Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1651) Ja no válasza Batman2 (#1647) üzenetére


Ja no
aktív tag

Hi Bat,

Ezt én is tapasztaltam, hogy egy bizonyos kondiérték felett egy icipicit lecsökken a kimeneti fesz. Szerintem már csak a tekercs marad, mint szóbajöhető hibaforrás. Az adatlapot még nem volt időm megnézni, talán holnap. Sorry

(#1652) Batman2 válasza Csaba_20_ (#1649) üzenetére


Batman2
őstag

Hi

fejből nem tudom a típusjelzését, de majd megnézem. De állítóla ezeket szokták vinni szerelők is kapcs üzemű tápokba, különböző eszközökbe és jó szokott lenni.
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1653) Batman2 válasza Ja no (#1651) üzenetére


Batman2
őstag

Szevasz

Tegnap csináltam egy légmagos 10 mikrohenrys tekercset, kb. 0.5mm-es, lakkszigetelésü dórtból és azzal is kipróbáltam. Működik vele, de valamivel kevésbé bírja a terhelést. Összességében valszeg ennek kisebb a drótvastagsága, mint a négy általad küldött gyári tekercsnek. Elvileg van valahol kb milliméteres drótom is, ha meglelem, tekerek abból is, hátha az már jobban bírja.
A program, ami szerint készítettem a tekercset olyan paramétereket adott meg, hogy: 0.5mm-es drótnál, 5mm tekercsszélességnél és 8mm-es magátmérőnél 10mikrohenry légmagos több réteges tekercshez kell 1.05m drót, 0.5, 3 réteg és rétegenként 10 menet.

Ha ez a program pontosan számol, akkor ennek a tekercsnek legalább pontosan tudom az értékét. van kb 1.5mm vastag drótom is, de abból csak vagy 40cm, az nem elég, akárhogyis próbáltam.
Gondolom az nem igazán jó, ha valamelyikből dupla szállal tekerek?
Az 5A-hez kb. mekkora drót átmérő kellhet?
üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1654) Ja no válasza Batman2 (#1653) üzenetére


Ja no
aktív tag

Hogy mennyi menet kell és hányszor, azt én is mindig cimborámtól kérdezem, de emlékeim szerint nagyságrendileg jó a kapott érték. :)))
Nyugodtan összefoghatsz több szálat párhuzamosan. A trafótekerők is használják, mert így kisebb magátmérő érhető el. Az egy kvadrátos huzal 10A-el simán terhelhető, tekintettel hogy nem folyamatos az áram rajta. De ne e szerint számolj ilyenkor, mert ha már összemérhető az ellenállása a chipben lévő FET-tel, akkor az nem biztos hogy jó lesz. MOndjuk meg szokták adni a maximális ohmos ellenállását is a tekercsnek amit alkalmazhatsz még az adott chippel. Szóval ésszerűség határain belül tekerd meg az eredő legvastagabból. Én tennék rá néhány leágazást is. (8, 8.5, 11, 12.5, 14uH). Bár ezek már csak néhány százalékos telj. többelttel szolgálnak max.
Ha tudod bandázsold körbe a tekercsedet, mert a mech mozgással is elvesztesz 1-2%-ot.

[Szerkesztve]

(#1655) And válasza Batman2 (#1653) üzenetére


And
veterán

A tekercs témájához két dolgot tennék hozzá. Az egyik, hogy az a bizonyos képlet, amellyel a méretező program számol (erre gondolok: L= µ(0)*µ(r)*N^2*A / l, mert ezzel az általad megadott adatokkal kb. 11.3µH induktivitás jön ki), igazából csak ''hosszú'' induktivitásokra igaz. Hosszú alatt azt értem, hogy az átmérőjénél 5..10 -szer nagyobb a tekercstest hossza. Ha ez a feltétel nem teljesül - vagyis a tekercstest rövid lesz -, a számítás hibája igen nagy lehet, akár 40-50%, vagy még több is.
A másik, hogy ilyen célra épp azért alkalmaznak inkább vasmagos tekercset, mert arra jóval kevesebb menet kell, így nagyobb keresztmetszetű huzallal is meg lehet tekerni. A huzal, amit írtál, kb 0.1Ω ellenállást jelent, vagyis a tekercs jósági tényezője jelentősen rosszabb lehet, mint vasmagos tekercs esetén.

(#1656) brno


brno
csendes tag

Srácok!

Vettem potmétert, ellenállást, kapcsolót, ledet. Most már csak össze kéne rakni.
Az alaplaptól jövő kábelre, még a potméter elött tenném a kapcsolót. A potméter után tenném a ventihez futó kábelre párhuzamosan kötve az ellenállást és ledet (ellenállás utána rögtön a led). A kérdésem az elenne: van jelentősége, hogy az ellenállásnak és a lednek melyik polusa van elől és hátul, vagyis a potméter felé vagy attól elfelé???

Kösz.

(#1657) And válasza brno (#1656) üzenetére


And
veterán

A sorbakötött led és ellenállás tényleges sorrendje mindegy. A led polaritása azonban nem: a katódja menjen a negatívabb (GND) potenciál, az anódja pedig a pozitívabb pont (potméter és venti közös pontja) felé. Eltérő lábhosszúságú ledek esetén általában azok rövidebb kivezetése a katód, de ez nem szentírás. Ha rosszul kötöd a ledet, semmi sem történik, az nem fog világítani és remélhetőleg tönkremenni sem fog a viszonylag nagy záróirányú előfeszítéstől. Működés közben a led - leszabályozott ventinél - valszeg. enyhén vibrálni fog a kissé pulzáló ventifeszültség miatt.

(#1658) brno válasza And (#1657) üzenetére


brno
csendes tag

Hu. Köszi. Bár most egy kiscsit bajban vagyok, mert nem igazán tudom melyik a negativabb pont, illetve meliy aventi és a potméter közös pontja? Az ellenállásnál mindegy, hogy a szines csikok melyik irányba állnak?

(#1659) ReJim válasza brno (#1658) üzenetére


ReJim
őstag

ellenállásnál teljesen mindegy...

</end.?>

(#1660) brno


brno
csendes tag

Megvan. Köszi. Működik. Remélem nem teszek kárt a gépben ezekkel a kütyükkel. Mégegyszer kösz a segítséget.

(#1661) LukE válasza And (#1657) üzenetére


LukE
veterán

Altalaban kor alaku ledeknel az egyik lab mellett hianyzik egy darab a led anyagabol, az a negativ oldala.

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1662) Batman2 válasza And (#1655) üzenetére


Batman2
őstag

Szevasz

Nem is ezt szánnám végleges megoldásnak, csak próbáltam volna valami olyan tekercset összehozni, amelyiknek legalább tudom az értékét.
A progi egyébként pont akkor írta a rövidebb drótot és kisebb tekercsméretet, ha több rétegű és pontosan éppen kitöltött rétegü tekercset készítek. Ezért választottam ezt a háromrétegü megoldást.
Egyébként kösz az infót!
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1663) Batman2


Batman2
őstag

Tegnap sikerült beszereznem egy rossz ATX-es tápot !
Bár igaz, hogy ott sokkal nagyobb, illetve kisebb áramok folynak, de hátha legalább egy ferritgyűrüt fogok tudni használni legalább, ha eredetiben megtekerve nem is.
aAzon tul van egy csomó jó kondi is benne, kifejezetten kapcs. üzemü tápokba való.
Már elkezdtem tegnap szétbontani, de még csak a drótok leszedéséig jutottam.
Ha kel esetleg valakinek ilyen táp alkatrésznek, akkor itt az egyik debreceni boltban még be lehet szerezni jónehányat, jó áron, meg kell egyezni a komával.
Üdv..

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1664) LukE válasza Batman2 (#1663) üzenetére


LukE
veterán

azokkal a kondikkal ovatosan. Legalabbis azt vedd figyelembe, hogy valoszinuleg a kapacitasuk is alacsonyabb, es az ESR-juk is magasabb mint a nevleges.

ja, jut eszembe: egyik elektro listara erkezett meg nyaron: [link] (inkabb link, mert hsz-nak talan hosszu, valahol az archivumaban is megvan biztos.)

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1665) Batman2 válasza LukE (#1664) üzenetére


Batman2
őstag

Szevasz

Ez jó kis oktató anyag, bár első olvasásra az elején levő sok számításból gyakorlatilag semmit sem értettem. De egy pár dolog megvilágosodott, pl. a légrés értelme és szükségessége az ilyen felhasználásban.
Köszi a linket!
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1666) Batman2 válasza LukE (#1664) üzenetére


Batman2
őstag

A kondikkal kapcsolatban gondolom a hsználatra, kiszáradásra gondolsz, hogy e miatt már romlottak a paraméterei.
Ja, ez könnyen meglehet, bár remélem, hogy nem sokáig bírta a táp és akkor egész friss az anyag, és akkor is csak használható még hasonlóan egy átlag kondihoz. Az biztos, hogy egyáltalán nem púposak, vagy egyéb külső használati nyom, bár az már elég komoly roncsolódás lenne.
A ferritgyűrükben viszont mindenképpen reménykedem, mivel azok kifejezetten erre való gyűrük, ha egyszer benne vannak!
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1667) Batman2


Batman2
őstag

Hi

Tovább bontottam azt az ATXes tápot és kiszedtem belőle egy induktivitást: [link]
Ez a táp 3.3Vos részénél volt, közvetlen a kpacsoló elem (gondolom FET) után.
A belső átmérője 13mm, a gyűrű teljes átmérője 20mm, a szélessége 7mm, a vastagság 3.5-4mm. Ezen eredetileg 2 szál 1mm-es dót van, de nem ezt akarom hazsnálni, mert azért a táp 3.3Vos részében nem 5A áram folyik, hanem max. akár 20A, tehát erre van tervezve. Hanem egy darab 1mm-es dróttal és gondolom, esetleg kevesebb menet is szükséges, bár az is lehet, hogy több. Jelenleg 16 menetet számoltam.

No, ehez kellen valami segítség, valami megközelítő induktivitás érték számításához !

Bár nem bontottam még le, de bizonyára nem fogok találni semmilyen AL értéket a magon. ATX táp kapcs rajzom nincsen, de hátha esetleg azon fel lenne tüntetve esetleg az induktivitása ennek a tekercsnek, amiből már talán vissza lehetne számolni az AL értéket is, vagy azt, hogy mennyivel kell változtatni a menetszámot a kb. 10 mikrohenryhez.
Előre is köszi a segítséget!
Üdv.:

[Szerkesztve]

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1668) mh197


mh197
senior tag

A következő eszközre lenne szükségem : Egy elektronikusan érzékelő hőmérő egységre, lcd kijelzővel, vagy anélkül. És az eszköz egy beállított hőmérséklet esetén tudjon ki-be kapcsolni egy 12 cm-es ventit.
Amihez kell : a vízhűtésemben sok venti van, és pl net-nél semmi szükségem, hogy hűtse folyamatosan a radit, mert amúgy is hideg, nem fűt annyit a procim. Namost ha lenne egy ilyen elektronikus hőmérővel szerelt eszközöm, aminek a hőmérő egységét ráfogatnám a radira, és pl egy kis potival be tudnám állítani, hogy milyen hőfokon kapcsolja ki/be a 12-es ventit, akkor nem menne fölöslegesen a venti a gépben. A legjobb az lenne, ha egy hőmérővel 3 db ventit lehetne ki/be kapcsoltatni, de ez már részletkérdés.

Lehet ilyen eszközt kapni vhol? Vagy tud vki ilyet készíteni, esetleg ha nem ér rá ilyenekre, akkor egy kapcsolási rajzot, hogy hogy készítsem el?!

Ugye ez kivitelezhető, tehát nem vmi lehetetlent kérdeztem. A lényege annyi lenne, hogy egy elektromos hőérzékelő segítségével, ami méri a vízhűtés radijának a hőfokát, ki kapcsolja egy potival beállított hőfok alatt a 12V-ot a ventiről, és ha a beállított hőfok fölé megy a hőmérséklet, akkor meg vissza bekapcsolja a 12V-ot.

Szóval erre vmi ötlet?

Eddig ami ötlet volt rá : siman kivitelezheto. Monggyuk 1 ic, 1 kapcsolo fet, termisztor valami homeronek, egy poti juzer interfésznek, es joccaka.



Namost ilyen eszközt milyen alkatrészekkel, és hogyan építsek? Esetleg rajzot tud vki adni? :R

(#1669) And válasza mh197 (#1668) üzenetére


And
veterán

Ezt: ''Eddig ami ötlet volt rá : siman kivitelezheto. Monggyuk 1 ic, 1 kapcsolo fet, termisztor valami homeronek, egy poti juzer interfésznek, es joccaka.''
LukE írta (csak a stílusa miatt ;]) ? Mondjuk mindegy is ki tette, mert igaza volt..

(#1670) mh197 válasza And (#1669) üzenetére


mh197
senior tag

Ok, de ezzel még nem jutottam előre, mert kb ezeket magamtól is kitalálhattam volna, de attól még nem tudok ilyet építeni, mert pl nem tudom milyen alkatrészeket , meg hogyan rakjak össze. Sajna nem vagyok egy elektro zseni, hogy meg tudjak egy ilyet tervezni magamtól :U :Y

(#1671) And válasza mh197 (#1670) üzenetére


And
veterán

Ok, megértem. Így kell elképzelni: [link], van ott egy Auto-fan nevű rajz, kb. az kell neked. A rajzon levő tranzisztort (2N2222) illene egy nagyobb áramot elviselő példányra vagy n-csatornás mosfetre cserélni, R4 és R6 értékének esetleges módosításával együtt. Bocs, ennél többet most nem tudok utánanézni, a melóban kvótázott net-elérésünk van.
Mod: most látom, hogy az eredeti rajzon azért van ilyen sima kisáramú tranzisztor, mert az egy relét vezérel (ami kapcsolja a tranzisztort). Egy normális mosfet használata esetén a relére nincs szükség, a fet azt közvetlenül is tudja kapcsolni, melegedni meg nem nagyon fog.

[Szerkesztve]

(#1672) mh197 válasza And (#1671) üzenetére


mh197
senior tag

Ok, ezt is nagyon köszönöm, már nézem is! :R

(#1673) And válasza And (#1671) üzenetére


And
veterán

Bakker, így a munkaidő vége felé már kezd elmenni az eszem :B.
''..(ami kapcsolja a tranzisztort)'' helyett: ami a ventilátort kapcsolja ki/be.

(#1674) LukE válasza And (#1669) üzenetére


LukE
veterán

heh :B igen. Hazaerkezes utani hangulatomat kb a ''ba****meg a vilag'' felmondattal lehetett volna leirni.

Bar ha leirom pontosan az otletemet, lehet attol sem lett volna sokkal boldogabb, mert kis kontroller iranyu agyammal kozepre egy AtTiny13-at [link] raktam volna...
Mondjuk erzesre 20 percnel nem tartana tovabb osszerakni az egeszet, es ugyis van egy folos oram...

[Szerkesztve]

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1675) And válasza LukE (#1674) üzenetére


And
veterán

Impresszív (valamiért a pic-re emlékeztet ;), csak terjengősebbnek tűnik az utasításkészlete), a kétcsatornás pwm meg a 10-bites / 4ch ADC, azok főleg. Jah, a tied mindjárt pwm-es lenne, nem holmi termisztorral, hanem valami olcsó I2C-buszos hőmérővel, mint az LM75.. Egyébként - egy szimpla 741 mellett - ez már tényleg ''túl okosnak'' tűnik a feladatra, a kapcsolótranzisztor meg mindenképp kell.

(#1676) Winner_hun


Winner_hun
félisten

Itt van nekem ez a két kép, az első az eredeti én rajzoltam paintben:P a másodikon meg van,

amiről nem tom, hgoy micsoda. Ez a kapcsolás kocsiba megy majd, bele akarok rakni egy cd lejátszót.

Namsot az a kérdésem, hgoy a teljesítménytranzisztorokat hgoyan kell bekötni:B Kb annyit értek hozzá,

hogy van:P A dióda bekötése meglesz.

Jaigen, ami még kéne, hgoy a pirossal bekarikázott izé az micsoda:F Nincs róla semmi sem írva, csak le

van rajzolva.

[kép]

[kép]

[Szerkesztve]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1677) Ja no válasza Winner_hun (#1676) üzenetére


Ja no
aktív tag

A bekarikázott valszeg egy bizti lesz.
A teljesítménytranyó alatt mit értesz? A fesz-stabkockákat?

(#1678) Bubu79 válasza Winner_hun (#1676) üzenetére


Bubu79
addikt

Hali!

A pirossal bekarikázott izé egy biztosíték, aminek az értéke 2A-nél biztosan nem több, mivel a képeken a stabilizátor IC-k ( amiket teljesítmény tranzisztornak néztél ) egyenként 1-1A leadására képesek ( a konkrét értékhez tudnod kell a CD lejátszó áramfelvételét - ezt általában az adatlapján feltűntetik ).
a stab. IC-k bekötése a következő : a felirat néz veled szembe, a lábak lefelé, a hűtőzászló felfelé - ekkor a lábak balról jobbra: bemenet, közös ( föld ), kimenet.
Ne felejtsd el valamilyen hűtőbordára felszerelni az IC-ket, mert üzem közben melegedni fognak. Nyugodtan szerelheted simán - szigetelés nélkül - őket, mert a hűtőzászlójuk azonos potenciálon - földön - van.
Én az IC-k mögé raknék még mindkét ágba egy-egy 2200uf/25V-os kondit ( polaritásra ügyelve - a kondin a negatív pólus jelölve van ), hogy ne nagyon rángassa a változó terhelés az IC kimenetét.

A dióda egyébként bolondbiztossá teszi az elektronikát, mert fordított polaritás esetén egyszerűen kicsapja a biztit, és így nem megy tönkre a mögötte lévő elektronika.

"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast

(#1679) mh197 válasza LukE (#1674) üzenetére


mh197
senior tag

Mennyiből tudnál összerakni nekem egy ilyen hőmérős kapcsolót, ha vállalsz ilyet ? :F Írtad, hogy úgyis van egy fölös órád. :B

(#1680) Csaba_20_


Csaba_20_
őstag

Digitális hőmérő: [link]

Fogalmam sincs hogy működőképes-e, de simán elképzelhetőnek tartom. Ha meg már szóba került akkor sorry. :B

A hőmérsékletre ki-be kapcsolásra pedig egy jól beállított műveleti erősítős Schmitt-trigger áramkört javaslok, az egyik ágában NTK vagy PTK ellenállással. Bár szerintem az ilyen ''hőmérsékletre ki-be kapcsolok'' védelmek a gyakorlatban elég lassúak szoktak lenni, de talán nem lesz így se gond belőle, maximum lejjebb kell venni a bekapcsolási hőmérsékletet.

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

(#1681) Winner_hun válasza Ja no (#1677) üzenetére


Winner_hun
félisten

tényeg az,csak elfelejtettem a nagy kapkodásban:B

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1682) Winner_hun válasza Bubu79 (#1678) üzenetére


Winner_hun
félisten

kösz a kimerítő választ, elküldöm a mailt, amit kaptam, hgoy megértsed, hgoy mit akarok, remélem nem probléma:B
Úgy egyszerűb kitalálni, hgoy mi kell, meg hgoy hogy, bár ezt értem, csak be kell vásárolni:D

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1683) Bubu79 válasza Winner_hun (#1682) üzenetére


Bubu79
addikt

OK. Bár igazából elég egyértelműnek tűnik, hogy egy play gombos CDROM-ot akarsz autóban üzemeltetni... ;)

#1684: Rendben :)

[Szerkesztve]

"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast

(#1684) Winner_hun válasza Bubu79 (#1683) üzenetére


Winner_hun
félisten

igen, azt és nem is tom elküldeni, modem unrulz, freemailnál :Ffélig:F elment a mail és leállt. Szal hanyagoljuk. Mégegyszer átolvasom majd a pappert, aztán ha valamit nem vágok, akkor kérdezem, a többi helpet thx:R

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1685) Ja no


Ja no
aktív tag

Olvtársak!
Eccer egy kiállításon láttam egy bizonyos fóliát amire smd ledek voltak ültetve. A fólia áttetsző volt de valahogy mégis vezette az áramot. Semmiféle vezetősávnak nyoma sem volt. A kiállító szerint ezt a fóliát az LCD-knél használják. Tud erről valaki valamit? (Nem a fólia világított, hanem a rajta lévő led. Arra már nem emléxem, hogy forrasztva, vagy csak ''rátéve'' volt-e a led)

(#1686) Ja no válasza Ja no (#1685) üzenetére


Ja no
aktív tag

Nemá'hogysenki?! :F

(#1687) LukE válasza Ja no (#1685) üzenetére


LukE
veterán

Vannak ilyen foliak, vekony fem reteg van valahogy felhordva rajuk. Vagy uvegre akar gozolni is lehet, de az asszem eleg horror aru lenne.
Lattam egy leirast, ahol fenycso volt ezen keresztul taplalva (nagyfesz+alacsony aram kell a fenycsonek, szoval nem olyan nagy gond a vekony vezeto reteg viszonylag nagy ellenallasa.)
Ha jol emlekszem EMI/RF vedelemre hasznalt foliat rakott egy uveg lapra, valahonnan rendelni is lehet (kulfold persze). Nem tunt olyan rettenetesnek az ara, de a linket hirtelen nem talalom.


mh197-> persze megoldhato...

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1688) Batman2 válasza Winner_hun (#1676) üzenetére


Batman2
őstag

Hi

A kapcsolásodban a piros X-el jelölt csomópont nem kell, mert az rövidzárlat lenne !!! Az a vonal is a pozitívra kell menjen!
Egyébként lehet, nem ártana egy két kisebb (100mikró) pufferkondi sem a 6ohmos ellenállás után, de a másik IC elé is jól jöhet.
A rajzod, jelölve a hibás csomópont:
[kép]
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1689) zLegolas válasza Batman2 (#1667) üzenetére


zLegolas
őstag

Ha kell küldd el borítékban és megmérem cudarul pontyosan. Így nem kell számítgatni... ;)

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1690) Batman2 válasza Ja no (#1686) üzenetére


Batman2
őstag

Hi

Az LCD-nél talán valami Ón-oxid réteg van felvive, az vezet és alig látható. lehet, hogy itt is erről van szó.
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1691) zLegolas válasza mh197 (#1668) üzenetére


zLegolas
őstag

Ehuny van egy:

[link]

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1692) Batman2 válasza zLegolas (#1689) üzenetére


Batman2
őstag

Hi

Kösz, de elég macerás lenne minden egyes változtatás után újból postázni és mérni ! :)
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1693) Hulot


Hulot
tag

Sziasztok

''AAA'' elemtöltőhőz keresek ilyen IC-ket:
LTC4054
MAX1811
Nem tudnátok olyan bolt címeket javasolni, ahol be tudják szerezni?

Valaki nagyon okos tudna-e segíteni rádiós termosztát készítésben? Az érzékelő figyelné a hőfokot és jelezne egy kapcsoló egységnek.

(#1694) zLegolas válasza Hulot (#1693) üzenetére


zLegolas
őstag

Rádiós miamanó kell neked??? :F Konkrétan, ha lehet, eddíg se füle, se farka...

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1695) Hulot


Hulot
tag

Köszi, hogy olvastad az írásom.
A termosztát a lakásban figyeli a hőmérsékletet és ha hideg van bekapcsolja a kazánt, ha meleg van lekapcsolja a kazánt. A hőmérséklet értéket én állíthatom be. Ez egy doboz a falon.
Én azt szeretném, hogy a hőmérséklet érzékelő részét elvihessem máshová, pl. egy másik helyiségbe és onnan tudja továbbítani a mért hőfok értéket a továbbra is a régi helyen maradó kapcsoló résznek. Ez a helyzet.
Ezt a boltban rádiós termosztátnak nevezik és 60 ezerért lehet megvásárolni.

Megköszönném, ha egy koponya erre olcsobb megoldást találna, amit hobby elektronikai szinten meg lehetni csinálni.

(#1696) zLegolas válasza Hulot (#1695) üzenetére


zLegolas
őstag

Értem. Sajna passz, próbálkozz itt: [link]

Sok sikert!

Még valami: simán vezetékkel nem tudod átvinni az érzékelő részt az új helyre? ez talán a legegyszerűbb...

[Szerkesztve]

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1697) PiSoft


PiSoft
tag

Sziasztok!

Remélem tudtok segíteni, bár a dolog nem pontosan ide vág. Az a helyzet, hogy adott egy házimozi erősítő (DENON AVR-1705, 6.1), rákötve egy TV (erősítőn RCA, TV-n SCART), rákötve egy DVD-lejátszó (kép RCA-val, hang koax-al), rákötve két 8 Ohm-os, 30W-os hangfal (egyelőre csak ennyi, de az erősítő elég okos ahhoz, hogy ne nyírja ki őket, 6-16 Ohm-ig kezel hangfalakat). Tehát egy kezdetleges kis rendszer, de ha már van, miért ne kössük rá a számítógépet is? VGA-kártya TVout-ját rákötöttem az erősítőre (sima, nem nevesített AUX-ra), ment is volna, ha valaki nem szadilta volna szét a VGA TV-out csatlakozóját, így elég kontaktos, nem is használom, de működne. Ami viszont az igazi probléma, az a hang... Rákötöm a számítógép kimeneti hangját az erősítőre, és iszonyatos alapzaj van! Ha emelem a hangerőt, az alapzaj is erősödik. Arra viszont rájöttem, hogy ha megszakítok minden kapcsolatot a TV és az erősítő között, akkor az alapzaj megszűnik. Csak sajnos ez így nem megoldás.
Azt kérdezném tőletek, hogy találkoztatok-e már hasonló dologgal, és ha igen, hogyan lehetne megszűntetni?
Az ötleteket előre is köszönöm!

Üdv:

PiSoft

Ez az ami éppen kell, / Repülök a gyógyszerrel, / Ez az adag éppen jó, / Ez az anyag éppen jó. -> Kontroll Csoport - A hang

(#1698) qtrica válasza PiSoft (#1697) üzenetére


qtrica
aktív tag

Szerintem ez tipikus esete a földhuroknak.Visszatérő probléma.Két dolgot tehetsz.
- 1 - Csinálj egy olyan hálozati próbacsatlakozót, ami áll egy 230V-os villásdugóból és egy konnektor aljzatból.A bekötésnél NE KÖSD BE A VÉDŐFÖLDET!Csatlakoztasd a villásdugót a hálózathoz, a PC-t pedig a dugaljba.
- 2 - Alkalmazz leválasztó transzformátort.
Kiváncsi vagyok az eredményre.

Yoda Jr.

(#1699) And válasza PiSoft (#1697) üzenetére


And
veterán

És 3.: az antennakábel ''leválasztása'' a TV-ről (belső ér és árnyék is!) két soros nagyfeszültségű kondenzátorral, pl. 2x 1nF/300V, feltéve, hogy tényleg földhurkod van. Az ugyanis inkább búgás (brumm), nem pedig szélessávú zaj formájában hallható.

(#1700) PiSoft válasza And (#1699) üzenetére


PiSoft
tag

Hali!

Köszi az ötletet! Erről a soros nagyfeszültségű kondenzátorról tudnál részletesebben írni? Mondjuk olyan szinten, hogy tudok forrasztani (egyszerűbb dolgokat, csatlakozót vezeték végére, nem nyákot és apróbb mütyűröket), de azt nem tudom, hogy mit miért forrasztok. A másik, hogy ez nem földelt konnektor dolog nem veszélyes a gépre nézve? Amúgy gondolom az is elég hozzá, ha egy sima tápkábel villásdugós végéről levágom a földelés érintkezőjét. Persze szépen leellenőrizve, hogy biztosan nem érintkezik-e! Ha már itt tartunk, a monitor külön dugaljból megy (nem a tápon keresztül), ahol ugye még mindig van földelés. Azt is szüntessem, meg?
És még egy! Régebben laktunk panelban (ahol ugye csak a fürdőszobában és a konyhában van földelt konnektor, ergo a számítógép földeletlen konnektorba volt dugva!), ahol hasonló felállásban össze volt kötve gép, bár nem ezzel az erősítővel, hanem egy kompakt házimozi rendszerrel, aminek volt még két csatornája bemenet gyanánt (aux1 és aux2), de a kötögetés egy az egyben ugyanez volt, és ott nem zúgott a számítógép hangja. Sőt (kombinálok menet közben) ez a paneles felállás össze volt rakva itt az új helyen is, és ott már zúgott! Lehet, hogy mégis ilyen földhurok lesz a dologban?

A válaszokat előre is köszi!

Üdv:

PiSoft

Ez az ami éppen kell, / Repülök a gyógyszerrel, / Ez az adag éppen jó, / Ez az anyag éppen jó. -> Kontroll Csoport - A hang

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.