Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#69088) micafighter válasza Horvi (#69084) üzenetére


micafighter
nagyúr

Egyikre se mondanám kifejezetten hogy nem ajánlom.

Ilyen switcheket tesztelek most:

Balról jobbra sorban haladva:

Durock Daybreak - silent linear (kék stem, smokey ház)
Boba U4 - silent tactile (fehér stem, clear ház)
Zilent - silent tactile (sötétkék stem, clear ház)
Durock T1 Shrimp - silent tactile (fehér stem, világoskék átlátszó ház)
Aliaz - silent tactile (piros/rózsaszin stem, clear ház)
Gateron CJ - linear (kék/kék)
Gateron Oil King - linear (fekete/fekete)
Durock POM Piano - linear (fehér stem, fekete ház)
Bobagum - silent linear (rózsaszin stem/ház)
Durock Daybreak ismét
Kalih Box Fried Egg - silent linear (sárga stem, fehér ház)
Gateron INK v2 silent linear (fekete stem, smokey ház)

Ezek GMMK Pro házban vannak, ami elég halk a súlyának, magas profilnak és a gasket mountnak köszönhetően (kapott custom FR4 platet, D65 gasketeket és force break modot vagy 2mm-es szilikon darabokkal, hogy a platenek több helye legyen mozogni a gasketeken).

Az biztos, hogy ezek közül a kapcsolók közül a Durock Daybreak a leghalkabb, gyakorlatilag semmi hangja nincs. Kivétel a Cherry profile keycap R3 sora, oda vagy o-ring kell, vagy Cherrynél magasabb profilú kupakokat kell választani, hogy ne legyen hangja az R3 sornak.
(nem csak a Durock Daybreak érintett egyébként, a Zilent és a Black INK v2 Silent ugyanezzel küzd a Cherry R3 soron, a boba U4, Shrimp, aliaz, Fried egg, bobagum úgy vettem észre, hogy mentesek ettől a problémától)

Ha touch-typeol az ember, tehát nem bottom-outol és top-outnál sem hagyja hogy csattanjon a kapcsoló, akkor bármelyik kapcsoló lehet halk. A clicky nyilván kivétel, mert abban van hang keltő mechanika, a tactile pedig kenéstől függ (de ha megkened a lábakat, akkor veszít a taktilitásából is). Az biztos, hogy a halk tactile kapcsolók nem annyira halkak, mint a lineáris halkított kapcsolók, de egy halk házban azok is nagyon halkak egyébként. Ha mindenképp a leges leghalkabb megoldás kell, akkor silent linear, azon belül is a Durock Daybreak (a Dolphint nem próbáltam, elvileg csak a rugó erősségében és a ház színében van különbség).

A problémám a Daybreakkel hogy a bottom-out kicsit mushy nekem. Nem vészes, de egy picit zavaró. A bobagum egy picit hangosabb a Daybreaknél (lehet csak a kenési technikám nem volt elég jó a bobagumnál, vagy lehet csak rugót kéne cserélni benne), viszont kellemesebb, keményebb a bottom-out. A Silent INK v2 még egy picit hangosabb, és a bottom-out még egy kicsit keményebb, illetve úgy érzem egy kicsit simábban is jár.

A halkság illetve a keményebb bottom-out különbségek feltételezem a használt hangtompító gumi keménységében keresendő - a puhább gumi jobban halkít, viszont a bottom-out puhább, mushy lesz. A Silent INK v2 már kb olyan "hangos" mint a silent tactile kapcsolók, pl a Boba U4 picit halkabb nála.

A silent tactile kapcsolókból a kedvencem az U4 és a Zilent, ahogy Alan[HUN] említette, a mushy bottom-outot se érzed ezeknél annyira, mint a halk lineáris kapcsolóknál.

#69082 HardRic szerintem ez egyéni preferenciától függ, kinek hol az ingerküszöbe. A szivacs önmagában nem fogja elnémítani a kapcsolót, de halkít rajta, és bizonyos frekvenciákat kiszűr. Ha nem feltétlen fontos a teljes hang nélküli működés, akkor egy halk házban tényleg nem muszáj a halk kapcsolókhoz ragaszkodni, én is gondolkodom a Durock POM Piano-n, mert bár a halkság szempont nálam, de nem muszáj a teljes csend, és ez a kapcsoló a kedvencem azok közül, amiket próbáltam. Gyárilag is szépen jár, de megkenve mégsimább és egyenletes, a hangja is nagyon kellemes, mélyebb tónusú.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.