Hirdetés
-
LOGOUT.hu
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Callisto
őstag
Én nagyon jól tudom mondtam már párszor. De sehol sem mérnek és számolnak időt. A kompenzáció során sehol sem szerepel a képletben és a mérésekben az idő.
Amit váltig állítottál, hogy az időt mérik és úgy kompenzálnak. Nem. Egyáltalán nem mérnek időt.[ Szerkesztve ]
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee
-
krx21
nagyúr
válasz Callisto #42200 üzenetére
"The method comprises determining the capacitance of the pixel, correlating the determined capacitance of the pixel to a current correction factor for the pixel, compensating a pixel drive current according to the current correction factor, and driving the pixel with the compensated current."
Ha nagyon profi vagy műszaki angolból. Majd kijavítasz..
#42201: Csak a futtatás időzítéséhez, ez már nekem is világos...[ Szerkesztve ]
-
dannyl
addikt
Amúgy tök érdekes lenne olvasni a kis vitátokat, ha nem csapna át személyeskedésbe. Nagyon hasznos szakmai vita lehetne, nem egy veszekedéssel meg személyeskedéssel átszőtt adok-kapok. Kicsit vegyetek vissza, és akár egy közös nevező is lehet a vége. Mert amiről beszéltek, tényleg hasznos, és érdekes.
-
Callisto
őstag
Már javítottalak azelőtt, hogy beidézted volna.
Sehol sem szerepel, hogy az időt mérnék vagy figyelembe vennék. Nem is lehetne.
Rengeteg tényezőtől függ, hogyan öregszik. Ez az egyik oka. Másik, hogy annyi adatot tárolni és folyamatosan működés közben figyelni mindent impossible mission.[ Szerkesztve ]
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee
-
daneel_hu
addikt
Valószínűleg nem lehet teljesen pontos.
Van egy referenciaérték, van a mért érték és kell lennie egy öregedési paraméternek is. Viszont ha nem teljesen pont úgy öregszik a cucc, akkor kampó.Kérdés, hogy 1%-os degradációt vajon miért nem kompenzál a rutin?
Az még szabad szemmel is nehezen látható. -
-
Callisto
őstag
válasz daneel_hu #42210 üzenetére
Ez mérési pontatlanságból eredhet szerintem. Nagyon kis értékeket mérnek. 0,xx mA. Egyik műszaki fórumon van olyan szerelő, aki saját maga is méregette a pixeleket és nyomon követte, hogy változik az áramerősség és feszültség stb.
[ Szerkesztve ]
-
Callisto
őstag
Én ilyenekről nem találtam infót, hogy pl. hőmérséklet mennyire befolyásolja a mérést. De nem eszembe se jutott, hogy őszinte legyek. A működése érdekelt. Biztos van hatása, de gondolom elenyésző. Ugyanakkor ha arra gondolsz, hogy van egy üzemi hőmérséklete, akkor azon vagy ahhoz közeli hőmérsékletnél illene a kompenzációt végrehajtani.
-
Strezi
őstag
válasz Callisto #42213 üzenetére
Szinte minden dióda feszültség / áram karakterisztikája jelentősen hőmérséklet függő.
krx21: Szerintem igen fontos, hogy kompenzáció előtt viszonylag homogén legyen a panel hőmérséklete. Ha több óra mondjuk YT gombos, vagy logós vagy HUD-os használat után egyből megy a kikapcs (majd a kompi), akkor az szerintem időzített bomba...
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
krx21
nagyúr
válasz Strezi #42214 üzenetére
Pont ez a gondolat fogalmazódott meg bennem. De milyen érdekes a kompenzáció mindig a használat végén az éppen aktuális üzemi hőmérsékleten történik. Ha van ideglenes IR, ami a hőmérséklet miatt van már tudjuk, akkor ez miatt lehet félre kalibrálás is elméletileg…
Lehet hogy a régi közismert téglalap probléma is ebből fakad?[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Egy dologra azért még kiváncsi vagyok, de tényleg nem kötekedésből:
“Egyik műszaki fórumon van olyan szerelő, aki saját maga is méregette a pixeleket és nyomon követte, hogy változik az áramerősség és feszültség stb.“
Ezt hogy tudta megtenni?[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz Callisto #42213 üzenetére
A ~2000 órás JB folyamatból elvileg ~60 perc a "kihűlés" (szerintem mindenféle értelemben, nem csak hőmérséklet, de bármi elektromos kisülés), de az is a szokásos néhány perces méréssel kezdődik (a megszokott módon "azonnal", bár lehet, hogy 1-2 perc abból is "kihűlés").
(#42215) krx21 - A "téglalap hiba" a nulladik mérésben van, a gyárban rögzített eredeti állapot lett hibásan felmérve, és azt a hibát igyekezett reprodukálni a ~2000 órás JB folyamat eredménye (tehát végül is ügyes volt, mert előjött a téglalap, avagy ugyan így el kellett volna tűnnie egy beégett téglalapnak, ha lett volna olyan és helyes lett volna a gyári referencia).
A fenti két dologból jön az is, hogy ha a nulladik mérési referencia körülbelül valami normál szobahőmérséklet környékén lett rögzítve, akkor a későbbi mérést is jobb lehet ennyivel végezni. De lehet, hogy van pár hőmérő is valahol, és ebből plusz korrekció a mérésre.
De nekünk szerintem az a legfontosabb, hogy pár hiedelemmel ellentétben, se a ~4 órás, se a ~2000 órás nem okoz fizikai elváltozásokat, csak mérés történik.
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Callisto
őstag
Volt OLED-em. Amikor TV-t cseréltem akkor egy LG 65C8 és egy Samsung 65Q9FN-t vetettem össze itthon majd 2 hétig. A QLED maradt végül. Talán maradt volna az OLED, de az én felhasználói szokásaim miatt max. 1,5 évet bírt volna. Max... De szerintem 1 évet se.
A különbség pedig nem volt olyan óriási, mint ahogy beállítják sokan. Sötétben sötét jeleneteknél igen, de egyébként nem. És amíg pl. OLED-en a sötét jelenetek jobbak, addig QLED-en a normális vagy világosak. Pl. OLED-ne hiányoztak a világos színek a QLED-hez képest. Játékokban olyan szép fényes színeket látni az effektekben, amit OLED-en nem láttam.
De erről sokat lehetne beszélni. Ha nem égne be, akkor azért az OLED-nek adtam volna esélyt, mert azért az a kontraszt nagyon durva pl. amikor egy állat bundája sötét és világos szőrszálakból áll. Ugyanakkor a magasabb fényerő és az ABL hiánya is elég sokat tud nyomni a mérlegen a Q9FN mellett HDR-nél.
Kinek mi az igénye és használati körülményei úgy választ. Van előnye és hátránya mindegyiknek.
Fentieket mérlegelve úgy döntöttem, hogy azt a minőséget, amit a Q9FN ad, el tudom "viselni" amíg jön egy jobb OLED technológia vagy egy annál jobb másfajta technológia.[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
Úgy értettem az, ha elindítod a menüben a "pixel refresh"-t, az alatt az ~1 óra alatt nem fog öregedni a kijelző (sokan teorizáltak már olyat, hogy azért tart sokáig és azért nem javasolják rendszeresen futtatni, mert aktívan gyilkolja le a jobb alpixeleket a legrosszabbak szintjére - anélkül, hogy zabálná az áramot és fűtene, mint az állat, de ebbe nem gondoltak bele..).
Amit itt írnak, az az, hogy ha teljes mértékben visszaállítják az eredeti fényerőt, az gyorsítja az öregedést, mert az egyre nagyobb és nagyobb feszültség gyorsabban degradál az idő folyamán, mint a konstans (így idővel még többet kell rátekerni pluszban amiatt, hogy korábban már rátekertél, ahelyett, hogy konstans hagytad volna végig), ezért csak az eredeti, monton csökkenő görbét célozzák meg (tehát a teljes képernyő átlag fényerejét hagyják idővel csökkenni, de az átlagtól erősebben terhelt foltokat felhozzák ennek az átlagnak a szintjére). Ez érdekes, mert az eddigi tesztek szerint a homogénen öregedett kijelzők sem vesztettek számottevően a fényerejükből (ezek akkor vagy nagyon keveset degradálódtak a teljes képernyő szintjén átlagosan, vagy mégis kompenzálva volt valameddig felfelé minden pixel).
Szóval a JB futtatása legfeljebb akkor okoz gyorsabb hosszútávú öregedést, ha a rövidebb RS-Off az eredeti csökkenő görbéhez korrigál, a JB pedig próbálja a fiatal kezdeti állapothoz felrántani. Ilyet nem látok leírva (ez inkább arról beszél, hogy mit csinálnak a TV-k, akár maguktól, akár ha kézzel indítod a refresh-t, és mit nem csinálnak soha). De abból is csak akkor lesz gond, ha belátható időn belül elfogy a tartalék (amíg ér még valamit a TV, akár beégett, akár nem).
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
belan
addikt
válasz Callisto #42221 üzenetére
A 65Q9FN valaha készült legjobb Qled! Valahol meg is értem a álláspontod világos részeknél meg van a Qled előnye sötétben meg a oled a nyerő! Viszont ha PC-n vagy nagyon sokat menne nálam is a tv biztos Qled vennék én is. Mondjuk van időszak amikor többet megy nálam a oled de volt amikor egy héten 2x ha be kapcsoltam.
[ Szerkesztve ]
LG OLED C4 Playstation 5 slim Best games Last of us. Metal Gear Solid 1,2,3,4. ELDEN RING
-
krx21
nagyúr
válasz Callisto #42221 üzenetére
Akkor tudod miről maradsz le... Olyan sok statikus tartalmat használsz?
Én akkor gondolkoztam volna el QLED-ben ha kifejezetten világos környezetben használnám.
Hát igen, sajnos az Oled-re vigyázni kell. Én már nem tudnék vissza térni, ez a 3. Oled-em a B6 óta. De bevallom azért zavar, hogy kényes jószág. Viszont este egy film az szinte ünnepnap.[ Szerkesztve ]
-
belan
addikt
Engem is zavar kényes jószág sajnos ez van. Talán Micro led leváltja a oledet igaz horror áron lesz majd. De ha van egy nagyon jó Qled tv-d este is lehet rajta jobb képet csinálni led világítással vagy egy kis éjjeli lámpával.
[ Szerkesztve ]
LG OLED C4 Playstation 5 slim Best games Last of us. Metal Gear Solid 1,2,3,4. ELDEN RING
-
Tulku
veterán
-
Pro Koryak
addikt
Mennyi Samu promóter lett itt hirtelen...
-
salapp
addikt
válasz Pro Koryak #42228 üzenetére
Home officeban nyomják, főnök ellenőrizheti bármikor, hogy hol mennyi qledes morzsát szór, mantrát rebeg.
Na jó, csak viccelek(?)
Amúgy meg, ha már nem oled, akkor inkább Sony csúcs triluminos (qled a kultúrnevén), mint akár öt forinttal is támogatni a S(z)a(r)msung marketingfogásait.Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
daneel_hu
addikt
"Az igazság az, hogy én már Media Mark körülmények között is elég nagy különbséget látok minden tekintetben az OLED javára... Ennek ellenére ha nagyon világosban szoktam volna TV-t használni QLED-et választottam volna..."
Szerintem is van különbség, még neonfényes bemutatótermekben is az oled javára.
Viszont azt el kellett bármikor ismernem, hogy MM-be belépve kétféle készülék volt tévének nevezhető: az oled és a qled.
Minden más sajnos...
Azóta persze lehet történt változás. -
salapp
addikt
válasz Strezi #42230 üzenetére
Én úgy látom, hogy a Samsung a Q90-en kívül hulladékot gyárt, a Sony meg az aktuális 9X-es széria alatt gyárt hulladékot, csak emellett a Samsung marketingje és okádék letaroló viselkedése háztartási gép és műszaki cikk kategóriában azonos. Ja, és a Panára is mérges vagyok, hogy nem hagyta meg gyártásban az 50GT60-at és a 65VT60-at, ami sok mostani oledesnek jelentene alternatívát. Ehelyett beleugrottak a semmibe és LG-panelekre kényszerülnek. 4K meg tököm HDR, peff. Szar az egész úgy, ahogy van. UFF.
Jorgi Kormi: Sajnos sok lcd-ről érkezett oledes nem hagyja magát hozzászokni a visszafogott fényerőhöz, plazmásoknak könnyebb, mert eleve nem voltak retinaégetők.
[ Szerkesztve ]
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
Jorgi Kormi
senior tag
Én egyszer már leírtam , hogy amikor a nejemmel megnéztük az oled (c9 ) és Qled tévéket (q85, 90,) a feleségem is ( nem befolyásoltam)egyértelműen az oled mellett tette le a voksát ( pedig szemüveges is és nem egy technokrata ) , igaz mindkettőn gyári demó ment. Egyébként a tesztek szerint a q9fn vagy q9fam gyengébb , mint a q90 és a q85.( Egy outlet helyről most tudnék szerezni 65-ös méretben q85-t 400"ropiért" vagy q9fam-t 390-ért ) Nálam egyenlőre még mindig az oled a vásárlási célpont , pedig mi is szoktunk nappali világosságban tévét nézni és sima tévécsatornákat is (logókkal) , de a jelenlegi IPS LCD paneles tévét is nagyon visszafogott , szembarát beállításokkal nézzük ( kb 120nit fényerősség mellett) és nappal is tökéletes .( A tükröződés meg mindegyik tévén jelen van.
De a lényeg az esti filmezés , mint mindenkinél általában.Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".
-
Callisto
őstag
Rengeteg statikus tartalmat használok. Konkrétan monitor a TV.
Amikor itt volt az OLED próbáltam visszaszokni monitorra, hogy pl. majd Diablo, League of Legends és hasonló statikus elemeket tartalmazó játékok és a windows is azon menjen.
Nem sikerült. Nehéz visszaszokni 65 coll után egy kis "szarosra" és még a helyet is csak foglalta az asztalon elállva valamelyik hangszóróból jövő hang útját is.[ Szerkesztve ]
-
Palapo
aktív tag
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítségét, véleményét!
Végül tegnap este az 55C9-et rendeltem meg. A jelenlegi 42 collos tv-hez képest,ami egy panasonic neoplasma, biztosan jobb lesz.
Remélem nem fogom megbánni az OLED tv-re váltást! Bár már lassan 3 éve olvasgatok mindenfelé, többek közt itt is. Anno 55B7-et akartam, abból lett az idő múlásával most 55c9.
Kíváncsi vagyok majd a tv hangrendszerére. Bár filmet továbbra is Dune médialejátszó, Onkyo erősítő és Polkaudio 5.1 hangfal rendszer kombóval fogom nézni/hallgatni, csak most már a tv is jó lesz!Ha kell egy kis izgalom,játék,sport,stratégia akkor ezt ki kell próbálnod: http://www.powerplaymanager.com/r735324
-
Grande Ale
őstag
Sziasztok!
Ha elindítok a C8 tévén egy dolby atmos hangsávú filmet, azt kellene jelezze a tévé? Dolby audiot ír, és atmost nem.
-
Syz
senior tag
Nálam most szinte csak PC-re kötve megy a C9. Az asztalról letakarítottam az ikonokat egy ObjectDock nevű progiba,csak akkor bukkan fel ha akarom. A háttérkép nem csicsás, a játékokon belül pedig a Hud-ot vagy részlegesen kikapcsolom vagy áttetszővé teszem.Ha esetleg pár percnél továbbra kell elmennem a tv-től akkor mindig kikapcsolom. Ettől többet nem vagyok hajlandó megtenni egy tv kedvéért.Ha csak böngészek akkor leveszem az Oled fényt 30-ra,ha egy nem HDR játékkal játszom akkor meg felveszem 80-ra,a HDR-est meg hagyom 100-on.Ami feltűnt, hogy hiába van kikapcsolva minden energiatakarékos mód, ha pár percig mégis ugyanaz a tartalom van a képen akkor a tv csökkenti a fényerőt, utána ha hozzáérek az egérhez akkor vissza kivilágosodik.
"Egy nap 24 órából áll..egy tálcában 24 db sör van..Ez nem lehet véletlen!
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz salapp #42233 üzenetére
Nekem a lányom is ( aki szintén szemüveges , mint a nejem ) , már ő is úgy megszokta ezt a beállítást ( amit itt egy prohardveres cikkben találtam egy tesztben) , hogy amikor egyszer a kezdeti" rohadt fényes " általam kreált képet vissza állítottam , lecseszett egyből ,hogy bántja a szemét. ( Na ennyit a megszokásról.)
Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".
-
paavoo
aktív tag
Sziasztok,
le tudna valaki merni nekem hogy a fali tartonak furt lyukaktol hany centire van az 55C9 teteje, illetve hany centi van a faltol a csatlakozoknal (hdmi, usb)?
Koszi![ Szerkesztve ]
-
chros
őstag
válasz janos666 #42222 üzenetére
Mas info forrasom nekem sincs, csak ez a cikk/fejezet (amit @Callisto is linkelt). (Egyebkent erdemes atporgetni a 3-as pontot is, hogy miert es hogyan valtozott a pixel szerkezet 2013-2016 kozott.)
Es valoban, nem ter ki arra, mi a kulonbseg a 4 es 2000 oras kompenzalas kozott.> Amit itt írnak, az az, hogy ha teljes mértékben visszaállítják az eredeti fényerőt, az gyorsítja az öregedést, mert az egyre nagyobb és nagyobb feszültség gyorsabban degradál az idő folyamán ... ezért csak az eredeti, monton csökkenő görbét célozzák meg (tehát a teljes képernyő átlag fényerejét hagyják idővel csökkenni
Igy van (4.4 pont):
"We sense voltage for the same predetermined current to estimate OLED degradation at each subpixel and use a lookup table to translate OLED voltage shift to luminance compensation value. ... Luminance difference can be minimized between high-stress and low-stress subpixels through the OLED degradation compensation. We sense OLED degradation with a predetermined interval because OLED degrades much slower than TFT. We do not compensate OLED luminance completely to maintain initial luminance, because OLED compensation rather accelerates degradation. Instead, we match OLED luminance to target degradation curve."Azaz van egy elkelpzelt degradacios "gorbe" (LUT), amihez viszonyitanak, s ennek alapjan allitjak be a vezerlo feszt minden sub-pixelhez (!), s nem is akarjak visszaallitani az eredeti fenyerot.
Az erdekes, hogy minimalizalni probaljak csak a nagyon es kevesbe "kopott" sub-pixel-ek kozti kulonbseget a fenti modszerrel.
S, amit @daneel_hu kerdezett: igy, ha mar nagy a kulonbseg a sub-pixelek kozott, akkor a fenti kompenzacio mar nem mukodik! (tureshataron kivul van).Valszeg a nagy (1 oras) kompenzacio nagyobb merteku valtozast enged meg, mint a 4 oras:
azaz nagy feszt kepes beallitani adott sub-pixelnek, igy tobb aramot kap, s "gyorsabban" degradalodik. De ez is hatarok kozt van tartva.S igy mar ertelmet nyert az is, hogy a nagy 2000 ora beallitas csak minimum ertek (mint nalam is): ha meg nem ertek el a "szukseges" degradaciot a pixelek (pl alacsony oled fenynek koszonhetoen), akkor nem fut le a nagy kompenzacio pont 2000 oranal, hanem csak kesobb.
[ Szerkesztve ]
-
chros
őstag
> Valszeg a nagy (1 oras) kompenzacio nagyobb merteku valtozast enged meg, mint a 4 oras:
azaz nagy feszt kepes beallitani adott sub-pixelnek, igy tobb aramot kap, s "gyorsabban" degradalodik. De ez is hatarok kozt van tartva.Es igy @alaves okfejtese is helytallo a suru nagy kompenzacioval (csak akkor, ha 12+ orat megy egyfolytaban nagy fenyeron a TV), de ez "gyorsabb" oregedessel is jar.
-
Palapo
aktív tag
Köszi!
Igen,itt az ár/értek arányt néztem és azt,hogy kb.230 ezerrel olcsóbb.
Úton van a harmadik pici,így elkél majd oda is a lóvé. Meg hát minden ami vele jár...Esetleg valaki tudna méreteket adni az 55C9 hátlapján lévő menetes lyukak elhelyezkedéséről? Van fent nekem karos konzolom,ami fogja a 106cm-es Panát. Nem tudom,hogy jó lesz-e erre a tv-re is?
Ha kell egy kis izgalom,játék,sport,stratégia akkor ezt ki kell próbálnod: http://www.powerplaymanager.com/r735324
-
GalaHU
őstag
Flame nélkül, de ezt azért gondoljuk át mégegyszer...
Egyrészt mire idér, addigra romlik annyit a forint hogy 200k felett lesz, nem beszélve a launch-ot követő kereskedői harácsról. Másrészt valóban nagyobb teljesítménye lesz mint a vele megegyező árú PC-jé, de nem 5x-ös a különbség.Írom ezt úgy, hogy én is nagyon várom az új konzolgent!
Az empátia kifogyott, szimpátia nem is volt!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest