Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#27151) fodorp válasza mezis (#27150) üzenetére


fodorp
csendes tag

Uraim, önöknek igazuk volt.
Ilyen az amikor hozzá nem értő ember elmegy vásárolni. Valóban kell hozzá router, amit aztán a duo egységgel kell összekapcsolni. Onnantól pedig tényleg gyerekjáték. Csupán azt nem értem, hogy a mellékelt angol nyelvű leírásban miért a modemet írja.
Most megyek vele routert venni. :)
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! Kellemes hétvégét nektek! :)

Bárki aki a fizetésének megfelelő módon él, a képzelőerő teljes hiányában szenved.

(#27152) mezis válasza fodorp (#27151) üzenetére


mezis
nagyúr

Vannak routerrel egybeépített modemek. A szöveget nem nagyon néztem, az ábrákon viszont router feliratot silabizáltam.

mezis

(#27153) fodorp válasza mezis (#27152) üzenetére


fodorp
csendes tag

A probléma megoldódott. Az úriember vásárolt egy brutál új netgear routert (nighthawk) és utána már semmi gond nem volt. Teljesen akadály mentesen sugározza szét az egész házban a jelet az a két devolo kütyü is.(mióta a routerra van dugva :) )

Még egyszer nagyon szépen köszönöm. Nélkületek még valószínűleg most is kábeleket dugdoznék mindenbe és várnám a csodát. :)
:R :R :R

Bárki aki a fizetésének megfelelő módon él, a képzelőerő teljes hiányában szenved.

(#27154) Borisz76 válasza fodorp (#27153) üzenetére


Borisz76
veterán

Ezt a router vette meg ?

Kellemes cucc :)

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#27155) fodorp válasza Borisz76 (#27154) üzenetére


fodorp
csendes tag

Igen. Először egy ennél nagyobbat akart,(AC2350-Nighthawk X4 Smart WiFi Router) de lebeszéltem róla, mert az 265 euróba került. Azt mondta, hogy neki csak az a fontos, hogy végre működjön rendesen. Ez is totál brutális. Még hasonlót sem láttam.

Bárki aki a fizetésének megfelelő módon él, a képzelőerő teljes hiányában szenved.

(#27156) lockdown90 válasza fodorp (#27155) üzenetére


lockdown90
senior tag

csak kivancsisag keppen hanyas netje van?

i7 13700k - 32Gb DDR5 - RTX4070S

(#27158) lockdown90 válasza Intruder2k5 (#27157) üzenetére


lockdown90
senior tag

akkor mégis hány ezer forintos router kellene, hogy az 1gigát átvigye? :C szerintem sokan meg se gondolják csak rendelik a nagy csomagokat :D

i7 13700k - 32Gb DDR5 - RTX4070S

(#27159) Intruder2k5 válasza lockdown90 (#27158) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Nem feltétlenül az áron múlik, a legolcsóbb arra alkalmas router a TP-LINK 1043NDv2, és a TP-LINK WDR3600! Aztán ebből a típusból ott van még a WDR4300, WDR4900, Archer C7, stb... ASUS-ból pedig RT-N65U, RT-AC56U, RT-AC68U, RT-AC87U, szóval minden ársávban lehet találni megvehetőt!

Egyébként ahogy mondod is, sokan nem gondolnak arra, hogy a Gbit-es nethez már a routerbe is tisztes erőforrás kell, de ugyanakkor a PC-be is, mert azért folyamatos 115-120MB/sec sebességgel tölteni is tudni kell!

(#27160) mezis válasza Intruder2k5 (#27159) üzenetére


mezis
nagyúr

Csak számolgattam: Egy hiper szuper felbontású film kb 25 GByte lehet. (Javítsatok, ha téves.) Egy ilyet akkor kb 15 perc alatt le lehet tölteni. Végignézni meg kell kb 2 óra is.
Vagyis ki kellene fejleszteni olyan "adót", ami 8 x sebességgel nyomja az agyakba a filmeket, különben óriási lemaradás lesz a "kultúrában". :DDD ;]

A Linux-nak egy egy újabb verziója 4 GByte körüli és kb. fél évente jelenik meg újabb kiadás.

Hova ez a rohanás uraim ! Ez nekem ahhoz hasonló, amikor valaki az 500 m-re lévő sarki élelmiszerboltba egy Forma-1-es Ferrarival száguld el egy doboz sörért ! (Persze ha nincs szegénynek Trabantja... :D )

[ Szerkesztve ]

mezis

(#27161) Intruder2k5 válasza mezis (#27160) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

Ezt ne nekem mondd! :)

60/6Mbps netem van, de nálam a torrent mindig le van korlátozva lefelé 1MB/sec-re, ha valami gyorsan kell, akkor esetleg emelem 2-3MB/sec-re, de ettől többre soha, már csak azért se, mert kizárólag routeren torrentezek, ahol a hardver erőforrások végesek, és a hardver számára maximális ~5MB/sec körül már belassul a hálózat, illetőleg én sem vagyok ideges típus, ha kell valami, majd leér holnapra, vagy éppen délutánra mire hazaérek, ha reggel elindítom melóból! Felfelé szintén limit 500K/sec...

Azt nem vitatom, hogy a maga áráért ajándék a Gbit-es DIGI net, de ha nálunk lenne is DIGI, tuti nem kellene a 200-astól nagyobb csomag, de ez is csak a feltöltés része miatt! Az 2-3 embernek szerintem több, mint elég...

Én sem fogom soha megérteni a "minden azonnal kell" típusokat, hogy nem lehet várni valamire néhány órát, esetleg egy éjszakát!

[ Szerkesztve ]

(#27162) lockdown90 válasza Intruder2k5 (#27161) üzenetére


lockdown90
senior tag

azt utana azert sirnak, mert a torrent jonne, de a lemezre irasi sebesseg kisebb mint a net sebessege

i7 13700k - 32Gb DDR5 - RTX4070S

(#27163) dauphin


dauphin
aktív tag

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni egy otthoni vezetékes hálózat kiépítésének mikéntjébe. :) Teljesen tájékozatlan vagyok a témában, ezért is örültem meg nagyon, amikor rátok találtam. Adott egy asztali pécé és egy notebook, melyeket szeretnék összekötni egymással, hogy a család mindkét számítógépére adatokat mozgathassak oda-vissza (legyen ez film, fotó, stb.). Ha pedig mindkét gép még az internethez is hozzáférne, az lenne hab a tortán. :) Milyen eszközökre van szükségem ahhoz, hogy ezt megvalósíthassam? Annyi már világos számomra, hogy modemre vagy routerre (melyik lenne a célravezetőbb?) és valamennyi UTP kábelre mindenképp be kell ruháznom. De itt meg is áll a tudományom. Gondolom a számítógépeken is lesznek teendőim beállításügyileg. Ha valamelyikőtök pontba szedné nekem, hogy mit kell tennem, annak örülnék. Abban a tipikus szájbarágós stílusban. :K És elnézéseteket kérem, ha erről már volt szó korábban, de hiába bogarásztam át a fórum bejegyzéseit néhány oldalon keresztül (persze használva a keresőt is), nem találtam információt erről (vagy átsuhant rajta a figyelmem).
Köszönöm előre is.
:R

[ Szerkesztve ]

"És különben is: nem létezik akkora probléma, amekkora elől meg ne lehetne futamodni."

(#27164) fahrii


fahrii
őstag

Sziasztok! Van egy Dlink DIR-825 routerem. Valahogy megoldható, hogy egy adott gépnek "lefoglaljak" egy bizonyos sávszélességet? Szóval van egy 50mbites netünk, és egy gépnek szeretnék lefoglalni egy min 10 mbites sávszélességet. Előre is köszi!

(#27165) Cxgrav válasza dauphin (#27163) üzenetére


Cxgrav
senior tag

Szia!

1. Milyen eszközök kellenek?
Kiindulásnak először tudni kellene, hogy ki a net szolgáltatód.

UPC mostanában már wifis modem-routereket osztogat, ebben az esetben neked már nem kell semmi.
DIGI ad egy UTP végpontot, a többit magadnak kell megoldanod - router vásárlás
Telekom általában egy modemet ad (persze van amikor szintén wifis modem-routert), szintén router vásárlás

Routerhez lehet kapcsolódni kábelesen (UTP) és wifi-vel is (wifis router esetén), ezért 1 routerhez kapcsolódó eszközök "látják" egymást, az hogy ezt ki is aknázd, természetesen 1-2 dolgot be kell állítani a gépeken. A router kilát a netre, ezért ha a routeren DHCP be van kapcsolva (kiosztja a hálózati címeket a kapcsolódó eszközöknek) akkor a rá csatlakozó eszközök is tudnak netezni.

2. Mit kell beállítani otthoni hálózathoz?

Oprendszer függő, de talán (általam vélt) legegyszerűbb módja a dolognak a Te esetedben, hogy minden számítógépen létrehozod ugyan azon nevű (felhasználónév) és jelszavú usert. Ezeket nem kell használnod, csak létezzenek. Ez azért kell, mert valamilyen userral a windows megpróbál csatlakozni az adott géphez, viszont ha minden gépen létezik ugyan az a felhasználónév+jelszó páros, azt a gép felismeri és elfogadja

XP esetén be kell állítani a hálózati beállításoknál, hogy engedélyezed a file megosztást, nyomtató megosztást stb, újabb winnél meg, hogy OTTHONI hálózatban vannak a gépek. (Ez automatán beállítja, hogy engedélyezed a file share-t).

Ezek után létrehozol mind a 2 gépen 1-1 mappát, amelyre kattolva jobb klikk/tulajdonságok - megosztasz és megadod, hogy mindenki írni/olvasni tudja
A számítógépeknek megjegyezhető neveket adsz. pl: asztali-gep, laptop - ugyanis a gépek nevére vagy az IP címükre kell hivatkozni file-ok mozgatása során, hogy elérd őket.
IP cím kiderítse: parancssor elindítása, majd IPCONFIG parancs beírása + enter után láthatóvá válik
A gép nevét, illetve az IP a címsorba bepötyögve kell megadni: \\asztali-gep ; \\192.168.0.10
Ezután beadja az általad megosztott mappákat és szabadon másolgathatsz.

UI: elnézést ha valami nem pontos illetve kimaradt volna valami, ami alap infó

[ Szerkesztve ]

Picture me Rollin' by 2pac

(#27166) dauphin válasza Cxgrav (#27165) üzenetére


dauphin
aktív tag

Köszönöm szépen. Telekom a szolgáltatóm, de mivel az anyósomon keresztül jön az internet (nála van a modem - a szobájában), őt megkerülve kell megoldanom a kérdést (nem vagyunk valami jóban egymással). Így első olvasatra még emésztésre vár a tartalom, de amint leülepszenek az infók, biztos vagyok benne, hogy lesznek még kérdéseim hozzád. :) Szép estét!

[ Szerkesztve ]

"És különben is: nem létezik akkora probléma, amekkora elől meg ne lehetne futamodni."

(#27167) Cxgrav válasza fahrii (#27164) üzenetére


Cxgrav
senior tag

Szia!

Amennyiben találsz a menüjében Bandwidth Control részt, megolható.

dauphin
Rendben. ;)

[ Szerkesztve ]

Picture me Rollin' by 2pac

(#27168) dauphin válasza Cxgrav (#27167) üzenetére


dauphin
aktív tag

Ma estére egy utolsó kérdés: az megoldható, hogy lássa mindkét gép a másik gép teljes rendszerét (az összes meghajtót és az azon lévő mappákat)? Vagy ez már más témába vág (szerver)? :)

"És különben is: nem létezik akkora probléma, amekkora elől meg ne lehetne futamodni."

(#27169) AtHoS válasza dauphin (#27168) üzenetére


AtHoS
nagyúr

Megosztást a gépek operációs rendszerében kell eszközölni.

Sajátgép-ben a meghajtókon jobbklatty és adja magát a megfelelő menüpont.
Annak mondjuk a helyedben előbb utánaolvasnék mit nem kellene megosztani (pl. OS rendszermappák stb.. OS partíciót nem szokás 1-1-ben megosztani csak azokon lévő almappákat) a későbbi problémák elkerüléséhez

read-only mode on the forum

(#27170) Zwitter


Zwitter
tag

Kis segítséget kérnék internet ügyileg, ami abszolút szokatlan. Félig OFF, de nem tudom, hova írjam. Infósként sem bírtam rájönni, hogy mi a gond, és nem is tudom, hogy kitől kérjek segítséget, mert a UPC-nek fingja sincs az egészről, és be is bizonyították, hogy a kapcsolat jó...

Elég bonyolult, de megpróbálom leírni a problémát. Az a helyzet, hogy az internet bejön, és gyors is. Ezzel nincs semmi gond, de elég gyakori időközönként elkezd meghalni, nem tölti be a weblapokat, vagy hiányosan tölti be őket, nem reagál a frissítgetésre, töltögeti befelé a semmit (böngészőben forog a karika, de sz@r se történik), és végül általában feladja, és be sem tölti az adott lapot, majd hirtelen újra jól működik pár másodpercig. YouTube videókat hol tölti, hol nem... meg nem akarok warezelni, de torrenteknél is voltak gondok, bár nem annyira súlyosak, mint az előzőekben említettek. És ezt mind folyamatosan csinálja...

Skype néha újracsatlakozgat, multis játékokban néha ledobál a szerverről, megszűnik a chat connection, stb...

Az a baj, hogy nemrég új configot szereltem össze, és kb. ugyanekkor UPC 240-re váltottam 120-ról, és ez egy modem cserével járt, ami 4 Ethernettel rendelkezik. Gondoltam kihasználom, és mivel az alaplapon két LAN adapter van, mindkettőt kihasználom. Ez elvileg hihetetlen nagy laggmentességet és stabilitást kéne hogy adjon, nem is beszélve a sávszélesség fokozásáról... de nem, az egész akadozik, mint a szemét.

Nem rég volt egy LAN party is ezen a modemen, illetve egy routeren, és a többi gépen is ugyan úgy tapasztalható volt a dolog, + a laptopomon is, mert azon is neteztem néha. Oké, akkor gondoltam tuti a modem a rossz, mivel egyszer UPC kijött, és megnézte a koax kábelt. Azt mondta minden rendben. Jó, de a net még mindig fos volt, szóval modem cserét kértem. Ez meg is történt, de még mindig szaggat a net... és most már végképp nem tudom, hogy mitől. Beszéltem UPC-s kolegával, csinálgattunk ping teszteket a cmd-ben, de semmi szokatlan nem volt észlelhető. Azt is mondta, hogy a Flash Player csinálhat valamit a böngészővel... oké, újra raktam, semmi... :W

Szóval tanácstalan vagyok. Az alaplap volt már szervizben egy ellenőrzés végett, nem mondták, hogy gond lenne vele. Hálózati adapterek mind frissek.

Leírom a részleteket, és akinek van valami ötlete, mit lehetne ellenőrizni, azt szívesen fogadom. Aki tudna ajánlani céget, vagy embert, aki ebben tuti tudja a megoldást, vagy eltud jönni megnézni, azt is elfogadom. (term. kifizetem) :)

ISP: UPC FiberPower 240
Modem: Ubee EVW3226
Kábel: 2 db. FTP Patch Cat. 7
Alaplap: ASUS Z97 DELUXE

Thx a helpet előre is!

(#27171) Intruder2k5 válasza Zwitter (#27170) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

1. Állíts be a gépen custom DNS szervereket!
8.8.8.8
8.8.4.4

2. Lehetőség szerint az Ubee-t használd Bridge módban, és mögé tegyél saját routert! Sokak szerint nagyon nem bírja a router módot, instabil lesz, sőt ha beleolvasol a UPC topikba, sokan emiatt még a WiFree-t is kikapcsoltatták, mert állítólag annak bekapcsolása óta érezhetően instabilabb lett!

3. Jelszintek milyenek?

[ Szerkesztve ]

(#27172) mezis válasza dauphin (#27166) üzenetére


mezis
nagyúr

Ha a Telekom kábele csak egy egyszerű modembe érkezik (nincs WiFi, nincs router), akkor venned kell egy WiFi routert (Pl Tp-Link WR741, WR841, WR941,...) annak WAN portjába kell csatlakoztatnod UTP kábellel a modemet. (Az UTP kábel hossza akár 100 m is lehet. A routerben be kell állítani az internet csatlakozás adatait (PPPoE, Dinamyc,...)
Egy ilyen routeren általában 4 db LAN port is van. Ezekbe lehet csatlakoztatni kábellel a PC-ket. És természetesen vezeték nélkül is kapcsolódhatnak az arra alkalmas PC-k, mobilok,....

mezis

(#27173) Zwitter válasza Intruder2k5 (#27171) üzenetére


Zwitter
tag

1. Beállítva.

2. Áttettem az Ubee-t hídba (kijelöltem a két adaptert, és hálózati hidat hoztam létre, nem tudom, erre gondoltál-e, sosem hallottam még ilyesmiről).

3. Ezt fejtsd ki kérlek bővebben.

(#27174) daniel2121 válasza Zwitter (#27170) üzenetére


daniel2121
senior tag

Nem minden torrent warez.

(#27175) Zwitter válasza daniel2121 (#27174) üzenetére


Zwitter
tag

Tudom, de ezt sokan nem tudják.

[ Szerkesztve ]

(#27176) Intruder2k5 válasza Zwitter (#27173) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

1. OK

2. Nem egészen, gyanítom Te ezt az oprendszerben (a gépen) csináltad! Böngészőben, az Ubee menüjében (http://192.168.100.1), sajnos pontosan nem tudom hol, nekem nem olyan eszközöm van, hanem CISCO, de valahol a Rendszer menüben, ha minden igaz ezen belül Switch, és ott lesz olyan, hogy Bridge mód!

3. Ilyeneket keress!

(#27177) gPoint


gPoint
tag

Sziasztok!

Dlink 320 nas és az asztali gép között rettentően belassul a kis méretű jpeg fileok másolása.
Eindul a másolás, néhány jpg átmegy 5-10000 kbytal majd mintha elvágták volna belassul az egész és a néhány perces másolás néhány száz kbyte/s sebbességre esik vissza.
Több száz megás vidót lemásol egyből, csak a 5-6 megás jpg-kel csinálja ezt meg persze a hasonlóan kis méretű fájlokkal, A kis led (hdd) folyamatosan villog a nason.

Mi lehet a gond, esetleg valami beállitási probléma? Rossz kábelt használok talán?

Breakin' news: a nasra töltöttem le és a letöltés is megszakadt közben "A megadott hálozat nem található" szöveggel.

[ Szerkesztve ]

(#27178) Zwitter válasza Intruder2k5 (#27176) üzenetére


Zwitter
tag

2. Jah... bontottam is. Na, át is állítottam. Most nem világít a modemen a WLAN, és az egyik LAN adapterre azt írja, hogy az Ethernet nem rendelkezik érvényes IP-konfigurációval.

3. Tessék: [link]

(#27179) Intruder2k5 válasza Zwitter (#27178) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

2. Igen, mert így a router funkció ki van kapcsolva benne, csak modemként működik az Ubee, és a géped külső, publikus IP címet kapott!

3. A jelszintek teljesen jók, azzal valóban nem lehet probléma!

Szerintem most teszteld így egy darabig, és meglátod jelentkezik-e a hiba!

(#27180) Zwitter válasza Intruder2k5 (#27179) üzenetére


Zwitter
tag

2. Oké, de akkor hogy használható ki a dupla LAN? Ha veszek egy ilyet, és abba dugom őket, akkor minden klaffolni fog?

3. Így van.

A probléma egyébként 100% elhárult! :)

(#27181) Intruder2k5 válasza Zwitter (#27180) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Milyen dupla NAT? Arra gondolsz, hogy két kábellel, két hálózati adapterrel csatlakozol egyszerre a netre? Ennek véleményem szerint semmi értelme, bőségesen elég az egyik adapter is! Mivel új konfigról van szó, feltehetően a Gbit-es adapter, ami többszörösen elegendő a 240-es net kihasználáshoz, a két kapcsolat csak ronthat ezen, hidd el! Ha nekem kell routert ajánlanom, akkor ASUS RT-N18U lenne az!

Bár a UPC sosem fogja bevallani, de meggyőződésem (és ezzel többen vagyunk így), hogy az Ubee eszköz, illetőleg az abba betöltött UPC-s firmware a hibák okozója! Amíg CISCO modemeket osztogattak, addig ilyen gondok nem voltak, de hát a válság és a szektor adók feltehetően ott is elhozták a keret szűkítését, és olcsóbb megoldás után kellett nézni! Ekkor jött a Technicolor, 7200, ami minőségben a kettő közt van, de mivel BroadCom alapú, így feltehetően még mindig túl drága volt, és végül az Ubee lett belőle!

(#27182) Intruder2k5 válasza Zwitter (#27180) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Bocs, már késő van, kéne menni aludni, félre olvastam a dupla LAN-t, dupla NAT-nak! :)

(#27183) Zwitter válasza Intruder2k5 (#27181) üzenetére


Zwitter
tag

Nos utána olvastam picit. Eléggé összekevertem a dolgokat ASUSék leírásában...
Az Én esetemben tényleg használhatatlan a dupla LAN. Max. rátudok kapcsolódni egy switch-re, vagy egy gépre anélkül, hogy az internetem megszűnne.

Viszont ez a plusz router dolog nem győzött meg eléggé. Nagyon fontos a beszerzése, vagy nem dől össze a világ, ha anélkül netezgetek tovább?

NAT: Semmi baj, igen, kéne... :D

[ Szerkesztve ]

(#27184) Gubek-Einste válasza Zwitter (#27183) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha csak egy gépen lenne használva a net akkor nem kell router, ha több eszköz is használva lenne akkor kell.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#27185) #73959936


#73959936
törölt tag

Sziasztok !

A kérdésem pofon egyszerű. Otthoni wifi jel tekintetében kérdezném. Ha nincs egyetlen más wifi hálózat sem 2,4 Ghz-en, akkor édes-mindegy h.a routerben melyik csatornára rakom 1 és mit tom én 14 között ? Vagy lesz olyan csatornám, amelyiken gyengébben és lesz olyan is amelyiken erősebb wifi jel lesz azon a ponton, ahol éppen állok ?

:R

[ Szerkesztve ]

(#27186) mezis válasza #73959936 (#27185) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

A 10 fölötti csatornákat nem minden okostelefon kedveli. Egyébként mindegy.

mezis

(#27187) #73959936 válasza mezis (#27186) üzenetére


#73959936
törölt tag

:R

(#27188) fahrii


fahrii
őstag

Most szemezek egy dd-wrt telepítésével a D-Link DIR-825 routeremen, esetleg vélemény, megéri vagy inkább hagyjam a fenébe? :D

(#27189) beni18


beni18
tag

Sziasztok!

Lenne egy régebbi gépem amit beszeretnék fogni server feladatokra. 4 gépet szolgálna ki. Az egyiken XP a másikon 8.1 a mardék 2-n pedig win7. A serverként használt gépre XP lett telepítve (tudom nem a legalkalmasabb de a win server oprendszereket nem ismerem). A serveren minden felhasználónak lenne mappája, de szeretném megoldani a korlátozásukat. Az az mindenkinek egy mappa amit csak ő írhat és olvashat, illetve léphet bele + lenne olyan mappa amit mindenki olvashat de írni nem írhat. A gond az hogy a gép nem látja a többi gépen lévő felhasználókat annak elenére, hogy egy munkacsoportban vannak, így nem tudom kiosztani a jogokat. Olvastam olyat máshol, hogy a server gépen létre kell hozni az összes felhasználót és úgy beállítani a jogokat, de ez nem tudom mennyire lenne megoldás. Aki tud segítsen pls, mert már minden oldalt megnéztem, de megoldást még nem találtam :F :R

(#27190) szbalogh


szbalogh
őstag

Sziasztok!
Kis segítséget kérek. Adott egy windows xp-s és egy valami 2005-ös linux-os gép. Ez utóbbi egyik könyvtáráról szeretnék mindig aktualizált másolatot a windows-os gépen. Tehát valami program kellene ami a módosítást figyeli és szükség esetén a frissítést elvégzi.
Köszönöm!

Nick: HE_Storm

(#27191) 4ron


4ron
senior tag

Sziasztok!

Az albérletben 3 felé osztjuk a 6 megás Inviteles netet. Ez lassú, de alapvetően nincs vele gond, viszont az egyik lakótársam szinte biztos, hogy torrentezik, de nem vallja be. Amikor neki be van kapcsolva a gép, a net mindig használhatatlan. Szóltam már többször is, hogy kapcsolja ki, ha tölt valamit, válasza ez volt: "Én pedig nem töltök semmit, a net mindig ilyen sz*r, amikor nem vagytok itt akkor is...". Érdekes, hogy kb. 5 perc múlva vagy azonnal felgyorsul a net, miután szóltam és ugyanez történik, ha a modemből a LAN1 aljzatba dugott kábelt kihúzom. Mit ne mondjak, ő az egyetlen, aki kábellel csatlakozik, valamint a másik lakótársam tuti nem hunyó.

Mit lehetne tenni? Adott egy gyári modem/router, amit az Invitel adott és nem lehet belépni a konfigurációs felületére. Valahogy monitorozni kellene az adatforgalmat, hogy bizonyítani tudjam az átverést. Amikor elmegy előadásra, be tudnám kapcsolni a számítógépét és ellenőrizni, de azt pofátlannak tartom. Valakinek van valami ötlete?

⭐ Revolut meghívó ajándék 7500 Ft bónusszal | Raiffeisen Bank meghívó változó ajánlói bónusszal ⭐ Kérd privát üzenetben tőlem!

(#27192) SztiviVander válasza beni18 (#27189) üzenetére


SztiviVander
őstag

pedig a megoldás az amit olvastál. azon a gépen kell létrehozni a felhasználókat ahol a megosztások vannak és azoknak kiosztani a mappákra a biztonsági és megosztási jogokat. a kliens gépekről pedig a szervernev\juzernév formában kell majd autentikálni amikor el akarod érni az adott mappát.

(#27193) kimi02


kimi02
őstag

Sziasztok !
Van egy kis gondom.
Vettem egy Routert, Tenda W1800R Tomato FW van rajta , ezt már én raktam rá , amúgy új a Router.
Vezetékes hálozaton NAS-ról nézek Blu-Ray filmet médialejátszóval és valamikor be akadozik a film.
Erre van valami ötletetek ?
Van egy sima mezei TP-Link TL-WR542G 54mbps routerem azzal nincs ilyen gond.

[ Szerkesztve ]

(#27194) SztiviVander válasza szbalogh (#27190) üzenetére


SztiviVander
őstag

ez attól függ hogy hogyan szeretnéd. a linux másolja a windows gépre a módosításokat vagy a win gép figyelje a pl samba-val megosztott (már ha van ilyen vagy tervezel ilyesmit) linuxos mappa tartalmát? illetve időzített frissítés kell vagy realtime? mindkét gép megy állandóan vagy csak az egyik vagy egyik se?

(#27195) krealon válasza beni18 (#27189) üzenetére


krealon
veterán

"A gond az hogy a gép nem látja a többi gépen lévő felhasználókat annak elenére, hogy egy munkacsoportban vannak, így nem tudom kiosztani a jogokat."

Tekintve, hogy egy munkcsoportban nincs kozponti hitelesito szolgaltatas, igy nem is csoda.

"Olvastam olyat máshol, hogy a server gépen létre kell hozni az összes felhasználót és úgy beállítani a jogokat, de ez nem tudom mennyire lenne megoldás."

Ez az egyetlen megoldas a munkacsoport eseten.

Munkacsoportos kornyezetben a felhasznalo azonositasara a felhasznalonev / jelszo (hash) paros szolgal.
Egy gep a masikhoz a bejelentkezett felhasznalo adataival (user/pass) probal kapcsolodni.

Ha masik gepen letezeik ugyaolyan nevu es ugyanolyan jelszavu felhasznalo, akinek aktiv a fiokja (nincs letiltva), akkor aszerint a helyi felhasznalo szerint hozzaferest engedelyez az eroforrasokhoz.

A pozitiv hitelesitesnek ezen kivul meg feltetele, hogy az autentikacios portokolok kozul mindket fel ugyanazt a verzot hasznalja (NTLM)

(#27196) beni18 válasza krealon (#27195) üzenetére


beni18
tag

Köszi a kimerítő választ. Egy gondom van ezzel csak, hogy a win 8.1 gépen windowslive fiók van létrehozva, nem sima "felhasználói" ez nem tudom milyen gondot fog okozni. :F

(#27197) krealon válasza 4ron (#27191) üzenetére


krealon
veterán

"Az albérletben 3 felé osztjuk a 6 megás Inviteles netet. Ez lassú, de alapvetően nincs vele gond, viszont az egyik lakótársam szinte biztos, hogy torrentezik, de nem vallja be. Amikor neki be van kapcsolva a gép, a net mindig használhatatlan.
...
Adott egy gyári modem/router, amit az Invitel adott és nem lehet belépni a konfigurációs felületére.
"

Ha az inviteles HGW-t le lehet butitani modem uzemmodura (nincs IP telefon, sem IPTV), akkor moge teve egy OpenWRT-s routert par kattintassal beallithato a QoS (luci-app-qos) es akkor egyenletesen (igazsagosan (?)) oszlik meg a savszelesseg a gepek kozott.
Nalam egy TL-MR3420 tesz szolgalatot, OpenWRT + extroot (hogy tobb szolgaltatas is elerheto legyen) tarsasagaban es eddig meg nem volt panasz a net sebessegere, pedig rendszeresen tolt a transmission linux disztribuciokat.

Akinek a LuCI-s OpenWRT bonyolult, annak pedig a Gargolyle feluletu OpenWRT ajanlott.

(#27198) szbalogh válasza SztiviVander (#27194) üzenetére


szbalogh
őstag

Folyamatosan megy mindkét gép. A linuxos gép egy műszert vezérel és az adatokat a windows-os gépen szeretném megosztani, hogy ne közvetlenül az operátor gépre másszon rá mindenki. Linuxhoz nem nagyon értek, na jó a win-hez sem :) A samba menne ilyen régi linuxon? Odáig talán el tudok jutni, hogy a linux Conqueror-ban megosztom a könyvtárat. Most nem férek hozzá, de biztos van benne ilyen. A hálózati megosztáshoz kell a samba?

Nick: HE_Storm

(#27199) #73959936


#73959936
törölt tag

Sziasztok. Otthoni hálózat.Odáig vagyok, hogy a wifi jelének erősítéséhez a vályogfal miat nem elég a repeater, hanem access point kell (ene)

Tud valaki olyan nagyon egyszerű ap-t ajánlani, ami olcsó, kapható ebay-en, eu-n belül v.amazonon stb...és persze még alkalmas is arra, amit leírtam ... :K (ergó érdemes megvenni) Kb 6 ezer+posta

Router, mint eszköz önmagában nem :N (mármint amelyik tud ap-t is) Mindenképp AP

Választ :R

(#27200) krealon válasza beni18 (#27196) üzenetére


krealon
veterán

"Egy gondom van ezzel csak, hogy a win 8.1 gépen windowslive fiók van létrehozva, nem sima "felhasználói" ez nem tudom milyen gondot fog okozni."

Sajnos (szerencsere ;) ) meg nem kellett win8.1-el ilyen melysegben foglalkoznom.
A Win 8.1 alapvetoen webes (on-line) felhasznalasra van kitalalva, igy az a tippem, hogy a Live ID kukac ( @ ) elotti (felhasznalonev) reszet kell hasznalni az XP-s gepen felhasznaloi fiok letrehozashoz es jogosultsag beallitashoz.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.