ahol tényleg bármit megcsinálunk :)

"a kommentek mindennemű egyezése a valósággal csupán a véletlen műve..."

(#129402) DevKiller válasza kopa1 (#129401) üzenetére


DevKiller
senior tag

:R :R :R :R

HONOR 50 5G 128/6 GB (Telekom HU/ Telekom HU)

(#129403) kopa1 válasza kopa1 (#129401) üzenetére


kopa1
aktív tag

Ja és egy fontos dolog. Mivel pár évvel előre kell mindig gondolkodni, mire egy vendor ezt megcsinálja, ha van javaslatotok, hogy milyen "prémium" funkciókat látnátok egy pro-consumer HGW-ben, írjátok meg nyugodtan aztán hátha sikerül becsatornáznom őket a megfelelő helyekre.
(és pls ne a hardcore "majd én beállítok minden VLAN-t magamnak" szinten gondolkodjatok, hanem mik lennének azok a funkciók, amik ha meglennének nem kapcsolnátok passthroughba)

"a kommentek mindennemű egyezése a valósággal csupán a véletlen műve..."

(#129404) qnadam válasza kopa1 (#129401) üzenetére


qnadam
veterán

plusz ott van, hogy olyan eszközt nem fognak kiadni, amit a kedves üf jobban szétkonfigolhat, hogy utána plusz erőforrást kössön le a helyreállítás.

az esetleg tetszene, ha lenne optikán egy szolgáltatói/elfogadott sfp modul, de az meg már annyira durván rétegigény, hogy nagyon :)

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#129405) devil-k válasza .:ZS:. (#129400) üzenetére


devil-k
nagyúr

A Diginél 250 Ft/hó az AX-es router bérlése.

- mozi bolondéria -

(#129406) #46824192 válasza .:ZS:. (#129400) üzenetére


#46824192
törölt tag

Szerintem meg nem kell ide semmilyen extra prémium eszköz. Hiszen az eszköz már adott, vas van benne amennyi kell (legalábbis 1-2 eszközt már megnéztem). Egyszerűen csak nem kellene szoftveresen rommá butítani, és olyan szintekre lesüllyedni , hogy egy port forward elnevezésében a szóköz vagy kötőjel már tiltott karakter, önáló életre kelő DLNA ami használhatalan USB portot akar igénybevenni(de ezeket már többször leírtam), nem akarom részletezni.

Bőven tudnák ezek azt a szintet , amit egy 20+ ezer forintos mezei router, csak sajnos mai napig nem derül ki , ki a hunyó. A bugoktól hemzsegő szoftverek miatt a telekom a gyártóra mutogat egyfolytában. De könyörgöm, valaki a telekomtól kiengedte a bugokat.
Nyakam a nagy húsos fa tőkére , hogy ha már CSAK a firmware-t író gyártó a hibás mindenért , a magenta felületet poénból zöldre cserélné , 1000 telekom fejes nyomná a piros gombot , hogy ez így biztosan nem fog kimenni. Miért? Mert ez prioritás , ez rossz fényt vetne a cégre. De a bug az nem , mert azt le lehet tolni a userek 99% -ának a torkán, mert működik? működik! akkor meg jó van az úgy. Ez mind kényelmi szolgáltatás úgyhogy maradj csendbe! A maradék 1% meg majd ugasson itt a fórumban , senkit nem zavar.

Szóval szerintem két járható út lenne. Az árérzékenységet figyelembevéve, képezni egy tényleg csak pár száz forintos +kiadást , de akkor ezért cserébe a meglévő vasakra értelmes firmwaret-t pakolni.Ha már jól csomagosítva ad IPTV-t és belekényszerít egy routerba , akkor legalább megadhatnák a döntést , hogy egy kis apróért ROUTER legyen belőle.
A többieknek meg akit semennyire sem érdekel és a gui-t sem fogja látni soha egyszerűen meghagyni ami most van, Nekik teljesen mindegy.

Mondjuk én annak örülnék a legjobban ha koaxon beszereléskor a kezembe adná a szerelő az utp végét (mint pl. optikán a 2. session) és van rajta internet , akár pppoe csatlakozással. Majd azzal én eldöntöm mit akarok , és nem egy telekom által kitalált jóvanazúgy valami keserítené meg az életemet.

@kopa1 :DD
[link] Prémium funkciók ??? :C
Maradjunk már meg a realitások talaján, és egyelőre arra törekedjetek , hogy ami van az működjön rendesen. Nekem a mai napra már az is nagy előrelépés lenne , ha várakozás és/vagy sütik törlése nélkül vissza tudnék lépni a GUI felületre. Ha már ezt megoldanád vinnék egy láda sört azonnal

[ Szerkesztve ]

(#129407) Abel-0101 válasza Kaba (#129396) üzenetére


Abel-0101
aktív tag

Ez, hogy nem kötelező jelezniük, ez egy marhaság...
Ha tudtam volna, hogy ilyen sz*r boxot adnak nem is kértem volna..

(#129408) #46824192 válasza Abel-0101 (#129407) üzenetére


#46824192
törölt tag

xy (nem tudom pontosan) napig, jogod van indoklás nélkül elállni mindenféle kötbér nélkül !!

(#129409) Kaba válasza #46824192 (#129408) üzenetére


Kaba
veterán

14 napos elállás van.

(#129410) vampire17 válasza #46824192 (#129406) üzenetére


vampire17
addikt

Naaagy +1! Bar en teljesen elegedett vagyok a passthrough lehetosegevel, pont hidegen hagyna mit tud/nem tud a T-s eszkoz... Sajna csak az IPTV miatt szivok...

Sztm erre kene valamit kitalalni (minen mas penzkidabas, fejlesztes reszrol, mert soha az eletben nem terul meg):
Folosleges a T-nek fejleszteni, a "teljes szabadsaghoz" ugyis tenyleg csak a sajat eszkoz a megoldas. Akinek meg erre van igenye (valoszinuleg amugy kb a felhasznalok kevesebb mint egy szazaleka) Ugyis megveszi/kiepiti a sajatot. En inkabb abba az iranyba mennek el, hogy a lehetoseget meg tudjam adni az ugyfelnek erre, minden korulmenyek kozott. (akar IPTV-vel is)

Mondjuk pl ha felhivom a supportot, akkor meg tudjon adni olyan adatokat, amivel a sajat eszkozt be tudom allitani. Fel legyenek erre keszitve a supportosok.

[ Szerkesztve ]

(#129411) Abel-0101 válasza Kaba (#129409) üzenetére


Abel-0101
aktív tag

Sajnos máf eltelt 2-3hónap.
Nem is voltam otthon 2Hónapot...
De ez... Hogy hazajövök és már nem megy az egy kapcsolós funkció, elszomorított

(#129412) villamos válasza kopa1 (#129401) üzenetére


villamos
őstag

Szerintem is ostoba ötlet. Visszafele kellene haladni inkább, ne kelljen, ne lehessen szolgáltatói eszközben semmit sem állítgatni, meg konfigurálni meg egyéb, kell adni egy hozzáférési pontot, egy usernév-jelszó kombót, aztán majd a tisztelt előfizető eldönti szépen, hogy erre a pontra milyen eszközt hálózatot bármit alakít ki magának vagy sem.
Mint régen a dialcom1200. Volt rajta egy 11, meg egy 45 azt csókolom...
Vagy optikánál volt a 850A berendezés, az egyik kanócon jött a net (de csak azon), a többin meg az iptv (meg telefon)

[ Szerkesztve ]

Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!

(#129413) .:ZS:. válasza kopa1 (#129403) üzenetére


.:ZS:.
senior tag

Végülis igazat kell adjak boxoslaca írásának [#19406]. Valóban kevesebb értelme lenne egy prémium eszköznek, ha normálisan meglennének csinálva szoftveresen azok amik akár most is vannak.

Egyébként, hogy pár dolgot mondjak ami szerintem korántsem cisco/mikrotik szint:

- Első és furcsamód talán a legfontosabb is, amivel a user először szembe találkozik, az a felület. Én még nem találkoztam olyan T-s eszközzel aminek kicsit is adtak volna arra, hogy: kinézzen valahogy + működjön is. Egy jó mobil appról már álmodni se mernék (netán integrálva a Telekom appba, na jó térjünk vissza a földre)
- Hanem is cutting edge, de up to date WiFi technológia, nem évekre lemaradva a piaci eszközöktől.
- Konkrétabb feature pl legalább egy nyamvadt static LAG, hogy egy NAS-t be lehessen értelmesen kötni 1G-nél nagyobb sebességgel. (persze, persze majd a 2,5G, de könyörgöm LACP-t sem nagy dolog implementálni, nem hogy static LAG-ot, ha BCM chip van benne még az API hívást is megmondom hozzá...)
- Esetleg parental control, használható FW (consumer szintű)
- Több LAN port?
- VPN szerver? Bár ezt lehet már tudják, meg mondom őszintén ezt sose néztem meg, ha van már akkor sztornó

Egyébként úgy általánosságban versenyképes legyen egy középkategóriás Asus/TP-Link/stb routerrel, hogy még csak véletlenül se jusson az eszembe, hogy jobban járnék azzal ha valamit utána kötnék.

[ Szerkesztve ]

(#129414) repro


repro
tag

Sziasztok!
Segítséget kérnék.
A telekom régi modemjét le kellett cserélni egy Technicolor FG2233 MAG modemre gigaerős net szolgáltatás miatt.
Miután a modem a padláson van az egyik LAN portjáról lehoztam ethernettel a alásban levő Asus RT-AC66U routerre. ( Merlint használok)
A rajta levő Download Master lassabban tölt le, mint eddig.
Van valakinek tanácsa?
Előre is köszönöm

(#129415) adika4444 válasza kopa1 (#129403) üzenetére


adika4444
addikt

Dedikált port, ami alapból passtrough. Így nem akarnám átkapcsolni :DDD ;]
Egyébként én az IPv6 fejlesztésének örülnék nagyon, ez még a MikroTik-nek is gond (scriptelni kell), hogy a változó IPv6 prefix után hiába fix az EUI64-es címe (MAC-ból generálva) a gépemnek, még sem tudok olyan tűzfalszabályt csinálni, amivel erre az eszközre beengedem a forgalmat, de másokra nem. Legutóbb a 3890-es koax Sagem-ben néztem.

Illetve valami modem mód koaxon sem lenne rossz, IPTV mellett, akár úgy, hogy egy erre dedikált porton lehessen kérni DHCP klienssel IP-címet. Jelenleg az a baj, hogy ha duplaNAT-tal üzemel is a v4, a Sagem 3890-re kapott /56-os prefixből nem lehet kérni /64-et saját routerre.

Egyébként én teljesen elégedett vagyok a passtrough lehetőségével optikán, ha bekapcsolom, csak rajtam múlik, mit tud az eszköz, amire kapom az IPv4 címet és most már IPv6 prefixet.

üdv, adika4444

(#129416) adika4444 válasza repro (#129414) üzenetére


adika4444
addikt

Mivel a padláson van, gondolom a Wi-Fi-jét nem használod, és a routing képességeire sincs szükség ha jól értem. Kapcsold be a PPPoE Passtrough-t, onnantól az ASUS-szal kell a PPPoE-t intézni, vagy is annak a hardveres képességei fogják behatárolni, mit tud kihozni az 1000/1000-ből.

üdv, adika4444

(#129417) dkess válasza kopa1 (#129403) üzenetére


dkess
őstag

Előre elnézést kérek a hsz -em hossza miatt.

Amennyiben megnézed, hogy .:ZS:. (#129400) milyen hsz -re reagált, akkor ott lenne néhány ötlet.

Pl. kétévente ezt az "extra" opciókat meg lehetne újítani és hűségvállalással a hűség idejére törlesztővel (bérleti díjjal) be lehetne nevezni opciókra. Aztán lehet kérni a cserét az újabb technológiás cuccokra, ha lejárt a hűség és újraindítani a konstrukciót. Ennek ügyfélmegtartó ereje is lenne, mert pl. OK, hogy mondjuk drágábbra jönne ki, mint egy saját router (főleg alsókategóriással összehasonlítva), de cserébe mindig a legújabb technológia lenne és nem kell vesződni/fizetni saját router vétellel/eladással stb. Kb. olyan, mint az autó lízing a havi fizetővel - no de négyévente új autóba ülök mindig (+ szervíz és egyéb szolgáltatások).

Extrákra is írtam példát. Ugye már most is lehet mesh WiFi -t venni (ethernet backhaul támogatása azért legyen alap). Két év múlva pl. jöhetne a WiFi 6E és multigigabit -es RJ45 portokkal felvértezett változat - pláne, hogy már most is van 2/1 Gbps internet.

Mondok két példát. Ugye most van itt egy kolléga aki a vadonatúj (most fogják bekötni a 2/1 -et hozzá) szolgáltatás mellé keresgél saját routeres megoldást egy 450 nm -es 3 szintes házba. Hát nem két fillér lesz a vége (nagyjából megvan, hogy mit akar), ha valamennyire ki is szeretné használni a multigigabit előnyeit és még értelmes (elegendő spatial stream számmal) AX -es mesh WiFi -t is szeretne ethernet backhaul alapokon ...

A másik a sajátom. Pár hónapja elérhető nálam a T optikai hálózat - akár a 2/1 -es internettel. Jelenleg 1000/300 van egy másik szolgáltatótól, TV, vezetékes- és mobiltelefon (mobilinternettel). Ugyanakkor T -s telefonszámom is van (Westel -es korból még) - két SIM -et használok.

Itthon a kábelezés látszólag megoldott. Koax minden helyiségbe, akár több is. Két külön LAN - az egyik gigabit, a másik 2.5 Gbe. Minden a falban, falicsatlakozókkal. Saját router (amit nem akarok lecserélni) multigigabit -et is támogató 10 Gbe RJ45 portokkal, VLAN -okat is támogat (ez nem érdekes most), de most jön a feketeleves: IGMP Proxy/Snooping -ot nem támogat - azaz az IPTV -t nem tudom keresztülhajtani rajta. Annyi fali RJ45 csatlakozó meg nincs, hogy a TV -knél feláldozzak egyet-egyet, hogy az ONT -tól legyen direkt kapcsolat ide.

Árérzékenység kérdésköre. A T szolgáltatás több, mint a duplájába kerül (OK, persze jobb is elméletileg) mindent egybeszámolva. Szóval aki ezt választja az nem biztos, hogy "annyira" árérzékeny. A T -s hölggyel kétszer is beszéltem telefonon - igazából amit elsőnél mondtam, hogy pl. MoCA 2.5 -n gondolkodtam (a koax hálózat véletlenül pont az ONT -tól ágazik szét mindenhova és a koax -ok véletlenül pont a TV -khez mennek ...). Legközelebb Németországból tudnék ilyet rendelni - nem horror az ára, de van. Meg persze "macera" ...

Namost, pl. amennyiben a hölgy a második telefonbeszélgetés folyamán mondott volna egy olyat például az ezen tépelődő ügyféljelöltnek, hogy "figyeljen Uram, OK - a havidíj több, mint a duplája de 2 db STB -ig megoldjuk a 3 egységes (csillag topológia) MoCA 2.5 -öt két év hűségért cserébe. Na, csapjon a kezembe". Ott és akkor "elgyengültem" volna ... :) (zárójelben: a splitter frekvenciátvitele nálam 5-2400 MHz, jó minőségű koax kábelekkel, de mondjuk az utóbbi annyira nem szempont - azaz ilyen MoCA 2.5 vagy G.hn ment volna gond nélkül)

Amúgy általánosságban sem lenne butaság egy ilyen opcionális MoCA 2.5 vagy G.hn (koax -os - nem a PowerLine) egy olyan szolgáltatásnál, ahol az új STB -k on-demand meg visszanézős dolgai internetet is igényelnek (nagyobb sávszéligény). Nomeg olyan ügyféljelölteknél, ahol előtte koax -os kábelTV -s megoldás volt/van. Sok helyen a koax hálózat komolyabb (OK, nem nálam), mint az UTP ...

Nem tudom - ötletelésnek megteszi?

(#129418) repro válasza adika4444 (#129416) üzenetére


repro
tag

Köszönöm!
Mobiltelon használjuk a lakás wifit.
a PPPoE Passtrough-t hol kell bekapcsolni?

(#129419) Ear001 válasza villamos (#129412) üzenetére


Ear001
addikt

Ez nekem is tetszik. Alapáron egy végponti eszköz amiből kijön egy csatlakozón az internet. Optikánál mondjuk bírnám, ha lenne SFP+ lehetőség meg rezes kijárat, azt csókolom, a többit megoldom én.

(#129420) dkess válasza Ear001 (#129419) üzenetére


dkess
őstag

"SFP+ lehetőség" (pl. a holland T engedi) esetén ONT sem kellene ... :)

(#129421) .:ZS:. válasza villamos (#129412) üzenetére


.:ZS:.
senior tag

Ez papíron jól hangzik, és addig jó is ameddig minden működik. Abban a pillanatban, hogy valami nem ok, egy hibaelhárítási rémálom. Egyrészt a szerelők tudása korántsem homogén, van aki pl ért az IP/Ethernet dolgokhoz elég jól, van aki meg kevésbé és jelenleg nem is kell nekik igazából mivel minden automatikusan be van állítva.

Egy kis tanmese hogy szemléltessem a problémát. Szülőknél pár évvel ezelőtt olyan HGW volt amelyiken konkrétan használhatatlan volt a wifi, napi szinten többször kifagyott az egész ha be volt kapcsolva rajta. Emelett a dhcp is “olykor” elfelejtett címet adni rajta. Ezt megelégelve beüzemeltem egy már akkor is jó régi tp-linket ap módban (LAN-LAN összekötve) router kikapcs rajta de a dhcp-t bekapcsoltam, a hgw-n meg kilőttem a dhcp-t. Ment is tökéletesen. Csináltam is egy rajzot meg leírást mi hogy van ha egyszer szerelő menne hozzájuk tudjon róla. Jött a szokásos koax betegség elmásztak a jelszintek, szakadozott net, hibabejelentés. Szerelő kiment, papírt nyílván nem nézte meg, kapásból kitépte a tp-linket a hálóból, majd mindent újraindított. Ezután 1 órán keresztül szerencsétlenkedett hogy miért nem megy az IPTV egyáltalán (nyílván nem kapott címet). Miután család ismét felhívta ra a figyelmet, hogy talán nézze már meg mégis a papírt, nem viccből van, végül csak kiszúrta a csupa nagybetűvel írt felkiáltójelezett szöveget miszerint a dhcp ki van kapcsolva a hgw-ben. Erre dühében megresetelte az egészet, megfenyegette anyámékat hogy a következő ilyen kiszállás 30.000 lesz és elviharzott úgy hogy a valódi hibát nem oldotta meg…

Na akkor most képzeld el, hogy ha egy ilyen egyszerű konfigot nem sikerült átlátni a szakembernek akkor mi lenne a mindenféle valóban ciscos/mikrotikos csoda konfigokkal. Ráfognák mindenre is hogy biztos nálad van a hiba Te meg ez életbe nem bizonyítod be neki az ellenkezőjét neki mert nem feltétlen ért hozzá. Arról nem beszélve hogy ha meg tényleg esetleg nálad van a hiba és a szerelő eltölt nálad órákat majd ezt esetleg utólag kiszámlázzák, akkor azt nem biztos hogy jó néven fogod venni.

Ezzel véletlenül sem akartam általánosítani a szerelők között, de van ilyenre is példa meg ennek az ellenkezőjére is.

(#129422) szpetyko válasza kopa1 (#129403) üzenetére


szpetyko
csendes tag

Én már annak is örülnék, ha minél kisebbek lennének a modemek (és elég ha csak a modem funkciót tudja, nem kell routernek lennie), és kevesebb áramot fogyasztanának (tűzforró a stb és a modem is).

(#129423) #46824192 válasza .:ZS:. (#129421) üzenetére


#46824192
törölt tag

jelenleg nem is kell nekik igazából mivel minden automatikusan be van állítva

Ez a kulcs mondat és itt kezdődnek a gondok. Amikor itt van a szerelő, három router van a lakásban , amit el is magyarázok ,hogy pontosan hogyan és miért ,de képtelen ezt az információ áradatot feldolgozni.

"Biztos hogy itt van valami elkötve, azért nincs internet"
:)

Igen a az utp kábelek olyanok , hogy csak úgy elkötik magukat még nem vagyok itthon. Meg nyilvan a saját rendszerem ellenőrzése nélkül bekockáztatom a potya kiszállási díjat.

Ezzel azt gondolom elmondtam minden lényeges infót a véleményemmel kapcsolatban.
És akinek nem inge.......

(#129424) sziszi-fuszi válasza #46824192 (#129423) üzenetére


sziszi-fuszi
senior tag

Miért lenne köze a szerelőnek a te lokális hálózathoz köze? Te olyan topológiát és olyan eszközökkel alakítasz ki, amilyet akarsz. A technikusok naponta mennek több helyre. Gondold végig, hogy hány topológiát és eszközt kellene "megérteni", sőt érteni hozzá. Havonta akár több száz lehet. Képtelenség. A T-nek az a dolga, hogy az ethernet átadási pontig működjön minden. Minden további csak és kizárólag a "jófejségükön" múlik.

Mi alá kell írás?

(#129425) szaboi6512


szaboi6512
őstag

Azt lehet tudni hogy 1000/25-ös nethez milyen eszközt telepítenek? (Koax)?
Köszi

ASUS RT-AX58U "Ez kizárt dolog,mert nem tudom!"

(#129426) .:ZS:. válasza sziszi-fuszi (#129424) üzenetére


.:ZS:.
senior tag

Ez pont az IPTV miatt nem igaz. Ha így lenne, akkor lenne az amit a többiek mondanak, vagyis hogy ők átadják az ethernet linket a többi meg a Te dolgod. Mivel az IPTV igényel némi speckó beállítást, így inkább adják az eszköz felkonfigurálva mintsem keressék mindenki eszközébe miért nem megy a multicast meg az igmp. Bármennyire is bosszantó ez, mert nekem nem okozna gondot beállítani, meg tudom érteni, hogy ezt nem feltétlen akarják a userre bízni. Én éppen ezért gondolom, hogy arra kellene maximális hangsúlyt fordítani arra, hogy az eszköz amit adnak az tiptop legyen.

Egyébként lehetne speciálisan kezelni azokat is akik mondjuk valóban csak ethernet kapcsolatot akarnak, minden mást megoldanak maguknak. Ebben az esetben kellene egy tesztelő eszköz a szerelőknek, amivel kimegy rádugja a bejövő kábel végére, ha azon minden zöld akkor a usernél van a hiba és mondhatja neki hogy most vagy elmegy vagy óránként x összeg műszaki support.

[ Szerkesztve ]

(#129427) sziszi-fuszi válasza .:ZS:. (#129426) üzenetére


sziszi-fuszi
senior tag

Hol mondja azt a T, hogy te az ő aktív eszköze után bármit is betehetsz, ha IPTV szolgáltatásod van? Sehol. Elvileg ebből 3 db lehet. Ezeket a portokat akár fel is konfigolhatnák úgy, hogy semmi más nem megy rajtuk. (Van ilyen szolgálató.) Az egy Ethernet átadási pont, ahol az ő hálózati aktív eszköze és a set-top-box között nem lehet semmi, az Ethernet kábelen kívül. Marad 1 port a usernek internetre. Soha sehol nem mondja a T (üzleti előfizetőknek talán), hogy ő komplett hálózati megoldásokat kínál a lakosság részére. (Bár hozzáteszem, én a helyükben külön szolgáltatásként simán bevezetném. Mostanra talán abban a nagyságrendben, ahol ők üzemelnek, már rendkívül rentábilis is lenne.) , Ők internetet és IPTV-t szolgáltatnak. A többi csak világító dísz, ajándék a karácsonyfán és alatta.

Mi alá kell írás?

(#129428) Kaba válasza szaboi6512 (#129425) üzenetére


Kaba
veterán

Valószínű Sagemcom 3890,ha nem lenne raktáron akkor Kaon CG3000.

(#129429) Roland-87 válasza .:ZS:. (#129421) üzenetére


Roland-87
aktív tag

Mennyire ismerős a szitu, nekem egyszer egy "kedves" szerelő már attól fel volt háborodva hogy említeni merészeltem a jelszintek beszakadását, mert hogy ahhoz nekem semmi közöm és ha rajta múlna letiltaná hogy meg lehessen nézni, utána a helyszíni szemle során (mivel szokásos hgw cserével indultunk) észrevett egy routert az ablakban, és onnantól nem tudott lejönni a témáról hogy a saját router okoz mindent is, elmondtam neki hogy bár van saját routerem de az amit ő lát egy kültéri vadkamerához csatlakozik és nincs összekötve a hgw-vel sőt a saját másik routeremmel se ami a hgw-hez csatlakozik, az egy különálló fizikailag elszeparált hálózat része, de innentől a téma az volt jajj a kamera nem támogaott, azt kössem le mert attól van minden hiba, hiába mondtam el bárhogy hogy a kamerának semmi köze az egészhez, nincs összekötve semmilyen módon a telekomos hálózattal a bűnös onnantól az volt, ki is kellett kapcsoljam mert annyira biztos volt benne, persze később mégis kiderült hogy 2 oszlopon is beázott a tap illetve az erősítő is szarul volt beállítva, tehát igen a szerelők szeretnek az egyszerű megoldásra törekedni és arra fogni mindent, ha ezt nem tudják jön a hgw csere, egyszer kétszer háromszor, aztán talán eljön a nap hogy felmennek az oszlopra is mérni.

(#129430) .:ZS:. válasza sziszi-fuszi (#129427) üzenetére


.:ZS:.
senior tag

Ezt most nem biztos, hogy értem. Szerintem otthoni felhasznalás tekintetèben a hgw egy “komplett hálózati megoldás” hiszen, switch, router, nat, wifi egyben ami be is határolja a további lehetőségeket.

(#129431) #46824192 válasza sziszi-fuszi (#129424) üzenetére


#46824192
törölt tag

Engedjük már el ezt a technikusozást, mert én még egyel sem találkoztam 10 év alatt, de szerintem más sem. Elhiszem hogy vannak, de velük biztosan nem találkozik a mezei user !!

Én nem kértem ,hogy meg kell érteni , viszont cserébe nem is kell belekötni csípőből..
Le kell választani az én "elkötésem" és lehet az átadási pontot javítani. Egész véletlenül mégsem az elkötésem volt a hibás :N

Szóval ne technikusozz nekem , amikor idejön az ember és 3 perc után tisztán látszik , hogy egy hetes gyorstalpalón végezte el a szakmát és 10-12 bemagolt alapvető tenni valón kívül vége a filmnek.

Bár hazudok , találkoztam egyel , sőt még később is beszéltünk párszor telefonon , mert értette amit csinál , lehetett tőle sok okosat tanulni és lelkiismeretesen dolgozott.
Viszont még ő sem merte magát így nevezni ,csak egy szerelőnek ,pedig vakon és félrészegen is garantáltanan kifújja bárki más orrát azok közül akik a mi környékünkön vannak/voltak.

Továbbra is tartom ,hogy akinem nem inge ne vegye magára. Akinek meg igen az nyugodtan és gondolkozzon ,higy ez e az a szakma ami neki való!

Bocs ha nyers voltam, de ez az indokolatlan és alaptalan fényezés nekem felveri az agyvizem.

(#129432) sziszi-fuszi válasza .:ZS:. (#129430) üzenetére


sziszi-fuszi
senior tag

Ők most csak egy "multifunkciós" eszközt adnak, nem komplex hálózatüzemeltetést. Azért nem írtam pontosabban, mert sok helyen van még modem, más helyen HGW, megint más helyeken meg ONT. A hálózatüzemeltetés alatt azt értem amit egy cégnél is értenek alatta. Ha kell akkor akár szerver, vagy nas üzemeltetésétől kezdve az okos otthonokig mindent beleértve, ami csatlakozik vagy csatlakozhat hálózathoz. A paletta ma már sok esetben szélesebb, mint cégek esetében.
Ha nem arra válaszoltam amire vonatkozott a kérdés, akkor lécci pontosíts.

Mi alá kell írás?

(#129433) Samen80


Samen80
csendes tag

Sziasztok!
Lenne egy kis problémám,hátha tud valaki segíteni.
Kábel tévénk volt 4tvn,majd iptv,először 1 boxal, majd 3box,és egy tvn maradt a kábel.Eddig nem is nagyon volt gond azzal amin kábelen jött,de ma este nem volt adás rajta,illetve csak"kockás"kép.Le akartam jelenteni hibának,de a számlán már nem szerepel,h lenne ilyen szolgáltatás csak az iptv,net,telefon.
Van valami lehetőség,h box nélkül tudjam ott nézni azt a kb 36csatornát?
Mondjuk azt sem értem miért nem szerepel már a számlán.
Segítséget előre is köszönöm

(#129434) sziszi-fuszi válasza #46824192 (#129431) üzenetére


sziszi-fuszi
senior tag

Tudod, mint mindenben itt is vannak lépcsőfokok. Aki kimegy és madzagot húz, beteszi az előre beállított eszközt. Neki nem feladata a felhasználói cuccok ismerete és működésük pontos megértése, a hálózati beállítások elsajátítása, a protokollok és layerek pontos ismerete és alkalmazása a végponti eszközöktől a nagyberendezésekig. Ráadásul a T-től sem várható el, hogy mérnök képzettségű emberek járjanak ki házhoz madzagolni, és olykor a userek hülyeségeit hallgatni. Az is van ám gazdagon! Kérdezz meg néhány ügyfélszolgálaton dolgozót. Ami a technikus, nem technikus párost illeti, gőzünk nincs róla, hogy milyen képzettséggel megy ki valaki. Nekem már volt (még évtizedekkel ezelőtt) olyan alkalmazottam, akit ilyen bekötés alkalmával ismertem meg, és vettem fel, s így derült ki, hogy diplomás. És találkoztam a másik véglettel is, hogy pékből képezték át 2 hét alatt. De amit ott megtanítottak neki, és amiből levizsgázott azt jól tudta.Nem kellene őket ennyire lenézni! Mindenre és mindennek az ellenkezőjére is lehet példát hozni.
Ha pedig úgy érzed, hogy jobban tudod nála, akkor el kell neki mondani és el kell küldeni, hogy majd te megoldod a gondot. Vagy azzal is lehet kezdeni, hogy megkéred, hogy válassza le a helyi hálót teljesen a T-s hálózatról és a saját eszközeikig nézze meg, és keresse meg a hibát és javítsa ki. Akkor nem lehet gond. S mi több, akár várhatod a T-s emberkét úgy, hogy ezt te már meg is tetted. Senki nem tiltja meg.

Mi alá kell írás?

(#129435) poli27 válasza repro (#129414) üzenetére


poli27
veterán

sztem 100mbit en csatlakozik, elkötötted az up kábelt...

(#129436) .:ZS:.


.:ZS:.
senior tag

Szerintem elbeszéltünk egymás mellett, amiről Te beszélsz, az megint egy teljesen más kategória, lehet egyszer lesz de nem belátható időn belül szerintem.

Ettől függetlenül a hgw/ont nem csak simán adja az ethernet linket mint a régi modemek, annál jóval több.

(#129437) szaboi6512 válasza Kaba (#129428) üzenetére


szaboi6512
őstag

Köszi:R

ASUS RT-AX58U "Ez kizárt dolog,mert nem tudom!"

(#129438) nafikra


nafikra
tag

sziasztok.

ha adott egy telekom elofizetes iptv telefon net kombo egyik helyszinen.

a másik helyszinen pedig egy telekom net elofizetes.

atviheto e az elso helyszinrol a settop box a masodik helyszinre es bekotheto e az hogy működjön?

[ Szerkesztve ]

(#129439) #46824192 válasza sziszi-fuszi (#129434) üzenetére


#46824192
törölt tag

Nincs itt semmi gond, hidd el én mindenkit kávéval és üdítővel várok. Nyilván kezdhetem úgy ,hogy leválasztom a saját eszközeim, de miért is tenném ezt ,ha egyszer én a tesztet elvégeztem és ezekben nem találtam hibát??!
Innentől kezdve én azt állítom ,hogy a hiba nem nálam van.
(Ne feledjük ,hogy ez mint kiderült így is volt) Ha a szerelő szerint ennek pont a fordítottja áll fent , akkor valassza le és mindenki foglalkozzon a saját eszközeivel.
Mellesleg a levalasztás sem feltétlenül megoldható részemről , mert egyik szerelő sem dugta még vissza (nem , nem is kell) viszont ha ki van húzva , akkor a gyerekeimnek nincs mese nézés még haza nem érek. Így nekem jobb ha bedugva marad.

Ha pedig úgy érzed, hogy jobban tudod nála, akkor el kell neki mondani és el kell küldeni, hogy majd te megoldod a gondot.

Légyszi, ne gyere olyannal ami saját magadnak is ellentmond, hiszen épp Te mondtad (teljesen jogosan) ,hogy az átadási pontig a telekomé. Magyarul ha akarnám sem lehetne lehetőségem megoldani.

Egyébként pedig egyszerű a történet , ugyanis ahol nem madzagot kell húzni, oda nem madzaghúzó embert küldök ki. Nekem a logika alapvetően azt diktálja ,hogy ha megérkeznék valahová szerelni/szakadozó netet javítani ,első dolgom levalasztani minden nem telekom eszközt és a saját dolgomra koncentrálni. De sajnos ez nem így történt , és hozzáteszem Roland-87 kamera sztorija is megér egy külön misét.

[ Szerkesztve ]

(#129440) Kaba válasza nafikra (#129438) üzenetére


Kaba
veterán

Átvihető.Telekomos net esetén működni fog.

(#129441) Caboose


Caboose
tag

Szervusztok!

Egy kis problémában kérnék segítséget.
Szolgáltatóváltás után a múlt héten került üzembehelyezésre kettő darab iptv box (hosszú sztori, de az internetet már vagy két hónapjra bekötötték). Az egyik box közvetlenül a modemből kapja a netet, a másik egy switchen (gigabites Tp-link) és egy access pointban működő routeren (Asus RT-N12) keresztül. A mai nap folyamán ezt az access pointot kellett kicserélnem, mert valamiért nem akart működni a wifije. Azóta viszont csak pár másodpercig jön be a tv adás, aztán megakad a kép és a hang. Ha csatornát váltok akkor megint megy pár másodpercig majd megáll. Újraindítottam, áramtalanítottam, de nem javult a helyzet. Ha közvetlenül a switchbe dugom a boxot sem változik semmi. Ezen kívül minden rendben működik, még a tékában is sikerült elindítanom valami random ingyenes filmet. A másik boxon minden működik és az internet is hibátlan. Természetesen felvettem a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, ahol a modem majd a box újraindítását javasolták, ami nem hozott változást, pedig háromszor is megcsináltam.

Van valakinek valami ötlete? Előre is köszönöm!

(#129442) dkess válasza Caboose (#129441) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

A gigabites Tp-link micsoda? Bár ezzel valszínűleg nem lesz gond, mert jó volt előtte is ...

Mire cserélted ki az Asus RT-N12 -t? Az is AP módban van? Egyébként, ha előtte ott hagyod a Asus RT-N12 -t kikapcsolat WiFi -vel (azaz kvázi csak switch -ként használva) és erre dugod az STB -t akkor jó (csak próbaképpen)?

(#129443) kopa1 válasza Caboose (#129441) üzenetére


kopa1
aktív tag

Valami megfogja az IPTV multicast forgalmát. Milyen típus a másik? Az is AP módban van? Ill ha megcseréled a két boxot rögtön látszik, hogy a belső hálóddal lesz a baj

"a kommentek mindennemű egyezése a valósággal csupán a véletlen műve..."

(#129444) Caboose válasza dkess (#129442) üzenetére


Caboose
tag

A switch pontos típusa: TP-LINK TL-SG105.

A "Régi" Asus RT-N12D1-et azért kellett kicserélni, mert egész egyszerűen nem lehetett felcsatlakozni rá wifin keresztül. A TV gond nélkül ment. Egyébként egy hasonló Asus RT-N12E-re cseréltem (ez volt kéznél). Természetesen AP módban van ez is. Majd holnap megnézem a "régi" routerrel kikapcsolt wifivel mit mutat. Mondjuk, ha közvetlenül a switchből az "új" AP kihagyásával sem működik, akkor nem sok esélyét látom, hogy a régi routert visszarakva megjavulna, de ki tudja.

kopa1: Megnézem, hogy megcserélt boxokkal mit mutat holnap.

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#129445) Dino69


Dino69
aktív tag

Sziasztok.

Az normális, hogy lan-on nem, viszont wifin meg működik az Android box?? Kiírta hogy nem tud csatlakozni, majd mikor beállítottam wifire, onnantól most úgy megy :B

(#129446) villamos válasza .:ZS:. (#129421) üzenetére


villamos
őstag

Nem értem hogy mégis mi a csuda köze van a cég alkalmazottjának a te saját otthoni eszkábálmányodhoz? :F
Hiba esetén mindössze annyi dolga lenne, hogy minden idegen cókmókot lehúz az eszközről, rádugja a saját pici lipilapi laptopját, belép, és vagy működik, vagy nem. Ha működik akkor a hiba az ön készülékében van. Ha így sem, akkor kezdődik hogy szétnéz a saját háza táján.

De azt sem értem hogy folyamatosan megy itt a gyötrődés iptv -vel mert valamelyik nagyokos kitalálta, nehogy még egy vezetéket be kelljen húzni az stb meg a hgw közé, inkább berak közé mindenféle szedett-vedett okosságot, és aztán megy a nagy csudálkozás hogy nemmegy... :D

[ Szerkesztve ]

Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!

(#129447) Taktoj


Taktoj
aktív tag

Sziasztok. Pár hete léptem át vodától Magenta 1 s nek. Majdnem minden szép s jó, a problémára hátha van megoldás egyéb eszköz közbeiktatásával kérdéssel fordulok hozzátok.

Szimetrikus ezres net van, Technicolor routert kaptunk hozzá. Ebbe lan kábelen csatlakozik 1 smart box 1 pc 1 xbox s egy switch. A switchbe plusz 2tv s egy 1 smartbox csatlakozik. Gigabites a switch.
Egyik problémám a piszok gyenge wifi jel egy 10 centis falon keresztül 2 méterre a routertől sokszor nagyon keveset tud, sokszor 1 telefonon 1v1 s játékkal játszva max 1 tizedmásodpercre elmegy a net, ami az online játéknál elég nagy probléma. Eközben ha megy bármi xbox vagy wifis más telefon ott nem érzékelhető a kihagyás.

A másik probléma a wifin mérhető néha kritikán aluli letoöltési sebesség telefonos sebességméresi appban... Max 40mbit...

Mi lehet a megoldás, hibajegyet még nem tettem , igazából napi negyedórát játszok, nekem beleférne...de a vodánál nem voltak wifis problémáim ezért kicsit bosszant.

Köszönöm előre is ha valaki érdemben tud tippet, tanácsot adni.

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, mit veszel ki belőle.

(#129448) dkess válasza Caboose (#129444) üzenetére


dkess
őstag

A switch (TL-SG105) OK.

A két N12 -nek ugyanaz a beállítása kivétel nélkül minden tekintetben?

@Taktoj, #129447

Milyen az a telefon? Az ONT -al egy szobában milyen sebességet mérsz vele? Itt is vannak kihagyások?

Másik telefonnal az ONT -al egy szobában illetve a másik szobából?

Sok WiFi kliens van?

(#129449) Taktoj válasza dkess (#129448) üzenetére


Taktoj
aktív tag

Több telefonnal is produkálja, xiaomi 4x, huawei mate 10 pro, poco m3 pro, ez utóbbi viszonylag újabb készülék.

Az ONT al egy szobábán illetve a másik irányban egy tömörebb hangszigetelt falon keresztül is 200/300 a sebesség.

A kihagyások minden esetben előfordulnak, ezért gondoltam hogy talán kicsi a belső antenna kapacitása, hogy béreljünk inkább okoswifit?

De jó lenne ha ezt eltudnám kerülni s vásárolnék inkább valami olyat ami megbízhatóan stabil netet biztosítana wifin.

Akár már 1 wifi kliens nél is simán produkálja, amikor csak én vagyok itthon, máskor egyébként nem engednek játszani😏

[ Szerkesztve ]

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, mit veszel ki belőle.

(#129450) Nor-b


Nor-b
csendes tag

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy nem-e lenne valakinek RTL Most Plusz aktiváló kódja, elvileg nagy családi csomag mellé jár és a telekom alkalmazásban lehet megtalálni a kódot. Barátnőm rágja a fülem, hogy visszaakarja nézni a házasodna a gazdát, de nem tudjuk mert prémium fiók szükséges hozzá. Ha debreceni vagy pár csokira vagy sörre is meghívlak hálam jeléül :R :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.