Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
-
LOGOUT
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz
bacus
üzenetére
Én se azt mondtam, hogy ne lenne használható utassal, csak azt mondtam, hogy ekkor már kezd kicsit karcsú lenni. Persze az is hozzátartozik a történethez, hogy én egymagam majdnem 100kg vagyok. No mindegy, egyelőre teljesen jó ez a 650-es CBR, de érzem, hogy egyszer még lesz ebből valami 750-900-as nagyobb motor

-
Somatom
veterán
válasz
bacus
üzenetére
Akkor neked egy Lotus Omegád van? Attól nekem sem kéne jobb.

-
martonx
veterán
válasz
norbert1998
üzenetére
500-ast semmiképpen se, pláne ha folyton utassal mész! Ha már feljebb lépsz, akkor szvsz 600 köbcentinél indul a motorozás.
-
bacus
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
"Amúgy nem akarok annyival jobb motort venni. Ezek a karbis, még szerelhető dolgok megfelelnek"
Ja, most így gondolod. Tudod amikor sikerült lecserélnem egy dacia 1410 tlx-t egy opel kadett kombira, akkor pont így gondoltam
Mindent tudott, amire nekem szükségem volt. Aztán lett egy vectra, majd egy omega. (ez még megvan
) Szóval 18 éve mikor megvettem az omegát, akkor azt mondtam, hogy nem kell jobb, sőt most is azt mondom !, de újabb, az jó lenne..Motorral is így voltam, vettem egy 1 hengeres léghűtéses suzukit, mert városban rohangászni, ügyfélhez kimenni minek jobb, és levisz épp Balatonra is. 2 hónap után már biztos volt, hogy elbaxtam
, utána jött a dl, amire 2 évig mondtam, mindent tud, abs jó lett volna, de mi baja? Fillérek volt az üzemben tartása..., csak aztán kipróbáltam egy 2008as 1200as bmw-t, igaz szerintem ha valami újabb hondát, yamahát próbáltam volna is lehet elkap a gépszíj.. Érdekes módon 2017es dl-en is ültem, az is jobb volt mint az én 2004-esem, de nem volt nagy különbség.A legjobb tanács amit én a pénztárcádnak adhatok, ha elégedett vagy egy motorral, soha ne próbálj ki másik típust !

-
Tamás9x
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
Érdemes lenne átszámolni, hogy a 2* jogsi vagy egy kis tuning, és várni a korlátlanig érné meg jobban, dusíthatnád a keveréket picit, másik bütyköstengely, sportszűrő, nagyobb injektor, vagy karbi nem tudom ezen mi van.

RA541: De elég ekkora terheléshez, mert tudnia kell, csak ha jól megpakolod akkor már egy nehezebb és ugyanolyan lőerős motor lomhább lesz mint egy könyebb és ugyan oylan lóerős motor. Első a kényelem, arra értettem az ülést és lengéscsilapítást.
-
RA541
csendes tag
válasz
Tamás9x
üzenetére
Olyat szeretnék, ami injektoros és ABS-szel szerelt. Inkább a túra, sporttúra vonal tetszik.
Igen, próbálni remélem lesz lehetőség vásárlás előtt.
Akkor ezek szerint egy ilyen kategóriás motor futóműve nem elég már ekkora terheléshez, mint a két személy, illetve csomagok? Mert akkor alkatrész csere helyett érdemes lenne nagyobb kategóriában gondolkozni. -
norbert1998
nagyúr
válasz
bacus
üzenetére
Azért ha belegondolsz, hogy Szombathelyről Balatonr avagy Tisza tó-ra, hogy tartsd az országúti tempót, 10-11 ezres fordulatot kér, akkor át tudod érezni, hogy nem járja ez így. Lesz A, mindenképp, de majd később még.
Amúgy nem akarok annyival jobb motort venni. Ezek a karbis, még szerelhető dolgok megfelelnek

-
Madwe
nagyúr
válasz
norbert1998
üzenetére
Szoktak teljesítményt mérni út szélén, pont az ilyenek miatt, ha kifognak az fájni fog

-
A Zéé
addikt
válasz
norbert1998
üzenetére
várj még 1-2 hónapot a jelentkezéssel szerintem. Én is meg akarom csinálni a korlátlan kategóriaváltót idén, de ugye itt az új gyakorlati képzés, és tapasztaltból mondom, hogy nem jó az elsők közt lenni az ilyen oktatási rendszert megreformáló "kísérletekben". (annó ált. suliban velünk kísérletezték ki a nemzeti alaptanterv koncepciót, aztán az újított középiskolai felvételit, ami káosz lett, aztán jött elsőként a kétszintű érettségi és az új felvételi rendszer, amikor csak hab volt a tortán, hogy újra kellett írnunk a matekot, de még egyetemen is a legeslegelső bsc-s képzésbe futottam bele (építőmérnök képzésen egy évvel korábban, mint mindenhol máshol), és hát ott is minden volt, csak rendes koncepció nem
)
Szerintem még elég kevés oktató, vizsgáztató van, akinek már van érdemi tapasztalata az új pályákon, még ők sem tudják mit hogyan kellene. Menjen le pár garnitúra vizsgázóm aztán akkor már lesz kis rutin mindenkinél. Én júniusnál előbb tuti nem ugrok neki. -
bacus
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
Akkor is türelemre intenélek, 1 év nem sokat számít, olyan hamar elmegy.. Az A korlátlannal meg nem vagy bekorlátozva semmivel, ha több 35kw-nál akkor több, nem köthet beléd senki, az A2 jogsi árán meg ennyivel jobb motort vehetsz. (mert hidd el, hogy előbb utóbb a korlátlan A jogsi is kelleni fog)
-
Tamás9x
őstag
válasz
RA541
üzenetére
Ha ténylegesen tartod is magad a túrához, akkor érdemes lenne megülni ezeket a vasakat, és a saját illetve párod méretéhez igazítani, mert nem mindegy mennyit tudsz egy helyben ülni. Mennyire tudod megpakolni 2 személyre, mennyíe fontos a szélvédelem, vigyázni kell, mert ha felpakolod változik a KW/kg arány. Lehet változtatni kell az áttéten, ülés cserével tudsz sokat faragni, illetve a hátsó lengéscsillapító cseréjével, emelésével. jó móka lesz
régebbi transalpok? afrikák?bacus: De ide sorolható a 4 sebességes simson is aminek az utolsó fokozata volt szinte mindig cserés, a kimélő helyett nagyobbat, valahol még talán van is 1 kosárral belőle. nagy biznisz volt. Aztán bejött az 5 sebességes fogaskeréksor, 95-2000 környékén, akkor már kezdett értelme lenia dolognak, de még midnig büdös volt, és csöpögött. majd valaki faragta a vízhűtést....
-
Madwe
nagyúr
válasz
bacus
üzenetére
Nameg kérdés ki mit ért túrázás alatt - ha autópályán menne a.s.a.p. A célállomás felé akkor ott valóban érződik h kevés utassal. Ha ráérősebben, autóúton menne, kanyarogna oda bőven elég tud lenni. Persze nem lesz olyan dinamikus s élvezetes mint egyedül, de utassal szerintem az ne is legyen nagyon cél feltétlen
?
kezdésnek meg végképp elég a 650es még külföldre is, de jó eséllyel idővel vágyni fog nagyobbra az ember ha főleg utassal túrázna, szerintem.
de sok múlik azon is milyen az a 650es, milyen a nyomaték, hol jön ki, hány lovas illetve mennyi súlyterhelést kell elvigyen a hátán. -
bacus
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Jogos. Illetve félre érthető, hiszen egy 10 éves már lehet tapasztaltabb mint egy 50 éves.
Annyit akartam mondani vele, hogy pl egy váltóhoz is hozzányúlni nagyon nem egyszerű dolog, hogy ezt itt kisebbre 2 foggal, azt nagyobbra, stb, mert két fokozat között lehet utána akkora ugrás, hogy nem tudsz felváltani vagy csak nehezen.. Ide jött volna a riga, ami gyárilag ilyen volt (az a kettő legalábbis amit én vezettem), hogy nem igen bírta el a kettest, mert túl nagy volt az ugrás, mindezt azért, hogy végsebessége is jó legyen a motornak..
-
bacus
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
Ha a 98 a születési éved, nem lenne jobb (anyagilag) kihagyni az A2-t és várni még egy évet, amíg mehetsz a korlátlan A-ra?
-
Tamás9x
őstag
válasz
bacus
üzenetére
Nem, utólag már sajnálom, mert lehetett volna oylanokat kipróbálni amik már csak gyüjtőknél van, bár akkor is gyüjtői darabok voltak a szomszédban. a 3-4 sebességes simsont is unszolásra tanultam meg. büdös volt akkor utáltam. meg keverni kellett, szűrni az üzemanyagot rongyon, takaritani a karbit, bronzkefézni a gyertyát....
-
bacus
őstag
Azért a 650-es, hogy kicsit karcsú, azért az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem használható. Többen voltunk úgy, hogy utassal csomaggal túl voltunk a 200 kg-on, a kis Dl 650 mindenhova elvitt. Kicsit pörgetni kell, többet kapcsolgatni, de teljesen jó az.
Inkább úgy kell nézni erre a kategóriára, hogy ez nem biztos, hogy az, aminél majd nem szeretnél egy erősebbet

-
RA541
csendes tag
Sziasztok!
Első nagymotorom megvételén gondolkozom, így 28 évesen, az A korlátlan jogosítvány jelenleg van folyamatban. Ehhez szeretném kikérni a véleményeteket.
Egy Yamaha fz6s S2-t néztem ki, mint leendő motorom. A keret 1-1,5 millió között lenne, ez az összeg csak a motor vásárlásra vonatkozik.
Utassal szeretnék majd túrázni, elsőnek belföldön, később a környező országokban, a kellő rutin megszerzése után, addigra hátha lecseng ez a vírus mizéria. Erre a fent említett gép alkalmas lenne? Nem lenne e gyenge már két személlyel? Esetleg mely típusokat lenne értelme bevenni a felsorolásba, ami hasonló kialakítású, mint a Yamaha?
Köszönöm előre is. -
martonx
veterán
válasz
norbert1998
üzenetére
Az a baj, hogy te ráadásul pároddal együtt ülsz azon a szegény kis 125-ösön

Nekem 650-es Hondám van, de még azon is jócskán megérződik, ha ketten ülünk rajta párommal.
Annak idején problémáztam, hogy 500-as, vagy 650-es motorral tanuljak meg újra motorozni 16 év kihagyás után. De jó, hogy nem 500-ast választottam
-
Tamás9x
őstag
Azért tegyünk már tisztába egy pár dolgot mielőtt belekavarodunk

30 múltam... lassan 40. tehát ezt a koromnál fogva dolgot hagyjuk jó?Több mint 20 éve élek motorok mellett, csak eddig annyira nem érdekeltek, hogy saját legyen, mert vagy buli vagy csaj, és a benzin szagot utálták a többiek, nem volt menő, de szereltük, tuningoltuk az öregekkel, el kellett menni tápért vagy bevásárolni, faluba nem kértek jogsit, városba van busz, pincébe nem tárolhatsz iylet.
(illetve felénk iylen blokkokkal házi traktort hajtottak meg rotakapát... 3 kerekű vontatót, szegény pannonia blokkok.)
Miután letettem a jogsit 2016-ban mert már mindenkinek volt csak nekem nem... akkor jöttem rá JÉ" ki lehet már menni közútra is, de minek hisz van kocsi és busz is na meg am sincs idő ilyenre.
50 4T 3KW-al legurultam már nagyon sokszor Nyíregyháza Győr- Balaton útvonalat egy seggel. így tudom milyen amikor a seggembe jönnek, és a 3KW szembeszéllel nem tud 50-et csak 35-öt. Azzal is tisztában vagyok hogy 10-15km/h óriásit számít ha haladni kell.
Miért? bulinak tűnt, és még most is buli.Közben ez megvolt /70 2t -/125 2t -/250 4t - /350 4t - /500 4t - /600 4t bandit ez volt a legrosszabb út... , utasként is.
Nem tudom norbert1998 mire és hogy használja, mert nem ismerem, nekem az tűnt fel, hogy szenvedve ment fel az emelkedőn.
Micsurin: Csak norbert1998-ra reagáltam illetve a reagált kommentem rekacióira, a játszós motorral kapcsolatban CSAK EnduroMuki-t ajánlottam.
Somatom: Ide is leirom, Csak norbert1998-ra reagáltam, nem a játszós motorra.
Kezdek rájönni ide nem szabad irni semmit, mert előszeretettel mosnak össze szezont fazonnal feketét fehérrel
De én is hibáztam.
Bocsánat, nem kommentelek ide többet, mert -
bacus
őstag
válasz
Tamás9x
üzenetére
Úgy hallottam a 350 - 450 ccm / ami kb 35-55 Le/ 140 kg, kb ezek a leghasználhatóbb paraméterek. Ennek megfelelően alig találsz ilyet rendszámosba, vagy nagyon megkérik az árát.
Tamás9x, az áttétel módosítás akkor lenne jó, ha a váltóhoz is hozzá lehetne nyúlni, kapnál egy nagyon rövid 1-2-st, de onnan meg szépen lehetne közelíteni a gyári véghez.
De azért ezt sem könnyű eltalálni.. még a gyáriaknak sem lett tökéletes, azért kell hozzányúlni.Korodnál fogva nem hiszem hogy találkoztál vele, de tizenévesen sokat bohóckodtunk egy rigá-val. Ott az egyest "üveg" hangig forgatva kapcsoltál kettest, akkor ha elég gyors voltál, vagy volt egy enyhe lejtő, akkor "elbírta".., cserébe a két fokozatból is ment 45-50-t, ami akkoriban egész jónak számított.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Tamás9x
üzenetére
...olyannak válaszoltál aki elsősorban nem terepen használja remélem ez ezért megvan. A kérdező és norbi1998 akinek te válaszoltál hót másra használn(j)ák a motort.
Leáttételezhetsz te egy 125-öst lásd geresics kawaja de azzal ne akarj nagyobb távra indulni országúton mert az életedet is megbánod mikor csomaggal 75-el vitorlázol és a régi 5-ösön a nyerges villog.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Tamás9x
üzenetére
Tehát ment gps szerint 95-öt gyárilag most meg 75-80-at, áhá hát ez tényleg sokkal használhatóbb lett túrázásra.

edit.: 6 év alatt jártam körbe a 125cc-250cc-500cc vonalat hidd el pontosan tudom melyik mire hajlandó kb. Még a 250-esnél is komolyabb volt a lower hand a vesztett végsebességben mint az upper hand a nyert dinamikát tekintve.

edit2.: és itt nem a vesztett végsebesség ami fájó lesz kimondottan hanem a tartósan használható utazó amit szintén erősen kárát látja.
-
Tamás9x
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
Pedig egészen egyszerű a matek, első fogaskerék csere kissebbre
-10-15km végsebességből és már fel is mész az emelkedőn. -
norbert1998
nagyúr
válasz
kimista
üzenetére
Nekem 125-ös Varadero-m van, a maga 15 lóerejével éééédes kevés terepre, ha domboldalon akarsz felmenni vagy hasonlók. Volt olyan Celldömölk mellett valahol, domboldalra mentünk fel rendesen aszfaltos úton, és egybe vissza kellett raknom, mert nem volt hajlandó felmenni azon a szar emelkedőn

-
kimista
aktív tag
Üdv motorosok!
Mostanában egyre jobban rákattantam a terepes dirtvideókra, és csak nézem h kéne nekem egy ilyen

Jelenleg van már egy 600as Honda Hornetem pár éve, amit rendszeresen használok napi szinten. Viszont hétvégére jólenne valami, amivel lehet "veretni".600as 102LE motor mellé milyen terep ajánlott? Mivel abszolút játszós motor lenne, nem feltétlen adnék sokat érte, úgyis szétbsznám hamar. Vagy ezeknek nem árt, ha húzom neki csutkagázon a sárban?
nézegettem 125-ös gépeket, de talán az kevés. Mondjuk terepen nem is akarok többel menni mint 50-60. Gyorsabb tempóra meg ugye ott a Hornet.
Vagy valami 250es kéne? Sajna azt sem tudom, miből lehetne választani. Én inkább japános vagyok, honda kawa suzuki jönne be, de abszolút nem vágom még a típusokat sem az alacsony köbcentis krosszmotorok között.Bármi tapasztalat, ajánlat, merre kezdjek el nézelődni? Mármint nem weboldalra vagyok kiváncsi, hanem modellekre

Köszi!
-
csongi
veterán
válasz
BenQhunria
üzenetére
A CBR 100Le. Kicsit sok lesz elsőre.
Bandit 600.
180cm-el megfelelő volt a szélvédelem 100-as tempóig, afelett már érezhető a széltolása.
Attól függ mikor szeretnél motorozni. Ha nyári melegeket preferálod előre, akkor a plexi nélküliek a legjobbak, a rövidtávú élvezethez.
Ha szezont szélesebben akarok kihasználni, akkor valami idomos.
Ezeknél a sport-túra jelegű motorknál azért már van szélvédelem, és egész jól működnek.
Bandit, CBF, Hornet, CB, XJ...
Ha még nagyobb szélvédelemre vágysz, akkor a belépő túra gépek között érdemes nézelődni. Deauville, DL, Transalp...
Persze itt már a súly is jelentősen növekszik, és a teljesítmény sem lesz acélos a súly függvényében. Ebben egész jól helyezkedik el a Suzuki. -
bacus
őstag
válasz
BenQhunria
üzenetére
Fiatalság bolondság ! Gondolom ragaszkodsz a sport túra kategóriás motorhoz
, neked még bírja a derekad a testtartást, stb. Az a yamaha nagyon gyilkos ám kezdésnek
, picike, nagyon megy. Még a 77 Le is sok az elején, hát még a 115, csak okosan !"a kassza véges" - mindenkinek, csak máshol van a vége
. -
BenQhunria
aktív tag
válasz
gergobaby
üzenetére
Köszönöm az ajánatot
Hát a jelenlegi motorozós baráti társaság általában 2-3 óra motorozás, de szeretek sokat autózni szóval lehet ez lesz a motorozással is, szívem szerint egy tracert vennék, de a kassza véges.Isten ments, hogy pályázzak, közel van a Mecsek szóval a kanyargás se fog távol állni. -
gergobaby
aktív tag
válasz
BenQhunria
üzenetére
Ha már kezedben lesz a jogsi, tudok próbára bocsájtani egy CBF600S-t, magasitott plexivel. Nekem bejött, de mindenkinek más az igénye
-
Somatom
veterán
-
Madwe
nagyúr
válasz
BenQhunria
üzenetére
Mire kellene a motor? Kanyarogni? Ha nem akarsz 2+ órákat autópályán utazni akkor szvsz a szélvédelem még egy szélvédő nélküli nakeden is tökéletes... persze mindenkinek más az ingerküszöbe
szélzaj zavaró, de egy jó sisak + alpine motosafe füldugó csodákra képes, a felsőtestre eső szélnyomás meg 120ig nem vészes ha nem órákon át kapod, szerintem, nekem. Annál pl sokkal jobban zavar ha a szélvédő szar az adott magassághoz, ami felkavarja a levegőt s pont a sisakra dobálja össze vissza... -
Hőguta
csendes tag
válasz
BenQhunria
üzenetére
CBF 600SA- nem tetszik?
Egy igazi kezesbárány.Nincs semmi baj a 78 lóval még a Grossglockneren sem.2008-tól injektoros kombinált ABS,ülésmagasság 3állásban állítható.20literes benzintank amivel 400km-t el lehet menni.Szélvédelem jó.Mi kell még?Persze ha nem tetszik akkor ne ezt vedd.
-
tboy93
nagyúr
válasz
BenQhunria
üzenetére
Pc41-rol egesz jokat hallani, ilyen 130-140-ig jol dobja a gyari plexi a levegot ha nem vagy extrem letra magassagu.
-
BenQhunria
aktív tag
Sziasztok!
Röviden motor vásárlás előtt állok.
Hosszabban, most csinálom a korlátlan jogosítványt, leszögezem fiatal vagyok, nem jártam végig a ranglétrát, simson/fazer volt az utolsó motorozós élmény, ezért döntöttem inkább 600-as kategóriába, kimondott sport motort nem akarok.
Amit eddig próbáltam egy 600-as fazer volt, de egyszerűen nem tetszik nem egy fiatalos forma szerintem, viszont ami nagyon megfogott a pc41 hornet, itt viszont van egy "félelmem" a szélvédelemmel kapcsolatosan, mennyit érnek az utólagosan felrakott plexik, xj6 nem lesz gyenge 77ló,cbr 600f 2011-?
Van esetleg más alternatíva?
-
törölt tag
válasz
tboy93
üzenetére
Én naponta notorozom a Belvárosban (ott dolgozom), de nem akarnak rendszeresen megölni. Vagy túl gyorsan mész, vagy túlreagálod, esetleg egyszerre a kettő. Ha mondjuk a nemrég emlegetett Kiskörúton álló kocsisor mellett mész el a buszsávban, normálisan haladva semmi gond. Ha 70-nel robogsz el mellettük, már összejön néhány gyors reakciót igénylő szitu, ha százzal húzod neki, hét héten belül repülsz valamelyik motorháztető felett. Mondhatod, hogy az autós volt a figyelmetlen hülye, de ez alapvetően rajtad múlik.
Mondjuk hétvégén több a vidéki sofőr, ők tényleg bambák.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Motor alkatrészek javítására/hegesztésére/felújítására melyik műhelyt tudnátok ajánlani?
Régebben volt problémám a rugóstaggal, olyan helyet ajánlottatok ahol kérdés nélkül megcsinálták. Ezért is fordulok hozzátok.
-
tboy93
nagyúr
Ocsemnek ma be kellett mennie a belvarosva, megfuzott hogy motorozzunk be egyutt, ugy is reg ültünk motoron. ~70km-es karika sikerult, rohadt hideg volt, pedig beoltoztem mint allat. Egy teli kesztyű / markolatfűtés jol jonne ilyenkor. A Michelin gumik meglepően jók még ilyen hidegben is (2 fok, nedves aszfalt), ovatosan mentunk, nem csuszkaltam egyáltalán. Viszont a belvárosban folyton meg akartak olni, egyszerűen nem használják az autosok a tukruket
-
-
törölt tag
válasz
etnies
üzenetére
Köszönöm, valóban tanulságosak voltak. Az első kettő pedig tényleg védhetetlen. Nekem csak necces helyzetek voltak az elmúlt 18 évben az elején főleg a saját hülyeségem, rutintalanságom miatt. Pl. mikor két haveromat próbáltam követni a felsőtárkányi szerpentinen, csak nem vettem számításba, hogy ők ott laknak és több év motorozási tapasztalatuk volt akkor már velem szemben (kb. 2003-2004). A 2-3. kanyarban már át is sodródtam csontra a szembesávba, isteni szerencse volt, hogy nem jött senki....
Pocee: igen, senki nem akar olyan helyzetbe kerülni. Azt a legnehezebb elfogadni, hogy vannak védhetetlen szituációk, amikor tényleg nem rajtad/rajtam múlik a dolog kimenetele, pusztán a szerencsén vagy a másik figyelmetlenségén/figyelmességén....
-
Pocee
senior tag
válasz
etnies
üzenetére
De pont ez az...én nem akarok olyan helyzetbe kerülni,hogy vagy bejön vagy nem...hiába mondja az Európa bajnok edző tréningen hogy gáz kell csak az 50 méteres asztalhoz...ha nincs meg a total kontroll jó nekem a 15 méter biztos is...gyerekem van,fel akarom nevelni...én már a biztosra megyek,ez megy tréning nélkül is.pont a napokban majdnem ütköztem jobbra fordulasnal házsarkon mert rossz ütemben nézelődtem és nem vettem észre hogy jönnek jobbról...
-
etnies
senior tag
válasz
üzenetére
1. zebránál állva nekem jött egy autó hátulról (gyalogost engedtem át)
2. suv takarásából futva útra kiszaladó fiatal hölgy (szaladt a buszhoz, másik irányba nézett)A többi az olyan volt, amit ma már nem követnék el.
3. álló kocsisor mellett elhaladtam kb. 40-50-el, egyik autó kiakarta előzni a sort, indexelés nélkül kivágott és fellökött. Ilyet nem csinálok, álló sor mellett max 10-15-el megyek. Nyílhat ajtó, kéz nyúlhat ki, fordulhatnak keresztbe, stb.
4. Hasonló szituáció, több sávos út, egyik sáv araszol, másik halad. Araszoló sávból kivág egy autó, fellök. Ugyanez, mint a hármas esetben, figyelni kell, hogy ne legyen nagy a sebességkülönbség. Ökölszabálynak azt mondanám, hogy soha ne legyél gyorsabb motorral, mint a környezeted + 10%.
5. Előztem kereszteződésben, lassan haladt a sor. Már túl a normális fordulási ponton egy autós úgy döntött, hogy inkább mégis fordul balra, befordult elém, vészfékeztem, első kerék blokkolt, csúsztam. Megoldás: kereszteződésben akkor sem előzünk, ha a kresz megengedi. Akkor sem, ha az út több sávos (ez jogilag nem előzés ugyan, de simán fordulhatnak a külsőből keresztbe, volt már rá példa). Akkor sem, ha. SOHA
-
etnies
senior tag
válasz
üzenetére
Megnéztem a videót és nem tudom.. szerintem én is úgy jártam volna.
Pont abban a szögben és távolságban fordul a kamion, hogy fogalmam sincs, merre kellett volna mennie a motorosnak.
Gondolkoztam már ezen a kérdésen ezen videó előtt is, nem tudom a választ.
Ha a motoros balra megy, akkor sem biztos az élete, mert ütést ugyan kisebbet kap, de mi garantálja, hogy a kamion takarásából nem érkezik valami jármű?
Ha meg jobbra megy, akkor a kamion ereje kapja el, 40 tonna mozgási energiája is azonnal megöli.. -
etnies
senior tag
válasz
Pocee
üzenetére
Vannak kivédhető és kivédhetetlen helyzetek. Az ilyen tréningek arra jók, hogy az esetleg kivédhető helyzetek azok is maradjanak. Szerintem 1-2 évente egy tréning elég azoknak, akik amúgy is sokat motoroznak. A napelemeseknek évi 1-2 sem árt.
Nekem eddig 5 balesetem volt, ebből 2 volt a teljesen kivédhetetlen kategória, 3 inkább megelőzhető lett volna (nem kellett volna belemenni a szituációba, türelmesebbnek kellett volna lennem).
-
laskr99
addikt
-
Pocee
senior tag
Szerintem azt kellene belátni,hogy mai rohanó világban marhára nem lehet megbízni a a forgalomban résztvevőkben,egyszerűen úgy kell menni,mintha mindenki rád vadászna,meg lehet baszni a tréninget(ami egyébként biztos sok előnyt hoz) ha az utolsó pillanatban a szembejövő facebookozás miatt elfordul,sávot vált,kielőz stb...egyszerűen leradíroz...ezért sem akarok már közúton motorozni...és tréningen csak egy bója van előtted nem pedig egy pillanat alatt egy 50tonnás gabonás kamion...aminek azért van egy sokkoló ereje...és erre a szitura nem tudnak felkészíteni...mert egyszerűen megijed az ember...
-
Tamás9x
őstag
Ha már láb.... jelenleg a piacon van tavasz.nyár, kora ősz, 15 fokig használható normális nem horror motoros csizma? Bár még az október vége is belecsúszna... Munkavédelmi acélbetétesről illene komoylabbra váltani
-
törölt tag
válasz
Madwe
üzenetére
A láb letétele nyilván hiba, lehetett volna talán előbb is vészfékezni, de sok lehetőség a menekülésre sajnos nem volt.
Elég sokat közlekedem mostanában a Kiskörúton, a metró építése miatt egy sávra szűkült az autofórgalom, mi, motorosok meg ugyan simán mehetünk a buszsávban. Nagyon sok a kivágás, index nélküli, váratlan kihajtás. Egyszerűen vissza kell venni a tempót, akkor nem kell vészkikerülni, meg öklöt rázva ordítozni. -
bacus
őstag
Szerintem meg nehéz megállapítani, hogy mennyivel mentek, nincs gyakorlatunk ebben. Én tudom, hogy a videó, az CSAL.
Azért maradjunk annyiban, hogy jó a tréning. Az még jobb, ha tréning után sokat motorozol. Itt szerényen pedig azt mondom, hogy az is nagyon jó, ha csak simán sokat motorozol.
Nem akarom itt a vidéki országúti motorozást összevetni egy állandó városbani előresorolós, tolakodós küzdéssel. Mehetsz olyan tréningre amilyenre akarsz a legtöbb pizza futár agyonver a bolyázós pályán minden szempontból.
A fenti ktm vs bmw sztorira nekem a darázsgarázsos fickó storyja passzol. Van egy idősebb (60+ os) jómódú cégvezető, aki nem hajlandó csak motororral menni, évi 30e km-t megy kb, ami nem kevés. Évek óta bmw-zik előtte talán goldwingje volt.
Azt mondta egyszer csak, hogy
-képzeld visszavásároltam a goldwinget...,
kérdezi tőle darázsgarázsos,
-hogy hogy , miért annyira jó volt?
-Á, dehogy, csak cseréltünk egy fél órára a tulajjal és pont olyan sebességgel akartam bevenni egy kanyart, mint amit minden nap a bmw-vel, csak nem sikerült... -
Geresics
addikt
válasz
yodamastah
üzenetére
Drivex haladó tréning. Oké, nem 150, de 100+ tempónál van kikerülés is! Épp ezért nem is engednek oda akárkit, a haladó után általában a motorosok 30%-át csak! Mindenkinél egyénileg állapítják meg a vezetési tudása, és a motorjának* függvényében!
*A motor felépítése (beleértve az elektronikákat is) extrém meghatározó tud lenni! Egyszer állítólag két jó pilóta feszegette a határaikat vészkikerülésben egy BMW R1200GS, és egy KTM 1290 Super Adventure nyergében, és bizony a KTM oda-vissza megverte a bömöst, pedig a BMW is olyan tempót ment már, amit Mackó sem vállalt volna. Mondták a pontos paramétereket (kikerülési távolságok, sebesség, stb), de már nem emlékszem sajna...
-
yodamastah
őstag
válasz
csongi
üzenetére
Ha más nincs akkor, kimész közútra és satufékezgetsz mindenféle tempóról. (ABS-es motor itt előny) Más megoldás nincs. Berögzülni csak így fog. Oktatáson megcsinálod 3x, az még édeskevés. Bár nem tudom kik oktatnak olyat hogy mondjuk 150ről satufék az életedért. (kivéve Dodort
) -
csongi
veterán
válasz
yodamastah
üzenetére
Az nem rossz!
Értelmezésem szerint akkor egy ilyen szituba nagyon sehogy.
-
csongi
veterán
válasz
Geresics
üzenetére
A kettő össze kevered sztem.
"Dehogynem! Egyértelműen vezetéstechnikai hiba! Tréningre járt volna, simán elkerülhette volna!"
Erre reagáltam.
lehet több képzésen volt mint te?
A lényege a mondandómnak.
A képzés sem ment meg, ha nem marad időd. Ez matek.
A képzett Isteni Markez is el tudott esni, és alig bír felépűlni.
Hibásnak tartom, ha a képzést úgy állítják be, hogy attól mindent is meg lehet oldani.
Tény és számok igazolják, hogy jelentősen nő a biztonságos motorozás, és a képzéssel lehet a kockázatot jelentősen csökkenteni. És sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni rá.
Szerintem akkor van értéke a képzésnek ha saját korlátit nem lép át az ember.
Tanulhatsz bármit, ha a rendelkezésre álló idő kevesebb mint amit maga az alany képes feldolgozni. Vagy ilyenről nincs szó a képzésen?
( A Dodor féle képzés pont ezért nem tetszik, mert folyamatosan azt szajkózza, hogy gyorsabban és biztonságosabban, magabiztosabban tudsz motorozni a képzés után. Nah szerintem a kettő, közúti motorozásánál erősen ellentmondásos.A magabiztosságra szükség van. )
"Valószínüleg én is a szerencsének köszönhetem csak, hogy több necces szitut a tanultak begyakorlását követően, ahhoz kísértetiesen hasonló módon úsztam meg! "
Nem csak annak, de fogadd el, hogy nélkülözhetetlen.
Az eset megtörtént. Nem tudjuk meg miért így történt. Nem tudjuk hány éves,milyen reflexei voltak, mi járt a fejében, volt e alkohol vagy más tudatmódosító a vérében, akár előző napról.
Csörgött a telefon a belső zsebbe, vagy vakított a nap?
Nekem az az 5mp kiesés ami hiányzik. Csak 20km/h lassít a kanyarba, akkor más a befejezés. -
Geresics
addikt
válasz
gergo5991
üzenetére
Igen, munkaidőn kívül szélsőséges Sith nagyúrnak képzelem magam, és aki nincs velem, az mind ellenem van!

...meg amúgy is kötelezőnek érzem mindig más dolgába beleugatni, pláne, ha még csak nem is értek hozzá! Tudod, óvodában Okoska Törp volt a jelem, amit miután középsőben megbuktam gyúrmázásból, hiszti-krisztire módosítottak.
Viccet félretéve azért használok szmájlikat, hátha azok segítségével megfelelő hangsúllyal olvassák az emberek amit írok.
Néha elég gyorsan gépelek, és tudom, hogy nem mindenki tud gyorsan olvasni. Mondom viccet félre téve...
A vezetéstechnikai tréningek lényege az, hogy az ilyen szituációkra felkészítsenek. Nem fogod tudni azonnal megoldani vele az összes élethelyzetet amint elvégezted az alap-tréninget! De ilyet nem is mond senki, hanem azt mondják, hogy az ott tanultakat tessék gyakorolni! Minél több tréninget csinálsz, és minél többet gyakorolsz, annál nagyobb eséllyel úszod meg az ilyen szitukat.
...és egyébként ha megnézed, a legtöbbször olyan emberek osztják az észt, hogy a tréning milyen felesleges pénzkidobás (tudom, jelen esetben nem ez volt, de én most általánosságokról beszélek), akik életükben nem voltak még tréningen....és lécci-lécci, próbáld helyesen értelmezni a szmájlikat, mert másképp egyszerűen nem tudok hangsúlyozni!
Pl.: ha ideírom, hogy az helyesen nem "eggyet" (külön kivastagítva), hanem "egyet", és odarakom mögé a
szmájlit, akkor nem hisztizek, hanem csipkelődöm Veled! 
-
gergo5991
őstag
ez nálad életvitelszerü, hogy mióta a topikot olvasom ha valaki nem ért valamivel veled 100% eggyet azonnal megy a hiszti?
senki nem irta hogy rossz dolog az oktatás meg a beidegződés bizonyos szituációkra, csak azt irták többen is, hogy eléggé elkerülhetetlen volt a videón látható helyzet.
a videóban látni hogy amikor már látszik a kamion, az még nem indult el, ezért se fékezett, de mikor már megindult akkor kezdett el fékezni,, de ha még meg is próbálta volna kikerülni a kamiont, annyira lapra kellett volna tenni a mocit, hogy úgy instant alá csúszik. Balra úgyse lett volna hely kerülni ha megnézed a kamion már be volt fordulva, a hátulja meg totál kifordult a mellette lévő sávba, jobbra meg majd pont elfordul hogy akkor a kamion kapja telibe szemből?( a motorost oldalrol) -
Geresics
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Igazatok van!
Írok is egy köremailt az oktató cégeknek, hogy hülyeséget csinálnak! Azonnal zárjanak be, de ha nem, akkor kötelezően oktassák a lábletételes fékezést, és tájékoztassák a tanulóik, hogy felesleges gyakorolniuk, mert a valós életben nem bólyák fognak szembe jönni! Ezen kívül a helyes irányba nézés is butaság, mert úgysem az lesz!
Valószínüleg én is a szerencsének köszönhetem csak, hogy több necces szitut a tanultak begyakorlását követően, ahhoz kísértetiesen hasonló módon úsztam meg!
-
csongi
veterán
válasz
Geresics
üzenetére
A videót nézegetve, kb 130as tempo lehetetett. Az észleléstől eltel 5-6mp. A kamion megmozdulása és a rekació idő között további kb3mp. Majd 3mp múlva a kamionnak ütközött. A nap szembe sütött.
Nem marad ideje a kikerülésre.
Bármelyik tényezőn lett volna változás jó eséllyel elkerül, vagy jelentősen lecsökkenti a balesetet.
Én a kanyar ívben már lassítottam volna, ahogy meglátom a kamiont, és a jobbról álló autót.
Ez nálam instant kill forgalmi helyzet. saját sztatisztikám szerint 10ből 5alkamollal bemozdul valamelyik jármű.
Egy igen jól sikerült fékezéssel is kocc lett volna sztem. A mögöttes motor ott állt meg, ahova vissza pattant a kawa.
Védhetetlen volt az egész, pont az észlelési idővel csúszott el.
Aztán mennyire lehet begyakorolni egy ilyen tempónál egy vészfékezést, nem tudom.
De mikor egy 40 tonnás vas van az ember előtt, akkor nem úgy reagál, mint képzésen egy bójára, azt borítékolom.
Sajnálom a srácot.
-
yodamastah
őstag
válasz
Geresics
üzenetére
Helyesen kivitelezett vészfékezéssel sokkal nagyobbat lassulhatott volna, akár teljesen el is kerülhette volna a balesetet. De..... Én már éltem meg milyen amikor féktávon belül szemből befordulnak eléd. Videót nézegetve könnyű megmondani a tutit, de amikor ott vagy hogy van kb. fél másodperced helyesen dönteni a 3 rossz közül (balról kerüljek szembesávba, jobbról az árokba, vagy max fék hátha megállok) Na ilyenkor b*szhatod a tréningeket, vagy a sok év pályamotorozást is, simán totál leblokkol az ember

-
martonx
veterán
válasz
dellfanboy
üzenetére
Nem hallgattam meg, csak belepörgettem az eséshez. Meg aztán mindenki azt mond, amit akar. Elég ritkán szokták elismerni a gyorshajtást

-
Geresics
addikt
válasz
csongi
üzenetére
"A trening, vagy barmilyen kepzes tanulas, ebben az estben csak akkor lesz az eletben eedemleges, ha a keretek kozott marad"
A tréningen tanultak nem csak a "keretek között" érvényesek, hanem ha azokat valaki eleget gyakorolja, akkor reflex szinten kell menjen. Nekem már többször mentette meg a seggem, az egyik Montenegrós videómban pont fel is vettem kamerára, mikor a csapat egyik motorosa megijedt egy kátyútól, és beleállt a fékbe előttem. Bárki megnézheti, ott van a youtube-on. De ezen kívül még párszor volt már hasonló, csak épp nem ment a kamera...
Elhiszem, hogy sok embernek nem megy egyik napról a másikra kifizetni 1x, 2x, 3x 30eFt-ot, de ez még mindig olcsóbb, mint a.) a motor javítása; b.) a temetés. Ezt be kell látni!
És nem azt mondom, hogy tessék a Mackóékhoz menni, hanem azt, hogy tessék menni tréningre, legyen az BMW, Honda, Rili, ingyenes(!), vagy akármi, csak ne valami gagyi! -
bacus
őstag
válasz
Madwe
üzenetére
Huh, az kemény ahogy a kamion rajta van a bal térdén!
Sztem rengeteg ilyen videó van, főleg az ámerikás chopperes világban, egyáltalán nem használják az első féket ! , vagy azt is rosszul.
A balesetek 99% balra kanyarodás miatt van. Előtte bekanyarodnak balra, jobbról kanyarodnak balra, motoros kanyarodik balra, előzne, de valaki előtte balra kanyarodik.
Szerintem pár szabályt kell betartani a túléléshez, de a legfontosabb, hogy ha valahol BÁRKI tud balra kanyarodni, ott sokkal nagyobb a veszély, ezért figyelni kell. -
csongi
veterán
válasz
dellfanboy
üzenetére
Feloldozast nyert! Ammen!
Az eletbe maradt motoros es kamionos fog belole tanulni. -
csongi
veterán
válasz
Geresics
üzenetére
A trening, vagy barmilyen kepzes tanulas, ebben az estben csak akkor lesz az eletben eedemleges, ha a keretek kozott marad.
Mindegy, milyen szintet lep az illeto. Ami sok az sok
Es itt nincs ha, meg volna. Szerintem ezen a par mp en mulik mindig.
Minel nagyobb a sebesseg annal kevesebb rendelkezesre allo idonk marad.
Szemely kerdese kinek mennyi elegendo ido kell.
Soha ne feledjuk, hogy ez nem csak a sajatunkrol van szo, hanem a tobbi resztvevorol is.Ettol fuggetlenul nagyon szeretnek menni kepzesre.
Csakis is azet, hogy a jelenlegi tempomnal nagyobb biztonsaggal kezeljem a vasat. Es nem azert mert gyorabban akarok ugyesebb lenni. :). -
martonx
veterán
válasz
Madwe
üzenetére
Mondjuk, amit sajnálok, hogy az nem derült ki a videóból, hogy mennyivel mentek a motorosok. De vélhetően nem 90-el (55 mph) hanem ennél jóval többel. Az is nagy kérdés, hogy azon a szakaszon egyébként mennyivel lehetett volna menni, mire számítson a kamionos. A kamionos nem feltétlen kell, hogy észrevegyen egy 120-al jövő motorost, ha ott egyébként 50-nel lehetne menni.
Egyébként igen, a motoros a láblerakással alapvetően hibázott.
-
Geresics
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Hát, ha a tréningen nem tudják valakinek megtanítani, hogy a motort nem úgy fékezzük le, hogy letesszük a lábunk, akkor az egy k*rvasz@r tréning. De ugyan úgy beleverik az ember fejébe, hogy hova kell nézni. Van ennek valami neve is, talán "target fixating", de nem is ez a lényeg.
Abban igazad van, hogy a saját képességi szintednek megfelelően kell menni, de a tréning pont arról szól, hogy ez a szint meghaladja a BMX-el megtanult reflexek szintjét... -
Shin Chen
aktív tag
válasz
Madwe
üzenetére
Az egész kb 4 másodperc volt, ha nem gyakorolja valaki mit kell ilyenkor csinálni, zsigerből elcseszi...
Nem szeretem visszanézni ezeket a történéseket, ennek ellenére remélem tanulok belőle.
Kezdőként még nem estem bele abba a hibába, hogy rutinból közlekedjek nagy sebességgel, de azt látom az általam is átélt helyzetek alapján érdemes lassítani a kereszteződések előtt valamennyivel, még ha nincs is előre látható veszély.
Nagyfater oktató volt, ő tanította:
"A kereszteződést a lehető legnagyobb körültekintéssel közelítsük meg, majd minél hamarabb hagyjuk el!" -
laskr99
addikt
válasz
Pocee
üzenetére
Elektromos roller, mindkettőt szoktuk, Hármashatárhegyre fel és le. 45-50km/h közt. Felfele 1 motor miatt nekem csak 10, de síkon már jó.
80% utca 20% terep. Ha esek/kijönnek elém jó ha van rajtam protektoring. Most volt 1 srác aki elé kimentek, mindkét keze tört és pár borda zúzva, protektor és bőrkabátban(motorozik is)
Többiek: MXmánia és a Duna pláza melletti jó, köszönöm
A Duna pláza melletti ha rollerrel megyek melóból haza útba is esik, másik meg gyakran járok arrafele
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Yettel topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fűnyíró topik
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Windows 10
- Egyre meghatározóbb az internetes életben a Reddit
- További aktív témák...
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- HomeAssistant Center - spórolj pénzt automatizálással!
- Dualtron Popular dual motor 14Ah, szervizelt, +új gumi
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- 226 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- HP EliteBook 840 G11 Ultra 7 / 16GB RAM / 512GB SSD / FHD+ IPS / Garancia 2027.11.
- Asus ProART Gaming PC! i9-13900K / RTX 4080 Super / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 1000w Gold! BeszámítOK
- 27% - MSI MAG CORELIQUID 240R V2 AIO vízhűtés!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

Bocsánat, nem kommentelek ide többet, mert
Leáttételezhetsz te egy 125-öst lásd geresics kawaja de azzal ne akarj nagyobb távra indulni országúton mert az életedet is megbánod mikor csomaggal 75-el vitorlázol és a régi 5-ösön a nyerges villog.
Vagy ha fel is menne mire felérsz lefő a gép. Na de inkább nem szóltam bocsánat

Elég sokat közlekedem mostanában a Kiskörúton, a metró építése miatt egy sávra szűkült az autofórgalom, mi, motorosok meg ugyan simán mehetünk a buszsávban. Nagyon sok a kivágás, index nélküli, váratlan kihajtás. Egyszerűen vissza kell venni a tempót, akkor nem kell vészkikerülni, meg öklöt rázva ordítozni.