Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sidi: 386-os Chicony gázplazma laptop memóriabővítése
- Pitterix: Gyógytorna
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- 
			  LOGOUT Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel 
Új hozzászólás Aktív témák
- 

- 

válasz  Pöttön

üzenetére Pöttön

üzenetéreÉrdemes wine-al szórakozni windows-os programok futtatásával linuxon, vagy jobb ha átszoktatom magam linuxos alternatívákra? Értem ez alatt pl az Office-t. Ha nagyon muszáj, akkor igen, egyébként nem. Amikor csak lehet, érdemesebb a natív Linuxos programokat használni. 
 Korábban ketten is linkelték a WinApps nevű programot, nem próbáltam, de ha ilyen igényem lenne, akkor ezzel kezdenék.
- 

- 

Nem tudom, volt-e szó róla, de állítólag a Xubuntu.org malware-t terjesztett a napokban. Aki mostanában töltött le Xubuntut, az törölje, és töltse le újra. https://www.reddit.com/r/xubuntu/comments/1oa43gt/xubuntuorg_might_be_compromised/ 
- 

válasz  tompa torma

üzenetére tompa torma

üzenetéreAbszolút komolyan. Azt tudom, hogy van benne ez az MX tools nevű programcsomag, ez kezdőknek (vagy lustáknak  ) tényleg jó lehet. De ezen kívül van más? ) tényleg jó lehet. De ezen kívül van más?
- 

Milyen, a gyakorlatban is hasznos hozzáadott értéke van az MX-nek a Debianhoz képest? Azt tudom, hogy van benne pár plusz segédprogram, és van saját repója is, de mi az, ami miatt megéri az MX-et választani Debian helyett? 
- 

- 

- 

válasz  Necronom

üzenetére Necronom

üzenetéream mit jelent az, hogy disztibucio frissites? - azt hogy service pack, vagy win 10-rol 11-re? (csak hasonlat) Win 10 -> Win11. mukodik minden Akkor jó  Conkyval ezer éve nem foglalkoztam, de ha felteszed a kérdést valamelyik MI-nek, lehet, hogy tud segíteni. Tudom ajánlani a Claude-ot, én mindenre azt használom (bár tegnap és ma van valami gáz a szervereikkel, elég sokat áll). 
- 

- 

válasz  Petya XT

üzenetére Petya XT

üzenetéreValami Flatpak mizéria volt Ubuntun, lehet, hogy ez tedd be a Telegramnak is: https://www.phoronix.com/news/Ubuntu-25.10-Broken-Flatpaks 
- 

- 

válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreA te nemannyirafriss Ubuntudban lehet, hogy máshogy vannak még a dolgok. Gondolom, abban még PulseAudio van. 
- 

válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreNálam oda-vissza működik, ha panelon szabályzom, változik az Alsa is, és fordítva. 
- 

- 

- 

- 

- 

- 

- 

válasz  DarthSun

üzenetére DarthSun

üzenetéreA hardveres sebezhetőségek az más kérdés, konkrétan Linuxhoz előbb volt kész a Meltdown és a Spectre patch, mint Windowshoz. Most is benne vannak minden új verziójú kernelben. Linuxon inkább a szerveroldali dolgokat támadják, pl. az SSH-t. Mint pl. a Jia Tan-féle eset. 
 De ha valaki nagyon akar, használhat Linuxon vírusírtót, van rá.
- 

válasz  DarthSun

üzenetére DarthSun

üzenetéreMilyen fertőzött link? Mi a hatásmechanizmusa? 
 Weboldalon futó Javascript nem fog tudni elindítani semmit sem a gépeden, és a fájlaidhoz sem fog tudni hozzáférni.
 Cookie-hoz, localstorage-hez nem fér hozzá más, csak a saját domainen futó oldal, tehát onnan sem fog tudni adatot lopni. Ransomware nem fog tudni letöltődni és elindulni csak úgy. Gyakorlatilag amíg kézzel le nem töltesz egy futtatható fájlt, x jogosultságot nem adsz neki, addig nem nagyon tudnak ártani csupán azáltal, hogy úgynevezett fertőzött linket keresel fel.Androidon nincs a klasszikus értelemben vett vírus. Adathalász alkalmazások vannak, de odafigyeléssel 99%-kát el lehet kerülni. Elég annyi, hogy nem tölt le az ember minden jött-ment alkalmazást, amit letölt, annak pedig csak a legszükségesebb jogosultságokat adja meg. 
- 

válasz  zoltanpapp82

üzenetére zoltanpapp82

üzenetéreEmlékszem, nem egyszer volt olyan, hogy az ESET szólt, adott oldalon kártékony kód próbált futni, meg hát ott a "fizetésvédelem". Ilyenek miért nem kellenek Linuxra? Weboldalon nem igazán lehet valóban kártékony kódot futtatni, amit lehet, azzal pedig nem igazán lehet kárt tenni. Tehát az adataid nem tudják ellopni csak úgy, a fájlaidhoz nem férnek hozzá, a rendszered nem tudják feltörni... 
 A fizetésvédelem pedig alapvetően egy elszeparált böngészős környezet, meg egy két plusz extra, mint pl. keylogger védelem, screengrabber védelem, ilyesmik. De ha odafigyelsz arra, hogy mit és honnan töltesz le, akkor még Windows alatt sem fogsz vírust kapni, nem hogy Linux alatt.Nagyon nagyon ritka kivétel esetleg valamilyen böngészős sebezhetőség, de annak az esélye, hogy ilyenbe belefutsz, szinte nulla. És ez ellen jellemzően a vírusírtók sem igazán védenek. Ami véd ellene, az az, ha frissen tartod a rendszered. 
- 

válasz  Vasti74

üzenetére Vasti74

üzenetéreNeked valami javasasszony kéne, akit kétszer ráolvas a Mintedre, és megjavulna tőle az ikonrendezés  Felbontás váltásnál átrendezi az asztalt szinte mindegyik asztali környezet. Én akkor szívtam meg ezzel, amikor KDE-ben telepakoltam az asztalt widgetekkel, felbontásváltás után minden szanaszét volt. Aztán leszoktam erről is, semmilyen biszbaszt nem rakok ki asztalra, még ikonok sincsenek, mert csak a baj van velük  
 Legjobb a Gnome asztala, azon nem keverednek össze az ikonok 
- 

válasz  Vasti74

üzenetére Vasti74

üzenetéreÉs nem jött válasz erre a hibára? 
 Én nem használok Mintet, sem Cinnamont, rákeresve is csak annyit találok, hogy kapcsold ki az automatikus rendezést, de hát az nálad meg volt.
 A Wayland+KDE-s hibádra emlékszem, én azt nem tudtam reprodukálni OpenSuse alatt, pedig mindent elkövettem Mondjuk OpenSuse alatt a KDE-nek vannak más gondjai. Mondjuk OpenSuse alatt a KDE-nek vannak más gondjai.Ez a KVM switches dolog csak egyes USB host controllereknél jön elő állítólag. Mondjuk érdekes, hogy nálam két géppel (mindkettő Dell) előjött a hiba. 
- 

válasz  Rowon

üzenetére Rowon

üzenetéreA Tibi által linkelt cikkből van: https://sqmagazine.co.uk/linux-statistics Legalul van 39.1%-nyi "unknown" disztró... na most akkor az micsoda? Ezért mondom, hogy biztos, hogy ez nem reális. Nem lehet mérni a disztrók százalékos megosztását. 
 Egyébként nem tesz különbséget asztali és szerver disztrók között.
- 

válasz  Vasti74

üzenetére Vasti74

üzenetéreMost épp mi a baj a Linuxoddal? Windows - macOS vonalon van egy rendszer, és az kb. működik. Hát "Kb" a Linux is működik  
 Oké, elhiszem, hogy van pár probléma, ami csak Linux alatt jön elő, pl. a 4K monitoros mizériád is ilyen volt. Én ilyen problémába nem futottam bele (viszont olyanba igen, hogy Windowson nem ment valami, Linuxon igen*), ellenben sokkal hatékonyabban tudok dolgozni Linux alatt.* pár évvel ezelőtt vettem egy ilyen KVM switchet, gondoltam, majd jól rádugom a Windows-os gépet, a Linuxos gépet, és akkor egy billentyűzettel és egy egérrel tudom használni mindkettőt, és gombnyomásra váltok köztük. NEM MŰKÖDIK, mert a Windows rendszeresen belefagy a váltásokba! Két különböző géppel, több különböző egér/billentyűzet kombinációval sem. És a neten körülnézve látom, hogy ez átltalános probléma a Windowsnál, egyes USB controllerekkel egyszerűen ezt csinálja. 
- 

- 

válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreDe most akkor gamerekkel kapcsolatos statisztikákat nézünk, vagy általános desktop statisztikát? Mert általános desktop kategóriában a Windows olyan 72-73% körül van van: https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide/ A MacOS 15% körül, a maradék Linux, BSD és Android, de az nagyon picike desktopon. A Linux olyan 3-3,5% körül van, de ez emelkedett az elmúlt években. És nem sok ugyan, de így is legalább 60-80 PC-t jelent. Ez a statisztika pedig, ne is haragudj, hülyeség. Egyrészt, hogyan mérik? Mi alapján? Mert user agentben nincs disztró megjelölés. Másrészt milyen statisztika az, amiben nem szerepel a Linux Mint?  
 Persze, valószínűleg egybe számolták az Ubuntuval. De azért ez így elég "érdekes"...--- Ezt a digitális rosszlét csomagot pedig olyan szinten nem reklámozták, hogy sok szakmabeli sem hallott róla. Szinte nulla reklámot kapott, nem is csoda, hogy senkinek nem kellett. Aki hallott róla, az pedig jellemzően ért is hozzá, és nem azt fogja letölteni, hanem inkább egy Linux Mintet. 
- 

- 

válasz  Rowon

üzenetére Rowon

üzenetéreVan stabil alaprendszer is, meg tweakelt is, tudsz választani. Most ha valakinek pl. Lenovo Legion laptopja van, az lehet, hogy örül a Nobarának, mert gyárilag van benne patch, ami ad némi pluszt ezekhez a gépekhez. A többieknek meg ott a gyári Fedora (vagy bármelyik másik disztró). 
- 

válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreÉs ez került jó sok pénzbe... 
- 

válasz  Rowon

üzenetére Rowon

üzenetéreAzért nem feltétlenül. 
 A Nobara például a kernelt is patcheli, hogy több eszközt támogasson: https://wiki.nobaraproject.org/#modificationsA Fedora alap csomagjaiból is nagyon sokat patchel, az USB-t tuningolja, több controller támogatását is előtelepítve hozza, stb... 
- 

válasz  IstvánLászló

üzenetére IstvánLászló

üzenetéreA Linuxdisztroknál színtén az első meghajtó mindig a /dev/sdaEz igaz, annyit tennék hozzá, hogy minden lemeznek és partíciónak van globálisan egyedi azonosítója is. Ha terminálba beírjátok, hogy ls /dev/disk/by*, akkor ki fogja dobni őket. Pl. ilyesmit lehet látni: 
 /dev/disk/by-partuuid:
 bb5f14f3-b933-4cde-9053-36e3dabc049f d5d4f871-6247-4fa9-98a9-16f093307eb3 e2802a32-e8a0-4ab3-ad4e-91ec17cc3b06Itt három partíció egyedi azonosítója látható. Ha kiadom mondjuk az elsőre a file parancsot, akkor szépen megmutatja, hogy ez a /dev/sda3: 
 $ file /dev/disk/by-partuuid/bb5f14f3-b933-4cde-9053-36e3dabc049f
 /dev/disk/by-partuuid/bb5f14f3-b933-4cde-9053-36e3dabc049f: symbolic link to ../../sda3Grafikus felületen is meg lehet nézni, pl. a Gparted vagy a Lemezek programban. Sok helyen így van azonosítva egy-egy eszköz vagy partíció, és nem úgy, hogy /dev/sdX, mert a UUID az mindig egyedi. Ha pl. pendrive-ra telepít az ember, és bedugja egy olyan gépre, ahol más a partíciókiosztás, akkor simán elcsúszhat a /dev/sdX-féle számozás, és akkor nem bootol be a rendszer. 
- 

Szerintem számítógépet se használjunk. Menjen haza mindenki, dugja rá az Atarit a Junoszt TV-re, azzal garantáltan nem lesz UEFI meg secure boot problémája senkinek  
- 

- 

válasz  fekete.puma

üzenetére fekete.puma

üzenetéreTudtuk mi, csak nem sejtettük  
- 

- 

válasz  fekete.puma

üzenetére fekete.puma

üzenetéreHa az asztalon sem találod, akkor megette a macska. 
- 

- 

Nem tudom, felfedeztétek-e már KDE 6-ban ezt a funkciót: https://streamable.com/mfi6ab Jópofa  
 Én most fedeztem fel.
- 

válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreAz gondolom még bonyolultabb hogy érzékelni az egérmutató helyzetét, és ha legalsó helyzetbe van, és görgetek, hangerőt szabályozzon? Teljesen jól gondolod  
 Gyakorlatilag egy scriptet vagy programot kellene írni rá, független a paneltől. Valamelyik mesterséges intelligenciával meg lehet íratni, maximum utána kell javítani.
- 

válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreSzerintem te az ikonos, vagy az ikonos és szöveges feladatkezelőt használod. Annak van ilyen opciója, hogy görgetéssel lehet váltani az ablakok köztt. 
 A görgetés eseményre adott válasz fixen be van építve a widgetbe, ezt nem fogod tudni megváltoztatni, magát a widget kódját kellene ehhet átírni. Valamilyen xbindkeys-es scripttel biztos meg lehet oldani, de nem egyszerű.
- 

- 

válasz  mcwolf79

üzenetére mcwolf79

üzenetéreGondolom Systemd-es disztró, ez esetben az alváshoz/hibernáláshoz tartozó targeteket kell letiltani: 
 sudo systemctl mask sleep.target suspend.target hibernate.target hybrid-sleep.targetHa visszakapcsolnád, akkor pedig így: 
 sudo systemctl unmask sleep.target suspend.target hibernate.target hybrid-sleep.targetBár nem írtad, hogy asztali gép vagy laptop, ezeket is érdemes lehet beállítani: 
 sudo nano /etc/systemd/logind.conf
 HandleSuspendKey=ignore
 HandleLidSwitch=ignore
 HandleLidSwitchExternalPower=ignore
 HandleLidSwitchDocked=ignore
 IdleAction=ignoreFőleg a HandleSuspendKey-t. Ezután a systemd-logind service-t újra kell indítani: sudo systemctl restart systemd-logind Ha a billentyűzetre gyanakszol, akkor érdemes lenne figyelni a dmesg kimenetet (dmesg -w), a journal-t (journalctl -f), és az udev üzeneteket (udevadm monitor). 
- 

válasz  macilaci78

üzenetére macilaci78

üzenetéreLogitech MK220-at használok már nem tudom hány éve, teljesen jól megy. Annyi, hogy az egér eléggé fajsúlyos és bumszli, úgyhogy azt lecseréltem egy másikra. 
 Solaar nélkül is megy plug'n'play, de a Solaar is szokott működni, ha fent van minden függőség hozzá.
- 

- 

válasz  DarthSun

üzenetére DarthSun

üzenetéreapt install clamtk - ez megvolt, de hibás a telepítés, tele függőségekkel.Valószínűleg azért, mert már korábban telepítettél egy valahonnan letöltött verziót, aminek nem voltak meg a függőségei. Egyébként érdemes mindig a pontos parancsot és a pontos hibaüzenetet bemásolni, az sokat segít. 
- 

válasz  DarthSun

üzenetére DarthSun

üzenetéreA #106686 hozzászólásban Ubi tett be egy képet a Synapticról. Amiket abban látsz, azok a csomagok, amik a csomagtárolóban (repozitóriumban) vannak. Amit onnan telepítesz, azzal 99%-ban nem lesz függőségi problémád (törött csomagok, stb.). A #106681-ben pedig hcl rakott be egy képet a Gnome Software nevű szoftveráruházról. Alapvetően ez is ugyanebből a csomagtárolóból dolgozik (ill. tud még ezek kívül más típusú csomagokat is telepíteni, de ez neked most nem fontos). Aztán, hcl írt egy apt parancsot: sudo apt install clamtkEz megint csak nem csinál mást, mint feltelepíti a clamtk csomagot az összes függőségével együtt. Ez a csomag szintén ugyanabból a repoból jön, mint ha Synapticcal vagy a Szoftveráruházzal telepítenéd, mert a Synaptic gyakorlatilag az apt parancs grafikus előtétprogramja. 
- 

válasz  fekete.puma

üzenetére fekete.puma

üzenetéreA Rescuezilla inkább csak önállóan bootolható live rendszernek van tervezve? Igen. 
- 

válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreTudom könnyen papolok a fotelből mert tökláma vagyok ilyesmiben de ehhez az amúgy tényleg remek programhoz nem gondolkodott el még senki egy használható GUI-n? De, úgy hívják, Rescuezilla. 
- 

- 

válasz  fekete.puma

üzenetére fekete.puma

üzenetéreIgen. 
 De egyébként a Slackware vonal bajban van, mert bekapcsolt secure boottal nem futnak, legfeljebb, ha utólag hegeszt hozzá az ember valamilyen aláírt bootloadert, vagy először telepít egy aláírt bootloadert pl. Ubuntuból, és azzal bootoltatja be a rendszert.
- 

válasz  SupRaa

üzenetére SupRaa

üzenetéreÍgy van, a SuSe mint rendszer kezdetben egy német nyelvű manuallal, dobozban szállított Slackware volt. Aztán lett, ami most van. Kár, hogy OpenSuse-ból nincs valami minimal változat. Most arra készülök, hogy Suse Studio Expressben rakok össze valamit, kíváncsi vagyok rá, mit lehet kihozni belőle. 
- 

válasz  totron

üzenetére totron

üzenetéreA Wayland nem kliens-szerver alapú, pont azért, mert az elég lassú megoldás. Szerintem ez látszik is rajta, az ablakanimációk látványosabban simábbak, mint X alatt. A Trinity valóban elég gyors, és nagyon testreszabható,, ma egész délelőtt azt tesztelgettem, pendrive-ról futó Q4OS alatt. Kíváncsi lennék, Wayland alá is megcsinálják-e. 
 A másik kis kedvenc asztali környezetem az LXQt, az épp most Waylendesít, de még elég béta szegény.
- 

válasz  totron

üzenetére totron

üzenetéreA Debian\Ubuntu alapú Puppy, és a Q4OS is elég lassúak. Egy Salix, Slax vagy Slackware még KDE-vel is gyorsabb, mint Debian\Ubuntu alapú disztró mondjuk Fluxbox-szal. 
 Az MX (és a Devuan) valamivel gyorsabbak, mint egy átlag Debian\Ubuntu alaú disztró, mert Systemd mentesek.Úgy általában a Slackware alapú disztrók gyorsabbak, mint a Debian\Ubuntu alapúak, csak ugye a csomagkezelés miatt nem ajánlott a Slackware kezdőknek. Salix esetén ezt valamennyire ellensúlyozza a slapt-get. 
- 

- 

válasz  onkelz

üzenetére onkelz

üzenetéreA legegyszerűbb tényleg az, ha újratelepíted. Bár meg lehet javítani az ilyet, tudni kell a hiba pontos okát, és úgy is macerás. Valószínűleg csak annyi egyébként, hogy nem vagy tagja a sudo csoportnak. 
 Esetleg ha másik programmal írod ki a telepítőt, és/vagy másik pendrive-ra, az is segíthet.
- 

- 

válasz  Albert.Tamas

üzenetére Albert.Tamas

üzenetéreÉn a Gnome Software-t olyan disztrókról is le szoktam szedni, amiken gyárilag fent van. Ahogy a művelt angol mondja "this software is a piece of shit". 
- 

- 

- 

- 

Az ingyenes, pendrive-ról bootolható Macriumból még van egy régebbi példányom, valami 8.x valahányas verzió. Ha valaki kéri, feltölthetem valahova. 
 De több helyen is fent van a neten, pl. itt is, szerintem ez is az. Ez itt pedig elméletileg tartalmazza a Windows alá telepíthető verziót is.Én Linuxot dd-vel klónozok, cégnél a Windowsokat Macriummal. Ha csak egy-egy könyvtárat akarok menteni, akkor pedig rsync. Nem kell kézzel megírni, ChatGPT, Gemini, Claude, Perplexity, vagy bármelyik AI megírja. 
- 

válasz  Rowon

üzenetére Rowon

üzenetéreHa flatpakot indítok el, akkor pedig a legfrissebb flatpakos Mesát? Nem, hanem amelyiket a flatpak csomag készítője megálmodta. Ha a csomag készítője a 25.0.7-et adta meg, akkor a flatpak csomag azt a verziót fogja használni, ha a 25.2.2-t, akkor meg azt. Hogy a rendszerben milyen verzió van telepítve, az ettől teljesen független. Ha beírod, hogy flatpak info com.heroicgameslauncher.hgl, akkor a "Futtatókörnyezet" sorban látnod kell, hogy milyen runtime-okat használ. 
- 

- 

válasz  Warton

üzenetére Warton

üzenetéreFerdium vagy Franz, de nem egyikkel sincsenek jó tapasztalataim. A legjobban úgy jársz, ha csinálsz egy parancsikont a messenger.com-hoz. 
 Chrome alatt lehet weboldalt telepíteni alkalmazásként, ekkor csinál az oldalhoz egy parancsikont, ami vezérlők nélkül ablakban jeleníti meg. Firefoxnál is biztos lehet valahogy.
 Gyakorlatilag ezek a programok, a Caprine meg a többi ugyanez.
- 

Szó szerint fordították, nem értelem szerint. Pedig a Flathub oldalán szépen le van írva, hogy mit jelent: A verified app on Flathub is one whose developer has confirmed their ownership of the app ID using a uniquely generated token. This usually also may mean that either the app is maintained directly by the developer or a party authorised or approved by them. Kicsit lejjebb: Some apps are published on Flathub by the community or third parties and not directly maintained by the original developer. This means such apps are not eligible for verification. A csomagkészítőknek szóló részben külön is kitérnek rá: Verification is the process by which Flathub and developers confirm that an app is published by the original developer or an authorized party. Szerintem az ellenőrzött/nem ellenőrzött pontatlan, jobb lett volna úgy fordítani, hogy hitelesített/nem hitelesített. 
- 

- 

- 

Magyarországon tudtommal nincs ilyen törvény, hogy ne lehetne OS nélkül eladni gépeket, hanem néhány környező országban van csak, és az onnan importált gépeken van FreeDOS, elvétve valamelyiken Linux. Sting régebben valóban nagy Linux-utáló volt, olyanokat írt, hogy a Linux egy kőbalta a Windowshoz képest, hogy a Linuxosok kommunisták, és hogy a szabad szoftver gyakorlatilag lopás, amivel megkárosítják a szoftveripart...   
 Az utóbbi években sokat enyhült a hozzáállása, most már nem minden Linuxos cikkben arra megy rá, hogy fikázza a Linuxot, és már képes negatívumokat is leírni a Windowsról.
- 

- 

válasz  CPT.Pirk

üzenetére CPT.Pirk

üzenetéreEzzel az a baj legnagyobb baj, hogy sokan csak a címet olvassák el, és az marad meg nekik, hogy a Linux egy veszélyes vírus. 
 Sok hasonló hülyeséggel találkoztam már. Hallottam olyat, hogy "a Linuxot hackerek használják" (ezt egy gazdinfó hallgatótól), "a Linux-szal meg lehet hackelni a Windowst" és hasonlók.
 És persze a klasszikus tévedés, miszerint "a Linuxon csak paranccsor van".
- 

- 

válasz  sicc_innen

üzenetére sicc_innen

üzenetéreHát, ki lehet kapcsolni, csak nem ajánlott. Ehhez az /etc/sudoers fájlt kell szerkeszteni, de azt csak a visudo-val szabad, mert a visudo ellenőrzi a szintaktikáját. Ugyanis ha csak simán nano-val vagy vi-vel szerkesztenéd, és ejtenél benne egy hibát, simán előfordulhatnak, hogy soha többet nem fogsz tudni root jogokat kapni, csak ilyen-olyan helyreállítási módszerrekkel. Szóval: 
 sudo visudoÉs a fájl végére beleírod: 
 username ALL=(ALL) NOPASSWD: ALLAhol "username" a te felhasználóneved. Elméletileg ez kikapcsolja a sudo jelszókérését. A su jelszókérését nem, de szerintem azt nem is használod. 
- 

- 

válasz  sicc_innen

üzenetére sicc_innen

üzenetéreEz nem hiba. A rendszer nem mutatja a jelszót, még azt sem, hogy egyáltalán írtál be valamit. 
- 

válasz  bobalazs

üzenetére bobalazs

üzenetéreÍrd be rootként: hostnamectl 
 Nézd meg, hogy a Static hostname mezőben mi van. Ha ez üres, vagy unset, akkor állíts be egyet: hostnamectl set-hostname sajatgepnev
 Aztán indítsd újra a gépen a hálózatot, vagy a teljes gépet, és a routert is, és egy idő múlva elméletileg látszódni fog a routerben.
- 

válasz  Normi™

üzenetére Normi™

üzenetéreNem érted félre, csak az a helyzet, hogy a home mappán kívül is tárolódhatnak szenzitív adatok. Pl. a /tmp-ben is maradhat ott olyasvalami, ami szenzitív lehet. De /var/log alatt is lehet olyasmi, ami elsőre nem tűnik veszélyesnek, de egy támadó számára plusz információt jelenthet, pl. IP címek, hasonlók. Szerintem ha már titkosítunk, akkor érdemesebb a teljes lemezt titkosítani. 
- 

- 

- 

válasz  cigam

üzenetére cigam

üzenetéreOké, szerintem nem fog működni. 
 Tudtommal a Mint a home mappa titkosítására ecryptfs-t használ, ami nem kompatibilis btrfs-sel (írta is a kolléga). A megoldás LVM+LUKS, de mivel ez csak teljes partíciót tud titkosítani, ezért vagy az egész lemezt kellene titkosítani, vagy külön partícióra tenni a home mappát, és azt a partíciót titkosítani.A másik megoldás, hogy nem a home mappát titkosítja, hanem létrehoz egy titkosított konténert, és abba rakja a privát fájlait. Ehhez jó a cryfs, de még jobb a Veracrypt (de szerintem ez nincs bent a repóban, külön kell letölteni). 
- 

- 

- 

válasz  IstvánLászló

üzenetére IstvánLászló

üzenetéreA Fedora nem rolling, nagy jóindulattal is csak semi-rollingnak mondható, de még az sem igazán. 
- 

válasz  Edorn

üzenetére Edorn

üzenetéreBe is állítottam. De hogy állítottad be? 
 Ha az/etc/dnf/automatic.conf-ban arebootopciónever-re van állítva, akkor nem fog automatikusan újraindulni. És ez alapértelmezetten is így van beállítva, sőt, alapértelmezetten nem is telepíti fel a frissítéseket, csak letölti.
 Vagy rosszul állítottál be valamit, vagy belefutottál egy Nobara-specifikus bugba. Én Fedorán használom az automaticot, ott jól működik.Ha a /usr/share/dnf5/dnf5-plugins/automatic.conf fájlt bemásolod a /etc/dnf/automatic.confhelyére, akkor visszakapod az alapbeállításokat. Én ebben a fájlban csak az apply_updates-t szoktam yes-re állítani, semmi mást nem állítok. Így automatikusan telepíti a frissítéseket, de nem indul újra sosem.A másik lehetőség, hogy használod a grafikus szoftverkezelőt frissítésre. KDE alatt a Discover, Gnome alatt a Szoftver nevű program, szerintem mindkettő tud automatikus frissítéseket. Meg kell nézni, Nobara alatt melyik van telepítve. 
- 

válasz  fekete.puma

üzenetére fekete.puma

üzenetéreAz OpenSuse sem megborulós egyáltalán... de itt nem is a megborulásról volt szó, hanem arról, ha a kezdő elkefél valamit, és mondjuk nem bootol a rendszer. Vagy bootol, csak valami nem működik. Ha kellően nagyra van állítva a snapshotok száma, akár hónapokkal korábbi állapotra vissza tud állni. 
- 

Én továbbra is btrfs+snapper párti vagyok. Egyszer kell beállítani, onnantól fogva stabilan üzemel. A visszaállás egy korábbi állapotra kb. 2 perc. Ha a boot manager is be van állítva, akkor rögtön lehet korábbi snapshotról bootolni. Ennél egyszerűbb és gyorsabb megoldás erre a problémára nem is létezik. 
- 

válasz  urandom0

üzenetére urandom0

üzenetéreMegnéztem Distrosea-n a Mintet, látom, hogy alapértelmezetten tiltva van az unverified csomagok telepítése. Engedélyeztem, frissítettem a cache-t, de így sem hozza be, pedig filter sincs rajta. Biztos licenc alapján is szűr valahogyan. 
 Na mindegy, nem érdekes igazából.
- 

válasz  ubyegon2

üzenetére ubyegon2

üzenetéreJa, mindegy is, a mondandóm lényege, hogy (annak mondom, aki nem ismeri annyira a Chromiumot és az Ungoogled Chromiumot), hogy nem ugyanaz, mint a Chrome, és bele lehet szaladni velük kisebb-nagyobb problémákba. Privacy szempontból viszont jobbak, mint a Chrome. --- Flatpak: ha a Mintes szoftverkezelőben nincs flatpak Chrome, akkor vagy nincs felvéve a Flathub a repók közé, vagy fel van, csak szűrve. Nem tudom megnézni, most nincs Minten. 
- 

- 

válasz  ubyegon2

üzenetére ubyegon2

üzenetéreUngoogled Chromium, de azt ne ajánlgassuk egy kezdőnek. Messze nem ugyanaz, mint a Chrome, egy csomó helyen hibára futhat vele. --- Minten a Chrome telepítése kezdőknek úgy lesz a legkönnyebb, hogy letölti az ember a Chrome oldaláról a .deb fájlt, mint ha csak egy .exe lenne, és két kattintással feltelepíti. Szerintem egy Windows-ról áttérőnek ez a legegyszerűbb módszer, mert hasonlóan működik, mint az .exe telepítése. 
 Ettől függetlenül persze tanulja meg a kezdő, hogy ne netes oldalakról szedett telepítőkkel próbálkozzon, hanem a disztrója szoftverkezelőjében keressen első körben.
- 

válasz  GEPESZ66

üzenetére GEPESZ66

üzenetére1. A Cinnamon felület hasonlít a legjobban a Windowshoz. Illetve a KDE Plasma, de ilyen verzió Mintből nincs, úgyhogy marad a Cinnamon. 2. Semmivel sem bonyolultabb a Chrome telepítése, mint Windows esetén. 3. Működnek az átutalások is természetesen, ez böngészőfüggetlen. 
- 

- 

- 

válasz  ubyegon2

üzenetére ubyegon2

üzenetéreSzvsz kezdőknek jobb is a flatpak, mint a hagyományos csomagkezelők. Nem fog csomagkonfliktusokba futni, nem kell hozzáadni 3rd repót, hogy friss programjai legyenek, és nem kell attól tartania, hogy rendszerfrissítés után nem megy a programja. 
 Általában csak olyan problémák vannak a flatpak programokkal, hogy nincs elég jogosultságok. Pl. a Gthumb is úgy érkezik, hogy csak a home mappához van teljes hozzáférése.
- 

válasz  old-dog

üzenetére old-dog

üzenetéreÉn nem foglalkoznék vele. Ahogy írták, jobban járnál egy olyan disztróval, ami mögött nagyobb közösségi támogatás van, és kiforrottabb. Én is tudom javasolni a Linux Mintet, de ha valamiért nem tetszik egyik elérhető felülettel sem, akkor próbáld meg a Kubuntut, annak elég Windows-os beütése van. 
- 

válasz  Dißnäëß

üzenetére Dißnäëß

üzenetéreOké, csak a testinget nem ajánlják hétköznapi használatra. Lassabban is kap biztonsági frissítéseket, mint a stable, és van a feature freeze időszak, amikor nem is kap új frissítéseket, mondjuk az nem olyan hosszú idő, 2-3 hónap. Én egy kis célgépen használok Lubuntut a munkahelyen, nincs vele problémám. Ami nem kell rá, azt letakarítottam, így nem bloatware, és telemetria sincs. 
- 

Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Packeta
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Veszélyben az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Path of Exile (ARPG)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i3-7GEN I 4GB I 128GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B560M i5 10400F 16GB DDR4 512B SSD RX 6600XT 8GB AeroCool DS Cube ADATA 600W
- HIBÁTLAN iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3673, 97% Akksi
- Új és újszerű 15-16 Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Honor 90 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

) tényleg jó lehet. De ezen kívül van más?
) tényleg jó lehet. De ezen kívül van más?