Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz mobilizmo #98648 üzenetére
sdd és sde nem érdekes, sdb-n csak adat van
Igazából arra a meghajtóra lenne célszerű telepíteni a GRUB-ot, amin a Manjaro van, szóval az sdc az, de ha felrakod, azt a particiót viszont nem törölheted, mert úgy megint ugrik vele a boot is!
Nálam két meghajtón vannak OS-ek és az állandó Linuxot indítva, arra telepítettem a GRUB-ot és utána látott mindent bootkor! (Linux Mint-en csináltam, mert azt tudom fejből, Manjaron másként megy és a Manjaro GRUB nekem mindig huncutkodott, ha a kernelpanic-ot lehet annak mondani)
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
-
nagyúr
Hopp, ez az ablak ismerős, mikor hazahoztam a Dell Latitude 5520-at, ezt megtaláltam rajta, de ugye azon működő Windows volt, azon még nekem is van esélyem megtalálni valamit, bár nem volt könnyű...és az Win11 asszem. Neked is kösz!
Amúgy miért akarod kikapcsolni?
Azért, hogy ne zárolja a meghajtót, amin a van. Különben nem tudok levenni a Wines particióból 30gigát, hogy rakjak rá egy Linuxot azokra a gyakorinak ígérkező esetekre, amikor a Win úgy érzi, most ő kékhalálkodik. Ja és a fő ok most ugrott be! Gyakorlatilag 0 %-os a Dell Precision akkuja, mindig hálózatra dugva kéne használni, de lánygyerek szerintem simán kihuzingálja a töltőt, talán emiatt is halt be a Win.
De most meg megkevertetek ezzel a fastboot - fast startup dologgal! Mindegy, csinálom, amit először a fejembe vettem, aztán majd lesz valami...
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz mobilizmo #98644 üzenetére
Oks.
Akkor van 2 teljesen külön lemez amin 2 teljesen külön OS, saját EFI partícióval? Elvileg így kéne lennie ha jól képzelem.
A Linuxon lehet nincs engedélyezve az os-prober, ami megtalál más oprendszereket és ezért nem veszi fel a grub indítóba, és a telepítésnél előre sorolódott a uefi sorrendbe.
uefibe belépve sem látszik a wines lemez rendszerindító? nincs olyan hogy Microsoft Windows bootloader? Ha van, előre sorolva indítható?Ha nincs az nagy galiba, akkor a Linux telepítésénél valamit elbaltáztál mert eltűnt a Windows EFI bejegyzése. Erre utal hogy a supergrub2disc se találja meg.
Helyrehozható de Win telepítő+parancssori gépészkedéseket igényel, nem keveset.Meg kéne nézned mindkét lemezen az EFI partíciók tartalmát.
Így kellene kinézni, nálam dualboot van 1 lemezen de nálad 2 efin az egyiken ami nekem az Ubuntu, nálad a Manjaro, a másikon csak a Microsoft könyvtáraknak kéne lennie.
[ Szerkesztve ]
-
válasz ubyegon2 #98658 üzenetére
Mondjuk én megelégednék azzal is, ha elindul a Windows. Ha Ő Windows-t akar, úgy is az lesz felteszi/átbootol rá.
Amúgy a powercfg /H off parancs a hibernalást kapcsolja ki (ezért nem lesz fast startup sem).
Lehetsz rá büszke hogy nem ismered, de akkor ne kezd el "megjavítani", bízd olyanra aki ismeri, és tudja mit hogyan kell meggyógyítani rajt.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #98658 üzenetére
fasboot- eddig biosokba láttam, pontosan nem tudom mit csinál, szerintem nem jelenít meg minden szirszart a bios induláskor a képernyőn ha ki van kapcsolva.
Fast Startup, Gyors rendszerindítás- Redmond találmánya vacak hdd-s gépek miatt.
Benne van a nevében, amikor kikapcsolod a géped, Leállítás, akkor nem leáll, hanm egy félhibernációs állapotba megy át ahol a driverek egy része betöltve marad meg a user folyamok egy része is. Így a következő ál-boot gyorsabb lesz, cserébe a csatlakoztatott lemezek a Win tulajdonában mararadnak, teljesen érthetően, olyan mintha alvásba vagy hibernálásba lenne.
Ma értelmét vesztette a gyors ssd-k korában véleményem szerint, dualbootba meg mindenképp kikapcsolandó.Ha sokszor rántották ki a lába alól a talajt, igen megzakkanhat.
Ilyenkor w10 telepítő pen, parancsor és a C-n futtatni kívülről a checkdisk, chkdsk parancsot, ez a linux fsck megfelelője.
Oszt' vagy helyrehozza vagy nem
Elég csak a funkciót kikapcsolni, GUI-n elérhető, a hibernálást nem kell hisz lehet valamikor szükség lesz majd rá és akkor indul a matatás meg deszarezawin flame[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
válasz tordaitibi #98661 üzenetére
Ez a kettő szerintem ugyanaz. Ha biosban turkálok akkor mindig kikapcsolom. Egyrészt linux esetében nem játszik, másrészt windowson frissítéseknél bekavarhat, ha leállítással kapcsolod le a gépet és nem újraindítással. Tudtommal újraindításnál szintén nem játszik.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
-
nagyúr
Az a gond, hogy leírtad, túl hosszú a bejegyzésem és láthatóan fogalmad sincs, miket írtam.
Az nem büszkeség volt, hogy nem ismerem, hanem a történet szempontjából fontos tény. Miért lenne bárki is büszke valamire, amit nem ismeri régóta, mert anno rühellte?
Most is rühellem persze...Azt se érted, hogy csak vészhelyzetre teszek fel egy Linuxot, de nem is biztos. Ha Windowst akar, használjon azt, de ne sírjon ha annyira vacak, hogy nem tudja megjavítani magát.
Erre az idiótaságra nem is reagálok, hogy bízzam másra... Mert 10 évvel ezelőtt ki a nagynéném térgykalácsa tért át Linuxra nulla ismerettel? Ennyivel nehezebb lenne egy csudawinen elboldogulni?
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Ugyan a nyomtató probléma még nem oldódott meg, próbálok rájönni a hálózati probléma okára, de új gonddal szembesültem.
Inkscape segítségével próbálok készíteni egy egyszerű, kockákból álló méretarányos rajzot, (Egy fal díszlecekkel való dekorálása lenne, kazettás stílusra), és a rajzot méretvonalakkal, és méretezéssel kellene ellátnom.
Viszont az inkscape mintha nem rendelkezne ehhez eszközzel, legalábbis a measure object nem csinál ilyet. Távolságot tudok vele mérni, de nem készít látható, nyomtatható méretvonalakat számokkal.
Valami ötlet, hogy lehetne ezt kivitelezni?
Esetleg valami más vektorgrafikus program, ami tudja? -
nagyúr
Amúgy szerintem is ugyanaz a fastboot meg a fast startup, csak másként nevezik más gyártók, de mindegy, pont ezek miatt kell nekem kikapcsolni:
Leállítás, akkor nem leáll, hanm egy félhibernációs állapotba megy át ahol a driverek egy része betöltve marad meg a user folyamok egy része is.
Hibernálás meg főleg nem kell, semmi nem kell, le kell normálisan állítani a notebookot és ezt a fastboot/fast startup megakadályozz, márpedig a lánygyerkőc tuti ki fogja húzni ezután is a töltőkábelt, hiába is mondom el neki ezerszer, hogy ne tegye!!!Mindegy, lényegében se Wines pendrive-om nem volt se más, csak a qrvakibasz*tt nagy büszkeségem, hogy nem ismerem a Wint! Agyam eldobom, hogy lehet ekkora baromságot leírni? Szóval fél nap bacakodás helyett egy apró Linuxos program megjavította a döglött Win10-et. Tudtam, hogy ha leírom, lesz okoskodás(köszönjük cigam kartárs),de hová írtam volna? A Windowsos topikban még nagyobb lehülyézést kaptam volna. Igaz oda soha nem is írtam még...(mindjárt kapom erre is, hogy húdebüszkevagyok, hogy nem írtam még oda...)
Ettől függetlenül még inkább aszondom, hogy a Win rettentőnyamvadtszar valami)
-
válasz ubyegon2 #98666 üzenetére
Amikor a "fast startup" be van kapcsolva, a Windows a fájlrendszer leálláskor rögzített adatait tölti vissza. Ezek a változások még nincsenek kiírva, lezárva a fájlrendszerben. Ezért ha leállás és indulás között más rendszer pl. Linux hozzáfér a meghajtóhoz, az adatvesztést okozhat, mivel egy köztes állapotban van. Így ez adatvesztést okozhat, ezért is szokták kikapcsolni, ha dualboot-ot használnak, és Linux is matatni akarnak a Windows fájlrendszerébe.
A BIOS-okban található "fast boot" opciónak teljesen más hatása van: [link] Nem inicializálják a perifériákat, hogy lenyomhasd a gombot, hogy be akarsz lépni a BIOS-ba, vagy az USB eszközöket, hogy arról szeretnéd indítani a rendszert, hanem egyből elkezdi betölteni az OS-t.
A kifigurázásom helyett te is utánnaolvashatnál 1-2 dolognak.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyúr
Köszi! Sorry, de nem bírtam volna milliónyi Wines leírást átolvasni arról, hogyan tudom kilőni ezt a fast startupot, mivel itt sokan ismerik a Windows-t, gondoltam párszavas kérdés/válasz megoldja tudatlanságom okozta gondomat. (amúgy is csak a történet végére szúrtam be a kérdésem, sajnálom, ha ennyire megzavart)
Amúgy más ez meg más az, mikor egy hozzászólást nem olvasunk el, de válaszban azért jól letoljuk a másik hozzászólót.
Egyébként mindenkinek javasolnád, hogy ne itt tegyen fel kérdéseket, hanem olvasson utána? (gyakorlatilag mindenki húzzon már innen a csába, mert téged zavarnak?)
Ja és nem vagyok büszke arra sem, hogy nem olvasgatok ezernyi Windowsos leírást! Így OK?
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
Üdv lakók!
Jó rég nem toltam el erre a képem, mivel nem futottam bele olyan problémába ami fórumozást igényelt volna. Viszont pár hónapja elkövettem azt a hibát, hogy a jól belakott, de már kellően teleszemetelt kissé megfáradt Plasma 5-ös Manjaro-m upgrade-eltem a fincsi új Plasma 6-orsa. (hiába no, az újdonság varázsának szirénjei nem hagytak békén, hogy rohadna meg az összes kornyikáló ri***nc...) Utólag úgy érzem, nem ez volt az év döntése... A vége egy (kettő) szűz install lett de valamiért még mindig nem kerek a karika. Az addig stabil, pörgős lapitopi meglustult, az OS valahogy instabilabb nyögvenyelősebb lett.
Az uborkafa nem tetszik, az Arch vonalat sem akarom elengedni, ezért tettem egy próbát a Plasma 6-os Garuda-val. A nagyon rövid próba (csak telepítés, minimális belakás) után a kontraszt... hmmm... erős. Leszámítva a csiricsáré, nekem "kissé" (nem, nem kissé!!!) bazári színvilágát, alapjában véve tetszik. Működik, stabil, pörgős.
Aki a Calamares-szel nem tudja telepíteni, az ne akarjon linux-ozni, bár az Oktopi egy kicsit tohonya, a Discover-rel nem lehet programokat telepíteni, de a Manjaro-nál megszokott Pamac telepítése kb. 4 kattintás, onnantól meg megy minden mint az ágybasza***ás. Kíváncsi leszek, ha sikerül normálisan belaknom mennyire leszünk barátok.
A végére egy kérdés. India színes csodája betegesen ragaszkodik a BTRFS-hez. Ez nekem mennyire baj, illetve a másodlagos SSD-m hagyhatom EXT4-en, vagy formázzam át BTRFS-re?Üdv. V. Körte
-
Warton
őstag
válasz ubyegon2 #98668 üzenetére
Amúgy egy általános javaslat. A windows saját keresőjébe ha beírod, hogy faststartup akkor kiírja, hogy lehet be-, illetve kikapcsolni. Tulajdonképpen bármilyen beállítást keresel oda ha beírod jó eséllyel kapsz rá választ, hogy hol találod. Ha nincs keresés meződ akkor pedig jobb klikk a tálcára és ott be kell kapcsolni.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
tordaitibi
veterán
válasz Warton #98662 üzenetére
Meg Ubynak is,
Ez itt egy bios. Konkrétan az én egyik gépemé.
Ez a fastboot. Azt jól tudod, bekapcsolt Fast Startup mellett valóban csakis kizárólag a reboot, Újraindításra nyomva történik szabályos leállás majd hidegindítás az alapoktól.
Csak ennek ugye nem sok haszna, hacsak nem nyomsz gyorsan egyet dualbootnál a grub képernyőn hogy na most a Win hanem a Linux menjen tovább. -
válasz ubyegon2 #98668 üzenetére
Egyébként mindenkinek javasolnád, hogy ne itt tegyen fel kérdéseket, hanem olvasson utána? (gyakorlatilag mindenki húzzon már innen a csába, mert téged zavarnak?)
Ne ferdíts! Már megint olyan szavakat adsz a számba, amiket nem mondtam.
Ketten is leírtuk, hogy a fast boot, meg a fast startup nem ugyanaz. Erre te jössz azzal, hogy "Amúgy szerintem is ugyanaz a fastboot meg a fast startup". Igen ilyenkor ajánlott megfogadni a tanácsot, mert ha nekünk nem hiszel, legalább az Interneten fellelhető leírásokból informálodva okulhatnál. Nem a saját kútfőből előkapott elméletre ráerősíteni, mert még a végén a butaság marad meg.Amúgy meg menjetek be a BIOS-ba, ahogy Tibi mutatja, kapcsoljátok ki/be a fast boot-ot, és nézzétek meg hogy a A Windows fast startup beállítás módosult-e, ill. fordítva, a Windows beállítás átbillenti-e a BIOS-ban ezt a beállítást.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
growler
őstag
Ha még nics meg a "választottad", akkor a figyelmedbe ajánlom
az arcoplasma-v24.09.02-őt. [link]
(Én nem próbáltam, de Neked talán opció lehet.)Szerk: Bocs! Eltévesztettem a házszámot - vadkörtének szántam.
[ Szerkesztve ]
-
-
vadkörte
addikt
Megnyugtattál. Ezt olvastam, sokat segített. Az éjjel a Mini töltötte a Sequoia-t, közben a lapost (HP610G2) ekecseltem. A szükséges programok nagy részét lerántotta, de van pár dolog amit ma teszek fel a csomagkezelővel (amíg a Mini frissíti magát). Aztán jön a belakás és a személyre szabás, mert a színvilágától - ami erősen hajaz a nemmondjukki melyik disztróra - kiráz a hideg. Adok neki egy esélyt, még a végén valami jó is jön Indiából.
#98671 Rowon
Nem, de a radaron van az is. Adok egy esélyt a Garuda-nak, ha sikerül olyanra faragnom amit elképzeltem akkor marad, ha nem akkor jön az Endeavour.Üdv. V. Körte
-
nagyúr
válasz Warton #98670 üzenetére
No ez nem is rossz ötlet, tegnap használtam is valaminek a keresőjét a HDS miatt, onnan fel is települt, igaz 6.01-es verziót szedte le, de azt frissíthettem 6.2x-ra. Ezt még megnézem, bár nem is akartam már többször hozzányúlni, mivel jókollégánk elvette tőle a kedvem azzal, hogy miért nem kérek meg egy hozzáértőt! Köszi, ezt még megnézem most.
-
nagyúr
válasz tordaitibi #98672 üzenetére
Ennek a Dell Precisionnak a BIOS-át meglátnád, sírva fakadnál, én is azt tettem egy órányi nézegetés után. De egyébként akkor hagyom magam meggyőzni és ez az opció nekem lényegtelen. Marad a fast startup, ha megtalálom, mert ha most nem kapcsolom ki, úgyis megint az én fülemet fogja rágni ez a nagyeszű gyerek. Pedig világosan megmondtam neki, mikor odaadtam a gépet Linux Mint Cinnamonnal, hogy ne rakjon rá Windows, még ha tizen bíztatják se!
Meggyőztél, nem foglalkozom tovább a géppel, kikapcsolom ezt a totál értelmetlen előtöltés funkciót, aztán vigye hozzád a gyerek ezután, ha megint elszaródik.
-
IstvánLászló
senior tag
-
nagyúr
válasz vadkörte #98676 üzenetére
Garuda amúgy kifejezetten jó és újszerű megoldásokkal operáló disztró, épp csixykomámmal értekeztünk a BTRFS vs EXT4 témában, érdemes rápillantanod ezekre kifejezetten a BTRFS téma miatt is. (viccen kívül írom most)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Warton #98670 üzenetére
Mostanra találtam meg, az ismert szavakkal semmi, hanem energiagazdálkodások menüben volt valami speciális akarmire kattintva egyszer csak ott volt! Inaktív volt, szóval csakúgy ki se lehetett venni a pipát, de valahogy csak sikerült!
Mindenkinek köszi a helpet! Soha többé Windowst nem akarok látni se...
-
nagyúr
válasz vadkörte #98682 üzenetére
& IstvánLászló
Örülök ha legalább régebbi bejegyzéseimnek hasznát látja valaki néha!
Ritkán jártok erre, így legalább pozitívan is meg említ néha valaki!
Ha nem folyt volna ki a szemem a Garuda kipróbálásának idején 15 perc múltán, lehet fel is raknám, bár most az előbb a Win10-től 3 perc alatt kiugrott majdnem a szemgolyóm.
De megint kíváncsi lettem erre a Garudára, ahogy olvastam a régebbi bejegyzéseket, tényleg érdekes megoldásai vannak. Ha lesz félnapom valamikor, fel is telepítem. BTRFS-sel nyilván.
[ Szerkesztve ]
-
szbalogh
addikt
Sziasztok,
Ismét a négynode-os gépemmel van gond.
Négy egyforma gép és az egyiken nem jön fel a kábeles hálózati beállítások amikor bedugom az ethernet kábelt. Integrált nic van rajta és kilistázza mint pci eszköz.
ip addr parancsra is listázza mint UNCLAIMED. Mintha nem lenne driver.
A fura tényleg az, hogy a másik három gép dettó ugyan az és gond nélkül megy köztük a LAN. Pl. remote desktop stb.
Az egyiken amelyiken működik lfeotózgattam a BIOS beállításokat de ezek között se látok különbséget.
Amikor a switch-el összedugom a nic-en narancssárgán világít az egyik de a másik led semmit se csinál, míg a switch oldalon az egyik narancs a másik pedig zölden villog.
Próbáltam több switch csatiban is.Nyilván valami hardver hiba lehet a nic oldalon.
Van esetleg ötletetek mi lehet a gond?Még arra gondoltam, hogy usb-s ethernet adapterrel küszöbölöm ki ezt a bökkenőt.
Ubuntu 22-vel melyik működik alapból biztosan?Előre is köszi!
Nick: HE_Storm
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #98684 üzenetére
Tényleg csak az együttérzés miatt írom le, mert megértelek,
gondolj bele pl. az ÉN helyzetembe mikor 6 évvel ezelőtt, 18 év csakwindows után elkezdtem kóstolgatni a linuxot.El tudod képzelni hányszor, mit hányszor, hány 100x kerestem sokáig faék egyszerű beállításokat, menüpontokat Wines logikával amik ott mindennaposak voltak, becsukott szemmel mentek?
Csak egy pregnáns példa, win lemezkezelő kontra gparted. Csak annyira térnek el mint a Zsiguli az Ifától. Autó-autó de... És ezeket mind meg kellett szokni, a beidegződéseket átprogramozni fejben.Csak azért írtam le ezt mert emiatt tudok empatikus lenni mindkét vonal felhasználóival mivel megtapasztaltam mindkettőt.
Hibáikkal és erényeikkel egyetemben.És igen sokszor szapulom a Linuxokat, mert ott és akkor megérdemlik. De ugyanilyen vehemenciával szidom a Windowst is a w10 topikba ha megérdemli, ez van.
[ Szerkesztve ]
-
IstvánLászló
senior tag
válasz ubyegon2 #98684 üzenetére
Igen jók és hasznosak a bejegyzéseid...
Ezt tudom pozitivan ajánlani.
EndeavourOS-t próbáld.Arch az alapja.Calamares installerrel +Cinnamonnal..
Idézném a szavaidat,"kíváncsi lettem erre a Garudára",azt tudom hogy a Cinnamon-t használsz,probáldki biztosn nem ér - csalódás...
[ Szerkesztve ]
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
growler
őstag
válasz IstvánLászló #98689 üzenetére
Az utolsó Garuda Cinnamon snapshot közel 5 hónappal ezelőtti.
Telepitési szándék esetén, érdemes lenne megvárni egy friss
snapshotot - hamarosan esedékes lesz.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz IstvánLászló #98679 üzenetére
Az új e3ndeavour telepítőben még azt is ki lehet választani, hogy grub, vagy systemd boot legyen-e. Én nemrég tettem fel. Nagyon lllyjoó! Egyedül az aur helperek hiányolnak benne valami- állományt, de azt egy netes link alapján ki lehet kalapálni.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
.-..-.
kezdő
Ismertek valami megoldást, hogy laptop esetében egy rtx 2060 vga-t undervoltolni lehessen?
Anno windows esetében ezt úgy oldottam meg, hogy az afterburner segítségével a teljes freq/vcore görbét 1410MHz-re állítottam.
Ez azt eredményezte, hogy performance módban fixen 1410MHz/700mV értéken maradt.
Jelenleg ugyan tudom limitálni 1410MHz-re a gpu core freq-t, de alaphelyzetben ehhez az órajelhez 700mV-nál nagyobb értéket használ.Valami hasonlót szeretnék elérni Linux esetében is. Van erre megoldás?
-
nagyúr
válasz tordaitibi #98688 üzenetére
...gondolj bele pl. az ÉN helyzetembe mikor 6 évvel ezelőtt, 18 év csakwindows után elkezdtem kóstolgatni a linuxot.
Nem lehetett az olyan rossz, bár nálad azokkal a csudagépekkel minden bajod volt, plusz múlt évezredbeli hülye Wines appokhoz ragaszkodtál, no így ugye nem könnyű. Mikor ilyen Windowsos kalandjaim vannak, idén már két ilyen is volt, akkor én is együttérzőbb vagyok azokkal, akik kényszerűségből használják ezt a rettenetet!Azért írom, hogy olyan rossz nem lehetett, mert 10 évvel ezelőttig én is Windowst használtam, de annyira nem akartam tovább használni, hogy én élveztem a kezdeti Linuxos tanulási fázist. Sose éreztem, hogy utálnám, ha valamivel sokat kellett küszködnöm, igaz ez az elején volt Debiannal az ATI VGA-s desktopommal.
De ugyanilyen vehemenciával szidom a Windowst is a w10 topikba ha megérdemli, ez van.
Nagyon jól is teszed! Én is szídnám, de mivel nem használom, nem megyek olyan topikokba. Itt is csak akkor szídom, mikor muszáj.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #98689 üzenetére
Igen jók és hasznosak a bejegyzéseid...
Jöhetnél erre sűrűbben is! Amúgy már nem sok hasznosat tudok írni, eljárt felettünk az idő, ezt a hülye UEFI-t is csak kényszerből használom meg igazából nem nagyon foglalkoztat a Linux se, ugyanazt a Mint Cinnamont használom 10 éve, ami sajna leszokat mindenről, annyira eseménymentes vele minden.Ezt a EndeavourOS-t amúgy előző notebookomra felraktam, nem volt semmi különös vele, de egyszer rá akartam nézni és bemanjarózott ez is, Manjaronál gyakori volt a kernelpanic régebben nálam. Aztán egyszer rápróbáltam megint és akkor meg működött az EndeavourOS...valahogy nekem az Archklónok mindig fejtörést okoztak! De lehet megnézem Cinnamonnal, mert eddig minden Archklónt KDE-vel próbáltam. Köszi a tippet!
-
szbalogh
addikt
válasz I02S3F #98693 üzenetére
Igen, természetesen. Mindegyikkel mind a négy node-on.
De közben kiderült, hogy tele van a bios log powersupply critical low voltage üzenetekkel legalább két node-on amiken lefuttattam a diagnosztikát.
Valószínűleg nem stabil a hálózati áram. Egyenlőre a laborunkban van, hogy ne a szerverszobában kelljen dekkolni. És más eszközök is mentek tönkre nemrégiben gyanúsan. Persze ettől még lehetett eredetileg is hibás a NIC.
A leállítás mindig úgy történt, hogy amikor már egyik node se volt bekapcsolva (nem világított a zöld kapcsológomb) akkor kihúztam a konnektorból.
Holnap felvisszük a szerverszobába és figyelem a logokat. A hibást pedig remélhetőleg kicserélik garibanJa a bios diag hibásnak írja a nic-et egyébként látni és mindenét állítani lehet.
[ Szerkesztve ]
Nick: HE_Storm
-
Amúgy a powercfg /H off parancs a hibernalást kapcsolja ki (ezért nem lesz fast startup sem).
Igen, mert a kettő gyakorlatilag ugyanazt a technológiát használja a háttérben. Nem tudod egyiket kikapcsolni a másik nélkül.
Ubynak ezt kell kikapcsolni, mert ez zárolja a meghajtó, nem a BIOS-os fast boot. A BIOS-os fast boot az olyan, hogy nem végez annyi hardverellenőrzést, ilyesmik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Sorozatok
- Napelem
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Asszociációs játék. :)
- LEGO klub
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Automata kávégépek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.