- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-10 21:21 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
IstvánLászló
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ubyegon2
félisten
Érdekes, mert mégis akarok és megy is...

Bár most, hogy zárnám be az octopit, ez az ablak ugrott elő, ott meg már benne van a listában a base-devel.
Kezdem magam nagyon kezdőnek érezni!
Ez a folyamat nem futott le, nem tudtam megállapítani mi volt a hiba és mág mindig nincs base-devel...
-
ubyegon2
félisten
-
Petya XT
senior tag
-
ubyegon2
félisten
-
Dißnäëß
nagyúr
-
opr
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem teljesen, mert a 6.19-es kerneltől kezdve ez már megtörtént a normál kártyáknál az első GCN1.0-ig visszamenőleg.
Ami most készül, azok a jellemzően laptopokba, vagy egyszerűbb gépekbe készült APU-k grafikus magjának támogatása. Ezzel válik teljessé a GCN architektúrára épülő radeonok támogatása az AMDGPU driverben.
-
Petya XT
senior tag
-
tusi_
addikt
-
Dißnäëß
nagyúr
Sztem még kevesen.. ahogy látom.
Nekem sem hiányzik.Debian Testing is még csak itt jár nálam:
apt list --upgradable |grep linux-imageWARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts.linux-image-amd64/testing 6.19.8-1 amd64 [upgradable from: 6.18.12-1]Unstable-ön már lehetséges de az ugye játék a tűzzel.
Amúgy nekem nem hiányzik, minden műx szépen.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
shadow1901
senior tag
Felhasználás miatt kellhet a swap+RAM. Nem azért mert X> RAM van.
Kérdezőnk el tudja dönteni/meg tudja nézni, hogy ahogy használja úgy elfogy-e a jelenleg rendelkezésre álló mennyiség.
Ha 1 ablakban elutalja a kis fityinget a HA-n vásárolt +4GB ramért, akkor hol az előnye a 8, vagy még nagyobb baromság 16GB RAM-nak? Vagy hova kell a swap?
Cinnamon a legerőforrászabálóbb a 3 verzió közül. Nem is azt tette fel.
Nálam nincs swap, több ramom van, mégse használt az előző példában említettnél többet. Csak ha elindítottam még egy 4k filmet is. Akkor 5.3GB fogyott. Életszerű 6 filmet nézni egyszerre.Az előző példám egy (kérdezőéhez, i5 6300HQ) nagyon hasonló laptopon is megnéztem, ott csak 4 egyidőben futó yt video böngészőben kellett, hogy átlépjük a 4GB felhasznált RAM-ot. Ez a laptop nem képes ugyan azt a 4k filmet lejátszani elfogy a CPU.
#110596 bagarol
AntiX még nem ide való.#110600 DarthSun
A4-5300 Teljesen jó. Böngészőt(FF) volt kényelmetlen használni.
idlebotnet
4x1 DDR2 DVD lemez lejátszás 20FPS, mert valami kínja van az ARchnak. 50%cpu és 25% ram és még KPAT is megy közben.
Pedig DDR2, C2D és DVD rohadtul ugyan az az éra.16 a minimum, persze!! Irodaiban is!!! Mert nincs kisebb!! Felhasználói igény mint a nem felkapcsoló hátsó helyzetjelző... Kíváncsi lennék egy csütörtök délután 16:27-kor kinek mennyi a felhasznált RAM mennyisége.
Nem hátrány a sok ez tény. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Petya XT
senior tag
Sikerült végén csak összehoznom. A játék beállításánál kellett összehangolni az aktuálisan használt proton verzióval. Szánalmas teljesítményt nyújtott. Ugyanazok a lagok, 20-25 mp-ként, felére esve az FPS. Szinte kísértetiesen hasonlított arra az állapotra, amit legutóbb tapasztaltam vele. Letettem erről az egészről. Nincs szerencsém vele.
-
Petya XT
senior tag
Mint alatt sem jobb a helyzet, itt is ugyanez. Van viszont valami:
ERROR: ld.so: object 'libminimum_thread_stack_size_wrapper.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (cannot open shared object file): ignored./home/peter/.steam/debian-installation/steamapps/common/Tomb Raider/bin/TombRaider: error while loading shared libraries: libicui18n.so.51: cannot open shared object file: No such file or directoryEz volt a Tomb Raider.
Én idáig jutottam a steames gémelés terén.
-
ubyegon2
félisten
A proton10-et alapból tudja a steam, nem értem mit akarsz felrakni.
Pedig leírtam.
Felraktam a 9.0-4 verziót és utána elindult a játék, előtte meg semmi nem történt. Ez a tény, az meg, hogy mit tud a Steam... szóval érted! ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nem tudom, mi az az ntsync, de előbbiek miatt mindegy is. De itt most nem tartok, előbb kicsit nyúzom a törpenotit az űrhajós archklónnal. CachyOS már egy ideje fenn van, azzal semmi gond nincs. A desktopra csak egyetlen disztrót rakok fel, ezért tesztelgetnem kell kicsit, mielőtt kiderül, melyik lesz az.
-
Petya XT
senior tag
A klasszikusok. 2013-as Tomb Raider és az Isolation. Direkt ezekkel próbáltam volna ki, mert tudtam, hogy mindenfajta mókolás nélkül megy. De egyik sem indult el, Steam rendben, felhő leszinkronizált, és újra csak egy zöld gomb, hogy játék. Közben olvastam valamit a Cachyval kapcsolatban, hogy itt állítólag nem olyan egyszerű már a natívan linuxos játékok futtatása sem. Érdekes, ha lesz egy kis időm belemélyedek ebbe. Elméletileg minden fent volt, ami kell(het) ezeknek.
-
Petya XT
senior tag
És ezt kivetíted mintha ez lenne az átlagos és normális.
Nem állítom, hogy teljesen értelek. Számomra is ez a normális, hogy van egy kliensd, megvásárolod a játékot és kész. Elinditod és megy.
Cachy: Game applications, Steam fel, játék feltelepít Steamen belül. Kompatibilitás: Proton a cachyos sajátja(bár kipróbáltam más verzióval is), két játék közül egyik sem indult el. Erről ennyit, hogy mi a normális és mi nem. Tehát csak kell benne gépészkedni, mert alapból letérdelt így első látásra. Mondjuk úgy, hogy ez a mit én csináltam, ez volt az átlag felhasználói szint. Ha szétdúrom a rendszert, mert mostmár érdekel engem is, az meg már nem az a szint. Tehát újra hangsúlyozom, nem, ez nem normális.
-
Zó
senior tag
Bevallom, én Linuxszal még nem is csináéltam dualbootot, legfeljebb pendrive-ról, Ventoyjal vagy - Ventoyt használó - Yumival. Viszont windowsos dualbootot korábban csináltam, és nagyobb frissítéseknél a Win 10 nem tűrte meg a másik Win 10-et, egy kínlódás volt utána, mire sikerült bebottolnom. Van egy természetes félelmem így a dualboottól.
És amúgy is inkább virtuális gépekhez nyúlok, bár azok is jellemzően Linuxok, mivel nekem Win tényleg nem szokott kelleni.
-
DarthSun
félisten
Dual boot rendben van amúgy, én direkt külön SSDre pakoltam a MINTet, mondom majd az UEFIben állítom a boot sorrendet, vagy bootmenü forróbill, de nem kell, a MINT felvette a Win11- et is a GRUBba.
Régi fellelt játékok is mennek, hiszen a Q4Wine palackok Win2.0- ig beállíthatók.Egon bácsi
, akkor én meg DS nagypapa
- pár évvel idősebb vagyok nála. -
ubyegon2
félisten
Igaz, amit írsz, az én példám nagyon félrevisz, pont mindenbe belenyúltam, ami nem működik. Most, hogy megtaláltam, hol kell a Protont felrakni Steamben, tökéletesen fut az Age of Empires III. Ebből kiindulva problémamentesen lehet azokkal a játékokal játszani Linuxon, amikkel nincs valami gixer a PtotonDB-ben jelezve. Szóval már azt mondom, hogy ki kell próbálni, aztán a kezdeti nehézségek után ráérez a user, aztán már tudja, mire kell odafigyelni.
FY az Egon bácsiért!
-
ubyegon2
félisten
Köszi! Mostmár valami vulkan is bejött a képbe!
De most a Stream-mel próbálkoztam, nem a Heroic-kal, vagyis azzal is, de ami abban nem működött, az egyértelműen beazonosítható probléma volt, azt nem is írtam le ide. Annyi előnye van legalább a Linuxos időnek, hogy ha jön valami hiba visszajelzés, azt kb megértem, most is leszűrtem, hogy amivel próbálkoztam, az bakfitty. -
ubyegon2
félisten
-
ubyegon2
félisten
& Zó
Nagyszerű, amit írtatok, ezek alapján is gyanús nekem, hogy akárhány éves Linuxos tapasztalattal bármit is tudnom kellene a játékos szekcióról. Pont erről beszéltem a legelején, hogy rengeteg minden van, amit próbálgatni kell és az egyiken ez működik, másikon amaz. De lehet csak én vagyok ennyire béna!
Wine, Proton, Lutris, Heroic etc., ezeket simán vágja minden Linuxos elsőre.Ez a 4K-s bélyegkép meg ugye a Heroicot használva bukkant fel, először észre sem vettem a megnyitott ablakok között, annyira pici volt, nyilván itt is én lehetek a bénabéla...
Mindegy, ma a Steames vásárlás lesz a próba alapja.
-
Zó
senior tag
A Lutris ebből felcserélhető más kliensekkel is, például a kezdőbarátabb Heroickal vagy magával Steammel is. Alapvetően ugyanazt csinálják. (Nálam Lutris egy darabig működött, aztán bugzik azóta a legtöbb kliensnél, másra használom, de ez az egyik gépen ugyanúgy működik, másikon dolog nem jön be. Ha Ubynak sincs sezrencséje vele, jobban fog őrjöngeni, mint eddigi kalandjai során.)
Az első pontban említett bemásolgatás pedig nem linuxos dolog, ugyanúgy kell csinálni Windowson is (illetve van, ami nincs Linuxra, így ott is kell Wine/Proton), azért, hogy az említett ingyenes verziók ne sértsenek jogot, és ne tartalmazzák az eredeti fájlokat. Én speciel Heroes 2-ből a GOG-os verzióval játszottam Heroicon keresztül (az fheroes 2 nem autentikus, megdobja az AI-t, az eredeti kampány pedig arra van dizájnolva, hogy az AI hülye, tehát így save spames hardcore rémálommá válnak bizonyos pályák), vagyis a windowsos DOSBoxt futtatta a Protonnal.
Egyébként DOSBox és ScummVM van natívan Linuxra, ami azokkal futtatható Windowson, az így megoldható Wine nélkül is, ugyanúgy működik. Nem rég a DOSBox Staginget tettem fel, viszi szépen az ezeréves összeállított csomagomat, amit bővítettem a King's Bountyval (ez a Heroes 1-lemezemen összvissz egy kb.exe). A probléma csak annyi, hogy flatpakest feltéve az összes flatpakes heroicos DOSBox-os játékomat elrontotta, mert bekavart a függőségekbe, de úgyis le akartam cserélni debesre a Heroicot.
És persze ott vannak az emulátorok is, azokból is van sok natív linuxos, de amiből nincsen, az is megoldható Wine-nal. Na, erre bevált a Lutris, azzal kényelmesen futtathatók a natívak és windowsosak is. Persze az emulátoroknak megvannak a maguk fortélyai (főleg ha fps-t is emelne az ember), ami már nem OS-függő.
-
ubyegon2
félisten
No ez viszont kifejezetten jól jött, köszi! Mármint, hogy nem működik! Így rá voltam szorítva, hogy végigzongorázzam az összes beállítási opciót.
Mondjuk így viszont kváncsi vagyok, ha jó a launcher, azt hová kellett volna betallózni, mert az úgy elég érdekes, hogy telepítés után a "telepítési útvonal" helyére kelljen berakni, nem is nagyon utal semmi erre. No mindegy, legalább kiderült, hogy nem a Linux ill Heroic oldalról van a hiba.
Elméleti kérdés, ha Heroicban feltöltöm Steambe, akkor onnan indítható lenne? Nem fogom már ezzel kipróbálni, mert Steamben megveszem a játékot...elméletben magát a launchert nem töltené fel, de tuti valami lenne, mert ez valami tört game lehet nyilván.
Ami most a cél volt, hogy miként működnek Linux alatt a Wines gémek, már nagyjából megvan, bár sok módszer lenne még. Kettőt kipróbáltam, sajnos ez a 4K monitor probléma egyformán megvolt.
-
cigam
titán
-
Zó
senior tag
Játéktól függ, van, ami szereti az újabb Protont, egyes régiek meg a régit. Mindenesetre tényleg érdemes utánanézni a natív verzióknak (ennél a TR-nél sokkal jobban tud futni a nem natív, de lehet, hogy neked szerencsésd van azzal). Többször én is úgy jöttem rá, hogy van natív linuxos nem, hogy nem töltötte le a felhőből a windowsos mentéseimet hozzá, és csodálkoztam, hogy hova lettek

-
Zó
senior tag
-
Zó
senior tag
-
Zó
senior tag
Ebből a windowsosat ajánlanám Protonnal. Nálam a Linux-verzió benchmarkja szétfagyott, a windowsos stabil volt, 2-3-szor annyi fps-sel. A teljes játék is jól teljesített, bár egyszer lefagyott - Windowson, amikor egyszer azon indítottam el

Viszont nekem játékként a modern TR-ek nekem nem jönnek be annyira.
-
tusi_
addikt
-
cami][us
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Warton
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jajj, azért is hagytam el őket, mert kb. 2 havonta lejárt valamelyik ssh kulcsuk és akkor várhattál, mire megoldották... Jó lenne, ha ez már nem ilyen lenne manapság de átmentem az EndeavourOS-re, ami tök hasonló, csak minimálisabb és működik. Viszont ez nem kezdőbarát.
Sanyi.mTs: kellene látnunk, hogy mit ír ki. Dobd fel pastebinre, vagy ide ha rövid.
-
cigam
titán
-
Warton
őstag
Broadcomos szenvedés (csapó végtelen
)Arra jöttem rá, hogy Linux Mintre extra szívás broadcomos akármit telepíteni, mert a repoban alapból nincs bent egy csomó minden. Természetesen a kütyümben lévő wifi ID: 14e4:0576, amire az askubuntu -n a Special Case #1 vonatkozik, maradjunk köztünk, de szerintem aki a leírást írta az se érti, amit leírt. A másik meg az, hogy, amit ír az faxság. Pár órás pöcsölés, szentségelés, kudarc után...
végül Manjaro került a Thinkpadra, érdekes módon míg LM-en egyáltalán nem volt wifi, Manjaron bűzölgött egy kicsit egyből az install után, volt wifi, de nem az igazi. Gondolom a linux-firmware -ban van valami, ami egy picit megrezegteti a kártyát valamilyen minimális szinten. Erre az Archwiki oldalán azt írták, hogy telepítsem a broadcom-wl csomagot, bár nagyon pirossal van szedve, hogy így meg úgy és inkább a dkms-est telepítsem. Persze a dkms verzióval még annyira se volt wifi mint anélkül. Install és reboot után azt tapasztaltam, hogy egyből softblockolta a kártyát és egyáltalán nem is látott a rendszer semmilyen wifi hálózatot, még az Fn+F5 kombináció megnyomását követően sem. Archwikiben írnak valami depmodos okosságról bepróbálkoztam azzal is, minden fajta eredmény nélkül. Viszonylag hosszabb szarakodás után ledaráltam a dkms verziót, reboot után visszatért a gagyi internet, viszont meglepve tapasztaltam, hogy a Manjaro repojában kernelenként külön-külön le lehet szedni a broadcom-wl csomagot. Én a linux618-broadcom-wl -t szedtem le és láss csodát működik végre ez a wifi kártya normális le és feltöltési sebességgel.
A LInuxMintben érdekes módon nincs is benne a broadcom-wl csomag, ott broadcom-sta van, nem tudom, hogy az vajon ugyanaz más néven, vagy ez valami teljesen más?
Vagy a wl az valami testing verzióban lehet benne?
Gondolom, ha lesz kernel upgrade akkor már nem fog működni, ezesetben jelentkezem újra a végtelen +1-es epizóddal innen a broadcomlinux szemtdombról.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Akkor miért nem próbálod megérteni?
Ha Broadcom kártyád van, három irányba indulhatsz:- b43 / b43legacy (Nyílt forráskódú): Fordított mérnöki munkával készült. Stabil, de sokszor külön kell hozzá vadászni a firmware-t (
b43-fwcutter). Régebbi kártyákhoz jó, az újabb 802.11ac/ax szabványokat nem támogatja jól.- brcmsmac / brcmfmac (Hivatalos nyílt): A Broadcom saját, modernebb nyílt drivere. Ez van benne a kernelben alapból, de csak bizonyos (főleg SDIO-s vagy USB-s) chipeket támogat.
- broadcom-sta (wl): Ez a „zárt”, védett driver. Ez támogatja a legtöbb laptopos (PCIe) kártyát, de mivel nem nyílt, a Linux disztribúciók (mint az Ubuntu vagy Debian) nem rakhatják bele alapból az ISO-ba.
Derítsd ki pontosan milyen chip van a laptopban (lspci), és a pontos modellszám ismeretében már tovább lehet lépni a megfelelő irányban.
-
Zó
senior tag
-
Ablakos
addikt
-
Tim82
félisten
Ha azt várod, hogy a BIOS frissítéssel megszűnik a wifi whitelist, akkor nem fog.
BIOS frissítést pendrive-ról a geteltorito segítségével általában meg lehet oldani. Leírás. Ha valamiért nem sikerül, akkor Hiren's Boot CD-ről bebooolva Windows 10 PE-t és az alól futtatva a Windows-os BIOS utility-t szokott lenni az alternatív megoldás.
-
Gyurka6
őstag
-
urandom0
őstag
Sínen vagy a rolling disztrók felé

Nincs értelme szerintem az LTS disztróknak desktopra. A rolling vagy semi-rolling disztrók semmivel sem bugosabbak. Személyes véleményem (nem kell vele egyet érteni) pedig az, hogy olyan fájlrendszert KELL használni, ami támogatja a snapshotokat (BTRFS), és be KELL lőni a snappert mellé, így ha bármi gond adódik egy hibás frissítés miatt, egy reboottal vissza lehet állni. Én így élek 4-5 éve, és eddig egyetlen egyszer kellett visszállást csinálnom.Az LTS disztrók egyetlen előnyének azt látom, hogy kevesebbet frissítenek, így kevesbé terhelik az SSD-t.
-
Zó
senior tag
Bonyolultnak éppen nem bonyolult, de nyilván nem is pár kattintás. Engem ott veszítettek el, hogy az új keyringet nem akarta találni. Nem is foglalkoztam vele különösebben, mert más dolgom volt, csak végigvittem nélküle kernelpánikig, hogy lássam a folyamatot, mennyi ideig tart, felrakva utána fél szemmel odahunyorítva egy tiszta rendszert gyorsabban.
Mintnél nem volt még gondom (azon kívül, hogy behoztak új bugokat, melyeket aztán patchelnek is), de azt csak 22.1 óta használom, majd a 23-ra frissítés lesz az izgalmas. De az jogos, hogy egy rolling disztrónál legalább nem emiatt kell aggódni.
-
Zó
senior tag
Bootolásnál az advanced optionsben látod, hogy mik vannak. E-vel meg is nézhetted a részleteket, ha ír systemd-t, akkor az, ha nem, akkor nem. Nálam külön zárójelesen tüntette fel kernelenként a systemd-s lehetőségeket, mert nem azt választottam rendszertelepítéskor.
De szerintem nemcsak biztosabb, de gyorsabb is frissen feltelepíteni és belakni a 25.1-et, ha nem volt agyontelepítve túl sok mindennel.
-
Horvi
őstag
-
Horvi
őstag
-
Horvi
őstag
Ezt találtam a doksiban:
Az MX iso-k mostantól mind a systemd, mind a sysvinit előre telepítve vannak. Az MX 23-tól és az azt
megelőző verzióktól eltérően, a hivatalos iso-k boot menü opcióval rendelkeznek, amelynek segítségével az
iso első indításakor kiválasztható a kívánt init rendszer. A kiválasztott init rendszer átkerül a telepített
rendszerbe, mint az adott rendszer alapértelmezettje. Ez az antiX fejlesztőjének, ProwlerGR-nek köszönhető,
aki úgy csomagolta át az init rendszereket, hogy azok egymás mellett létezzenekSzóval azt kéne tudni, hogy mivel lett telepítve és az alapján kéne választani a 2-es vagy a 3-as pontot ha jól értem.
-
Aweriot
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
cigam
titán
-
Dißnäëß
nagyúr
-
NeoPampalini
senior tag
-
Dißnäëß
nagyúr
Nem az OS, a BF ugat, ha nincs aktiválva a SecureBoot az alatta lévő OS-ben.
BF-ből is csak az új, a BF6 és minden ami arra épül.Ezért nem tudom megoldani Linuxból, mert hiába teszem fel SecureBoot-bekapcsolt Linuxra akárhogy is a BF-et (eleve emulálni kell az EA App-ot, ami felteszi magát a gamét), a BF feltételezem megszólít valami Windows komponenst, amin keresztül látja, hogy SecureBoot-al mi újság, na hát ezt kell neki "mock-olni" / fake-elni alá, különben nem fog elindulni.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Albert.Tamas
tag
-
cigam
titán
-
Warton
őstag
-
RaZroX
addikt
Azért elég sok kompromisszummal jár a cloud gaming, de örülök, ha te elégedett vagy vele.
Zó is felsorolt párat, számomra a legzavaróbbak az input lag és bitrate problémák voltak. Persze ha az ember még a grafikai beállításokkal sem foglalkozik alapból - mert mondjuk nincs rá igénye - akkor annak ez nem lesz zavaró.
Az input lag miatt a kompetitív játékok ki vannak zárva, meg igazából minden reflex játék. Csak online megy és nem tökéletesen stabil, olykor kidobál a rendszer. Nekem az sem jött be, hogy minden alkalommal be kellett jelentkeznem egy idegen számítógépen a saját fiókomba GeForce Now-on.Én személy szerint hamarabb keresnék magamnak alacsony erőforrást igénylő, de minőségi indie játékokat, minthogy felhőzzek ha a hardver limitáltság lenne, de persze kinek mi. Annó Macről próbáltam mert ott aztán tényleg limitált a futtatható játékok száma.
-
Zó
senior tag
Szerintem van rá sok ok, hogy ne váljanak értelmetlenné az említett témák:
- tudtommal nem elérhető a teljes MS-könyvtár Xcloudból;
- eléggé megdrágult az előfizetés, részemről okosított áron is sokallom;
- többek között azért, mert van egy csomó meglévő játékom, azokkal akarok játszani, anélkül, hogy újra fizetnék;
- amikor utoljára néztem a felhőt, egyáltalán nem voltam vele még elégedett minőségre (input lag, képminőség, frame rate/frame time), de még a hivatalos információk szerint is visszalépés lenne most is;
- nyilván offline nem működik (ez a legkevesebb, de ez is élethelyzet kérdése);
- rengeteg játék alapból nem elérhető MS-nél;
- vagy nemkívánatos verzió van náluk, nem lehet moddolni, esetleg ugrik a save import stb.És még az is lehet, hogy valaki nem azért használ Linuxot, hogy az MS-nél regisztráljon utána játszani

Örülök, ha neked minden igényedet kielégíti, de ezzel korántsincs így mindenki.
-
RaZroX
addikt
Böngészőből is fut, nem kell hozzá program. Igazából ez a program is csak egy webapp.
Ha cloud gaming a cél akkor a Geforce Now a legstabilabb, leggyorsabb. Azzal so-so el lehet játszani még lassabb menetű multiplayer játékokkal is, ha vezetékes neten vagy alacsony pinggel. Optikai net előnyben. -
shadow1901
senior tag
Ugyan azt a műveleteket végezné el most is LR-ben, mint amikor az első retust csinálta? Nem.
Ugyan azok az igényei az új DT-vel is, pedig "most kezdte".
Ha valami fontos, nézze meg hogy megy az a DT-ben. Nem kell élesben, játszásiból... Gyűjtögesse txtbe a mit kell kipróbálni (recept mentés, alkalmazás). Amíg tart licenc annyi ideje van megtanulni. Következő nyaraláson meg lehet fagyizni a 180-550 euróból.
12 hónap alatt napi 5 perc, vagy lejárat előtt 1 hét alatt 30 óra...Tök mindegy hogy hívják(Canva, DT, DC, TC, MC) vagy mire használják, ez a példa pontosan szemlélteti, hogy nem azonnal és nem úgy van, akkor nem jó. Ettől a pillanattól biztos nem fogod tudni úgy használni mint az évek alatt összegyűjtött tapasztalattal a másikat. Ha ez a megélhetésed akkor pláne szar lesz minden. Ezért lényegtelen, hogy most épp hogy hívják a világmegváltó szoftvert. Alternatíva (n+1) ott volt eddig is, csak nem mindegy mikor kezd el kapkodni érte az ember, meg a kenyere múlik-e rajta. Hobbiból nem veszegeti elő az alternatívát (felzárkózni) mert örül, hogy végzett a munkával.
[kép] Bármi van mindig megkérdezi. MEGJEGYZÉS ÖKÖRKE!! Nyilván valamit letöröltem ami kell hozzá, mi az? Mi kell hozzá?
-
Dißnäëß
nagyúr
Ez pontosan így van. Ezermillió apró funkció, trükk, key combo, most AI képességről ne is beszéljünk (már az AI boom előtt is nagyon klassz volt a content-aware fill például), és millió nüansz, amiket megtanultál nem öt, nem 10 perc alatt, hanem mondjuk 2-3 év alatt nagynehezen, aztán dik, egy full paradigmaváltás és még csak véletlenül sincs az új szoftver köszönőviszonyban sem a régivel.
+ azért azt is látni kell, hogy valamiféle folyamati logika minden Adobe szoftverben benne, amik zöme nagyon-nagyon jó, van pár kreténség is persze, aztán mikor előveszel bármi egyéb "sufnit", akkor csak pislogsz, hogy ezt miért így, miért úgy, miért nem dob át ebbe, abba, amabba. Makrók kuka, trillió-csillió dolog kuka.
Ez összehasonlíthatatlan azzal, mint amikor az ember egy mobilt cserél, aztán jé, mindegyiken ha fentről lehúzod, előjönnek a spéci dolgok, meg kb. a nagyja ugyanaz.
Nem. Az alternatívák NEM ugyanazt nyújtják, de még csak nem is közelítik azt, ahogy egy Adobe stack működik. Lehet jó, lehet még jobb is, de mivel iszonyú steep learning curve van (vagy nem steep, de akkor évekig tanulod ismét), közben én is dolgozok, van akinek család, gyerek, stb, neeeem fog vesződni vele, hogy átszokassa magát, hanem feltossza az Adobe-ot és csá.
Ez a csá egy nagyon fontos szó egyébként, nagyon jól leírja, mit vár az ember egy Linuxon is futó alternatívától jelen esetben. Semmiképp sem azt, hogy 50-évesen újratanulja az egészet nulláról, miközben van épp elégmindent tanulni a nagyvilágban magunk körül.
-
spuros
őstag
-
RaZroX
addikt
És aki Anticheat-es játékokkal is akar játszani? Vagy van valamilyen kötöttsége olyan szoftverhez ami csak Windows-ra és/vagy Mac-re érhető el?
Én speciel tervezem megvenni a BF6-ot és Adobe szoftvereket is kell használnom, csak a dual boot jöhet szóba.A dual boot a legoptimálisabb megoldás szerintem is, azt meg mindenki maga eldönti, hogy van-e rá szüksége. Bár irigylem azokat akik teljesen el tudna köszönni a Windows-tól. Reménykedem, hogy a következő 5 év alatt nő annyit a Linux, hogy egyre kevesebb dolog miatt kelljen dual boot.
-
sh4d0w
félisten
-
DarthSun
félisten
-
shadow1901
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
tordaitibi
veterán
Clonezilla, bocsánat ennek a guis változata a Rescuezilla. Pláne ha a Mint az egyedüli os és maga alól érthetően nem megy az ilyen.
Ha van másik os akkor feljebb leírták a lehetőségeket.
Gparted is tud ilyet abszolút guis.A külső klónozó szerintem erre a legjobb, efit mindent szépen átvisz az új lemezre.
-
cigam
titán
-
RaZroX
addikt
-
RaZroX
addikt
-
RaZroX
addikt
-
shadow1901
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az Amdvlk az mostanra megszűnt. Ezzel tudod végleg törölni:
sudo apt-get purge amdvlk lib32-amdvlkElvileg fentvan a radv-s vulkan csomag alapból, de ha nem, akkor ezzel tudod felrakni:
sudo apt-get install vulkan-radeon lib32-vulkan-radeonÍgy biztosan a vulkan-radeon fog futni. Egyébként ezzel a proton opcióval tudod fixálni, hogy a radv-t szeretnéd:
AMD_VULKAN_ICD=RADV %command%De ha törlöd az amdvlk-t, akkor ez nem fog kelleni.csgabee: nem látjuk a Debianos képet.
A videóba is belenéztem, az alapján mire gondoltál? -
Albert.Tamas
tag
-
cigam
titán
-
sh4d0w
félisten
-
.-..-.
tag
A dkms verziot hasznaltad? Az kernel es firmware frissitesnel szepen mukodik tovabb (elmeletben). Mert ugye iden jott be, hogy szetkaptak a linux-firmware csomagot kulon komponensekre.
De felkeltetted az erdeklodesemet, hogy kiprobaljam.
Nem tudom milyen MBA geped van, en MBA 2017-el tavasszal meg hasznaltam. -
.-..-.
tag
-
growler
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Zolifarkas
tag
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
urandom0
őstag
Ferdium vagy Franz, de nem egyikkel sincsenek jó tapasztalataim. A legjobban úgy jársz, ha csinálsz egy parancsikont a messenger.com-hoz.
Chrome alatt lehet weboldalt telepíteni alkalmazásként, ekkor csinál az oldalhoz egy parancsikont, ami vezérlők nélkül ablakban jeleníti meg. Firefoxnál is biztos lehet valahogy.
Gyakorlatilag ezek a programok, a Caprine meg a többi ugyanez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Milyen routert?
- Már megint variál a Samsung az Ultrával!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Házimozi belépő szinten
- Gitáros topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- LG LCD és LED TV-k
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Lemezes kiadás!
- LG 32UR500-B IPS Monitor! 3840x2160 / 60Hz / 4ms / FreeSync
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 256GB FHD 400nit 1 év garancia
- Ryzen 7700X / RTX 4070 Ti Super / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 800w GOLD! BeszámítOK
- AKCIÓ! Intel Core i5 8500 6 mag 6 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Kezdem magam nagyon kezdőnek érezni!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

CPT.Pirk