Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#105651) Asbee válasza Kékes525 (#105649) üzenetére


Asbee
veterán

Ő pont ismeri a dominikai helyzetet. ;)

(#105652) Sped válasza lacafaca (#105648) üzenetére


Sped
aktív tag

Én eddig ebbe nem szóltam bele, de szerintem teljes tévúton jársz.
Semmilyen mainstream életmódváltozás nem lesz, hanem az élelmiszertermelő képességeket fogjuk felturbózni, és a jelenlegi folyamatokat finomhangolni, ill. apróbb-kisebb lépésekkel néhány vadhajtást le fogunk vágni, de soha nincs hátraarc. A történelemben nincs visszafelé út. A vírust pedig addig kergetjük a vakcinákkal, amíg el nem tapossuk nátha és/vagy influenza szintre. Az látszik, hogy az mRNS technológia sokkal sikeresebb, mint a régi, sokkal nagyobb és kiterjedtebb védettséget ad. A tudomány nem áll meg, jönnek majd az újabb technológiák. A spanyolnátha is eltűnt, a fekete himlőt is kiöltük, a covidot is kinyírjuk. És nem a remeteéletmóddal, hanem az eszünkkel és a technológiánkkal.

IndyCar Series - Real Racing, Real Sport

(#105653) -Skylake- válasza radi8tor (#105641) üzenetére


-Skylake-
addikt

"A probléma az, hogy az oltási hajlandóság csökkent, és rengeteg ember nem tudja megfogalmazni, hogy miért nem vette még fel az oltást. "
.
A cikk legsokatmondobb mondata.

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#105654) Coyot válasza Asbee (#105651) üzenetére


Coyot
őstag

Jaja nyilván. Kiment oda dolgozik és mindent is tud egyből.
Ami akár igaz is lehetne, ha a kormány transzparensen adná az infót.
Példának hozhatjuk kishazánkat is ahol hiába élünk itt kb fingunk sincs a helyzetről.

Tehát ez az azért mert ott vagyok én tudom érvelés egy érvelési hiba - nem több.

[ Szerkesztve ]

Má' nem

(#105655) Kékes525 válasza Asbee (#105651) üzenetére


Kékes525
félisten

A járványkezelés tekintetében? Az összes speciális helyzetet? Kötve hiszem. Még a kutatók sem ismerik ezek összességét sehol a világon.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#105656) Kékes525 válasza Sped (#105652) üzenetére


Kékes525
félisten

:K

#105654 Coyo

:K

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#105657) Asbee válasza Coyot (#105654) üzenetére


Asbee
veterán

Nyilván ti innen jobban tudjátok, mint aki ott él, mennyire tartják be a szabályokat, milyen szabàlyok vannak, milyen az időjárás és társai. Vagy lehet hivatkozni speciális dolgokra amiről kutatók sem tudják mi az, de hivatkozni jó rá. Maximum neked nincs fingod se mi van itthon.

(#105658) Asbee válasza Kékes525 (#105655) üzenetére


Asbee
veterán

Ki ismeri jobban a járványkezelést és annak betartását, te itthonról, vagy az aki ott van/volt ? Ha nem is ismer minden részletet, de nagyobb rálátása van az egészre.

(#105659) Kékes525 válasza Asbee (#105657) üzenetére


Kékes525
félisten

"Maximum neked nincs fingod se mi van itthon."

Neked van? Honnan? Kitől? Micsoda? Mesélj!

Egyszerű kérdések:

1. Mi a különböző kórházakban a pontos, mindenre kiterjedő statisztika? A könnyebbség kedvéért csak a COVID-19-re vonatkoztatva.

2. Mond el a nagy városok járványadatait, a nagyváros kerületeinek járványadatait és a kistelepülések járványadatait.

Ezeket a fejlett országokban megadják. Gondolom a hazait te is tudod, hisz pontosan ismered a magyar adatokat.

Nem túlzol egy kicsit?

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#105660) Asbee válasza Kékes525 (#105659) üzenetére


Asbee
veterán

A fingod sincs és a pontosan tudsz minden adatot között gondolom érzed te is a különbséget. Az hogy fingunk sincs ez nem igaz. Értelmezd az elhangzottakat, mielőtt belemész a szokásos vádaskodásokba, össze vissza kiforgatásokba, magyarázásokba. Mellette pedig érdekelne továbbra is, te mitől tudod jobbam a dominikai helyztet, járvànykezelést, emberek viselkedését innem mint aki ott van .
Nem nem túlzok. Te magyarázod félre.

[ Szerkesztve ]

(#105661) Coyot válasza Asbee (#105657) üzenetére


Coyot
őstag

Az megvan, hogy onnan indult a beszélgetés, hogy általában nagyon párás országban könyebben terjed nyáron is? Kollega meg annyira nem volt még képes hogy kimenjen azt leolvassa mit mutat a humidity méter. És megsúgom igen az még ott mindig párás míg nálunk száraz a nyár. Lelepleztük a nagy összefüggést.

Szerintem kicsit magas a ló amin ültök..
De megkérdeztem exkollegámat kinn él ő is pont ott pár éve, párás a levegő jellemzően. Hát ő is kinn él, akkor tuti igaza van.

Megártott a dupla fájzer? hogy megint átmentél totál hülyébe? ;]

[ Szerkesztve ]

Má' nem

(#105662) Gsx-rr válasza Kékes525 (#105649) üzenetére


Gsx-rr
veterán

6 eve ott elek!
Ami nekem furcsa ,hogy oltas elott nem volt gond most nagyonis van. a korhazban apoltak 1/3-a beoltott ember.

(#105663) LED333 válasza Coyot (#105661) üzenetére


LED333
csendes tag

Nem csak a ló magas, amin ülnek, hanem dolgozik bennük a már annyiszor említett Dunning–Kruger hatás

(#105664) Asbee válasza Coyot (#105661) üzenetére


Asbee
veterán

Inkább te ülsz magas lovon nem kicsit. Mindent is jobban tudsz mindenkinél, majd megy a belemagyarázás. Megàrtott az enyhítés, hogy kicsit rettegésmentes időszak van?
Ez olyan mint az indiai kolléga ? ;]

[ Szerkesztve ]

(#105665) Asbee válasza LED333 (#105663) üzenetére


Asbee
veterán

Becsülendő az önkritika. :R

(#105666) Kékes525 válasza Gsx-rr (#105662) üzenetére


Kékes525
félisten

Ezekre már válaszoltam. Nem ismétlem magam.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#105667) Kékes525 válasza Asbee (#105660) üzenetére


Kékes525
félisten

"A fingod sincs és a pontosan tudsz minden adatot között gondolom érzed te is a különbséget. "

Érzem. Azok hiányában, amit írtam, neked sincs fingod a magyar helyzetről, mint mindannyiunknak szintén. Alig ismerünk fontos adatokat, sőt amit ismerünk, azok sem megbízhatóak.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#105668) -Skylake- válasza lacafaca (#105648) üzenetére


-Skylake-
addikt

Én amúgy esküszöm azt érzem eztuán a hozzászólás után, hogy megfejtettelek.

Szerintem itt az alap sértettség az az, hogy feleslegesnek érzed magad. Már nem itt a topikban, hanem összeségében a világban. Olyan dolognak szentelted az életed amit kvázi mindenki leszar, feltehetően vagy már annyira idős, hogy nincs valódi lehetőséged váltani. Bennragadtál egy életmódba réges régen amiről mára kiderült, hogy teljesen irreleváns és ez a sértettséged manifesztálódik abban a töménytelen mennyiségű faszságban amit itt összehordasz megállás és bármiféle limit nélkül.
Téged iszonyatosan zavar, hogy a világ lehetőségeit és javait jelenleg azoknak tartják fent akik mérnökök, pénzügyi elemzők, adatbázis adminisztrátorok vagy ép hot tub streamerek. Rengeteg időt és energiát fektettél egy szakmába/életmódba amit a világ már semmilyen szinten nem honorál és semmilyen elismerést nem kapsz érte a társadalomtól cserébe.

Ezért akarsz te "alapvető életmódváltozást" a nyugati világ számára, mert a Te jelenlegi életmódod brutálisan korlátozottá tesz minden lehetséges szempontból, mert egyszerűen nem fit 2021-re. Te viszont annyira ragaszkodsz ehhez (szerintem főleg kényelmi szempontokból), hogy eszedbe nem jut neked idomulni a környezethez, idomuljon a környezet hozzád, mert az számodra sokkal egyszerűbb mint 4x/5x évesen elkezdeni tanulni, hogy mondjuk ~ 10 év múlva lehessen a kezedben valami olyan szakma, amire ténylegesen van igény és hasznosnak érezheted magad.

Tudod valahol azért szomorú olvasni a kommentedet, szomorú látni, hogy Te tényleg azt gondolod, hogy az egész világot R=1-re szabják majd kizárólag azért, mert Te konkréten R=1 vagy. Mert az vagy, Te egy rendkívűl egyszerű ember vagy (amivel alapvetően semmi gond nincs egyébként, nagyszüleim is pont ennyire egyszerű emberek - csak ők legalább kedvesek) csak mellé nagyon hangos. Azt már észre sem veszed, hogy kvázi nem mondasz semmit sem, egyik hozzászólásod sem értelmezhető sem önmagában, sem kontextusban , nincs bennük konkrét, megfogható mondanivaló, csak valami homályos utalás arra, hogy Te vagy "minden jó forrása".

Téged nem lehet érvekkel meggyőzni, bármilyen vitára mint személyiség vagy alkalmatlan, nem is érted, hogy mi lenne a vita menete vagy célja. Semmit , konkrétan semmit nem ismersz el, amit nálad ezerszer okosabb, ezerszer műveltebb és a világ összefüggéseit tízezerszer jobban megértő személyek mondanak, gyakorlatilag minden létező embernél magasabb szintűnek látod magad, miközben annyira egyszerű gondolataid vannak amiket bármelyik 8 éves gyermek reprodukálni tudna.

Persze teljesen tisztában vagyok vele, már látatlanban is, hogy halál feleslegesen írtam meg ezt a 30 sort is, mert erre is maximum annyi lesz a reakció , hogy " :K :K " vagy valami hasonló magasröptű válasz, mert mint feljebb írtam és mint azt annyiszor bebizonyítottad, teljesen alkalmatlan vagy a párbeszédre.

Egy dolgot azért hozzátennék még, hátha ez majd segíteni fog : bármi, szó szerint bármi is fog történni a jövőben, 4. hullám , 5. hullám, 20. hulám vagy évente új muténszombivírus, atomkatasztrófa vagy özönvíz, mindegy mi lesz, a világ SOSEM fog oda visszatérni, ahol te megragadtál. Abban, amit Te képviselsz nincs semmiféle vízió vagy jövőkép, ezen a világ már évtizedek óta túl van. Erre a részre ne reagálj, semmit ne reagálj, csak ülj le és gondold át, hogy mit tudnál akkor csinálni, ha az a minimális igény is megszűnne a személyedre ami még most talán létezik. Mert megfog és bármennyire is szeretnéd, hogy visszaessen a világ a középkorba, nem fog. Bárki, akárki éhen/szomjan fog halni a farm közepén az 50 fokba, ahol meg kényelmes lesz élni ott meg azok fogna, akik Data Architectek meg IoT VoLTE/IMS 2nd Line Operations Engineer-ek , mert az ő munkájuk lesz honorálva, a Tied meg már soha. Olyan vagy mint a cipész meg aki a lovakat patkolta (fasz se tudja, hogy hívták), egy haldokló szakma/életmód egyik utolsó képviselője. Nyilán a cipészek is nagyon hangosak lehettek, mikor jöttek azok akiknek VOLT víziója, VOLT jövőképe és ebből mondjuk lett egy Nike. De ez semmine nem változtat, mert Nike van, cipész meg nincsen. Ugyan ebben a csapdában vagy és ahelyett, hogy kijönni akarnál belőle, konzekvensen egyre mélyebbre ásod magad benne.

Közel járok ? ...

szerk : még egy apró észrevétel.

"a jelenlegi mainstream tudomány dugába dőlt"

Ez nem igaz. A tudománynak semmi gondja nincsen, azt az egyet leszámítva, hogy értelmeznie kellene önmagát mondjuk rád. Meg a hozzád hasonlókra. Nem bukott meg a tudomány, az emberek buktak meg, mert már akkora számban idióták, hogy egyszerűen kezd kezelhetetlen lenni. A tudomány hozott egy vakcinát ami vagy jó vagy kevésbé, de az imánál bizonyíthatóan jobban véd. Nálunk ezt felvette 5.4 millió ember. Nem a tudomány bukott meg, hanem az a 4.6 millió ember.

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#105669) Coyot válasza Asbee (#105664) üzenetére


Coyot
őstag

A páratartalomróél magyarázzatok nyuszikák, ja hogy bukta az ügy megint? Ennyi maradt? szar vagy :))

A magas ló nálad van csak, nézd végig bármilyen hsz-ed itt meg a másikban. A megmondóember maga tud mindent is. Indiáról is, hiába magyaráz neki 17 ott élő az smafu te tudod. De biztos csak nekem tűnik ez röhejesnek. Mindenesetre hozok egy kávét, ne hagyd abba :)

[ Szerkesztve ]

Má' nem

(#105670) Gsx-rr válasza Coyot (#105661) üzenetére


Gsx-rr
veterán

Marciusban nem volt paras? meseld mar el te aki 9000 kilometerrol jobban tudod az aktualis helyzetet ,hogy 70 szazalekos atoltottsagnal miert lett tizszeres novekedes ,szemben azzal amikor senki nem volt beoltva es amikor bizonyitottan nem a turistak hozzak viszik a virust.

Kepzeld latom az aktualis paratartalmat a lakokornyezetemben. 60-70 szazalek kozott van, nincs szamottevo valtozas

[ Szerkesztve ]

(#105671) Asbee válasza Coyot (#105669) üzenetére


Asbee
veterán

Mi az láttàl egy maszk nélküli embert aztán idegbe jöttél? Ember legalább néznél utána a havi átlag páratartalomnak ott meg itt, vagy a változásoknak, ha okosabb vagy annál mint aki ott él. Na de majd az exkolléga biztos megmondja a tutit, mint az indiai De látom az sem megy. Ezek után itt maximum te vagy a szar, nem is kicsi. Ha nem megy a google használata, majd segítek, de meg fogsz lepődni. ;)
Szóval ezt eléggé buktad nyuszika.

[ Szerkesztve ]

(#105672) Coyot válasza Asbee (#105671) üzenetére


Coyot
őstag

Akkor nekem most nagyon rossz :D

Feljebb linkelték a páratartalmat dominikán egész éveben 60-80% között, erre próbálták felhívni a figyelmét a kollegának hogy párában az új verzió is sokkkal jobban terjed, mert az kedvezőbb feltétel. Ennyi se több se kevesebb, erre jön a mantra hogy mer ő ott él. És akkor mi van ha ott él, nem vezeti az országot nem lát bele semmibe csak egy melós mint itthon is bárki más.

Nektek ez a megmondás a mániátok, de hallgatlak még mondjad drágám :D

Má' nem

(#105673) Asbee válasza Kékes525 (#105667) üzenetére


Asbee
veterán

De, van fogalmam és van fogalmunk a járványhelyzetről. Az hogy neked fingos sincs az az egyéni problémád. Ha már csak abból indulunk ki, a kórházakban éppen mi az aktuális állapot, már az egy támpont.

(#105674) lacafaca válasza Kékes525 (#105650) üzenetére


lacafaca
őstag

van bizonyítékom rá nyugi...de ide fölösleges bármit is betenni, jön a szokásos: haggyámáezfaszság :P
milyen vers? (bocs, de öntözök már 3 órája, nem vagyok a legélesebb most :DDD )

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#105675) lacafaca válasza Sped (#105652) üzenetére


lacafaca
őstag

emiatt van halálra ítélve az emberiség (jól leírtad, ezek miatt így együtt) ;)

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#105676) lacos001


lacos001
senior tag

Ápropó pára, mert az magyarázza a...tuggyukmit...
Németország északi részén ettől ha lejjebb is megy ez itt mindennapos, tenger közel van (36km) és az eső sem ritka [kép] az 55%...Bent a házban. Kint most 95%. ;]
Ha volt is pozitív eset, itt volt szinte a legkevesebb országosan. Rendszeresen. Ilyenkor mi az ábra?
Természetesen a német pára és a dominikai pára nem ugyanaz.
További jó páráskodást ;)

[ Szerkesztve ]

(#105677) lacafaca válasza -Skylake- (#105668) üzenetére


lacafaca
őstag

dehogy...már csak szánlak benneteket ;)

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#105678) Asbee válasza Coyot (#105672) üzenetére


Asbee
veterán


Ez neked magas páratartalom? Halvàny fingod
sincs látszólag az egészről, csak olvastál valamit aztán lököd a sablont. Nézd meg magyarország páratartalom adatait. Abban már nem segítek. Hasonlítsd össze. Aztán rájössz egy hatalmas baromság erre fogni az ottani emelkedést. Ócska sinovaccal oltottak, + szartak az egész járványra ez az oka. Engedd el… A kedvesed maximum valamelyik kezed, nem én. ;)

(#105679) lacafaca válasza Kékes525 (#105643) üzenetére


lacafaca
őstag

ja megvan...nem, nem vagyok én poéta :N
Nem vagy Te véletlenül Isten, az ISTEN? van egy rossz hírem számodra...de igen...sőt mondok még jobbat: mint ahogy te is, sőt mindenki és minden ami körül vesz...de tudom, ez már ki fogj ütni, így ne is reagálj rá, fölösleges :)

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#105680) Coyot válasza Asbee (#105678) üzenetére


Coyot
őstag

Szövegértelmezés: az is lehet oka a jobb terjedésnek, hogy az új verzió jobban terjed + párás környezet évszaktól függetlenül. Értem hogy találtál egy átlag budapest pára képet és lebegteted, szuper is. A valóság meg az hogy 40% a páratartalom most mifelénk. És nem átlag 70 mint dominikán hanem átlag 55-60%. Ne keresd ki kérlek a Budapestit belvárosi mérést azt láttam már.

Tehát akkor ismételjük egyben egyszerre van egy jó 10-15% + pára, nemtudjuk hogy szar vakcina-e, meg egy új variáns, és biztos bele is szartak ezt el is hiszem a kollegának, mert látja. Ezek mindegyike okozhatja hogy szar van a palacsintában.

Ne ugorj ennyire mindenre drágám, ez itt a laca topic. :DDD

[ Szerkesztve ]

Má' nem

(#105681) Asbee válasza Coyot (#105680) üzenetére


Asbee
veterán

Dominikán sem 70 az átlag , és nem is számít magasnak abszolút. Tehát ez az egész itt ugrott már.

(#105682) LED333


LED333
csendes tag

(#105683) Coyot válasza Asbee (#105681) üzenetére


Coyot
őstag

Megkurtítsam még a relatív páratartalom hőmérséklet függőségével (ugye a melegebb levegő több vizet lebegtet és láss csodás ott meleg van -> több a víz a levegőben), valamint hogy ez miért hat máshogy ott egy trópusi országban és kishazánban? :)

Má' nem

(#105684) daneel_hu válasza Coyot (#105683) üzenetére


daneel_hu
addikt

Itthon amikor meleg van többnyire süt a nap = kültéren az uv kinyírja a vírust szinte azonnal. Egy borult időre hajlamosabb régióban ez más. Pl Indiában meleg, párás idő és borult idő is lehet egyszerre. Nálunk ez nagyon ritka.

(#105685) Kékes525 válasza lacafaca (#105679) üzenetére


Kékes525
félisten

Nem, nem üt ki. A koncepciót ismerem, olvastam egy Sci-fi-ben. [Eric Frank Russell: Az egyetlen megoldás] Nekem ez nagyon tetszik. Mármint a Sci-fi.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#105686) lacafaca válasza Kékes525 (#105685) üzenetére


lacafaca
őstag

kár, hogy ez nem szkifi ;) ...persze tudom, egy materialista embernek ez humbuk :P

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#105687) Mersant_le válasza Asbee (#105681) üzenetére


Mersant_le
csendes tag

valoban nem 70, hanem 80! nalunk hetek ota 50-60 ez azert eleg nagy kulonbseg.
[link]

(#105688) Coyot válasza Mersant_le (#105687) üzenetére


Coyot
őstag

A relativ szó jelentése is nagyon fontos továbbra is. Durva hogy a népek azt sem tudják mit jelent, de úgy oszcsák az eszet mintha a spanyol viasz feltalálói lennének.

Má' nem

(#105689) lafaty80 válasza lacafaca (#105647) üzenetére


lafaty80
őstag

Nem ezt írtam, nem is ilyet, de mindegy is..

[ Szerkesztve ]

Cuccaim: https://kit.co/lafaty

(#105691) rushty


rushty
senior tag

Nincs újabb elhunyt!

Revolut meghívó pü-ben

(#105692) lacafaca válasza #20749568 (#105690) üzenetére


lacafaca
őstag

tudod, van mifelénk egy mondás: ha a paraszt nem szarik, a városi nem eszik...szal ja...földtúró paraszt, aki ráadásul erre baszottul büszke is ;)

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#105693) LuckyL válasza lacafaca (#105677) üzenetére


LuckyL
őstag

arról nem is beszélve, hogy amit felhozott példának, patkolókovács, meg cipészmester, ez pont 2 olyan szakma, ami már szinte nem létezik, de van még igény rá a mai világban is, ezáltal igen jó kereseti potenciál van benne :K
(kézműves, akár több ezer eurós bőrcipők, illetve hobbi lovardák)

cryptot minden termékemért elfogadom

(#105695) lacafaca válasza #20749568 (#105694) üzenetére


lacafaca
őstag

nem kell 5 diploma ahhoz, hogy átlássa az ember a dolgokat...csak le kell venni a 10dines pajzsot és kitárul a világ

LuckyL aki a technológia feltételek nélküli imádója, az gyakran esik ehhez hasonló hibákba :)

[ Szerkesztve ]

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#105697) LED333


LED333
csendes tag

(#105698) bohoc71 válasza #20749568 (#105690) üzenetére


bohoc71
aktív tag

Cssk úgy....Akkor beszélgessünk, fiam!

Tudod, az a ‘buta paraszt’ állatot nevelt, tenyésztett és nemesített. Minden hazai tájegységnek megvolt a rá jellemző állatállománya, ami követte a helyi adottságokat, úgymint növényzet, csapadék, talajviszonyok és hőmérséklet. Ez így kimerít vagy kettő egyetemi diplomát! Érdekességként: a magyar tarka szarvasmarhának ötven éve még 12 tájfajtáját tartották nyilván, mára már csak magyar tarkát ismeri a szakirodalom. Tehát amit ez a ‘buta paraszt’ több száz év szorgalmas nemesítő tevékenységével létrehozott, azt a te tanult embered felelőtlen összevissza keresztező tevékenységgel mára teljesen tönkretette!

Az a ‘buta paraszt’ ez mellett gabona és zöldségnövényt, továbbá gyümölcsöt termesztett, nemesített. /…/ ezeket a gyümölcsöket például nem kellett permetezni és jól tárolhatók voltak, míg a mai okos professzorok által újított növények, úgynevezett növényvédelem nélkül nem hoznak termést, mert elviszik a betegségek, továbbá /gyümölcseik/ hűtőház nélkül szinte azonnal tönkremennek. Szóval a ‘buta parasztnak’ itt is kioszthatsz néhány egyetemi diplomát: növénytermesztő, növényorvos, nemesítő, kertész… A hiba csak ott van, hogy nem ismeri a latin nevét.

Ez a ‘buta paraszt’ ezen kívül még gazdálkodni is tudott a terméssel, egyik évről a másikra meg kellett terveznie, hogy a leendő termésből megéljenek. Továbbá tartalékot kellett képeznie. Az állatállomány ellátására is kellett gondolnia és ami a legfontosabb, megfelelő minőségű és mennyiségű vetőmagról kellett gondoskodnia, hogy a jövő évben mindezt újra megtehesse. Nos ezért jár egy közgazdász diploma és egy raktározási, raktárkezelési, logisztikai végzettség is.

De itt még nincs vége, az állatok levágása, feldolgozása, tartósítása és a hús modern eszközök nélküli tárolása, a növények tárolása, feldolgozása, még egy hentes szakmunkás bizonyítványt, további konzervipari ismereteket is feltételez, és legalább egy élelmiszeripari technikusi bizonyítvány kiosztását is megköveteli.

Az állatokkal folyamatosan fellépő betegségeket is gyógyítani kellett valakinek. Egy személyes élmény: kisgyermekként /láttam, hogy/ az egyik tehén benyelt egy almát, ami megakadt a torkán és fuldoklott. Az állatorvos azt tanácsolta, hogy metsszék el a torkát és mérjék ki az állatot, mert menthetetlen. Nos, az egyik öreg tanulatlan ‘buta paraszt’ amikor ezt meghallotta, megfogta a Dr. úr gallérját és kivágta az istállóból, kért egy kicsi kést, benyúlt az állat szájába és szétvágta az almát. Ez a tehén utána még számtalan borjút ellett. Tehát a ‘buta parasztnak’ jár egy állatorvosi diploma is!

De régen csak nagyon indokolt esetben fordult orvoshoz is, ma ilyenkor megyünk kórházba. Mert a kisebb betegségeket odahaza kezelte, otthon szült, a kertben megtermelte /vagy a környéken begyűjtötte/ a gyógynövényeket. Szinte minden faluban volt egy bába, vagy egy javasember, javasasszony, aki gyógyított embert és állatot egyaránt. Tehát jár egy orvosi és egy gyógyszerészi diploma is ennek a ‘buta parasztnak’.

Saját maguk készítették a mosó, mosdó, mosogatószerüket, ruha, fa, falfestékeiket. Talán ez megér egy vegyészmérnöki diplomát? Fiatal házasoknak, ha nem örököltek, pénzük sem volt a mesteremberekre, akkor a rokonság felépített egy házat. Hopp: építészmérnök, kőműves, téglakészítő, (vályogvető) ács, tetőfedő szakmák kerestetnek. Ma, ha valaki megtanulja a vályogvetést és a nádazás mesterségét, akkor művész úrnak szólíttatja magát és mutogatják a TV-ben, mint valami nagy tudású csodabogarat.

Gyermekkoromban nagyanyám felnézett az égre (nem az órájára!), és mondta, mennyi az idő. Régen az öreg paraszt ránézett az égre és mondta: most kell vetni, most aratni, most kaszálni, most haza kell hajtani az állatot, most sietni kell, mert jön az eső, a jég, vagy a hó. Napszaktól függetlenül, arra van észak, arra dél és hogy mennyi az idő. Tehát ennek a ‘buta parasztnak’ jár egy csillagász és egy meteorológus diploma is! Peace!

Meghajlás...Puszi...Taps....

(#105699) pjen válasza #20749568 (#105690) üzenetére


pjen
félisten

Lehet szeretnél Te olyan földtúró paraszt lenni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.