Hirdetés

2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#116882) Bad Pritt


Bad Pritt
nagyúr

Bird Box

Ez egy jó film. Végig ezt mondogattam magamnak, mert hiába jutott eszembe lépten-nyomon mindig valami más (teljesség igénye nélkül: I am Legend, The Happening, A Quiet Place, The Divide, The Last of Us), a Bird Box végre egy Netflix film, ami nem tűnik félkésznek valamilyen szempontból, össze van rakva, nincs pszeudo-tudomány a jelenség mögött, sokkal közelebb áll az eredeti lovecraft-i Az őrület hegyeihez: egy pillantás elég az meg nem nevezett, csak sejtetett rémálom felé ahhoz, hogy vége legyen és ehhez nem kell pollenes baromságokat kitalálni, mint tette azt pont 10 éve Shyamalan az Esemény kapcsán.
Másrészt viszont... boy, micsoda kiaknázatlan potenciál volt ebben az ötletben. Nagyon keveset tesz a film azért, hogy a horror hagyományos eszközeivel és a történetből fakadó sajátosságokkal atmoszférát teremtsen, sokkal inkább a megpróbáltatásokra helyezi a hangsúlyt, ami végülis nem baj, mert így lesz kerek egész a sztori, viszont pont a sztori az, ami épp csak alulról karcolja a középszerűséget és emiatt nehezen léynegülünk át a film során.
Az a baj, hogy túl sokat látunk és mégis keveset. Mivel a látás kiiktatásával a szereplők percepciója drasztikusan csökken, ezért minket, nézőket is be kellett volna vonni ebbe a burokba, ami sajnos nem történt meg úgy, mint pl a Quiet Place esetében a sokkal kevesebb hanghatással. Cserébe a színészek tényleg érezhetően bénák voltak, a szó jó értelmében: szerintem tudatosan nagyon kevés felvételből dolgozott a rendező, hogy tényleg átérezhető legyen a frissen "megvakult" emberek csetlő-botló mozgása, ezt sikerült is átadni. A film nagy kérdését ugyanakkor (mi is történt és mitől függ, hogy valaki öngyi lesz vagy csak őrült) megint sikerült elmismásolni, mint manapság minden hasonló filmben és ez kezd kicsit unalmas lenni.
Mindenesetre én ajánlom, van néhány para része, érdekesebb az átlagnál, de az eredetisége sajnos nagyon hamar halványul és a szokásos sztenderdek szerint halad végig a történet. A Netflix világvége szekciója egy jobb darabbal bővült.

#értékelés

[ Módosította: vond ]

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.