Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-17 19:00:18

LOGOUT.hu

AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#66101) Alpi.


Alpi.
addikt

Akkor már én is bedobok egy-két képet a mai délelőttömről ! Mind álló, mind mozgót ! :B
[Abit An8 Fatality] első teszt, uGuru panellel, audio kártyával mindenféle helyzetben.
Azt kell mondjam, ez rettenetesen kitalált, átgondolt, jól működő cucc ! HAsználat közben léptem, nyomon újabb dolgoknál láttam, hogy ez is milyen jól van kitalálva, aztán meg amaz is ! Önmagában az uGuru panel egy említésre méltó cucc ! Eddig azt hittem, olyasmi lehet, mint egy szokásos venti vezérlő mondjuk, de ez nagyon nem arra van hajtogatva, hogy színes, forgó venti ábrákat és fordulatszámokat mutasson csak. Órajelek, feszek, stb. is kiírásra kerül, ami bizonyos helyzetekben igencsak hasznos, hiszen sokszor ezért nyitunk meg egy Hwinfot pl., hogy ezekről tudomásunk legyen. Még egy igazán passzoló vga kellene, hogy igazán fullosan összeálljon a konfig.

(A végére meg levezetésképp egy kis [Crysis Warhead] teszt :Y )

https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

(#66102) Sanchez638 válasza Alpi. (#66101) üzenetére


Sanchez638
addikt

Akkor én is bedobok. Végre életre kelt a Soltek fehérségem.

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

(#66103) arn


arn
félisten

Egy erintetlen 386, kb 94 elejen adhattak el. A tipikus 386dx40, trident, 170m conner :) asszem 4m ram. Van rajta koproci foglalat. Ez mar akkor is budget volt.

De hihetetlen, hogy sikerult elkerulnie a bezuzast, dobalast, fejlesztest, stb szloveniaban egy szekrenyben pihent.

A haz miatt vettem, de oszinten most sajnalom szetszedni, olyan ritkan latok ilyen allapotu regi epitett pct.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#66104) DarthSun válasza Alpi. (#66101) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Profi gép ! A Warhead 939- en már elfogadhatóan döcög :) .

(#66102) Sanchez638 : milyen típus az AL-CU hűtő ?, mintha a Zalmannál robosztusabb lenne.

(#66105) Sanchez638 válasza DarthSun (#66104) üzenetére


Sanchez638
addikt

Alpival pont ezt beszéltük. Annyi féle van..

Ez a 8Cm verzió, amiből van itthon: Teli réz, AluCu, AluCu led-es.
Van itthon 12CM-ből telibe réz. Alpinak meg AluCu.

[ Szerkesztve ]

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

(#66106) DarthSun válasza arn (#66103) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Szép fogás, kiglancolod, kábeleket összerendezed, aztán maradhat is benne, ha mégsem szednéd szét.

(#66107) arn válasza DarthSun (#66106) üzenetére


arn
félisten

Aaa... nincs ennyi helyem. Ebben az allapotaban korbefotozom, csinalok egy galeriat. Aztan szetszedem, lemosom, es megy bele egy dx2-66. Ha nem jon be hasznalatra, akkor dx4 koltozik bele.

Most hogy osszeraktam a socket5ot, igazabol a sokat polirozhatott dx4 kicsit okafogyotta valt. A dx2 tobb mint eleg 93ig, a socket5 meg 95ig, olyan 3x gyorsabb.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#66108) alvaro


alvaro
senior tag

Látom, képszüret van. Én is beteszem a tegnapi tevékenységem elejét, amikor a hetek-hónapok óta tervezett új buildem még amolyan "Tetris challenge" állapotban leledzett.

Gyakorlatilag arról a gépről van szó, amit tesztpadon már próbálgattam pár hete, demóztam rajta, aztán szétszedtem, elcsomagoltam. Kiegészítettem még pár érdekességgel, és befaragtam az egészet abba a házba, amiből még tavaly bontottam ki egy KT3 Utra + GF3Ti200 konfigot. Gondoltam, így egészen korhű leszek - legalább ezzel, ha már a VGA-val elvetem a sulykot. Szóval végül a konfig:

Abit NF7-S - a szebbik változat, amin feketék a memória- és PATA foglalatok. Szerintem letisztultabb, mint a kék. A northbridge ventit is egy nagy ezüst bordára cseréltem, hogy ne rondítson bele a színhatásba.

AMD Athlon XP-M 2600+. Vagy 2800+? Vagy 3000+? Lockmentes, 1.575V-os alapfeszen simán megy a 11*200, és még bootol 11.5*200-on. Bartonom a maga idejében nem volt, csak T'bredig jutottam a K7 vonallal, utólag értékelem azt is, mivel némi feszemeléssel ment 2300MHz környékén. Mostanában próbáltam jó pár 130nm-es Athlont/Sempront és a kisebb jelölésűeket mind szórtam is ki, egyik se bírta a 2200MHz-et - holott anno pont az volt a hírük. Úgy néz ki, ezekkel is úgy jártam, mint a 300A cerkával, aminél csak a harmadik példány volt stabil 450-en... Mindegy, ez a mobil darab jó. Elvileg hűvösebb is ezzel a kisebb fesszel.

Batár méretű és súlyú Alpine 64 réz hűtő. Fekvő a ház, így talán nem tépi le a Socket 462 füleit - emlékeztessem magam, hogy ne próbáljam élére állítva tárolni :D

1GB + 2*512MB Qimonda DDR-400, a lap szerint így dual channel, 400-on megy 2-3-3-6 időzítéssel. Örülök nekik, az nNF2 eleve elég háklis a ramokra, nem hogy ilyen órajelen-időzítésen.

Sapphire Radeon 1950 Pro, elég béna grafikával, de nem ez a fő bajom vele, hanem az, hogy kék :DDD De ha már így elcsesztem a színhatást (pedig még a csavarokat is meleg színekből válogattam össze!), akkor már folytattam a táppal...

Enermax 425AX-VE, szintén kék :((( Mondjuk a választás fp szempontja nem ez volt, hanem az Molex csatlakozók száma és elosztása. A Radeonnak kell kettő, és lehetőleg külön kábelen akartam rávezetni őket, a többi tápommal meg nem sikerült ezt megoldani. Pedig ez a táp a 36 amperes 5V-jával jó lenne más, 5V-korszak végi gépbe, mert az NF7 már bír ATX12V csatlakozóval (ez az egyik oka annak, hogy ennyire szeretem!). Na mindegy, még cserélhetem később.

Hang - alaplapi nV soundstorm. Kíváncsi voltam, szerintem ez a legrégebbi lapom, aminek elfogadhatónak ítéltem meg a hangját. Pedig van egy kupac PCI hangkártyám, amik csak arra várnak, hogy beépítsem őket valahova...

Vinyó - eredetileg ezt a 30 gugás Kingston SSD-t szántam a feladatra, mivel egy ekkora SSD úgyse jó arra, amire való lenne, jelesül XP-nél modernebb rendszer úgyse fér rá cipőkanál nélkül... De az XP telepítése közben elhasalt a "meghajtó vizsgálata" fázisban, így végül egy másik érdekesség került a helyére, amit még sose próbáltam: egy 74GiB méretű WD VelociRaptor. Sajnos tollak nélkül, a' la Jurassic Park :DDD

250GiB PATA Samsung. Ha a kis WD nem lenne elég. Ja igen, a szívás emiatt is betette a gépbe a lábát. Le kellett volna kötnöm XP install előtt. Így a telepítő önhatamúlag erre pakolta az első boot fájlokat, aztán a rendszer lényegi részét a kis dromaerosauridára, ahova akartam :U Szóval ha a SATA vinyót akarom bootolni, Serial ATA helyett HDD0-t kell beállítanom a BIOS-ban, sőt, mindkét meghajtó kell a gép működéséhez. Nice. Most tegyem fel újra...? A francnak van kedve.

1.44FDD + PATA DVD, mert az is kell. Mármint DVD. Bár talán floppyra is fogok még másolni vele, a ma reggelt úgyis azzal töltöttem, hogy átnéztám pár CD/DVD-t, hogy milyen régi vackokat írtam rájuk, mert a fő gépemben már rég nincs bekötve az optikai meghajtó...

Piros és sárga csavarok, mert mennek az alaplaphoz. Más gépekben jobbára kékeket és feketéket alkalmaztam, de ezeknek is eljött az idejük. Basszus, tényleg kéne melegebb vagy legalább semleges színű VGA és táp :DDD Sajnos a piros X800 SE-mmel (2004) eléggé VGA limites a Wizardry 8 (2001 legvége, szóval GF3 vagy Radeon 7500 lenne korban elvileg megfelelő...), így maradt az 1950 Pro.

Így összességében elég szomjas a gép, üres desktoppal is bepuszilja a 130 wattot, játék közben még nem is mértem, pedig ott dobja csak be magát igazán a 2 molexes 1950 Pro...

Ezzel függ össze a kérdésem: ebbe a házba hova tennétek plusz ventit? Csak mert nem vagyok benne hundertprozent biztos, hogy ez így nem fog túlmelegedni, ha rácsukom a fedelet... Ráadásul elöl eléggé gyér a potenciális légellátás, a műanyag előlap csak 3 sor apró lyukat tartalmaz végig egy csíkban, aztán jön a perforáció a fémlemezen, ahova befúvó ventit lehetne tenni a képen a bal felső szekcióba. Még szerencse, hogy legalább ott szabad tér van, mert amúgy a meghajtók környéke a rengeteg kábellel szokás szerint egy royal mess...

Vagy tekerjem föl az Enermax ventijén a fordulatszámot, hadd üvöltsön? :DDD

(#66109) hege8888


hege8888
aktív tag

Gratula mindenkinek a szép fogásokhoz!

Fogtam én is egy VLBS DX266-ot, (4000-ért) meg egy DX4-100-as Olivettit, (inyen elvihető monitor volt eredetileg a hirdetés, de rákérdeztem, hogy ez is csak a helyet foglalja?:D ) de még nem sikerült odajutnom, hogy fotózzak. Az olivetti elég szép állapotú, csak nincs benne HDD, táp. Mindekttő Cirrus Logic-os.

Nna most a BX6 rev 2.02 szopat. Azt írja ki, hogy Celeron 333 MMX, de ép a múltkor beszéltük itt, hogy ilyen nem volt, bios frissítést neki.
De nem találok egyértelmű biost... :U amit találtam - BX6_QS - az csak 128 méretű, amit lementettem régit, az 256.
Nem is akarja bevenni az Uniflash. Vagy ez az igazi, csak próbáljam másik flash progival? :F :F

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#66110) Hosssszu válasza hege8888 (#66109) üzenetére


Hosssszu
őstag

"DX266" Ez szerintem milliókat érne! :Y :DDD
De egyébként a DX2 66 is jó fogás ennyiért! :R
BIOS-nál egyeznie kell a méretnek, szóval ami kétszer akkora, vagy feleakkora, az semmiképp sem jó hozzzá.

[ Szerkesztve ]

(#66111) hege8888 válasza Hosssszu (#66110) üzenetére


hege8888
aktív tag

jólvanna, kimaradt a kötőjel, vagy a /
Valakinek nincs utolsó BX6 bios-a? :R

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#66112) gban válasza hege8888 (#66111) üzenetére


gban
Közösségépítő

BIOS BX6 R2-höz

Postázást nem vállalok.

(#66113) Bile Demon válasza hege8888 (#66111) üzenetére


Bile Demon
őstag

[link]
Ne kérdezd melyik az utolsó. :)
Amúgy mi a baj a Celeron 333 MMX kiírással?

Hiányzik az A betű "333A MHz" vagy ilyesmit kéne kiírnia?

Bruhe

(#66114) hege8888 válasza Bile Demon (#66113) üzenetére


hege8888
aktív tag

Azt Írja induláskor:

PENTIUM III-MMX at 333Mhz
CPU is unworkable or changed, chek the SOFTMenu III

vagy valami ilyesmi.
Közben meg egy SL37D-s Slot 1 van bent. :U Innen indult az agyalás, hogy akkor toljuk fel a legucsó biost, amúgy is Coppermine-t szeretnék átalakító kártyában.

Azaz ftp nem akarja az igazat... :W

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#66115) hege8888


hege8888
aktív tag

De ez meg bejött, na hátha innen:

http://abit.ws/file.abit.com.tw/pub/download/bios/default.htm

Mégse jó, minden 222 byte... :(((

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#66116) Bile Demon válasza hege8888 (#66114) üzenetére


Bile Demon
őstag

Mielőtt linkeltem, nekem lejött az egyik róla. Most tényleg nem megy.
a gban féle is működik

Bruhe

(#66117) Bile Demon válasza hege8888 (#66114) üzenetére


Bile Demon
őstag

Nekem is azt írta 20 éve a BH6.

Kézzel be kell állítani a 100-as FSB-t és custom minden. Vagy kiválasztani az 5x100-as procit. (alapból 5x66-on indul).

Elmenteni. És GO.

[ Szerkesztve ]

Bruhe

(#66118) DarthSun válasza hege8888 (#66115) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

(#66119) hege8888 válasza DarthSun (#66118) üzenetére


hege8888
aktív tag

Na, ez egyből működik, köszönöm!

Viszont az elébb lehet félresikerült valami :Y mert elindul egyan, de bios cheksum error van. Bootfloppyval elindul ugyan.

Van külön 2.0 és 2.02? mert nekem utóbbi van a szélső ISA-n a matricán.

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#66120) DarthSun válasza hege8888 (#66119) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

A listában BX6 és BX6R2- őt látok, az R2 listájában van sok file, bontogasd ki, gondolom van bennük valami readme hogy melyikhez való. BX6- om nem volt soha, nekem is nyomozni kéne, melyik való egy bizonyos revhez.

(#66121) DarthSun válasza alvaro (#66108) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Jó részletes analizáció :) , kalandos szöveg, írói vénával :D . Forma és tartalom egységet alkot, a színkombinációkra ilyen érzékeny vagy :Y . Lehet hogy abban a házban melege lesz, a fotó alapján nemtom hova lehetne tenni +ventit.

Épp most szedtem össze a 2001 listára kerüléshez én is a Barton-konfig szétszórt adatait, fotóit, ha már dömping van, beillesztem ide is egyben. Ebben a házban van hely ventinek, kell is, jobban melegszik a cucc mint a P4 konfigom :K . Mondjuk akkor a színösszeállítás lehet hogy Neked kissé rokokónak hat :U , nekem mindegy, lényeg hogy jól működjön a vas.

Konfig :
Lap : Asus A7N8XE deluxe
Proci : M-Barton 3000+
Hűtés : Spire Rézmagos dualventivel
RAM : 2x512MB+1x1GB
Video : Inno 6600GT
Hűtés : Gyári+8cm sufniventi
Hang : SBLive
HDD : Samu 80GB ATA+WD 40GB ATA
ODD : LG DVDR+LG DVDRW
Ház : valami noname
Táp : FSP 350W

3DM2001 eredmény

Még majd ha ismét foglalkozom a konfiggal, a rézmagos helyére fullréz kerül, hátha megy a proci többet is, bár fene tudja, ezt sem kéne szénné húzni :DDD .

(#66122) hege8888 válasza DarthSun (#66120) üzenetére


hege8888
aktív tag

Szerintem sikerült padlóra tennem a BX6-ost... :(((
Nyávog bármelyik romot próbálom, illetve én is makacs voltam, gondoltam, ha a múltkor a
TX97 is kajabált a K6-os BIOS miatt, akkor ennek se lesz baja.. hát lett..
Szóval volt itt régebben ajánlás, aki írta a bios chipeket, privátban valaki megírná az illető elérhetőségét?

Egyébként most nagyon elment a kedvem, nem vagyok/voltam híve a géprombolásnak, de most délután úgy éreztem bele tudnék állítani egy fejszét az egész Slot-os istenverésébe.
Már a múlt héten se akarta magát a szívembe lopni a lap, mikor rakosgattam össze, (pedig hogy örültem, hogy kifogtam) főleg, hogy állandóan buzerálni kellett, hogy jól álljon a kártya a foglalatban, ne csak fekete képernyőt bámuljak 5-ből 4 indításnál...

Bánatomban elővettem a frissen szerzett DX2-est. Enyhe dohányzós-dohos lakás szaga van..
A ház, ha jól informált vagyok, akkor az a Kürt féle oldalt 5Ft méretű ezüst nyomógomb nyitású. Van -tippem szerint- Covox vagy Adlib? hangkártya, ami a speakerre van kötve. Anno egyik cimboránál ilyenen csodáltam meg a Pinball Dreams-et, hogy Amigához képest Pc-n is van hang.. a játékok közt böngészve találtam valami intrót, itt végre volt zenebona, szóval hangkari oké, csak játék legyen majd alája..
HDD 250 Mb körüli Maxtor, ram csak 8 mega, de majd a guberált TX97-esből kinyert ramokkal upgrade.
Az elemet előrelátóam ammo valaki kicserélte egy 20cm-es kábellel egy "akkupakk"-ra, hogy most a szigszalagozott elempár mit takar, majd kiderül.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#66123) gban válasza hege8888 (#66122) üzenetére


gban
Közösségépítő

Ha van másik lapod amiben ilyen a bios tokozása, meg tudod te is írni hotswap-pal, nem annyira nehéz művelet.
Helyileg merre vagy amúgy?

Postázást nem vállalok.

(#66124) hege8888 válasza gban (#66123) üzenetére


hege8888
aktív tag

Hódmezőn. Lap van biztos valami, de szájbarágós tutor nélkül elsőre nem biztos, hogy megy... Főleg, hogy erről most olvasok itt először, hogy ez is megoldás: :U

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#66125) gban válasza hege8888 (#66124) üzenetére


gban
Közösségépítő

Annyi hogy egy működő lapból kiemeled a biost, majd annyira nyomod csak vissza hogy már legyen minden lábon kontakt és induljon a lap.
Aztán boot, bios chip kivesz, mert ugye lazán van benne, segíthet egy kis műanyag rúd is alányúlni, írandó chip betesz, EZUTÁN flashelő indít, hogy az írandó chipet azonosítsa be, és már írhatod is.
Kikapcsolva be lehet gyakorolni, amire figyelni kell az a jelölés a chipen, hogy jó irányba tedd bele.
Ezeknél pl. az egyik rövid oldalon van egy kis félkör alakú jel, illetve a foglalaton is ugyanott van ugye.
De mielőtt nekiesnél, valamit csak csinál a lap ha sípol - nézz clr cmos-t, más procit, ramot, PCI / AGP vga-t, ramot másik slotokba, stb.

[ Szerkesztve ]

Postázást nem vállalok.

(#66126) hege8888 válasza gban (#66125) üzenetére


hege8888
aktív tag

Köszi.. hát nem tudom, most kicsit elengedem a dolgot pár hétre..
Az egész napot elszopóztam, hogy találjak megfelelő (úgy látszik mégse) biost / a floppykkal a szerencsétlenkedés már kezdett kihozni a sodromból... pedig aránylag jól tűröm az ilyesmit, mondván, hogy a negatív tapasztalat is XP... ;]
Mondjuk volt érdekesség, mert az egyik flash progival mentettem le a biost, az 256-volt, egy másikkal 128, aztán már én is kezdtem türelmetlen lenni. Illetve ez, hogy nincs egyértelmű info, hogy rev2, vagy 2.02 számít-e, na mindegy..

Csak az bossszant, hogy több a gépészkedés, mint a játékos öröm.. Na alszom rá párat.

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#66127) gban válasza hege8888 (#66126) üzenetére


gban
Közösségépítő

Sose floppyról írj biost, mindig hdd-ről. Vagy CF de az ugyanaz.
Rev. 2 alá tartozik értelemszerűen minden Rev 2.xx ez nem kérdés.

Postázást nem vállalok.

(#66128) DarthSun válasza hege8888 (#66122) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Huh, részvétem. BIOS flash előtt érdemes 101%- ra biztosra menni hogy az adott laphoz való-e. Félre még nem flasheltem, az áramszünettől félek, de még nem ment el a villany a művelet közben. Jónéhány lapot kellett már frissítenem. Forrócserés 1 volt, sikerült az is.

(#66129) Ranagol_5


Ranagol_5
senior tag

Nekem úgy rémlik, hogy az abit lapokat lehet "vakon" flash-elni. Mintha a VH6-T-met egyszer így javottam volna meg.. Illetve ha posztol, akkor uniflash lehet még jó, az nem faszkódik azon, hogy milyen bios file-t kell felírnia az eeprom-ba.

BTW Frescho volt az aki az eeprom égetést felajánlotta, mert van hozzá cucca. :)

Sometimes I feel my self like a fuckin' monkey. | Irigylem a szüleimet. Nekem sose lesz olyan zseniális gyerekem, mint amilyen nekik van.

(#66130) gban válasza DarthSun (#66128) üzenetére


gban
Közösségépítő

Nekem máig megvan egy S462 lap a 'kiskockáknak'.
Abban már járt minden, kedvenc esetem a forrasztott 478-as bios volt - kiskocka leforraszt, S462 foglalatába hotswap betesz (a foglalat már erősen töredezett a sok ki-be okán, de még használható), megír, visszaforraszt, örül. :))

Postázást nem vállalok.

(#66131) DarthSun válasza gban (#66130) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

A forasztottnál még nem volt szükségem forrócserére, de végső esetben...mit veszt az ember. Asszem talán nekem is van olyan lapom, melyben kiskocka foglalatú a BIOS, elvileg meg tudnám oldani. Hasonló mint SOJ- be ramot tenni, csak kisebb méretű.

(#66132) arn válasza alvaro (#66108) üzenetére


arn
félisten

Anno ilyen borzalmak miatt kezdtem a vizhutesfejlesztesnek :DDD

[link]


azt a visitast, amit akkor a hutok muveltek... igazi pocegodor volt a hutesben. 1400as tbirdire nem is tudom mi kerulne. :F

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#66133) arn válasza hege8888 (#66114) üzenetére


arn
félisten

Ki kell kapcsolni a biosban a rinyalast. A bx62 meg ujabb cucc, mint az elso mendocinok, valszeg igy irja ki.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#66134) gban válasza DarthSun (#66131) üzenetére


gban
Közösségépítő

Most már én is rutinosabb vagyok, attól még hogy mocorog a tesztkártya de nem indul a lap, nem forrasztok azonnal, adok neki egy esélyt - sok-sok reset után nagyon sok beteg biosos lapnak sikerül elindulni, akkor meg mehet a flash helyben.

Postázást nem vállalok.

(#66135) hege8888 válasza Ranagol_5 (#66129) üzenetére


hege8888
aktív tag

Na majd körbeudvarlom...

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#66136) hege8888


hege8888
aktív tag

Azt hogy (azon kívül, hogy feltöltök róla ide egy képet majd este) tudom kideríteni, hogy a frissen szerzett DX2-66ban mi muzsikál? Ugye akkor olyan játékokat tennék főleg alája, amik ki is használják...
A kártya hátulján van egy hangerszabályzó, ami a régi cd-romok hangerőszabályzójára hasonlít leginkább. Rá van kábelezve a Speakerre. Az vert még szöget a fejembe, hogy a HDD-n talált hacker greetings intro muzsikál, de a Lotus 3 nem (vagy a Lotusban mit próbálgassak).

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#66137) Bile Demon válasza hege8888 (#66136) üzenetére


Bile Demon
őstag

Talán Adlib (kompatibilis) kártya. Arra volt rávezetve a speaker az "effektekhez", mert maga a kártya csak FM-et tudott (OPL2).

Bruhe

(#66138) DarthSun válasza Bile Demon (#66137) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

SB16/Awe- re is fel lehet vezetni, és akkor hallom a PC-speakert akár a nagy erősítőn is :DDD .

(#66139) Hosssszu válasza DarthSun (#66138) üzenetére


Hosssszu
őstag

Mennyei élmény lehet max hangerőn hallani a boot csippanást. :DDD

(#66140) alvaro válasza Hosssszu (#66139) üzenetére


alvaro
senior tag

Ilyesmit a hétvégén az NF7-S-től is hallottam - persze nem maxon.

A kis madárgyík meg szivat, hol látszik a SATA vezérlő számára, hol nem. Este egyáltalán nem bírtam életre lehelni, ma kiszedtem a meghajtós szekciót a házból, így más pozícióban megtalálta. Láttam, nagyjából obligát a lfszdmárk eredmény, gyorsan futtattam én is egyet.

A beállítások:

Majd visszaszerelem másik SATA kábellel, vagy nem tudom...

(#66141) DarthSun válasza Hosssszu (#66139) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Á, mérsékelt hangerőn pld a SpaceCommadert (csak PC-speaker hangja van, de az rohadt jól van megírva).

(#66142) hege8888


hege8888
aktív tag

Itt van ár kép, szóval milyen kártya lehet ez?
és ilyen a ház:

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#66143) unclefucka válasza hege8888 (#66142) üzenetére


unclefucka
senior tag

AdLib-klón hangkártya lesz első blikkre.
Ami nem azt jelenti, hogy ne szólna jól, vagy ne tenné jól a dolgát.
Ha a leragasztott nagy IC egy Yamaha OPL, akkor tutira az.

Valódi AdLib kártyát is még csak képről láttam, ilyennel sem találkoztam még.
Szerintem jó kis cucc. :K

[ Szerkesztve ]

Akkor válsz felnőtté, amikor a nálad fiatalabbak elől igyekszel eltitkolni, hogy még mindig gyerek vagy.

(#66144) r0b3r válasza hege8888 (#66142) üzenetére


r0b3r
senior tag

Ugyanilyen Adlib klónom van (köszi Alvaro!). Jól működik, szép hangja van. :DD :DDD

A képen a végén látható két vezeték (piros és szürke) mire van dugva? :U

(#66145) hege8888 válasza r0b3r (#66144) üzenetére


hege8888
aktív tag

unclefucka, r0ber, köszi a válaszokat! Én is annak tippeltem, de anno csak hallani hallottam, belölről nem láttam (anno nem mertük nyitogni a méregdrága Pc-ket, meg le volt ragasztva mindenféle garimatricával, f_stunk piszkálni, örültünk, hogy van).
A két kábel: ha jól emlékszem a hajnalban látottakra, az egyik megy az alaplapra, a másik meg a speakerre. Tehát szeritem az alaplapi beep átmegy a kártyán, és így jut el a hangszóróra. (Valaki javítson ki, ha hüleség :D )
Próbáltam kivenni a kártyát, hogy jobban szemügyre vegyem, de elég passzentosan benne van a foglalatban, erőltetni meg nem mertem.

Van egy temérdek kérdésem...
Hol van (kellene lennie) nyomának a DOS, vagy bármilyen mappában, hogy van ilyen eszköz telepítve?
Az autoexec.bat-ban nem látok nyomát..? kéne? (mint a blasteroknak)
Tudom, hogy némelyik játéknak van külön konfig exéje a hang beállítására, de aminek nincs, az akkor nem tud megszólalni, max speakeren?
Ennek kell-e (vagy hogy van, ha van) az IRQ kiosztva, vagy ez is csak később (win alatt?)volt fontos?

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#66146) Frawly válasza Hosssszu (#66139) üzenetére


Frawly
veterán

Pedig viccen kívül van értelme a PC speakert rendes hangfalon hallani. A modern PC speakerek jó ideje pirinyó piezoelektromos hangszórók vékony, idegesítő hanggal. Pedig az első PC-ken még egy nagyobb, tölcsérhangszóró volt, aminek sokkal jobb, testesebb, mélyebb hangszínű hangja volt, sokkal kevésbé fülbántó és kevésbé éles.

Ami engem legjobban zavar: nem lehet hangkártyán emulálni. Nekem sose magával a PC speaker egyszólamúságával, limitáltságával volt bajom, hanem hogy fülbántó négyszöghullám eleve. Ha kulturáltabban lehetne valami tompább, emberibb hullámformában generálni, sokkal emészthetőbb hangja lenne.

(#66147) unclefucka válasza hege8888 (#66145) üzenetére


unclefucka
senior tag

A Vogons oldalon van fent AdLib driver. Nem tudom, hogy a telepítés során mit csinál. Elvileg valaminek kell lennie minimum az autoexec-ben. Aztán az is igaz, hogy az OPL FM-szintézernek van egy alap beállítása, amin mindig megy, ha van driver, ha nincs.
Nem sok olyan DOS-os játék van, aminek ne lenne "konfig exéje", amelyiknek mégsem lenne, az alapbeállításokat használ.

Akkor válsz felnőtté, amikor a nálad fiatalabbak elől igyekszel eltitkolni, hogy még mindig gyerek vagy.

(#66148) alvaro válasza hege8888 (#66145) üzenetére


alvaro
senior tag

Adlibnak nem kell IRQ, a portja mindig 388, és init vagy driver se kell hozzá. Nagyon kellemes ridegmarha :D
Elvileg létezett olyan, hogy "adlib driver", de fogalmam sincs, mi használ olyat, a programok, amikről tudok, mindig közvetlenül írták a portjait, nem igényeltek semmilyen middleware-t.

(#66149) arn válasza Frawly (#66146) üzenetére


arn
félisten

Modlejatszok vannak speakerre, 90es evek elso feleben altalaban meg hangszoro volt a tipikus a budget hazakban is.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#66150) hege8888 válasza arn (#66149) üzenetére


hege8888
aktív tag

Monjd egy Trackert is

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.