- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GAI: Poor Volta...
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
addikt
válasz
tototos #40637 üzenetére
15 évvel ezelőtt azt gondoltam hogy ha az ember a felső 10%hoz tartozik akkor mondjuk megengedhet magának egy házat mellé Balatoni nyaralót. De úgy néz ki ez már a felső 1% kiváltsága.
Régen egy orvosi fizetésből összejohetett egy ilyen és nem kellett 50 60 évesnek lenned hozzá. -
hellomi
tag
Nincs se asszony, se gyerek. Ezért a 600k bruttó, kerek 400k nettó. Ebből 250 elmegy lakbérre, rezsire, 50k üzemanyag, marad 100k megélhetésre. Ez ma, bp-n semmire nem elég.
2M bruttó, az 1.3M nettó, abból azért meg lehet élni egyedül is, szép albérletben, vagy lehet belőle letenni egy előlegre és marad utána a törlesztőre is, plusz kényelmes megélhetésre. 600 bruttóból semmi ilyesmire nem lehet menni. -
Egon
nagyúr
válasz
hellomi #40634 üzenetére
Erre nyilván nincs fekete-fehér válasz: leginkább az igények és egyéb paraméterek határozzák meg, hogy ma kis hazánkban ez soknak, kevésnek vagy épp elégnek számít.
Van asszony, gyerek? Asszony jól vagy sz*rul keres? Stb.
Szerintem nem egy akkora összeg, hogy dőzsölni lehessen belőle, de azért ha nem pazarolsz, elég jól ki lehet jönni ennyiből. -
hellomi
tag
válasz
tototos #40633 üzenetére
32 évesen, 2 egyetemi diplomával, jelen pillanatban örülnék ha nem 600, hanem mondjuk valahol 800 bruttót ajánlanának.
200k a lakbér, perpill egy 1M-s autóval járok, és ennyi pénzből nem tudom, hogy fogok tudni egy fillért is félretenni.
Szerintem 2M bruttó iszonyatosan jó fizetés. -
tototos
addikt
Ha már jövedelem a topic. Szerintetek a havi bruttó 2 millió jó fizetésnek számít? 100 milliós lakásban élünk amit 25 éves hitelre vettünk, ezen kívül 5 milliós használt autónk van. Tudunk félre tenni a pénzből de valahogy azt hittem hogy ilyen fizetéssel ki lehet emelkedni a tömegből. Persze tudom vannak akik ezt sem engedhetik meg maguknak és nagyon nyílik az olló.
-
-
hellomi
tag
válasz
Dare2Live #40628 üzenetére
Emellett egy magyar kis vállalkozásnál jött egy saleses pozi, gyenge alapbérrel, plusz jutalékkal, de elég komoly terméknek a kizárolagos forgalmazói(35k euró a legolcsóbb termék, 100k+ a legdrágább...), ipari cégek, nagyvállalatok a célcsoport, eközött a kettő között örlődök... Teljesen más egy giga multi, meg egy 6 fős kis magyar cég, más lehetőségek, más iparág, más pozi, emiatt elég nehéz a döntés.
-
Dare2Live
félisten
válasz
hellomi #40626 üzenetére
-Kezdő buyer pozi = nagy fizura ne számíts.
-Szerintem 100* inkább USA multi mint pl keleti japán/koreai/kínai... vagy magyar kkv...
Összességében kellemesebb légkör, támogató környezet, rengeteg pozi, lehet tanulni és mozogni....
Kezdésnek mindenképp jó szerintem próbáld meg. -
hellomi
tag
válasz
VágniValó #40617 üzenetére
Közöm nem volt soha ilyen jellegű pozihoz, saleses voltam, illetve backoffice admint csináltam, illetve nagyon sokáig saját vállalkozásom volt.
Nemrég költöztem haza BP-re, feltettem Linkedinre hogy #opentowork, aztán IBM betalált, mivel angol/román folyékony nyelvtudásom van, ők meg ilyen nyelvtudással keresnek embert erre a pozira, rámírtak.
Amiket itt olvasok, nem túl pozitív infók azért... Abban bíztam, hogy mégiscsak komoly multi, normális légkör van náluk, meg lehet viszonylag könnyen mozogni cégen belül is, jobbra-balra meg inkább felfele a ranglétrán, mivel vállalkozás után, új élet újra pesten, valahol el kéne indulni egy jó irányba karrier szempontból. -
MrSealRD
veterán
Én ilyet még soha sehol nem tapasztaltam, hogy a hűtőből ellopják az ételem...
-
kovsol
titán
válasz
Fecogame #40616 üzenetére
Mondjuk ott olyan volt anno 15 éve még, hogy vittem banánt, és mire ebédkor ki akartam venni megették. Meg túró rudimat is megették stb
Volt aki lopta a WC-papír gurigákat, és vitte haza. Nem biztos, hogy a céggel volt ott a fő gond.
Az ITSH-nál is olyanok voltak, hogy a paradicsomos gombócot vitt valaki, és kiették neki a gombócokat az éthordóból. Nekem is loptak el kajámat a hűtőből. -
Revolit
senior tag
válasz
hellomi #40615 üzenetére
Friss infóm nincs, 2018 környékéről van első kézből információm, hát, IBM plusz indiai főnök, ez két red flag nálam, DE! ha nincs veszteni valód, fogadd el, aztán keresgélsz max tovább, addig is van meló. Aztán lehet ez a csapat a kivétel, amit állandóan emlegetnek ilyen helyeken, hogy léteznek
-
hellomi
tag
Megkerestek az IBM-től egy Operations Buyer pozira pesten.
Volt egy első körös interjú egy szlovákiai HR-essel(itthon nincs elég hr?), majd most pár napja felhívtak pestről, hogy akkor egy személyes interjú a leendő manageremmel(aki egyébként a mailből kiderült, hogy indiai lenne...) 18.-án.
Az volna a kérdésem, van-e valakinek tapasztalata a céggel itthon, illetve mire lehet számítani tőlük?
Ez a pozi mit takarhat? Nyílván kaptam leírást róla, de láttam már csuda érdekes dolgokat, leírás és valóság közötti hatalmas eltéréssel.
Köszi előre is a helpet! -
nyunyu
félisten
-
rxmiss
tag
válasz
Reggie0 #40608 üzenetére
illetve az is a baj fancy kod eseten h ha sokan nyulkalnak egy teruletet es/vagy elmesz a cegtol, akkor azert tobb a gond vele. talan, ha szuperul van kommentezve, akkor elfogadhato...
manapsag mar nem divat belekukkantani a disassembly-be, pedig neha tud segiteni, illetve tanulsagos is. -
Reggie0
félisten
válasz
tototos #40607 üzenetére
Nem szamit, az a kerdes lenyege, hogy ismered-e a fordito mukodeset.
Amugy nyilvan nem szabad ilyet irni. De ez csak a jeghegy csucsa. Legtobb fejleszto azt nem erti, hogy legyen beszedes a valtozo es a valtozok szamaval nem kell sporolni, nem kell kilometer logikai kifejezest irni, mert a fordito ugyis optimalizal. A kodot sokkal tobbet olvassak, mint forditjak, vagy irjak, ezert az erthetoseg sokkal fontosabb szempont es sokkal tobb penzt sporol, minthogy milyen menoen egy sorba tomoritettek. Ugyanigy a fuggvenyekkel sem kell sporolni, foleg ha van namespace.
-
buherton
őstag
válasz
tototos #40604 üzenetére
Ha esetleg megkérdeznek valami elborult kódolós kérdéssel, akkor érdemes megkérdezni, hogy C esetén, mennyi lesz az i értéke és miért?
int i = 0;
i += i++;
Szerintem C++-ban ugyanaz a válasz.Mentőövnek be lehet dobni, hogy a C/C++ hogyan is ad össze két char típusú változót? Apropó a char signed vagy unsigned? De szerintem ez már könnyű kérdés.
-
buherton
őstag
válasz
Alexios #40598 üzenetére
Egy ideig csináltattam én is ilyen kódos dolgot az interjún aztán rájöttem, hogy máshogy és egyszerűbben is fel lehet mérni ezt a tudását, hogy ha találkozik valamivel akkor képes-e megugorni. Eddig mindenki bevált akire igent mondtam. Persze jó lenne tudni hogy mi lett volna azokkal, akikre nemet mondtam.
-
tototos
addikt
válasz
buherton #40603 üzenetére
Jajj a kensington. Volt olyan vezető aki este begyűjtötte a laptopokat aztán írt egy levelet hogy ha el tudod olvasni ezt akkor nálad nincs gond. Ha reggel valaki keresi a laptopot hívja ezt a számot
Hátsó kapun kellett járni a régi épületekből ott nem volt jelzőrendszer. -
buherton
őstag
válasz
tototos #40590 üzenetére
Jaj, a német főnök, amikor 5 perc ebédszünetes késésért melléd áll, hogy hol voltál?!
De hogy legyen egy jó sztori is. Az egyik helyen mindent windows sharen tároltak és elég magas szinten nézegettem a mappákat. Egyszer véletlenül áthúztam az egyiket a másikba. Teljesen lefagytam, hogy WTF? Arra jutottam, hogy ha ezt magam akarom fixálni, abból csak nagyobb baj lesz. Elmentem a helyi IT-re, ahol nem igazán értették, hogy miről beszélek, de eljött a jóember. Az első kérdése az volt igazából magához, hogy ehhez hogy lehetett jogom?! főleg, mert külsős voltam és még tetves internet hozzáférést sem akart adni a menedzsment. A jóember megköszönte és mondta, hogy néhány perc múlva visszaállítja backupból.
& 426os:
Két teljesen különböző csapatban voltam és két különböző épületben. Azért kifelé menetben a táskaellenőrzés az egységes mindenhol. Egyik héten minden áldott nap jelzett az a s..r. Ez eléggé megalázó dolog egy mérnököket foglalkoztató cégnél. A Kensington zárazással is ki lehetett kergetni a világból. Egyszer WC gurigával nyitottuk ki. -
Alexios
veterán
válasz
tototos #40601 üzenetére
Az hogy munkában milyen AI-t vagy AI eszközt használhat is simán cégenként változó, nálunk pl. van egy gyengébb vs code plugin(még agent módja sincs) és ennyi, máshol meg cursorba vagy claude codeba bedobja a promptot és legenerál mindent(vagy legalábbis megpróbál). Most akkor melyik legyen interjún? De amúgy nem az a teszt nálunk hogy fejből tudja a dokumentációt, lehet kérdezni, google-t használni api hívásra, de csak tudjon már valamit magától megoldani.
Én saját tapasztalat alapján nem látom azon fejlesztők tömegét akik AI nélkül nem tudnak egyszerűbb kódolási feladatot maguktól megoldani, de AI-al meg hirtelen senior fejlesztők lesznek. A saját tapasztalataim szerint akiknek nem megy maguktól ott jön képbe hogy majd az AI leváltja őket, mert ott azért elkezd felmerülni tényleg a kérdés hogy miért van akkor egyáltalán szükség rá.
Ráadásul nem mindenhol zöldmezős fejlesztés folyik amúgy sem, nem mindenhol értelmezhető hogy majd összedobja az AI a skeletont, meglévő nagyobb kódbázisoknál egyáltalán nem teljesítenek ám olyan jól, hiába jósolta Dario Amodei 3 hónapja hogy 3-6 hónapon belül a kódok 90%-át AI fogja írni, nem véletlen nem tartunk itt.
A napokban posztolt erről Orosz Gergely is, érdemes a posztját elolvasni: [link] -
tototos
addikt
Hát nem tudom te mikor jártál oda de nekem 2007ben a mit ír ki rémlik C vizsgán 3*al meg ha lemaradt a pontos vessző akkor úgy tudom levonás volt legalább ha nem bukta.
@Alexios: de erre még ott a chatgpt és társai hogy összerakjon egy skeletont aztán majd finomhangolja a dev -
mrots
junior tag
válasz
tototos #40580 üzenetére
Szerintem teljesen jo volt a papiron programozas a BME-n. Sosem az volt a lenyeg, hogy szintaktikailag helyes legyen, hanem az, hogy az analitikus gondolkodas megvan-e, a tipikus feladatokat tudod-e, hogy hogy oldjak meg,felismered-e, hogy milyen problemara milyen tanult elemeket lehet felhasznalni vagy atalakitani, hogy az adott kerdest oldja meg, ilyesmik. Pont az volt a lenyeg, hogy a programozasi nyelv majdnem mindegy volt, akar meta nyelven is lehetett volna.
-
Alexios
veterán
válasz
buherton #40583 üzenetére
Szerintem ha kódolni kell a munkában akkor senior ide vagy oda, kell a kódolós interjú. Legalábbis én sokat interjúztattam ahol állítólag überkomplex problémákat oldottak meg nemrég, mindent a kisujjából ráz ki ha beszélni kell róla, de ha oda kerül sor hogy ténylegesen írjon meg pár sor kódot ne csak elmondja hogy csinálná meg, akkor elfogy a tudomány. És itt most nyilván nem leetcode hard problémákról van szó, hanem olyasmikről amit mondjuk munkában is írni kéne, nincs benne semmi trükk vagy ilyesmi.
-
tototos
addikt
válasz
VágniValó #40596 üzenetére
Én abszolút nem tudom hova tenni ezt pozit. 4 5 fős csapatot kellene irányítani meg elsőként felépíteni. Előző cégnél 10 15 fős csoportok voltak ahol beszélhettünk arról hogy magasabb besorolás. A team leadek mezei mérnökök voltak akik 30%ban csapatot vezettek mellette csinálták a projekt munkát.
-
válasz
VágniValó #34975 üzenetére
:')
Bónuszom: br 2.000.000 Ft
Pozinév: Cybersec L3, Computer Security and Incident Response Team
Emelés, 5,1% tehát:
Bruttó alapbér: 2.055.756 Ft (rá havi egy hét on-call, az eddigi béremből 2,250 - 2,4 körül jött ki becsörgéstől függően, ez most még feljebb megy^^)
Cafi: nettó 32.000 Ft (havonta)
Önkéntés nyugdíjpénztár: nettó 30.000 Ft (havonta)
Egyéb: Medicover,
Cég: Multi
Hely: Budapest
Én: 37 év, Bsc diploma, Felsőfokú angol nyelvvizsga (írás és szóbeli). + van certificate-em (lejárt, mostmár ideje egy elmenni másikra mert már kijegyzeteltem/megtanultam 1X).Nem múlhat el ez a komment GIF nélkül a lélekállatomról:
-
426os
őstag
válasz
B*sch-hoz (csak mert dolgoztam ott és nem minden fekete-fehér), azért hozzátartozik, hogy több ezren dolgoznak csak a budapesti telephelyen. Ég és föld tud lenni a különbség részleg és részleg, de még azokon belül a csapatok/vezetők között is. Én több csapatban is dolgoztam, gyakornokként is, illetve később gyakornokokkal, soha nem tapasztaltam csicskáztatást egyik oldalon sem. Persze ez csak kis szelete volt az egész cégnek, több éve már, de így utólag visszanézve én egy jó munkahelyként gondolok rá (az összes negaítvumával együtt, mert az is volt persze bőven)
-
tototos
addikt
válasz
Nem tudom mi várható de mondta a HR hogy leszakd valamilyen kódolás is az egyik körben. principal Sw engineer a pozi meglátjuk mennyire akarják hogy fejből tudd az összes függvényt. Nálunk nem volt anno ilyen rész, én mindig azt akartam felmérni mennyire tudja lebontani a nálunk sokszor előforduló eseteket és hogyan áll neki.
Bnél rengetegen vannak már és ezzel a vezetőség sem tud egységet képviselni. Volt olyan csoport ahol 5 perc késésért a törzs időben már mentél a feletteshez hogy ez most mi volt és máskor ne forduljon elő. Közben meg volt olyan csoport ahol nem vették észre több hónapig hogy a kolléga reggel becsekkol majd elmegy intézni a dolgait délután még visszajön és kicsekkol.
-
buherton
őstag
válasz
Vision #40585 üzenetére
A szakdogát be lehet támadni
. Nem semmi, hogy egyesek mit képzelnek magukról.
Amikor az ember fenekén még ott a tojáshéj, akkor elég nehéz ezeket a szitukat jól kezelni. Ma már én is sok mindent máshogy csinálnék, de többek között az ilyen szituk miatt jutottam el erre a szintre.
-
-
válasz
Azt hittem lefordulok a székről, amikor a főnök elküldte a gyakornokot a mekibe, hogy hozzon neki kaját.
Én a Veoliáról hallottam azt, hogy a gazdasági vezető a gyakornokkal (ismerősöm) íratta meg a kölyke szakdolgozatát. Amúgy ehhez kell egyfajta szervilizmus is. Voltam én is trainee, de ilyesmit biztos nem csináltam volna.A Thyssennél a legutóbbi szexuális zaklatásos balhé volt még vicces. Surprise-surprise, a HR vezető megmenekült, csak a kis halakat rúgták ki. Rothadt egy cég az.
-
Reggie0
félisten
válasz
quailstorm #40574 üzenetére
Hat ja. Mi ilyenek miatt gondoltunk deepseket tovabbtreningezni a kodok alapjan. Ma mar jopar laptopba is befer eleg memoria a futtatashoz es akkor net sem kell hozza es elofizetes se.
-
buherton
őstag
válasz
tototos #40582 üzenetére
A Thyssen-ről nincsenek jó emlékeim. A német vállalatok közül talán az a legrosszabb kultúrájú cég ahol dolgoztam, bár a verseny elég szoros
.
Kaja lopás a hűtőből, 5 floating compiler licensz kb 100 fejlsztőre, stb. A "kedvencem" az volt amikor a főépületet felújították, akkor egy ideiglenes irodába költöztünk. Néhány percnyi időablakot adtak meg, hogy a főépületből úgy érhessen át a jó ember az ideiglenes irodába, hogy ne legen levonás. A mozgáskorlátozott kollegát - aki nyilvánvaló okokból nem ért át időben - képtelenek voltak kivételként kezelni...
A Boschban a csicskáztatás volt a csúcs. Azt hittem lefordulok a székről, amikor a főnök elküldte a gyakornokot a mekibe, hogy hozzon neki kaját.
A Silabsos kitérőm is "vicces" volt. Miután sikerült lelécelni onnan kitöröltem mindenhonnan, hogy nyoma se maradjon, hogy valaha is közöm volt a Silabshoz. Itt találkoztam életem legrosszabb menedzserével.
----
Hogy on is legyek. Egy senior pozis interjúnál szerintem elég rossz az optikája, ha kódolás feladat van. Ezt személy szerint az interjúztató inkompetenciájának tudom be, hogy képtelen szóban felmérni a másik technikai tudását. Viszont lehet jó dolog is, mármint amikor a Cisco-hoz mentem akkor volt kódolós feladat, de az egy komplex és előre jól kigondolt interjú volt. A leendő menedzseremet tükrözte és örömmel mentem a csapatába dolgozni. Aztán kiderült, hogy ő volt a valaha volt legjobb menedzserem.
Kódolós interjúhoz még annyit, hogy azzal tudnak felbosszantani, amikor teljesen értelmetlen kérdéseket tesznek fel és sizeof-os példád jó erre. Egyszer interjúztattunk egy emberkét ahol volt egy javás interjúztató, aki olyan kérdést tett fel és milyen hangnemben, hogy legszívesebb elküldtem volna melegebb éghajlatra. És gyakorlatilag beismerte - nyilván más szavakkal és burkoltan -, hogy fordított helyzetben nem tudott volna válaszolni a saját kérdésére.
Egy szó mint száz. Szerintem az interjú elég jó képet ad a cégről. Ha ilyen sizeofos kérdésekkel jönnek elő, akkor meg kell(ene) köszönni a lehetőséget. Csak ugye ez nem olyan egyszerű a mostani környezetben, hogy csak így otthagyni őket.
-
tototos
addikt
válasz
JackFeryll #40579 üzenetére
Kíváncsi leszek interjún mit várnak el ha kódolás lesz a feladat. Elvileg ott helyben kell majd valamit írni de nem tudom mit lehet használni.
Visszajön a BME emlék amikor papíron kellett vizsgázni programozasbol. Remélem manapság már azért nem itt járunk és fejből tudjon mindent az ember. -
JackFeryll
őstag
válasz
tototos #40577 üzenetére
Szerintem abszolút ha ellenőrizve is van. A lényeg hogy ne lyukkártyán kelljen programozni -> ne notepadben kelljen kódot írni -> következő lépcső hogy használsz AI toolokat.
Ha meg egyszer valami nem volt jó akkor nem kell elítélni az idők végezetéig hanem rá kell próbálni különböző modellekre, toolokra. Van ahol nem jó, sok feladathoz meg jó. Főleg az RLM-ek. -
Drizzt
nagyúr
AI tekinteteben messze a leghasznosabb a mindennapok folyaman az IntelliJ-ben a "Full line code completion" feature. Nagyon sok gepelest tud megsporolni. Gyakorlatilag egy lokalban futtatott LLM, ami foleg a kozvetlen kontextus alapjan javasol dolgokat, de az esetek 90%-aban kb. a sorok negyedet kell begepelni, a veget megfeleloen kitalalja. (Pl. ki akarsz logolni valamit, kb. annyit irsz, hogy log.in es mar ott lesz az egesz sor az eppen kontextusban lenyeges parameterekkel meghivott loggolassal, stb.) Foleg az a nagy elonye, hogy nem kell hozza API hivasokkal szarakodni, meg promptinggal. Teszt generalas ugyan szinten jol megy a coding LLM-eknek, de kezdek rajonni, hogy alapvetoen onatveres ra tamaszkodni, mert ha valami viszont gagyi lesz, akkor meg tobb energia kipofozni, mint ha nullarol megirnad magad a teszteket. Ha meg veletlenul epp jo lesz elsore, akkor meg bajban vagy, mert fogalmad nem lesz mit miert csinal ugy, ahogy es tenyleg jo-e az a teszt, vagy csak jonak tunik. Persze otletek meritesere is jo, nehany dolgot konnyebb osszegyujteni az LLM-ekkel, mint tobb forrasban keresve a klasszikus modon. Viszont nagy hiba vakon megbizni a valaszban es ez az AI igazi veszelye. Viszont pont emiatt nem veszelyes valojaban az ertelmes emberek munkajara. Mert a valaszok ertelmezesehez human inteligenciara van szukseg es ebben nem nagyon latok eselyt a valtozasra.
-
tototos
addikt
-
n00n
őstag
Én Gemini Code Assist-ot használok VSCode-ban Python-hoz. Ott elég sokat tud segíteni. Ellenőrizni kell, amit kidob, több iterációban finomítani rajta. De most egy új projektet szerintem fele annyi idő alatt dobtam vele össze, mintha én írtam volna. Viszont attól nagyon messze van még, hogy csak elfogad szó nélkül amit dob. Kicsit furán is nézek a sok vibe codingos posztra manapság.
-
pb99.5
újonc
válasz
quailstorm #40574 üzenetére
Most a héten szórakoztam először a copilottal, és ugyanezekbe a problémákba futottam; hiába pattintottam be kézzel a fájlokat, mintha rá se nézett volna. Általában közvetlenül API-n keresztül tolok bele kódott elemzésre / refactorra, ott nem szokott ilyen probléma lenni, csak a token limit korlátoz.
Ennek az oka az, hogy a copilotnak erősen korlátozott a context windowja: csinál valami lokális preprocesszt a kódbázissal mielőtt továbbküldi az erősen lefaragott queryt az LLM-nek. Amikor egy funkcionalitást kerestem egy nagy kódbázisban, akkor tudott működni (bele sem fért volna a token limitbe), de amikor valami precíz változtatásra / debuggolásra kértem ötleteket, akkor bizony elég haszontalan; ott expliciten meg kell etetni a kódot egy rendes LLM-mel.
Más: főleg szélesen használt programnyelvekben (python, etc...) dolgozok, ahol az LLMek sokszor megdöbbentően intelligensen operálnak. Legutóbb viszont Siemens ST-ben (PLC programnyelv, Pascal-szerű szintaxxisal) próbáltam valamit összecsapni; akkor, bár hajandó volt együttműködni és generált egy korrekt skeletont, minden változtatásnál a kérten kívül 15 másik dolgot átírt (sokszor explicit kérésem ellenére). Látszott továbbá, hogy nem tud jól használni bizonyos nyelvi elemeket, mégha tudott is róluk;
pl. olyan helyen triggereket definiált, ahol fölösleges, egy helyen pedig lett volna értelme a triggernek, de inkább egy segéd-figyelő változóval csinálta meg az élfigyelést. -
quailstorm
félisten
válasz
Reggie0 #40573 üzenetére
Jó, de egy bonyolultabb LINQ querynek benne kéne lennie az alap modelljében és az se ment neki. Azt sose vártam el hogy tudja a project API-ját, bár azon meglepődtem mindig is hogy mennyire szűk scopeon dolgozik valójában.
Kijelöltem neki IDE-ben a blokkot aminek a refaktorálását kértem megadott szempontok alapján. Nem sikerült. Ennél egyszerűbb feladatot egyszerűen nem tudtam adni neki. A tabos kiegészítés 90%-ban retardáltság volt. Inkább kikapcsoltam az egészet.
-
Reggie0
félisten
válasz
quailstorm #40571 üzenetére
Ha olyan platformra kell vele generaltatni, amihez nem ismeri az API-t es nem huzod be neki, akkor total meg van love. Pl. flipperes kodbazist sem ismeri, csak hasarutesre, azaz nyelvi model modjara probalja kitalalni a fuggvenyneveket, a szerkesztett kod koruli mintak alapjan. Total kaosz igy.
-
tototos
addikt
válasz
quailstorm #40571 üzenetére
Nekem is generált olyat ami nem létezett, ha nagyon mélyre kellett menni meg kb 1 találat volt a googleben az adott hibára. De alap dolgokra szerintem tökéletes. Más kérdés, hogy nem tudnék egy bash scriptet megírni segítség nélkül, mert mindenre AI-t használtam.
-
quailstorm
félisten
Nem tudom, hogy én vagyok-e a béna vagy annyira domain heavy projecteken dolgoztam-e eddig, de énnálam az AI nem tudott segíteni sosem, még egy pici LINQ refaktorban sem. Copilot van előfizetve. Inkább kikapcsoltam mert idegesített mennyi hülyeséggel tart fel. Ha meg én kértem tőle valamit az se volt jó semmire.
Nálam gyorsabb ha én megcsinálom.PowerShell scriptre tényleg jó volt. Nem volt hibátlan de elég jól összeollózta.
-
tototos
addikt
Az előző cégnél napi szinten használtuk az AI-t. Copilot volt beépítve így nagyon gyorsan lehetett kódot írni. Sokkal gyorsabb mint reference manualt olvasni hogy milyen függvények vannak adott témára. Bash meg python scripteket elég jól tud generálni, igaz komplexebb feladatnál át szoktam írni, de skeletonnak tökéletes.
-
válasz
tototos #40568 üzenetére
Szerintem okés, mivel ha nem ért a témához, akkor az AI-s kód is csúnya lesz, látszódni fog, hogy AI írta (pl. overkill lesz), ha pedig ért a témához, akkor AI-val egyszerűen csak gyorsabban meg tudja csinálni (egyelőre nem tipikus, hogy elsőre tökéletes, szép kódot ír az AI, de finomítással a komplexitástól függően szép kódot lehet faragni vele).
És az interjún illik kérdezgetni, hogy mit miért hogyan csinált, esetleg hogyan írná át, ha pl. valamit máshogy kellene csinálni, vagy egy adott új funkciót bele kellene építeni - ha néma csend a válasz, akkor egyértelmű, hogy mi van a háttérben.
De én alapvetően támogatom az AI-t, hiszen a cél egy olyan ember felvétele, aki jól tud programozni - hogy az AI segítséget nyújt-e neki, nem nagyon kellene, hogy számítson... sőt, egy jó programozó általában AI-val gyorsabban fogja megcsinálni ugyanazt a munkát ugyanolyan minőségben, amit egy ugyanolyan jó programozó AI nélkül. Automatizálni lehet a sallang elkészítését, ellenőrizni a kódot, stb...
De valószínűleg sokan nem így gondolkoznak. Ahogy megfigyeltem, elég nagy tábora van az AI ellenességnek, még itt a topikban is, akik bottal sem nyúlnának hozzá, meg sem próbálják normálisan használni, pedig végtelen potenciál van benne (de egyfajta skill, hogy jól tudja valaki használni... ha az emberünk jól tudja, az már önmagában plusz pont). -
tototos
addikt
Kinek mi a véleménye arról, hogy a interjús feladatot AI-al csináltatja meg az ember? Van még értelme ezeknek a programozós feladatoknak amúgy?
-
jovdlem123
csendes tag
Volt hasonló szitum egy korábbi helyen(nagyvállalat), bár akkor még inkább junior voltam Linux vonalon, de egyik kolléga valamiért azt gondolta, hogy én vagyok a nagy riválisa az 5 fős csapatban és mivel ő van ott régebben, így én a csicskája leszek, ami még oké is lehetett volna, ha nem egy balf*sz lett volna. Mivel ezen kívül voltak ott más bajok is, már kb első héten tudtam, hogy ott max addig maradok, amíg nem találok másikat, így izgalmas volt az a kis idő, amit ott töltöttem, szegény srác szerintem nem érzékelte, hogy igazából ő van sz*patva végig
-
Dare2Live
félisten
válasz
pb99.5 #40557 üzenetére
[link] Munkaidőkeretet szokták rabszolgatörvénynek is hívni.
pl munkaidőkeretre = Elrendeleik, hogy vasárnap dolgoz pl 2-8ht aztán elrendelik, hogy hétközben akármikor ne dolgozz 2-8ht. NIncs túlóra, nincs túlóra kifizetés.
Összevissza tudnak dobálni. Egyszer dolgozz 5-9ig aztán hajnali 2-14ig.
Baromi nagy perk.Amiről te beszélsz az vmi céges csúszó akármi.
-
-
tototos
addikt
Már korábban leírtam milyen tapasztalatom van, így embedded/járműipar ahol nézelődök. Beadtam más helyekre is ahova úgy gondoltam, hogy releváns tapasztalatom van, de pont onnan jöttek vissza hogy köszönjük de nem.
Vagy elfogadom a visszalépést és valami új vonalon elkezdek egy dev pozival. -
avl
senior tag
válasz
tototos #40559 üzenetére
es milyen iranyban ! (?)
USA-ban 20+ eve elö baratom cége most szünt meg, irta: "25 helyre jelentkeztem tavaly Otoberetol, ideig 1 helyrol jeleztek erdekodest, ami utan volt egy telefon interview, de a munka nem nekem valo volt, amit meg is mondam....Ugy latom minden allasra minimum 125 ezren jelentkeznek"
sok sikert!
-
mcs
veterán
válasz
jovdlem123 #40548 üzenetére
Ha úgy érzed, hogy jó helyen vagy, eszedbe ne jusson váltani.
Most ebben a válságos időszakban elég egyetlen elbaltázott döntés, akár évekig is munka nélkül maradhatsz. Az életkorodból, tapasztalataidból és elvárásaidból kifolyólag eleve tele lesz cuccal a munkáltatók gatyája, mert tisztában lesznek azzal, hogy nem tudnának könnyen irányítani és/vagy riválist látnának benned.
-
pb99.5
újonc
-
MrSealRD
veterán
válasz
Kraftie podcastot ajánlom informálódni, illetve a Discord csatornát...kezdetektől követem őket, párszor beszélgettem Gyurival is zeroval is... Utólag visszanézve, elég jól belőttek sok mindent amikor év elején újévi jóslatokat mondtak mi várható. A Discordon meg egész jó infók esnek ki másokból. Jól tudod követni a világ változásait...
Full Remote pozíciók alig vannak... mindenhol RTO-t tolják. A legjobb amit kifoghatsz az valami normális arányú hibrid...
De a MOL-nál ne próbálkozz inkább.
Ha nem ég a ház, akkor inkább egyelőre kövesd a helyzet változását és ha van számodra előnyös pozi akkor válts. De most nagyon nincs jó világ ilyen szempontból. -
Dare2Live
félisten
válasz
MrSealRD #40545 üzenetére
Ja el kell köszönni... peckesen felállni. De eddig ígyúgy 6ból 5.
@n00n Ez utobbinál közölték, hogy fizetik a túlórát. Meg azt is, hogy gyerekkel nem kompatibilis. Amúgy egyre több helyen tolják végig a munkaidőkeretet ami aztán tényleg alap elköszönös kéne legyen... de amikor általánossá kezd vállni nem vicc.
-
jovdlem123
csendes tag
Ezeket látom én is, kösz a megerősítést.
Jajj, az AIAmennyi szart látok én összetákolva a vállatoknál IT címszó alatt, én egyelőre nem érzem a veszélyt, de biztos én látom rosszul és az AI képes pár éven belül egy szóra felköltöztetni egy komplett biztósító infráját a felhőbe, aztán miután a pénzügy meglátja ez első pár havi költségeket, ami legalább tízszerese lesz annak, mint amit az AI beírt a kis táblázatukba, akkor meg vissza onpremre
-
jovdlem123
csendes tag
válasz
Pfiucska #40549 üzenetére
Nem minden a pénzről szól
A számlázós munkáimat nem feltétlenül az anyagi része miatt csinálom és meg is válogatom azokat, persze nyilván jól jön a plusz pénz meg azért ingyen nem dolgozom max jó célért, de leginkább a tapasztalatszerzés és munkamániám kielégítése hajt, mint, hogy pár ezer forinttal többet számlázzak. Persze az sem elhanyagolható, hogy az alacsonyabb órabérrel próbálom azt is kompenzálni, hogy kicsit korlátozottabban tudok ezekkel a munkákkal foglalkozni a főállásom mellett.
Na de így a bullshitelés után az az igazság, hogy 4-5 éve csinálom ezt így, és akkor jóval kevesebb volt a fizum is, meg elég jónak tűnt ez az órabér, lehet ideje lenne emelni rajta? -
n00n
őstag
válasz
Szerintem az utóbbi, nem most van itt az ideje a munkahelyváltásnak.Kevés a pozíció, nem akarnak fizetni a cégek, remote/full HO újra kiváltság lett, „jön az AI, elveszi a munkát”
, mindenki kivár.
-
Pfiucska
aktív tag
válasz
Mondjuk az nekem furcsa, hogy kb a bruttó órabérednél alacsonyabbat számlázol.
-
jovdlem123
csendes tag
Üdv,
Régen jártam erre, nyomnék egy klasszikus posztot.
Nem: Férfi
Kor: 39
Munkakör: Linux rendszermérnök vagy Devops vagy ráhúzhatunk bármilyen megnevezést, a lényeg, hogy sokat számítózok, leginkább Linuxokat nyomogatok meg azokon futó bizbaszokat 10+ éve
Végzettség: Főiskola
Nyelvtudás: angol
Nettó fizetés: 1,1M-1,2M (bejelentett főállás)
Egyéb: céges teló, laptop, minden egyéb benne van fizuban (készenlét/ügyelet, ilyenek)
Hely: full home office, de jellemzően budapesti cégeknek dolgozunk, néha hozzájuk benézünk 1-1 buksisimire
Megjegyzés: Tanácsadó/üzemeltető cég, kisebb-nagyobb cégek Linux alapú rendszereit üzemeltetjük, tervezzük, alakítjuk. Jó pár éve itt vagyok, a különböző ügyfeleknél különböző igények/problémák merülnek fel, így elég változatos és pörgős tud lenni a munka, sok dolgot lehet tanulni.
Megjegyzés2: Néha beesik heti/havi pár óra meló egy korábbi munkahelyemről, ezért általában 7-10e Ft/óra számlázok, ez mondjuk kezd kifutni.Átböngésztem a mostani kapcsolódó hirdetéseket (no fluff jobs, linkedin, profession vonalon), aztán kicsit elcsodálkoztam, hogy mintha a full remote pozíciók rendesen megfogyatkoztak volna újabban, így tulajdonképpen részemről az ajánlatok 98%-a ki is esett. A heti 1-2 nap home office-os ajánlatokat nem is értem, de el is engedem, nem ez a topic témája. A maradék 2-3%-ból marad 1-2 olyan, amire a leírás alapján talán jelentkeznék. Arra jutottam, hogy vagy öregszem és kezdenek nagyok lenni az elvárásaim vagy inkább csak nem most van itt az ideje a munkahelyváltásnak és jó ott, ahol vagyok.
Viszont tényleg jó lenne némi változatosság, szívesen bedolgoznék pár órában valahova, de itt meg bajban vagyok, hogy mennyire van igény ilyenre mostanában és merre érdemes ilyen ajánlatokat keresni? Első körben hazai vonalon, nem vonzanak az upwork és társai, de a végén lehet ott kötök ki.
Tudom, nem álláskeresős topic, de címszavakban pár dolog, amiket csináltam az utóbbi időben, ha épp ilyen számlaképes mindenes hülyét keresnél heti/havi pár órában, akkor az érdeklődő üzeneteket a privátban várom a "mosokfőzökpingvinezek" vagy a "kellapénzlóvéra" jeligére, megegyezünk. :) : Linux (Debian főleg az utóbbi időben, de ha konzol van, akkor nagy gond nem lehet, az aix-et megsmittyzem ha kell :), Ansible, Terraform, Proxmox, Vmware, hosting cuccok (apache, nginx, php, mysql/mariadb, postgres..), levelezős cuccok (postfix, dovecot, rspamd...), Pfsense/Opnsense, Zabbix, Elastic Stack, Opensearch, Docker+Swarm, AWS néhány cucca (ec2, eks, rds), Gitlab CI/CD, meg egy rakat dolog, amikről szívesen beszélek, ha szóba jön. -
Dare2Live
félisten
-
válasz
tototos #40535 üzenetére
Ez nem ilyen egyszerű kérdés. Attól is függ szerintem, hogy hol dolgozol. Egy multinál szerintem jó de ahol pl. én dolgozom ott mindenhova van hozzáférésem és el is várják, hogy mindenhova turkáljak (devops+support meló is lényegében), deployolgassak stb...
Szerk.: de azért juniornál mindenképpen több
-
Dare2Live
félisten
válasz
buherton #40508 üzenetére
2hónapja futott feleségem egy kört és mert szakmailag is jó lett volna + 1.5brutto megbeszéltük, hogy elmegyünk a falig és tovább = 80-90%ban én viszem a gyerekeket ovi/suliba, ha beteg maradok otthon vele... Az utolsó körben amikor feljött a kérdés ezt hiába mondta nem mondták de instant diszkvalifikáció volt.
Pár hete kevésbé vonzó de még mindig elég jó pozi. Túlóra 17-20 közt random van heti többször. kb kerek perec közölték, hogy gyerekkel járó dolgokkal nem kompatibilis. Végülis korrekt elengedtük.
Ahogy látom ami megy az az, hogy ha adott cégnél ledolgoztál sok évet, bedolgoztad magad esetleg még személyes kapcsolatok is vannak és utána jön gyerek akkor tud működni.
-
buherton
őstag
Go-ban kell fejleszteni és akkor nem kell ilyenekkel mókolni.
Mindezt mondom úgy, hogy ismerem a másik végletet. C-ben és CMake-ben expert vagyok.
#40538: MacBookot kell kérni az IT-tól. Arról próbálkozhatnak törölni a WSL-t. Ráadásul ez az egyetlen POSIX compliant OS. A Linux csak POSIX compatible.
-
n00n
őstag
Előző cégemnél egy meeting keretében kellett meggyőzni egy csapatot, hogy miért is jó nekik, ha localban is docker alapon fejlesztenek ugyanazokkal a libekkel és függőségekkel, mint ami a staging/prod env-eken fut. Multiknál nehéz átverni egy változtatást sajnos. Végül átment a dolog, de vért izzadtunk
-
JoinR
őstag
válasz
tototos #40535 üzenetére
Azért nem, egy ilyet összerakni nem junior feladat, viszont ahol hasonló színvonal a sztenderd, ott meg nem nagy ütőkártya. Szerintem pluszpont, hogy devként foglalkoztál vele, de attól még az interjú dönti el, hogy felvesznek-e.
Válaszolva az eredeti kérdésre, a 2M simán reális, de a leírásod alapján kicsit fregmentált a múltad (dev/architect/manager), amivel lehet, hogy nem tudsz bármilyen senior pozit behúzni. -
tototos
addikt
Ahogy kiveszem a kommentekből akkor ez a tudás, kb egy junior szintjén van máshol.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
tototos #40529 üzenetére
Sima dev containers-nek hangzik.
-
tototos
addikt
Dehogy. Egy fejlesztői környezetet raktam össze ahol van egy docker image ami tartalmaz minden olyan packaget amire szüksége van egy fejlesztőnek és ezt használja a vscode. Szóval fogsz egy szűz linuxot felrakod a dockert meg a vscodet leszeded githubrol a workspacet és elinditod. Tudsz benne fordítani, testet futtatni stb.
Github actionbe docker image fordítást raktam meg automata tesztet. -
tototos
addikt
Sziasztok!
Mennyire irreális elvárás a bruttó 2 milliós fizetés mostanában? Van 10 év autóipari tapasztalatom, SW fejlesztő, Architecht, Project security manager, plusz az utóbbi két évben teljes önvezető sw fejlesztésben vettem részt, C++ Python Docker Github fejlesztői keretrendszert raktam össze, ezen kívül autós integrációval foglalkoztam.
-
MrSealRD
veterán
-
nyunyu
félisten
válasz
JackFeryll #40515 üzenetére
Még mindig PTSDm van attól, hogy én voltam a 13. tesztpatkány a jobctrl adatbázisban 15 éve.
(Rajtunk tesztelték házon belül, mielőtt megjelent.) -
kraftxld
félisten
válasz
JackFeryll #40515 üzenetére
MSP-nél érthető ha ebből megy a számlázás, de full stresszes volt.
Most minden komolyabb megkeresésnél ez az első kérdésem, meg is köszönöm a lehetőséget ha ilyen van -
Nálam most így néz ki a helyzet az év eleji 5%-os emelés után:
Nem: Férfi
Kor: 32
Munkakör: DevOps (de igazából mindenes)
Végzettség: OKJ Rendszergazda (azóta 10+ év tapasztalat)
Nyelvtudás: Angol B2
Bruttó fizetés: 1.5M (oncall-t is beleszámolva), semmi más (se Medicover, se cafeteria, stb.)
Egyéb: 50 fős cégnél kollégáknak onsite support (beszerzés, WiFi az irodában, nem megy a nyomtató) másodmagammal, Linux üzemeltetés, Jira/Confluence alkalmazás üzemeltetés 10+ külsős cégnek, Docker/OpenShift, rengeteg adminisztráció, 7/24 ügyelet 2x 1 hétig egy hónapban, cég migráció technikai részének levezénylése, Shell script alkalmazás fejlesztés/üzemeltetés (heti sok munkaórát megspórolva), állandó stressz a 15 percenkénti munkaidő logolás miatt (is)
Hely: BudapestBigBlackDog: Semmi, ha teljesítmény alapú lenne, akkor már nem lenne hitelem
-
Mi most a jó backendes fizu? 2.0M, 2.2M vagy 2.4M?
-
nyunyu
félisten
Nemrég röhögtem egy professionos DB fejlesztő hirdetésen, ahol egy budai cég br. 700-1100e-t adott meg bérsávnak.
Lassan érik a váltás, de ez az "ajánlat" a mostani felét se éri el.
-
dellfanboy
őstag
válasz
vegetableman #40503 üzenetére
válaszra se méltatnám.
-
válasz
elirtak egy nullat, semmi gond
-
eladocuccaim
junior tag
válasz
Ez húgy bér ilyen tudásért, még magyarországon is.
-
vegetableman
csendes tag
Random megkeresés LinkedIn-en: full remote ML/AI engineer, medior-senior szint, éves bruttó 38k EUR alkalmazottként, vagy számlázva 51k. Ennyire bezuhant a piac, vagy kizárólag Magyarországnál is szegényebb helyekre lőnek vajon? Vagy csak én élek teljes buborékban, és ez bárhol "nyugaton" jónak számít junior szint felett?
-
válasz
buherton #40501 üzenetére
Persze, nyilván mindig van olyan, amire valaki nem gondol, ezért nem értek egyet emvyvel. Komplex SW-nél muszáj összetesztelni a komponenseket. Ha jó lenne a memóriám
, valszeg oldalakon keresztül tudnám sorolni, mikor minden UT OK volt, de épp funkcionális teszten meg kibukott valami.
Mi telkó SW-t fejlesztünk, kódnak vannak részei 90-es évekből, tudnunk kell minden régi szar protokollt, ezt pl. esélyed nincs csak saját komponens UT-val lefedni. 4-5 szintnyi tesztelés megy, és mégis van olyan, hogy a customertől jön vissza valami. /És sajna itt nincs az, mint a Microsoft/Google/etc.-nél, hogy szarunk bele, mert kötbérezés megy/ -
buherton
őstag
A teszt sosem tud 100%-os lenni. Egyszerűen nincs olyan. És ebbe a unit teszt is beletartozik, ha egy összeadásnál bonyolultabb dolgot csinál. (Mondjuk ez valahol rossz példa, mert ezt a fejlesztő írja.) A tesztelő tudja, hogy hol húzza meg a határt. Erre is vannak technikák, de ezek már meghaladják a tudásomat.
Ha jól értem, akkor melletted és nem ellened beszélek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Tenisz topic
- Google Pixel topik
- Villanyszerelés
- PlayStation 5
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Apple MacBook
- Megmondták, hogy miért nem kapkodunk új okostelefon után
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Apple Watch 7 45MM Nike Edition + sok tartozék
- Lenovo 13"FullHD IPS,i5 8265u(8x3,9Ghz)Magyar Világító billentyűzet,nVmeSSD,jó akku
- Lenovo Legion 5 Gamer Laptop gyönyörű állapotban, dobozával. (RTX 3060)
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - két akku, mágneses csíptető, 64GB SD
- Asus játékra is,core i5 ,Geforce GT940M 2/4GB videokártya,8-20GB RAM,SSD+HDD,nagyon szép állapot,W11
- Apple Watch 9 45mm LTE
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged