Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
válasz vizcsap #98250 üzenetére
Nyugodtan használhatsz külsős meghajtót distrohopperkedés céljára. Nem származik semmilyen hátrány belőle. Egy USB-s házba tett NVME SSD ideális erre a célra.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
alfa20
senior tag
Sziasztok,
Van egy régi D-LINK DNS-320L NAS-om amin a megosztott mappát szeretném felcsatolni a '/mnt/nas/' mappában Debian 12-es konzolos rendszerbe.
az alábbi paranccsal próbálkoztam:sudo mount //192.168.1.254/Share /mnt/nas/
de az alábbi hiba üzenetet kapom:mount error: Server abruptly closed the connection.
This can happen if the server does not support the SMB version you are trying to use.
The default SMB version recently changed from SMB1 to SMB2.1 and above. Try mounting with vers=1.0.
mount error(112): Host is down
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) and kernel log messages (dmesg)így ezzel próbálkoztam:
sudo mount //192.168.1.254/Share /mnt/nas/ -o vers=1.0
de így sem jött össze:
mount error(115): Operation now in progress
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) and kernel log messages (dmesg)Másik két gépen Dolphin-be (Fedora40 és Debian 12) simán fel tudtam csatolni de csak hálózati meghajtóként azt viszont sajnos nem tudom a Plex szervernek-nek megadni, mert azon a gében nincs GUI, az csak konzolos gép SSH eléréssel.
Tud valaki segíteni, hogy tudnám felcsatolni a mappát, mit kell hozzá beállítani?
köszi előre is"Az agy olyan, mint az ejtőernyő: csak akkor működik, ha nyitott." (Thomas Dewar)
-
válasz vizcsap #98250 üzenetére
Feltételezem ha belső meghajtóra telepíteném a rendszert, akkor nem lenne ilyen probléma
Igen. Valószínűleg a külső házad nem inicializálja a lemezt időben, ezért a rendszer nem találta meg magát. Külső házas történeteknél ilyenek előfordulnak.
@mindenkinek
A Fedora és a Fedora alapú rendszerek alapértelmezetten btrfs-t használnak. A /var, /var/home stb. mappákat külön subvolume-ok alá csatolják fel. A subvolume-ok olyanok, mint egy "fájlrendszer a fájlrendszeren belül", saját gyökérrel, saját inode táblázattal, stb.
Az a partíciófelosztás, a vizcsap ezen screenshotján van, teljesen normális, fizikailag egy partíción vannak azok a mappák, csak más subvolume alá vannak felcsatolva. -
vizcsap
tag
válasz urandom0 #98253 üzenetére
Köszi az infót!
Közben átraktam egy másik vezérlőt használó külső házba az SSD-t és így hibátlanul indul minden alkalommal a rendszer.
Hogy az utókornak meglegyen: nálam RTL9210B vezérlővel mindig elindul a rendszer, JMS583-al csak néha, illetve trükközni kell, hogy elinduljon.
"To succeed in life, you need two things: ignorance and confidence."
-
-
IstvánLászló
senior tag
vizcsap
hajrá sok sikert....[ Szerkesztve ]
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
szbalogh
addikt
Hello!
Program kompatibilitás miatt kötött vagyok Rocky 8.8-hoz de ez nem ismeri fel egyik wifi usb sticket sem (TL-WN725N és Archer T3U Plus).
A Rocky 9.x -en pedig csak a TL-WN725N működik.
Egyenlőre semminek nem néztem utána csak beledugtam a sticket és ment vagy nem.
Hogy lehetne működésre bírni valamelyiket a kettő közül Rocky 8.8 alatt?
kernel: 4.18.0-553.16.1.el8_10.x86_64Köszi
[ Szerkesztve ]
Nick: HE_Storm
-
válasz szbalogh #98259 üzenetére
Elméletileg a TL-WN725N-ben egy RTL8188 chip van. Ezt csekkold le, pl. lsusb-vel.
Innen letöltheted a hozzá való fw-t, amit a megfelelő könyvtárba (/lib/firmware/rtlwifi/) bemásolva már életre kel. Elméletileg.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Szia,
Bár nem a kérdésedre válaszolok, bocsánat, ha feleslegesen zavarlak vele.
Ha a Rockyt asztali célra szeretnéd használni, nem pedig szervernek, akkor én a Fedorát jobban ajánlom. Ugyanúgy RHEL alapokon nyugszik, viszonylag új csomagok vannak benne, előre van kalibrálva, nincs vele firmwares probléma, automaticke felismer mindent.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
szbalogh
addikt
Hu hat ez kicsit bonyolultabb.
4-node szamito klasztert kellene epiteni amik Mellanox ConnectX-3 FDR IB-el lennenek osszekapcsolva. Ehhez az Nvidia driver max 4.9 ami Rocky 8.8 ra van max.Ja a Rocky az OpenHPC miatt kell, az nincs Ubuntura.
Maga a program (NWChem) szuperul megy Ubuntu-n, amin a WiFi se gond persze.
Sajnos a Rocky 8.10 alap telepitessel se megy a wifi, igy most utolag probalom telepiteni, ami eleg problemas igy kezdokent net nelkul[ Szerkesztve ]
Nick: HE_Storm
-
5leteseN
senior tag
Bár nem tudom milyen program kell, de a Wi-Fi felől közelítve: az MX-Linux-ok az ismeretségi körben(2-3 tucat) nem válogatósak az USB-s Wi-Fi-kre(sem), szinte mindig mennek.
Rengeteg program is van rá csomagban, ha nem nagyon különleges az ami kell, akkor meg lesz náluk az is.
Sőt: Ha kis angol-német(egyéb) van, akkor még kérni is lehet tőlük csomagot a programodra valamelyik nagyobb (sorolt nyelvű) fórumuknak írva.
A magyar világnyelv (még ) nem elég ismert ehhez!Viszonylag gyorsan elkészítik (hetek/1-hónap, és általában) az utolsó stabil változatból rakják össze.
-
-
Petya XT
aktív tag
Sziasztok,
Ismét kellene egy kis support. Adott egy .deb csomag, amihez tartozik egy .sig fájl, gondolom ez sértetlenséget és eredetiséget ellenőriz. Hogyan tudnám ezt megcsinálni? Mi a metódusa? Windows vagy linux, igazából mindegy lenne. Előre is köszönöm!
-
ballington
addikt
Sziasztok!
Fedora 40 alatt telepítettem Steam-et, ami első indulásra szépen futott is. Aztán valami történt, mert azóta csak akkor indul el, ha terminálból futtatom. Ez mitől lehet? Nem mintha olyan nagy gond lenne, mert elfut közben a terminál is, engem nem zavar.
De ha az alkalmazások között az ikonra kattintva indítom el, nem tölt be a Steam. Az ikonja előugrik pár 1-2 mp-re a dokkolóra, aztán eltűnik, majd kis idő után megint és ez megy a végtelenségig. A folyamatok között is ott szerepel, onnan tudom csak kilőni.
Amúgy amiket eddig teszteltem: Icarus, Civ6 szépen futnak. Még FS22-őt (és vele a controllert) illetve WoT-ot kell majd tesztelnem.Aki a tökfőzeléket kapor nélkül eszi, az más aljas dolgokra is képes.
-
Ezt csak azért osztom meg, mert, ha még nem szörnyűlködtetek ma semmin, akkor itt a lehetőség.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
sh4d0w
félisten
https://www.coreinfinity.tech
-
IstvánLászló
senior tag
+1 igen.
A srác a videóban beszélget a game témában ,legalább olvasna utána.
Én már az első 15-másodpercben,le is álitottam a videót,mert a win-árakat rekálozza és szponzórált a tartalma..
Sosem értettem azokat, hogy tanulás nélkül szeretne valamilyen rendszert használni. Windowst is meg kell tanulni használni, ahogy a linuxot is.
Nekem minden általam használt szoftver elfut linuxOS-en.
Lutris-al úgyanugy játszok mint ha Windows lenne a gépemen.[ Szerkesztve ]
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
szbalogh
addikt
Köszi mindenkinek!
A rendszer látja a NIC-et. Firmware rtl8xxxu=N/A
A megadott könyvtárban valóban nincs de nem is találtam.
Inkább elengedem.Igen a Suse-ra és Alma-ra nincs infiniband driver. Lehet, hogy menne de próbálom redukálni a leendő megoldandó problémákat XD
Megpróbálom a kiszemelt laptopon elkezdeni telepíteni a Master gépet, ezen van belső wifi, ami működik rendben. A négy munkanode pedig majd PXE bootal fog indulni.
Eredetileg is így gondolták ki az alkotók
Azt mondjuk nem tudom még hogy ugorja meg a rendszer, hogy nincs Mellanox eszköz a laptopon csak a PXE-re szánt képen. Talán érteni fogjaNick: HE_Storm
-
moleculez
veterán
Hegesztettem ma egy céges gépet W10 Enterprise van rajta (Cég belsős IT support vagyok). Asszongya nem tudja elindítani a PowerPointot mert kevés a RAM. 8GB RAM hidegindítás után 7.5 foglalt. És akkor még a Teams meg Outlook meg se indult, Teams 700mb! Úgy néz ki kell egy komplett reinstall. Mindegy is…
Hogy ezt miért böfögöm ide (egyrészt aki rég nem használt Wint tudja mit hagy ki, valamint): hogy a Linux a bizonyíték rá hogy meglehet egy OS-t rendesen csinálni! Legjobb döntésem volt teljesen átállni!
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ballington #98269 üzenetére
Ha terminálból megy, akkor nagy baja nem lehet. Én megnézném az indító hivatkozást, hogy ott mi van.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Szia.
Szerintem ez nem nagyon fog menni máshogy, mint forrásból fordítással.
Esetleg megpróbálhatod hozzáadni az elrepót:
https://elrepo.org/wiki/doku.php?id=startEzen belül van három repó, az elrepo-extras, elrepo-testing és elrepo-kernel. Ez utóbbiban van a kernel-lt, ami long term, azaz hosszú támogatású jelent, és a kernel-ml, ami pedig a mainline-t jelenti. Megpróbálhatod lecserélni a jelenlegi kerneled, mert a mostani elég régi, viszont a 6-os verzióban már alapból bent van a 8188eu driver, ami kell a TP-Linkhez.
Vagy marad a forrásból fordítás innen: https://github.com/lwfinger/rtl8188eu
Végső esetben megpróbálhatod innen lekapni az rpm-et (kmod-8188eu-*), de nagyon meglepődnék, ha ez jól működne.
De én elsősorban a rendszerfrissítést javasolnám, próbálj meg áttérni 9-re. Én Rocky 9.4-et használok egy RPi-n, ebben 6.1.31-es kernel van, a TP-Link szerintem ezzel a verzióval már megy.
-
válasz moleculez #98278 üzenetére
Egyes Windowsokon a SysMain (régebbi nevén Prefetch) szolgáltatás memóriaszivárgást okoz. Én eddig két gépen találkoztam ezzel, egy asztali gépen és egy laptopon, ami egyébként azért is érdekes, mert van 4-5 ugyanolyan laptopunk, és azok közül egyiken sem jött elő...
Nade ez a dolog úgy néz ki, hogy bekapcsolod a géped, a memória kb. 30%-a foglalt. Aztán ahogy telik az idő, egyre feljebb megy, végül megáll olyan 99%-os memóriahasználatnál, és kegyetlenül belassul tőle a gép, és nem tudsz vele mit csinálni. Le kell tiltani a szolgáltatást, és onnantól oké a dolog.
Nem lehet, hogy ebbe futottál bele te is?Én meg úgy jártam a minap Windows 11-gyel, hogy egy nem engedte lefrissíteni a Windows 10-et egy i7-7700-as gépet, ami nem is annyira meglepő, mert a Windows 11 CPU kompatibilitási listájában nincs benn ez a proci.
Viszont letöltöttem az ISO-t egy pendrive-ra MCT-vel, és onnan meg szó nélkül felment
Szóval vannak vicces dolgai ennek a Windowsnak.[ Szerkesztve ]
-
Csabu82
csendes tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne van egy Debian 12 rendszerem és kaptam 4 db 160 GB HDD-t, arra gondoltam felmountolom az összeset pl. a /mnt/Data alá ez menyire járható?
válaszokat előre is köszönöm -
-
Csabu82
csendes tag
Nem írtam mert arra voltam kíváncsi mi van ha csak egy könyvtár alá felmountolom a HDD-ket, menyire járható? valaki játszót e már ezzel?
Egy sima EXT4-s meghajtót azért mégis csak könnyebb máshová felcsatolni ha gáz van.
meg hát LVM-t nem csináltam még Linux alatt, biztos megvannak a buktatói, de BTRFs is egy megoldás, bár kicsit ágyúval verébre, főleg hogy nem használom ki a funkcióit. arra gondoltam hátha van egy faék megoldás -
válasz Csabu82 #98290 üzenetére
A legegyszerűbb /Data1 /Data2 ... alá felcsatolni. Minden másnak vannak buktatói. Amúgy meg nem nagy varázslat egyik sem. Attól függ mennyire pótolhatatlan/fontos amit tárolni akarsz. Ha csak bittorrent, akkor lehet /sorozat /mozi /warez. Ha fontos adatok (munka doksi, házi média), akkor raid5 és rendszeres mentés.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Petya XT
aktív tag
válasz #63718632 #98270 üzenetére
Szia, vagyok már. A Veracryptről lenne szó, van egy külső vinyóm, ahhoz használom. Mindig fel szoktam rakni a friss verzióját a proginak, de a mostani, friss verzióval mellényúltam, nem indul a szerencsétlen.(most volt aug végén frissítés) Sem 20.04, sem a 22.04 ubi verzió. A régi verzió telepítője meg miért is volna meg Ez meg tol egy ilyet, bármi is legyen ez:
Annyit sikerült kihámoznom, hogy csak Wayland alatt megy a GUI, de ennek függvényében csak nem értem, hogy mi a töknek van akkor fent a 20.04-hez való verzió.
A linken megtalálható [az archív tárolóban] a régi, de ellenörzés nélkül nem szeretném telepíteni. A 20.04 verzió az. Két csomagot használok .deb forrásból a Vibert, és ezt, egyébiránt mindent csak tárolóból, ráadásul flatpak parám is van, ezt is gyökölöm elsőként mindig. A lemez meg kóborol velem mindig, hol Windows, hol Linux alatt van csatolva(ill. lenne). Ezt meg nem tudom leellenőrizni, mert nem tudom hogyan kell. -
Csabu82
csendes tag
-
törölt tag
válasz Petya XT #98293 üzenetére
Háát, ha jól emlékszem a 20.04-ben már volt opcionálisan Wayland.
A letöltendő fájl mellet az "i" ikonka mutatja az md5 vagy sha1 ellenörző összeget. Ezzel csekkolhatod a letöltött állományt.
Grafikusan agtkhash
progika megfelelő lehet.
Őszintén szólva .deb.sig cuccra nekem még nem volt szükségem. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest