Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#27801) canniball


canniball
nagyúr

Hell!

Annyi kb. megfelelő topik van nem tudom jó helyre írok-e, ha nem akkor elnézést és iránymutatást kérnék!

Évek óta nagy megelégedéssel használok egy Linksys WRT54GL routert, de most hogy felmerült az "átszervezés" terve némi problémába ütköztem:
1. A routertől kb. 2 méterre, (N-es tablettel) szabad rálátással is csak 22-23Mbps-t tudtam mérni (LAN-on megvan a szolgáltató általi névleges 30Mbps). Ez mondjuk nem is annyira para, ha jól tudom ez nagyjából megfelel a G-s wifi-nek és az eltérés sem eget rengető.
2. Ami sokkal inkább zavaró, hogy a routertől kb. 8 méterre és két cca. 30-as falra olyannyira gyenge a vétel, hogy néha meg is szakad a kapcsolat. A két szoba között a falakon kívül maximum a fűtésrendszer csövei és esetleg a falban futó villanykábelek lehetnek zavaró tényezők, a konyha a másik irányban van és más wifi sincs a környéken.

A neten nézelődve ráakadtam az Asus RT-N12 D1-re ami elég barátságos áron kapható és amiről azt írja a gyártó, hogy:
"Extrém nagy működési távolság a nagyteljesítményű technológiával
Ez az egyedi és hatékony kialakítás látványosan megnöveli a vezeték nélküli jelek hatótávolságát és minőségét a beépített jelerősítővel. Az ASUS speciális, nagyteljesítményű technológiája felerősíti a jeleket és képes majdnem megduplázni a hatótávolságot."

Merthogy 5dBi-s antennákkal szerelik (a mostanin fogalmam sincs milyen van azon kívül hogy gyári). "Extrém nagy működési távolságra" ugyan nincs szükségem, de jó lenne ha 10-15 métert azért át tudnék lőni (még ha falak is vannak közben). Kérdés, hogy az idézett szöveg csak marketing maszlag vagy lehet benne valamennyi igazság és megoldás lehet a problémámra? Nyilván biztosat senki nem fog tudni mondani, de egyáltalán esély van-e rá hogy ha cserélek jobb lesz a helyzet, ezeknél az eszközöknél is igaz-e hogy ami újabb az valószínűleg jobban teljesít?
Vagy esetleg létezik-e olyan trükk amivel a WRT54GL-t (Tomato 1.28 by shibby fw-rel) "jobb belátásra" tudnám bírni? És ha már itt tartunk egy bónusz kérdés:
3. Tudna valaki segíteni belőni a QoS-t úgy, hogy a böngészést ne zavarja a letöltés (de ha "szabad a pálya" akkor nyugodtan pörögjön)?

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#27802) #73959936 válasza canniball (#27801) üzenetére


#73959936
törölt tag

Üdv.

Nekem pont ilyen asus-om volt. Eladtam. Nem azért, mert hibás volt. Régi vályogház 60-as fallal. A routertől kb 8 méterre (2-3 fallal elválasztva...) és kb ugyanilyen távolságra kültéren még volt wifi jel. Nem sok, de volt...igaz, nagyon ingadozott...de nem szakadt meg...

Most Linksys-t vettem, magasabb osztályban. A másik helyiségben (amiről fentebb írtam) úgy oldottam meg, hogy 1 mini router-t ap-nek állítottam be és teljes wifi jel van

[ Szerkesztve ]

(#27803) And válasza canniball (#27801) üzenetére


And
veterán

2.) "azt írja a gyártó, hogy: "Extrém nagy működési távolság a nagyteljesítményű technológiával
Ez az egyedi és hatékony kialakítás látványosan megnöveli a vezeték nélküli jelek hatótávolságát és minőségét a beépített jelerősítővel. [..]"

A szokásos humbug a gyártó részéről (bár ez egy Asus-tól sem szép dolog). Ha a jelenlegi routered küszködik a két vastag fallal, akkor nagyon nagy valószínűséggel az új is szenvedni fog vele. Ezt sajnos hetente lehet hangsúlyozni, de wifi-n nincsenek csodák. 'Nagy teljesítményű technológia' - mármint a kifejezés eredeti, RF-teljesítményre vonatkozó értelmében - egyszerűen nem létezik, mivel a teljesítménynek a rendelkezések határt szabnak, és a WRT54GL is hozza a maximumot e tekintetben. Hiába az 5 dBi-s antenna (egyes TP-Link modelleken is olyanokat találhatsz), ha egyszer az antennanyereség is beleszámít a maximális EIRP-be, amire a limit vonatkozik. Mellesleg ha azok a falak ennyire árnyékolnak, akkor azt a hatást te semmilyen beltérre szánt (nem túl nagy nyereségű) antennával nem fogod tudni túlkompenzálni, mert a falak csillapítása sokkal nagyobb annál az értéknél, amelyet te a nyereség növelésével meg tudnál haladni. Szóval az ilyesminek nem szabad bedőlni: érhetsz el ugyan jobb eredményt, ha a gyári antennákat lecseréled, de ha azok eleve a szokásos dipólénál nagyobb nyereségűek voltak, akkor nem sokat. Áthelyezheted a routert kedvezőbb pozícióba (leginkább: magasabbra, bútorok és emberek által kevésbé árnyékolt helyre) is, ez is javíthat valamennyit, de önmagában a router cseréjétől ugrásszerű javulást várni nem szabad, bármilyen szép marketingrizsát is írjanak róla :(.
Mod: Igen, egy jelismétlő is megoldás lehet, de ha az szintén gyenge jelet kap a távoli / falakon túli eszközöktől, akkor szenvedni fog tőle. Utóbbi esetben csak a kábelezés és újabb AP telepítése adhat normális jelszintet.

[ Szerkesztve ]

(#27804) #73959936


#73959936
törölt tag

Sziasztok

Régebben már foglalkoztam a témával, most újból előszedem.

Adott 1 "d" sorozatú samu tv - külső másfél terrás - hdd-vel fixen összepárosítva és adott 1 számítógép tőle 8 méterre, másik helyiségben routerrel...

Azt szeretném tudni, hogy van-e és ha igen milyen lehetőség arra, hogy a gépre letöltött fájlokat a hdd-re, annak mozgatása nélkül átvigyem ? Utp kábel megy a routertől a tv-.melletti helyre, de azon ap üzemel.

Választ :R

(#27805) canniball válasza #73959936 (#27802) üzenetére


canniball
nagyúr

Ez biztató, gondolom a 30-as tégla falak sem zavarnak jobban mint a 60-as vályog.

And!
Ez viszont eléggé lelombozó... A falakban mint írtam nincs semmi (maximum az villanyvezetékek), egyszerű téglafalak, a konyha (az esetleg zavaró gépekkel) a másik irányban van, más wifi sem zavarja a jelet. A szüleimnél egy hasonló távolságban lévő (meg nem mondom milyen, 1-2 éves olcsó Asus) router a betonfödémen keresztül jóval patentabbnak tűnik. Ezért gondoltam hogy egy frissebb eszköz ha csodát nem is de jobb/stabilabb szolgáltatást tud nyújtani.
De úgy tűnik vagy nagyon változó a jelerősség vagy nagyon csalóka a tablet "wifi ikonja", ahelyett most mértem egyet a Wifi Analyzer-rel: a szoba ajtajában a jó/közepes tartományok határán billeg, ~2 méterrel arrébb ahol a gép van ott beáll közepesre, s bár a Speedtest szerint a sebesség csak 5-12Mbps között ingadozik de legalább nagy kilengéseget nem mutat a "térerő". Majd még tesztelgetem, de ha ennél rosszabb nem lesz akkor ide azt hiszem ennyi elég lesz (a legnagyobb igénye itt a YT videóknak van, s bár a tableten a kliens csak 720p-t tud de az akadásmentesen fut). Szóval a kérdés/vásárlás egyelőre legalábbis elnapolva.

A QoS kérdésem ide való vagy máshol kéne feltennem?

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#27806) krealon válasza rocketry23 (#27790) üzenetére


krealon
veterán

"USB-s mobilnetet szeretnék megosztani egy gépről, wifis routeren keresztül."

XP-n igy kell

(#27807) rocketry23 válasza Alteran-IT (#27791) üzenetére


rocketry23
tag

Köszönöm, megnézem mit tudok vele kezdeni :)

(#27808) ben-ga válasza Intruder2k5 (#27799) üzenetére


ben-ga
tag

köszi,
30 megás és nem is lesz nagyobb
azt is be lehet esetleg állítani, hogy 23 órától 06-ig fel legyen oldva a korlátozás?

(#27809) Intruder2k5 válasza ben-ga (#27808) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Hááááát... Ezt inkább már csak 3rd party, custom fw-kben, ehhez meg mókolni kell a routert! Eredeti szoftverben ilyet nem tudok!

(#27810) ben-ga válasza Intruder2k5 (#27809) üzenetére


ben-ga
tag

akkor ezt a feloldást kihagynám, annyira nem fontos
maradna a kábelrouter csere

(#27811) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Sziasztok

Elég hülye problémán van, próbálom jól körülírni.
Tehát adott egy netszolgáltató, koaxon szolgáltat modem: dlink DCM-301
Adott egy kb fél éves router: TP-link 841ND gyári firmware, nem feltétlenül cserélném le wrt-re.

Elsősorban asztali géppel, azon túl 3 laptoppal, 1 tablet, meg 4 telefon ami rajta szokott lógni.

A nettel 14-21 óra közötti intervullomtól eltekintve semmi baj nincsen, tehát maguk az eszközök gondolom nem hibásak, a sebesség bőven meg van (fizetett 20/3-->kapott maximum 95/15).

A probléma akkor jön amikor ez a délutáni 7 órában akarom használni a netet, ekkor 2 probléma jöhet elő:
1. Kb semmilyen oldt nem akar betölteni, gondolkozás nélkül kiírja, hogy nem elérhető, majd kis idő után magától befrissül és bejön az oldal

2. A net sebesség le megy kb 15/15-re (bőven elég lenne ez is), ping az kb 16ms, de rettentően lassú a böngészés. Az a vicces, hogy torrentről letöltéskor ilyenkor is hozza a 6-7MB/s sebességet, de speedtesten meg nem.

Mit lehetne tenni vajon? Amiket próbáltam: google dns, közvetlenül gépre dugva, factory reset a routeren.

Remélem van valakinek ötlete erre vonatkozóan. Bármi infó kell megadom, ha tudom mi az:D

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#27812) haxiboy


haxiboy
veterán

Üdv!
A magenta szolgáltatótól kapott ......(mindenki egészítse ki valamilyen trágár szóval ami ide illik) minőségű routeren nem tudom beállítani a portonkénti sávszélességet, ezért mindenki kénye-kedve szerint torrentezik a a lakásban (és persze mindenki tagadja hogy ő bizony nem). Nem is lenne gond ha nem lenne véges ez a sávszélesség és a router sem nagyon bírja a sok csomagot, mert a tűzfalat persze nem lehet kikapcsolni és szerintem minden egyes csomagot megvizsgál ami befelé jön.

Keresek egy programot amely el tudja látni a következő funkciókat vagy legalább néhányat, akár szerver-kliens alapon.

Távolról figyelhető legyen a kliensek le/feltöltési sebessége, esetleg sebességet korlátozni. Természetesen ott lehet a kis állapotjelző ikon a tálcán de a belépéshez jelszót kérjen hogy ne tudják kilőni.

Létezik ilyen program vagy írjam meg én ? :)

Előre is köszönöm!

Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

(#27813) Intruder2k5 válasza haxiboy (#27812) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

Ezt saját routernek hívják inkább! Nem Te vagy az első, aki ma ezzel a problémával van itt... :)

Persze lehet van ilyen program is, de hirtelen nem tudnám megnevezni! A cFosSpeed majdnem jó is, csak azt nem tudom, hogy van-e jelszavas védelme, minden esetre nem látom a "fícsörök" között!

[ Szerkesztve ]

(#27814) haxiboy válasza Intruder2k5 (#27813) üzenetére


haxiboy
veterán

Hát már gondolkodtam rajt hogy kicserélem valamilyen mikrotikra vagy ciscora, viszont barátnőm apja nem nagyon szerette volna lecserélni már az előző pirelli hulladékot sem, azon még az a lehetőség sem volt meg fw-t frissítsek, most találtam egy firmware-t lehet megpróbálom feltolni rá ha a dns problémát orvosolná sokkal jobb lenne, 5% körüli packet loss egyszerűen szánalmas, és a legrosszabb hogy nem tudom hogy a torrentek miatt van vagy szimplán a router dobálja el a packeteket a kikapcsolhatatlan tűzfala miatt, vagy a dns miatt, mondjuk már alapból gyanus volt a speedport.ip címen való elérhetőség.. Szerintem tiltom az upnp-t. A DMZ nem szeretne működni az istenért sem hiába állítom be. Van a hálózaton még egy router az emeleten, mivel route táblát sem tudok állítani a speedportba csatlakoztatott gépeket nem tudom elérni erről a hálózatról. (bár ez a probléma a pirellivel is megvolt).

Végső megoldás a halál :D 2 év és úgyis elköltözünk :W :W :W

Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

(#27815) btz válasza haxiboy (#27814) üzenetére


btz
addikt

Szerintem a 0% körüli packet loss a legjobb

ⓑⓣⓩ

(#27816) mezis válasza szabonagyur (#27811) üzenetére


mezis
nagyúr

Csak WiFi-s kapcsolatnál vagy vezetékes kapcsolatnál is jelentkezik a hiba ?

mezis

(#27817) haxiboy válasza btz (#27815) üzenetére


haxiboy
veterán

Még a pirellivel sem volt packet loss mióta ezt beszerelték folyamatos :W Online játéknál (fps) tűrhetetlen.

Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

(#27818) szabonagyur válasza mezis (#27816) üzenetére


szabonagyur
félisten

Kábelen használtam, azért is írtam, hogy elsődlegesen asztali géppel van használva net, a többi eszköz jön megy, telefon meg tablet esetében meg úgysem venni észre ilyeneket.
De amúgy igen laptopon is van, hogy előjön, de csak szigorúan ebben az időpontban, de pl most megint jó már...

[ Szerkesztve ]

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#27819) mezis válasza szabonagyur (#27818) üzenetére


mezis
nagyúr

Torrent nélkül is jelentkezik a hiba ?

mezis

(#27820) szabonagyur válasza mezis (#27819) üzenetére


szabonagyur
félisten

Persze, azt csak azért hoztam fel mint érdekesség, hogy pl mérek egyet speedtesten, kijön a 15/15 (torrent nem fut). Letöltök valamit ott meg 6-7MB/s a sebesség ami ugye 50Mbit körül lenne.

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#27821) mezis válasza szabonagyur (#27820) üzenetére


mezis
nagyúr

És ha router nélkül csak egy PC-vel csatlakozol a modemhez ?

mezis

(#27822) szabonagyur válasza mezis (#27821) üzenetére


szabonagyur
félisten

Írtam, hogy ezt is próbáltam, ebben a du-i időszakban ilyen minden formában.

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#27823) mezis válasza szabonagyur (#27822) üzenetére


mezis
nagyúr

Hívd a szolgáltatót. (Vagy keress másikat....)

mezis

(#27824) szabonagyur válasza mezis (#27823) üzenetére


szabonagyur
félisten

Nincs másik értelmes szolgáltató erre, tehát ez nem opció.

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#27825) #hpq


#hpq
aktív tag

Sziasztok!
Lehet nem jó helyen járok ezért előre is elnézést kérek. Van egy Samsung smart tv-m (6300) fel telepítettem a "Samsung link" alkalmazását. Annyi lenne a kérdésem, hogy a hálózatoknál miért jelenik meg 3x-or a tv? [link] Végig néztem mind a 3-mat és ugyan arról van szó. (Eltávolítani nem lehet amikor bekapcsolom a tv-t akkor jelenik meg egyszerre a 3 eszköz.)
Előre is köszönöm szépen!

// -

(#27826) btz válasza #hpq (#27825) üzenetére


btz
addikt

Xar a windóz

ⓑⓣⓩ

(#27827) #hpq válasza btz (#27826) üzenetére


#hpq
aktív tag

Köszi, azt hittem én állítottam el valamit, hogy ennyiszer bekerült.

// -

(#27828) maxika2004


maxika2004
őstag

Sziasztok !

Pár napja érdeklődtem ruter ügyben, a házunk másik végébe akartam vezetékkel, még egy rutert vinni
( 740N , 741ND ,841N ) igy erősiteni a wifi jelet, ami a géptől jó pár falon keresztül már nagyon kics( kb 1 max 2 es !...

Most képbe jött eme masina:

[link]

Szerintetek ez képes annyira felerősiteni a jelet, mintha vezetéken vinném el, és ott egy sima rutert használnék ?

(#27829) And válasza maxika2004 (#27828) üzenetére


And
veterán

Annyira elterjedt ez a téves 'jelerősítő' nézet a wifi lefedettséget növelő eszközök témájában, hogy úgy tűnik, teljesen kiirthatatlan (hasonlóan a kliens eszköz, mint 'vevő'-höz). Csakhogy ez egyáltalán nem igaz, és félreértésekre adhat okot. A wifi jelismétlő (repeater) nem jelerősítő! Nem úgy működik, hogy oda teszem, ahol kifejezetten gyenge az első routertől származó wifi térerő, és ez majd jól 'felerősíti', mert ez nincs így. A repeater lényegében nem más, mint egy kliens (amely kapcsolódik az ismétlendő AP-ra vagy routerre) és egy második AP (amelyre a távoli kliensek csatlakoznak) együttese, létre is lehet így, két külön eszközzel hozni. Ebből viszont az következik, hogy ha olyan helyre tesszük, ahol az ismétlendő első AP/router jele gyenge, akkor maga a repeater is csak alacsony linksebességgel tud felkapcsolódni az első routerre. A repeater által létrehozott új / második hálózat térereje és a repeater-kliens közötti átviteli ráta persze annak közelében jó nagy lesz, de a végpontok közötti sebesség nem feltétlenül, hiszen az átviteli lánc első láncszeme (a megismétlendő router és a repeater között) a gyenge térerő okán ugyanúgy lassú maradhat, mint repeater nélkül, amikor csupán egy klienssel csatlakoztunk a távoli első routerre. A jelismétlés pedig ezen akár ronthat is, mivel ekkor a célba (és vissza) eljuttatandó adatcsomagot kétszer kell megjáratnunk az éterben, ami automatikusan a vezeték nélküli adatátviteli kapacitás feleződésével jár.
A lényeg, hogy egy jelismétlő (ami nem erősítő a szó eredeti értelmében) segíthet ugyan a lefedettség és akár az átviteli sebesség növelésében is, de ez a hatás nem automatikus, és jól megválasztott elhelyezést igényel. A semmiből egy repeater sem tud jobban használható kapcsolatot kiépíteni. És hasonlóan a routerekhez és kliensekhez, a repeaterek között sincs olyan csodaeszköz, amely jobban 'erősítene', mint a többi.

[ Szerkesztve ]

(#27830) #73959936 válasza maxika2004 (#27828) üzenetére


#73959936
törölt tag

Csak megerősíteni szeretném And hsz-ét, de kiegészíteném, ha nem lenne teljesen érthető (pedig tökéletes, amit leírt)
A válasz a kérdésedre: NEM, olyan nincs, nem létezik. Sem az amit linkeltél, sem másik :N

[ Szerkesztve ]

(#27832) mezis válasza szabonagyur (#27824) üzenetére


mezis
nagyúr

Valószínű a szolgáltatótok "túlszerződte" magát. A saját sávszélességét kellene növelnie.
Talán civil összefogással gyorsíthattok a dolgon: a kritikus időszakban mindenki torrentezik, ha kell, ha nem. És panaszkodik az ÜFSZ-nak. Tetemre hívás. Amikor csenget a szolgáltató munkatársa, torrent Off és bizonyára tapasztalja, hogy nincs meg a szerződésben vállalt minimum. (Remélhetőleg a többiek szorgalmasan torrenteznek, de erről Te nem tehetsz....:D )
Így talán hamarabb eljut megfelelően magas helyre, hogy költeni, beruházni is kell, nem csak a pénzt beszedni...

mezis

(#27833) szabonagyur válasza krealon (#27831) üzenetére


szabonagyur
félisten

Köszi szépen, megnézem.

A DNS-el kapcsolatban, ha a router network/WAN részénél állítom be a DNS-t nem a DHCP részben az mivel másabb?
Így:

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#27834) krealon válasza szabonagyur (#27833) üzenetére


krealon
veterán

"A DNS-el kapcsolatban, ha a router network/WAN részénél állítom be a DNS-t nem a DHCP részben az mivel másabb?"

Akkor a router fog "DNS proxy"-kent is mukodni, ezaltal tobb dolga lesz, mintha csak a cimforditassal (NAT) kellene torodnie.
A DNS ugyebar mindenfele hosszu karaktersorozatokkal (sting-ekkel) foglalkozik, ami a nem igazan fekszik a router csoppnyi memoriajanak (RAM) es a RISC rendszeru processzornak sem.

A Linksys router-eknel peldaul (WRT54GL es tarsai) alapbol nincs DNS proxy, hanem a kliensek az ISP altal adott vagy a beallitott IP cimeket kapjak meg a DHCP DNS attributumban.

(#27835) szabonagyur válasza krealon (#27834) üzenetére


szabonagyur
félisten

Hűha leírtál pár ismeretlen szót.

TP-LINK WR841ND esetében jobb ha a DHCP részre írom be a DNS-t vagy ahova most írtam melyik a jobb?

Semmi proxy meg ilyenek nincsenek nekem, sima bedugom a routerbe a kábelt net.

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#27836) Alteran-IT válasza szabonagyur (#27835) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Nyilván, hogy a WAN részbe kell írnod, mivel a szolgáltató DNS-e helyett akarod használni a Google DNS-t, ha jól látom, tehát ez a külső beállításokra vonatkozik (internetelérés).
A LAN rész meg megint más, mivel az a saját belső hálózatodra vonatkozik. Oda max akkor kellene, ha olyan hálózattal rendelkeznél, de egy ilyen routernél egyébként se nagyon használnám azt (gyengeség).

(#27837) maxika2004 válasza And (#27829) üzenetére


maxika2004
őstag

Köszi a kimeritő választ, (a többieknek is ! )
Anno olvasataimból én sem nagyon biztam ebben az erősitgetésben...
Csak a boltban érdeklődgettem és hát nagyon dicsérték....

" ha olyan helyre tesszük, ahol az ismétlendő első AP/router jele gyenge, "
Hát ahova szánom ott kb 1-2 es a jel és a 30 gigás netből 12-14 megvan
(nekem 5 is elég lenne csak meszebb kéne kicsit )

viszont hogy tiszta legyen nekem is ? (szóval emberibb nyelven )
" A repeater által létrehozott új / második hálózat térereje és a repeater-kliens közötti átviteli ráta persze annak közelében jó nagy lesz, de a végpontok közötti sebesség nem feltétlenül, "

Tehát akkor pl a repeater körül lehet kb olyan wifi jel mint az eredeti ruternél ?
és igy akkor messzebről is elérhető lesz a wifi jel ? ...

" de a végpontok közötti sebesség nem feltétlenül, " ezt nem igazán értem ? :F

(#27838) AstraCDX


AstraCDX
senior tag

Sziasztok !

Van egy TP-Link TL-WR1043ND routerem, van rajta egy Win XP-s, és egy Win7-es gép .

Szeretném összehozni, hogy a két gép lássa , tudja írni/olvasni egymás megosztott meghajtóit, de sehogy nem sikerül .

Korábban két XP-s géppel ez jól működött is, gond nélkül ment, nem volt gond a beállítása .

Annyit el tudtam érni, hogy az XP-s gép látja, a Win7-es gép megosztott meghajtóit, de bele nem tudok/enged menni, csak a C:\Users\Public mappába enged írni/olvasni .

A Win7-es gép viszont egyáltalán nem látja az XP-s gépet .

Mit tegyek, hogy a két gép lássa, tudja írni/olvasni egymás megosztott meghajtóit ?

Üdv.

Astra

(#27839) Ryder1


Ryder1
senior tag

Sziasztok!

PC-n nincs net, diagnosztika ezt írja: A helyi kapcsolat nem rendelkezik érvényes IP-konfigurációval.
Alaplap: Gigabyte ga-m61pme-s2p
Router: TP-LINK TL-WR740N

Eddig minden oké volt, de a gépből kiszedtem, majd újra beraktam a hangkártyát, hogy megnézzem a pontos típusát, után pedig nem volt net. Wifi van és másik porton egy másik pc-n is van net. A probémás gépre dugva a netet router nélkül sincs kapcsolat.

Windowst újraraktam, ugyanaz.

Ötlet?

(#27840) btz válasza Ryder1 (#27839) üzenetére


btz
addikt

Szerelés közben kicsúszott az ethernet port vagy meghibásodott

ⓑⓣⓩ

(#27841) Ryder1 válasza btz (#27840) üzenetére


Ryder1
senior tag

Attól mert kivettem a hangkártyát? Az ethernet csatlakozó és a hangkártya között 10 cm van, közelében sem jártam. Egészen biztos vagy ebben?

(#27842) And válasza maxika2004 (#27837) üzenetére


And
veterán

"Csak a boltban érdeklődgettem és hát nagyon dicsérték...."
Sosem szabad elfelejteni, hogy egy eladónak az a dolga, hogy eladja a terméket :U. Ettől természetesen még lehet jó a cucc. Továbbá kiselőadások tartása sem várható el tőle több okból. Ha már valamit fikázna, az régen rossz lenne, vagy legalábbis jó ismerősöd volna az illető.
"Hát ahova szánom ott kb 1-2 es a jel és a 30 gigás netből 12-14 megvan"
Gondolom megást akartál írni, de ilyeneken ne akadjunk fenn. A következő kérdés az, hogy mekkora jelszint várható a repeater tervezett helyétől a kliens mostani helye felé. Magyarul: ha jelenlegi routered oda tennéd, ahová a jelismétlőt tervezed, milyen szintű lenne a jel a kliens eszköz használati helyénél. Ha úgy is az előbb közölt átvitelt mérnéd, akkor a két végső pont (első router és távoli kliens) között jó esetben 6..7 Mbps-sel lehetne elérni az internetet.
"viszont hogy tiszta legyen nekem is ? (szóval emberibb nyelven )"
Pedig meglehetősen szájbarágósan írtam le - gondoltam én ;). Azért szoktam állandóan azzal szórakozni, hogy az olyan hibás fogalmakat, mint a "vevő" és "jelerősítő" kijavítom kliensre és jelismétlőre, mert sok esetben láthatóan hibás tévképzetek is társulnak azokhoz a rossz megnevezés okán. Lehetne ezt akár nyelvtannáci hozzáállásnak is gondolni, csakhogy tényleg előfordult már sokszor, hogy egy repeaterről valaki azt hitte, hogy az egy "erősítő" (egy kliensről meg azt, hogy az tényleg csak adatot vesz, mint egy autórádió), és annak megfelelően próbálta kezelni.
Gondold el a következőket: adott egy wifi-router (ami wifi szempontból egy egyszerű AP, csak van mögötte egy 'vezetékes' router, és ezeket egy közös dobozba építették) és egy akármilyen kliens-eszköz, utóbbi lehet USB-s stick, belső wifi-kártya, okostelefon / tablet vagy bármi hasonló. Most képzeld el, hogy a kettő között a rádiós kapcsolat gyenge, lassú. Eddig ugye a felállás megfelel annak, ami nálad pillanatnyilag ki van alakítva. Gondolatban vegyél két újabb wifi-eszközt, legyen az első egy kliens, a második egy AP, kösd össze azokat egy nagyon rövid kábellel, tedd bele egy közös tokba, adj nekik tápot és helyezd el a két eredetileg meglévő résztvevő között mondjuk félúton. Nevezd el ezt a félúton elhelyezett két (látszólag egy, mert egy dobozban vannak) új eszközt repeaternek. Mit is csinál ez? Hát azt, hogy a repeater "kliens-fele" rácsatlakozik a már adott routeredre, mint bármilyen kliens tenné, az "AP-fele" pedig létrehoz egy új hálózatot, mint azt bármelyik AP/router tenné. Erre az új hálózatra csatlakozol fel te a már meglévő klienseddel. Ha mondjuk nincs nagy akadály az eredetileg adott routered és kliensed között, a gyenge jelet okozhatja a kettő közötti túl nagy távolság, és a repeatert középen elhelyezve megoldódhat a gond, a wifi-átviteli ráta feleződésének árán. Ez a 'feleződés' végeredményben jobb eredményt is adhat az eredeti, repeater nélküli helyzetnél, hiszen repeater nélkül a térerő annyira gyenge lehet, hogy a wifi-link sebessége akár a minimumra is csökkenhet a távoli felek között, illetve a sok hiba miatt sok csomagismétlésre is sor kerülhet, ami összességében rontja a nettó átviteli rátát.
(Valójában ha két külön eszközzel építjük fel a repeatert, akkor nincs is sávszél-feleződés, mivel a két rádiós linket önálló eszközök kezelik, a linkek önálló életet élhetnek, külön rádiócsatornákon is működhetnek, egyidőben is lehetséges a két linken az adatátvitel. Egy router repeater-módja viszont nem két külön eszközt jelent a jelismétlőben, hanem csak logikailag különálló működést, amelynél a repeater váltogatva hol az egyik, hol a másik szerepet játssza, és a rádiócsatorna is szükségszerűen közös, ezért a forgalom nem lehet egyidejű a repeatertől a két végpont - távoli AP és távoli kliens - felé. Ez okozza a feleződést egy valós jelismétlőnél.)
Tehát ha a repeaterre nem erősítőként, hanem a valóságnak megfelelően regenerátorként tekintünk, akkor leszűrhetjük, hogy az általa (a belső AP-fele által) létrehozott hálózat térereje a repeater közelében nagy lesz éppen úgy, ahogy az a meglévő routered közelében is nagy. Csakhogy ez csalóka lehet: a repeater jó térerejéből még nem következik automatikusan az, hogy a neted sebessége is jó lesz. Ehhez ugyanis az kell, hogy a teljes átviteli láncban magas legyen a sebesség. A kliensed azokban a szélsőséges esetekben is jó térerővel kapcsolódhat a repeaterre, amikor mondjuk az eredeti routered nem is működik, vagy elvágod azt a (képzeletbeli vagy két külön eszköz esetén akár valós) kábelt, amely a repeatered AP-felét és kliens-felét összeköti, és el sem éred a netet. Vagyis hiába jó a repeater "AP-oldala" és a kliensed közötti link, ha a "kliens-oldala" és az eredeti router közötti átvitel nem jó. Hiába megfeleleő (akár tökéletes is lehet) az előbbi, ha utóbbi gyenge / lassú, a lánc egésze nem lehet erősebb a leggyengébb láncszemnél, erre értettem a végpontok (eredetileg meglévő router és kliens) közötti eredő sebességet.

(#27843) btz válasza Ryder1 (#27841) üzenetére


btz
addikt

Nem voltam ott és nem láttam hogy csináltad, akár a perverzebbek gondolhatják úgy is hogy kombinát fogóval szedted ki.
Csak egy tipp volt, mert már velem is fordult olyan elő hogy valamit kiszedtem és más is kijött. És én sem jártam a közelében.

ⓑⓣⓩ

(#27844) Ryder1 válasza btz (#27843) üzenetére


Ryder1
senior tag

A kezemmel szedtem ki mindenféle segédeszköz nélkül. :D Egyedül a kártyához és a gépház oldalához értem, még csak az alaplaphoz sem. Ha az történt amit írsz, akkor alaplap kuka?

Esetleg elképzelhető más is, mint a hiba oka?

(#27845) krealon válasza maxika2004 (#27837) üzenetére


krealon
veterán

A terero (jel erossege vagy jel-zaj viszony) es a kapcsolati sebesseg kozott aranyos kapcsolat van, azaz minel nagyobb a terero, annal nagyobb kapcsolati sebesseg erheto el ket eszkoz kozott.

Egy repeater eseten, az adataramlas a router-tol (AccessPoint-tol) a kliensig, a kovetkozo utvonalon tortenik
router --> repeater --> kliens
, illetve kliens - router adataramlas pedig igy:
kliens --> repeater --> router

Minden soros atvitelnel a sebesseget, az utvonalon letrejovo legszukebb keresztmetszet hatarozza meg.

Pelda:
A repeater-t olyan helyre teszed, ahonnan a router "1-2 palcika" erossegunek latszik, a kliensrol pedig "5 palcikaval" a repeater.
Ekkor a router es a repeater kozott letrejon egy kb 5 Mbps-os kapcsolat, a repeater es a kliens kozott pedig egy 72Mbps sebessegu.
A masodik bekezdesben lathato abrak miatt nyilvanvalo, hogy a kliens hiaba ir ki kivalo, 72 Mbps kapcsolatot, a router es a repeater kozotti 5 Mbps kapcsolat fogja meghatarozni a maximalisan elerheto sebesseget.

Gazdasagossagi megfontolasok csak egy darab radios egyseg van a repeater-ekben, tehat kommunikacios (radio) csatornat ketszer kell, hogy elfoglalja az atvivendo adat, vagyis az atvitel a routertol a kliensig minimum ketszer annyi ideig tart.
Ha valaminek az elvegzese ketszer annyi idig tart, mint mas esetekben, akkor fele akkora sebessegrol beszelunk.

Ket radios egyseggel azert nem nagyon gyartanak repeater-eket, mert
- bonyolult lenne (vagyis draga) a szoftver
- egyszeru szoftver eseten pedig a beallitashoz, kezeleshez lenne draga a human eroforras (munkaber) koltseg
- ket kulonallo, a tomeggyartas miatt olcso eszkozt osszedrotozni sokkal kevessebbe kerul.

(#27846) HellGreg


HellGreg
őstag

Sziasztok, tegnap vettem egy Cisco AE3000 wifi adaptert és a routerhez képesti (UPC-s modem-router) szomszéd szobában beüzemeltem egy asztali gépben. A jelerősség maximumon van, és a ping is 10ms alatt van, viszont a ráírt 450 Mbit/s-os sávszélesség ellenére az én 120Mbit/s sebességemet sem hozza. Jelenleg a letöltési sebesség 1.5Mbyte /sec, efölé nem megy. Kábellel hozza a 14 Mbyte-ot stabilan.
Utánaolvastam az angol nyelvű fórumokban, és aszerint a routeren kell valamit beállítani, de annyira kínai módon írják le, hogy egyszerűen nem értem. Valakinek van ezzel tapasztalata esetleg, mit és hol kell beállítani hogy hozza legalább a 120 Mbitet?
A router egy Technicolor típusú modem-router kombó.

Köszi előre is.

(#27847) Alteran-IT válasza HellGreg (#27846) üzenetére


Alteran-IT
őstag

A 450 Mbit/s elméleti sebességet eleve nem tudják teljesíteni, de ez mindegyik adapternél/wifi router-nél így van, bármilyen gyors is (11, 54, 150, 300, 450 stb), az elméleti maximumot sose hozzák, még megfelelő környezetben sem.
Na meg a UPC-s router eleve csak maximum 300 Mbit/s tud, így a 450 Mbit/s egyáltalán nem használható ki, mert ahhoz legalább a routernek is tudnia kellene.
Ami meg a beállítást illeti, a 192.168.0.1/192.168.1.1 cím alatt kellene megnézni a Wireless beállításokat és ott állítani a csatornákon, illetve a sebességen/szabványon.

[ Szerkesztve ]

(#27848) mezis válasza HellGreg (#27846) üzenetére


mezis
nagyúr

[link]

mezis

(#27849) And válasza Alteran-IT (#27847) üzenetére


And
veterán

"[..] az elméleti maximumot sose hozzák, még megfelelő környezetben sem."
Pontosan azért nem, mert az az érték nem egy elméleti maximum, hanem fizikai linksebesség, amely elemi szimbólumok szintjén - azaz nagyon rövid ideig - jelen van az átviteli közegben.

(#27850) Alteran-IT válasza And (#27849) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Igazából direkt nem álltam neki magyarázkodni, csak megpróbáltam "egyszerűen" és kicsit bután leírni, ami látom sikerült :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.