Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
migabi24
nagyúr
válasz Eugene Roe #103500 üzenetére
-
denesdr
addikt
Vajon hová lett hirtelen a leggyengébb láncszem teória?
-
baryll
tag
Nekem meg van egy walkman-hoz gyártott műanyag 50*80*50-es csodahangfalam, én inkább azzal próbálnám a NelsonPass-t.
-
Ba cy lus
addikt
Anno a Genius 5.1 3600 frontjait kötöttem először rá az első hifi láncom erősítőjére, a NAD C315-re: ledöbbentem, mennyit javult a hang. Pedig a C315 audiophile erősítők között, hát... én még belépőnek sem nevezném.
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz Ba cy lus #103504 üzenetére
Persze, ha nem a leggagyibb a doboz, akkor egy jobb erősítőtől meg tud táltosodni, de én inkább a másik hardcore megoldást tartanám jobbnak/célszerűbbnek. Tehát jó doboz, és mehet elé, ami van. Tehát egy C315 is elképesztően jól szólna "milliós" dobozon. Megkockáztatom, jobban, mint "milliós" erősítő egy Orion HS280-al. Saját példámból kiindulva, nálam a "hangfalcsere" mindig sokkal "látványosabb" javulást hozott a rendszerbe, mint mikor "csak" erősítőt cseréltem. Így volt ez Proton dobozokról TDL-re, aztán TDL-ről Triangle-re, utána pedig Triangle-ről ProAc-ra való váltáskor. És így lenne akkor is, ha még jobb dobozt akasztanék a rendszerem mögé, mert simán elbírna a rendszer egy 2x "drágább/jobb" dobozzal is. De igazad, van , mert a lánc összes eleme hatással van a kapott hangminőségre, csak a "mechanizmusra" gyakorolt hatás különböző mértékű az egyes elemeknél. Szerintem.
"csak a zene van"
-
törölt tag
-
baryll
tag
válasz dgyuri0123 #103505 üzenetére
Nálam pont fordítva jelentkezett a hangzásbeli feljebb lépés.
Amíg a meglévő 2*50 W-os erősítő után kötögettem az egyre komolyabb dobozokat, addig nem jelentkezett markáns változás, fejlődés a kapott eredmény tekintetében. Az igazi áttörést a 2*250 W-os erősítőre való váltás hozta meg.
Ahány ember, annyi féle út. Talán valahol pont ettől is lesz igazán szép ez a hobbi.[ Szerkesztve ]
-
HUNNIA1920
őstag
válasz baryll #103510 üzenetére
Érdekes ez a Watt kérdés. Én hallottam már olyan erősítőt, aminél pár Watt is több volt, mint elegendő (Benytone MA-4000) és volt olyan erősítő, ami 2x50W-al se szólt igazán jól (Vincent Audio SV-500). Gondolom itt az adott eszköz érzékenysége, szoba, stb. is számít.
"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."
-
Ear001
addikt
válasz HUNNIA1920 #103511 üzenetére
Meg maga az erősítő felépítése na meg a hangja.
-
baryll
tag
Szerintem a háttérben megbúvó teljesítmény tartalék lehet a kulcs. A zenében bekövetkező dinamikai ugrásokra jóval könnyedebben - nem erölködve - reagál . (Persze ezt laikusként gondolom így.)
-
baryll
tag
válasz #18663680 #103506 üzenetére
Igazából nem nagyon tudom hová tenni ezt a kategorizálás dolgot. Most az inakustik premium xlr 0,75m IC kábel az egy kategória a zu audio libtec 2*2m hangfalkábellel.
Lehet hogy igen, lehet hogy nem, de a láncban mégsem érzékelem azt, hogy ne passzolnának egymáshoz, mert a végeredmény nagyon is élvezhető. -
Agony
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget/iránymutatást szeretnék kérni sztereo rendszerek kapcsán. Még jó 15 éve vettem egy 5.1-es házimozi erősítőt (Kenwood KRF-V5050D) pár nagyon alap "Koda" márkájú hangfallal és egy JAMO 210 subbal, amik azóta is teszik a dolgukat. Ugyanakkor kinőttem már a házi a filmezésből és azt vettem észre hogy egyre többet hallgatok zenét vagy nézek koncertet, ami nem igazán akar összeállni ezzel a rendszerrel, úgyhogy érik bennem agondolat, hogy beruházzak egy jó minőségű sztereo rendszerre.
Nem vagyok audiophil, sőt... megkockáztatom bot fülem van , de azért a dobozhangot felismerem és örülnék ha a dob és a gitár úgy szólna, ahogy kell.
Főként rockot és metált hallgatok (pl. Metallica), de néha becsúszik egy kis elektronikus zene is, ezek jellemzően Tidal, Spotify, Youtube Premium Music forrásból származnak (tudom, nem hi-res, de továbbra is bot fülem van ) és vagy egyenesen az applikációból jönnek vagy számítógépről Auzentech X-fi Bravura hangkártyáról koaxiálisan vagy optikán. Jó lenne valami hálózatos erősítő, hogy a gépet is ki lehessen vonni a képből és csak akkor kelljen bekapcsolni, ha csak azon van meg a tartalom.Tudom nem túl szakmai a leírás, de örülnék a véleményeteknek, hogy ti mi ajánlotok egy 18-20 m2-es (3,8x5,0) helyiségbe. Kb. 300eFt-ot szánnék rá, de annyira szerteágazó a választék, hogy nem igazán tudom merre induljak.
Előre is köszönöm a válaszotokat!
Start with a whisper, end with a scream!
-
törölt tag
Mi volt a baj a Vincenttel? Én is meghallgattam tavaly, nekem se tetszett, de kíváncsi vagyok a véleményedre.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz baryll #103507 üzenetére
Ezt akkor sem így látom. Először is, konkrétumok nélkül csak beszélgetünk a semmiről. Gyártót, típust szeretnék kérni tőled, mert ez így nem hiteles beszámoló. Milyen hangsugárzó volt, amire végül a h300-at ráakasztottad? De egy Hegel h300 egy 1.5 milliós erősítő. Ha ez így van, én is emelem a tétet 1.5 millióra és újra azt írom, hogy egy 1.5 milliós "hangfal" jobban szól 200 ezres erősítővel, mint egy 1,5 milliós erősítő, 200 ezres hangfallal.
A Wattoknak semmi köze a jó hanghoz, legalábbis, nem úgy, ahogy sokan gondolják. Ha "jó" egy doboz, annak nem kell 10-20 (jó) Wattnál több, hogy "értékelhetően" szóljon.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
HUNNIA1920
őstag
válasz #58092032 #103518 üzenetére
Szerintem a beépített DAC-ja nem rossz, főleg, hogy van rajta optikai és koax csatlakozó is, így mehet rá a TV + média lejátszó vagy bármi más.
Magának az erősítőnek a hangjában nincs semmi olyan, ami miatt kiemelkedő lenne, talán kicsit unalmas is. Semmiben se nyújtott kimagaslót. Próbáltam több hangafallal is illetve hallották mások is (akkoriban jó pár hangfal megfordult nálam, így vevő jelöltekből nem volt hiány), de ahogy nekem, úgy másnak se tetszett. Igaz elég rossz akusztikai környezetben.
Ami jó volt benne a beépített DAC-on kívül, az a fejes csatlakozó (mostanin nekem nincs), tápirányító, ahhoz képest, hogy csöves előfok - tranzisztoros végfok + DAC egyben, elég kompakt méretű, a beépített szekrényben elfért.
Én szerintem az újkori 300eFt körüli árát nem éri meg, de használtan már 150 körül megkapni.
Egyébként csalóka a számozás, mert az SV-500 a belépő kategória a Vincent-nél, az SV-2xx talán a közép, és az SV-800 a felső, de annyira nem ismerem őket.
-
dgyuri0123
nagyúr
Még konkrétabb leszek, mert írok gyártót, típust és el lehet játszani a gondolattal.
Doboz, ProAc D20R 1.2m. [link], hozzá erősítő mondjuk egy NAD 356BEE 250e. [link]. És még messze vagyok egy 1.5 milliós doboztól. De bármiben lefogadom, hogy ez a felállás sokkal jobb lenne, mint akár a h300 egy általad választott, bármilyen márkájú, új 200 ezres dobozzal.[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz HUNNIA1920 #103520 üzenetére
SV 400 és SV 3xx kimaradt.
SV 2xx és SV 3xx magasabb szint, mint az SV 400/500-as."csak a zene van"
-
HUNNIA1920
őstag
válasz dgyuri0123 #103522 üzenetére
Már úgy értettem, hogy ami jelenleg forgalomban van. Pl. az SV-400 már évek óta nem kapható.
Amit ajánlottál utánam, NAD 356BEE-t inkább választanám, bár én nem hallottam még, csak a 320BEE-t, de az tetszett.
-
migabi24
nagyúr
válasz HUNNIA1920 #103523 üzenetére
Minél állapodtál meg végül? Láttam, az avx-en hogy sokminden megfordult a kezed alatt😅
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz HUNNIA1920 #103523 üzenetére
O.K., de használtan ma is megvehetők. Ezért írtam egy "rangsort", hogy aki nem ismeri, az legalább tudja, hogy a nagyobb számok nem mindig a "jobbat" jelentik.
356BEE tök jó erősítő, de a NAD név ma nem cseng túl jól, nem túl divatos, nem trendi. Vannak ezren, amik szebbek és jobb a marketingjük.
Ha már a trendinél tarunk...én inkább vennék 356-ot, mint CXA 80/81-et, még akkor is, ha alapból nincs benne dac. Csak rá kell nézni a két gyártóra. Az egyik friss, modern, a másik pedig "szürke eminenciás". Vajon melyikük lesz sikeresebb?
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
baryll
tag
válasz dgyuri0123 #103521 üzenetére
Nem vitaindítónak szántam azt a választ, amit arra a bizonyos kérdésre adtam, hogy milyen rendszert építenék 1,2 millából. Nyilván az 1,2 millás erősítőt sem egy 200 ezres dobozzal szeretném életem végéig hallgatni, de ha történetesen egy olyannak a hangja tetszik meg valamiért, szerintem attól még nem fog összedőlni a világ.
A hegel és jbl l90 párosát nagy valószínűséggel nem cserélném el a felvázolt NAD-os rendszerre, mert nekem most ez az a stílus ami igazán bejön. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz baryll #103526 üzenetére
Ezt írtad: "Nálam pont fordítva jelentkezett a hangzásbeli feljebb lépés."
meg hogy: " arra a bizonyos kérdésre adtam, hogy milyen rendszert építenék 1,2 millából"Ez bizony vitaindító. Miért?
Mert azt mondod, hogy nálad egy sokkal jobb erősítő sokkal jobb hangzást eredményezett, csak azt felejtetted el leírni, hogy egy JBL L90 a dobozod, nem egy Orion HS280, mert ugye én azt hoztam fel példának. Tehát ferdítettél, nem is kicsit, mert 1.5 milliós erősítőt és egy kb. mai áron közel (vagy több) 1 milliós dobozt házasítottál össze. [link] Hol jön ez össze azzal, amit én mondtam?Másodszor pedig ezt mondtad: "A hegel és jbl l90 párosát nagy valószínűséggel nem cserélném el a felvázolt NAD-os rendszerre"
Hol és mikor mondtam olyat, hogy bármit cserélj bármire? Miért adsz a számba olyat, amit nem is sugallottam?A te rendszered most a h300-al billent a helyére. Eddig volt egy "gyenge" erősítőd és egy sokkal sokkal jobb dobozod. Most kb. egyenrangúak a " láncszemeid". Ez a rendszer mai áron úgy 2.5 millió ft lenne, úgyhogy nagyon elrugaszkodtál attól, amit példaként felhoztam az 1 milliós doboz/ 200 ezres erősítő példámmal.
"csak a zene van"
-
Mathiask
senior tag
"Amíg a meglévő 2*50 W-os erősítő után ... Az igazi áttörést a 2*250 W-os erősítőre való váltás hozta meg."
"Szerintem a háttérben megbúvó teljesítmény tartalék lehet a kulcs. A zenében bekövetkező dinamikai ugrásokra jóval könnyedebben - nem erölködve - reagál . (Persze ezt laikusként gondolom így)"
Ez szerintem tipikus példája annak, hogy megy félre a hifizés, hogy keletkeznek a városi legendák, hogy születnek megtévesztő kijelentések. Történik egy változás, amit egyetlen kiragadott paraméternek tulajdonítunk és meg is magyarázzuk, hogy fizikailag miért ez a paraméter áll a változás hátterében. Nem kell szerintem minden változást egyetlen kiragadott dologra fogni és megmagyarázni.
Ki lehetett volna akár más paramétert is ragadni és arra fogni. Pl torzítás, vagy a készülék színe, stb. Egyik se biztos, hogy megadja a választ.
Az jó legalább, hogy oda írtad, hogy laikusként, sokan ezt se teszik meg. Aztán más meg elhiszi, hogy egy 250wos erősítő mindig jobb, mint egy 50wos. -
HUNNIA1920
őstag
válasz migabi24 #103524 üzenetére
Egy, már vagy 30 éve megszűnt kis német cég erősítőit használom. Szerintem sokan nem is hallottak róla, Fidelity néven futottak. Csináltak egy jó pár féle erősítőt, nekem a Fidelity Achat előfok és Fidelity Pyrit monoblock-ok vannak. Sajnos ma már elég drágán lehet hozzá jutni ezekhez, nekem is többe kerültek, mint amennyiért ma a boltban megvehetőek az úgynevezett "audiophil" jelzővel illetett erősítők. Ja és természetesen Német honból lettek behozva, mert itthon nagyon ritka, ahogy a hangfalaim is a tengeren túlról érkeztek.
Bocsánat, ezzel most nem arcoskodni akarok, hogy nekem nem jó az, ami itthon kapható, de a kapott hang miatt megérte számomra.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"Amíg a meglévő 2*50 W-os erősítő után kötögettem az egyre komolyabb dobozokat, addig nem jelentkezett markáns változás, fejlődés a kapott eredmény tekintetében. Az igazi áttörést a 2*250 W-os erősítőre való váltás hozta meg."
A balha
Egy afrikai expedíció tudósa fog egy sivatagi bolhát, és sietve kísérletezni kezd vele. Kapja és kitépi az egyik lábát, leteszi az asztalra, majd ráparancsol:
- Ugorj! - a bolha ugrik.
Kitépi a második, harmadik lábát is, miközben a parancs mindig elhangzik:
- Ugorj! -
A bolhának már csak egy lába maradt meg, amikor tudósunk újra erélyesen tovább biztatja.
- Ugorj! -
A bolha még ezzel az egy lábával is lök magán egy keveset. Az utolsó láb is a többi sorsára jut. Tudósunk az asztalra helyezi az immár lábatlan bolhát, és szigorú következetességgel ráparancsol:
- Ugorj! - a bolha nem ugrik, meg sem moccan. Mire fiatal barátunk nekiül, és megírja élete első tanulmányát, melynek lényege: a sivatagi bolha, ha mind a hat lábát kitépik, megsüketül. -
baryll
tag
válasz Mathiask #103529 üzenetére
Teljesen igazad van, nem voltam szakszerű a kizárólag a W-számokkal bemutatott eszközöket illetően. Utólag is elnézést kérek azoktól, akik ezen trehányságom miatt valamiféle hátrányt voltak kénytelenek elszenvedni a hifizésük terén.
dgyuri0123:
Na de látod, hogy hiába akasztgattam a jobb hangfalat a meglévő gyengusz erősítőhöz, nem lett meg az a hangzásbeli áttörés, ami akkor állt elő, amikor egy komolyabb erősítőt is beletettem a láncba.
Azt meg nem úgy értettem, hogy Te azt mondtad, hogy cseréljem le a rendszeremet, hanem csak úgy megjegyeztem, hogy elégedett vagyok a jelenlegi rendszeremmel.
Bocsánatot kérek Tőled is, ha félreérthetően fogalmaztam. -
dgyuri0123
nagyúr
-
baryll
tag
válasz dgyuri0123 #103533 üzenetére
Oké, kipróbálom. Szerinted melyik a leggagyibb doboz az alábbiak közül, amelyikre a hegel-t kössem?
Heybrook HB1; Castle Knight 3, Jbl TLX8 -
fehér_ember
addikt
Azért vannak dobozok amik rá vannak szorulva az izmosabb erősítőkre/tudnak hálásak lenni a plusz wattokért. Természetesen előtte sem hallgathatatlanok.
Én is inkább azt vallom hogy ne kelljen már még emiatt is az erősítőhöz nézni a hangdobozt, hisz alapból sem annyira egyszerű jókat találni.
Persze van más út is.
A csöveseket meg nem is keverném most ebbe bele. -
fehér_ember
addikt
válasz fehér_ember #103535 üzenetére
És amúgy sokszor tényleg nincsenek ott sem nagy különbségek.
De van azért olyan, amikor a kicsi mégis "sokat" tud számítani.Persze átlagos érzékenységű vagy afeletti dobozoknál, szerintem sem kell túl sokat görcsölni a wattokon.
Aki meg szeret sokmindent kipróbálni, az fektessen be erősítőbe; hogy kevesebb eséllyel ítéljen tévesen.[ Szerkesztve ]
-
baryll
tag
válasz dgyuri0123 #103537 üzenetére
Erre a nyamvadt Orion HS 280-ra ne is emlékeztess. Nagyon úgy fest, hogy sohasem fogok tudni megszabadulni tőle jó áron, hiába hírdetem már hónapok óta a lófogáson.
A vége az lesz, hogy hangsugárzóállványnak fogom használni a TLX8 alá.
(Kicsit már soknak érzem egy háztartásban az 5 pár hangsugárzót. ) -
ozzy711
őstag
válasz dgyuri0123 #103540 üzenetére
Nyilván egy "mini utopiát" csinál belőle egy videoton erősítővel!
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz ozzy711 #103541 üzenetére
Én is ettől tartok.
Baryll: Nem ér a nevem. Libtec ről szó nem volt. Az egy eredetileg 300 ezres hf kábel. Legyen egy akármilyen gatyamadzag drót. Így lenne korrektebb. Aztán ugyanaz a gatyamadzag mehet a JBL-be is, hogy ne a kábel hangja legyen a döntő.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
migabi24
nagyúr
válasz dgyuri0123 #103543 üzenetére
-
baryll
tag
válasz dgyuri0123 #103540 üzenetére
Egyébként a HB1-et lehet, hogy egy gyenge pillanatomban tényleg rákötöm a hegel-re, mert annak a vifa magassugárzónak a hangja veszettül tetszik. A TLX8 magassugárzó hangját egy az egyben elcserélném a vifa-éra.
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz baryll #103545 üzenetére
A HB1 "híresen" "tiszta" hangú doboz. Magam is sokszor hallottam és valóban, nem HS280. A mélyek nekem kissé hiányoznak belőle, de ez talán ízlés kérdése is, mert van, akinek az is elegendő, amit a HB1 tud. Én szeretem, ha bizonyos "helyzetekben" picit "rezeg" a kanapé a hátsóm alatt, vagy a gyomromban érzek némi lüktetést, ha éppen "úgy tartja kedvem"... és ezt az "elvárást" a HB1 nem tudja teljesíteni.
"csak a zene van"
-
Satellite
tag
válasz dgyuri0123 #103547 üzenetére
A 20 cm-es átmérőjű mély-közép hangszórótól (aminek ebben a zárt dobozban kb. 65 Hz-en van a -3 dB-es pontja), valóban nem lehet "kanapé-rezegtető" mélyekre számítani, - de hát nem is ez volt a célja ezzel a dobozzal a gyártónak. A közép- és magas-tartománya valóban szép, - bár hosszabb távon sokan fárasztónak, "kukorékolónak" tartották. Amikor itthon megjelent, (1986) akkor nagyságrendekkel szebben szólt az elterjedt VT, Orion és Beag hangdobozoknál. (A legnagyobb gond az elporló membránszélekkel volt - mára már nincs egyetlen eredeti darab sem, - és a pótlásként fölhasznált habszélek minősége kérdéses az eredetihez képest, és ezzel a hangja is.)
-
törölt tag
Jól gondolom, hogy 400.000 forintig most nincs jobb választás, mint egy Arcam SA20?
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz #18663680 #103549 üzenetére
Ezt a kérdést csacsiság volt feltenni, mert százféle és ezerszer "jobbat" fognak ajánlani helyette olcsóbban.
#103548Satellite nem mostanában hallottam őket és fogalmam nincs, hogy mára mennyire vannak elenyészve a HB1-ek. Én biztosan nem vennék, (nem is vettem) mert nem ezt a hangot kedvelem igazán.
"csak a zene van"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Asszociációs játék. :)
- Mini PC
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Társasjáték topic
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest