Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1151) And válasza kendioxid (#1150) üzenetére


And
veterán

NTC-termisztorokra nagyon jellemző ez a hiperbola. Lökd be Excel-be a kapott ellenállás-hőmérséklet számpárokat, és csinálj belőle x-y grafikont. Egyszer én is felvettem egy 10k-s NTC karakterisztikáját: Bővebben: link. Ha a diagram formázásakor megadod, hogy az egyenlet látszódjon a görbe mellett, megkapod az összefüggést. A gyakorlatban megfelel még a viszonylag sűrűn felvett pontok közötti lineáris interpoláció. A fenti szenzorral pl. tizedfokra pontos hőmérőt csináltam, 5 °C-fokonként felvett pontokkal.

(#1152) Winner_hun


Winner_hun
félisten

#1146, #1147?:B

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1153) biker


biker
nagyúr

emberkék, hol lehet kapni a következő termékekből?
elsődleges: VNV35NV04
esetleg VNB35NV04, VNP35NV04

kellene egy kis motorvezérléshez, ha esetleg ennek megfelelő fullintegrált omnifet lenne helyette, az is jó.
lényeg az áram és hőfokvédelem, meg a min. 20A terhelhetőség 1-2 sec-ig

meg majd a terv megépítése előtt ha lenne valaki aki lehurrog, vagy támogat :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1154) And válasza Winner_hun (#1146) üzenetére


And
veterán

Nagyon nem világos, hogy ezek milyen értékek. A dióda anódja (HDD led+) és a GND (0V) között, _vagy_ a két HDD-led tüske között mérhető feszültségek (ugyanis nálam az egyiken sincs fix fesz. érték)? Engem az előbbi érték érdekelne ki- és bekapcsolt (nem kiszedett!) állapotú lednél. Azért értetlenkedem ennyire, mert az én lapomnál mindkét tüske feszültsége lecsökkent a GND-hez képest, amikor a led aktiválódott, de a katódé nyilván jobban (különben nem világítana a led). Ha olyan szerencséd van, a led anódja fixen rá van kötve a +5V-ra, oszt akkó' lesheted, hogy mikor esik az lejjebb. Az is lehet, hogy ez elő nem fordulhat, elvégre nem túl ésszerű dolog ilyen kivezetést csinálni, de ki tudja? Sötét lednél egyébként nem nullát, hanem kb. 1,35V -ot lehetett mérni a HDD-led kivezetések között, vagyis a led pólusain (ebből is látszik, hogy ekkora értéknél még nem kezd el nyitni a led, még a piros sem).
#1147-re: a #1133-ban leírtam, hogy a mai legáltalánosabb kisjelű fajták (értsd: bármelyik) használhatóak. A BC109-et és más fémtokos kivitelű típust csak azért nem javasolnám, mert a tok belsőleg össze van kötve valamelyik elektródával (BC10x sorozatnál általában a kollektorral). Ez pedig nem túl hasznos dolog, mert furcsa dolgok történhetnek, ha a tranzisztor pl. a pc fémrészeihez, házához ér.

(#1155) Batman2


Batman2
őstag

Hi

And !

Ezt a bizonyos LM2678 kapcs. üzemű táp IC-t nálunk nem tudom beszerezni. Megnéztem a Lomex oldalát, ott jelenleg csak a változtatható (-ADJ) változatát írja, mint rendelhető terméket, 5Aesben. A dokumentációt végignézve ír egy jell. beállítást az ADJ. változathoz, ahol a viszacsatolásnál van két potméter amivel lehet a feszültséget beállítani, ha jól értettem. Az ellenállás értékeket viszont nem teljesen értem !
Te tudsz benne segíteni, hogy milyen értéküek kellenek hozzá?
Előre is köszi!
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1156) Winner_hun válasza And (#1154) üzenetére


Winner_hun
félisten

Szori, de nagyon nem értek az elektronikához:B. Gondolom észrevetted. Ezeket nem vágom:

A dióda anódja (HDD led+) és a GND (0V) között, _vagy_ a két HDD-led tüske között mérhető feszültségek (ugyanis nálam az egyiken sincs fix fesz. érték)? a vastagbetűset tök nem értem, bocs. Itt a két hdd led tüske között úgy, hgoy a led nincs rákötve, mérek 4,95V-ot. Ha a ledet rákötöm, akkor az nem világít. Miért?:F De azt sem értem, hgy az miért van, hogy ha a hdd ledkivezetését megmérem, akkor ha a + a hdd tüske + kivezetéséhez ér a mérőműszer - drótja a hdd tüske végéhez ér, akkor 1,45V-ot mérek, de ha negatív részét a műszernek a házhoz rakom közben beraktam a lapot a házba, akor meg 4,95V-ot. A lapodon meg vagy azért ingadozik a fesz, mert a tápon is ingadozik, vagy talán vmelyik kondi nem egyenletesen aggya a feszt.:U

mert az én lapomnál mindkét tüske feszültsége lecsökkent a GND-hez képest, itt milyen mindkét tüskéről beszélsz? mert maximum a + kivezetésnek van feszültsége, ha jól tom. És a ledkivezetésénél 1 pozitív és egy negatív van.

Ha olyan szerencséd van, a led anódja fixen rá van kötve a +5V-ra, oszt akkó' lesheted, hogy mikor esik az lejjebb. akkor folyamatosan világítana:F ide van még egy tippem de nem írom le egyenlőre, de ne kérdezd, hgoy mi az:D:P

mod: ha van msn-ed esetleg felvehetnél hátha ott könnyebb megbeszélni:U;) ICQ-m van csak azt se tom hgoy kell felvenni partnert:O

[Szerkesztve]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1157) And válasza Batman2 (#1155) üzenetére


And
veterán

Erre gondolsz: Uki= Ufb * (1+ R2/R1) ? Az Ufb (visszacsatolási pont) feszültsége egyfajta referencia, ez jellemzően 1.21V. Az R1 ajánlott értéke 1kΩ, így a sok-sok változóból - ha már egyszer tudod, hogy mekkora kimenőfeszt. akarsz - egy kivételével (R2) mindent lefixáltunk. Marad tehát: R2= 1kΩ* (Uki/1,21V -1). Ez egyébként nagyon hasonló a többi, nem kapcs. üzemű stabilizátor (pl. LM317) kimenőfeszültségének meghatározásához, ott szintén ref. feszültség + ellenállásosztó állítja be a kellő értéket.
Egyébként csekk' disz: Bővebben: link, ha már az adatlap említi (Switchers Made Simple® V6.3.1 szoftver). Ugyan 25MB, de elvileg mintent kiszámol, méretez, javasol, ami egy ilyen DC-konverterrel kapcsolatban National-ék háza táján szóbajöhet. Még nem próbáltam ki, de a tapasztalataidat megoszthatnád ezzel kapcsolatban ;)..

(#1158) And válasza Winner_hun (#1156) üzenetére


And
veterán

Ok, legyen mondjuk a Skype, ha neked is megfelel (MSN-em nincs). Már úgyis lekoptattam a gombjaimat..

(#1159) LukE válasza TexT-BoY (#1145) üzenetére


LukE
veterán

hmm 5 tornado az jo moka:D
De miert kulso taprol akarod hajtani (tudom, azé mert a tornadok sokat esznek. De minek 5 tornado?)
De ha fix/stabil 24volt, es nem nyavajog, ha a PCtap es a kulso tap 0V-jat osszekotod, akkor meg mukodhet is.
Mint batman irta 2-2 sorba kotve, es az ''also'' (az, amelyik fekete drotjat a tenyleges foldhoz kototted) RPM monitor drotjat dugod a lapra.
Egy meg kimarad:D

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1160) Winner_hun válasza And (#1158) üzenetére


Winner_hun
félisten

:R úgysincs még senki szkájpon asszem mert amióta felraktam nem indítottam el:B. De csak holnap estefelé leszek, mertr itthon nincs korlátlan net szal majd megyek ismerőshöz és akkor megbeszéljük;) vegyél fel, ha még nem tetted volna, :R:R:R

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1161) Batman2 válasza And (#1157) üzenetére


Batman2
őstag

Hi

Ok, kösi, ha bezsereztem és megépítettem, akkor feltétlenül és szívesen megosztom a tapasztalataimat. :B
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1162) wildrain


wildrain
addikt

Sziasztok.

Keresek valakit, aki megcsinálná a következő dolgot nekem: szeretném telefonhívással bekapcsolni az otthoni gépemet. Mobiltelefon fogadná a hívást, és meg kellene alkotni az elektronikát, ami a telefon és a gép közé kerülne. Az eddigi legjobb ötlet zLegolastól:
''Itt szerintem a hangszórót kék figyelni. Elé egy mikrofont, annak a jelét egy egyszerű erősítőbe, azzal meg meghuzatni egy relét, valami monostabil kapcsoláson keresztül.''

Ha vállalkozik rá valaki, akkor jelezhet itt is, vagy e-mailben. Természetesen fizetek a munkáért. :)

(#1163) hummerdikk válasza wildrain (#1162) üzenetére


hummerdikk
őstag

zLegolas otlete nagyon jo! De mi lenne ha a relet kozvetlenul a hangszoro kabeleire kotnenk? Nem tudom hany V megy rajta, aki tudja irja meg!
Mert ha van rajta 3V akkor mar lehetne szerintem relet behuzatni vele.

--//!Szerintem!//--

(#1164) And válasza wildrain (#1162) üzenetére


And
veterán

Működőképes lehet a módszer, de ki vagy mi garantálja, hogy más nem hívja fel az adott számot? Vagy egyedi feltöltőkártyát vennél bele :DDD? Aztán ott vannak a külső zajok: elmegy egy hangos motor a ház előtt, szomszéd belerúg a radiátorba, stb., olyankor mi lesz?

(#1165) zLegolas válasza And (#1164) üzenetére


zLegolas
őstag

Mi lenne... semmi. Ha egy gagyi mikrofont rácixalagozik a teló likjára, akkor lehet rugdalni a radiátort feszt, garantálom! ;]

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1166) wildrain válasza And (#1164) üzenetére


wildrain
addikt

Felhívja más... na és... van feltöltőkártyám, amit tuti, évente 1-2-nél többször nem hív senki, és az az 1-2 alkalom is téves hívás. Továbbá a telcsikbe is be lehet állítani, hogy csak adott számra csörögjön ki. Szóval ez részletkérdés.
A külső zajok sem számítanak, mert az egészet bele lehet tenni egy dobozba, ami azért biztos sokat fog a hangokon.

(#1167) wildrain válasza hummerdikk (#1163) üzenetére


wildrain
addikt

Egy másik topikban valaki ezt már próbálta asszem, de mintha azt írta volna, hogy nem jó, mert van benne folyamatosan áram.

(#1168) zLegolas


zLegolas
őstag

Egyébként cirka 10-12 éve volt egy ilyesmim, csak az egy kvarcóra piezo jelét kuksizta, oszt' kapcsolta a Mike Oldfield-ot ébresztésként a dekkben... hja, régi szép idők...

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1169) wildrain


wildrain
addikt

Közben azt a tippet kaptam, hogy egy olyan telefont kell szerezni, amiben ''külön motor van a vibrára'' (mér, milyen van még??), és annak a helyére kell kötni a relét, aminek alacsony feszültségen kell működnie.

(#1170) zLegolas válasza wildrain (#1169) üzenetére


zLegolas
őstag

Jah, de a feladat eredeti kiírása nem ezt a variációt tartalmazta... ;)

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1171) wildrain válasza zLegolas (#1170) üzenetére


wildrain
addikt

:)
De az eredeti-eredeti kiírás szerint a gépet kell bekapcsolni, az nekem már mindegy, hogy milyen megoldással. :D

Van közöttetek Szombathely környéki?

(#1172) Batman2 válasza wildrain (#1162) üzenetére


Batman2
őstag

Hi

Mi van akkor, ha a telegrács kihangosító, vagy egyéb célt szolgáló alsó csatlakozói közül valamelyik jelét használod fel. Ebben a csati sorban is kell legyen olyan jel, ami akár digitális is, így ideális lenne kapcsolásra.
Másik, hogy van a mobil távrecsegőknek, legalábbis némelyiknek rádió némitási funkciója, esetleg az a jel is használható!
Persze ez típus függő.
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1173) kendioxid válasza And (#1151) üzenetére


kendioxid
csendes tag

sikerült vmenyire megoldani az átszámítást, de elég pontatlan. kéne kifejezetten az én termisztoromhoz egy tábla (T/R). annyit tudok róla, hogy 2.2kOhmos (ez annyit jelent, hogy ennyi az ellenállása 20 vagy 25C-on????)

kinézetre vissz-en a fele arany, fele vörös színű kb 3*3*1 mm.es.
melyik lehet ez, táblát tudsz hozzá?

(#1174) zLegolas válasza kendioxid (#1173) üzenetére


zLegolas
őstag

Én egy pár típusnak felvettem annno a hőmérséklet/ellenállás karakterisztikáját, de ezt tuti, hogy a gyártótól is megkaphatod. A számítási képletbe meg bele kell valahogy csiholni a hiperbolikus jelleget, ami nem egyszerű annyira.(Már ha mindenáron számítani akarod...)

Minek akarod számolni? Csak egyszer, bagy soxor, üzemszerűen? Mert ha egyszer-egyszer, akkor tényleg jöhet az Excel-grafikon, ha meg soxor, akkor bazinagy képletek számológépbe való pötyögése... már ha nincs PC a környéken... szal mit is akarsz ebből kihozni?

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1175) And válasza kendioxid (#1173) üzenetére


And
veterán

Ajjaj, pontos típusszám kellene ahhoz, hogy mérés nélkül találd meg azt a táblázatot. Az olcsó, név nélküli termisztorokhoz sajnos nem nagyon lelhető fel adatlap, ill. az egyedi tűrésük is elég csapnivaló (akár 10-20% -os). A komolyabb fajták meg tényleg jól dokumentáltak, esetleg szabványosak (pl. az iparban alkalmazott PTC platinahőmérők és mindenféle, egybetűs típusnevű hőelemek), viszont általában elég drágák. Ha karakterisztikát szeretnél megtudni, javaslom olyan típusú NTC v. PTC termisztor beszerzését, amelynél egy alkatrészbolt az árlistájában feltűnteti a típusjelet, az adatlapját pedig ennek alapján megtalálod a neten, még a vásárlás előtt. Nem mintha túl drága volna egy ilyen noname NTC, de ha biztosra szeretnél menni..
Pl. ''B57164K0103'' típust árul a Lomex (cikksz: 60-00-88), ez 25 °C-on 10kΩ (5%-os tűrésű) fajta, adatlapja itt: Bővebben: link. Abban leírják az R/T karakterisztika standard számát (ami ennél 2904), erről pedig bővebb információt találsz itt: Bővebben: link. A karakterisztika nem konkrét ellenállásadatokat, hanem a névleges - 25 °C-ra érvényes - ellenállásértékhez viszonyított arányokat ad meg a hőmérséklet függvényében.

(#1176) zLegolas


zLegolas
őstag

M?ég egyszer kérdem: mi a manónak kell? Ha komoly a szándék, küldök egy marékkal.... ;]

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1177) Winner_hun


Winner_hun
félisten

Namsot a szkájpom majdnem a nikkem, mert ez a köcsög nem enged nagybetűt, szal a nikkem csak kisbetűkkel:O

[Szerkesztve]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1178) Winner_hun válasza Winner_hun (#1177) üzenetére


Winner_hun
félisten

up And vegyél fel plíz

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1179) ReJim válasza wildrain (#1171) üzenetére


ReJim
őstag

van... miért is kérded?

</end.?>

(#1180) ReJim


ReJim
őstag

kérdeznék a hozzáértőktől:
1.)mihez használnak pl +12 volt mellet -12voltot? szóval mire való a negatív ág a tápban?
így hobby elektronika, hobby érdeklődés szintjén előfordulhat hogy szükségem lesz rá? :U

2.) pc tápnak melyik ágára kell kötni, mekkora ellenállást, hogy normális értékek jöjenek ki?

3.) egy ~18cm2-es hidegkatódos (lcd háttérvilágítás) lapocskának szeretnék invertert csinálni... szerintetek meglehet csinálni az ilyet, vagy inkább próbálkozzak vétellel? bár kötve hiszem hogy találnék ehhez valót.. (háttérvilágításos lcd-t meg nem szeretnék venni, mert itt van nekem 3db nem világítós... nincs felesleges pínzem)

előre is köszi

</end.?>

(#1181) LukE válasza ReJim (#1180) üzenetére


LukE
veterán

1: -12V kb. semmi. komolyan.


2: he?

3: meg lehet csinalni. mittom 555 Vagy valami mas vezerles es valami kis trafo vagy induktivitas es boost konverter.

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1182) ReJim válasza LukE (#1181) üzenetére


ReJim
őstag

1.) köszi, akkor azokat nem vezetem ki.
2.) itt mondták már többen, pl Bővebben: link , kell valami terhelés rá, hogyha egy ledet kötök rá.
3.) mivel kezdő vagyok, ezért annyit értettem belőle, hogy egy 555-ös ic (amiből sokmindent lehet csinálni)... de nincs valami kapcsrajzod véletlenül? :U

köszi a segítséged...

</end.?>

(#1183) wildrain válasza ReJim (#1179) üzenetére


wildrain
addikt

Mert én szombathelyi vagyok, és ha találok itt egy hozzáértő embert, aki megcsinálná nekem a cuccot, akkor könnyebben rendezhetőek lennének a dolgok, mintha az ország másik végén lakna. :)

(#1184) LukE válasza ReJim (#1182) üzenetére


LukE
veterán

ja, kulon tap csak ledeknek. Mittom 5V-ra ~5ohm/10-15W, 12V-ra ~20ohm/10-15W-os ellenallat. mindket agat leterheli nehany W-tal, es ugy mar valszeg stabil lesz.

nincs. de google tuti ad. mittom, keress step-up, 555, boost es hasonlo szavakra.

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1185) Batman2 válasza ReJim (#1180) üzenetére


Batman2
őstag

Hi

Egy kettős tápforrást (+, GND, -) jól fel lehet például használni inverterben, egyszerűen csak kapcsolgatni kell egy megfelelő három kivezetéses trafóra hol a + -t, hol a negatívot, a középkivezetésre meg a GND-t kell kötni és kész is a váltó négyszögjel, ami már transzformálható. És sok olyan áramkörben használható ahol egyébként pozitív és negatív áramfolyásra is szükség van, amit kettős táplálás hiányában kondenzátor hoz létre, de kettős táplálással könnyebb és jobb. Az erőstíőkről nem is beszélve, amik mindenesetben ilyenek, és alapban a kimeneti kondenzátor valósítja meg a negatív ágat, de kettős táplálásnál arra nincsen szükség. Stb. . .
De ha csak szimplán dupla feszültségre van szükséged, arra is jó (pl.: -12V és +12V-os ág használata (GND nélkül)= +24V
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1186) Batman2 válasza ReJim (#1180) üzenetére


Batman2
őstag

Meg vannak adva a minimum terhelések az ATX tápegység dokumentációjában, amit neten is megtalálsz. Emlékeim szerint 0.1A a minimum minden ágban, legalábbis a pozitívakban, melyek nagyáramúak. Azért keresd meg!
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1187) ReJim válasza Batman2 (#1185) üzenetére


ReJim
őstag

aham, értem, akkor valószínű kivezetem azt is...

a helyzet az, hogy ez egy régi AT-s táp, és semmi infóm nincs róla... :(
szóval így akkora ellenállást kössek rá, amekkorát Luke ajánlott? (5ohm/15W; 20ohm/15W)

köszi.

</end.?>

(#1188) ReJim válasza wildrain (#1183) üzenetére


ReJim
őstag

ha szerzel egy kapcsolási rajzot, akkor esetleg tudok segíteni... összetudom rakni neked lyukraszteres próbanyákra... (gondolom nem kell neked profin kimaratott nyák)

</end.?>

(#1189) Batman2 válasza ReJim (#1187) üzenetére


Batman2
őstag

Hi

Én számításaim szerint az 5V-os ágra 50ohm, 1W-os ellenállás kellene, és a 12V-os ágra pedig 120ohm, 2W-os ellenállás a 100mA-es terhelés megvalósítására.
A régi AT tápegység specifikációja is egészen biztosan megtalálható és hasonló az újabb ATXhez.
Üdv.:

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1190) kendioxid válasza zLegolas (#1176) üzenetére


kendioxid
csendes tag

hát mihez kéne?
hőmérésre!

ellenállást mérem multiméterrel és abból átszámítom a hőmérsékletet.

mennyibe kerülnek a digitális hőmérők? vmi olcsó, ha 2C-onként mér az is jó, nem kell századpontosnak lennie.
van egy 1400 ft-os autóba szánt digi hőmérőm, de csak -50Cig mér.

mennyi egy olcsó, ami mér -100Cig akár?

(#1191) And válasza kendioxid (#1190) üzenetére


And
veterán

Azért -50°C alatt mérni már elég extrém (ezért nem biztos, hogy olcsó) kategória. Ott már az iparban hansznált szenzorok jó részét sem szokás alkalmazni. Mélyhűtéssel foglalkozol, vagy sarkkutatással ;)? Az olcsó integrált hőmérő áramkörök (pl. LM75) is csak -50..-55 °C-ig mennek, ráadásul azok mellé kell még legalább egy kontroller is.

(#1192) kendioxid válasza And (#1191) üzenetére


kendioxid
csendes tag

ja, mélyhűtéssel foglalkozom hobby szinten.
kompresszoros hűtést akarom csinálni a procira. Ehhez végzett kísérletekhez kellene a hőmérő.

amúgy a termisztorok amik pl -40C ig mérnek, jó -100 ig is, az ellenállásuk akkor is a görbementén változik, nem de?

[Szerkesztve]

(#1193) zLegolas válasza kendioxid (#1190) üzenetére


zLegolas
őstag

Az általam látott típusokkal ez nem megy alapból, azok kb. szobahőmérsékletre vannak beállítva, megkerestem az egyiket, amit bemértem, ilyen a görbéje:Bővebben: link

Úgyhogy nem véletlenül kérdeztem. Amit mezei célra boltban adnak, az mind ilyesmi, biztos lehetsz benne. Ergo -50 fokon nem fogod használni semmire.

:D

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1194) wildrain válasza ReJim (#1188) üzenetére


wildrain
addikt

Batman2 szerzett (vagy rajzolt, nemtom) egy nem kipróbált kapcsolási rajzot. Továbbküldjem neked, megnézed?

Továbbküldöm. :)

(#1195) biker


biker
nagyúr

időzítőre van szükségem.

ez így elég röhejesen egyszerű, de :(

a megoldandó feladat halottnak tűnik NE555 sorozattal, mert
- a nyomógomb lenyomásakor kell indulnia
- a gomb lenyomva fog maradni végig
- lejárat után el kell engedje a relét/FET-et, és nem szabad újraindulnia!

erre az 555 tökéletesen alkalmatlan, mert
- nem jár le, ha nem engeded fel.
- vagy rezegni fog :(

Szóval kérnék kicsi segítséget, 12V-ra (8-15V) lehető legkisebb mérethez :)

Köszi!!!

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1196) And válasza biker (#1195) üzenetére


And
veterán

Egy kis trükközés a trigger-bemenetre kapcsolódó áramkörben (jobboldali rajz): Bővebben: link, és rögtön megoldódik az újraindulási probléma. Bővebb leírás itt: Bővebben: link, -> ''555 timer Mono stable (one shot) circuit''.

(#1197) biker válasza And (#1196) üzenetére


biker
nagyúr

köszönöm segítőkészséged, de nem olvastad el a követelményeket, vagy amit linkeltél, csak beírtad a legszebb találatot.
trükközni meg nem tudom, mit trükközzek? ha tudnám, nem kérdeznék... :(

a leírást ismerem, hibája ez:
The circuit on the left can be used for long time periods where the push button can be pressed and released before the end of the timing period.

nem jó.

a nyomógom be van építve egy gépbe, amit NEM szabad módosítani.
ez a gomb pedig mikor elkezdődik az idő, lenyomva marad, mivel egy mechanikus szerkezet is kapcsolódik hozzá, amit CSAK a lejárati idő UTÁN szabad elengedni

ezek NEM módosíthatók a gépen.
csak azért kell új elektronika, mert amit az eredeti panelen csinál a gyártó, az inkább tragikus, mint használható.
nem javítható a panel, rendszeresen elszáll (egy pic-es vezérlés van benne), a potik rendszeresen letörnek, és kivitelük miatt ez természetes is, csak épp nem cserélhetők, szóval jobban járunk, ha hanyagoljuk a gyári panelt, és normálisat gyártunk le, és cserélünk mindenhol.


[Szerkesztve]

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1198) And válasza biker (#1197) üzenetére


And
veterán

Lehet, hogy félreértelmeztem, de a szövegben - közvetlenül az általad idézett rész után - ez áll: ''For shorter periods, a capacitor can be used to isolate the switch so that only the initial switch closure is seen by the timer input and the switch can remain closed for an unlimited period without effecting the output.''
A vonatkozó rajz pedig a jobboldali ábra a kettő közül, a leírás további része is arra vonatkozik.

(#1199) biker válasza And (#1198) üzenetére


biker
nagyúr

:R:R:R

1000sorry, de 2órán keresztül 555 leírásokat olvastam, és mindenhol mikor ideértem, hogy el kell engedni, zártam is be a pi..ba.
azt, hogy utána mit írnak, már nem is láttam :)

szóval akkor köszi, mégjó, hogy valaki olvas helyettem :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1200) hummerdikk


hummerdikk
őstag

Aki tud nekem adni rossz alaplapokat es rossz alaktreszeket amik neki nem kellenek az kerem szoljon!

Elore is koszonom!

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.