Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#26601) sz.balazs.95 válasza Gubek-Einste (#26599) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

Ha azt csinálom, hogy a meglévő routerre kötök még egy routert, amit jól lejelszavazok, és arra egy NAS-t, akkor az ezen a routeren kívüli eszközöket ki tudom zárni a körből?
Vagyis hogy csak a router maga egy „lezárt kapu” de azon belül szabadon mehetnek a bitek bármerre. :D

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#26602) club1 válasza sz.balazs.95 (#26601) üzenetére


club1
veterán

A routernek ez az egyik feladata, a külső lába felől ui. alapból a saját hálózatába nem lehet belátni.

(#26603) sz.balazs.95 válasza club1 (#26602) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

oké, köszi! :R

és persze Gubek-Einste-nek is köszönöm a választ! :R

[ Szerkesztve ]

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#26604) PETEE78


PETEE78
senior tag

Sziasztok!

DIGI Net van haveromnál. Most raktunk össze egy gépet, és szeretném win 8 alatt beállítani neki a neten. A bejövő netkábel közvetlenül az alaplapon található csatlakozóra kötöttem. beállítottam a jelszót felhasználónév jelszó párost, és nem jegyezte meg a gép. Illetve sokszor 691-es üzenetet is küld emiat..
Tudnátok segíteni, mi lehet a legegyszerűbb megoldás egy ezen a téren laikus számára? Egy rövid beállítási leírást megköszönnék.. :R
üdv:
Peti

You are being revived

(#26605) Gubek-Einste válasza PETEE78 (#26604) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

PPPoE kapcsolat beállítása Win8 alatt

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#26606) PETEE78 válasza Gubek-Einste (#26605) üzenetére


PETEE78
senior tag

Köszönöm!
Így csináltam, de nem voltam benne biztos, hogy jó-e. A jelszót egyébként nem akarja megjegyezni, erre találtam egy leírást, parancssort kell hozzá írni...
Szóval ezt még majd megpróbálom
[link]

You are being revived

(#26607) hviiick


hviiick
csendes tag

Sziasztok!!

Létezik olyan program amely megállapytja, h mi a a wifimhez csatlakozott eszköz MAC címe és szűrőszabályt lehessen létrehozni, hogy engedem e a MAC címet csatlakozni a wifim internet eléréséhez?

Azaz szeretnék letiltani bizonyos MAC címek csatlakozását a hálozathoz, de routerem, csak azt engedi, h csak megengedett MAC címek csatlakozhassanak, újak pedig nem.

Én viszont szeretnék értesítést kapni az új mac címekkről akik csatlakoztak, majd később eldönthessem, h újra csatlakozhat a wifimhez, vagy sem?!!

Köszönöm a válaszokat!!

(#26608) mobal


mobal
MODERÁTOR

Sziasztok!

Ezek a Power Adapterek mennyire jók? Otthon 120-as net van és azt szeretném "kábelesen" elvinni.

mobal,

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#26609) Kapor_Ur


Kapor_Ur
csendes tag

Sziasztok,

egy - számomra - összetett ügyben kérnék tanácsot:

Adott egy félkész lakás, felújítás alatt van, a villanyszerelés, kábelezés már "kész".
Az utcában, ahol a lakás van, Telekom iptv+vezetékes telefon+internet szolgáltatás van, "telefonkábelen" jön, a lakó erre akar előfizetni.

A lakásban több szobában is, a tv/számítógép/telefon elképzelt helyéhez el van vezetve a falon belül egy kábel, ami azt hiszem 7 -eres utp kábel /vagy négy eres "telefonvezeték" ezt még ellenőrzöm/.

Az elképzelés az volt, hogy ezen a kábelen fogja az iptv-t fogni, tehát az iptv dekódereket ide csatlakoztatják.

Van egy "központi kiállás a lakásban", ahova a modemet-routert is tervezik (ez egy egység, Telekom adja), ez a pont össze van kötve az előbbi helyekkel.

Arra nem gondoltak előzőleg, hogy az iptv mellett az "internetet" és talán a vezetékes telefont is el kéne vinni valahogy a további kiállásokhoz, de most felmerült ez az igény.

A kérdés az lenne, hogy a falba behúzott, iptv-nek szánt kábelt az iptv jelekkel együtt, egyidejűleg lehet-e internet-adatforgalomra is használni /illetve esetleg emellé még hangszolgáltatásra is/? Tehát, a router, ami szétosztja az internetes sávszélességet, "után", annak a belső hálózati portjába ezt a kábel (valami közösítővel, elágaztatóval megkettőznék a kábel "végét", hogy legyen "iptv-s" és "internetes" vége, megfelelő csatlakozóval) bedughatják, működni fog ez úgy, hogy az iptv-t nem zavarja? Vagy ezen a kábelen csak az egyik vagy másik mehet, és az internethez (router "belső" oldalán, belső hálózatként) külön kábel szükséges?
És IPTV/internet mellett a hang működhet, tehát hogy ezt a kábelt vezetékes telefonba is bedugják?

A kiállásokhoz az alapvetően iptv-nek szánt kábel mellett párhuzamosan koax kábelt is vezettek, arra gondolva, hogy lehet, hogy szolgáltatóváltás lesz ebben a városrészben, és pl. upc kábelen fognak tv-zni majd egyszer.
Ez nem látszik valószínűnek, így a koax kábelt pl. arra lehetne felhasználni, hogy a társasház közös tetőantennájára csatlakoztatva a MindigTV-t is tudják fogni.

De ezt a koaxot lehet valamire használni a fent leírt cél eléréséhez, tehát a lakáson belül ezen elosztani az internet-hozzáférést /+vezetékes telefont/ ?

Nagyon köszönöm a segítséget!

(#26610) krealon válasza Kapor_Ur (#26609) üzenetére


krealon
veterán

"A kérdés az lenne, hogy a falba behúzott, iptv-nek szánt kábelt az iptv jelekkel együtt, egyidejűleg lehet-e internet-adatforgalomra is használni /illetve esetleg emellé még hangszolgáltatásra is/?"

Lehet el lehet osztani az IPTV settopbox-ba meno adatkabelt, de ahhoz egy mulicast-kepes menedzselheto switch kell, ami valoszinuleg sokkal tobbe kerul (es szakertelmet is igenyel (ez tovabb noveli a koltsegeket)), mint egy ujabb kabel behuzasa a falba.

(#26611) Skalci


Skalci
tag

Valaki el tudná magyarázni, hogy hogyan tudnék beállítani egy Dlink DIR-300 típusú routert access pointként?
A jelenlegi t-home router/modem-hez szeretnék vele csatlakozni wifi-n keresztül, hogy a lakás egy távolabbi pontjában ossza tovább a netet.

Tehát a hálózat a következőképpen nézne ki: T-home router -> (wifi) -> DIR-300 ->gépek

A hálózatokhoz totál láma vagyok, de remélem érthető. :)

(#26612) Gubek-Einste válasza Skalci (#26611) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mit szeretnél pontosan?
A router felcsatlakozzon a HGW wifi-jére és kábelen ossza tovább a netet?
vagy
A router kiterjessze a HGW wifi jelének hatótávját?
Egyik üzem mód sem AP, ez első kliens, a második repeater de ez a router egyiket sem tudja gyári firmware-rel. Ha A1 vagy B1 verziójú akkor tehetsz rá OpenWRT vagy DD-WRT amivel megoldható.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#26613) hypno skate válasza kali (#26595) üzenetére


hypno skate
senior tag

Az UTP kábelek tartalmaznak árnyékolást? :F

Az UTP nem azt jelenti, hogy "árnyékolatlan csavart érpár"?

A vegetariánus ősi indián szó. jelentése: ''Béna vadász'' TELEFONSZÁMOM a profilomban

(#26614) kali válasza hypno skate (#26613) üzenetére


kali
legenda

azt, de létezik árnyékolt és duplán árnyékolt is, ha valakinek kényes környezetbe olyan kellene, ezért írtam zárójelbe.

[ Szerkesztve ]

(#26615) pixelshader


pixelshader
tag

Üdv! Lenne egy kis problémám, ha valaki tudna segíteni azt megköszönném!

Van 2 gép, mindkettőn xp sp3 van. Egy crosslink utp kábellel vannak összekötve. Megy minden a gépeken, távoli verérlés, fájlmegosztás működik, de az internetet valamiért nem tudom megosztani. Amit eddig beállítottam:

Gép1: Ezen van az internet, egy usb-s wifi antennáról kapja(ennek az ip címe 192.168.0.1). Megadtam neki egy fix ip címet, mert csak így műküdik 192.168.0.2, alhálózati maszk 255.255.255.0
Hálózat beállítása varázslónál "közvetlenül kapcsolódik a netre, többbi számítógép a hálózaton ezen a gépen keresztül kapcsolódik" ez van kiválasztva, és megadtam, hogy a wifi modem az eszköz amit megosztanék.

Gép2: ip cím 192.168.0.3, beállítás varázslónál "a hálózat egy másik számítógépről kapcsolódik a netre".

Mi lehet a probléma, mit kéne másképpen beállítanom? köszi a választ

(#26616) krealon válasza pixelshader (#26615) üzenetére


krealon
veterán

"Gép1: Ezen van az internet, egy usb-s wifi antennáról kapja(ennek az ip címe 192.168.0.1). Megadtam neki egy fix ip címet, mert csak így műküdik 192.168.0.2, alhálózati maszk 255.255.255.0
Hálózat beállítása varázslónál "közvetlenül kapcsolódik a netre, többbi számítógép a hálózaton ezen a gépen keresztül kapcsolódik" ez van kiválasztva, és megadtam, hogy a wifi modem az eszköz amit megosztanék.

Gép2: ip cím 192.168.0.3, beállítás varázslónál "a hálózat egy másik számítógépről kapcsolódik a netre".

Mi lehet a probléma, mit kéne másképpen beállítanom? köszi a választ"

Gep2-n automatikus (DHCP) cimkerest kell beallitani, mert a Gep1 internet megosztasa eseten automatikusan elinditja a DHCP szervert a hatterben.

(#26617) pixelshader válasza krealon (#26616) üzenetére


pixelshader
tag

Köszi, sikerült.

(#26618) adriano18


adriano18
tag

Hellosztok
Nekem van egy modem+router egyben és innen elakarom vinni az internetet egy másik szobába, majd kettéosztani. Ez a kettéosztás, hogy kivitelezhető? Ilyen esetben megoldást jelent az UTP Y elosztó vagy Switcherrel kellene elosztanom, hogy egyidejűleg is használható legyen a két gép (ami egy xbox360 és egy számitógép)? Illetve vannak ezek a 2-es UTP aljzatok, azokhoz elvileg 2 utp kábelt kell elvinni. Ezt nem lehetne kompenzálni úgy hogy egy UTP kábelt viszek el és áthidalom az aljzatot, hogy mindkettő UTP foglalat müködjön?

(#26619) Skalci válasza Gubek-Einste (#26612) üzenetére


Skalci
tag

Az első verziót szeretném, tehát hogy kábelen ossza tovább a netet. A T router egyébként ZTE. Tehát akkor másik fw-t kell tennem rá, ennek utánanézek. Ha a ZTE-re kliensként csatlakozok a dlink routerrel, akkor továbbra is tudok csatlakozni a wifi-re pl telefonnal?

(#26620) Gubek-Einste válasza adriano18 (#26618) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A legegyszerűbb és legjobb megoldás egy switch-et tenni a kihúzott kábel végére, az osztással ilyesmit megvalósítani bonyolultabb.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#26621) Gubek-Einste válasza Skalci (#26619) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Akkor nekem kliens módú használat kell amihez mindenféleképpen custom firmware kell raknod a D-Link router-re de sajnos csak az A1 és a B1 verziókra van ilyen firmware támogatás.
Természetesen továbbra is ugyan úgy tudod használni a ZTE wifi-jét mint eddig, a kliens módú müködés ugyan olyan mint ha pl egy telefonnal kapcsolódnál a wifi-re.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#26622) kezo0


kezo0
addikt

Sziasztok,
az szerintetek normális, ha a saját belső hálózatomon csak 7-8 MB/s sebességgel tudok másolni fájlokat egy asztali PC-ről egy Dune HD lejátszóra?
ASUS RT-AC68U a router (ez ugye gigabites), a Dune HD viszont csak 100 Mbps-es LAN-kapcsolatra képes, tehát elvileg ez utóbbi eszköz a szűk keresztmetszet. Mindkettő CAT5e kábellel lóg a routeren, a Dune egy gigabites switch-en keresztül (amin még más "okoseszközök" is - pl. tévé - lógnak, de azok szinte semmilyen forgalmat nem generálnak soha, kb. csak firmware-frissítéskor kapcsolódnak a netre).
Ennél azért gyorsabban kéne mennie, nem? Ha egy sima USB-s vinyót dugok kívülről a Dune-re, arról stabilan 17 MB/s sebességgel tudok a Dune-re írni, tehát még úgy is több mint kétszer gyorsabban, mint a hálózaton keresztül.

Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

(#26623) Gubek-Einste válasza kezo0 (#26622) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Egy 100 Mbps kapcsolaton kb 11-12 MB/s érhető el de ez kevesebb is lehet több tényező befolyása által.
Mivel ebben az esetben hálózati forgalomról van szó amit az eszközöknek le kell kezelniük, így könnyen lehet, hogy a Dune HD nem képes hálózatos módban a teljes sebesség kihasználására.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#26624) PETEE78 válasza PETEE78 (#26606) üzenetére


PETEE78
senior tag

Az előzményekben csatolt link alapján sikerült megszüntetni a problémát, ha valaki hasonló cipőben járna mint én...

You are being revived

(#26625) gPoint


gPoint
tag

Sziasztok!

Ftp szerver beállításában kérnék segítséget. Visszaolvastam a fórumban találtam is néhány számomra hasznos infót de még mindíg nem áll össze a kép. Kérem írja le valaki, hogy logikailag hogy rakjam össze a rendszert.

Adott egy DIR-600 router 192.168.0.1 és egy Dlink 320-as NAS 192.168.0.110 címen.
Dlink DDNS- aktív a következő beállításokkal:
Hostname xy.dlinkddns.com
IP in DNS 188.6.136.xxx
Last Modified xxx 2014
Browser IP Address 84.2.32.xxx

A célom az lenne, hogy mobilnetről TotalCMD-n keresztül el tudjam érni a nas könyvtárait.
LAN-on működik a TotalCMD LAN pluginjával de FTP pluginnal nem tudom összefésülni.

Kérdéseim a visszaolvásasok után:
Routerben ÉS nas-on is enabled legyen a DDNS? Megjegyzem működik mert az admin felületen sikeres szinkront ad.
Port forvardingot a 192.168.0.110-es nas-ra állítsam? 20-as és 21-es portra is? Itt jegyzem meg, hogy a legördűlő menűből 192.168.0.100-105-ig vannak felsorolva az ip-k a 110-es portot nem adja be de manuálisan beírva elmenthető a beállítás.
NAS admin felületen FTP hozzáférést lehet beálítani, ezt megtettem.
Virtual machine-t kell -e állítanom a 192.168.0.110-re?
A 192.168.0.100 asztali gépen lévő Totalcommanderben kell-e beáűllítanom FTP servert vagy ennek megfelel a NAS-felületen beállított?
NAS adminon végigtoltam egy Adding new network shares wizzardot ahol az FTP-t is kipipáltam.
Valamint a végére egy igazán beginner kérdés :) - telefonomon a total commanderbe ip helyett az xy.dlinkddns.com -ot kell beírnom. Én logikusan úgy gondolom, hogy igen mert ez alakítja a dinamikus ip-met.

Amint látszik nagy a zűrzavar de ha valaki leírná mi hogy működik szerintem be tudnám állítani.

Segítsetek pls!

(#26626) mobilizmo válasza gPoint (#26625) üzenetére


mobilizmo
addikt

Teljesen felesleges mindkét helyen beállítani a DDNS-t. Elvileg mindkét helyen működhet, de mivel a router az útválasztó, én ott állítanám be (pontosabban ott is állítottam be, bár más típusú készülékeim vannak, de a hálózati konfiguráció úgy néz ki, mint nálad).
A másodikat nem értem, nekem nem legördül, hanem kézzel beírom azt az ip-t amit meg akarok címezni. Ugye nem DHCP-vel osztod ki a címeket a routerben? Ha igen, írd át static DHCP-re, MAC Address alapján mindig ugyanazt az IP-t kapja az eszköz.
FTP-hez nem tudom miért kell virtual machine. Nálam be lehet állítani, hogy az FTP ne a szabványos 21-es porton legyen, hanem ahova én szeretném. Arra figyelj ha ez a lehetőség nálad is adott, akkor a port forwardnál arra a portra hivatkozz ami be van állítva.
Ha az asztali gépen beállítod az FTP szervert, az vajon hogy befolyásolja a NAS-od elérését FTP-n keresztül, amikor az asztali géped ki van kapcsolva? Természetesen nem kell, ha mégis csinálsz, akkor az asztali gépedet tudod elérni FTP-n, már ha be van kapcsolva és a port forward is be van állítva hozzá.
Igen csak ne felejtsd el a végére odaírni a PF-ban beállított portot is. Nálam nagyjából így néz ki: felhasználó.minidns.net:nnnn. Ez minden a saját hálózatodba lévő eszköz elérésére igaz. A DDNS szolgáltatás annak az eszköznek a címét adja vissza amire beállítottad (router), minden mögötte lévő eszközre egy porton keresztül tudsz hivatkozni, amit a port forwardban be kell állítanod.

[ Szerkesztve ]

Bonyolult problémákra mindig akad egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.

(#26627) krealon válasza gPoint (#26625) üzenetére


krealon
veterán

"Routerben ÉS nas-on is enabled legyen a DDNS?"

Mivel a DDNS arra valo, hogy egy nevhez egy IP-t (a rendszer internet feloli IP cimet) rendeljen, eleg, ha egy helyen fut, lehetoleg ott, ahol gyorsan kiderul, ha valtozik a WAN kapcsolat IP cime (ez tipikusan a router).

"Port forvardingot a 192.168.0.110-es nas-ra állítsam?"

Igen.

"20-as és 21-es portra is?"

A 20-as portra felesleges.
Az FTP osszesen 2 db csatornat (portszammal azonositott kapcsolatot) hasznal.

Az egyik a parancs csatorna, amit a kliens egy veletlenszeru (es nagyobb ont 1024-es szamu) portrol kezdemenyez a szerver 21-es portjara.
A masik az adatcsatorna,
- amit aktiv esetben a szerver kezdemenyez egy veletlenszeru magas portrol (nagyobb mint 1024) a kliens 20-as portjara,
- valamint a passziv esetben (PASV parancs) a kliens kezdemnyezi (PORT parancs) a szerver egy magas portjara.

Mint latszik ez egy eleg osszetett kommunkacios forma, igy szukseges a cimforditast vegzo router-ek reszerol tamogatas, amit az alap 21-es port hasznalata eseten biztositott is szokott lenni.

"Itt jegyzem meg, hogy a legördűlő menűből 192.168.0.100-105-ig vannak felsorolva az ip-k a 110-es portot nem adja be de manuálisan beírva elmenthető a beállítás."

Az ilyen menukben a router DHCP szervere altal kiosztott IP cimek szoktak szerepelni, igy ha manualis IP bealitas van a NAS-on, nem csoda, ha nem listazza.

"Virtual machine-t kell -e állítanom a 192.168.0.110-re?"

Virtualis geprol eddig szo sem esett... Mi ez?

"A 192.168.0.100 asztali gépen lévő Totalcommanderben kell-e beáűllítanom FTP servert vagy ennek megfelel a NAS-felületen beállított?"

A TotalCommanderben FTP kapcsolatot allitasz be, a szerver program a NAS-on fut.

"Valamint a végére egy igazán beginner kérdés :) - telefonomon a total commanderbe ip helyett az xy.dlinkddns.com -ot kell beírnom. Én logikusan úgy gondolom, hogy igen mert ez alakítja a dinamikus ip-met."

Jol gondolod.
Valoszinuleg a DDNS nevvel letrehozott kapcsolat csak kulso halorol fog mukodni, mert az otthoni routerkben nem szokas implementalni a NAT loopback-et, igy ha az otthoni WiFi-re csatlakozol, akkor annak uj kapcsolatot kell beallitani a NAS helyi IP cimevel vagy a NAS nevevel.

(#26628) bzoly válasza bzoly (#26528) üzenetére


bzoly
aktív tag

Sajnos nem megy. B router nem engedi, hogy az ip címe ugyabban a hálózatban legyen mint A routeré.

Hogy állítsam akkor be a hálózatot, hogy B router alatt lévő kamerát kívülről is lássam? :W

(#26629) Zoli133 válasza Zoli133 (#26597) üzenetére


Zoli133
őstag

Nos a vége az lett, hogy került a falba mégegy lyuk, hogy ne az áram melett menjen a kábel. (menjünk biztosra).
Annyit még, hogy azt jól sejtem, hogy két UTP kábel, hoszabb távon ha egymás melett fut az nem okoz semmilyen gondot? (3-4m)

[ Szerkesztve ]

"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."

(#26630) Jim74


Jim74
nagyúr

Sziasztok!

Az alábbi - számomra már nagyon idegesítő és lassan az őrületbe kergető - hibajelenségre szeretnék megoldást találni.
Adott egy router, amire a következő eszközök csatlakoznak kábelesen:
- PC Win7-tel
- switch , majd a switchbe bekötve:
- NAS
- médialejátszó

A NAS-omat most cseréltem le, ezért pár napig úgy használtuk a médialejátszót, hogy a PC-n volt egy megosztott mappa, amiből tudta olvasni a médiafile-okat. Miután beüzemeltem az új NAS-t a PC-n lévő megosztást a könyvtárral együtt töröltem.
Amióta ezt megtettem, azóta a médialejátszó csak akkor látja NAS-t (WORKGROUP), ha a PC is be van kapcsolva. Ha nincs a PC bekapcsolva, akkor a médialejátszó nem látja a helyi hálózatot, ezáltal a NAS-t sem. Ahogy visszakapcsolom a PC-t és feláll a Win7, rögtön látja médialejátszó a hálózatot és a NAS-t. (mondjuk erre is elment fél napom mire rájöttem, hogy ez okozza a hibajelenséget).

Olyan, mintha a Win7 kiütné a router által létrehozott hálózatot :F

Mit kellene, hol és hogyan átállítanom, hogy végre megszűnjön ez a hiba?

Előre is köszönöm a segítséget :R

(#26631) gPoint válasza krealon (#26627) üzenetére


gPoint
tag

Hű köszi! mobilizmo neked is! ez sokat segített! Este megpróbálom összehozni.

(#26632) Skalci válasza Gubek-Einste (#26621) üzenetére


Skalci
tag

A1 verziójú a router. Addig eljutottam, hogy frissítsem a dlink gyári fw-jét, de a ddwrt-nél megakadtam.Ezek közül a fájlok közül melyiket kellene feltöltenem elsőként? A dlink webes felületén megpróbáltam feltölteni a "webflash image" nevű fájlt, de sikertelen üzenettel záródik.

szerk.: rossz a link, a keresőbe rá kell keresni a dir300 A1-es routerre

[ Szerkesztve ]

(#26633) mobilizmo válasza Jim74 (#26630) üzenetére


mobilizmo
addikt

Rejtélyes. Nem tudod a NAS-t ideiglenesen közvetlenül a routerbe dugni? Nem tudok másra tippelni csak arra, hogy a switch mögötti dolgokkal van gond.

Bonyolult problémákra mindig akad egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.

(#26634) mobilizmo


mobilizmo
addikt

Sziasztok!

Nagyon úgy néz ki, hogy nem sokára költözni fogunk és a meglévő hálózatomat jelentősen át kell alakítani. A kiszemelt új lakás 2 szintes, vasbeton födémmel, tehát a jelenlegi RT-N16 mellé kell vennem egy repeatert is, RT-N12 D1-re gondoltam. Több dolgot egyelőre nem tudok elképzelni és ezért kérem a segítségeteket. Van egy NAS-om és egy médialejátszóm is. A NAS a felső szinten lenne a PC-vel és az RT-N16-al meg a szolgáltatói kütyükkel kábellel összekötve a médialejátszó viszont lent a nappaliban a tévé mellett nyilván. Mivel ez utóbbit mindenféleképpen kábellel szeretném bekötni (Full HD anyagok miatt), logikus, hogy a két routert kötöm össze kábellel és akkor RT-N12 is ott van a médialejátszó mellett. Kérdéseim, megoldható-e (nyilván igen csak nem tudom hogy), hogy a két router mögötti eszközök lássák egymást és egy SSID legyen a hálózatban, hogy ne ugráljanak a vezeték nélküli eszközök egyikről a másikra ha elmozdulok vele fél métert. N12 hova kapja a kábelt WAN vagy Switch portba, ebben az esetben is repeater módba kell állítani vagy az csak a vezeték nélküli összekapcsolásra van, ha igen akkor mire, hogy kell beállítani?
Remélem érthető voltam.
Előre is köszi a válaszokat.

Bonyolult problémákra mindig akad egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.

(#26635) Gubek-Einste válasza mobilizmo (#26634) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Repeater csak a vezeték nélküli összekötésnél kell, kábelesnél nem kell.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#26636) mobilizmo válasza Gubek-Einste (#26635) üzenetére


mobilizmo
addikt

Kösz, de ettől még nem tudom a választ.

Bonyolult problémákra mindig akad egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.

(#26637) mobilizmo


mobilizmo
addikt

Még egy problémában kérnék segítséget, de ez sokkal konkrétabb.
Napokban észrevettem, hogy az asztali gépem bekapcsolás után kicsit lassabban kap Ip címet, weblapok is mintha lassabban töltődnének be. Még olyan is előfordult, hogy csak egy adapter letiltás majd engedélyezés után volt hajlandó magára találni. Routerben nézem mi a helyzet 100M-nak jelzi a kapcsolatot, hátul a csati mellett mindkét led narancssárga. Router, alaplapi hálókártya természetesen GB-es, kábel CAT5e. Persze próbáltam másik kábellel, a helyzet nem változott. Router reboot (már több mint 50 napja ment), Win driver frissítés, nem segített. Alaplap nem mai gyerek, de nem is olyan öreg, egy Asrock z68-PRO3M. Szerintetek kezd haldokolni?

Bonyolult problémákra mindig akad egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.

(#26638) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok. Leírom a problémámat hátha valaki tud segíteni.
Van egy szomszédom aki nem nagyon van "megáldva" pénzel. Először csak a vizemet kezdte el hordani, most már ott tartunk, hogy kb minden nap 10 szer becsenget, hogy adjam meg a wifi jelszót. :D

valahogy meg lehetne azt oldani, hogy ne lássa az én wifi hálózatom? vagyis csak bizonyos gépek lássák.

itt kezdődik a bibi. tp-link4300 -as routerem van aminek a jelét wds-el egy asus routerrel növelek. ez is jó lenne ha megmaradna és a második router is láthatatlan lenne.
erre van valahogy lehetőségem? :)
előre is köszönöm

u.i: azért írtam le a történetet, hogy figyeljetek oda mit adtok mert ha valakinek kicsit adsz a sajátodból, akkor az egész kell

(#26639) odipapa


odipapa
senior tag

Sziasztok!

Adott egy RT-AC56U router zsinóron csatlakozik egy desktophoz.
A router NAS-ként is üzemel, fájlmásoláshoz szükség van a gigabites kapcsolatra.
A desktop mellé időközben bekerül egy media player + idővel egy okostv is.
Az eszközök használnák az internetet + a NAS-on megosztott fájlokat.
Még egy szál vezetéket nem tudok a helyszínre húzni a routertől.
Kérdés:
Ha berakok egy gigabites switch-et az eszközök elé, akkor az úgy fog-e működni?
A sávszélesség hogyan fog eloszlani az eszközök között?
A routeren látom-e a csatlakozott eszközöket, attól függetlenül, hogy gyakorlatilag egy vezetéken kapcsolódnak?
Lesz-e sebességcsökkenés fájlmásoláskor?
Esetleg tudtok-e ajánlani konkrét típust.

(#26640) krealon válasza odipapa (#26639) üzenetére


krealon
veterán

"Ha berakok egy gigabites switch-et az eszközök elé, akkor az úgy fog-e működni?"

Persze. Arre valo a switch, hogy tobb vegpont tudjon a halozathoz csatlakozni.

"A sávszélesség hogyan fog eloszlani az eszközök között?"

A switch semmilyen szabalyozast sem vegez.

"A routeren látom-e a csatlakozott eszközöket, attól függetlenül, hogy gyakorlatilag egy vezetéken kapcsolódnak?"

Persze, hiszen tokmindegy, hogy milyen kapcsolaton keresztul kerulnek a halozatba, ha egyszer van IP cimuk az eszkozoknek, elerhetoek.

"Lesz-e sebességcsökkenés fájlmásoláskor?"

Mivel a gigabites kapcsolatot legfeljebb a PC-vel tudod teletolteni, igy nem szabad, hogy valtozas legyen. Az osszes tobbi felsorolt eszkoz biztosan nem tudja megtolteni a gigabites kapcsolatot.

"Esetleg tudtok-e ajánlani konkrét típust."

Neked egy egyszeru switch-re van szukseged (ami nem menedzselheto). Ezeknek a belseje gyakorlatilag megegyezik, maximum a design-t es a markenevet kell megfizetned.
En speciel regota elegedetten hasznalok tobb TL-SG1008D switch-et, ami mostanaban 6-7e Ft-ert elerheto.

(#26641) odipapa válasza krealon (#26640) üzenetére


odipapa
senior tag

Köszönöm válaszod!

(#26642) freeknight


freeknight
őstag

Sziasztok!
Barátnőmél most kötötték be a netet (Com.Unique nevű szolgáltó, abban a társasházban, ahol lakik, sajnos nincs más), és gondom akadt a belkin wifi router beállításával.
Tehát lényeg: a gépbe közvetlenül bedugom a kábelt, akkor minden azonnal pöccre működik, semmit nem kell beállítani. Így feltételeztem, hogy a routerbe dugva Dynamic IP lesz a tuti. Hát nem, így sajnos not connected az állapot.
Mi lehet a baj? Ehhez nagyon nem értek, én még csak T-s netet állítottam, nekem otthon és albiban is az van, de az sokkal egyszerűbb, csak PPPoE kapcsolatra állítom, és username password után netezek is. De itt semmi ilyesmi nincs, a szerződésen, vagy amellett sincs semmi lényegi info. Szolgáltató természetesen cseszik segíteni.
Mi lehet a baj?
Köszi a segítséget!

(#26643) krealon válasza freeknight (#26642) üzenetére


krealon
veterán

"Tehát lényeg: a gépbe közvetlenül bedugom a kábelt, akkor minden azonnal pöccre működik, semmit nem kell beállítani. Így feltételeztem, hogy a routerbe dugva Dynamic IP lesz a tuti. Hát nem, így sajnos not connected az állapot."

Klonozni kell a mukodo gep MAC Address-et a router WAN kapcsolataba.
WAN MAC Address, Clone MAC, Clone Address menuket kell keresni a router beallitasai kozott.

(#26644) freeknight válasza krealon (#26643) üzenetére


freeknight
őstag

Aha, akkor este ha ott leszek ezt ki is próbálom, köszi!

(#26645) freeknight válasza krealon (#26643) üzenetére


freeknight
őstag

Nos úgy látszik sajnos nem működik a mac klónozás :( .
Az asztali gép Ethernet adapterjének mac címét adtam meg, de a router így sem akar kapcsolódni. Elkezdett idegesíteni a dolog, úgyhogy kíváncsiságból rádugtam a lakótársnője laptopját is, és láss csodát, azzal is működik a net! Így kizárnám, hogy a szolgáltató oldalán rendeltek hozzá egy mac címet a kapcsolathoz, itt valami más lesz a baj.
Esetleg nem Dynamic IP-re kéne a kapcsolatot állítani? Vagy maga a router rossz? Egy lehasznált 5 éves belkinről van szó (de ugyanakkor 3 hete még működött otthon náluk kifogástalanul).

(#26646) krealon válasza freeknight (#26645) üzenetére


krealon
veterán

A gep milyen IP cimet kap, amikor kozvetlenul kapcsolodik a netre, es milyet amikor a router-re?

Ha mindketto 192.168.1.x, akkor a router LAN IP-jet at kell allitani peldaul 192.168.2.1-re.

De lehet, hogy a szolgaltato nem enged router-t hasznalni, es ezt a TTL vizsgalataval konnyen kiszurhatja / blokkolhatja.

(#26647) kecz


kecz
aktív tag

Sziasztok!

Újabban barátnőm gépe nem hajlandó csatakozni wifi hálózatokhoz. Azaz a hálózatokhoz csatlakozik, csak mindig kiírja, hogy korlátozott hálózat. Nyílvános (mekis, plázás, könyvtár, stb) és otthoni hálózaton is.
Úgy vettem észre, hogy a routerre tud csatlakozni, csak valahogy az internethez nem.
Valami ötlet?
Ugyanarra a routerre (amit ma szereltek be hozzájuk) a tesója gépe felcsatlakozik.
Barátnőmnek egy Lenovo Z580 laptopja van, valamilyen Broadcom wifi kártyával.
Wifi driver újratelepítése nem oldotta meg a problémát.

(#26648) PumpkinSeed válasza kecz (#26647) üzenetére


PumpkinSeed
addikt

Próbáld meg, hogy a system tray-ben a wifi-n jobb klikk és hibaelhárítás, az a tapasztalat, hogy megjavítja.

"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán

(#26649) Jim74 válasza kecz (#26647) üzenetére


Jim74
nagyúr

Szia!

Routerben állítsatok be a laptop MAC Addresse alapján fix IP címet. Feleségem laptopjával két hete szívtam ugyanezzel a hibajelenséggel. Amióta ezt a beállítást megcsináltam, azóta egyszer nem jelentkezett a hiba.

[ Szerkesztve ]

(#26650) Stehe


Stehe
aktív tag

Sziasztok!

A következőben kérném a segítségeteket: Többen használjuk a wifit (szomszédok is, a tudtunkkal), és vsz. a torrent használatukat nem korlátozzák és így még a legegyszerbűbb weboldalak is percek alatt jönnek be.
Az Asus honlapján a routerhez az alábbi infó van RT-N12 D1 esetén:

"Max. négy vezeték nélküli hálózati szint dinamikus sávszélesség-felügyelettel. Például nagy sávszélesség és teljes hozzáférés a vezetőknek, közepes beállítások az alkalmazottaknak, és alapszintű internet-hozzáférés a vendégek számára."

Ez alapján találtam ki, hogy csinálok 2 hálózatot: egyet magunknak, egyet pedig a többieknek, utóbbin kevesebb sávszélességgel, így ha maxon megy a torrentjük is, csak egy szeletet kapnak a teljes sávszélből. Ehhez kérnék segítséget, hogy vajon a LAN portokat is be lehet-e sorolni valamelyik hálózatba, hogy ha nem wifin kapcsolódik valaki, őt is be lehessen sorolni (akár MAC, akár LAN porthoz kötve) egy kisebb sávszélű hálózatba.

Ma estefelé esek neki a konfigurálásnak, ha elakadok majd jelentkeem! :) Amúgy van valami, amire érdemes figyelni? Ill. többi gépről jövő torrenthasználatot (akár WIFI-n, akár LAN porton csatlakozik), hogyan lehet legjobban visszafogni?

Köszi előre is!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.