Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#73151) Chesterfield


Chesterfield
senior tag

(#73153) Ezekiell válasza Citroware (#73146) üzenetére


Ezekiell
veterán

Fogtál 1 darab adatpontot (halálozások száma), és ebből kijelentetted, hogy nem volt haszna a korlátozásoknak, hiszen itthon többen haltak meg mint a Svédeknél. Nincs ezzel gond, csak akkor legalább ne írj le olyat, hogy "az adatok nem magyarázzák meg" - mert ez így hülyeség. Egyetlen, általad kiválaszott adatpont nem magyarázza meg, a több száz/ezer adatpontból amiket meg mind ignoráltál.

Kicsit több változós dolog ez ennél. Ha meg azt várod, hogy majd itt a fórumon jól 1 kommentben megoldja neked ezt - amit kurvasok nagyon komoly tudományos kutatás boncolgatott eddig, és fog is - akkor bizony csalódni fogsz.

De csak pár dolog: jobb EÜ, alapból jobb higiénia, jobb távolságtartás alapból, eleve kisebb R0, nagy népsűrűségű helyekből jóval kevesebb, társadalom sokkal jobb hozzáállása, eleve alkalmazott védekezési intézkedések (ott a távmunka nem fikció, mint itthon...), magyarok sokkal rosszabb egészségügyi állapota, egészségesebb svéd gasztronómia - sorolhatom napestig, ezeknek mind szerepük volt, meg ezermásegy dolognak is.

De igazából tök mind1, mit mondok, úgyse változtatok a nézőpontodon: aki szerint a korlátozások feleslegesek, és eddig nem tudta meggyőzni egyetlen virológus/epidemiológus/kutató/akármilyen orvos se, annak oly mindegy mit írok én ide.

Oltasd be magad, és amint elegen megteszik, nem lesz több zárás, problem solved :) (már csak lehetőség kellene rá.....)

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#73154) Bog válasza syberia (#73148) üzenetére


Bog
HÁZIGAZDA

Perszehogy. Egyébként is olyan arcok mentek el erre a tesztre, akik éreznek valami felelősséget magukban. Mi is voltunk a komplett családdal, aztán annak ellenére nem volt karácsonyi vacsora, hogy mindenki negatív lett, csak ilyen közparkokban ütköztünk a gyermekek miatt.

Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

(#73155) Citroware válasza Ezekiell (#73153) üzenetére


Citroware
addikt

Akkor nézd meg, mit írtam még utána Ausztriáról. Itt mi sokan vagyunk Home Office-ban. Az éttermek és hasonlók már rég totálisan be vannak zárva. Jelenleg már a harmadik teljes egész napos kijárási korlátozási időszak van. A többit már leírtam.
És mit értek el vele? Hát, ha svéd adatokat nézzük, nem sokat...

(#73156) Ezekiell válasza Citroware (#73155) üzenetére


Ezekiell
veterán

Svédeknél alacsony szintről indulva lassan terjed a járvány. -> nem kell olyan drasztikus módszer a megállítására

Itt Közép-Európában mindenhol magasabb szintről indult, és gyorsabban (sőt gyorsan) terjedt. -> kell a drasztikus módszer

Egy lépcsőfokról leesel, jó eséllyel semmi bajod nem lesz. Leesel egy ház tetejéről, jó eséllyel lesz komoly bajod.

Már ez önmagában elmondja, amit tudni szeretnél.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#73157) t72killer válasza csƵ (#73131) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ha takarítás után újra belefürödnek a mocsokba, akkor nemsokmindent lehet tenni. Kb olyan, mintha a boltban hordanám a maszkot majd elmennék egy összehányós házibuliba.

#73156: skandinávia más világ. Ahol kocsival állsz a kasszához a lidl-ben, oda katalizátor+DPF kell nem maszk... Egyébként van értelme a korai szigornak, kiirtható vele a vírus. De mivel sokkal hígabb a demográfia, kb sose várható olyan felfutás, mint pl Londonban.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#73159) forceberg válasza Ezekiell (#73153) üzenetére


forceberg
veterán

Van olyan kimutatás (valahol biztos van), hogy hol mennyi a városok sűrűbben lakott részeinek a népsűrűsége?

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#73160) papaya válasza Kékes525 (#72835) üzenetére


papaya
senior tag

Na hát mit is írhatnék. Csináltak gyorstesztet ma mondjuk ilyen olcsó Clungene félét.. Október végén voltam covidos enyhe tünetekkel, november elején volt IgM negatív IgG pozitív antitest tesztem. A mai tesztem két anitestes gyorsteszten mind a kétszer IgM pozitív és IgG negatív. :Y Ezért szintén csináltak rajtam egy antigénes tesztet is ami meg negatív. Na most ilyenkor mi a helyzet ? Tünetem nincs, azaz, pár napja mintha néha imbolyognék, de csak néha érzem meg lehet csak bebeszélem. :B

(#73161) Z.É.T. válasza forceberg (#73159) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Budapest vs Stockholm vs Auckland (NZ) ~ egyforma

Svédország ~22.6/km2 vs Magyarország 105/km2

(Wikipédia)

[ Szerkesztve ]

(#73162) Ezekiell válasza forceberg (#73159) üzenetére


Ezekiell
veterán

Fogalmam nincs. Mondjuk elég sétálni Helsinkiben meg Budapesten, és máris érzed a különbséget. :) De ez nyilván csak empírikus bizonyíték :)

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#73163) forceberg válasza Z.É.T. (#73161) üzenetére


forceberg
veterán

Ez az átlaga a városoknak, ezt néztem. Olyan érdekelne, hogy pl. a belvárosok összehasonlítása.
Szerintem számít az, hogy ha az utcán is egymás nyakában mennek az emberek.

+ (#73162) Ezekiell is :
Ma pl. elsétáltam a boltba, a 400+400m-en senki sem jött szembe, csak a boltban voltam emberek között, pedig ez is Budapest :D Aeroszolosan biztos terjed egy sűrűn járókelőkkel tele lévő utcán is.

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#73164) Citroware válasza Ezekiell (#73156) üzenetére


Citroware
addikt

Ha ez így lenne, akkor a svédeknél folyamatosan növekvő tendencia lenne csak lassabban futna fel, de a görbék szerint már lefutott két hullám ott is. Az első hullám drasztikusabb volt, már akkor végigsöpört a vírus jobban, mint máshol ahol megfékezték, viszont a második hullám ott már sokkal enyhébb volt, mostanra már az is lement, itt meg Magyarországon és Ausztriában is csak mostanság jött el a legnagyobb szopás és még tartani fog.
Egyébként éppen ezen agyaltam a vírus kitörésének idején. Így is - úgy is végigmegy majd, hiába fékezik le, hiába hoznak be korlátozásokat, azzal csak késleltetik azt, hogy elkapja és meghaljon körülbelül ugyanannyi ember, amennyi a korlátozások nélkül halt volna meg.
Persze nyilvánvalóan valamivel kevessebb, de komolyan, 1-2000 emberéletért tönkrevágni a gazdaságot meg mindent, ennél többen halnak meg például autóbalesetben is (ez megmagyarázza, a KSH hivatalos adatai szerint miért haltak meg kevesebben az elmúlt negyedévekben, mint a koronavírus előtti negyedévekben - leállt az élet, balesetek nem történnek meg), eközben pedig olyanok halnak meg a nem megfelelő egyéb orvosi ellátások és szűrések kimaradása miatt (akik más problémákkal küszködnek), akik amúgy túlélték volna, ha nem mindenki koronázna.
Én nem vagyok meggyőzve. A svédek okkal röhöghetnek az egész világon, milyen hülyén oldják meg mások.

[ Szerkesztve ]

(#73165) Z.É.T. válasza forceberg (#73163) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Kerületek, városrészek, tartományok stb többnyire elérhetőek a wikin.
Például XV. kerület - Budapest

(#73166) Z.É.T. válasza Citroware (#73164) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Sokkal többet kellene olvasni a témában, hogy értsd, de ne várd, hogy egy hsz-ben ezt valaki összefoglalja. (nem lenne rövid)

(#73167) Jablocskov válasza Citroware (#73142) üzenetére


Jablocskov
tag

Itt van egy nagyon jó összefoglaló a svéd "járványkezelésről" [link]

[ Szerkesztve ]

(#73168) Ezekiell válasza Citroware (#73164) üzenetére


Ezekiell
veterán

azzal csak késleltetik azt, hogy elkapja és meghaljon körülbelül ugyanannyi ember, amennyi a korlátozások nélkül halt volna meg

Pont ez a lényeg. Ha nem késleltetik, akkor hirtelen sokan lesznek betegek és halnak meg, túlterhelve az EÜ-t, és még sokkal többen halnak meg, mint kellene.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#73169) Csatravi válasza Citroware (#73164) üzenetére


Csatravi
senior tag

"ez megmagyarázza, a KSH hivatalos adatai szerint miért haltak meg kevesebben az elmúlt negyedévekben, mint a koronavírus előtti negyedévekben"

Ezzel kapcsolatosan melyik országról beszélsz ?

[ Szerkesztve ]

(#73170) Citroware válasza Csatravi (#73169) üzenetére


Citroware
addikt

Magyarország. 2020 negyedéveiben koronavírussal együtt is kevesebb ember halt meg összesen, mint pl 2019-ben vagy 2018-ban vagy bármikor...
Ennyit a 10ezer "koronavírusos" halottról az éves 120-130ezer halotthoz képest. És még abban a 10ezer koronásban is sokakra csak úgy ráírták, akik más miatt haltak meg.

Érdekes, hogy itt van a vírus, eközben kevesebb ember hal meg, mint egy évvel korábban, amikor nem volt. Hivatalos adatok

[ Szerkesztve ]

(#73171) solfilo válasza Jablocskov (#73167) üzenetére


solfilo
veterán

Nem olvastam végig, de már az első gyűjtést érdemesnek éreztem idetenni. Nem gondoltam volna, hogy a nyár óta tartó időszakban is ilyen rosszul állnak. :Y

solfilo

(#73172) Stanlee válasza Citroware (#73155) üzenetére


Stanlee
őstag

Svedorszag: fertozott: 45918/1 millio. Halott: 878/1 millio.
Nemetorszag: fertozott: 21888/1 millio. Halott: 449/1 millio.
Ausztria: fertozott: 41204/1 millio. Halott: 722/1 millio.

Belgiumban meg ketszer annyi halott van, mint Svedorszagban. Pedig a belgaknal is van boven lezaras.

Szerintem kulcsfontossagu, hogy a halottak 90-95%-t a 65+-os generacio adja ki. A kerdes az, hogy milyen vedelmet ad az adott orszag ebben a nepessegcsoportban. A belgaknal sok a halott, mert sok az idosek otthonaban levok szama, tehat intezmeny merettol fuggoen gyorsan osszejon intezmenyi szinten 100-200 fertozott, ill. sok halott is.

Nem sok ertelmet latom a 60 alatti lakossag kozotti fertozottszamra fixalodni, ennek ellenere a politika, media ezt teszi. Ha lenne olyan meroszam, hogy napi mennyi friss fertozott van 65 felett meg alatt, aranyosan a korcsoport szamahoz merve, akkor sokkal jobban lehetne latni a veszelyt.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#73173) Citroware válasza solfilo (#73171) üzenetére


Citroware
addikt

Ez egy októberi cikk. Sok európai országban csak az után jött a legnagyobb terjedés, eközben Svédországban már jóval enyhébbek a körülmények.

(#73174) Avicularia válasza Z.É.T. (#73161) üzenetére


Avicularia
veterán

Tök mindegy a terület, ha x százezer négyzetkilométeren egy ember sem lakik akkor irreleváns a vírus szempontjából. Magyarországon 72% lakik városokban [link], Svédben pedig 85% [link] tehát a népsűrűség még nagyobb is nálunk mint Magyarországon. Szóval teljesen felesleges az üresen álló tajgákkal jönni.

(#73175) solfilo válasza Citroware (#73170) üzenetére


solfilo
veterán

A linkeden csak 09.30-ig szerepelnek az adatok, nem látszik a járvány felfutása.

grafikon egy mai cikkből:

link az adatokhoz (letöltődik!)
és az adatok forrásához

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#73176) [CS]Blade2 válasza mozso (#73085) üzenetére


[CS]Blade2
addikt

Nem igazán jönnek ki ezek a számok.
41. hét
A képen 2452 a korábbi 5 éves átlag. Az idei adat 2552. 132 ebből covidban halt meg hivatalosan. Nem, hogy extra 75 halott van, hanem -32. 32-vel kevesebben haltak meg másban, mint az 5 éves átlag.

A vége fele nagyságrendileg kiadja, de nem pontos.

Egy saját más célú: Én 2019-hez nézem, nem 5 éves átlag: (az első 50 hetet néztem)
124242 vs. 130453
A többlet 6211 fő. Ez kisebb szám, mint a bejelentett covid halottak száma az 50. hétig,
ergó tavalyhoz képest jobb évet zártunk volna Covid nélkül, csökkent volna a halálozás.

Bár nem teljes év, igazából 2014-ről 2015-re 4919 fővel nőtt a halálozás. Ergó, előfordult már ekkora kilengés még covid nélküli időből.
2928 fő van a grafikonon extraként. Annyi meg végképp megesik. Nem kell hozzá covidos halottat máshova könyvelni. Aztán biztos, hogy vannak covid-al közvetve összehozható esetek. Pl: a nagy karanténban öngyilkos lett, vagy nem mert elmenni az orvoshoz a vírus miatt, ahogy szokott szinte naponta, és így nem vették észre, hogy gond van, stb. stb.

Az idei extra a coviddal együtt tavalyhoz képest:
50-54 éveseknél van +221 fő
60-64 évesekből idén coviddal együtt is -300 fő.
65-69 +1350fő
+1445
+1284
+1162
+681
90+ évesekből +439 fő

Érdekes, hogy a 60-64-esek járnak dolgozni és boltba, és még így is sokat meg tudtunk védeni.
50 alattiaknál normál kilengésre mondanám a különbségeket.

Ezt később érdemes lenne összevetni majd a covid-os halálozással, ha lesz korra és nemre, mert csinálnak olyat is. Wiki-n egy darabig írták.

(#73177) Citroware válasza solfilo (#73175) üzenetére


Citroware
addikt

Na ez mondjuk mutat valami érdemlegeset, ami azt támasztja alá, hogy mégis jobb elkerülni a járványt.

Bár igazság szerint emiatt még mindig nem érdemes szerintem leállítani az életet. A kérdés az, hogy korlátozás nélkül mennyivel lett volna magasabban a piros csík.

(#73178) Csatravi válasza Citroware (#73170) üzenetére


Csatravi
senior tag

Úgy érzem te rossz dossziét nyitottál ki.
Elég lenne csak visszanézned ezt a a topikot ahol mozso topiktárs (is) többször betett ide ezzel kapcsolatos adatokat szép ábrákkal szemléltetve. Valahogy azon nem az látszik amit te emlegetsz. Sőt!

(#73179) Citroware válasza Csatravi (#73178) üzenetére


Citroware
addikt

Túl sok komment jön, nem olvasom folyamatosan a témát, csak néha benézek.

Amit linkeltem, az igaz volt őszig. Most a második hullám miatt november-december azonban valóban cáfolja.

(#73180) Lauda válasza Citroware (#73142) üzenetére


Lauda
félisten

Szerintem kozmetika. Valószínű rájöttek, hogy olyan brutális adatok mégegyszer nem fordulhatnak elő, mint az első hullámban . Csodák nincsenek. A svédek sem változtak az első hullám óta. Ilyen nincs , hogy akkor gyakorlatilag mészárlást csinált a vírus a svédeknél, most meg még jobbak a számok, mint ott, ahol szinte full zárlat van.

[ Szerkesztve ]

(#73181) Z.É.T. válasza Avicularia (#73174) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Ha nem volt egyértelmű, éppen azért hoztam egy új-zélandi várost is, hogy ez az egyetlen adat önmagában semmit nem magyaráz.

(#73182) Citroware válasza Lauda (#73180) üzenetére


Citroware
addikt

De pedig előzetesen pont ez volt várható ott, ahol már az elején szabadjára engedik a vírust. Már az elején végigsöpör mindenhol, aztán pedig már rég röhögni fognak amikor máshol a késleltetések és elnyújtások miatt még újra és újra kezdik a szopást.

(#73183) Ricardo válasza Citroware (#73182) üzenetére


Ricardo
félisten

Nézz rá kicsit az olaszokra hol tartanak most, pedig az elején jól belehúztak.

(#73184) Avicularia válasza Z.É.T. (#73181) üzenetére


Avicularia
veterán

Oké, csak már több emberrel vitatkoztam otthonról akik mind ezzel a terület dologgal jöttek, ami jól is hangzik elsőre, de csalóka ha az ember kicsit közelebbről megvizsgálja és rájön, hogy mi az igazság mert a valódi népsűrűséggel nem lehet magyarázni miért áll Magyarország már sokkal csehebbül mint mi.

(#73185) Lauda válasza Citroware (#73182) üzenetére


Lauda
félisten

Tök mindegy, mert a nyájimmunitástól fényévekre voltak, a tesztek alapján 4,7-7,3% esett át a fertőzésen. [link] Tehát az akkori intézkedéseknek a jelenlegi hullámra gyakorlatilag nincs hatása.

[ Szerkesztve ]

(#73186) Parci válasza sike! (#73140) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

"megtette a hatását a kormányzati sunnyogás, kavarás, adatvarázslás, keleti nyitásoskodás. "

Igen, egyre bizonytalanabbak az emberek. Ezért kellene már felülről egyértelmű üzeneteknek érkeznie.

az azért késik mindenhol, mert eleve sok tudományellenes okos van, és a politika eddig kerülte, hogy szembehelyezkedjen velük. nem akar szavazókat veszíteni. viszont ezzel maga alatt is vágja a fát, mint az látszik.

írok majd egy jó hosszút erről, de sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy a laca-féle káposzta világégés esélye egy picit azért nőtt, amennyiben tényleg ekkora az ellenállás már az egészségügyisek között is. mert, ha tényleg így van, van egy olyan probléma, amiből nagyobbak nőnek majd ki.

csak azért kár mindez, mert az oltás jó, sőt, nagyon jó, a járványt pedig meg lehetett volna fogni 3 hét lemondással egyszerűen az elején, vagy egy jó oltással a közepén, de ha minden körnél inkább nekifutásból tökönrúgjuk magunkat, akkor az szép lassan messzebbre vezethet, tök fölöslegesen.

happy new year!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#73187) Parci válasza Avicularia (#73184) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

egy hiányzó infó azért minden országnál a valós átfertőzöttség.
a csehek egyébként még a magyaroknál is magyarabbul állnak. vagy álltak, rég néztem.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#73188) Jablocskov válasza Citroware (#73173) üzenetére


Jablocskov
tag

Én nem úgy látom, hogy Svédországban olyan enyhe lenne a járványhelyzet. Nyilván nem véletlenül beszélnek szigorításokról ők is.

Egyébként a svéd adatszolgáltatás is elég hektikus, úgyhogy én nem vennék mérget azoknak az adatoknak a helyességére. Erre volt utalás a cikkben is, amit fentebb linkeltem.

(#73189) Parci válasza Citroware (#73182) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ez a nyájimmunitás-teória, amit az utólagos felmérések (miszerint lószart fertőződött meg annyi ember) nem igazoltak. de meglátjuk, ha most például szépen csökken a halálozás itthon, akkor hátha. persze nem csökken.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#73190) Avicularia válasza Ricardo (#73183) üzenetére


Avicularia
veterán

Olaszok ötödikek halott/mill listán, az olyan jó eredmény?
Magyaro 16. Svédo. 25.

(#73191) Citroware válasza Lauda (#73185) üzenetére


Citroware
addikt

Ha ennyire nem terjed, akkor pedig emiatt tűnnek értelmetlennek a korlátozások.

Bár amúgy is értelmetlenek. Én tavaly nyár óta nem mehettem haza Magyarországra. Mintha lenne valami értelme annak, hogy Bécsből Győrbe nem mehet az ember, de Győrből Pestre igen. Csak az egyik helyen van közte határ, a másik kettő között meg nincs.

(#73192) Parci válasza Citroware (#73191) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ennek tényleg kevés értelme van, de ebből ne fejtsd meg, hogy minden mindegy és minden értelmetlen.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#73193) Avicularia válasza Parci (#73187) üzenetére


Avicularia
veterán

Tényleg, ha a cseheknél valami sz@rabb akkor ők magyarul állnak? Persze mert ők a cseh2-őt nézik :D

(#73194) Lauda válasza Citroware (#73191) üzenetére


Lauda
félisten

Szerintem ez annak függvénye ki honnan nézi. Van-e céged, utazol-e, van-e veszélyeztetett barát/rokon stb stb, a végtelenségig sorolhatók az érvek és ellenérvek.

[ Szerkesztve ]

(#73195) Reggie0 válasza Lauda (#73185) üzenetére


Reggie0
félisten

Es korcsoportra bontva? Mert tok mindegy, hogy mennyi 18-30 eves volt fertozott, a halottak nem onnan jonnek.

(#73196) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Pizzásdobozokban érkezett a koronavírus elleni vakcina egy román kórházba

ez az amit -70 fokon kéne tartani és gps-es hőmérőkkel+mobil hűtőrendszerekkel reklámozzák magukat a gyártók?

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#73197) mozso válasza [CS]Blade2 (#73176) üzenetére


mozso
senior tag

Nemcsak nekem tünt fel, hogy valami megváltozott a 49. héten


cikk: [link]


cikk: [link]

(#73198) Avicularia válasza Jablocskov (#73188) üzenetére


Avicularia
veterán

Akkor nézzük a napi halálozást Svédben és Magyarban


Ez alapján Magyarország nagyon siralmasan áll. Ráadásul nekünk jóval több betegünk van mint nektek.
Persze tudjuk a svéd statisztika az full hamisítvány, ellenben a magyar az aztán a színtiszta igazság. Pont sokszor beszéltetek is erről itt a topikban, hogy mennyire megbízható a magyar statisztika.

(#73199) Lauda válasza Reggie0 (#73195) üzenetére


Lauda
félisten

Szerintem nem logikus, hogy a veszélyeztetett korosztály nagyobb arányban esett volna át a fertőzésen, mint a fiatalok. A stockholmi adatnál pedig korosztályt sem említ. Szerintem tanulva a tavaszi égésükből, most a megfelelő szinten kezelik a dolgokat. Biztos nem áll messze tőlük ez a megoldás, itt is olvashattuk hogy az idősotthonokban hagyták meghalni az időseket, nem segített rajtuk senki, pedig lehetett volna.

(#73200) Ricardo válasza Avicularia (#73190) üzenetére


Ricardo
félisten

Nem jó. Pont azért hoztam példának.
Ugye ez volt az amire válaszoltam.

"Már az elején végigsöpör mindenhol, aztán pedig már rég röhögni fognak amikor máshol a késleltetések és elnyújtások miatt még újra és újra kezdik a szopást."

Kiemelés tőlem

Ott, ahol az elején végigsöpört nem röhögnek. :(

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.