Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
Ciccuka
üzenetére
Nyilván van némi marketing is a Filmmaker mód mögött, különben nem létezne, ha nem látnának benne legalább dollár centeket, de ettől függetlenül elvileg az a legpontosabb gyári képmód, ami a TV menüjében találsz.
Mi "nem jött be" rajta? A fehér színe, a fényereje, vagy általánosan a színek szaturációja?
Ezek mind mások, mint amivel a kibontott TV bekapcsol, és amihez sokan hozzászoktak (túlszaturált színek, hideg fehér, élesítés, mozgásinterpoláció, stb). -
janos666
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Szerintem még csak nem is spórolnak vele, mert úgy tudom, hogy a gyári kalibráció is LUT-okat használ (amikor működik, még le is lehet tölteni a készülékből a gyári LUT-ot is). Ez inkább valami "stratégiai" döntés lehetett, hogy EU-West != Hollywood, és itt mi csak szétbarmoljuk a LUT-okat.
Vagyis a SoC hardware-esen szerintem ugyan az, csak le van tiltva szoftveresen a kalibrációs API. -
janos666
nagyúr
A Samsung QE65S90FAT az ugye QD paneles?
-
janos666
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Ahogy szétnéztem az S95C szervízmenüben, a Samsung-nál még mindig (10+ éve) az a "divat", hogy a gyári fehérpont kalibrációnál a zöldhöz nem nyúlunak, hanem a pirosat és kéket tekergetik körülötte (ha kell, akkor a "semleges" 128 fölé is menve). Többek közt emiatt van az SDR Contrast 95/100-on vagy 45/50-en, hogy mindhárom csatorna biztos visszaessen a csúcsa alá azután is, hogy legalább az egyik csatorna koppanás fölé van állítva már az SM-ben (főleg ha megkapja még a Warm2 eltolásait is, ami szintén kék/piros "forgatás" a befagyasztott zöld körül).
Szóval ennek megfelelően én a normál menüben is úgy állnék neki tekergetni akár műszerrel, akár anélkül szemre, hogy a Zöld marad, és a Piros/Kék tekergethető, míg kell.Az LG másképp csinálja, mert nem megy felfelé egyik gyári értékkel sem, csak egyet alapon hagy (ami általában a piros WOLED-eken) és a másik kettőt tekeri lentebb.
A Panasonic szervizmenüje pedig olyan szokott lenni, hogy enged téged túlmászni állítgatáskor a csúcson, de kilépéskor automatikusan visszahúzza az értékeket úgy, hogy egyik se nyúljon a csúcs fölé (ilyenkor ha visszalépsz, más értékeket találsz, mint amiket ott hagytál). -
janos666
nagyúr
válasz
Peace
üzenetére
Még ezek az Aliexpress-es Ugoos AM6B Plus lejátszók is népszerűek, mert custom CoreELEC-el (amit úgy egy-két óra felrakni, mikor először csinálod és jössz rá hogyan) még a DolbyVision FEL/MEL/akármit is ki tudják küldeni.
Vagy átmenetileg (még jön új LG frissítés) nézhetsz filmet egy laptop-ról is (DolbyVision így ugyan nem lesz, de szerintem az bőven vállalható kompromisszum, engem pl. sohasem érdekelt igazán).
-
janos666
nagyúr
Azt hiszem sikerült áthidalnom az SDR<->HDR fagyási problémákat egy még jobb megoldással, mint ha ez fagyás nélkül menne: Összeraktam egy Windows 11 HDR kompatibilis ICC profilt, ami inverse-sRGB helyett gamma 2.2-vel konvertálja az asztalt HDR-be, illetve a Windows oldja meg a Rec2020 színkezelést is a TV Natív színteréből (ami PC+Game módban szerintem elég vacak, mikor a TV csinálja).
Ha valaki ki akarja próbálni, akkor ezt a profil kell telepítenie, mint HDR színprofil, és áttenie a TV menüjébe a ColorSpace/Színtér beállítást Auto-ról Native-ra (aztán remélhetőleg örülni, hogy a Windows asztal úgy néz ki, mint ha csak SDR-ban lenne a képmód, HDR-ben pedig kb. olyan pontosak a színek, mint ha PC+Game helyett Filmmaker módban lennénk). Az első benyomásom nagyon pozitív, de ettől még ez "teszt verzió":
55S95C_HDR_with gamma2.2.SDR.icm
(Ha nem egyértelmű, ennek a célja az lenne, hogy 24/7/365 HDR-ben maradhat a Windows, mégis helyesen jelenjenek meg mind az SDR, mind a HDR tartalmak mindenféle kapcsolgatás nélkül. Ami akkor is tök jó, ha a kapcsolgatás nem okoz fagyást...) -
janos666
nagyúr
válasz
N. Gabi
üzenetére
majd ha már elavultnak érzem a mostanit
Ez nagyon relatív. Nekem aznap vált elavulttá a GTX1070, mikor megvettem az LG C9-et: egy RTX2060-al (még mindig csak HDMI 2.0, de:) már tudtam 1440p120-at küldeni rá VRR-al együtt. Majd aznap vált elavulttá az RTX2060, mikor kijött az RTX3080, immáron HDMI 2.1-el (2160p120 + VRR). Alacsony fps-el fontosabb a VRR, mint magassal. Szerintem nem bánnád meg a használt RTX3050-et. (Eladod, ami most van, és már csak kiegészíted mondjuk egy 20-assal. Ilyen TV mellett szerintem ezt már "fillérb@szás" halogatni.). -
janos666
nagyúr
válasz
N. Gabi
üzenetére
A fellelhető legolcsóbb HDMI 2.1 kimenetes VGA-t kell megvenned. nVidiából már írta neked alaves, hogy melyiket, AMD passz (de inkább nV-t ajánlanék a következő érv miatt).
Ilyen esetekben "csodákra képes" a DLSS4, ha a képminőség kevésbé érdekes, mint a pénztárca és az fps, mert már a Performance módban is használható az új Transformer modellel (és majdnem minden ismertebb DLSS-t támogató cím upgradelhető az új modellre az NV APP-al, mint Global beállítás).Mindenféle módban, legyen az sima TV mód, PC mód, vagy PC+Game mód, mindig a Warm2/Meleg2 lesz a legközelebb (dE~2 hibán belül, amihez így olcsó műszerrel kár is hozzányúlni, mert azok is kb. dE~2 hibával dolgoznak) a D65 fehérhez, így ezt a problémádat nem értem.
Arra figyelj, hogy minden képmódban le kell húzni a Contrast-ot 45-re (ez PC/Game módban alapból 50, de csak 45-el esik a helyére a Tone Curve HDR-ben, és szűnik meg a near-white clipping SDR-ben -->> ezt kimértem/kiteszteltem), valamint PC/Game módban nem 0 a helyes Sharpness/Élesség, hanem 10 (ellentétben a TV módokkal, ahol 0 a nulla élesítés, a 0 itt PC módban láthatóan homályosítja a képet, de 10-en nem élesíti). Ja, és még valami: HDR-ben válaszd ki egyszer a Custom/Egyedi színteret, állítsd át DCI-P3 opcióról Rec2020-ba, és rakd vissza autómatára (ez valami szoftver bug, hogy az Auto mód DCI-P3 módra default-ol, pedig minden HDR tartalom Rec2020 konténerben van, és a hülye Auto mód azon ragad, ami legutóbb ki volt választva Custoe/Egyedi-ben...).
-
janos666
nagyúr
válasz
Laraxior
üzenetére
Ha eARC-s erősítőd van, akkor kipróbálhatod, hogy a PC megy a TV-be/OCB-ba, és eARC-on küldöd a hangot tovább az erősítőre. De nekem is közvetlen van a PC-re kötve az OCB, mégis problémás a dolog.
Talán megoldja nekünk az nVidia, ha elég sok adatot tudok nekik küldeni a driver/Windows fagyásokról.
-
janos666
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Akik itt eddig hozzászóltak, azoknak a profiljuk szerint nVidia kártyájuk van (ahogy nekem is), így remélem nem hiába kalapálom a memory dump-okat az nVidia-nak. (Szerintem legyen bármilyen bug-os egy kijelző firmware-e, nem szabadna lefagynia még a VGA driver-nek sem, nem még hogy végül lefagyni az egész Windows-nak...)
Amúgy ma reggel meg is jött egy 1m-es AlzaPower AluCore "ultra high speed" kábel (holós matricával együtt) a 2m-es Club3D helyére. Ahogy sejtettem: semmi sem változott. Egy-két próbálkozással sikerült az SDR<->HDR váltás (bár lassan), de valahol a harmadik-negyedik körül megint OS fagyás lett belőle.
-
janos666
nagyúr
válasz
Laraxior
üzenetére
AMD vagy nVidia kártya, esetleg játékkonzol? fénykép
Elég türelmes voltál, és vártál 2-3 percet, míg párszor újraindul a VGA driver, majd az egész Windows? Sokszor nekem is csak így megy (néha reboot nélkül, de akkor is lassú). [Én ezt látom is a másodlagos kijelzőn, hogy miként pislog. Plusz elolvastam a Windows naplót.]
Ja, és próbáld meg 144Hz-en is, mert az nálam stabilabb, mint bármi más freki (ha jól tudom, akkor a játékkonzolok megállnak 120Hz-en, így az is fontos kéne legyen a Samsung szemszögéből, de mégis így viselkedik nálam). -
janos666
nagyúr
válasz
alaves
üzenetére
Pontosan Club3D kábelem van (annak idején ez volt a legelső "ultra speed" certified kábel, amit piacra dobtak). Holnap kipróbálok egy másikat, de szerintem nem fog változást hozni, mert:
1: Pont, hogy kisebb sávszélességnél (akár 24Hz) pislog, közel kimaxolva (144Hz) stabil.
2: Az LG C9-el 5 éven át soha nem volt gond ezzel a Club3D kábellel.
De ki tudja, lehet hogy a Samsung OCB érzékenyebb a jelminőségre, és talán még az SDR<->HDR váltáskori fagyások is amiatt vannak, hogy "neccesen bírja a kábel". -
janos666
nagyúr
válasz
alaves
üzenetére
A "feketébe pislog" itt azt jelenti, hogy full totál homogén fekete lesz a kijelző 1-1, vagy töredék másodpercig (de nem fagy meg semmi, a VGA driver se, a hang megy tovább és magától észhez tér a kép is gyorsan).
A belső lejátszóval (a Samsung Tizen-ével, mert semmit nem telepítettem még rá) nincs ilyen gond 4k@24Hz filmmel/sorozattal, csak abból nem tudok HD hangot kinyerni (az AVR-em nem eARC-s, a kínai eARC-extractor kütyü pedig nem ad hangot, még stereo-t se).
(Ja igen, PC-ből külön kábelen megy a hang az erősítőbe és a kép a TV-re.) -
janos666
nagyúr
válasz
alaves
üzenetére
Szóval...
1: Beveszi a 4k@144Hz@10bitRGB képmódot SDR-ben és HDR-ben is, viszont lefagy a Windows 11, mikor váltok SDR és HDR közt (mikor magától újraidul, akkor már abban a módban fogad, amire legutóbb váltottam). 90% lefagy, de NÉHA anélkül is vált (csak rohadt lassan, mert a driver az mindig lefagy párszor az SDR és HDR váltás közben).
2: Ha lentebb váltok 144Hz-ről (akár 120-ra, akár 24-re), akkor gyakran "feketébe pislog" a kép, mikor PC+Game módban van cucc. (Ezzel együtt lehet élni, 99% 24p-t fogyasztok, ha pedig mégis valami 50 vagy 60Hz régi cuccot akarok nézni, akkor ott van a belső lejátszó. Bár az eARC extractor-om nem működik ezzel a TV-vel, de a régi TV sorozatoknak úgysincs HD hangja, a sima DD 5.1 átmegy SPDIF optikai kábelen is...) -
janos666
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Szó szerint totál feketébe villódzik a kép, nem csak kicsit világosabba, mint a VRR flicker.
Közben küldtem már egy bug report-ot az nVidia-nak egy memory dump-al arról, mikor toptál kifagyasztja a Windows-t (mert legyen bármilyen szar is a kijelző, az egész Windows-nak nem szabadna lefagynia tőle...).#116755alaves - Ha 4k-n beteszem 144Hz-től kevesebbre, már pislog is (PC+Game mód).
-
janos666
nagyúr
Natívan eARC-t támogató AVR-ekkel működik a Samsung S95C eARC kimenete?
Régi HDMI 1.3-as AVR-em van, és annak idején újabb AVR-re váltás helyett egy kínai eARC-extractor kütyüt vettem hozzá (Aliexpress-ről: semmi márka, semmi support, csak "as-is").
Az LG C9 ki tudta rajta köpni a belső lejátszókkal a DD+ pass-through hangot, de most csak annyi villan ki az erősítőn, hogy "HD hang", viszont 1 mono csatornával, amin semmi hang nem jön át. (A PC-ről jövő LPCM 5.1 formátum átvezetését az LG-vel sem tudta produkálni ez a kütyü.)
Végül is megvagyok nélküle, nagyon ritkán használtam a beépített lejátszókat bármire. Csak kíváncsiságból érdekel.Ja, amúgy még mindig küszködök azzal a problémával, hogy 4k@144@10bitRGB képmódban minden stabil egészen addig, míg megpróbálom a Win11 asztalt átváltani SDR és HDR módok közt, mert ilyenkor lefagy az egész Windows és újraindul (de legalább az új képmóddal). Erről még nem találtam infót a neten, csak arról, hogy <144Hz-en feketébe pislog a kép (ez nálam is megvan: PC+Game módban csak a 144Hz a stabil, semmi más, 24Hz-el is pislog). Van, akinek ez utóbbit megoldotta egy új OCB alaplap és HDDMI kábel csere (egy user pl. azt írta, hogy 5 féle kábelt próbált ki, mire 1 jó lett
). Bár ezzel is együtt tudok élni, mert nagyon ritkán találkozom 25/50Hz vagy 60Hz anyaggal... -
janos666
nagyúr
Hogy valami jót is mondjak erről az LG C9 -> Samsung S95C váltásról: A HDR10 fekete-közeli árnyalatainak kezelése ezerszer meggyőzőbb a Samsung-on, mint az LG-n (és ebben benne van az is, mikor próbáltam kalibrált 1DLUT-ot feltölteni az LG-be), majdnem olyan a különbség a sötét árnyalatok kezelésében, mint annak idején a Panasonic és Pioneer plazmák közt volt (sokkal részletesebb az árnyalatfelbontás a fekete közelében). Valamint ezzel analóg módon, a fehér-közeli árnyalatok is sokkal meggyőzőbbek, bár ez várható már pusztán a matekból is (a Samsung elmegy legalább 1000 nit-ig szaturáció-vesztés nélkül, míg az LG már valahol 300 nit körül elkezd de-szaturálni a W-boot algóval).
Szóval most így PC+játék módokban mindkettő kicsit hamis színeket ad HDR-ben, de a Samsung szubjektíven sokkal szebb.
Ha egyszer méltóztatik frissülni a DWM-LUT szoftver a friss Win11-re, akkor egyedi 3DLUT-okkal szerintem boldog leszek ezzel a Samsung-al, míg nem jön a HDMI 2.2 (>=240Hz). -
janos666
nagyúr
válasz
WhiteAngel89
üzenetére
HDR. A DolbyVision alapvetően 4:2:0, esetleg 4:2:2, de nem 4:4:4, mint a HDR10.
Bár ahhoz, hogy ezt lásd is, a TV-n is be kell kapcsolni a 4:4:4-et. -
janos666
nagyúr
válasz
Yodamest
üzenetére
De, az egész képernyőre hat ki. Ami fentről esik rá, attól homogénen felfénylik egy picikét az egész kijelző (mint ha nem nullán lenne a fekete, hanem "csak" plazmás fekete lenne). Persze ezt csak akkor látni, ha nagyon sötét rajta a tartalom. De ahhoz elég pl. egy közepesen sötét jelenet mellé alsó-felső fekete sáv is, hogy látszódhasson valahol.
A háta mögé rakott D65 LED szalag az mehet, csak a plafon közepén lévő lámpa nem.Amúgy az az érzésem (nem teljesen meglepetés), hogy szoftveresen "csak a szent lélek tartja össze" a cuccot. Pl. PC+Game módban pislog feketébe, ha nem 144Hz-el van etetve, hanem másra kapcsolgat el a filmlejátszó program. Illetve HDR tartalomnál az Auto színtér ugyan azt választja ki "automatán", amit legutoljára kézileg választottam a Custom-ban (DCI-P3 vs. Rec2020).
-
janos666
nagyúr
Na erre nem számítottam, hogy a Samsung S95C-nek rosszabb lesz az AR-bevonata.
Pontosabban olyan szempontból jobb, hogy egy picit sem színesednek be a képernyő szélei a betekintési szögtől, mint az LG C9-en. Viszont ha be van kapcsolva kis fényerővel a plafonon lévő lámpa (aminek állítható a színe és intenzitása is, és 1%-on szoktam járatni ~6500K-en), akkor ugyan nem tükröződik benne maga a lámpabúra, de kb. úgy néz ki rajta a fekete, mint egy Pioneer plazmán (kicsit "'dereng", már kezdtem is volna párszor nézegetni, hogy mit állítottam el, hogy nem teljesen fekete a fekete, de aztán kikapcsoltam a TV-t, és úgy is kicsit "tejes" a fekete, míg ég a lámpa).
Van a TV mögött is LED szalag (az direkt colorist-oknak való D65-ös LED), de játékhoz és netezéshez a plafonon lévő lámpát is égve szoktam hagyni (csak HDR filmhez szoktam volt lekapcsolni), de úgy látszik, hogy erről le kell szoknom. -
janos666
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
Na, egy régi Samsung plazma távjával bejutottam a szerviz-menübe kikapcsolni az ASBL-t.
Kb. 3100 óra volt benne, mikor megvettem. Kevesebbre számítottam, de tűrhető 2023 óta.
Némi fáradtságos CMS-csúszka-tologatás után pedig már nézhetőek a Game mód színei. Bár az lenne az igazi, ha működne a legfrissebb Win11-el a DWM-LUT (ami 3DLUT-ot rak a PC képernyőre, és akkor nem csúszkákat kéne tologatnom, csak lemérni a Native színteret és legenerálni egy-egy 3DLUT-ot SDR-hez és HDR-hez...). -
janos666
nagyúr
válasz
alaves
üzenetére
Az nVidia driver DDU-s legyalulása és újra-telepítése megoldotta a PC fagyásokat.
Még nem jutottam el addig, hogy kell-e nekem a Game mód. Érzésre anélkül is alacsony a lag sima PC módban (Graphics képmódban) 144Hz-en.
A CEC is jól működik (ki/be kapcsolja az AVR-t), az eARC-os LPCM viszont most sem működik a kis kínai eARC-extractor kütyüvel (akkor ez nem a C9 bibije volt, hanem a kínai dobozé).
-
janos666
nagyúr
válasz
hyppo!
üzenetére
Ha vissza lehet küldeni 1-2 héten belül, akkor túl sokat nem bukhat rajta.
Szerencsére ez a vakon vásárolt használt 55S95C is hibátlan, amit én vettem (se pixel-, vagy homogenitási hiba, se beégés...). Egyedül a PC-m utálja valamiért (pl. kifagy az egész gép, ha SDR és HDR mód közt váltok Windows 11 asztal módot). Majd megpróbálom legyalulni és újra-telepíteni a driver-t (a TV-n a legfrissebb firmware van).
-
janos666
nagyúr
Nem tudom, hogy ez rekord-e, de most megnéztem, mielőtt kicserélem: 9083 üzemóra van az LG 55C9-emben, amit végig PC monitornak használtam (kíméletlenül). Sőt, ez már cserepanel, mert az első telepöttyöződött pixelhibákkal (szóval a táp és alaplap már túl vannak 10000 órán is).
-
janos666
nagyúr
válasz
hyppo!
üzenetére
Nem találtam se kimondottan olcsón, főleg nem közel, de végül győzótt az OCD/írigység (ha már a húgomnak vettünk itt kintre olcsón egy használt 65S95B-t, akkor már nekem is kell végre egy QD-OLED otthonra), és bezsákoltam egy 55S95C-t egy gazdag kertvárosi családtól. Úgy várt vele, hogy vissza volt csomagolva a gyári dobozába, leragasztgatva, és már azon meglepődött, hogy kértem bontsuk ki annyira, hogy megnézzem tényleg TV van-e benne, illetve megvan-e minden tartozéka, úgyhogy be se kapcsolttattam, csak elhoztam. Remélem, hogy ha pár nap múlva otthon bekapcsolom, akkor kellemes meglepetés fog érni. Nagy hibája biztos nem marad, mert decemberig még garanciás. Csak remélem megúszom az apró pixel hibát...
-
janos666
nagyúr
Már elfelejtettem, és most az összefoglalóban sem találom, hogy az EU-ban (most konkrétan Németország érdekel, mert kint vagyok, és gondolkozom, hogy hazahozzak egy használtat, ha tlálok olcsón) melyik az utolsó Samsung széria, amiben QD-OLED kijelző van, nem LG WOLED.
-
janos666
nagyúr
válasz
alaves
üzenetére
A C7-embe nekem is beégett kicsit The Wither 3 SDR játék ~150 órás játékidejével a HUD piros HP csakja, össz-vissz olyan 2000 üzemórával. De a C8 ettől már sokkal strapabíróbb, HDR-es játékok HUD-ja sem égett bele pár ezer óra alatt. A C9-em jelenlegi panelje pedig 7000 óra felett jár, és még mindig semmi, pedig egyáltalán nem kímélem. Az újabb panelek ettől tippre csak még strapabíróbbak.
A Samsung amúgy cserélte a beégett S95B-ket? (Sokáig nem követtem a fórumokat.)
-
janos666
nagyúr
válasz
alaves
üzenetére
Többek közt azt is teszteltem, mikor effektíve kikapcsoltam az OffRS mérést, hogy szándékosan előidéztem némi Image Retention-t (pár órára itthagytam úgy, hogy a képernyő egyik fele fehér, másik fekete, ami meg is tette a magáét, sötétszürke tesztábrán látványos IR alakult ki), majd ahelyett, hogy megnéztem volna kiszedi-e egy OffRS és/vagy JB futtatása, beraktam rá 10-20 percre egy HDR videót, ami 100% fényerejű piros, zöld, kék, fehér ábrákat léptet oda-vissza másodpercenként, és ~90% letakarította az IR-t (10% szürke ábrán még picit kivehető volt a két oldal közti különbség, de elkezdtem játszani, és normál tartalommal már nem láttam).
Tehát ami ilyen 1-2 órán belül kialakul az OLED-en, az ugyan olyan, mint annak idején a PDP-n (aka "plazma"): simán eltűnik "mosással" is, nem csak OffRS és/vagy JB "pixelfrissítéssel", mert ez nem beégés, csak átmeneti képvisszamaradás.Elhiszem, hogy már kitárgyaltuk, de te is tudod azt is, hogy ha a sötétebbnek mért pixel feszültségét picit megemeli, az onnantól nagyobb terhelést kap, tehát efektíve hamarabb ég ki. Pont emiatt bánnak ezzel konzervatívan, és 500~2000 óránként van csak teljes kiegyenlítés, ami a tényleges "égést" kompenzálja, nem csak az IR-t (amit ~4 óránként is megcsinál).
Tehát ha változatos, teljes képernyős tartalmakat nézel, akkor simán mehet 12+ órát HDR tartalom is anélkül, hogy zavaró IR alakul ki. ~12 óra után b@szogatni az embert, hogy márpedig ő most mérni akar, szerintem nagyobb felhasználói élmény rontás, mint némi kis IR itt-ott, ha egyáltalán valami...
Az, hogy ~40 óra körül már szól az LG is, hogy mérni akar, az mondjuk szerintem még belefér, mert ez életszerűen azt jelenti, hogy valaki nem rendeltetésszerűen használja (nem TV, film, játék, stb megy rajta, hanem pl. "hirdetőtábla" egy kirakatban), vagy állandóan áramtalanítja, így igen, előbb-utóbb azért már egyszer nem árt rászólni az emberre, hogy valamit rosszul csinál (életszerűen pl. olvassa már el a használati utasítást és ne áramtalanítsa állandóan). -
janos666
nagyúr
válasz
alaves
üzenetére
Ahogy kiveszem a hozzászólásodból, te úgy gondolsz erre a pixelfrissítésre, mint ha nem csak elektromos karakterisztikát mérne, hanem fizikai beavatkozást végezne.
Attól, hogy sűrűbben állsz rá a mérlegre, még nem fogsz fogyni vagy hízni, csak tudni fogod, hogy többet vagy kevesebbet kéne enned a jövőben.
Ha 100 órán át nem futtatod le, attól nem degradálódik fizikailag jobban, csak a felhasználói élmény romolhat akkor, ha már látható IR van, amit nem fed el az elektronika, mert még nincs meg hozzá a mérése.Ez nem kvantummechanika, ahol maga a megfigyelés változtatja meg a kimenetelt. Ez egy beépített multiméter, nem egy "double split experiment".
-
janos666
nagyúr
válasz
baandii
üzenetére
Átlagosan 9 óránként kapcsolod ki (84/9=9,33) annyi időre, hogy ideje legyen a rövid rutin mérésre.
#109416 Sasi001 - Ez csak egy mérés, nem "javítás". Ha később fut le, akkor is ugyan úgy kiszedi a beragadt foltokat, ha vannak (és még ki lehet, mert van még tartalék a panelban).
Szerintem idegesítő hülyeség ~12 óránál hamarabb zaklatni vele a felhasználót.
Érdekességképp már próbáltam, hogy a gyári 4 óráról a maximálisan megadható 255 órára állítottam az időzítőjét, és ~50 üzemóra után még semmi képvisszamaradásom nem volt PC-s használattal. (Mondjuk ha egész nap a CNN ment volna, akkor lehet, hogy már lett volna egy alsó sávom a vörösön, passz... de ha egész évben az menne, akkor meg mérés és kompenzáció ide vagy oda, valószínáleg már akkor is be lenne égve az alsó sáv.)Az LG durván 40 óra körül dobott fel egy ablakot, hogy most már kapcsoljam ki, hagy fusson le (de ugye nem futott le akkor se, mert az időzítője még mindig 255 órára volt állítva, csak a figyelmeztető felugró ablak az saját időzítős, nem a tényleges intervallomhoz relatív).
-
janos666
nagyúr
válasz
blakey
üzenetére
A filmesek is dolgoznak maszkokkal is, pl. hogy egy termék márkalogójának pontosan hogy kell kinéznie matematikailag attól függetlenül, hogy a colorist mit lát.
Tehát ezt akartam mondani én is, hogy ezek megférnek egymás melett, egymást kiegészítve...De pl. otthoni hobbifotó nyomtatáshoz tök jó egy sima kalibrálás. Ha tartanék itthonfotopapírt (én sohasem nyomtatok semmit, csak monokróm doksikat), most mutatnék arról is egy demót, hogy mennyit változik a nyomat képe előtte/utána.
Szerk: Hopsz, találtam itthon egy 20-as pakkot, majd mindjárt nekiesek.
-
janos666
nagyúr
válasz
blakey
üzenetére
CMYK nyomtatót is lehet ugyanúgy kalibrálni, mint RGB TV-t. Kinyomtatsz egy kazalnyi teszt téglalapot (monitoron egyesével nézed ezeket, itt rápakolsz egy papírlapra amennyi csak ráfér és annyi oldalig mész el, amennyit érdemesnek gondolsz, de 1000+ pacára gondolj), végigméred spektrophotometer-el, aztán készül egy 3DLUT. Igazából nincs semmi különbség, csak a nyilvánvalóak (nem a kijelzőre nyomod a műszert, hanem a papírra). Ilyenkor egy adott papír + festék párra vonatkozik a kalibráció. Azt, hogy milyen fény alatt fogják majd nézni (nem a műszerbe épített lámpával), azt szoftveresen lehet kezelni képszerkesztéskor, illetve lehet szabad szemmel tologatni a csúcskákat egy-egy próbanyomat közt, míg megfelel a végeredmény.
Persze lehet másképp is csinálni, ahogy részben a filmeknél is. Ugye ott is azzal indulna a fényelés, hogy megmutattak a kamerának minden jelenet felvétele előtt (mikor változott bármi a világításban, vagy lencsét cseréltek a kamerán, stb) egy ColorChecker, vagy hasonló teszttáblát, amit aztán megmutatsz a fényelő szoftvernek, és akkor elvileg színhelysre húz mindent az adott kamera+világítás kombóhoz. Na most ez legtöbben kihagyják, mert úgysem színhelyes képet akarnak, hanem addig húzogatják a csúszkákat, míg úgy néz ki a végeredmény, ahogy szeretnék.
Mindkét esetben lehet értelme műszerert preferálni szem helyett, ha pl. valamit nem te kreálsz, hanem duplikálsz, pl. szeretéd lefényképézni és kinyomtatni a Mona Lisa-t. Tehát pl. egy dokumentumfilm, akár természetfilm forgatáskor én biztos azt preferálnám, hogy hagyatkozzunk a színhelyességre, ne a készítők ízlésére, mikor fényelik. Másik viszont nyilván nem tudsz színhelyes lenni egy lézershow videoklippel, vagy agyonstilizált science fiction cuccal, stb...
-> Csak itt ne feledjük, hogy mi itthon azért még azt szeretnénk látni, amit a készítők láttatni akartak, legyen az egy dokumentumfilm, vagy egy 100% CGI karakter sci-fi filmben.De ezek külön dolgok. Lehet mindkettőt, tehát lehet kalibrálni a nyomtatót, és igen, ki is lehet hagyni. A filmes master monitornál mondjuk már gáz kihagyni, mert az olyan, mint ha a proff-odra se néznél rá, csak kinyomtatod a file-t, amit kapsz alapértelmezésekkel, aztán kész vagy.
-
janos666
nagyúr
Ha már kalibrálgatunk, és f|kázgattam pár napja az LG-t, ma megpróbáltam készíteni egy fényképet arról, hogy miért nem szeretem az LG-n a HDR-t kalibrált 3DLUT nélkül. (Tudtommal az országban ezt a féle LG HDR kalibrálást csak én tudom megcsinálni
, de elfecsegem a workflow-t egy blogbejegyzésben, ha kéritek
), bár nagyon nehéz így visszaadni SDR képen azt, hogy az LG WOLED deszaturálja a színeket (és megemeli a sötétszürkék fényerejét, de az más tészta és nem kéne hozzá 3DLUT, hogy csak ezt korrigáljam). Ha az LG WOLED mellé van téve egy "igazi" RGB HDR monitor (főleg ha valami megbízható, pl. egy gyárilag kalibrált FSI master monitor, amim itthon nincs, de megcsináltuk már ezt az összehasonlítást is másnál) akkor ez a HDR szaturációhiány nagyon szembetűnő, főleg kicsattanóan színes jeleneteknél (pl. egy videóklipp, amin színes fények táncolnak és direkt kicsattanóan színesre is van fényelve, stb.).Gyári HDR10 (LG C9):

3DLUT-al kalibrálva:

-
janos666
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Nem kell műszer hozzá, hogy a metamerism beüssön. Egyszerűen fogsz egy kijelzőt, amire azt mondod, hogy az a referencia (tök mindegy, hogy az mire van beállítva, lehet akár egy random iPhone, vagy a kávéfőződ LCD-je... csak ráböksz valamire...), és legalább másodmagadban próbálod szemre hozzáhúzni az összes többit a szobában:
1: soha nem fogtok ketten teljeset egyetérteni
2: kimentek a szobából 10 percre, és máris kicsit máshogy látjátok, mikor visszamentekAmúgy az 1-esre jó példa, hogy az Eizo WCG-CCFL kijelzőket
OFF (amikből csináltak direkt colorist-oknak is monitort, pedig 1440p felbontású panelek voltak, tehát se az 1080p se a 2160p nem jelenik meg rajta natívan, esetleg fekete keretben, de úgy senki nem akarja használni akkor sem, ha tudja, hogy a felbontás skálázástól másképp jön át az élességérzet, főleg a képzaj [akár ami az anyagban van, akár amit ő tesz rá, vagy próbál levenni szűrőkkel...], de mindegy, ez már nagyon off...) OFF
... szóval ezeket én rohadt zöldnek látom akár műszerrel vannak beállítva, akár szabad szemmel hozzáhúzva egy másik kijelzőhöz, amit én elfogadok fehérnek. Durván zöldnek, nem kicsit zöldesnek, pedig a legtöbb ember nem látja annak. A WOLED meleg jellege emellett eltörpül az én szememnek, ahogy az FSI JOLED kékessége is. Zöldhalál, sírok ha még valakinél ilyet találok... -
janos666
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Az "observer metamerism" is létezik, a csillió dolláros műszereket gyártó cégeknek is van erről több-kevesebb szüsszenete. A CIE 2012 2° observert azért próbáltam ki, mert egy Conika Minolta szösszenet szerint jobb D65 egyezésdt ad, mint a jó öreg CIE 1931 2°, és nekem is jobban bevált a "mindenféle" OLED-ekhez. (Itthon is azon van a C9.) Az én szememnek jobban passzolt ezzel a Sony és az LG (de a colorist aztán eltekerte kicsit az LG-t,mert neki nem annyira *).
Legjobb tudomásom szerint az FSI is AltWP-t (Judd-Voss observerből visszamértet) használ(t) a JOLED monitoraihoz. És igen, ez is a szép a QD-OLED házánál, hogy ott nincs ilyen gond se. [Szerk.: Pontosabban most beugrott, hogy egyszer le is mértem egy olyat, és Judd-Voss fehéren volt gyárilag, illetve azon is maradt és a szoba többi része lett ahhoz húzva...]
* Tudom, több colorist-al szórakoztunk ezzel a perceptual matching-el. Elég kimenni egy cigiszünetre éjjel a sötét szobából (tehát még nem is csak az, hogy sötét szoba vs. napfény), és "Már megint nem jó!
", amit 10 percen át pöcögtettünk ketten összealkudva. 
-
janos666
nagyúr
Na, ennek nagyobb volt a füstje, mint a lángja.
1: Az éjjel lefuttam az 1 órás "nagy" pixelfrissítőt, és teljesen eltűnt a hiba. Biztos csak a rutin "kis" frissítés ment valahogy nagyon félre, és csak attól sávosodott be átmenetileg.
2: Az LG szervize ma telefonon közölte, hogy a cserepanelre csak 1 év garancia indul újra, ami már fél éve lejárt, és négyszázvalamennyiért tudnak rendelni egyet + szerelési kültség. Na ezen jót röhögtem, hisz egy bontatlan C4 ára lenne...
Minden jó, ha a vége jó, működik a TV.
Bár azért érdekelne, hogy igaz-e a 2-es pont, vagyis hogy nem 2 év lenne-e a garancia főalkatrészre annak cseréje után, ha az eredetigarancia az ársáv szerinti kötelező 2 év volt, illetve az alkatrész ára is a 2 év sávba esik.
-
-
janos666
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Projektornál gondolom 3xDLP-re gondolsz, nem LCD-re. Esetleg lézeresre?
Azzal nem vetekszik semmi.
-> Én a jó öreg Pioneer 9G Kuro-val vagyok így.
Főleg videójátékoknál. Hiába alacsonyabb a késés (ami tényleg tök jó, de már vagy 10 éve nem játszom kompetitíven, csak offline és inkább RPG-t, nem shootereket...), nameg VRR, meg HDR..., de csak jobb volt a ~35% duty cycle mellett 60fps, mint 100% duty cycle mellett 120 fps. Még ma is látom magam előtt, ahogy egy D&D szerű cRPG játék barlangos részében bóklászok a sötétben, és nem maszatolódott el, fénylett fel, deszaturálódott, zajosodott, vagy artifact-el akármit a sötét barlang fala a Kuro-n (Panasonic plazmán is volt ilyen jelenettel baj bőven, de a Kuro-t erre gyúrták ki...), majdnem OLED fekete, de még élesebb mozgókép 60fps-el, mint natív 120-al OLED-en...
Mindjárt lehozok egyet a padlásról.
-
janos666
nagyúr
válasz
alaves
üzenetére
Na, látszik mennyire nem követem felhasználóként, de főleg potenciális vásárlóként a híreket.
Akkor a Samsung QE55S90DAE panellotós, vagy fixen LG WOLED paneles? 
(Csak annyit írtam be a keresőbe, hogy 55S90D, és egyetlen szál találat van csak itthon kiskerben.)#109184 Vhiktor - Nem a deltaE-s és CIE színhelyességre gondolok itt. Nem is arra, hogy lerakod egymás mellé őket és sasolgatod, hogy melyiken hogy néz ki ugyan az a kimerevített kép, hanem arra, hogy pusztán melyiket kellemesebb nézni, ha csak úgy leülsz elé.
-
janos666
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
És ha már belekezdtem az LG szitkozódásba
, a Samunál nincs DolbyVision
, úgyhogy tolhatom közvetlenül a TV-n a streaming cuccokat (Netflix, stb) ahelyett, hogy tallózom a könyvtárukat, átmegyek a virágboltba azért, amit kiszemeltem, aztán nézem PC-ről lejásztva HDR10-ben (mert hogy a HDR10 kalibrálható 3DLUT-al, a DolbyVision viszont nem, és elég nagy a különbség abból eredően, ahogy a WRGB WOLED deszaturálni kezd már viszonylag sötét jeleneteknél is a gyári 3DLUT-al). Ezzel is tudok élni, de ennyivel is kényelmesebb lenne a QD-OLED...
Persze lehet, hogy a Samsung szoftveres kompatibilitási dolgaival még nagyobb kényelmetlenségeket találnék, ha beraknám itthon PC monitornak, de azt kideríthetem, míg vissza lehet vinni a boltba, aztán mégis LG-t venni...Persze ez hipotetikus, lehet hogy nem is lesz opció a levásárlós kupon ebben az esetben.
#109178 Vhiktor - Amúgy a te szemednek is jobban fekszik a QD-OLED, mint a WOLED, akármelyik akárhogy állítgatjuk?
-
janos666
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
Ja, azt talán még nem is tárgyaltuk itt, hogy a magyar (igen, csak a magyar) 2024-es LG-ket nem lehet most kalibrálni sem (valamiért nem fér hozzá a LUT-okhoz se a CalMAN, se a ColourSpace, se a bscpylgtv), és nem tudjuk, hogy ez valaha megoldódik-e. Pedig a WRGB miatt kéne nekem az a 3DLUT. Sima RGB-nél nem gáz a gyári Mozi mód se.
-
janos666
nagyúr
válasz
krx21
üzenetére
Persze majd töröm még ezen a fejem, míg odakerülök. De ezt 420k-ért vettem, az LG 55 G4 pedig még mindig 560k (+állvány, mert nem fúrható falon lenne), a Samsung pedig csak 360k, és megszabadulok a WRGB-től. Az 55 C4 pedig 430k, szóval igazából az lenne a legokosabb levásárlás, hisz csak aprót kell mellédobni, nem megvenni valami más kacatot is a boltból és eladni valakinek apróhirdetésben. De őszintén szólva láttam már pár QD-OLED-et, és sima SDR módban is valamiért kellemesebb a szememnek nézni, mint a WOLED-eket (annyira nem, hogy emiatt eladtam volna az LG-t és vettem volna Samut, de ha már így alakul...).
-
janos666
nagyúr
Szinte óramű pontossággal 7000 üzemóránál ment tönkre a PC monitornak használt LG 55 C9-emben a harmadik kijelzőpanel. [https://photos.app.goo.gl/Cthi5YLFgfQKjDCE8]
Az első is hasonlóan csíkos lett, a másodikon pixelhibák kezdtek burjánzani és meggörbültek picit a felső sarkai a fal felé, most meg ezek a csíkok (nem kosz, nem tükröződés...).Amit érdemes leszögezni: a háromból egyik sem égett be még egy picit sem attól, hogy monitornak használom, ami a 7000 üzemórából is látszik (kb. ébredéskor bekapcsolom, alvás előtt kikapcsolom, és egyáltalán nem figyelek rá, hogy mit hagyok rajta, mikor nem ülök előtte, illetve nincs még képernyővédő sem beállítva a Windows-ban, mert a fogyasztást lesz@rom, azt pedig mindig sejtettem, hogy garanciaidőn belül úgyis lesz valami más baja, mint beégés).
7000 óra szerintem így nagyon szép eredmény, a pár évvel korábbi modellek jó ha 2000-ret kibírtak beégés nélkül ilyen használattal.Ha most opció lesz a kupon, akkor szerintem mégis Samsung QD-OLED lesz a következő. Bár amúgy harcolni nem fogok érte, azzal is elégedett leszek, ha kapok egy hibátlan negyedik panelt, mert amúgy teljességgel kiszolgál a C9 is...
-
janos666
nagyúr
Egy C4 tulaj tudna esetleg adni nekem egy VPN login-t, vagy nyitott portot a TV-jére?
Egy budapesti cégnél kellett volna kalibrálnom kettőt, de nem működött rajtuk semmi. Most kaptam egy debug build-et, ami talán valami értelmes hibád dobna, és megnézné a ColourSpace fejlesztője, csak vidéki vagyok és nem akarok csak ezért kocsikázni. (Mivel ez a verzió valószínűleg még mindig nem működik, csak ad részletes hibaüzenetet.) -
janos666
nagyúr
Feldobtam egy rövid tesztet Logout-ra arról, hogy mérések alapján kb. mennyit torzít az RGB -> WRGB konverzió (avagy W-substition) LG WOLED-en (konkrétan LG 55 C9-en) SDR módban: [link] (Igen, eszmbe jutott, hogy volt valamikor nekem rég egy blogom.
)(A felhasznált "mintakép" egy amolyan "belsős vicc" részemről valakinek.) -
janos666
nagyúr
válasz
Matt89
üzenetére
> esély nincs a korábban Samsungnál jelzett "hajlongásra"
Nekem már szépen ívbe van görbülve az LG C9 felső éle is. Most fogom másodjára cseréltetni a kijelzőt, mert nem sokkal 1 év után mindkettőn (az eredetin, és az első garis cserésen is) előjött pár pixelhiba. Azt tippeltem volna, hogy mára már kifogytak a C9-kompatibilis cserekijelzőkből (mondjuk azt mondta a szervizes, hogy 1-2 hét, mire megjön, szóval valószínűleg távoli országból kotorják elő), és komplett csere lesz (LG G2-t választottam volna, még ha kicsit rá is kell dobni - már csak ezért is, hogy merevebb legyen). Nem tudom, hogy pusztán a görbülés miatt cserélték-e volna, vagy rám fogták volna, hogy én okoztam fizikai behatást, amitől meghajlott (esetleg egyszerűen hárították volna, hogy ez nem garanciás probléma).
Bár annyira nem bánom, némely tekintetben még jobb is a C9, mint a C2 (G2-t még nem vizslattam alaposabban, de a G1 alapján valószínűleg hasonló a felállás). -
janos666
nagyúr
Úr isten, de hülye ez az "AI asszisztens" a C9-en: Az imént elindítottam a Netflix-et a távirányító dedikált NETFLIX gombjával, és előjött az ablak arról, hogy berakja nekem gyorsbillentyűnek a 2-es szám gombra a távirányítün a Netflix-et.
-
janos666
nagyúr
Más is tapasztalt olyat LGC9-en, hogy a legutóbbi frissítések óta szaggat a hang Netflix-en (optikai kiment pass-though módban DD5.1-el)? (Konkréttabban a Black Mirror 4. évadát próbáltam nézni az imént. Nem tudom más tartalamakkal mi van.)
-
janos666
nagyúr
válasz
gabo01
üzenetére
Az *Otthoni mód a szabványostól eltérő fényerő görbét használ, amivel világosabb lesz a kép, mint ahogy a Dolby szeretné. Az napfényes szobába való, a sima pedig sötétbe (ahogy a HDR-t kitalálták).
SDR-ban hagyd Ki álláson, mert pontatlanabbak lesznek a színek a többi állásban (az HDR módhoz van kitalálva, ami a maximális fényerőt preferálja a színhelyesség helyett. De HDR módban ez csak a csúcsfényeket érinti, ami nem olyan zavaró, míg SDR módban észrevehetőbben elrontja a színeket)
-
janos666
nagyúr
válasz
gabo01
üzenetére
Az, hogy oldalról nézve magentás "az ilyen". Az nem selejt, hanem "egyszerűen ilyen".
A sötétebb szürkék foltosodása már kicsit más, de igazából is az is "tipikus betegség", nem minden panel ilyen, de sűrűn előfordul. Van, amelyik csak addig ilyen, amíg fiatal a panel, de néha ilyen marad örökre.
De ha megnézed egy LCD feketéjét, általában azok is "felhősek" ("bevilágítás"). Nem mind, ki lehet fogni olyat, ami homogén, de tipikus jelenség.
Ugyan így, a legtöbb LCD-n látványosan torzul a kép oldalról nézve (csak másképp). -
janos666
nagyúr
válasz
gabo01
üzenetére
~1 óra a panelcsere? Mikor nálam csinálták pixelhibák miatt, akkor ~0 perc volt, mert annyira tele voltam pakolva, hogy arra sem emlékszem, hogy itt járt a szerelő (csak az ujjlenyomatát hagyta ott a bal felső sarokban, amikor visszaraktuk az asztalra, de azt sem tudom, hogy nő volt vagy férfi).

Viszont én szerencsés voltam, az első és a csere panel is tinting/banding mentes (C9). -
janos666
nagyúr
válasz
M@trixfan
üzenetére
eARC-on elvileg működik mindenféle HD hand passthrough. A konkrét válaszomba már beletartozik az is, hogy az LG új TV-i nem ismerik a DTS formátumokat, ezért jobb LPCM-be dekódolni forrás oldalon (az átmegy a TV-n). Más TV márkáknál, amik ismerik a DTS-t, ott működhet a tömörített formátumok továbbítása is.
-
janos666
nagyúr
válasz
privacy99
üzenetére
Ha olcsón akarod megúszni, akkor veszel egy jó féle HDMI 1.x-es erősítőt (alacsony használt áron), ami még sima ARC-ot sem kell, hogy tudjon, csak HD hangokat, és bekötöd a TV-t az egyik, az AVR-t pedig egy másik HDMI/DVI portba a PC VGA-n, majd arról (PC) nézel mindent. Így csak a DolbyVision-ről kell lemondani, ami nem nagy fájdalom a HDR10-hez képest. (Én ezt csinálom.)
A másik opció, hogy veszel egy eARC-os erősítőt, minden forráseszközt a TV-be dugsz és LPCM hangot küldesz ki (mert a TV nem ismeri a DTS-t). Ez esetben is az az olcsóbb, ha a PC-ről játszod le a filmeket (DV nélkül), a drágább, ha veszel egy jó külső lejátszót (akár olyat, ami még a DV-t is ismeri).
A TV belső lejátszójával nem lesz HD hangod.
-
janos666
nagyúr
válasz
farkas-j
üzenetére
A TV/AVR jelzi a lejátszóeszköz felé a támogatott formátumokat. Mivel ez esetben a TV nem jelzi a DTS-t, így a lejátszó PCM-et fog kiküldeni akkor is, ha alapvetően bitstream/passthrough/RAW mód van beállítva (mert ez csak a visszajelzett formátumokra lesz érvényes).
Amúgy jó nagy hülyeség volt az LG részéről kidobni a DTS-t.

Ugyanakkor tud LPCM passthrough-t, szóval ha a forráseszköz tud DTS-t dekódolni, akkor ugyan úgy meglesz a sok csatornás hang egy eARC-s AVR-en/soundbar-on. -
janos666
nagyúr
válasz
Mathiask
üzenetére
BFI-vel a PDP-éhez közelebbi mozgásélményt kapsz, de HDR-nél hátrányt jelent, hogy csökken tőle a fényerő.
BFI-vel csökken a motion blur, így aki ezt hiányolja az LCD után, annak szubjektíven rosszabb lesz. Aki PDP-ről vált, és jobb mozgóképfelbontást hiányolja, annak jobb (ha meg tudja szokni ezt a féle 120Hz vibrálást).#67393koadam777 - Ha kikapcsolod a mozgásinterpolációt, akkor minden OLED-en egyforma lesz a mozgáskezelés.
-
janos666
nagyúr
válasz
ClioRS
üzenetére
Leírta, hogy kábelt használ. De az 5GHz Wi-Fi gyorsabb, így kipróbálhatná.
Ehhez idézem a fenti topic összefoglalóból:
WiFi (5GHz AC) gondok (LG, több gyártási év): A router beállításai közt Auto helyett válaszd a listán szereplő legkisebb csatornát/frekvenciát.#67161koadam777 - Ha kénytelen vagy oldalról nézni, és zavar, akkor küldd vissza a boltba, és próbálj ki egy Panasonic OLED-et (most már elkezték őket leárazni).
-
janos666
nagyúr
válasz
alaves
üzenetére
Nem is baj. Az utóbbi évek tapasztalataiból én már nem vennék Samsung TV-t, pedig 2012-14 közt szerettem a PDP-iket, főleg a csúcs F8500-at, de azóta szerintem mélyrepülésben van náluk a színkezelés, főleg HDR-ben. Jobb lesz, ha egy Sony chipset kezeli a panelüket.
Bár a Sony megítélése is esett nálam az utóbbi pár évben (inkább Pana vagy LG), de közel sem annyit, mint a Samsung. -
janos666
nagyúr
válasz
alaves
üzenetére
Az még rendben van, ha pontosan csak addig emeled a Fényerőt-t, amíg pont nem emelkedik még a fekete. De ~99%-ban ez az alapbeállítás, nagyon ritka a hibás TV, amin kicsit magasabb Fényerő kell az alapbeállítástól (bár létezik, de ez olyan ritka, hogy nagy általánosságban nem javasolnám, hogy kedvére piszkálja az ember, főleg nem alapos tesztábra vislatás nélkül csak úgy érzésre).
-
janos666
nagyúr
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Ideális esetben D65-ös (~6500K) LED sort kéne tenni mögé, nem "meleget" (ami >=4500K).
A Fényerőt pedig max addig emeld, ahol a 0% fekete épp elkezdene felszürkülni (a legtöbb panellel ez pont 50, bár van kivétel). Emeld míg szürkül, aztán lépj vissza egyet (sötétben). -
janos666
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Az én nézőpontomból az nem black-crush, ha a 16-235 teszt videón a 17 épp csak alig kivehetően, de már láthatóbban világosabb, mint a 16. Az legfeljebb near-black gamma probléma, de én mindig előnyben részesítettem azt a beállítható értéket, ahol a MLL minimális. Persze ez szubjektív, de én sohasem áldoznám fel a kontrasztot a near-back gamma ellenében. Na meg egy jó kalibrálás megoldja egyszerre mindkettőt.
-
janos666
nagyúr
válasz
hm_guesswho
üzenetére
Ha találnál is nagyon pici soundbar-t, akkor is a hangminőség kárára menne a dolog.
-
janos666
nagyúr
válasz
hm_guesswho
üzenetére
Vagy teszel egy kis polcot a TV fölött a falra, és arra fekteted a soundbar-t.
Vagy teszel valamit a TV lába alá, ami megemeli, és akkor nem lóg a képbe az asztalon fekvő soundbar (legyél kicsit kreatív, nem kell direkt TV magasítóként árult cuccot keresni, csak legyen elég nagy, bírja el a sújt, és illeszkedjen a színvilága a környezetébe).
Vagy soundbar helyett egy 2.1-es hangdoboz szettet veszel, és a TV két oldala melle teszed a két dobozokat (ha elfér, akkor akár az asztalra, ha nem, akkor a falra). -
janos666
nagyúr
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Az LCD az Liquid Crytal Display. Hol látsz az WOLED panel rétegei közt liquid crytal-t?
-
janos666
nagyúr
válasz
wwwolfman
üzenetére
A beépített lejátszók ~2009 óta csak dísznek vannak MINDEN TV-n, ha normális támogatást akarsz, akkor veszel egy normális külső HDMI-s lejátszó eszközt. Pont.
A beépített Netlix, Anazon, AppleTV, HBO elmennek, mert azokra figyelnek, de a lopott file-ok lejátszásához kell a külső HDMI-s dobozka (vagy PC, vagy extra odafigyelés a formátumra). -
janos666
nagyúr
válasz
salapp
üzenetére
Én itthon egy Pana G30-at használtam 2-3 évig, azon még kicsit zavart néha (főleg 60fps videójáték közben a sötét árnyalatokon).
Utána egy Pioneer 5090H egy álom volt, egyáltalán nem zavart a ditherelése (se statikus, se dinamikus tartalomnál). Gyönyörű volt a 60fps és 24fps mozgáskezelés is.
A Panasonic 50-es és 60-as szériákat csak teszteltem, és a 60-as mozgáskezelése már majdnem utolérte a Pioneer-ét (bár nem egészen), de az 50-es is elég jó volt ahhoz, hogy már ne tartsam zavarónak (az olyan határeset volt). De a Panasonic-nál ezekben az években mindig jobb volt egy kicsit a VT, mint a GT (és alatta), és csak a VT volt az "igazi" (a GT és ST már határesethez közeli).
Amúgy ditherelés és mozgáskezelés szempontjából a Samsung plazmáit (2012 és későbbi modellek) jobban szerettem, mint a Panasonic-ét (de ez sem volt Pioneer szintű). A Panasonic csak a kontrasztban (feketében) volt határozottan jobb (kivéve a csúcs F8500-at, ami majdnem hozta a Panasonic szintet, bár ez még mindig elmaradt a Pioneer mögött (a ZT60-at is beleértve). Akkoriban még a színhelyeségre is törekedett a Samsung, nem úgy mint most a QLED-ekkel (az SDR az OK, de a HDR valami "boszorkánykonyha", legalább is az általam látott EU modelleken).Igazából, amíg nem volt VRR és 120Hz, vagy BFI a C7-ben, még bántam is, hogy lecseréltem a Pioneer 5090H-t. A C8 BFI-vel már hozta azt a szintet 60fps játékokban, mint az öreg Pio. A C9 pedig 4k120Hz-en VRR-al már egyértelműen egy új szint.
Filmezés tekintetében visszaszoktam a BFI nélküli motion blur-os 24fps-re, nem használom a BFI-t (egy trükkel C9-en is be lehet kapcsolni a 120Hz-es BFI-t, de már nem érdekel). Nagyon ritka az a jelenet, ahol eszembe jut, hogy "na ez mennyivel normálisabb lett volna a Pioneer plazmán, vagy ha be lenne kapcsolva OLED-en a a BFI" (kb. filmenként 10-20 másodperc).
-
janos666
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Hát nem tudom, lehet csak nekem van valami 3. szemem, vagy 6. érzékem, de én a belépő kategóriás PDP-t vagy OLED-et is sokkal szívesebben nézem, mint a csúcs LCD-t. Esküszöm, mint ha érezném a polarizációs réteget minden LCD-n. (A plazmán is láttam eleinte a vibrálást és a dither zajt, de azt idővel megszoktam, transzparenssé vált, de az LCD képvilága soha, totál "screen door" effekt, mint ha rácshálót néznék, aminek kifakulnak a sarkai, és csak egy halszem szerű folt jó a közepén, akár IPS, akár xVA panel, de még a közepén is olyan "tejszerű" az egész, mikor sötét, vagy gyöngyházasan rácshálós, amikor világos, picit rezzen a tekintetem és morfolódik az egész, "műanyag köd" minden). Még egy tinting-es OLED-et is hamarabb elviselek, mint egy felhős LCD-t (1 évig volt egy tinting-es C7-em, de nem azért adtam el, azóta szerencsére mindig szép panelt kaptam, mikor cseréltem).
-
janos666
nagyúr
válasz
ilovedigweed
üzenetére
A fényerő megszokás kérdése is, de a szemed egészsége szempontjából is jobb, ha az elégséges legkisebb, mintsem a még éppen nem fájdalmas legmagasabb értéket szokod meg.
De amúgy még egy kis beégés sem a világ vége. A TV-s csatornalogók általában a kép sarkain vannak, így nem is veszed észre a halvány foltot, ha a kép közepét nézed (van itthon az egyik nappaliban egy sok éves Samsung plazma, csúnyán beégett Comedy Central logóval, de emiatt még eszemben sincs kukázni, középen nézve nem látom, csak ha a sarokba nézek). Más pedig nem igen fog beégni 5+ év után sem (sarkokban elhelyezett logókon és játék HUD-okon kívül), maximum még hírcsatornák alsó szalagcsíkja, ha sokat nézel olyan hírcsatornákat, amiken az kvázi-állandó és erősen kontrasztos (na az már zavaróbb lehet, ha beleég egy teljes alsó sáv, de pl. apámnál is van egy sok éves Panasonic plazma, amin sok HírTV és ATV is megy, de még mindig nem égett bele semmi, se logóm, se sáv).
A másik nappaliban egy LCD van, amin még garanciaidő végén cseréltek kijelzőpanelt, de 1 után újra tönkrement, és az alsó fele sötétebb, mint a felső, de ezt sem cseréljük, mert alig van bekapcsolva. -
janos666
nagyúr
válasz
ilovedigweed
üzenetére
Vissza akarsz küldeni egy TV-t agyatlan fórumviták olvasgatása miatt?

Kapcsold ki az automatikus környezeti fényszabályzást, és tekerd oda az OLED Fény csúszkát, ahol neked tetszik.
Nehéz elhinni, ha nem elég (sőt sok) a 100/100 SDR-hoz.
Ha HDR-nél kevés a 100/100, akkor a DolbyVision-t tedd Színház Otthon módba, HDR10-nél pedig kapcsold be előbb a Dinamikus Tone Mapping-et, aztán esetleg még a Dinamikus Kontraszt-ot is. -
janos666
nagyúr
válasz
cichlid1
üzenetére
A kalibrálás minden márkánál ajánlott, nem csak az LG-nél (de azt lehet legjobban).
Az LG-nek sem rosszabbak a színei a gyárilag színhelyesnek szánt képmódokban, mint a többi márkánál. Amit itt olvasol, az általában arról szól, hogy vagy 1: nem találja a felhasználó a színhelyes képmódot, vagy 2: nem is színhelyes beállításokra törekszik, hanem valamilyen egyéni preferenciát céloz, és próbál elérni (ami néha ironikusan egy régebbi TV-jének valamilyen nem színhelyes képmódja, amit megszokott).Szerintem a TCOM-ot (panelvezérlőt) is az LG adja minden consumer márkánál, csak a firmware-ébe nyúlnak bele a gyártók (pl. a Panasonic, mikor megemeli a max HDR fényerőt a hűtéses modellen). Sokáig nem is volt rendelhető az LG-től WOLED panel vezérlő nélkül. (Amit tudok, hogy az FSI saját TCOM-ot használ a professzionális WOLED monitorjaihoz, de a többi márka ezt nem hirdeti.) Az alaplapot, és az azon lévő processzort már a gyártó teszi mellé (nem biztos, hogy sajátot, vehetnek bármilyen SoC-t bárhonnan), de annak viszonylag kevés szerep jut, mikor kikapcsolod az összes képjavítót, és nem is kalibrálod a színteret. Csak annyi a lényeg, hogy legyen egy színhelyesnek szánt képmódjuk, ami jól működik (ez általában a Mozi/Színház [plusz néha még pár másik is], és egyik említett márkánál sem szokott ezzel gond lenni). Na meg van még a táp, de nem nagyon hallani, hogy bármelyik márkánál elfüstölgetne a táp (vagy random lekapcsolgatna a TV, stb).
-
janos666
nagyúr
A B1 és C1 ugyan azokat a képjavítókat kínálja, de utóbbinak jobb a processzora.
De ha jót akarsz, akkor szerintem minden TV-n kapcsolj ki minden képjavítót.
Sokan szeretik a Philips-et, főleg akik képjavítóznak is. De játékra inkább a C1-et mondnám.
Az LG-nél nincs HDR10+, de DolbyVision az van. Viszont HDR10+ tartalom sincs sok. -
janos666
nagyúr
válasz
wallace 234
üzenetére
Azt is vedd figyelembe, hogy minden évben viszonylag nagy volt a szórás, olyan 700 +/- 50.
Szóval nem tudsz ilyen trendeket regresszálni abból, hogy kiolvasod egy tesztoldal 1-1 mérését évről évre. -
janos666
nagyúr
válasz
blakey
üzenetére
Majdnem ugyan az lesz a felhasználói élmény ha csak HDR10-ben nézed a HDR10+ anyagot. Legfeljebb akkor veszel észre itt-ott némi változást, ha egymás mellett van két TV, és >1000 nit a peak metadata. De ugyan ez igaz a HDR10 vs. DolbyVision-re is (ha 1000 nit a HDR10 peak, akkor alig jön számításba az, hogy dinamikusan változik-e).
-
janos666
nagyúr
válasz
zazenke
üzenetére
"Ezt most csak kérdezem". Pedig kijelentő mondatokat használtál (kérdőjel nélkül).

Ha kicsit visszaolvasol, akkor látni fogod, hogy kb. mi a helyzet a lejátszókkal. Tudtommal LG-n nincs nagy választék, a Samsung-ot nem ismerem. Ahogy lentebb írták, Android-on van a legnagyobb választék (Philips, Sony).
Új hozzászólás Aktív témák
- Panasonic TX-65MZ700E 165CM 4K 120HZ SMART OLED TV ! AKCIÓ!
- Samsung QE55S90DAEXXH 55" S90D 4K UHD Smart AI 144Hz OLED Gaming TV
- SAMSUNG (QE55S95BATXXN) 140CM 4K OLED SMART PRÉMIUM ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (QE65S90CAT 165CM 4K Q-OLED SMART PRÉMIUM ! AKCIÓ
- Philips 55OLED909/12 4K OLED+, Ambilight, 144Hz, B&W hang PRÉMIUM TV!
- Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude Core i5 - i7 - 6-7-8-10-11-12-13. gen. üzleti kategóriás notebookok számlával
- Készletkisöprés! Microsoft Surface Laptop 5 i5-1245U 16GB 512GB 13.5" TouchScreen 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3645
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Vagyis a SoC hardware-esen szerintem ugyan az, csak le van tiltva szoftveresen a kalibrációs API.
). Bár ezzel is együtt tudok élni, mert nagyon ritkán találkozom 25/50Hz vagy 60Hz anyaggal...

Osztrákoknál, németeknél mi a helyzet?
Akkor a Samsung QE55S90DAE panellotós, vagy fixen LG WOLED paneles?
, úgyhogy tolhatom közvetlenül a TV-n a streaming cuccokat (Netflix, stb) ahelyett, hogy tallózom a könyvtárukat, átmegyek a virágboltba azért, amit kiszemeltem, aztán nézem PC-ről lejásztva HDR10-ben (mert hogy a HDR10 kalibrálható 3DLUT-al, a DolbyVision viszont nem, és elég nagy a különbség abból eredően, ahogy a WRGB WOLED deszaturálni kezd már viszonylag sötét jeleneteknél is a gyári 3DLUT-al). Ezzel is tudok élni, de ennyivel is kényelmesebb lenne a QD-OLED...
Bár a Sony megítélése is esett nálam az utóbbi pár évben (inkább Pana vagy LG), de közel sem annyit, mint a Samsung.