Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
denesdr
addikt
válasz Dorian #103448 üzenetére
Szerintem nagy különbség tud lenni az elektroakusztikus hatásfok a nagy felületű hangszóró javára, főleg mélyhangszóró esetén. Persze ehhez kell azért a megfelelő konstrukció, ömmagában a nagy membránfelület ezt nem garantálja, pl ha túl nehéz és ez nincs kompenzálva.
Hogy egy hasonlattal éljek, ha már ilyen hasonlatos nap van, akkor képzeljük el mekkora erőt kéne kifejtenünk, ha egy kés élével (kis membrán) szeretnénk magunkat megfelelően legyezni a nyári melegben, ahelyett, hogy az erre sokkal megfelelőbb eszközt, a legyezőt használnánk (nagy membrán). Persze a példa extrém, csak a érzékeltetés végett írtam. -
z123456789
addikt
Sziasztok!
Alábbi bakelit lemezjátszóról mi a vélemény?
Sony PS-LX300USB.Audio Analogue Puccini sztereó erősítőre csatlakoztatnám Ethosz Eal 07 hangfalakkal párosítva.
-
-
törölt tag
válasz z123456789 #103452 üzenetére
Ha nem tartanak a fejedhez töltött revolvert, pénzt ne adj érte.
Persze sokmindentől függ ez, de ha minőségi lemez hallgatás a cél, akkor él a fentebbi mondat. Ha pedig a második mondat eleje a cél újban ne gondolkodj.
-
adodaniel
őstag
válasz z123456789 #103452 üzenetére
A Puccini phono fokozata már egész jónak számít, jobb futóművet érdemel ennél.
-
Panthera
őstag
válasz #07400704 #103345 üzenetére
Az első hangsugárzó az RP8000F-hez hasonlóan tölcséresnek tekinthető és ennek is köszönhető, hogy benne van a listában? Úgy emlékszem, hogy méltattad korábban a jelenlegi magasait.
Nem csak Neked, a térleképzés témához...
Egyetértek azokkal, akik úgy gondolják, nem kell nagyon kifinomult rendszer ahhoz, hogy valamilyen szinten meglegyen ez az érzés. De egy triónál ez egyértelműbb tényező, mint egy nagyobb zenekarnál. Utóbbi esetén legalábbis erre jutottam élőben - bár valószínűleg, amikor ezt figyeltem, az biztosan nem egy kiváló akusztikájú terem volt.
Egyes műfajoknál (pl. elektronikusnál) nem is magától értetődő a tér fogalma szerintem (ott nem szoktam úgy figyelni), de attól még lehet érdekes a végeredmény. -
z123456789
addikt
válasz #01758976 #103457 üzenetére
Igazából egy jó barátom örökségeként maradt tavaly nyárról, és nem igazán ért hozzá, meg nem is tud vele mit kezdeni. Én szerettem volna mindig is a rendszerembe, de végülis nagy igényeim nincsenek ezzel kapcsolatban. Bár...vannak komolyzenei előadók, akik tekintetében nem biztos, hogy ilyen megalkuvó lennék. Ez olyan ánlam, mit hogy szeretnék még idővel magno decket is mindezek mellé. Lehet csak fals birtoklási vágy...
Köszi a véleményt. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz bkercso #103455 üzenetére
Igen, de a jóval nagyobb membránt jobban kell mereviteni is, különben deformálodik, ami egyben súlynövekedést okoz. A nagyobb súly nagyobb tehetetlenséget okoz, nagyobb energia kell a mozgatásához. Nagy mágnesek, komoly tekercselés. Valamint a nagy membránt csillapítani is illik, különben eldezd "belengeni". Szóval, nagy membránhoz, "apró" erősítő nem tudom, hogyan társitható korrekt módon. Szerintem sehogy. Nem vagyok elektrotechnikus, csak hangosan gondolkodom.
"csak a zene van"
-
Eugene Roe
őstag
Szerintem nem feltétlen a torzítás a nagy difi. Egyszerűen egy kis hangszóró nem mozgat meg elég levegőt, és itt az én fülemben hiányérzet támad. Én nagy mély párti vagyok, bár most nem az van majd legközelebb. A classic monitor kialakítás nem népszerű mostanság, vagy 1,5 millió ft, vagy gagyi.
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
VoidXs
Topikgazda
válasz dgyuri0123 #103461 üzenetére
A deformációtól nem nő a súly, az csak akkor lehet, ha az anyagmennyiség nő, ilyen pedig nincs. Cserébe az egyenletlen membránfelület diffrakciót okoz és a lesugárzást torzítja, ami a két hangszóró egyensúlyát rontja.
Valóban nagyobb energia kell a kimozdításához, de vedd figyelembe, hogy ezt a nagyobb méret egyensúlyban tartja, kisebb kimozduláson nagyobb mennyiségű levegőt mozgat meg egy nagyobb membrán. Általánosságban a nagyobb hangszórók érzékenyebbek is, jelentősen jobb impulzusválasszal.
A lengés a doboztól függ, hogy mennyire képes a membrán egyensúlyban tartani a két oldalát. Rendszerint a kicsi zárt dobozok okoznak számottevő lengést, mert a bennük lévő minimális levegő összenyomva hatalmas nyomás lenne, ami jelentősen csökkenti a teljesítményt az egyik irányba, hatalmas torzítást okozva.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
törölt tag
Olyan 1,2 millió forintból újan ki milyen láncot állítana össze, az új árakat figyelembe véve? (hangfal, erősítő, kábeleket beleértve, és lejátszó nélkül)
-
ozzy711
őstag
válasz Dorian #103453 üzenetére
Úgy tudom neked van nagyobb membrános ( házi mozis ) mélynyomód is, nem tudod összehasonlítani.
Vagy kimondottan a passzív átvitelre gondolsz? Személy szerint inkább az egy nagyobb átmérőjű membránt preferálom, mint a több kisebbet.
Persze a mai trendi úgy látom a karcsúsítás címszó alatt az, hogy ké-három mélysugárzó is van egy hangdobozban ( + közép ), egy tisztességes 25-30(38) cm-es mély helyett. -
denesdr
addikt
Pedig a kis teljesítményű erősítőkhöz régen pont a nagy membránfelület kellett, épp a magasabb akusztikus hatékonyságuk miatt. A nagyobb felület több előnnyel tud járni mint a súlytöbblet, persze egy bizonyos szintig, pl 21"-nél nagyobb mélysugárzókat ritkán találni.
Aztán vannak ezek mai (pl autós) szub szörnyek, amik viszont akkora mozgó tömeggel rendelkeznek, hogy egyszerűen nem férne rájuk akkora mágnes, ami rendes csillapítást tudna adni a hangszórónak, meg is van a jó hírük. A nagy mozgó tömeget azért használják, hogy kicsi dobozban is mélyre tudjon menni a hangszóró, autók esetében a dobozméret ugye elég kritikus a helyszűke miatt.
De pl pro vonalon ilyet nem látni, ott nem annyira gond, ha nagy doboz kell, vagy esetleg nem megy le 20Hz-ig, kicsit följebb a spektrumban viszont kárpótol bőven.[ Szerkesztve ]
-
Mathiask
senior tag
"Ennyit számítana zenei hanganyagoknál a 30 Hz alatti tartomány?"
Hmm, egyszer nézegettem spectrum analyzer pluginnel talán foobar alatt a zenéket.(mindenkinek kell egy hobbi) És ha nem is 30Hz, de 20Hz alatt már sok mindent nem látni, talán 25Hz alatt se.(már ha egyáltalán ez a módszer mérvadó) Láttam olyat is youtube videón, hogy valaki Roon alatt beállított 30Hz-re egy 36dB/oktáv -os filtert, hogy levágja a legmélyebb hangokat, mondván úgy se hallja és így a hangszórónak se kell a legmélyebb tartománnyal "szenvednie", ahol úgy is csak torzít már, tehát ha van is valami ott még, úgy se tudja normálisan visszaadni. Hát logikailag lehet benne valami. Olyat hallottam már, hogy 2.5-as megoldás helyett egy adott doboznál azért lett inkább 3 utas, mert akkor a középsugárzó lefelé el van vágva 80-100Hz-en, így az nem terheli a középsugárzót és tisztábban tud így szólni a közép. Hogy ez 30Hz alatt segít-e, nem biztos.
Az biztos, hogy jó kis vitaindító, hogy nagy membrán cserébe valószínűleg lassabban tud megindulni és így a tranziensek nem biztos, hogy pontosak lesznek, vagy kisebb membrán de gyors. Ott van pl a Totem Tribe Tower 2 db 4"-os mélysugárzóval oldalanként, méretét meghazudtoló mélyekkel, amit elsőre senki nem hisz el, hogy jön ki ilyen mély egy pici dobozból. És "tesztelőtől" hallani olyat, hogy ez a legjobb hangdoboz amit valaha hallott(pedig állítólag saját pénzén vette ~6000$). Szívesen meghallgatnám. -
denesdr
addikt
válasz Mathiask #103469 üzenetére
A nagy membrán attól lasabb, mert a magasabb frekvenciákat nehezebben tudja visszaadni, ezért kell a közép és magassugárzó, illetve ezek megfelelő integrációja.
Szemléltetésként, hogy lehet az, hogy egy Audi R8 sokkal gyorsabb mint egy Trabant? Holott mindkettő négykerekű, személyi közlekedési jármű, ráadasul a Trabi sokkal könnyebb.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ha megnézed a nagyobb membrános hangszórók érzékenységi adatait, azok nem maradnak el a kicsikétől, sőt jellemzően felettük állnak. Kétlem, hogy a hallható különbség ebből adódik, inkább az impulzusválaszban keresendő.
-
Panthera
őstag
Lossless Audio Checker-t próbálgattátok már? Érdekesnek találom, hogy nagyobb streamer szolgáltatónál letöltve egy master-nek mondott albumot, az album egy része upscaling vagy upsampling minősítést kap, miközben a többi meg clean. És sorozatban vannak ilyenek, nem egyedi eset. Régebbi kiadások esetén még lehet az az oka (talán), hogy valóban nem érhető el mind...de azért félrevezető ilyenkor a jelölés.
(Azt nem figyeltem külön, hogy CD minőség esetén is előfordul-e ugyanez.) -
VoidXs
Topikgazda
válasz #18663680 #103464 üzenetére
Erre végtelen válasz lehetséges, az én kedvencem ennyiért a HECO Celan Revolution 9, mondjuk egy Emotiva A-300 társaként. Kábelre nem költök, és nem is szoktam ajánlani a minimumnál többet, van a pénznek jobb helye.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
denesdr
addikt
válasz VoidXs #103475 üzenetére
+1 a HECO-nak, tavaly nálam járt egy hasonló felépítésű Music Style 1000, jó volt hallgatni, miután ki lett cserélve a gyári magas, és komplett új hangváltót kapott, igaz az egy jóval szerényebb árkategóriában játszik mint a Celan, valószínűleg ezért is kellett a mod.
-
törölt tag
válasz dgyuri0123 #103479 üzenetére
Hát ez az oldal már halott szerintem. Alul 2011-es dátum van, a facebook oldaluk is 5 éve lett frissítve...
-
törölt tag
válasz #18663680 #103480 üzenetére
Mivel nem írtad honnan, álljon itt egynek ez is. Castle Avon 5, halkan is jó és van mélye is, igen ritka tulajdonság ezen ár körül, itthonról.
Lumin M1 külföld 500k körül bent van. HF, zu libtec, táp zu mission mkII, usábú. Ha ügyes vagy pár tízessel alatta vagy a keretnek. Kábelnek mehet Tiglon is, de picit drágább. -
baryll
tag
válasz #18663680 #103464 üzenetére
Ebből az összegből (1,2 milla.., de inkább több.., ahogy az új árak alakulását elnézem..) egy nekem tetsző produkciójú erősítőt vennék. Azután ahogy csordogál tovább befelé a lóvé , úgy játszadoznék el az egyre komolyabb hangsugárzókkal és kábelekkel. (Szerintem egy klassz erősítő szinte mindenféle dobozból ki tudja "facsarni" a maximumot, viszont egy komoly hangsugárzó csak "fuldoklik" egy nem megfelelő tudású erősítő mellett.)
-
alphamooncam
őstag
NAD D3020-ban is Hypex erősítő van, és csak második erősítőnek használom PC mellé.
Annyira azért nem tartom egy hú-de erősítőnek, és csak a fejeserősítője miatt tartottam meg, mert az meg kategóriájában egyáltalán nem rossz.
De persz mindenki olyat vesz a milyet gondol...
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
törölt tag
válasz denesdr #103488 üzenetére
Köszönöm az ajánlatokat.
Arról a Hypex erősítőről sajnos semmilyen érdemi információt nem sikerült találnom, így pedig nem merem bevállalni.baryll: hát ha így gondolkodom, akkor 2 év mire összeállna a rendszerem és minden pénz ebbe menne gyakorlatilag. Ez az, amit már nem engedhetek meg magamnak. Valószínűleg egy jól megválasztott, egymáshoz passzoló komponensekből álló lánccal már elégedett lennék.
-
fererencz89
őstag
Sziasztok!
Audio-gd nfb12 DAC-Amp-om van, amit előfoknak is vettem eredetileg, de most a fix vonalkimenetet használom az integráltamhoz. Tehát a DAC hangerőszabályozója így ki van iktatva. Gondolom én. Viszont, azt a furcsaságot vettem észre, hogy ha variable módban használom (tehát előfokként), akkor kb 2/3 hangerő állás felel meg a fix kimenetnek.
Amennyire én értek hozzá, a szabályozó kihagyása + gain-t kellene adjon, nem pedig elvonjon, ilyen sokat. Egyebkent van kétállású gain kapcsoló is a kütyün, mindenhogy ezt a jelenséget mutatja.
Most akkor variable módban a hangerőszabályozás mellett + gaint ad, vagy a fixed állásban van "lebutítva" a hangerő szerintetek?Nem szotkam hibázni.
-
törölt tag
válasz fererencz89 #103491 üzenetére
Ez egy aktív eszköz, tehát mindenképpen erősít a jelen. Fixed üzemmódban fix értékkel, Variable üzemmódban pedig állíthatod az erősítés mértékét.
u.i.: Attól, hogy van rajta Volume gomb, még nem lesz előfok.
-
denesdr
addikt
válasz alphamooncam #103489 üzenetére
A NAD D3020-ban nem Hypex Ncore van, olyat csak a Masters sorozat darabjaiba raknak (pl M10,, M22, M27). De más gyártótól modellt említve például Marantz PM-10.
-
denesdr
addikt
válasz #18663680 #103490 üzenetére
Ha mégsem vetetted el véglegesen, akkor ahogy nézem a NAD M10-ben egy az egyben ugyanaz a Hypex NC252MP végfok van mint amiből az említett Audiophonics erősítő áll.. A NAD-ról vannak tesztek is. Annyi, hogy az Audiophonicsos erősítőnél a DAC/előfokot külön kell megoldani, a NAD-ban ez benne van, plusz ez utóbbin van analóg bemenet is, de ez valószínűleg úgyis digitalizálásra kerül az erősítőn belül.
[ Szerkesztve ]
-
-
denesdr
addikt
-
ktommy91
addikt
válasz fererencz89 #103491 üzenetére
Fix módban fix 2.25v a kimenet, variable módban pedig max 10v.
Nincs kerítés.
-
baryll
tag
válasz #18663680 #103490 üzenetére
Lehet döbbennél, hogy miként tud szólni egy komoly erősítő egy pár tízezer forintos - akár használt - hangsugárzókkal is. (Persze megfelelő kábelezéssel és kellőképpen bejáratva mindent.) Én nulláról raktam össze kevesebb mint egy év alatt - főleg ezen és még egy-két fórum útmutatásait követve - olyan rendszert, amit csak hallgatok és élvezem ami szól belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hardcore café
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Melyik tápegységet vegyem?
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- alza vélemények - tapasztalatok
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.