- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- potyautas: Sára és a párja.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-10 21:21 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
Az én vasaim olyan 8-10 évesek. Akkor már csak az a kérdés, hogy még nem, vagy már nem támogatottak megfelelően? ;-)
A hardver hibát azért zárom ki, mert egyrészt pl. a mostani mini gépem Win11-el itt futott a szomszéd szobában a kisebbik lányomnál már egy ideje, meg a többi gépem sem "dzsunka" volt, és nem is egy gyártótól származtak, stb. stb.
Másrészt meg a hibáim - nem sorolom őket újra - egyértelműen szoftveresek.Én elhiszem, hogy él olyan ember a Földön, aki bármit be tud állítani egy bármilyen linuxon egy bármilyen vason, de az nem én vagyok ;-)
-
DarthSun
félisten
MINT- et nemsokára kipróbálom a lesajnált AM3+ - on is. Kissé gyengébb CPU, gyengébb GPU (GTX560Ti/1GB RAM), meglátjuk hogy ott mit is alakít. Bár a RAM méret azért befigyel a most elvárható minimumra, 24GB DDR3. Viszont az excavátor CPU utasításkészletei ma is relatíve reneszánszukat élik.
-
DarthSun
félisten
-
DarthSun
félisten
Az X299/i9 7900X is már relatíve régi, a neve ellenére csak 6.gen. A Debian nem hozzáértés után a MINT- be estem, és kb semmi olyan gondot nem tudok felmutatni, mint Vasti74 kolléga.
Egy kivétel : Chrome alatt nem aktív a HW gyorsítás nálam sem(Win11 alatt ok), de FF alatt jó, bár mindegy melyiken nézem a VP9- et, mert Chrome alatt is lazán ledarálja a kis 10magos CPU- ból is.
Az is igaz hogy ez a gép kicsit túlerős, a felsorolt brand gépekhez képest, valamint a videók dedikáltak, félretró csúcs + modern belépő. -
Vasti74
senior tag
Ezt meg hogy és miért?! ;-) Pl. az itt ajánlott disztrókat próbáltam a vas megjelölésével. Nem kevés különbözőt ;-) A hardvereim sok évesek, tehát semmi különlegesség, de teljesítményben meg a szerény céljaimnak bőven sok bármelyik.
Ja, ettől amúgy már szájszélremegést és tikkelést kapok, hogy a tizenegyedik disztribúció kipróbálása után jön valaki és megkérdezi, hogy ...és valami rendes disztribúciót nem próbáltál? ;-) Rocky, Alma... Ha egy SuSE, Ubuntu - Kubuntu, Mint stb. nem működik úgy, ahogy szerintem kellene, akkor ezekről nem is akarok már tudni ;-) Főleg hogy az eddig próbáltak alapján nem a disztribúciókkal, hanem a linuxal van bajom ;-)
Egyébként a félreértések elkerülése végett: a linux tulajdonképpen nálam is működik, hiszen használom! De az utóbbi időben egyre többször van az az érzésem, hogy - egy régi barátomat idézve: "Nem rossz, csak a jótól ki**szott messze áll!" ;-)
De úgy érzem így 50 felett, minden ilyen irányú kalandvágyamat többször is maximálisan kiélve eljutottam oda, hogy akarok egy vasat, amin elő van telepítve egy op.rendszer, kicsomagolom, összedugom, bekapcsolom, és használom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Vasti74
senior tag
Rossz oldalról nézed a problémámat ;-) Nem elállítok valamit, és onnantól nem működik jól a rendszer, hanem telepítés után csak úgy kapásból,ahogy elvárná az ember nem működik a rendszer, ezért elkezdem ilyen-olyan útmutatók alapján állítgatni inkább kevesebb, mint több sikerrel.
Hardverhiba - nem hiszem. Mióta szívat a linux, volt egy Fujitsu gépem, van egy HP és egy Lenovo, és volt egy másik HP próbálgatni más rendszereket, most meg éppen egy Dell van az asztalomon, mindegyik 8.gen intel (i3-i5) UHD630 grafikával, a problémák kb. ugyanazok. Közben vettem egy Lenovo gépet is Ryzen 5 procival és Vega7 grafikával, nagy áttörést az sem hozott...
Próbáltam mindenféle kernel - böngésző paramétereket, azokat is, amiket itt javasoltatok és azokat is, amiket a ChatGPT - Google talált nekem, de az alap probléma ugyanaz.
A Mint Cinnamon-tól eljutottam most éppen a Kubuntu 26 LTS-ig, próbáltam Ubuntu 24 és 26 LTS, Thumbleweed, Manjaro, KDe Neon stb. rendszereket (nem tudom pontosan, mert ugye véletlenül lenyestem minden adatot mindkét SSD-ről, fejből meg már nem megy ;-)
Sőt! Egyszer vettem egy pár éves legizmosabb Chromebox-ot is (i7 proci, 16GB memória) aztán rájöttem hogy jaaa, hát a szíve mélyén az is csak egy linux, hozta is ugyanazokat a számomra zavaró dolgokat ;-)
Annyi összehasonlításom van, hogy amikor még a Fujitsu 8.gen i5 procis gépem volt 16GB memóriával, éppen volt itthon egy utolsó Intel procis mac mini kb. pont ugyanolyan8.gen i5 procival és 16GB memóriával, az egyik lányomnak meg 8.gen i7 de T procis kis Lenovo gépe van 16GB memóriával. Akkor konkrétan eljátszottam itt a dolgokkal, hogy mi hogy fut macOS, Win11 és linux alatt (akkor is Mint Cinnamon volt a gépemen és éppen próbálgattam mindenfélét) , mi mennyire hajtjha a procit és mennyire gördülékeny, fractional scaling mennyire viseli meg, stb. Hát, sajnos mindkét rendszer határozottam jobban működött... Akkoriban pl. a fractional scaling linux alatt gáz volt, pedig még a "legmodernebb" Plasma-s disztribúciókat is kipróbáltam, de valami gáz mindenhol volt.
Szóval innen tudom, hogy nem kérek lehetetlent egy ilyen CPU-GPU párostól ;-) Igazából grafikus kártyát tudnék venni, ha nagyon akarnék, de mivel brand gépeim vannak, vagy nem lenne egyszerű (alacsony fér csak bele, nincs tápcsati, a táp is gyenge) vagy nem is lehet (mert mini gép, mint pl. a mostani Dell-em) , de ha macOS és Win alatt elég, itt meg nem, akkor hardvert már csak OS-el együtt váltok, mert már nincs kedvem ilyenekkel szórakozni, kiszórakoztam magamat az elmúlt kb. 1,5-2 évben egy életre ;-)
És igen, próbáltam már Vivaldit meg FreeTube-ot meg Operát meg Brave-ot meg Chrome-ot, de még mindig a FF a legjobb szerintem: a Vivaldi sem rossz, de nem tetszik, erőforrás használatban kb. ott van mint a FF, szóval nem igazán szól semmi mellette ;-)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Intel és AMD hardver esetén a VA-API csinálja a hardveres dekódolást, amit mind a Chorme(ium), mind a Firefox tud használni a mesa-n keresztül. Nála valami egyedi hardveres (pontosabban szoftveres) gond van ami pl. eldobált képkockákban jelentkezik, a leírások alapján kell pár kernel boot opcióval játszani annál a procinál, engedni egy, az újabb Intel cuccokhoz készült drivert működni.
Az eltávolított lib amire gondolsz az az, mikor kb. 2 éve hirtelen rájött valaki, hogy a h264 dekóder használata licence problémába ütközhet a disztrókban és akkor jellemzően az üzleti alapon működő disztrók mint Manajaro megijedtek, és gyorsan csomag szintjén letiltották az egész VA-API -t a mesa-ban.
A h264 -nem tudom ki áll mögötte- oldaláról viszont senkit nem érdekelt azóta sem ez a történet. -
Vasti74
senior tag
Viccelsz? Semmi sem áll távolabb tőlem, mint a rendszer hackelése!
Érdekes, hogy nem jött át az eddig összeszenvedett ;-) dolgaimból, hogy én "csak" annyit szeretnék: feltelepítek egy rendszert, és minden jól működik úgy, hogy nem kell nyúlnom semmihez (parancssor, extra beállítások, stb.)
Na de ilyen nincs, kipróbáltam néhány disztribúciót, reménytelen. Néhol azért is keresőznöm meg parancssorban telepítgetnem kellett, hogy le tudjak játszani egy egyszerű mkv fájlt, azért ez messze van a normálistól.
Aztán ami felhúz, az az, hogy gyakorlatilag a FF az egyetlen használható böngésző, a többi tényleg csak böngészésre jó.
Ja, meg még egy csomó más ;-) Pl. a régen még (X verzióval ezelőtt) nagyjából jól működő Mint Cinnamon újabb verzióival érkezett béna hibák.
Szóval dehogy akarok én bármit turkálni, de sajnos kell, aztán sokszor kiderül, hogy hiába szórakoztattam magamat ilyen hülyeségekkel órákon át, eredmény nem lett. Pont ezért váltok olyan rendszerre, ami tényleg olyan hogy bekapcsolom, és működik. -
tordaitibi
veterán
Nem teljesen.
Énnekem szintén ad-hoc magától jöttek a problémák, kb. 100x annyi mint a fórumtársnak.
80%-át megoldotta az Ubuntu 18.04 (sokan fikáznak ezért de én ezt a rendszert el nem engedem épp emiatt). 15% megoldódott, zömmel a ti segítségetekkel. A fennmaradó 5% meg megoldhatatlan, a rendszerből következik.
Tettem próbákat szorgalmasan a háttérbe kb. 10 disztróval az elmúlt 1-2 évben.
Halál mindegyik.
Látom az Ubuntu topikba megy a lelkesedés hogy kijött a legújabb LTS. Erre még rápróbálok szabadidőmben.
Amúgy látod itt a topikokban hogy a szokásos kötözködésemen kívül
érdemi problémám kb. 2-3 éve nincs, beállt a rendszer én meg csak használom napi szinten.
A melóhelyen a kollégák is nyúznak egyet de becsülettel, gyilkolva van rendesen.
5-6 napos uptime a megszokott, szava nincs, teszi a dolgát. Hozzá nem nyúltam 3 éve, unattended upgrade+snap+UbuntuPro oszt működik ahogy kell.
Jó ez a Linux, nekem már jó.
Kolléga is szerintem egyszer csak valahogy helyrebillenti és akkor csont nélkül menni fog neki is.
Hogy ehhez nekem kb. 5 év kellett, nos az meg már utólag tökmindegy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Petya XT
senior tag
-
growler
őstag
-
Synaptic
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, de sokkal gyakoribb és olcsóbb egy RX460 / RX560, és még játszani is lehet velük, legalább 1080P-ben. 105e forint körül vettem itt PH-n egy RX9060XT-t ami 1440P-t is kiszolgálja, szóval 60-80e forint körül már elgondolkodnék újabb megoldásokban. De ezt most csak így saccra, mert egy ideje nem néztem használt vga árakat.
-
vadkörte
addikt
-
growler
őstag
-
DarthSun
félisten
Köszi a magyarázatokat, nagyjából értem is.
Biztonság : a szoftverkezelőből pakoltam fel cuccokat, ill némelyik natív Linuxos letöltött volt, pld : Heaven, HInfo2. Aztán még a Win palackosok Q4Wine használattal. Pontosan nem tudom beazonosítani milyen kategóriába sorolandók, kivéve a Windowsról portoltakat.
ClamTk- t frissítem, a letöltötteken futtatom. -
ubyegon2
félisten
Szerencsés döntés volt az erős gép, ahogy nézem már a használt DDR4 RAM ára is duplájára emelkedett egy év alatt, a DDR5 RAM-ok meg az SSD-k meg több, mint duplájába kerülnek.
Most, hogy említed az nVidia VGA-t Debian alatt, két érdekes dolog nálam is felugrott. Múlt évben az nVidiás Zbookon lévő Debian-nál azt vettem észre az asztalról kézbe véve, hogy meleg a gép, holott le volt csukva, megnéztem htop-on, nem láttam futó processeket, CPU szálak is nyugodtak voltak...nem volt már időm felderíteni mi lehetett az ok, de más disztrónál nem tapasztaltam ezt, mindegiken fenn volt a zárt driver.
Minap a desktopon csak live-ban indítottam még el a testing verziót és azt hallottam, hogy eléggé zajos a ventilátor és nem áll le, a watch sensors alapján a CPU nem volt meleg, sajna a VGA hőfokről nem volt infó és visszagondolva nem is lehetett a CPU ventije sem, mert az akkora böhöm valami, hogy rezonál az egész asztal és itt nem volt ilyen. Mivel eszembe jutott a Zbook-kal tapasztalt eset, már nem is telepítettem a testinget.
Szóval valahogy tényleg nem az igazi Debian alatt az nVidia VGA. Lehet megnézem a 13.4-et normál install után, aztán fene tudja mire jutok, mert a gépen már két disztró is befuccsolt...Manjaro felment, de frissíteni semmilyen módon nem lehetett, hiába értettem mi volt a nyűgje és szerintem ki is küszöböltem, mégse. Sem terminalon sem GUI-val nem ment az upgrade-je. Tegnap meg Ubuntu Cinnamon 26.04 volt az áldozat, valahol elakadt az install, még félóra után is ugyanott állt. Kilőttem és GRUB-ból indítható volt és működött is, de valami volt még, nem lehetett vászes, mert nem emlékszem rá, de elég volt annyi belőle. Viszont az nVidia kezelőben volt egy opció, amit máshol ugyanennél nem láttam, belehetett kapcsolni a VGA ventik szabályozását. Nem tudom mi ennek a gyakorlati haszna, mert hőterhelésre ugranak rendesen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ubyegon2
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ubyegon2
félisten
-
NF-
aktív tag
-
ubyegon2
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az AMDGPU drivert igen, az már több éve a kernel része és aktív is minden újabb AMD kártyánál. A Debianban lévő kernel ebből a szempontból régi, azt hiszem GCN 1.2 és újabb kártyákkal működik, ott az öregebbek még a régi "radeon" drivert használják. A 6.19-es kerneltől van meg a támogatás a GCN 1.0 kártyákig visszamenőleg, kivéve az említett APU-kat.
DarthSun:
A hamarosan kiadásra kerülő Ubuntu 26.04 hozza majd a 7.0-ás kernelt, az eljut majd a Mint-re is már hamar.
-
shadow1901
senior tag
Melyiket? Mindegy is....
Mint: néztem, eljutottam valameddig, mivel nem működik, 0 sikerrel abbahagytam.
Arch: ne viccelj, az előzőek fényében, első bekezdésnél akadtam el. Felhasználó, nem bűvész a titulusom. Abból is a béna/fogalmatlan.#110011 NeoPampalini
Talán ezt is néztem anno, de mint említettem, nekem még most sem jó. Nem én tettem tönkre, de nekem van kellemetlenségem belőle. Szombaton jó, vasárnap már nem. De még 52 szombattal később sem jó... Sőt a link 1 év 8 hónap, 84 szombat...#110012 urandom0
Nézz egyet virtualboxba
Viccet félretéve, nem azt kértem, hogy javítsd meg a problémám, hanem vizsgáld felül az "egyszerűbb a virtualbox" kijelentést. Ugyan nem ismerjük a képességeit a kérdezőnek, nekem ez már "inkább csinálok számomra szórakoztatót..."Gondoltam így hogy elmondtátok mit nézzek meg újra, teszek egy próbát.
[link]
Ez most új... -
opr
nagyúr
-
opr
nagyúr
-
opr
nagyúr
Borzasztóan ritka sajnos, igen. Az agile-ból a legtöbb great leader addig jut el, hogy felületesen felfog valami buzzwordsaláta szavainak a felét, aztán meggyőzi róla magát, hogy innentől ő az agile istene, és erőszakolja a félreértett, belemagyarázós, alapjaiban hibás faszságait, mint metodika. Így lesz egy amúgy zseniális ötletből szitokszó.
-
opr
nagyúr
Agile-t lehet ám nagyon jól is csinálni. Csak sajnos nagyon sokan félreértik, és azt hiszik, hogy ha van agile, az azt jelenti, hogy a Jenkins buildek azonnal release-ek, és hogy el lehet engedni a QA-t. Ez mindkettő orbitális faszság, ami nem vezet sehova, csak instabilitást meg konstans bugokat okoz. AI kódképzés meg... jah. Esetleg AI kódreview, de az is csak az ember mellett, nem helyett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ennek én eddig nem láttam a nyomát. Van már ilyen?
Most a heti OCC-s hír alatt Bambanőtől sok offolás mellett végre megtudtam mi a gondja úgy általában a gaming téren, ő attól fél, hogy így bugok kerülnek a kernelbe amik majd a szervereit érintik... A gondom ezzel az, hogy cserébe mindenkit kizárna a Linuxok világából, aki nem szervert üzemeltet, mindenki más menjen át Windowsra... én meg mondom kösz nem. a Win11 AI Pro max pont nem hiányzik az életemből, még az általa emlegetett Debian is "univerzális operációs rendszer" néven hívja magát, nincs ráírva, hogy szerver OS...
Freel: én 2008 óta Linuxozom, ezalatt mindenféle disztrót megpróbáltam de ilyen kvázi havi rendszerességű update problémám még csak a Manjaroval volt. Előtte-utána is Arch leszármazott disztrót használtam, de azoknál ilyesmi sosem fordult elő. Nekem csak ennyi a gondom velük, mert egyébként amit csinálnak disztrót, az tök jó és kezdőbarát, egy kicsit kellene jobban odafigyelniük az alap dolgokra, főleg ha már egyszer nem hobbi disztróról van szó.
-
urandom0
őstag
-
Petya XT
senior tag
-
ubyegon2
félisten
Egységes/általános magyarázat nem nagyon, mert van minden gyártónak specifikus értéke, amiket anno úgy kellett összevadászgatni.
Ahogy ez az oldal részben jelzi is a gyártói speceket, de az oldal alján ott vannak a gyártók smart data linkjei is a References and further information résznél:
Ezer éve nézegettem ilyeneket, de ami lényeges, az az ID number meg abban a sorban a Raw value, a többivel usernek nem érdemes foglalkozni, főleg ha néha csak jelzi, milyen hibatipusok lehetnek, mint ez az old age, pre failure érték is. Nekem első nap is ezt írta egy meghajtóra, akkor azért meglepődtem.
-
DarthSun
félisten
-
DarthSun
félisten
-
hoffman_
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Rowon
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valami olyan kellene, amit többen is tudunk szerkeszteni, aztán belinkeljük. Van 1-2 leírás még tőlem is, de manapság kevés energiát érzek ilyen útmutatók írására a logouton meg ezek karbantartására.
Magát az összefoglalót nem feltétlen szórnám tele ilyen parancsokkal meg hasonlókkal. Még a logrotate is valszeg feleslegesen van ott bent.
-
Rowon
nagyúr
-
Warton
őstag
-
Zó
senior tag
Konkrétan van olyan játék, mely Windowson már problémás, 11-en biztos, és az az ajánlott workaround, hogy Linuxon meg megy Protonnal
De van több retrójátékom is, mely Windowson szétfagy az Alt+Tabtól, Linuxon meg stabil. Szóval inkább kihagynám a dual-bootot, ahogy egy konzolemulátornak is lehet előnye a konzolhoz képest. És a DOSBoxot sem vetem meg, nem tartottam DOS-t Windows mellé dual-bootban, C64-et sem tartok stb. Persze nem azt mondom, hogy a Linux játékra valóbb, mint a Windows, de számomra játéktól függően előrelépés is tud hozni.Most abba bele sem megyek, ha multitaskolok, és olyan dolgokat csinálok, melyeket Linuxon szerencsésebb, akkor nem fogok kilépni Windowsban, ha közben játszanék egy 20 percet, ha egyszerűen teljes kényelmes és alkalmas a Linux rá, windowsozni meg nincs nagy kedvem.
-
DarthSun
félisten
A végképp áttérés sztem inkább single Linux bootot jelent.
Nálam dual (vagyis inkább quad-boot : DOS, XP, Win11, Linux), ettől függetlenül kíváncsi vagyok a Wine képességeire. Hobbigépnek nevezem, mellyel nyomulok, bár élesben is bevethető maira, a kettő modern oprendszerrel. -
cigam
titán
-
DarthSun
félisten
Natívhoz nem kell Wine, de aminek nincs natív átirata, ahhoz mindenképpen. És aki véglegesen át akar térni Pingvinre, lehet hogy szeretne gamelni Windowsossal (is). Meg sztem sem véletlenül fektettek nemkis energiát a Linux programozói a Wine- be.
A wine-ra es a temakra tett ostoba-populista megjegyzeseidre meg teljesen felesleges barmit reagalni, minositik magukat.
Evvel a Wine programozóit és felhasználóit is egy kalap alatt, ostobának nevezed, azt gondoltam volna hogy egy régi motoros bölcsebb ennél. -
tordaitibi
veterán
A crossplatform Vulkan API előtt évtizedig PlayOnLinux, Lutris, Proton Steam és ezek mentek ami mind egy célorientált Wine alapon működik. Akár játékokra lebontott hekkelt optimalizált prefixekkel.
A pár millió-10millió Linuxos játékos akkor mind populista. Saját érdekeiket (game Linuxon) előbbre helyezik mint a nemes Linux életérzést.
Fene a gusztusukat.
ésakkor nég én vagyok populista a szerencsétlen Irfannal. Hát hm. -
tordaitibi
veterán
Hát nem tudom. Pedig nagyon úgy néz ki hogy ez a cél.
Arra amire célzol arra meg már rég ráébredt.
Egy desktop os legjobb tulajdonsága hogy az ember a saját igényei szerint tudja szabni alakítani szoftverezni. Az hogy kinek mi az igénye az szerintem egy meghatározhatatlan szubjektív valami.Vagy 5000x hallottam már 100 topikban hogy nagyapának akárkinek szomszédnak feldobtam egy Mintet akármit és azóta is csak használja mert csak faszbukozik meg böngészik.
Ebben az aspektusban totálisan mindegy mit használ mert nem fog beletenni időt meg nem akar tanulni, minek? Nem fog Wine meg ilyesmikkel bohóckodni lövése sincs mi az.
Itt elvérzik a véleményed véleményem szerint.A másik az a felhasználó mint a kolléga. Valamiről-valahonnan jönne.
Azt a valamit megszokta 5-10-20 év alatt DE nyitott váltani.
Viszont megszerette, megszokta kezére áll pár szoftver, skin, bármi.
(állítólag) a Mint egy modern desktop os, amit ugye a végletekig lehet farigcsálni, miért bűn ha kicsit átemel a múltból? Minek tegyen bele fölös energiákat ha faék megoldással tudja használni a megszokottat?
Lehet engem megkövezni, Irfan Viewet használok 7 éve az Ubuntun, az összes 20 év alatt megszokott Windows gyorsgombom is ugyanaz és még átemeltem jópár Wine alatt futtatható szoftvert.
Dobjam kukába a 9 éve ingyen használt Vándrájvomat mert én most már Linuxot használok?És megint csak megkérdezném, ha így, ha oké Linux, hajrá, akkor egyáltalán minek a Wine? Miért van, miért írták meg LINUXOSOK, szembemegy mindennel nem? Kinek jutott egyáltalán eszébe?
Miért vannak bőségesen Windows témák, skinek? KDE alatt Win7 meg Win10 SDDM témák rogyásig.
Win7 Volume Mixer.
Fájlkezelő Win kinézettel. Estig sorolhatnám.
Akkor ezeket mind gyalulja a T. linuxos társadalom és akkor senki nem érez kísértést hogy használjon ilyen szemeteket.
Akik meg ezeket megírták-létrehozták azonnali főbelövés.
Ennyi és meg lenne oldva.Ha meg ezek vannak miért ne használja az akinek megfelel?
Ha ezeket telepíteni konfigolni használni tudja akkor már amúgy is tisztában van vele hogy ez nem Windows.Sok a [miért] .
-
Warton
őstag
Eleve a géming nem megy valamiféle wine-os trükközés nélkül linux alól, egyszerűen muszáj. Amúgy meg ha el tudja indítani a 2007-es MS office-t és azt akarja használni, hát lelke rajta. Mondjuk elég nagy fa$$ágnak tűnik így messziről, mert egy modern Onlyoffice kenterbe veri oda-vissza funkcionalitásban, kinézetben meg mindenben.
-
tordaitibi
veterán
-
DarthSun
félisten
-
DarthSun
félisten
-
ubyegon2
félisten
DaVinci Resolve-ban editalni 4K videot
Ezt most nem értem. Nem az volt a feladat, hogy nagyobb méretű állományokat másoljak egyik meghajtóról a másikra? Azért a 4K videszerkesztés még szerintem laikusként is más erőforrásfelhasználással jár.
Egyébként is alapból azt írtam, hogy mezei homeuser felhasználás esetén sok RAM mellett nem kell swap. Mezei homeuser ha szerkeszt 4K videókat, az kicsit más profil. Pár éve láttam a szekrényem tetején pihenő gép 5 társát összekötve 5x64GB RAM-mal 3D képet renderelni 20 órán keresztül, no az memóriaigényes feladat volt szintén, de nem is homeuser volt, aki csinálta.Viszont akkor én belenyugszom, hogy csak nekem nem kell swap sok memó mellé, mindenki másnak kell swap és amúgyis hülyeséget beszéltem.
Ha majd DarthSun kolléga 80 évesen is azt mondja, vigyorogva emeli a 120kilókat, simán mondom neki, hogy emelj már 600kilót és meglátjuk akkor is vigyorogsz-e! Hülye példa, de kb ugyanaz, mint amit imént írtál.
(a 120 és 600 arány nem is igazán fedi le, ami téma volt, de nem akartam 16000kilót írni) -
ubyegon2
félisten
Nem tudom, 10 éve próbálkoztam játékkal, de rosszul emlékeztem, csak az volt meg, hogy nem sokat ért a swap, de megtaláltam akkori hsz-t, hogy mi volt... 2015 óta nem is próbáltam ki több játékot.
-
headhunter
addikt
-
I02S3F
addikt
-
ubyegon2
félisten
Azért így kijelenteni, hogy nincs köze a biztonsághoz...no mindegy, ne szemantikázzunk, meg amúgy is Te vagy a biztonsági guru. Ami a lényeg, hogy nincs biztonság, max lehet törekedni rá, de ez meg már filozófiai fejtegetésbe vezetne...
Az enterprize biztonság is érhet pont annyit, mint egy mezei desktop biztonsága, ha fizikailag hozzáférnek, szóval ebben a fizikai hozzáférés dologban egyértelműen igazad van.
Alapból meg az enterprize gépből kiszedett enterprize SSD-vel ugyanazt megcsinálhatnám, mint a desktopból kiszedett SSD-vel, persze ha előbbinél nem használták az AES256-ot.
Ezt az NTFS nemnaplózás nem tudom, miért maradt bennem, lehet azért, mert teljesen más metodika mentén naplóz, mint az EXT4. A többi fs-t csak érdekességképpen írtam a kérdezőnek, a lényeg, hogy egyértelműen megkapta a javaslatot az EXT4-re, ha hall róla, hogy sok más is megfelelő még Linux alá, abból sok baja nem lesz.
-
tordaitibi
veterán
Te AtyaÚrIsten.....
EZT nem kellett volna NEKEM megmutatnod
Méginkább elborzadtam ettől a katyvasztól, meg a kb. majdnem fele kimúlt elárvult próbálkozások láttán.
Mindamellett nagyon szépen köszönöm, könyvjelzőztem az oldalt de nem ígérem hogy nem fogok vele visszaélni egy vita esetén.
Tényleg kell ennyi minden...? Én nem tudom elhinni hogy amik megérték a mai napot, ezeket kismillióan napi szinten használják is.
Képtelenség.
Vagy csak én vagyok szűklátókörű.
Csixy is most küzd valami újdonsággal.
Oké hobby. Rajta kívül az univerzumban hányan vannak akik hozzá hasonló lelkesedéssel (és szabadidőval....! ) rápróbálnak mindenre, csak úgy mert érdekli és elüti vele az időt. Ráér.
Szerintem nagyon kevesen.
És az Ő munkássága is majd elenyészik egyszer a nagy semmibe.
Itt a csoportba lelkesen újságolja a to-ram disztróit , az univerzális mindenhol bootoló pendrájvjait meg a többi szuper munkásságát.
A világon hányan fogják rajtunk kívül olvasni, és hányan megvalósítani amiket kitalált?
Kb. annyian mint az én Ventoy projektemet.
Sehányan.
Mégegyszer köszi a linket. -
ubyegon2
félisten
-
tordaitibi
veterán
-
csixy
addikt
-
Rimuru
veterán
-
Warton
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Zó
senior tag
-
tordaitibi
veterán
Ne légy már ilyen naaaa..

Megint félrértesz.
Anno nem W10-->Linux kihegyezett hiányosságok irritáltak. Azok is de nem ez a lényeg.Hanem hogy egy teljesen mezei épőelemekből építkező nem is noname mini pc-n (Intel SOC, átlagos wifimodul, átlagos BT modul kutyközönséges alaplapi összetevők stb. stb. MIÉRT csak az Ubuntu volt az a disztró amelyik a mai napi reccenésmentesen dolgozik?
Minden más, Arch alapúak, Mint, Debian, küzdöttem Fedorával, MX-szel stb. stb. és mind elvéreztek. Megmagyarázhatatlan animáliákat hibákat bugokat produkáltak, akár napi szinten. Volt amelyik a vajsimán lefutott telepítés után már kernel pánikkal vagy használhatatlan funkciókkal állt fel.
Nem, nem a hardvertámogatottság volt a gond hisz az összes disztró kapásból mindent felismert és használt azon a pc-n.És erre a kérdésemre azóta sincs válasz.
Ha a kernelek gyakorlatilag azonosak, akkor mit tudott az Ubuntu amit a többi nem?
Én erre céloztam nem amire te gondoltál. -
macilaci78
nagyúr
-
tordaitibi
veterán
-
DarthSun
félisten
-
törölt tag
Ki, hogy van vele, vannak akik a Debiannak a testing változatát használják.
LMDE 7 is a testing ágon van, azt nem tudom, hogy ha kijön a végleges kiadás, utána is marad-e rajta.LMDE 7
### THIS FILE IS AUTOMATICALLY CONFIGURED #### You may comment out this entry, but any other modifications may be lost.deb [arch=amd64] https://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable maindeb https://tux.rainside.sk/mint/packages gigi main upstream import backportdeb http://debian.lagis.at/debian trixie main contrib non-free non-free-firmwaredeb http://debian.lagis.at/debian trixie-updates main contrib non-free non-free-firmwaredeb http://security.debian.org/ trixie-security main contrib non-free non-free-firmwaredeb http://debian.lagis.at/debian trixie-backports main contrib non-free non-free-firmware -
törölt tag
-
cigam
titán
Az hogy te rühelled a PC Fórumot, és Sting-et, az legyen a privát problémád!
Mennyivel vagyunk előrébb, ha nem magyarul olvasod a Distrowatch-on?!
Nem az az érdekes, hogy hol írták le, hanem maga a jelenség. Mert a cikk arról szól, hogy már a víruskergetők is belenéznek az ISO-ba, és amit ott találnak (heurisztikusan?), attól megrettenek (bootloader telepítő, partícionáló,...)De nehogy szó érje a ház elejét, az eredeti cikkből idézek:
You can test the ISO with another malware scanner and, if it confirms specific malware found, you can report it to the distribution's developers.Most nem mindegy hogy A vagy B kergető retten meg az ISO tartalmától? Ugyanis nincs nevesítve egyik kergető sem, hogy csak xy gyártó ad figyelmezetetést. Csak általánosságban írnak a mostanában terjedő (fals)pozitív találatokról, jelentésekről.
-
törölt tag
Ilyen formán az írásod is teljesen félrevezető és már a topikgazda lentebb mentegetőzik is...
A linkelt cikk amilyen címmel van teljesen gáz.
Sok Linux és Windows hír van az oldalán ami a sebezhetőségeikre mutat rá. A Windows Recall dolgait sem titkolta, abba is beleállt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
IstvánLászló
őstag
-
janos666
nagyúr
Nem systemd, hanem OpenRC. A basrc-ben nincs semmi érdekes, csak ennyi
(a # komment sorokat mellőzve):if [[ $- != *i* ]] ; thenreturnfi
Ahogy korábban írtam, az inittab csak 2 darab tty-t nyit, és csak az egyik autologin-os.Igen, csak indul a rendszerrel egy MiniDLNA, ami talán indít egy ffmpeg-et is, stb.
A másik pedig, hogy ha ez duplán indul, akkor a frész tudja, hogy még mi más is, ami még nem tűnt fel (mert nem ette meg a tárhelyet, vagy CPU-t, vagy memóriát...). -
törölt tag
Értelmezem én amit írsz, szeretsz bölcselkedve mellébeszélni meg, hogy ez minek, meg az minek.
Mivel Debianek csak biztonsagi frissiteseket adnak ki stable-hoz, valoszinuleg az tortenhetett, hogy a tavalyi 8.0-s pontszamot kapott serulekenyseget igy javitottak. Tehat valoszinusitheto, hogy a Debian sem annyira elmaradott bizonyos csomagokban, mint ahogy a nagykozonseg - aki nem hasznalja - beallitja.
Ez könnyen kideríthető meg lehet nézni, hogy a Debian 13 esetén a tárolóba stable ágon milyen alkalmazás verziók vannak és a 12-nél milyenek voltak. -
törölt tag
Nem tudom neked hol derült ki de nekem sehol. Az, hogy biztonsági javításokat kapnak bizonyos alkalmazások ha muszáj, vagy a szűk réteg böngészők megkapják rendben a frissítéseket, attól még a többi le van sz@rva, jó az úgy ahogyan 1-1.5 éve volt.
Libreoffice Mint alatt 24.2.7.2 2024.Oct.30
Volt, hogy az újjabb VirtualBox már nem is úgy nézet ki mint ami a régi, ami a Debian saját tárolójában volt. Akkor milyen frissítést kapott? -
urandom0
őstag
Ezen felul tenyleg kivancsi vagyok arra, mi az, amit egy megjeleneskori Debiannal meg tudsz csinalni, fel ev mulva meg mar nem
Én Debiannal, sőt még Ubuntuval is belefutottam olyanba, hogy kaptam egy fájlt, ami készült az aktuális programverzióval, Debianban pedig X-2. főverzió volt, és persze, hogy nem tudta olvasni.
Egyszer másfél órát szenvedtem amiatt, mert a rajzom friss Windows-os Inkscapeben készítettem, az Ubuntus, kicsit régebbi verzióban pedig szétesett az egyik ábrám.
Abba is belefutottam, hogy a gyerekekkel LAN-ban akartunk OpenTTD-t játszani, és az ő Windows-os verziójuk sokkal frissebb volt, mint a Debianos.
Nálam a Raspberryn is Rocky Linux fut, többek közt azért, mert a Raspbianban olyan régi volt a NodeJS,, hogy sok npm csomag már nem volt kompatibilis vele.
Még sok-sok évvel ezelőtt volt egy Nokia Lumia 735-ös telóm. Ott is az volt, hogy rádugtam a gépre, de Debianban olyan régi libmtp volt, hogy nem tudott vele mit kezdeni.Nekem nincs semmi bajom a Debiannal, tök jó, hogy van, de asztali felhasználásra minek ilyen régi disztró, mikor van frissebb, és semmivel sem instabilabb?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
tordaitibi
veterán
Ez úgylátom egy beszélgetős hétvége, mindenki hosszabb lére ereszti a mondandóját.
Ami nem baj.
Viber.
Igen tudom mobilalkalmazás.
Én napi 16, havi 380-400 órákat töltök 99%-ban egyhelyben üldögélős nyugis munakahelyeken.
Imádom az asztali Vibert. Számomra 100x könnyebb billentyűzeten irkálni, képet fogadni továábítan elmenteni rögtön a megfelelő unokás műszaki elektronikai stb. könyvtárakba mint telefonon.
És egyáltalán bármit csinálni nekem a desktop a favorit.
22-27 collon, normális egérgesztusokkal kivágásokkal, másol-beilleszt, linket elment, eeszt leletet letölt, elektronikai cuccok stb. stb.
Böngészgetni fórumozni ügyfélkapus dolgokat intézni bankolni és még 1000 dolog. Nekem ez nem megy mobilon, akkor is desktopon csinálnám ha a telefonom a legmodernebb 600ezres mindentudó lenne. Nekem nem áll rá se a kezem sem az agyam a telefonra.
Az nekem telefon, sms, ébresztőóra, navigáció és pár egyszerű unaloműző játék. Végszükség esetén ha nagyon sürgős böngésző, keresés és snitt.
yt-dlp.
Adok bárkinek 1 darab 150-200 klipet tartalmazó YT. lista linket amikből az általam leírt 50 videót töltse le 720/AAC formátumban egy megadott könyvtárba.
Ha ezt bárki megcsinálja terminálba 20-30 percen belül hogy nyomható az enter a processz indításához akkor istenkirály.
Egy normális yt-dlp guiba vagy a 4k-ba ez nagyon komótos kattingatással 1 max. 2 perc de akkor már közben elaludtam.
Maradok a gui mellett.
Webes identitás, személyiség ellopása.
Nekem nincs mit ellopni. Van 1 darab FB. accountom és 1 Google.
Fb.-n semmi nincs az adatlapomon olyanon kívül amit bárki bármikor megtudhat.
Pécelen lakom, hova jártam suliba, és van 10 darab ismerősöm. Saját üzenőfalamon 1 éve nem nyilvánultam meg.
Nézd meg az itteni nicknevemet. Szerinted mi lehet az igazi nevem? Igen ez.
Mutass kishazánkba vagy neten ilyet ahol nem abcd123 valaki hanem felvállaja magát.
Nem sokat találsz. És ebből nekem eddig semmi hátrányom nem származott.
Telefonom mint írtam üres, abből nem építnek fel személyiséget.
PC vonal. Talán veszélyesebb, a G. accountomat erről érem el és igen, innen picivel többet ki lehet deríteni rólam.
De ahhoz fel kéne törni a G. fiókomat. És ha fel is töri, perpill. 15MB van használatban, amiből 14,5 az archivált icsekk fizetéseim.
Nulla, üres.
Mit tudnak tőlem a pc-ről ellopni ha nincs mit? 1,4TB filmet meg zenét? Meg egy 22,6GB méretű jól lejelszavazott Veracrypt konténert?
Vigyék.
Ami (szerintem) egy borzasztó rossz trend, hogy mindenhez a emailcímes azonosítás kell. nem felh.név hanem mailcím.
Te ebben jobban benne vagy légyszi magyarázd el nekem amit nem értek.
Mindenhol a mailcím azonosít. Ergo ha bukik a G. fiók, akkor az az ember kizárta magát az egész modern világból.
Én pl. nem tudnék egy nyamvadt villanyórát se bediktálni, csekket fizetni, 100 helyről azonnal kizárna a rendszer ha megzakkanna a mailcímem.
Mehetnék a 100 helyre személyesen hogy kérem a mailcímem megváltoztatásást.
Miért így lett ez globalizálva? 1 dologtól függ egy ember teljes webes mozgástere, minden lehetősége. Ha baj van mekkora utánjárkálás ez, hetek hónapok.
Az OTP bank kivezeti a régi rendszerét, ahol felh.névvel és jelszóval volt a 2FA első fele.
Beregeltem az új netbankos vackukra, itt már mailcím-jelszó van. Miért?
Miért lett ez így kitalálva? Miért 1 valamiől függ minden? Értelmetlennek találom ezt.
-
törölt tag
-
Dißnäëß
nagyúr
-
tordaitibi
veterán
Nagy respect neked ezért a hsz.-ért.

Eddig a gyári weboldalakról letölthető debek is feketelistásak voltak, vagy én értelmeztem rosszul.
Hogy nem gyári repo az biztos.
Így a nyavajgásaim 50-60%-a okafogyottá vált.A maradékra.
miért nem lehet desktop Vibert használni?
én a pc-n irkálok minden viberes ismerősömnek. Sokkal jobb mint a kis kijelzőn tapicskolni.
És csatolni, képet üzenetet menteni és még 100 dolgot sokkalta egyszerűbb desktopon.
Minden pc-men fennt van a desktop Viber.
De ez tényleg nem érdekes itt most."Media-downloader - minek, ha van yt-dlp?
4Kvideodownloader - minek, ha van yt-dlp?"Mert nekem és szerintem a földön 8 számjegyű usernek a terminálos letöltögetés lehetetlen.
Én mit kezdjek pl. egy ilyennel, hidegrázásom lesz tőle.yt-dlp -f write-subs --sub-langs en “bestvideo[ext=mp4]+bestaudio[ext=m4a]” https://www.youtube.com/watch?v=1PmJeP-TphMÉn leszek az áldozat.
zerintem, magánvélemény ha kipécéztek akkor az elől nincs menekvés. Csak idő kérdése.
Telefonomat elvihetik, nincs G. accounthoz kötve, nnincs banki app, nekem zárképernyőm sincs.
Forgalmi értéke 0Ft körül van. Adatot nem veszítek max. a feltöltőkártyán lévő 2000 forintot.
pc vonalon dettó. Ami fontos 256 bites aes konténerbe.
Mindenről, az öreg telefonomról és az összes oprendszeremről meg az összes adat, kép, film stb. havi mentésem van 2 adathordozóra.szerintem mindent megtettem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekes, hogy a VLC-ből tartanak frisset, de SMPlayerből 3 éves kiadás van a stabilban.
Mondjuk lehet, hogy ennek a bugosság az oka, mert VLC-vel én is és itt többen is tapasztaltunk már lejátszási hibákat amik csak a VLC-vel voltak meg, a többi playerrel nem, szóval gondolom kénytelenek voltak frissíteni.
-
growler
őstag
-
törölt tag
Megnéznénk, hogy nagy arányban milyen alkalmazásokat használnak az emberek legyen csak 100db.
Ebből a száz darabból is lenne jó pár amelyiknek a frissítései már legalább 1 évvel el vannak maradva a distro repojaban.
Ez elég gáz, legalább negyedévente frissítenék őket, emiatt kell a flatpak vagy felrakni a gyártói oldalról.
pl qbittorent flatpak 5.1.2, a rendszercsomag 4.6.3 ami 2024.jan.17
Majd jönnek a (nagy) Linux-os megmondások, hogy fatpak-ot nem használunk, nem szeressük.
Akkor ők beérik a 2024.jan.17 verzióval? Népszerű torrent kliens esetén, minek azt annyit frissíteni... -
tordaitibi
veterán
"Debian stable repoban még nem találtak malware-t."
tényleg rend kéne a fejekbe. Mivel teli van 2-3 éves szoftverekkel tényleg malware mentes.
Csak én magam, és még hol van a többi millió user,
Opera
Chrome
Edge
Megasync
Media-downloader
4Kvideodownloader
Viber
stb.stb. stb. kilométer hosszan
Naprakész, nem 2 éves
Smplayer
yt-dlp
stb. stb. stb. kilométer hosszan.
A fenntebbieket mutasd meg nekem bármelyik gyáriba. Nem flatpak, nem aur, nem külső letöltött .deb, nem snap, nem appimage nem ppa nem makeizéből forgatva, nem githubról.
Egyetlenegyet mutass ezekből gyári repóba, akár arch akár debian, ubuntu vagy a 11256 fusidisztró gyári
tárolójába.
Ja persze nem kell ezeket akkor használni.
Ja tényleg, ezek mind egyszemélyes ismeretlen garázstuning szoftverek. Összesen 5-en használják ezeket abból is 4 családtag ezért nem is érdemes a gyári tárolókba felvenni ezeket.
nem 100milliók által használt népszerű szoftverek á dehogyis.
Ezt már 100x megbeszéltük és én nem értek ebben egyet se veled se senkivel. Használnám ha lenne repóba.
És nem hinném hogy extra igények ezek. -
törölt tag
Debian esetén mikor megjelenik a főverzió, a csomagok viszonylag frissek, majd idővel egyre elmaradottabb lesz.
pl Virtualbox esetén Linux Mint-nél is 11 frissítéssel el vannak maradva.
Jön az új Debian a legfrissebb VirtualBox-al.
A 10 vagy több frissítéssel köztük mi volt, az úgy semmi?Thunderbird: Release channel 141.0, a Linux Mint tárolójában: ESR 1.128.13
VMware Workstation 17 Pro 17.6.4 a legfrissebb, a tárolóba mi van ha van egyáltalán?Az otthoni pc nem vállalati üzemeltetés, hogy nem kell sok minden és az sem baj ha elavult a lényeg, hogy védve legyen a seggünk.
Majd jössz, hogy neked így megfelel, sokra nem mennek vele azok akinek nem. A fórumtársnak igaza volt amit felvetett. -
growler
őstag
-
cigam
titán
Félreértesz.
Maga a csomagkezelő miért nem keres kártékony kódot telepítéskor. Letöltődik a .deb, rpm,... csomag, de kicsomagoláskor egyúttal átnézhetné (pl. clamav-val) kártékony kód után kutatva.
Egyszerű, hatékony biztonsági réteg a felhasználók védelmére. Így védhetné magát a rendszer a külső csomagtárolók, ppa-k forrásaival szemben, de a konténerek is átnézhetnék telepítéskor a kapott kódokat, futtató környezeteket.Kifigurázhatsz, de attól még arcvesztés, és egy újabb "szavazat" a víruskergetők használata mellett. Nem mellesleg magas lóról lehet nagyot esni...
Azért van abban valami diszkrét báj, hogy itt oltjátok a konténeres programokat, hogy "bármi" lehet bennük, miközben pl. az Aur tárolóba bárki feltölthet csomagot mindenféle kontrol/ellenőrzés nélkül.ubyegon2:
Elveszett a "kis színes " hírek között, pl. A világ első kötélvasútja – San Francisco ikonikus közlekedési újítása Nem hogy a Mint-hez, de a Linux-hoz sincs semmi köze
-
cigam
titán
-
I02S3F
addikt
-
ubyegon2
félisten
Pedig Winről átigazoló kezdőknek nem valami ideális ez a csuda CachyOS, legalábbis bő egy évvel ezelőtti tapasztalatok alapján még Linuxot használó mezei usereknek is fejvakarós tud lenni...

[link] [link] Bár akik ismerik a BORE schedulert...Persze a DW lista az csak az érdeklődést mutatja, így attól, hogy sokan rákattintanak, mert keresnek valami jót, korántsem jelenti, hogy ezt használják sokan.
-
I02S3F
addikt
-
I02S3F
addikt
-
cigam
titán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Adobe Photoshop
- Gyúrósok ide!
- LEGO klub
- Milyen okostelefont vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Apple MacBook
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Fogyjunk le!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
érdemi problémám kb. 2-3 éve nincs, beállt a rendszer én meg csak használom napi szinten.
Viccet félretéve, nem azt kértem, hogy javítsd meg a problémám, hanem vizsgáld felül az "egyszerűbb a virtualbox" kijelentést. Ugyan nem ismerjük a képességeit a kérdezőnek, nekem ez már "inkább csinálok számomra szórakoztatót..."
Ez most új...
Minek a Windows, ha így is megy? Jelenleg nem tudok olyan játékot a Steam könyvtáramban, ami ne menne Linux alól.
Egyébként is alapból azt írtam, hogy mezei homeuser felhasználás esetén sok RAM mellett nem kell swap. Mezei homeuser ha szerkeszt 4K videókat, az kicsit más profil. Pár éve láttam a szekrényem tetején pihenő gép 5 társát összekötve 5x64GB RAM-mal 3D képet renderelni 20 órán keresztül, no az memóriaigényes feladat volt szintén, de nem is homeuser volt, aki csinálta.
(a 120 és 600 arány nem is igazán fedi le, ami téma volt, de nem akartam 16000kilót írni)

Mondjuk a DW kínáncsiságjelző listáján meg az első 5-ben van e kettő! Mondjuk az még érdekesebb, de ez van.

CPT.Pirk