- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Yézi: 10 év
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- [Re:] Deezer - A francia Spotify?
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Morris
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #9094 üzenetére
Nehogy már emelgesd meg ilyenek!
Hátra nyugodtan megdöntheted. -
hzsolee
őstag
válasz
Intruder2k5 #9091 üzenetére
Én mindig a kipufogóra döntöm, a tank felfelé... olyan 45°. Kést is le tudom venni, meg a mosóval is alá tudok vágni. Nem szokott füstölni utánna... De hát kinek a pap kinek a papné☺️
-
Morris
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #9091 üzenetére
ja, működés közben nem szereti ha borogatják meg döntögetik.
-
-
hzsolee
őstag
Ezt mondom én is. Ütik vágják rokonék aztán mégis megy. Néztem hozzá hasonló forrásból karbit, mint a briggshez...ha véletlen mégis behalna...hát mit mondjak 990.- a komplett motyó hozzá ☺️
Lehet veszek is, mert az itthoni Ferrex-hez is ugyanez van. Nem mintha a briggs-hez kellett volna. ☺️ Egyedül egy gumi pipa volt kirepedve... -
hzsolee
őstag
válasz
Intruder2k5 #9087 üzenetére
Ez lehetséges? Mármint hogyan folyna munkatérbe ha 4 ütemű?
-
Morris
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #9087 üzenetére
Döntsd hátra, akkor nem lesz gond.
-
Nekem meg kést fog kelleni élezni szerintem, mert így három év után tegnap nyíráskor vettem észre, hogy nem szép egyenletes utána a fű, hanem több helyen inkább tépve van, és elfektetve. Majd hétvégén felteszem valami magaslatra és alámászok, hogy ne kelljen borítani, nehogy az olaj belefolyjon a hengerbe, aztán meg szívás elindítani.
-
hzsolee
őstag
Szerintem engedd el. Attól, hogy 1500 egy porlasztó... nem lesz szebb hangja. Lehet dugó, gyűrű, henger stb is kell...meg a váz is repedt. Mennek ám az ezresek mint a huzat ...Veszel egy lidlist, aztán minimum 3 gari van. Nem olyan rosszak ám ezek a loncin, zongshen motorok sem. Főleg hogy a b&s meg lefele megy minőségben.
Nekem a másik fűnyíró aldis ferrex. Önjárós, önindítós, frankó... Attól eltekintve, hogy egy fapadoshoz képest nehéz mint a sár☺️ Hétvégén sógorék Al-ko-ját kellett rendberakni. Azon is ilyen kínai zongseng van. Na az kapja az élettől, de még mindig megy. Motort beállítottam, kitakarítottam, de a késben van egy kifli...valamire rátolták😆 úgy, hogy fingjuk sincs, hogy történt ilyen 🤣 A tárolása annyi, hogy betolják egy tujába 😱 És még bírja a kínai moci
Ja az olaj olyan benne már mint a víz... És olyan sok, hogy kitekerve a pálcát a furatig ért😆 -
csuzda
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #9071 üzenetére
Sziasztok!
Szüleimnek van egy tákolt fűnyírójuk, amit 350-400nm területen használunk. Műanyag Honda vázon van egy Briggs motor. Úgy lett rámókolva a vázra a motor. ~40cm-es kés van rajta. A motornak elég rossz hangja van már, a műanyag váz egy helyen törött. A kérdésem feltevése előtt most megláttam hzsolee írását és elgondolkodtam, hogy lehet meg lehetne még menteni a motort.
Alapvetően az lenne a kérdésem, hogy mennyire éri meg ez az olcsó Parkside fűnyíró? Borsodban lakok és kinéztem a szlovák lidl újságból egyet ami hasonlít Intruder2k5 által beküldött fűnyíróra. Van valakinek tapasztalata a
szlovákParkside fűnyíróval? -
6030D
addikt
válasz
Intruder2k5 #9076 üzenetére
Én reggel beugrottam az ütvecsavarozóért, 5 perc alatt végeztem, mert nem vittem kosarat, így tudtam lavírozni az emberek között.
Utána visszamentem 9kor bevásárolni (rá érek), fullon volt még mindig a parkoló, pedig 3x akkora mint a deákvári, és bent is tömegnyomor volt, de megint azt csináltam, hogy a kocsit leraktam az egyik sarokba, és kézben odavittem amit kell. Önkiszolgáló kasszánál meg kb 7-8 percet kellett sorban állni. Én jót szórakoztam a sok idegeskedő emberen, akik nem tudom mire számítottak. "Ennyi ember, nem hiszem el." Miért mit hittél, fél áron vannak cuccok, mennyien lesznek?
De le a kalappal a bolt előtt, folyamatosan hordják ki a gépeket, fél10kor még ember magasságban tornyosultak a csavarozók, kompresszorok, fűnyírók, meg a háztartási féláras cuccok is. Végre nem az van, hogy egy raklap van mindenből.
(Mindezt úgy, hogy reggel a munkások kettesével vitték a motyót.)
-
válasz
Intruder2k5 #9079 üzenetére
Persze, kínai, mint a legtöbb márka a piacon.
Loncin, Zongshen, T6 , én ahogy láttam szín és márka változik a fűnyirokon
-
válasz
Darth_Revan #9078 üzenetére
Ja így már értem.
-
-
Darth_Revan
veterán
válasz
Intruder2k5 #9075 üzenetére
Egyrészt erősebbnek érzem ennek a motorját, ami viszont fontosabb, hogy a Husqvarna nem az enyém volt, mindig az apostol nyúltam le
Az szép, hogy majdnem ugyanezt a funyirot 3 éve majdnem fél áron adták
-
válasz
Intruder2k5 #9075 üzenetére
Husiból sok már Loncin blokkos.
-
Várható volt... Nekem szerencsére nincs szükségem most semmire, amit hirdettek, szóval be nem teszem oda a lábam egy-két hétig. Aztán később majd lehet elmegyünk megnézni, de alapból mi Veresre szoktunk járni, a váci LIDL-ket nem szeretem. Mindig tömeg van, nem lehet parkolni, és a bolt is le van rabolva. Veresen sokkal nyugodtabb.
-
válasz
Darth_Revan #9069 üzenetére
Félreértés ne essék, semmi bajom a Parkside-al, nekem is LIDL-s benzines fűnyíróm van három éve, és teljesen elégedett vagyok vele, de mi vitt rá, hogy a Husqvarna-t Parkside-ra cseréld?
-
6030D
addikt
válasz
Intruder2k5 #9071 üzenetére
Vitték, mint a cukrot. Volt dzsihád.
-
válasz
Mennyi volt a masina?
-
Jut eszembe, hátha valakit érdekel, és nem lakik messze. Holnap Vácon új LIDL üzlet nyílik, és ott lesz nyitási akcióban.
-
Darth_Revan
veterán
válasz
Bocsánat, az kimaradt hogy az olcsóbb Parkside funyirokkal ellentétben ezen automata szivato van.
-
Darth_Revan
veterán
Sziasztok!
Csatlakozom a Parkside PPBRM 46 Best (482139) fűnyíróval.
Motor:Tulajdonságok:
Ami tetszik:
- önindító ami poccre indítja (akksi sokat bír, 10+ indítás után is zöldben maradt a csík)
- beranto se annyira erős, elsőre siman be lehet bele rántani
- önjáró elején szokatlan volt de aztán megszoktam és nem farasztott le annyira, mint a tologatos Husqvarna
- 3 vágási mód (fugyujto, oldalra kiszórós és mulcsozas)
- fugyujton telítettség jelző
- nagy (1 l) benzin tank
- 1 karral állítható egyszerre mind a 4 kerek magassága (8 fokozat)
- locsoló cső csatlakozó a könnyebb tisztításához (raengedet a vizet, beinditod és lemossa a forgó pengeket)
- 5 év garanciaAmi nem tetszik:
-a tolorud magassága nem állítható, csak egy fix pozíció van
- a tolorudat rögzítő 2 db csavaros műanyag kar picit kínai minosegnek tunik900 nm2-en szép munkát végzett, csak olyan helyen kellett kétszer attólni ahol már elég vastag szárú növények voltak. A képeken látható előtte és utána fumeret. Amikor a nagy susnyasba betoltam akkor érezni lehetett hogy belassul a motor, viszont bírta, egyszer sem fulladt le. A Husqvarna amit régen használtam ennél már lefulladt és megemelve ovatosan kellett "rahelyezni" egyes pontokra, hogy ne fulladjon le.
Összességében eddig jó, sok apró dolog van benne amit más márkájú, hasonló árú gépekben nincs, de majd meglátjuk 1 év múlva is ugyanígy bírja e.
-
dik
őstag
-
Fastfact
csendes tag
Az akkussal nem volt még szerencsém, csak a vezetékessel.
Amíg ment, jó volt
Amikor először tönkrement a Parkside-om, a garis ügyintézés gyorsan és gördülékenyen ment. Bejelentettem a Lidl+ appban, majd küldött a szervizes cég egy emailt hogy szedjem le az adattábla matricát a gépről és küldjem el nekik levélben. Pár napon belül küldtek egy másik komplett fűnyírót sima kartondobozban.
Azonban kiderült, hogy kontakthibás a tolókaron a működtető gomb, hol elindult, hol nem a gép. Itt megdúltam magam és átszereltem a régi fűnyíróról, aztán megint ment egy darabig míg el nem érte ezt is az ékszíjas-csapágyas végzet. -
cd930
senior tag
válasz
Fastfact #9065 üzenetére
Az már igaz, az AL-KO egy stabilabb jószág (nekem egy 40 centi széles van), de nehezebb is.
A kicsiny nyírandó felületemen nekem nem kényelmes, elmozdultam egy kicsi akkus felé, amivel ugyan tovább tart lenyírni, de fordulékony kis jószág.
Megy is eladásra az AL-KO, bízom benne, hogy nem hagy cserben a Parkside portéka.. -
Fastfact
csendes tag
válasz
Victoryus #9064 üzenetére
Leírnám én is a tapasztalataim ezzel a típusú Agrimotorral.
Vezetékes, nem ékszíj hajtásos fűnyírót kerestem, mert előtte az 1800W-os Parkside fűnyíróm motorja kétszer megadta magát, másodjára persze garanciaidőn túl.Asszem 45k-ért tudtam venni egy helyi üzletben tavaly.
Maga a motor jó, elég erős, hagyományos direkt hajtású, ebben jobb mint a Lidl-ös.
A körítés sajnos nem vetekszik a Parkside-dal.
Egykaros központi magasságállítás van rajta, viszont ez az egyenes vasdarab ami a két tengelyt összeköti, a kaszaházban van elvezetve. Megfogja a füvet, nagyon fel tud gyülemleni belül. Az állító kar nekem el is tört. Alul kiakasztottam a rugókat, így a legalacsonyabb állásban használom. A kaszaház takarítása kompresszor nélkül elég nehézkes, mivel nagyon sok zeg-zug, műanyag merevítés van belül amibe bejut a fű.
Tárolni a teraszom alatt tudom csak, így minden használat után lehajtottam a tolókart. nem rég adta meg magát mindkét rögzítő csavar, nem tudtam kilazítani, flex segített (gyárilag kapupánt fejű csavarok vannak, de elforog). Csavarboltból vettem hatlapfejű csavart, alátéteket, meg szárnyas anyát.
Most szereztem egy tizenéves AL-KO-t, sokkal szívesebben használom. -
válasz
Victoryus #8724 üzenetére
Eddig bevált az Agrimotor 4216.
4x vágtam vele. Már nem hagyom akkorára megnőni a füvet, mint tavasszal, nem is akad el. Dísztárcsa kiugrik a helyéről, de nem esik le. Ahol az elődje elment, ez is boldogul, hársfa sarjakkal, nagyobb akácokkal, kínai karmazsinbogyóval is. Na ezek kiírthatatlanok szinte. Magasság állítással semmi probléma, maradt a legmagasabb.Az EINHELL GC-ET 4530 szegélynyíró 2 vágással megette az első adag damilt. Ez normális? Nem sokat ment, 30m a terasz+kerítés mellett, de a térkő közül is kiszedtem vele a füvet, és borostyánt is vágtam. A térkő eszi ennyire a damilt? Mivel érdemes azt kiszedni ha nem szegélynyíróval?
-
Cheesy
őstag
-
evilskati
aktív tag
Szuper leírás, nagyon köszi érte!
A direkt hajtás, hogy van megoldva? Azt gondolnám, hogy az a műanyag elem azért van ott, hogy a szíjat takarja.
Az LC353 AWD-ben pont van egy üreg a hátsó hajtás irányába, ami nincs műanyag elemmel letakarva és ott meg tud ülni benne a fű, viszont mivel nincs takarva, ezért kompresszorral végül is kifújható a takarítás során. Úgy tűnik eltérő a gyártók hozzáállása.
-
kk831228
addikt
Tetszetős
, fűkasznának is megvan a felhasználási területe , de nem a szèpsèg az elsődleges mint egy fűnyírónàl , fűkasza gazos , kevèsbè karbantartott területnèl hasznos, meg szegèlynèl ahova nem fèrsz oda , vagy tőkès terület ahol bármi lehet a fűben, de ott is megvan hogy mekkora területig hatèkony.
-
Rengeteg hibamentes évet hozzá!
Köszönjük a kimeírtő leírást."37kg nem viccel"
Fűkaszát én sem értékelem, azért ahová ezt bevitted, jól megmutatja miért felejtős az akkus, meg a hobbi kategória."Ezekből nem tönkrement, hanem tönkretett gépek vannak bent"
Van benne valami, látszik az, ha valaminek gazdája van. -
Cheesy
őstag
Beszámoló a STIGA COMBI 53 SVQ H típusról.
2025.02-i gyártás, vételi ára 249.000 Ft.
(2 év garancia jár rá, ha 250.000 Ft lett volna az ára, akkor 3 év. Ez rajta van a garanciapapíron. Kicsit bosszantó.)
A szervizes fickó reakciója is tetszett. (Előtte néhány nappal egy barátom járt bent nála és sárga gépekből volt a legkevesebb, Stiga márkakereskedésről beszélünk.) "Ezekből nem tönkrement, hanem tönkretett gépek vannak bent csak." Ha odafigyelünk az olajcserére, a tiszta levegőszűrőre, ne rohadjon bele a fű és ezáltal ne korrodálhasson alul, akkor sokáig kiszolgál.
A gép szerintem jól néz ki, komoly méretei vannak.
A motor műanyag borításán a Honda felirat nekem feltűnőbb volt, mint a kaszaház tetején a Stiga logo. Tetszik a tolókar összehajthatósága, pont ráfér a fűgyűjtő, benne a mulcsozó és oldalkidobó műanyag elemmel. Így tárolásnál csak a fűnyíró kontúrja által elfoglalt területre terjed ki a mérete.
37kg önsúly nem kevés, jó lett volna, ha a hátulján is van mibe kapaszkodni rakodásnál. Így csak az összecsukott tolókar alsó konzolcsonkjába lehet kapaszkodni és a kaszaház elején lévő markolatba. Viszont tökéletesen befér egy Outlander III csomagtartójába úgy, hogy a hátsó üléseket le se kell dönteni. A csomagtér ajtó felől a kerék elé rakok egy cserépléc darabot és egy mm-t nem mozdult a szerkezet.
Benzinből 100-as oktánszámú kell bele.Első próbája a száraz Alföldön található családi házunk homokos talajú kertjében szenvedő füvén volt, nyilván ezt kisujjból kirázta. Indításnál komoly hangja van azért, hallatszik a 200cm3. Egy alkalommal az egyik hátsó kerék dísztárcsája kiesett, visszapattintottam, nem esett ki többet.
Másnap volt az igazi próba és amiért vettem is valójában: Kb. 2200 m2 időszakosan nyírt fű a Zalában, lejtős terepen.
"Többszintes növénytakarót" kellett leredukálni azonos szintre. Az átlag 30-40cm fűmagasság néhol 50-60cm-re is átváltott, ezek ilyen keményebb szárú magas perjeszerű fűfélék voltak. Voltak továbbá több cm szárvastagságú, nagyobb kiterjedésű gyomok, nem tudom a nevét.
Gyári élezésű késsel mentem neki a feladatnak. Kb. 4 órányi munka volt, a gépet szerintem sikerült a határáig elvinnem.
Tapasztalatok:
- kellően erős
- 37kg nem viccel, ha mozgatni kell
- amire nem tudom rátolni, ha hátrafelé megdöntöm rátolom és ráengedem, ledarálja
- 15-20%-os lejtő felett, nem hajlandó önjárni (itt volt ennél komolyabb is, felfelé nem vicces tolni őkelmét) Ugyanezen a terepen az MTD SMART 46 SPB a legnagyobb meredekségnél is kapart felfele, biztos más a kuplungrendszere.
- egyszer sem fulladt le, viszont ha határon van, csörgő hangot hallat (ilyenkor gyorsan megdöntöm magam fele, 1-2 mp kidolgozza az alá torlódott füvet és megyünk tovább)
- az önjárási sebessége pont jó
- a meredek lejtő miatt a legalacsonyabb tolókar állás megfelelő
- jó lenne bele egy fék, mert ekkora súlyt lefele menetben is tartani kell
- 2x töltöttem tele a tankot, kb. 1,5-2 liter üzemanyagot fogyasztott.Összességében elégedett vagyok a géppel, igazán nehéz terepre vittem.
Valamiért a terhelés alatti hangja végig ismerős volt egyébként, komolyabb rotációs kapákban hallottam márNekem tetszik. A völgy felőli sima terepen megkértem a feleségemet, hogy próbálja ki, elég látványosan eszi a zöldet és szinte remeg a közelében a talaj.
Mivel utánfutóval voltam, aznap 2x4 óra vezetés + kisebb megszakításokkal 4 órányi fűnyírás + kisebb munkák után nem takarítottam ki a helyszínen a gépet, majd otthon másnap.
Nem tudom, hogy ki hogyan takarít, én egy kerek végű mini spaklit használok.
Van rajta slaghoz gyorscsatlakozó, vizet biztos nem fogok bele folyatni.
Egy jól kigondolt fűnyíró kaszaház szerintem arról szól, hogy minél kevesebb helyre rakódhasson be a fű és alapból minél kevesebb lerakódás keletkezzen. A képeken a takarítás utáni állapot látható, ahhoz képest milyen zöldtömeget aratott le, alig volt lerakódás.
Amit viszont nem értek, az a képeken jobb alsó részen lévő műanyag borítás, aminek a perem alá be tud rakódni a nyesedék. Valamint a lamellákat sem olyan vicces takarítani a kés felett, valamint már látom hogy van mögöttük berakódva fűnyesedék. Ha leveszem a pengét élezni, akkor megpróbálom levenni ezt a lamellás részt is. Talán a hűtés miatt ilyen a kialakítása? :S
A kaszaház belülről "rücsis" felületű festést (inkább porszórás) kapott, jóval ellenállóbbnak tűnik a karcolásokkal szemben, mint a festés.Az olyan objektumok ellen, maik a fűben megbújva törnek a fűnyíró életére a gépben a failsafe megoldás egy (az eladó által mondottak alapján) kb. 3500 Ft-os alkatrész, ami elpattan és könnyen cserélhető. Így nem a tengely fog elhajlani ha megtaláljuk mondjuk a járda sarkát.
A gép direkt hajtásos, tehát nem szíjjal van összekötve a motorral hajtott és a kést hajtó tengely. Ezt fontosnak tartottam, egy komoly hibalehetőséggel kevesebb.Eljött az első olajcsere ideje is, ezt az első 5 munkaóra után javasolják.
Később 30-35 munkaóránként.
A kereskedésben is feltettem a kérdést: gyári SAE30 vagy minőségi 5W30? A tulaj volt akivel az adásvételt intéztem, állítása szerint a Honda motoroknál tökéletes ha az autóba való 5W30-at töltjük bele.
De itt van egymás mellett a gyári olaj és egy MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30, valamint a géphez adott kis kártya(?).
Úgy látom a Stigának is egy SAE 5W-30 olaj szerepel a kínálati csúcsán.Az olaj mondhatni csereérett lett:
Az olajcsere a gép teljesen oldalra borításával történik.
Azt nem találtam meg viszont, hogy mennyi olajat kell beletölteni?
Úgy tudom a nívópálca nem belecsavart állapotában kell a maximumig érnie az olajszintnek. Ezt egy új, tiszta olaj esetében a világosszürke műanyag nívópálcán szerintem kissé nehéz pontosan látni. Kb. 8x ellenőriztem, hogy jó mennyiséget töltöttem bele, szerintem egy picit talán több is került bele, feltételezem inkább több legyen benne mint kevesebb...
Beindítottam egy 10mp-re és ment a helyére aludni.Persze felvetődhet a kérdés, hogy egy ilyen terepre miért nem egy háti motoros fűkaszát vettem? Soha nem kezeltem még olyat és korlátozottabban használható célgépnek tartom. Ennek ellenére később tervben van.
-
-
n@p@lm
őstag
Damilfej:
Ha idehaza lehetne kapni akkor tennék egy próbát az Echo Speed Feed fejjel, könnyű tölteni, nagyon dicsérik.
[Echo Speed-Feed® 400]
De sajna idehaza nem elérhető, beszéltem a hazai Echo forgalmazóval, nem éreznek indíttatást hogy hozzanak be az országba ilyen fejet... -
IMGM6
tag
válasz
kk831228 #9052 üzenetére
Egyes fű fajták ilyenkorra már megtudnak úgy erősödni és besűrűsödni, - különösen ha előtte még nem volt vágva - , hogy megfogja damil fejet, ilyenkor kell a kést használni. Lehet hogy meglepő de a kéményszárúakat - ha nem túl vastag - sokkal könnyebb vágni. Egyébként meg már - a környezetvédelmi előírások miatt -, a mai típusokban már nincs meg az a brutális erő mint a régiekben.
-
kk831228
addikt
Üdv , vakaki haszh itt fs 461c vagy 460-at ? Vettem egy 461c - t nem rég , sajnos belefutottam egy sz..r szériàba ami gyújtàs problémàval küszködik gyàrilag , egyelőre gariba megoldottàk , de nem vagyok benne biztos , hogy tudja a gyàri teljesítmény , 3 -as szögletes damil érezhetően fogja amikor nagyobb , sűrűbb fű van...
-
Sátán44
addikt
Van egy MTD GE 48-5 fűnyíróm, ami 20 éves és tökéletesen teszi a dolgát. Tegnap viszont történt egy kis malőr, a kezemben maradt a berántó zsinór. Gondoltam kicserélem, de szétszerelés után vettem észre, hogy az acél spirál eltört. Próbáltam a maradék acélból hajtani egy kis karmot, de feltekerés után szorul. Kerestem a neten komplett behúzót zsinórral, de nem találtam. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot, hogy lehetne ezt a hibát orvosolni. Nem szeretném emiatt nyugdíjazni.
-
evilskati
aktív tag
válasz
Leonbergi #9045 üzenetére
Szia! LC 356VP-t szomszédom használja kertészeti vállalkozásban, de nincs vele megelégedve, azt mondta, hogy a motor jó, de a körítés gyenge.
Oleo Mac-et még nem láttam élőben. Egyik ismerősömnek van Castelgardenja, a típust nem tudom pontosan, de nem mai darab, a kaszaház elég vastag acélból van, és a felületkezelése a kalapácslakkéhoz hasonló, ami elvileg elég strapabíró. Nem tudom, hogy az újabb modellek milyenek lehetnek.
Pázsitra szerintem mehet a Polimer ház, vakondtúrást dozerolni, meg köves talajra inkább acél.
-
Sziasztok! Véleményt szeretnék kérni az alábbi fűnyírókról: HUSQVARNA LC 356VP önjáró
Castelgarden benzines fűnyíró XC 53 HS
Oleo Mac G 53 TK Allroad Plus 4 önjáró
Szerintetek a polimer házas vagy az acélházas benzines fűnyíró a jobb választás. -
dik
őstag
Ha az idén még nem nyírtad akkor már új fűnyíróval ne is nyird meg megdöglik...
Ha én rajtam múlna simán al-ko vanném...
Ja és MTD van B&S motorral nem önjárós csak oldal kidobós. Egyszerű mint a faék. Persze itt valaki lefikázta, de én nem hiszek neki. Egyszerű és nagyszerű gép 100 alatt van... -
AdamMi
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok egy gyors segítséget adni, jó döntéshozatalhoz?
Kb.700nm lejtős udvarunkhoz fűnyírásához keresek benzines fűnyírót.
Nem szempont az önjáró funkció, mert számomra inkább hibaforrás, mint könnyítés. ( bár azt tapasztaltam azonban, hogy a jobb motorral szerelt raktáron lévő gépek szinte mind önjárósak már) Reméltem, hogy 100 alatt találok egyszerű gépet briggs motorost, de csalódnom kellett. Fűgyűjtő funkcióra van szükség, nem oldalkidobós.
Elsőre régi sima briggs motoros MTD-t kerestem, mert arról már van tapasztalat, de most azt látom, hogy árban ez van most:
MTD Smart 46 SPBS - 150.000,-
[link]
Mellette amit itt is írtak ezt nézem még:
Stihl RM 248.3 - 136.000,-
[link]És persze nálam is benézett az AL-KO Classic 4.62 P-B - 130.000,-
[link]A loncin motoros Stihl jobb lehet, mint a briggs motoros AL-KO?
Megér annyival többet az MTD?
Köszönöm a segítséget előre is!
nagy már a fű nyírni kellene -
Plebi
senior tag
Egy kicsit még az olaj témához. Most ért el (egy kicsit túl is léptem a 3. nyírással) a Stihl RM 448.3 T fűnyíróm az első olajcserét. A motor használati útmutatója az alábbiakat írja.
Itt is arra tér ki, hogy SJ osztályú vagy jobb, tehét simán mehet bele szintetikus olaj és ők még 10W-30-at is ajánlanak mellé, ha hidegebb időben van használva.
Husi esetén a tavaly bőven decemberi fűnyíráskor a SAE 30-as olajjal élvezetes volt indítani. Ezt se lesz könnyebb, rakok majd én is bele (nekem ford dieselhez van) 5w-30-as olajat.
A másik: minden fűnyíró más, itt az olaj szintet nem becsavart nívóval kell nézni.
-
hzsolee
őstag
Nekem bejött pedig ez a C26-2. Korábbi 2 Stihlhez nem ezt adták hanem egy magasabb középrészüt, ami aztán a huppákos talajon állandóan adagolta a damilt.
Alig vártam, hogy megkopjon a közepe, akkor már jó volt.
Ez viszont ebből a szempontból jó. Neked lehet meg pont ez nem tetszik, hogy ezek szerint nehezebben adagol. Amúgy én sosem ezzel a tekerős módszerrel töltöm fel, hanem szétszedem aztán rátekerem -
dik
őstag
válasz
hzsolee #9034 üzenetére
Hogy én mennyire megutáltam ezt a fejet jó 5 év kinlódás elég volt vele már. Remélem aki megtervezte élete végéig ezzel fog kinlódni. Következő projekt bemegyek az ellenséghez és veszek rá valami hagyományos X csapágyas koppintós fejet ha kiderül milyen a menet rajta. Menetfésűvel meg kell még lesni...
-
szanysa
csendes tag
Üdv!
Szeretnék típus ajánlatot kérni - elektromos fűnyíró vásárláshoz.
A lényeg, hogy használható legyen ,mert ami volt az leégett, pedig új volt.
Tartós használatra gondolok, nem úgy hogy 1 szezont sem bír ki-Legalább a 40 cm vágási szélesség jól jönne.
Kert vágáshoz kellene szóval nem csak tologatni akarom az 5 cm es gyepen üresben!
Köszönöm
-
zsiz
őstag
válasz
hzsolee #9034 üzenetére
Rendeltem én is. Ez a fajta bejött nekem [kép]. Ez a másik, négy szálas viszont nem [kép]. Ahogy a tiéd is, ez is nagyon rázta a gépet, úgyhogy vissza is küldtem.
De kíváncsiságból rendeltem még pár cuccot, amik még kipróbálásra várnak. Pl. 2.4-es csillag damilt, elvileg még fémszálas is, hasonlót használtam eddig is, az se volt márkás és nem volt bajom vele. A következő vágásnál majd kiderül ez milyen. A 200 méter volt 6000 Ft. Aztán vannak még ezek, amikben annyira nem bízom...Van ilyen drótkefe cucc, járdalap fugákhoz vettem, meg van ilyen késes, gyomláló akármi.. hátha kiváltaná a saraboló kapát, mert kapálni, azt utálok. Ezeken kívül még vettem berántó kötelet fogantyúval, meg üzemanyagszűrő+benzincső+tanktömítés kombót párszáz forintokért több darabos csomagban. Ja, meg mivel untam már a zsírzáshoz a fecskendő töltést, ezért beruháztam egy karos zsírzóra és hozzá zsírzógombra is. Ez mondjuk annyira nem volt olcsó, de megéri, hogy nem leszek csupa gépzsír minden zsírzáskor
-
hzsolee
őstag
Kaszához damilfejet vettem, az annyira nem jött be. Mindene csereszabatos az eredetivel, de mégsem az igazi. Ráz mert nem igazán központos. A menetnél lemaradt egy fém gyűrű ami központban tartaná a fejet. Kicsit igazítottam rajta, gyártottam hozzá egy olyan gyűrűt...még egy próbát teszek vele.
-
zsiz
őstag
válasz
hzsolee #9030 üzenetére
Én kínai kaszára rendeltem Temuról karburátort, 2 ezer körül volt, hibátlan. Az eredetivel nem indult a gép, takarítás után sem, majd pluszban elszakítottam a gumibuborékon belül levő kis hörgőszelepet is. Olcsóbb volt a temus karburátor kompletten, mint itthon az a pici gumi szállítással.
-
den89
tag
válasz
wasd.hu #9029 üzenetére
Ja hát a 30 cm vágószél játékszer.
Egyetértek egyébként, szerintem is a minimum a 40-43 cm vágószél 200+ m2-től. Persze 46-48 is elfér ekkora területen, ha kényelmesen lehet vele forgolódni, nem kell sokat kerülgetni, és befér mindenhova.
Örülök, ha segíthettem és újdonságot mondtam ezzel a méréses dologgal. Remélem más is hasznát veszi.Más téma: 2 nap alatt elfogyott az AL-KO 4.65 Li SP fűnyíró, máshol meg sehol nincs raktáron. 10 db volt raktáron 2 napja. Akkor jött értesítés, mert feliratkoztam rá korábban, amikor úgy volt, hogy cserélem a benzinesemet akkusra (1-1,5 hónapja). Konkrétan 2 nap alatt elfogyott. Hát most nem kell gondolkodnom ezen a gépen, amúgy is elvetettem még egy időre a váltást.
Így látatlanban nagyon jó vétel lehet. Jó lenne, ha valaki a fórumtársak közül vett volna egyet és írna is róla.
-
hzsolee
őstag
Briggs karbiszett 1400-ért a temuról. Igazából csak egy gumi könyök kellett volna, de ha már annyira ajánlgatták
Kicsit azért szkeptikus vagyok
-
Elhiszem. A párhuzam abban mutatkozik, hogy manapság akkora a paletta/marketing, hogy tanácstalanul a topikba is benéz az ember.. nem látja át igazán, mi lenne a legcélszerűbb adott feladathoz / hosszú távra. Még akinek van már egy célszerszáma, az is inkább igyekszik több forrásból tájékozódni, mert sokszor az ember már nem hisz el semmit.
Számomra tiszta, hogy hybrid motorolaj, az ECVT váltóolaj és fűnyíró eltér. Tök más jellegű karbantartást és típushibát tartogat, mint egy ecotec. Utóbbi idővel minden olajat megesz majd.
A példánál maradva tudatosabb ez a gondolkodás, a megelőző karbantartás, amibe bele tartozik az olaj kérdés. Talán tedd bele a konkrét típusokat/ajánlást és a táblázatokat az összefoglaló elejébe. Az átlag polgárjenő talán hamarabb olvassa, szembesül a tényekkel.
#9028 den89
Ez tökjó, beszúrom a táblázatomba!
Írtad korábban, hogy "48-as vágószélesség 300 m2-re szerintem túlzás lenne". Nyírom 44-essel hobbiból az udvart, kb 300m2 a mérés alapján és bizony marhajó, hogy két-három körrel megvan, ami azelőtt tökölős volt a kis ~30 átmérővel, győzzed élezni meg szívatni magad a kisebbel. Lehetne belépőnek is tekinteni a 44-et, de azt is megértem, hogy sokaknak a könnyebb kell -
den89
tag
válasz
vasimnbt #9027 üzenetére
Biztos az a 600 nm-nyi fű? Mert akkor igen jól bírja a 3 db 2 Ah akku, és/vagy ügyes vagy.
Itt le tudod mérni a területedet: [link] Majd ha beírtad a címedet, akkor a mérés ikonra katt, itt pirossal jelöltem:
[kép] Sajnos egy akkus/villanyos fűnyíróban közel sincs akkora erő, mint egy benzinesben. Jó, egy fél milliós akkusban azért lehet. Múltkor kényszerűségből kábeles fűnyíróval nyírtam a füvet, mert a benzines szerelőnél volt. Hát éreztem a különbséget erőben, pedig nem egy rossz/gyenge villanyos, még abból az időből, amikor nem 3 évre gyártottak dolgokat...
-
vasimnbt
tag
Köszönöm!
Nekem van egy Black and Deckerem már 2 éve.36V 2Ah akkuból van 3 db-m.Ezzel,ha száraz a fű és 10 cm-nél nem nagyobb,sikerül végigérnem a telken,ami kb. 600 nnm-s.Azt gondoltam,ha újítok,s veszek 4 akkus fűnyírót,akár 4 db 20V 8Ah akkuval,akkor biztosan végigérek egy alkalommal.Engem inkább az gondolkoztat el,hogy ha vizes és esetleg kicsivel nagyobb a fű,akkor nem fullad-e le,mert bizony az enyém igen. -
den89
tag
válasz
vasimnbt #9022 üzenetére
Szia!
Sok véleményt, tesztet olvastam, beszélgettem olyanokkal, akiknek akkus fűnyírója van. Meg persze van egy kis saját tapasztalat is. Ez alapján azt tudom mondani, hogy átlagban egy 40V4Ah (vagy 2x20V) akku 200-250 m2-re elég. Nyilván ettől negatív és pozitív értelemben is el lehet térni, én átlagos körülmények között kb így szoktam belőni. Nem mindegy mekkora, milyen minőségű a fű, sűrű gyep, vagy 15 centis gaz, vagy átlagos, 6-8 cm-es fű, önjárót használsz-e, stb. Nem állítom, hogy fűgyűjtés nélkül, ideális körülmények között, mondjuk egy 6 centis átlagos, hiányos füvet 3 centire nyírva, sietve ne lehetne lenyírni akár 350-400 m2-t is, főleg mondjuk egy Makita XGT akkus géppel (ami már egy modernebb technológia), teljesen elképzelhetőnek tartom.
Valószínűleg a Parkside PPRMA 40 LI-re gondolsz, igen abba be lehet rakni 4 akkut. Ha jól tudom, nem csúszókuplungos, tehát önjáró nélkül nehéz tolni-húzni. Azért ezt nem árt tudni. De azzal is csak 4x20V 4Ah teljesítményed lesz, ami ~500-600 m2-re lehet elég kb.
Ha akkus fűnyírót veszel mindig inkább a minimummal számolj, hogy mondjuk max 200 m2-re lesz elég 40V4Ah akkukapacitás. Meg azért ne felejtsük, hogy 3-4 év alatt már veszít(het) az akku a teljesítményéből/kapacitásából.
-
exoduss
tag
válasz
Darth_Revan #9024 üzenetére
Szia!
Nekünk az 1800w-os elektromos van. Én megfogadtam, hogy soha többet Parkside fűnyíró!
-
Darth_Revan
veterán
Sziasztok!
A LIDL-ben most kapható Parkside funyirorol vélemény?Megéri ennyi pénzért vagy csak paraszt vakitas? 5 év garanciát ugyan adnak, de nem akarnám hogy 5 év után kuka legyen.
Elég sok ponton nem egyenletlen a talaj nálunk, az se lenne jó, ha elakadna és kb mozdítani se lehetne mert olyan nehéz.
Vagy ennyi pénzért van fényévekkel jobb ajánlat ?
Köszönöm előre is a tanácsokat
-
vasimnbt
tag
Üdv!
Vajon 4 db 20V 4Ah, vagy 4 db 20V 8Ah akkupackkal mekkora felületet lehet lenyírni? Úgy értem a 4 akkut,hogy egyszerre mind a 4 bennt van a fűnyíróban. Gondolom 2-2 párhuzamosan van kötve,így a feszültség 40 Volt a rendszerben.Valahol láttam Parkside fűnyírót,amibe egyszerre így 4 akkut lehet beletenni.Ha rosszúl gondolom,jelezzétek! -
den89
tag
válasz
doddencs #9020 üzenetére
Az ha jól tudom nem lesz jó. Mármint olyan értelemben, hogy a nagyobb akku a kisebb teljesítményéig fog menni. Tehát, ha lemerült az 5,5Ah, akkor a másik hiába nagyobb kapacitás, egy akkuval nem fog tovább menni a gép. Szóval így értelmetlen a 8Ah. Szerintem ez a gép csak 2 akkuval megy egyszerre.
-
Morris
Topikgazda
válasz
evilskati #9015 üzenetére
Nincs kimondottan ajánlott. Az összes teljesíti a fűnyíró motorokra előírt szabványokat. Egy alsó polcos 5W30 bőven megfelelő. Márka szinten legyen az amihez a szíved húz. Ha egy bizonyos 5W30 olaj van otthon mert azt használod az autóba, akkor mehet az a fűnyíróba.
Motult egy kicsit overkillnek érzem, de ha az van otthon , akkor menjen az. Total az egyik legolcsóbb, minőségi márkás olaj. Ez alatt árban a mannol van. De ezzel sem lehet mellé lőni.Például a Briggs gyári olaja A Briggs&Stratton 4T SAE30. Ez API SJ/CD teljesítményszinttel rendelkezik.
Az ábrán jól látszik, hogy ez egy "ókori" teljesítmény szint
A legolcsóbb 4 literes Mannol 7713 OEM for Hyundai Kia 5W-30 4 l5.470.-Ft
És ennek az olajnak a teljesítményszintje API SN, ami már 3 kategóriával feljebb van. Természetesen visszafele kompatibilisek a teljesítményszintekHiggyétek már el, hogy az SAE30 egy túlárazott ótvar régi olaj!
-
Morris
Topikgazda
válasz
Graphics #9014 üzenetére
Ne csináld! Sok értelme nincs. Ha van előírt csereperiódusa a motornak, azaz kell cserélni benne az olajat, akkor évente lecseréled és kész.
Az én Briggs 675EXi-mbe például gyártói utasítás szerint nem kell soha olajat cserélni. Persze cseréltem már kétszer, de másodikra ugyanolyan színe volt az olajnak mint amikor beleöntöttem. Ennek ellenére évente lecserélem én is, mert a szintetikus olaj is elhasználódik 1-2 év alatt, nem hogy az SAE30. Ugye a benne lévő adalékok idővel molekula szinten szétesnek, csökken a kenő képesség stb stb. -
Morris
Topikgazda
válasz
wasd.hu #9005 üzenetére
De itt megint az a gond, hogy almát a körtével. Egy személyautó motorja teljesen más mint egy fűnyíróé. Előbbinél szűk olajfuratok, olajszivattyú, széles fordulatszám tartomány van, ahol az olajnak el kell látni a a feladatát. Ott mindenképp érdemes betartani a gyári ajánlást. Ha nem teszed, kinyírod a motort. Valamelyik japán autónál volt, hogy a gyári 0w20 ajánlás helyett 5W30-at használtak, és szépen tönkre is ment a motor.
Egy fűnyíró esetében, szóró olajzás van. Itt a feladat a kenés és hűtés. A fordulatszám szinte állandó. Szóval itt nem olyan nagyok a követelmények. A viszkozitást kell megválasztani a használati szokásoknak megfelelően és nézni egy olyan olajat ami a kívánt teljesítményszintet tudja és ennyi.
A szintetikus olaj jobb mint az ásványi, Bőven túlteljesíti a követelményeket. Az 5W30 olcsóbb mint a gyárilag ajánlott egyfokozatú. Számomra egyértelmű a dolog! -
válasz
doddencs #9013 üzenetére
doddencs #9013
Azért kíváncsi lennék, megoszthatnád majd az első benyomásokat és pl pár év múlva a tapasztalatokat.
"Aksi eseten a 18V plus aksik megerik a felarat a nem plus-hoz kepest, most 8Ah-val szemezek, aztan az ajandek aksival tenyleg mindenre eleg"#9014 Graphics
Az a benzines dolog nagy eséllyel csak egy átmosás. Lehet másik olajat tesz bele..#9011 errorcode06
Fűkaszáról semmi tapasztalatom, kérdezd még be később, srácok biztosan tudnak okosságot és/vagy normálisabb ajánlatokat. Addig is próbáld a keresőt! -
evilskati
aktív tag
Szia! 5W-30-ból vannak esetleg kimondottan ajánlott olajok a korábban említett Total Quartz INEO ECS 5W-30-on és MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30-on kívül?
Honda 5W-30 elég drágán van mérve. -
Fűnyíró olajcsere kérdés.
Láttam egy videót, ahol leengedett olaj után benzint tölt bele, átmossa majd kiönti azt is.
"Szakszerű" ez, avagy teljesen logikátlan? -
errorcode06
őstag
Sziasztok. Fűkaszát szeretnék a régi helyett. Megmakkant a szöghajtás, teljes gázon fulladozik, de senki sem tud/akar hozzányúlni a környéken, mert nem ismerik a típust (flinke). Árkot és környékét, illetve hátsó udvart vágnám vele. Egyenetlen talaj, kb 20-30 centis fűmagasság.
25k volt 8 éve, szóval nem egy nagy szám a gép...
Van értelme a drágább modelleknek, vagy vegyem meg a legolcsóbbat, ami szimpatikus?
Akumulátorosat is nézegettem (pl amit a2d2 linkelt a #8937-es hszben).
Durván 350nm vágok vele, ott ahová a fűnyíróval nem megyek be.
Mit ajánlotok?Előre is köszönöm.
-
Na igen, de az egykor szebb időket megélt márkák sok mindent megengedtek maguknak az autógyártásban... akkor mire számítsunk az ilyen tartós fogyasztási cikkeknél, ahol láthatóan nem szeretnék, hogy bármelyik technikát sokáig használjuk.
Tényleg Li-Po technológiát nem erőlteti valamelyik gyártó? Az tényleg jól tartja magát és lehetne egy kis verseny a szerszám vagy más akkus piacon. Minőség / tartósság.
-
den89
tag
válasz
doddencs #8996 üzenetére
Nézd végig, melyik gép mit ad az áráért. Amiben jobb az AL-KO és a Bosch, mint a Makita:
- Vágószélesség (43 vs 46)
- Nagyobb hátsó kerekek
- Nagyobb fűgyűjtő
- Makita motor szénkefés, másik kettő szénkefementes
- AL-KO önjáró
- AL-KO és Bosch acélház - Makita műanyag (persze cserébe a Makita könnyű és pozitív értelemben véve egy játékszer)Esetleg az sem utolsó szempont, hogy kinézetre melyik tetszik a legjobban.
Úgy gondolom mindenképp komolyabb gépek, mint az általad linkelt Makita. Szerintem a Makita körül egy picit túl nagy a hype (egyéni vélemény), persze ez egy olcsó kategóriás Makita. 300 m2-re nem nagyon tudsz mellélőni egyébként, csak az akkukapacitás legyen elegendő. Makitához biztonság kedvéért 40V 5Ah, de inkább 6 Ah akkut vennék. Bosch-hoz egy 18V 5,5Ah-t vennék és jár az ingyen akku, tehát 36V 5,5 Ah teljesítményed lesz. AL-KO 36-40V 8Ah, bőven elég kell, hogy legyen, még önjáróval is, évek múlva is, amikor már veszít a kapacitásából.
De csak, hogy még jobban összekeverjelek
, ha már AL-KO és Bosch esetében elmentünk 210eFt-ig, itt egy a Makita DLM480Z 2 db 18V 6Ah akkuval kb az említett árban jönnél ki. Ez már egy olyan komoly szerkezet, mint a másik 2 márka. Viszont a 48-as vágószélesség 300 m2-re szerintem túlzás lenne.
-
válasz
Directors #8998 üzenetére
#8995 vasimnbt
Itt egy jó leírás az [ akku - várható munkaterület kapcsolatról ]
de nem csak emiatt mondtam a benzinest... ekkora és ilyen jellegű munkánál a nyár végén fészerbe gurítja az ember a benzinest, míg a 4 akkusnál különösen ügyelni kell a tárolásra (töltöttség legalább 80% és tárolási hőmérséklet).#8998 Directors
Javítva, köszi#8999 dik
Ezzel egyet értek, nálunk kettő áll a garázsban, az egyik japán és betartom a gyári előírásokat. Abba 0W20 megy kezdettől#9004dik típusnak megfelelően jaja
#9000 Morris
És akad egy klasszik 18 éves h astra, amibe nem tartom be a gyári előírásokat! Annó bemondták a márkaszervizben a 30e km-es okosságot "mert ez már szintetikus és bírja"8~10e km-enként ugyanúgy cseréltem végig, épp ahogy Apu mutatta a kadettnél. Máig hibátlan a verda műszakilag. 1-2 évente szoktam dobni az olajat, akkor is, ha nem futotta ki a km-t a gép. Kevesebbet megy mint amíg ez volt az első számú, de kezdettől próbálom vigyázni, számunkra érték.
A tények makacs dolgok
-
IMGM6
tag
Én már régóta írom, hogy a kerti gép olajok a világ egyik legnagyobb marketinges átverése, ahol a legsz@rabb "hulladék" ásványi olajat becsomagolják és aranyáron adják mint szuper 4T olaj, és ez vonatkozik a 2T olajok egy részére is, még a Sthil felirattal is van olyan alap 2T ásványi olaj, ami 3-4 szer annyiba kerül, mint egy "noname" jó minőségi full szintetikus 2T olaj.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OTP Bank topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Tőzsde és gazdaság
- Xbox Series X|S
- Nintendo Switch 2
- Steam Deck
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged