Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
IstvánLászló
senior tag
válasz V.Stryker #98739 üzenetére
A linux-os ajánlott laptopok konfigurációk, igen és régebben Intel cpu-ra,mig mos már az újjabban gyártotak már Ryzen cpu-s gépek...
A hátránya: Ryzen procis laptopoknak, nem nincsen,mert sok ismerősőm használja a linux-disztrokat.
Ajánlanám a LinuxMintet,pendrájvrol inditva a live modját,probára - mielőt installánád élesben a rendszert...
A kolégák mák elmondták előttem korrekten a véleményűket..
[ Szerkesztve ]
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
totron
addikt
válasz ubyegon2 #98658 üzenetére
Uram. Örömmel szokom olvasni hozzászólásaid, meg minden, tényleg. De pár fényévvel elegánsabb lenne, ha nem avitt, tini érveket használnál a linux jóságának alátámasztására. Nem kell ide semmi extra érv, lelkileg te a linuxhoz tartozol, ő meg hozzád és ennyi. A Windows jóideje nem kékhalálkodik már. Jó-jó-jó ideje nem. Ha a konkrét Asus példány a probléma forrása, az is más. De akkor meg azért szükségtelen OS-tengelyre terelni. Ez így olyan, mintha nem vállalnád a döntésed. Nem vagy kényszerpályán, semmi nem lök bele az alternatív világba. Teljesen legitim az abba/ebbe az irányba való kockulás. Különben is, úgy van megalkotva a dolog, hogy ismerd az ellenséged és zamatosabb a menet. Mindig is lesz egy alapjárati Win fika egy ilyen topikban, megtörhetetlenül, amit értek és a kultúra része és bocs, hogy ezt írom, csak ugye be kellett védeni a kisebbet.
Miért húzza ki a lánygyermek a töltőkábelt?
-
IstvánLászló
senior tag
válasz ubyegon2 #98751 üzenetére
+1 igen és teljesen 1000%-ig igazad - van...
A gyártókon múlik minden is mert 2017-elött még nem voltak Ryzen cpu-s gépek..Azt tapasztalom meglepődve - hogy vannk itt trollok,akik osztják az észt mindenkinek, de lehet hogy tévedek és ha ez így lenne akkor boscántot is kérek..
Űdv:István
[ Szerkesztve ]
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
IstvánLászló
senior tag
válasz totron #98753 üzenetére
Miért húzza ki a lánygyermek a töltőkábelt?
A gép a gyereké és ő így halhatta hogy árthat az aksinak az állandó tőltése..
Azt ne felejtsűk el a gyerekek szerintem okosak és így tanulnak ha híbáikból...
[ Szerkesztve ]
-
IstvánLászló
senior tag
A satas 1TB ssd-n és 1TB Kingston NV3 NVMe SSD M.2 2280 (PCIe 4.0)-ás vásárlásán gondolkodom, hogy meg is érné és használni..
A trimmelés témájába nincsennek még tapasztalataim.
A Linux-disztroknál a trimmelést, nekünk kel külön beállitani?
Kérném a segítségeteket a trimmelés témámra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #98756 üzenetére
NVMe-nél berakod és megy, semmit nem kell vele kézzel csinálni.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
sh4d0w
félisten
Te most fabol vaskarikat keresel. Egy app vagy desktop - standalone - vagy webes. Ha Linuxra kell, akkor standalone, ha platformfuggetlenre, akkor webes.
Roundcube esetleg szoba johetne, de az nem kliens es ha rendesen akarod hasznalni, nem csak onmagan belul, akkor bizony sok-sok idot el fogsz tolteni a konfiguraciojaval, aztan bongeszobol lehet belepni a kulonbozo accountokkal.
https://www.coreinfinity.tech
-
growler
őstag
válasz IstvánLászló #98759 üzenetére
Melyik kiadas van telepitve arra a SATA-s SSD-re?
-
válasz IstvánLászló #98754 üzenetére
Azt tapasztalom meglepődve - hogy vannk itt trollok,akik osztják az észt mindenkinek
Megneveznél 1-2 nicket?!Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyúr
válasz totron #98753 üzenetére
Ó a manó csípne meg, nagyon elmentél filozofikus irányba!
Nem támasztok én alá semmit, a történetbe ágyazott egyszerű tény annyi, hogy a Windows a külön erre a célra fenntartott Recovery particiójával napokig nem tudott bootképes OS-t életrekelteni, a Linux meg egy apró programmal ezt megcsinálta.
Nem tudom, miért húzza ki a gyerkőc a vezetéket, az is lehet, hogy nem mondtam neki mégse, mivel én Linuxot raktam neki a gépre, annál meg nem sok vizet zavart, ha kihúzza, főleg ha le is állítja előtte, de amúgy sem. Az meghajtónak nem tesz ez mindig jót, de ahogy láttam, egy keményen megdolgoztatott OEM Samsung SSD van benne, még az eredeti, de ha nem, akkor is vagy 6-7 éves. Ennek még van védelme rendesen, nem úgy, mint a mai SSD-knek.
Asust nem tudom mire írod, a jelzett gép az Dell Precision M4700 és jól van, nemrég írta a gyerek.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #98755 üzenetére
Jól mondod, a gyerek sokkal okosabb nálam, csak éppen Z generációs.
Az az SSD vásárlás téma érdekelne. Milyen célra vennéd? Csak azért kérdezem, mert QLC NAND alapú és amúgy se valami ajánlott az NV sorozat a Kingstontól. Annyival nem lehet olcsóbb egy jó Samsungtól vagy WD-től, hogy megérje ezt venni!
A TRIM meg olyan, ahogyan a Kapitány is említette, NVMe SSD elintézi magának. Ha nem érdekel mélyebben. akkor ennyi a lényeg:
Az eszköz saját Dataset Management parancskészlete, pontosabban annak deallocate utasítása folyamatosan hajtja végre a TRIM-nek megfelelő műveletet adatmozgatás közben, quasi online TRIM-melést végez.
ráférne már kis frissítés, de az alapok még jók:-update- NVMe SSD - Linux mankó - smart management (align, TRIM, heat...)
Pár adat alapján szerintem kitalálhatjuk, milyen NVMe SSD kell neked, írhatod privátba is, hogy ne offoljunk ide!
Milyen gépbe kerül, desktop esetén alaplap pontos megnevezése...? Mennyit szánsz rá? Mire szeretnéd használni?
Ezek tényleg fontos kérdések, majd meglátod!Ha gondolod, írhatsz a Milyen SSD-t vegyek topikba is persze.
---------------------------------------------
Ja és nem, nincsenek itt trollok, inkább sajátságos stílusban írnak páran és lehet nem ismersz már mindenkit! Morgások is vannak néha, finom lehülyézések is, de mindenki segítőkész és jószándékú! Emiatt nem kell aggódnod.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Nyugodtan gondold át, ha ennyire ráérsz. Ha Linuxot kikapcsolod, nincs semmilyen előtöltés, de mint írtam, ha alvóban van, akkor se sok baja lesz. Újraindul és kész, max a hardver kényes erre, de ezt is leírtam. Amúgy bő félévig Linux volt a Dell gépen és jó párszor láttam, hogy ki van húzva a kábel. Ha valami gondja lett volna a gépnek, azt én tudtam volna meg elsőként, nem? De! Valami hasznosítható javaslatod, kérdésed is lenne vagy mára csak ennyi?
Ja és ezt a Dell Precisiont én is használtam vagy 3 évig, inkább másodgépként. Szerinted hányszor volt kihúzva, mikor beraktam a polcra, mert nem ezen dolgoztam?
Lehet valami hasonló bejegyzés miatt gondoltam én is ilyeneket:
A Fast Boot célja is az, ami a Fast Startup funkciónak, gyorsabb rendszerindítás a POST folyamat lerövidítésével / kihagyásával.
idéztem King kollégától[ Szerkesztve ]
-
válasz ubyegon2 #98765 üzenetére
Pontosan mi támasztja alá, hogy ez okozta a kék halált?
Az hogy nálad nem lett baja, vagy boot közben csendben kijavította, az nem jelenti azt, hogy soha semmikor senki másnál nem fog előfordulni. Tök hülyék ezek a programozók is, hogy lezárnak minden folyamatot, és csak azután engedik el a fájlrendszert, hiszen nálad ez még soha nem volt gond. Csak feleslegesen növelik a kikapcsoláshoz szükséges időt.
A busznak, és a repülőnek is az a célja, hogy eljussak A-ból B-be. Mégse gondolnám, hogy a kettő egy és ugyanaz, pedig mindkettőnek "egy folyamat lerövidítése" a célja.Csavargasd még a mondandómat hátha kijön belőle, hogy akkor is neked van igazad, hiszen László is megmondta ki a király, a többi meg mind csak trollkodni jár ide.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
V.Stryker
nagyúr
Köszönöm a igazából egyenlőre nézelődöm, hogy ha cserélnem kell a Mac-et, akkor lehet Linux lesz a windows és mac helyett.
Amúgy Ubuntu-ból vagy Ubuntu alapú rendszerből van ilyen extrább, stabilabb, akár fizetősebb verzió?-
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #98765 üzenetére
"A Fast Boot célja is az, ami a Fast Startup funkciónak"
Hm. Ez igaz de ég és föld, tűz és víz, az egyik bios a másik os szintű. Ami azért nagyon nem ugyanaz.
És a megoldásoknak, a megvalósításnak se semmi köze egymáshoz, se nem átjárhatóak, se nem függvényei egymásnak.
Linux nem megy tönkre áramszünetnél, hajjaj dehogynem, próbáld ki upgrade közbe kitépni a konnektorból Garantált 10-15 perc karakteres gépészkedés meg külső live fsck hogy visszahozd az életbe. -
válasz V.Stryker #98767 üzenetére
Nem kell!
Pontosan milyen extra kell? Ami nincs fent alapból az esetek többségében telepíthető/átállítható.
Ha stabilitás kell akkor a debian aktuális stabil kiadását ajánlom. Ha mégis ragaszkodsz az Ubuntu-hoz, ott is inkább az LTS verziókat javaslom. Ubuntuéknál létezik egy pro előfizetés, ami magánszemélyeknek ingyenes. Ez 10 év támogatást biztosít, és egy új frissítési mechanizmust, ami miatt még a kernel frissítésekor sem szükséges újraindítani a rendszert.
Plusz a live rendszerekkel telepítés nélkül kipróbálhatod a különféle "ízeítésű" kiadásokat.[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
Pontosan mi támasztja alá, hogy ez okozta a kék halált?
Semmi, max a valószínűség, de ezt a nyitó posztomban is jeleztem, egyedül a Windows van a meghajtón és egyetlen olyan hiba van a géppel, ami a fast xxx-vel karöltve okozhatta a Winhalált. Nem is ez volt az egész lényeg egyébként, de ha nem olvastad, mert hosszúnak tartottad, akkor mi az alapja a kérdéseidnek?Te sem azt alapul véve írsz most, amit én írtam, hanem amit cigam reagált arra!
Linux nem megy tönkre áramszünetnél, hajjaj dehogynem, próbáld ki upgrade közbe kitépni a konnektorból
Szó sem volt arról, hogy használat közben lett volna hirtelen árammegvonás! 5x írtam le, hogy a gyerek gyakran kihúzta és én is, mert nem állandó használatú a gép. De ez a kihúzás kikapcsolás után történik. Erre írom újra, hogy a Linux esetén ez nem okoz gondot. Windows fast startup-ja esetén viszont igen.
Ennyire hülyének nézel, hogy olyat leírok, hogy futó rendszernek nem árt, ha hirtelen kimegy alóla az áram? Szerintem menjetek sétálni vagy a malac hátát vakarászni, mert láthatóan nagyon nem akarjátok/tudjátok értelmezni az amúgy roppant egyszerű tényeket sem. Ha valamit én írok, akkor annak a tartalmára reagáljunk már és ne hagyjuk kekeckedőktől összezagyváltatni magunkat.Rohadjon meg a Windows ahol van, ne fárasszatok többet ezzel az egész marhasággal. Egyébként készítem már a Vuduzós topikot...
-
nagyúr
válasz mobilizmo #98770 üzenetére
Meg is oldódott.
Super! Na végre valami, ami sikerült és viszonylag egyszerűen és a nyamvadt Wint se kellett belekeverni. (ja de, egy kicsit)
Örülök neki, amúgy is sokkal jobban jártál így, mintha mindenféle vajákos Windowsos varázslatokkal operáltatok volna Tibikomámmal! Gondolom látod az én esetemből is, milyen pszichés veszélyekkel jár az!
(baccátok +, tudtam, hogy ez a Windows fog a sírba tenni egyszer)
Az viszont tény, hogy ha több aktív meghajtón operatívkodsz, nagyon kell figyelni a particionálás dolgaira dualboot esetén. Mondjuk alapból egy Linuxnak is meghajtót kéne kijelölnie GRUB helyének, de mint említettem neked, a Manjaro meg a boot kezelése nekem veszedelmesnek tűnik...Nyilván aki már régóta telepítget/használ Linuxot, az már észre sem veszi installkor/particionáláskor, miket állítgat be rutinból. Persze néha meg pont a rutin okozza a gondot. Meg persze a remek UEFI és a több EFI partició!
[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
Minden deb csomagot lehet minden debian alapú disztróra telepíteni amúgy?
Annyira nem tudok mindent kiprobalni, mert ARM alapú mac-et használok jelenleg. Arra meg nem megy fel minden csak úgy, virtuális géppel sem.
Amúgy többször próbáltam, de az Ubuntu grafikus felületét nem bírom megkedvelni.
-
-
-
válasz V.Stryker #98773 üzenetére
A .deb az csak egy "csomagformátum". Olyasmi mint az telepítő. Megadja, mit hova másoljon, és milyen függőségekkel (plusz telepíteendő csomagok, amik futtatókörnyezetek, programkönyvtárak, vagy más programok) rendelkezik.
Itt is figyelembe kell venni, hogy általában distro specifikus a csomagok. Egyrészt eltérő architektúrára fordított fájlok vannak benne( Intel, arm, ppc,...), másrészt a különféle distro-k különféle verziókat tartanak. Tehát lehet, hogy a program.deb az egyik distróban még 1.0, a másikban 0.9, a harmadikban 1.1. Ez gyakran azt is jelenti, hogy futtatásához szükséges programkönyvtárak is eltérő verziójúak. Vagyis ha telepítenéd a proram.deb-et, és ahhoz a pitypang 2.2 library szükséges, de a distród kínálatában csak a pitypang 2.1 érhető el hiába telepíted (ha épp engedi), nem fog futni, mert neki újabb pitypangra van szüksége.
Ezért aranyszabály, hogy telepíteni a saját csomagoktárolóból szabad, mert könnyen katyvasz lehet belőle. Ha nem találod a saját distrodban, vagy annál frissebb verziót szeretnél, akkor érdemes a készítőnél az adot distrohoz készített verziót letölteni. pl. [link] Itt is kiválaszthatod, hogy melyiket használod, és annak megfelelő kiadást ajánlja fel letöltésre. A másik megoldás a különféle konténerek használata.
Vagyis a rövid válasz nem. Egy akárhonnan letöltött .deb nem feltétlenül telepíthető fel bármelyik .deb alapú csomagkezelőt használó rendszerre.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
vadkörte
addikt
válasz V.Stryker #98767 üzenetére
"...ha cserélnem kell a Mac..."
Milyen Mac?
Mennyire vagy az ökoszisztémához "láncolva", illetve mennyire szoktad meg a Mac-et?
"Amúgy Ubuntu-ból vagy Ubuntu alapú rendszerből van ilyen extrább, stabilabb, akár fizetősebb verzió?"
Vannak fizetős linux-ok, de nem valószínű, hogy egyszerű mezei felhasználóként többet kapsz egy ilyen disztribóciótól, mint a free-től.
#98773 V.Stryker
Egy ARM alapú Mac még ha M1 is, nem mostanában lesz EOL, de ha az is lesz, biztonsági frissítéseket még utána is évekig kap.
Az UTM-mel Silicon-on is tudsz virtualizálni alternatív OS-eket.Üdv. V. Körte
-
Petya XT
aktív tag
Nézegettem a KDE-t a Manjaron, ír egy ilyet a Rendszerinformáció-->Firmware biztonság részen, de nem teljesen értem, hogy mire gondol a költő a rendszermag kapcsán.
Futásidejű utótag -!
✔ fwupd bővítmények: Nem fertőzött ✔ Linux cserehely: Letiltva ✘ Linux rendszermag zárlat: Letiltva ✘ Linux rendszermag: Fertőzött ✘ UEFI biztonságos rendszerindítás:LetiltvaEz egy régi gép.
-
válasz Petya XT #98778 üzenetére
Én is próbáltam már erre rákeresni, túl konkrét dolgokat nem találtam. De szerintem "fertőzött" kifejezés nem olyan jó, inkább "szennyezettnek" kellene fordítani, bár az sem fedi le teljesen a dolog jelentését.
Hogy miért lehet "fertőzött" egy kernel, több oka lehet:
- pl. valamilyen nem GPL-es, hanem propitetary licencű betöltött modul (pl. NVidia vagy AMD GPU driver)
- live patchelt kernel
- valamilyen hiba vagy bug folytán korábban leálló kernel
- force-olva betöltött kernel modul, ilyenek...Szóval úgy kb. azt jelenti, hogy nem a gyári eredeti kernel fut, hanem lett betöltve valami, vagy egy bug vagy valamilyen hiba folytán esetleg módosulhatott. Ez igazából egy ilyen utalás arra, hogy ha hibát keresne az ember, elképzelhető, hogy a kernelben van hiba.
https://docs.kernel.org/admin-guide/tainted-kernels.html
https://support.hpe.com/hpesc/public/docDisplay?docId=c02905321&docLocale=en_US
https://unix.stackexchange.com/questions/118116/what-is-a-tainted-linux-kernel
-
csixy
addikt
válasz IstvánLászló #98759 üzenetére
A SATA-s SSD-vel lehet hasraesés, akkor, ha USB-s külső tokba teszed, mert ezek az esetek nagyobbik felében linux esetén nem engedik ki a trimmelést csak úgy maguktol, kicsit mókolni kell velük.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
moleculez
veterán
Gnome gyári filekezelőben (Dolphin asszem?!) hozzáadtam a Google Driveot, és most a login emailemmel jeleníti meg. Át tudom nevezni valahol? Baromi idegesítő
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
paolinho
őstag
Próbálnám telepíteni a Kindle e-book readerem kezelése kapcsán a Calibre-t, de valami probléma kapcsán ez nem akar összejönni. Az oldalon olvasható tanács okán Terminál-ból végezném a telepítést, de EZ a válasz érkezik a beírt parancsra. Mit tudnék tenni annak érdekében, hogy települjön a progi? (Mint Cinnamon a rendszerem)
-
válasz paolinho #98786 üzenetére
De miért nem a saját repójából teszed fel?! Ha követed a topikot, nem egyszer lett leírva mostanában, hogy a distro saját programkönyvtárából telepíts! Ott berántja maga mellé automatikusan az összes függőségét, így nem egyesével neked kell kisakkozni, hogy mi kell neki.
Amúgy a válasz ott van a kérdésedben. Hiányzik neki egy komponens, és írja is, hogy telepítsd a libxcb-cursor0 vagy az xcb-cursor csomagot.
-
-
nagyúr
válasz paolinho #98789 üzenetére
Igaza van a fórumtársaknak, de nem olyan rég olvashattad is ezt egy neked írt hsz-ben:
Ezek után jönnek az egyéb források, PPA, github, etc., de ezekhez kell minimális rutin, hogy lásd mennyire megbízható. Utóbbiaknál érdemes inkább topikban rákérdezni.
LTS, kiadás alapú disztróknál fentieket mindenképp célszerű betartani, sok meglepetéstől kíméli meg magát így a user!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Linux fut Intel 4004-en. Emulálva, napok alatt bootolva, de akkor is nagy teljesítmény! [link]
Csak referenciának, a 4004-es kortársa az F-14 Tomcat repülés felügyelő számítógépében lévő IC, ezek ketten voltak az első mikroprocesszorok.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
tvamos
nagyúr
Es ha a taroloban levo regi?
Es ha az AppImage sokkal ujabb?"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
nagyúr
válasz tvamos #98795 üzenetére
A Flatpak sehogy nem viszonyul a tárolós verzióhoz! Mintha nem is egy gépen lennének(telepítéskor legalábbis).
Felraktam a tárolós VLC-t és utána a Flatpakos VLC-t, ha elindítom egyiket, akkor a másikat nem tudom elindítani, de egyébként települt mindkettő, Flatpakos bénábban néz ki, de újabb verzió...
Mivel a tárolós régebbi, így azon játszom le a régebbi filmeket, a Flatpakoson meg az újabbakat![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tvamos #98799 üzenetére
Igen, például mobilos appokról szóló rövidfilmeket!
AMi veszedelem ebben a Flatpakban, hogy felrakott 4GB adatot kb, mindkét verziót eltávolítottam, mindkettő kb 60-80MB volt és a majd 4GB egyéb csak úgy ottmaradt szemétnek valahol! Fogalmam sincs, hogyan lehet ezektől megszabadulni! Szerencse, hogy nem az éles rendszerre szemeteltem!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Asszociációs játék. :)
- LEGO klub
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Automata kávégépek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Ukrajnai háború
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest