Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#42101) whatnot válasza Partz (#42086) üzenetére


whatnot
őstag

Kérdés, tartalom is lesz-e hozzá.
Játékra pl. nem lesz annyira jó ötlet a 8K. Natívban nem lesz hardware, ami kiszolgálja, az interpoláció meg nem az igazi.

(#42102) janos666 válasza krx21 (#41997) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Én előbb lehúznám OFF-ra a 'max fény'-t, és csak utána csökkenteném (opcionálisan) az OLED Fény-t. Ilyenkor kvázi visszakapcsolod a kijelzőt SDR fényerő módba, ami a W alpixelt illeti. Na meg persze dinamikus izék Ki...
Az ilyen összevetés pedig nagyon függ a tartalomtól is. Olyan jeleneteket nézz, ahol a HDR kiadás sem megy 100 nit fölé. Ne a kis világos foltokat hasonlítsd össze, amik az SDR anyagon le vannak vágva, a HDR-en pedig kiragyognak, hanem a kép többi részét (amit úgy egyszerű, ha olyat választasz, ahol épp nincs is jelen vakító folt).

(#42017) alaves - Szerintem teljesen mindegy, hogy milyen sűrűn futtatod le. A 4 és 2000 óra szerintem arra vonatkozik, hogy korábban (sűrűbben) nincs értelme, de abból nem lesz fizikailag semmi baj, ha később fut le (csak annyi, hogy ha már kéne számottevő kompenzáció, azt nem kapod meg, míg le nem fut végre, de ez azt is jelenti, hogy amíg nem látsz hibát, addig ráérsz vele).
A hosszabbik JB futása utáni hiba kétféle lehet:
- nem volt elég tartalék
- tökéletlen maga a JB mérés/kompenzálás (lásd "téglalap hiba", csak másképp)
Mindkét esetben mindegy, hogy a legutolsó sikeres futtatás előtt hányszor, vagy hányszor nem futott le (szerintem), mivel ez mindig csak mérés, nem okoz fizikai változást, a gyári tartalék pedig valami fix dolog, pl. 1000 nit lenne a csúcs és 700-ra lövik (ez csak vaktában írt példa). Itt ugyan akkora fogysz ki a 300 nit extrából, ha naponta kétszer, vagy csak 2000 óránként fut le.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#42103) krx21 válasza janos666 (#42102) üzenetére


krx21
nagyúr

“lehúznám OFF-ra a 'max fény'-t, és csak utána csökkenteném (opcionálisan) az OLED Fény-t. Ilyenkor kvázi visszakapcsolod a kijelzőt SDR fényerő módba, ami a W alpixelt illeti.“
Te ezt amúgy milyen beállítások használod? Én közepesen, amúgy minden más KI...

(#42104) krx21 válasza belan (#42100) üzenetére


krx21
nagyúr

Már a 4K adta részletek, (melyek csak is állóképek esetén jönnek ki igazán), megtekintéséhez is minden esetben közelebb kell ülni mint az kényelmes lenne a szemnek. Tehát én azt mondom a 4K is elég, a 8K pedig leginkább marketing előnnyel jár mint gyakorlatival...
Egy felhasználási területet tudok elképzelni, nagyfelbontású fotók nézegetése nagyon közelről... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#42105) belan válasza krx21 (#42104) üzenetére


belan
addikt

:R :C :DDD

[ Szerkesztve ]

Playstation 5 slim & SS Nova 7 & LG OLED65C9.Best games Last of us. Metal Gear Solid 1,2,3,4. ELDEN RING

(#42106) so_ha válasza junior19 (#42092) üzenetére


so_ha
senior tag

"Az a fali tartó tényleg nagyon ki van találva."
Az igazi finomság, hogy egy mágnest is tettek bele, hogy behúzza a konzolt, és így teljesen a falhoz tud simulni a tv, illetve könnyen "kinyitható", és szerelhető/csatlakoztatható más a kimenetekhez. Az is tetszett, ha nem sikerült tökéletesen vízszintre rögzíteni a konzolt, akkor a tv-t még utólag tudod bizonyos határon belül igazítani.

"De szerintem a tápkábel nincs forrasztva, csatlakozóval van ellátva, amit a burkolat eltávolítása után lehet oldani"
Legyen igazad, én örülnék neki ... a barkácsolás helyett.

(#42107) Jorgi Kormi válasza Strezi (#42096) üzenetére


Jorgi Kormi
senior tag

Viszont "Nyóckeres" film az van , bár élőben az igazi (5D-ben). Jobb mint egy John Wick vagy mint egy Mad Max .

Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".

(#42108) janos666 válasza krx21 (#42103) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Gyári alapértéken (legalább is Színház és rokon módokra értve): a <2019 modelleken a mostani Ki volt a fix SDR, a Magas a fix HDR, a köztes lépcsők és maga a felhasználói menüs kapcsoló az újdonság.
Bár várj... lehet, hogy mégsem jobb ezt állítgatni. Nem mértem ki, hogy pontosan mi történik. Lehet, hogy a tone curve (~gamma) rosszabb lesz így. Elfelejtettem, hogy HDR módban vad a kalibrálatlan tone curve, sokat dolgozik rajta a gyári 1DLUT, de mikor átkapcsolod ezt kvázi-SDR-ba, akkor is a HDR képmód gyári 1DLUT korrekciója marad rajta, és sohasem mértem ki, hogy ilyenkor merre mászik a tone-curve a panel szintjén (de most jobban átgondolt tippre Ki állásban SDR-osra).
Végül is akárhova rakod ezt azt a kapcsolót az alapértelmezésről, valami eltorzul (színhelyesség szaturáció szempontból és/vagy a tone curve), plusz ha HDR-ben az OLED Fény-t piszkálod, akkor szintén (itt csak a tone curve, de valószínűleg ettől lágyabban, mint a Ki/Magas kapcsolótól). De majdnem minden ilyet lehet korrigálni CalMAN-el (kivéve a HDR panelmódban a "túllógó" W okozta színtorzulást). Anélkül viszont nem piszkálnám őket (tehát csak az SDR OLED Fény-t állítanám, a többi marad alap).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#42109) Syz


Syz
senior tag

A Windowson belül érdemes bekapcsolni a Gépházban a HDR-t vagy csak akkor ha HDR játékkal akarok játszani? Most nincs bekapcsolva, de ha elindítok egy játékot ami tudja a HDR-t akkor már pattintja is be a tv magának, anélkül hogy ezt kérném tőle :D

"Egy nap 24 órából áll..egy rekeszben 24 db sör van..Ez nem lehet véletlen!

(#42110) alaves válasza janos666 (#42102) üzenetére


alaves
addikt

Köszönöm! Leírásod alapján tehát ártani nem árt, ha előbb futtatjuk. Amúgy sötét folt ez is mint a Philips gamma értékek, csak találgatunk (neten sem találni sehol konkrétat). Azért én futtatom hetente hátha használ, mert nem lenne jó, hogy a kijelző bal felső sarkában egy nickjr, jobb felső sarkában egy nickelodeon, jobb alsó sarkában pedig egy nicktoons logó helyét látnám kifakulva.

Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]

(#42111) Joshi válasza alaves (#42110) üzenetére


Joshi
titán

Sony egyértelműen azt írja, hogy a kézi pixel frissítést csak évente egyszer ajánlatos végrehajtani. Persze lehet hogy LG teljesen másként működik mint Sony, de miért működne másként hiszen mindegyikben LG panel van.

(#42112) GuruZone


GuruZone
őstag

Szevasztok Jóarcok, nem gondoltam volna, hogy valaha ebben a témában kell hozzászólnom, de megérkezett egy függőleges csík a képernyőre. Csak sötét tartalomnál látszik.

55C9, kerek két hónapot bírt :DD

OLED esetén ez miféle pixelhiba? Helyszíni javítás (panelcsere) igényelhető?

Üdv

Kép: Tron Legacy

[ Szerkesztve ]

Xiaomi 12 • PlayStation 5 Digital • LG OLED55C21

(#42121) chros válasza alaves (#42110) üzenetére


chros
őstag

Oszinten szolva, en veled ertek egyet, s nem Janossal ebben, de biztosat en sem tudok.
Pl a szerint amit Janos mond, a 4 orasnak sincs semmi ertelme, miert nincs pl 100 orara beallitva? :)
Szerintem is kell a suru kompenzacio, termeszetesen hasznalati szokasoktol fuggoen, ahogy irtad is.
Az enyemen (B8) a nagy meg mindig nem futott le (2310 oranal jar) :)

(#42122) alaves válasza chros (#42121) üzenetére


alaves
addikt

A 2018-as modelleknél nem 2000 üzemóránál van az automatikus lefutás beállítva? (hacsak át nem írtad a szervizmenüben)

Azért ez is agyrém:
Philips: "Manual Clearing Residual Image*
Manually triggering the screen recovery mechanism may be helpful if residual image is visible on the screen after displaying a static image for more than 20 minutes (e.g. channel logo or full screen picture) and the TV is still hours away from its automatically scheduled screen recovery)."

Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]

(#42123) sakal83 válasza GuruZone (#42114) üzenetére


sakal83
addikt

Ez nem jo hir. Ha meg 1x elojon akkor hivd ki a szervizt es ne varazsolj rajta semmit elotte.:)

(#42126) chros válasza alaves (#42122) üzenetére


chros
őstag

De, itt is 2000. Errol beszelgettunk par hete, hogy ez minimum beallitas lehet.
Meg annyit az elozohoz, miszerint nem szamit a rendszeresseg: a "beeges" epp a kompenzacio hianya miatt lep fel, pl aruhazi kiallitott daraboknal.

(#42127) BusinessGuy válasza chros (#42121) üzenetére


BusinessGuy
senior tag

Én viszont nem értek egyet vele. A manuális pixel refresh eszi a tv idejét, "öregíti". A hivatalos álláspontok jórésze szerint csak ha galiba van akkor célszerű használni. A sony évente max egyet ajánl. A gyártók java nem ajánlja csak ha problémát észlelünk. A külföldi fórumokon az "öreg" oledesek jórésze évek alatt csak ritka alkalmak esetén futtatta és sokuknak máig hibátlan a tv, már lehet találni tízezer órás oledet is köztük.
4 óránként tarts egy negyed órás szünetet, akkor a tv csinál egy rövid pixel refresht,bőven elég kompenzáció amúgy sem egészséges annyit a tv elött pusztulni. Haszétnézel a jóval nagyobb közösséggel rendelkező oldalakon pl avforum, ritka aki ilyen sűrűn használja a manuális pixel refresht mint amit itt páran művelnek vele, jórészük ifi oledes. Én inkább hiszek a gyártóknak és az öreg oledeseknek, nem fogom naponta-hetente nézegetni tesztképekkel hogy milyen a panel, szimplán hagyom hogy maga csinálja a kompenzációkat és nem hajtom szünet nélkül 8-10 órákat, nem koptatom manuális kompenzálgatással. Ha van amiben mindenhol egyetértenek az pont az hogy a manual kompenzáció "öregíti" a tv-t...

[ Szerkesztve ]

(#42128) BusinessGuy válasza BusinessGuy (#42127) üzenetére


BusinessGuy
senior tag

Ha esetleg érdekel valakit C9 burn in teszt.
[link]
A 10-ik perctől indul addig csak a q90-et veti össze a c9-el játékos szempontok alapján. Utána letol egy 24 órás fortnite maratont gyári game beállítással (80-as oled fény) és nézi a tesztképeket a tv-t direkt nem kapcsolta ki hogy ne kompenzáljon. Egy bagyon hallovány sötétedés lesz a bal szélén a képnek ahol a fortnite hudja volt. Kikapcsolja a tv-t hogy elvégezze az automata pixel refresht, majd bekapcs, folt volt nincs.
Nyilván nem jelenti hogy most ész nélkül hajtsuk a tv-t, de jól látható hogy egy 24 órás maraton után is fixhudokkal egy gyári pixel refresh elég.

(#42129) Joshi válasza BusinessGuy (#42128) üzenetére


Joshi
titán

Összességében oda kell figyelni az OLED-re, ha tetszik ha nem. :U

(#42130) Syz válasza BusinessGuy (#42128) üzenetére


Syz
senior tag

Hát legyen is elég baszki egy 400+ ezres tévénél..elvileg OLED tévét vettem,nem tamagochit ;]

"Egy nap 24 órából áll..egy rekeszben 24 db sör van..Ez nem lehet véletlen!

(#42131) Jakesz válasza BusinessGuy (#42128) üzenetére


Jakesz
őstag

Össz 24 órányi statikus tartalomtól eleve nem lesz baja az olednek, ezt eddig is tudtuk. A gond továbbra is a kumulatív pixelöregedés, amivel semmit nem lehet kezdeni, a pixel refresh sem javít rajta. A lényeg, hogy már cirka 100 óra után beéghet a statikus tartalom, függetlenül attól, hogy ez az óraszám együlő helyben vagy 3 év alatt lett beletolva a tv-be.

(#42132) chros válasza Jakesz (#42131) üzenetére


chros
őstag

Ezt mondjatok a C9-et 1 hetvegen beegeto forum tarsunknak :)

(#42133) daneel_hu válasza Jakesz (#42131) üzenetére


daneel_hu
addikt

"Össz 24 órányi statikus tartalomtól eleve nem lesz baja az olednek, ezt eddig is tudtuk. A gond továbbra is a kumulatív pixelöregedés, amivel semmit nem lehet kezdeni, a pixel refresh sem javít rajta. A lényeg, hogy már cirka 100 óra után beéghet a statikus tartalom, függetlenül attól, hogy ez az óraszám együlő helyben vagy 3 év alatt lett beletolva a tv-be."

100 óra az igen durva, szerintem annyi idő alatt még egy 2016-ost sem lehetett beégetni magas oled-fénnyel. Bár most így nem rémlik, hogy a rtings mit hozott ki végeredményként. :)

Nálam 2016-2018-ig volt közel két évig egy 55E6V, havonta lefuttattam a nagy pixel refresh-t, ennek ellenére egy piros logó és a youtube sárga pöcke úgy beégett mint a huzat. Ezek a régebbi készülékek ennyire érzékenyek voltak anno.

Jelenleg egy 65E8 megvan már másfél éve, nem foglalkozom a nagy pixel refresh-el, talán 4 van benne, 4500 üzemóra mellett. Ebből a 4-ből 2-őt magától is lenyomott volna.
Sosem láttam rajta IR-t (bár olyat az E6V-n sem), így nem volt indokolt a használata.

OK tegyük fel, hogy az LG-nek minden évjáratú panelhez pontos öregedési statja van, ezt szépen beprogramozza a rutinba. De ha a cucc téved akár 1%-ot akkor az már keményen látszik tesztábrán.

A gyári honlap szerint: "A TFT (vékony film tranzisztor) feszültségváltozásait érzékeli, összehasonlítva azt egy beállított referenciaértékkel = így korrigálja a pixelöregedést."
Ha ez tökéletesen működne, akkor ELVILEG nem éghetne be a panel. Soha.
Maradok a gyári ajánlásnál. :)

[ Szerkesztve ]

(#42135) Jakesz válasza daneel_hu (#42133) üzenetére


Jakesz
őstag

Ez a 100 óra csak egy általánosítás, ennél lehet több is és kevesebb is egy statikus elem beégesi ideje. Pl ahogy te is írod, az élénkpiros youtube logohoz nem kell 100 óra sem, sokkal hamarabb megtörténik a baj. De egy világosszürke hbo logoval valószínűleg még 300 óra után sem lesz gond.

(#42136) daneel_hu válasza Jakesz (#42135) üzenetére


daneel_hu
addikt

Egyébként arra is kíváncsi lennék, hogy a rutin miként tudja megállapítani, hogy csak IR van az adott subpixelen vagy mondjuk "végleges" kumulatív öregedés? :) (mármint a TFT-ből számolva...) ;]

(#42137) daneel_hu válasza Jakesz (#42135) üzenetére


daneel_hu
addikt

Itt is vannak még szép példányok:

https://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2804065-master-oled-image-retention-burn-thread-photos-144.html

LG és egy Pana...
Pana ügyfélszolgálat láthatóan máshol is büntet.
Szóval sajnos vigyázni kell rájuk...

[ Szerkesztve ]

(#42138) Callisto válasza daneel_hu (#42133) üzenetére


Callisto
őstag

OK tegyük fel, hogy az LG-nek minden évjáratú panelhez pontos öregedési statja van, ezt szépen beprogramozza a rutinba.

Nincs ilyenre szükség. A kompenzácó az egyes pixelekhez tartozó áramerősséget méri meg és a hozzá tartozó bemenő áramerősséget növeli a megfelelő mértékben. Tehát ahogy öregszik egy pixel, úgy kap egyre több áramot amíg lehet.

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#42140) krx21 válasza Callisto (#42138) üzenetére


krx21
nagyúr

“kompenzácó az egyes pixelekhez tartozó áramerősséget méri meg”
Ebbe Te biztos vagy? :F Van olyan információ, hogy egy Oled pixel az öregedése által adott feszültségnél , egyre több vagy kevesebb áramot vesz fel? :N

(#42141) Strezi válasza krx21 (#42139) üzenetére


Strezi
őstag

Mert szándékosan trollkodott, a fórumlakók többségére derogatív megjegyzést tett. Egyszerűen nem bír magával itt.

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#42142) daneel_hu válasza krx21 (#42140) üzenetére


daneel_hu
addikt

Valamit mér ez egyértelmű.
Vagy még az is lehet, hogy emellett számol is időt vagy ilyesmi... :D

De továbbra is az a kérdés, hogy miért tud eltüntetni a rutin egy 10%-os IR-t, de egy 1%-os fakulást egyáltalán nem?

(#42143) krx21 válasza daneel_hu (#42142) üzenetére


krx21
nagyúr

Szerintem csak üzemidőt mér. Az IR pedig ideiglenes, a legtöbb esetben másnapra eltűnik, mert az oka leginkább a hőmérséklet különbség...

(#42144) chros


chros
őstag

Erzekeny B8 tulajok ne olvassak el ezt a hozzaszolast :D

Meg mindig a black crush-rol. Akinek van kedve az tesztelje a leirtak alapjan, majd jelezzen vissza.
Es itt van mar 2 eredmeny, az egyik regi, a masik uj firmware-rel (@djnice jovoltabol).

Ha osszejon eleg teszt eredmeny, akkor irok Vincent-nek, Maciej-nek (hdtvposlka) es John Archer-nek.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.