- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vadkörte #103708 üzenetére
Tulajdonképpen mindig is volt, csak nem a GUI-n. Pl. itt a Debianos leírás: https://wiki.debian.org/UnattendedUpgrades
*a facebook az pont egy olyan dolog, ami alá kell a cpu erő. Legalább egy jóféle reklám blokkoló kiegészítőt a böngészőbe majd tegyél fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vadkörte #103698 üzenetére
Mint, és pipáld be rajta az auto frissítést a beállításokban, akkor még azt sem kell kézzel csinálni rajta. (csak legyen ott a pipa a régi kernelek eltávolítása előtt is, ha esetleg nem lenne)
Én mondjuk Lubuntut használok hasonló célra, az talán egy picit kevesebb erőforrást kér, de tulajdonképpen mindegy, mert abban viszont nincs kényelmes GUI ilyen megoldásokkal mint az auto update.
-
válasz
vadkörte #103584 üzenetére
Why not? Jól belőve az sem rosszabb, mint a kiadás alapú. Bár valahol érthető.
Nem is mondtam, hogy rosszabb a rolling, de egyrészt amit magam is használok és jól ismerek, azt célszerű mások gépére is telepítenem, mert valamit elbabrálnak, akkor hozzám fordulnak, hogy segítsek. Ezek egyszerű user errorok, főleg a DE beállításokkal kapcsolatosak.Nálam 10+ év alatt majd minden rolling képes volt megfeküdni, lehet a mellette fenn lévő LTS disztrók miatt, illetve pár esetben biztosan ezek miatt.
A távollévő gépeket a userek nem igazán frissítgetik, ha eszembe jut, gyorsan levezénylem távsegítséggel. No most ezt a rolling nem tolerálná. Plusz van náluk egy kis SSD, rajta egy Linux Mint, no ezt ha meghajtó megnyekken náluk, simán berakják és működik. Egy hete raktam be a Zbookba egy régi SSD-met, három disztró volt rajta, egyedül a Manjaro nyekkent meg valami nyűgjével boot után.
Szóval ez van ezekkel.
Egy jól beállított alaprendszer, egy normális tűzfallal - nem router-en bekapcsolt "tűzfallal" - ami sajnos nekem sincs - otthonra elégnek kell(ene) lenni.
Nekem sincs normális tűzfalam, de a gépen sokat nem is érnék akármilyennel se. A lakásban csomó eszköz van egyazon hálózaton, a TV is be van jelentkezve a googliba, nem is folytatom. Egy profi eszköz kéne, ami minden eszközt kezelne, anélkül bakfitty. -
-
5leteseN
senior tag
válasz
vadkörte #99046 üzenetére
Ha jól emlékszem, akkor az MX-Linux "elődje" volt idősebb gépekre kihegyezve, otthoni használatra felkészítve, emlékszem, hogy voltak benne "csomagolt" videó-vágó programok is(, ehet, hogy tudják a digitalizálást, amire készülsz (az életem nem tettem rá)!
Ehhez képest meglepetésemre a COVID-unalom ellen vásárolt DELL szerverre is feltelepült, majd hiba nélkül letöltötte a szükséges programokat!
Home-pub sörökkel ünnepeltük ezt rejtett tudását!Vissza térve: Maga az MX is jó ebből a szempontból, a DELL 7520(bár már DDR3-as, de túl van csikó-korán) rendesen, hibátlanul megy és frissülget.
Ha a többiek tudják az "előd" disztró nevét, akkor azt javaslom elsődlegesen, de addig is egy MX-Linux sem kockázatos ebből a szempontból.
A kezem alatt sok MX fut, szintén céges-leadott laposokon.
A majd két tucatra negyedévenként jut egy "esemény"!Ha esetleg van USB 3-asa a laposnak, akkor szerintem oda lenne célszerű a SATA-SSD.
Belső NVMe-SSD foglalat szerintem nincs neki(bevallom, hogy nem kerestem rá, csak tippeltem).Mintha Klassic-Linux (vagy valami hasonló) nevű lett volna...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
5leteseN
senior tag
válasz
vadkörte #98986 üzenetére
Pont volt kéznél mindegyik:
...egy USB 3-as pendrive gyorsabb, mint régi HDD ezek szerint.
Egy DELL évekig(2+) ment pendrive-ról induló MX-Linux-val hiba nélkül.
Kapott egy átnézés alkalmával próbára egy 128GB-os (elég régi)SATA-SSD-t és(annak kora ellenére) meg is jelent a használatnál a fenti tesztben látható "tépés" a boot-olás ás használat során.
Azóta is tart-"beragadt"a "próba-üzemelés"...
Összegezve: a belső vagy külső SATA-/M.2-SSDa nyerő szerintem is. Lehet kapni ilyen
SATA-USB 3.x illesztőt pár-€-ért(eBay-Ali...).
Szerintem egy ilyen-kütyü+SATA-SSD bőven jó.A SATA-SSD-k nem melegszenek(a sokkal nagyobb ház és eltérő konstrukció, + egyebek miatt), és a papíron jelentős M.2-es sebesség(2000-3500MBps) előnye az USB 3-as csatlakoztatás korláta miatt(5Gbps) nem jelenik meg(=>lásd teszt: kb 450MBps-ok).
A valós használatban sem érzi a különbséget átlagos felhasználó!
Video-vágás, AI-nál esetleg, de ezeknél meg nem szokás a "csiga-biga" USB 3-on csatlakozni(hanem "feljebb")!
-
válasz
vadkörte #98986 üzenetére
Akkor már inkább vennék egy NVME házat és bele valami olcsó(bb) akár 2nd. hand SSD-t (végül is kisebb a mérete mint a 2,5"-é
, cserébe gyorsabb és jobban melegszik) és még ordas nagy méretű - 2TB-> - sem szükséges, ilyen célra a legócskábbtól egyel jobb minőségű 256-os is bőven elég. Szerintem!
Egyetértek!
Az Axagon külső házai elég jók, nekem is van itthon kétféle is. NVMe meghajtókhoz is van külső házuk. Abba egy jobbféle OEM SSD-t lehet vadászni Apróról is. -
IstvánLászló
őstag
-
válasz
vadkörte #98837 üzenetére
Rémlett a dolog, hogy neked nagyon bejött pár éve!
Vannak amúgy durvább tisztítók is, amiket kerestem, nem lelem, de itt ez a Rmlint is pucol rendesen, bár ezt se javasolnám kezdőknek, ahogy a tutorilat elnézem. Viszont van GUI-s verziója is, hogy lehessen azért néha OS újratelepítéssel is időt tölteni!
Minő szerencse, hogy az rmlint és az rmlint-gui még a tárolókban is benne van! (Mint 21.3-ban legalábbis)
-
válasz
vadkörte #98837 üzenetére
Ezekkel a takarítós sz*rokkal Windows alatt is csak a baj volt mindig. CCleaner meg az 10b1t nevű ótvar cég szemetei, amiket takarító eszközként adtak el és az égadta világon semmi haszna nem volt, azon kívül, hogy valami huszadrangú spywaret telepítettél a gépedre és küldte haza az infót rólad.
Az ideiglenesen tárolt fájlokat én Gnome-on belül be tudom állítani, hogy a rendszer adott idő után törölje, így azzal sincs gond. Ugyanígy a szükségtelen vagy elárvult függőségeket ki lehet gyomlálni Synapticban, esetleg sudo dnf autoremove vagy sudo apt autoremove parancsokkal.
Programeltávolítás Debian alapon sudo apt purge --auto-remove *csomagnév* szintén legyalul mindent.
-
-
válasz
vadkörte #98732 üzenetére
Meg is lepett mennyire "meztelen" Arch...
Ne viccelj! Garuda után minden meztelen szinte!
No de mivel ez tényleg nem egy agyoncsicsázott disztró emlékeim szerint, bár csak max félórát bogarásztam anno, de nem is lesznek benne olyan GUI-s csodák, mint mondjuk a Manjaro-ban.
Max ilyen van: EndeavourOS tools
Bár ahogy látom, kernelmanager, update notifier, mirror selecting, ilyenek vannak... Ezt nézd meg szerintem. -
válasz
vadkörte #98682 üzenetére
& IstvánLászló
Örülök ha legalább régebbi bejegyzéseimnek hasznát látja valaki néha!
Ritkán jártok erre, így legalább pozitívan is meg
említ néha valaki!
Ha nem folyt volna ki a szemem a Garuda kipróbálásának idején 15 perc múltán, lehet fel is raknám, bár most az előbb a Win10-től 3 perc alatt kiugrott majdnem a szemgolyóm.
De megint kíváncsi lettem erre a Garudára, ahogy olvastam a régebbi bejegyzéseket, tényleg érdekes megoldásai vannak. Ha lesz félnapom valamikor, fel is telepítem. BTRFS-sel nyilván.
-
válasz
vadkörte #78982 üzenetére
Igen én is pont így csináltam. De engem zavar az a 10másodperces várakozás.
0 várakozás van beírva (bal oldali kép), de mégis vár..El lehet képzelni egy win10 + linux dualboot gépen mi történne ha minden frissítéskor ha talál maga mellett a win10 egy másik bootolható lemezt akkor azt ilyen 10s választómenüvel hálálná meg, mekkora botrány lenne belőle..
-
válasz
vadkörte #78974 üzenetére
Én köszönöm, hogy emlékszel és ezt meg is említed itt!
Szerintem közös ötletelésekkel tényleg elég jól haladtunk és kb erről szólna egy Kezdőknek fenntartott topik!
Nekem amúgy megvan az is, hogy itt kicsit morogtál velem, mint mindenki eleinte és utána derült ki, hogy másik topikban (Manjaro talán) azelőtt elég jól és olajozottan tudtunk már kommunikálni.
Nyilván ilyen kérdez/válaszol helyzetben sok függ az adott hangulati állapottól is. Néha velem is előfordult, hogy morcos voltam valamiért vagy valóban elég pokróc stílusban írok.Egyébként nekem tök jó látni, mikor ide benézek, hogy mennyi régi arc maradt azért itt tartósan, még ha már nem is mindennapi a jelenlét.
Nyilván a régi kedvenc topikjait mindenki olvassa, ha nem ment el a PH-ról.
-
Buncaman
tag
válasz
vadkörte #77816 üzenetére
Köszönöm a tippet!
Sajna ARM, így más op rendszer nem játszik. Ellenben úgy néz ki nem a HDD-k a hibásak, hanem valami a torrentezés közben "romlik el".
1. eset : Letorrentezek egy filmet a NAS-ra. A fájl hibás lesz, hang és képi hibák lesznek lejátszáskor. Akkor is ha távolról van lejátszva hálózaton át, de akkor is ha letöltöm a NAS-ról a PC-re a filmet.
2. eset: Letorrentezem ugyanazt a filmet a PC-mre. A fájl hibátlanul lejátszható. Ha ezt FTP protocollal átnyomom a NAS-ra, onnan is hibátlanul lejátszható hálózaton keresztül is akár.
Van esetleg ötletetek arra, hogy miért sérülhet meg egy fájl ha egy adott eszközre van letorrentezve?
Előre is köszönöm az ötelteket!
UI.: Kicsit jobb állapotúak lettek a fájlok, mert kikapcsoltam egy beállítást, de még így is kifejezetten zavaró, idegesítőek a hibák. (Cash-be írta a fájlokat mielőtt HDD-re rakná, hogy hamarabb elérhető legyen. Ez csak akkor volt probléma, ha több torrent egyszerre szedett le, így a cash-ben lévő tartalom azelőtt törlődött, hogy HDD-re írta volna....)
-
peterattila
aktív tag
válasz
vadkörte #77816 üzenetére
Nálam coreelec rendszeren lóg egy külső hdd, de nem tudom kiolvasni:
smartctl -t short /dev/sda
smartctl 7.1 2019-12-30 r5022 [aarch64-linux-3.14.29] (localbuild)
Copyright (C) 2002-19, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
/dev/sda: Unknown USB bridge [0x174c:0x55aa (0x100)]
Please specify device type with the -d option.
uname:
uname -a
Linux CoreELEC 3.14.29 #1 SMP Wed Oct 28 14:30:59 EDT 2020 aarch64 GNU/Linux
-
-
válasz
vadkörte #77716 üzenetére
Ezek a régi 120GB-os SSD-k tényleg szinte örökéletet bírnak Linux alatt, ha ki nem növi őket az ember, bár neked szerencséd is van, mert pont két olyan modelled van, ami azóta rossz hírű, de gondolom még az első szériák voltak. Nekem az Intel 520-szal annyi szerencsém volt, hogy éppen kifutó volt és egyik napról a másikra 40-ről lement 20-ra az ára!
Ilyen szalagkábeles megoldást még nem láttam szerencsére, akkor nem csoda, ha értetlenkedtem.
A HP Elitebook sorozatnál kis fémkeretbe kell ugyan berakni, de utána csak be kell tolni az egészet a csatlakozóra és lecsavarozni. Eddigi fejvakarós laptopba SSD mávelet az volt, amikor az ember hozta a gépet meg az SSD-t és kiszedve belőle a HDD-t, láttam, hogy IDE csatlakozós.....mondtam is a kollégámnak, hogy jó drága lesz neki ez az SSD. De amúgy sikeresen megoldottam neki, kidobtuk a CD meghajtót és kaptunk a helyére IDE-s optibay-t.
Nemsokára jön az old bull Dell gépem, abba legalább 3 meghajtó is befér, remélem nem szalagos lesz!
(#77718) tordaitibi
Dehogy lejárt lemez az a 2,5" SSD, amíg ilyen durva használt üzleti gépeket használok! NVME nem is kéne helyette, mert minek? Gyorsabb nem lesz semmi átlag felhasználás mellett, ilyen kategóriájú új notebookom meg sosem lesz, mint a mostani HP Elitebook meg a lassan érkező Dell M4700. Qrva soká lesz még, mire kifutó lesz a hagyományos SSD méret. Mint láthatod, az M4700-ba akár 3 meghajtót is rakhatok, szóval nem a mostani papírvékony vacak noti.
-
törölt tag
-
Bounti
aktív tag
válasz
vadkörte #77614 üzenetére
Valóban jobb megoldás lesz ez, amit te javasolsz. Csak amiatt akartam egy ssd-re tenni őket, merthogy ez is rendszer, meg az is (ráadásul ez a leggyorsabb az eszközeim között: 970 evo M2 nvme), de próbálgatáshoz gondolom egy sata ssd is elég lesz a linux alá...
Köszönöm a segítségeteket!
-
válasz
vadkörte #77572 üzenetére
Szerinted amikor Mint-eztem tudtam ezekről a listákról?
Esetleg itt megkérdezted vagy beírtad a gugliba?
Fostam tőle én is, de ha követem a txt-ben lévő utasításokat nagyot nem lőhetek mellé.
Tényleg nem, pár dologra kell figyelni, amiket growler szaki is leírt és már műxik is. Legnagyobb baj az lehet, hogy nem működne.....
-
válasz
vadkörte #77551 üzenetére
Osztom a velemenyed.
Nekem is Manjaro lenne ha normalisan futna a vasamon.
Oka a frenetikusan jo csomagkezeles. Az aur egy kb. akkora talalmany mint a PlayStore. Semmi ppa, meg vakarozas, ott minden megvan.
A masik ok hogy nekem 1-2 szoftveremnek abszolut naprakesznek kell lennie, ez az Ubuntu tarolokba honapnyi kesessel erkezik meg.
Ilyenkor kezimunka.Eddig 2 emberkenek tettem fel a Manjarot, 1 eve hasznalja a 29 eves fiam egy laptopon hazi media es netes videocenternek,
a masik meg a velem egykoru baratom, masfel eve nyuzza.
Meg nem volt olyan baj a rendszerekkel amit felperces telefonhivassal ne tudtam volna kijavitani, illetve inkabb elmagyaraztam mit is akar epp az os.Viszont az egzotikus ablakkezelok meg egyeb ilyesmik nekem teljesen kivul esnek a latokoromon,.ebben igazat adok a kolleganak.
Minden tiszteletem annak aki elkezd konzolbol felepiteni egy Pure Archot, de mi az ertelme? hacsak nem ez a hobbija.
Nalam amikor az Ubuntura rahuztam a teljes KDE Plasmat, lehuzta maganak a fel internetet. Olyan szoftverek tomkelegevel amiket az eletbe nem hasznalok sot azt ye tudom mire valok.
Meg jott egy fel vagon jatek, nemelyik full bena de van koztuk.aranyos jopofa is, azokkal azota is eljatszogatok.
Es kit zavar, 1 teran elfernek, amig nem inditom nem hasznal procit, ramot, es lehet hogy pl. 2 ev mulva kell valamire, addig meg elvan. -
válasz
vadkörte #77543 üzenetére
Nekem már hiányoztál.
Pedig pont félre akartam érteni!
Nagyjából tiszta, kiknek hiányzik ez a barátságos stílusom, egyszerű pszichológia ez is, alapból akik ide járnak rendszeresen, azok megszokják a légkört és ha a kezdeti nehézségeken túljutunk, egész használható kommunikáció tud kialakulni.
Ezek a halott/tetszhalott eszközök engem is üldöztek egy időben, szerencsére ma már annyit tudok, mikor kell elengedni egy meghajtót vagy pendrive-ot, mert nem fog szuperálni.
Ezek a régi horror tápok is működtek azért valameddig, csak sokan azt nem vették tudomásul, hogy az egyre jobb VGA-k beszerelésével mit okoznak, mert ugye a fogyasztás jelentősen megnőtt sok esetben. Anno VGA-m is füstölt már el, alaplapom is és mindnek a táp volt az oka, az tuti! Mégis a HDD megnyekkenése érinti rosszul a usert, mert azon voltak/vannak az adatai meg a rendszer....
Kicsit megértem ám azokat is, akik értetlenkednek és a saját ügyetlenkedésüket kivetítik az OS-re, mert hát miért nem szól!!!! ? Csak azt felejtik el, hogy akiknek minden klappol, azok odafigyelnek a részletekre is, főleg a megfelelő hardverkörnyezetre.
-
válasz
vadkörte #77467 üzenetére
Az én szegényes linux ismereteim alapján azt mondanám, nem tudja felcsatolni az eszköz tárhelyét.
Nekem még kevesebb ismereteim vannak ilyen téren, de az én gépemen nincs ez Mi 9 SE-vel, nem hiányol semmit, ha töltésre van állítva a teló USB kapcsolata, akkor nem is kéne neki a tárhelyet látnia, csak töltenie. Azért érdekes, mert tök ugyanaz a két gép gyakorlatilag, telók is Xiaomi tesók, az OS meg tök ugyanaz.
Lehet, hogy az ADB kiegészítőt hiányolja?
Nyilván hiányol valamit, de fogja is, mert kettőnk nulla ismerete alapján ez sosem fog felkerülni.
Nem az a gond, hogy nem tölt, hanem az, hogy felugró üzenetek vannak és ez filmnézés közben zavarja a gép használóját. Azért köszi a tippet.(ha az én gépem lenne, nem zavarna, de mivel ez a gép nem nálam lesz, nem akarok kísérletezgetni rajta, saját dolgomban nem is szoktam itt gyakorta kérdezgetni)
-
válasz
vadkörte #77442 üzenetére
Köszönöm mindenki hozzászólását. Igen, tudom hogy ez egy nagyon régi vas, de ezek vannak itt kéznél. Lehet naivan, bocsánat, azt gondoltam, hogy a Linux elfut kevesebb gépigénnyel, ha nem is egy új verzión, de valami régebbin, ami ehhez a lap/procihoz passzol. Értem én, hogy kukaérett, de megpróbáltam
LibreELEC-t ki fogom próbálni, annyira könnyen nem adom fel. Egyébként tavaly kellett használnom a régi 3ds Max 7-es verzióját, fel is raktam egy XP-t egy szintén régi, de ennél azért jobb masinára és fel tudtam frissíteni mindent, igaz nehezen, de mentek a weboldalak normálisan FF-al. Tisztában vagyok vele,hogy 2021-ben nem bankolunk XP-vel, van "rendes" gépem is, amit frissen tartok. Ahogy
@TordaiTibi is írja, érdemes ilyen mini gépeket nézni. Aprón van dögivel, egy hatalmas bajom van velük, sima sztereók 99%-ban. Bevéstem a falba felújításkor az 5.1 vezetékeit, nem látni semmit csak a hangfalakat és szeretném használni. Tehát az 5.1 nekem fontos. Nem sóherkodásból nem vettem még, csak megpróbáltam ebből kihozni valamit. Creativ kártyámat én is a W10 frissítései miatt dobtam ki a fő gépemből, meguntam, hogy minden nagy update után kesergéljek drivereket. Valami daniel Kawasaki kepesztett mindig utána, de feladtam W10-en ezt a hangkártyát. Jelen pillanatban is keresgélek mini gépet, olyat ami 5.1 vagy a creativot bele tudom tenni. A Linuxot meg nem adom fel, tegnap óta sokat olvastam utána, eléggé meggyőzött. Sok jó alternatívát láttam, olvastam. Ok, W10-et munka miatt sem fogom kukázni, de ha sikerül egy pici kultúrált mini PC-t szereznem, nappaliban tökéletes lesz egy LInux Mint vagy valami hasonló. Bár ha valakinek van esetleg jó ötlete a Hitler géphez, ne tartsa vissza -
-
Wolfskin
őstag
válasz
vadkörte #76834 üzenetére
szia, köszi
bár most visszaolvastam a múltkori kérdésem, amikor telepítettem, akkor előtte jobban átnéztem a gépet, és ha jól néztem ez a 2GB verzió. tegnap csak az adatlapot néztem, az alap 1GB volt. De azt nem tudom, hogy 1 db vagy 2 db modul vane benne, azt csak már januárban tudom megnézni, ha addig ráér.
most egyelőre annyit tudtam, hogy rátettem a Falcont, hátha az fut. lejelszavazni nem tudtam, de rátátettem egy keepasst, az is valami
-
Tim82
félisten
válasz
vadkörte #76834 üzenetére
Én Realtek chipsetes wifin kívül mással nem szívtam még Linux alatt. Igaz, Broadcom és újabb fajta (Qualcomm-érás) Atheros wifikkel nem volt eddig tapasztalatom.
Egyébként ami már mini PCI-e, azt általában idővel Intel 7260HMW-re (annak AC-s változatára) szoktam cserélni, ha van rá lehetőség. Annak nagyon ellene vagyok, hogy még használható gépet lecserélni, inkább felbővítem, amit lehet (RAM, háttértár és a wifi kártya is).
-
growler
őstag
válasz
vadkörte #76473 üzenetére
Köszi a linket is, meg a választ is ! Természetesen nem várom el egy live rendszertől
hogy megmaradjanak rajta a nyelvi beállítások. Mint írtam csak ismerkedek a rendszerrel.
És arra még nem jöttem rá, hogy lehet a menüt is "magyarítani" live rendszer alatt -
hasonlóan az Ubuntuhoz/Minthez. (Amit egy új vagy újraindítás során természetesen
elfelejt.) -
-
-
rin33
senior tag
válasz
vadkörte #76022 üzenetére
Igen, az XFCE nem mindig gyors (gépenként eltérő, egyik laptopon kifejezetten lassú volt), az új KDE meg nagyon jó a tudásához képest sztem, nálam a Mint 20 XFCE és a Manjaro XFCE ész az MX Linux XFCE ugyanolyan gyors ha egymás mellé telepítem, nagyon minimális a sebesség különbség ha azonos a DE.
-
válasz
vadkörte #75874 üzenetére
Ennyire nem specifikus. Nagyon sarkítva egy felcicomázott debian server, az egységsugarú x 1,5 user szintjére belőtt GUI-val
Nem ismerem ezt a OMV-t, de úgy értettem a specifikusságát, hogy mivel NAS-ra is használják, az install script-ben mondjuk nem 2,5%-ra van belőve a fs rendszernek fenntartott tárméret. Ez a disztró fejlesztőjétől függ. Az előbb említett 5% is egyes disztróknál változott 2,5%-ra, máshol meg nem vagy csak később. De tény, hogy egy 8TB-os HDD-nél 5%-ot rendszerhelyreállításra lefoglalni igencsak luxus lenne! Nekem ennyi helyen 20 disztró elfér.
(#75872) Véreshurka
Amiatt a +s betű miatt igen sok galiba lenne, mivel negyedévente hitelesíttetni kéne és ha elfeledik, nem érhető el a tükör! (bocs, ha nem szakértő nyelvezetben írtam fentieket)
-
válasz
vadkörte #75800 üzenetére
Nem értjük egymást. A TestDisk(PhotoRec) multiplatform programok, vagyis Windows alatt is ugyanarra az eredményre jutottak volna, mint Linux alatt.
Yerix
Erre inkább az ssh alkalmas. Nem lenne egyszerűbb, ha a NAS-t úgy konfigurálod fel, hogy megfleljen az igényeknek? Esetedben azt, hogy a megosztás írható/olvasható legyen bárki számára? -
-
válasz
vadkörte #75746 üzenetére
Ezt hívják úgy, hogy vita.
Ezt én annak se hívnám, ezek a kezdeti nehézségek. Van aki egy számára totál idegen dologba úgy kér segítséget, hogy már az elején azért határozott elképzelései vannak és olyankor van ez, hogy magyaráz a segítő, aki már tudja mit beszél, de akinek magyaráz, az azt úgy nem fogadja el. Én meg amiket írok, nem azért írom, hogy a saját véleményemet próbáljam igazolni, hanem azért mert ez a tapasztalat, nem csak az enyém, hanem összességében a topik rutinosabb látogatóié is. Most itt az van, hogy a kezdő kérdez, aki akar válaszol, ha a kérdezőnek az úgy nem tetszik, nem csinálja. Kétségtelen, hogy ha tényleg próbálok használható tippeket adni és azt nagy ívben mellőzik és azt kapom, hogy én csak magyarázok, nem segítek, akkor azt rosszul reagálom le. Ez van, sajnos a tordaitibi effektus tényleg elég nehezen viselhető el.
Nekem nincs azzal egyébként gondom, ha valaki azt mondja, köszöni, de az én segítségemből nem kér, amit egyszer már leírtam, azokat később számtalanszor tudtam idézni másoknak, szóval én csak előrébb vagyok, plusz nehezebben felejtem el, amit nagy nehezen megtanultam.
Egyébként tényleg sokakkal összezördülök menet közben, de aztán egész jól elvagyunk, de ennek sem kell automatizmusként működnie. A számítástechnika csoda dolgokat alkot, ott az egérgörgő is például.....
Egyébként sokkal gördülékenyebb a dolog, ha valaki nem egy thread végén számol be, milyen skilljei vannak, jobb ezeket az elején tisztázni. Sok problémát el lehet így kerülni. De persze ezt az Összefoglaló is leírja, mivel kéne kezdeni a segítségkérést, no ez már keveseknek sikerül.
-
törölt tag
-
válasz
vadkörte #75712 üzenetére
Képzeld. Tökéletesen igazat adok Neked.
Huha, erre tényleg nem vagyok felkészülve! Bár lassan már egy kezemen nem fogom tudni megszámolni, hány ilyen volt, szóval......öregszem!
Ettől a nano-tól én is hisztiztem, mikor nagyon kezdőként ezt írták, hogy használjam, de mivel a grafikus sudo-kat kilőtték, kénytelen voltam kipróbálni és annyira pofonegyszerű, hogy azóta használom, ha kell.
Ubuntu server az tényleg jó arra, hogy barátkozzon az ember a teminalos felülettel. Amit meg ott megtanulsz, az jó lesz később bárhol.
-
törölt tag
válasz
vadkörte #75703 üzenetére
El kell felejteni a Wines berögződéseket! Nincs registry ami szemetelődjön!
Nem a rendszert kell pucolgatni, hanem megtanulni a csomagkezelést, jogosultság kezelést.
Szemléletet kell váltani. Ez a legnehezebb az elején.
Kérdezz meg 10 olyan Linux usert, aki 3-4 évnél régebb óta tolja. Azok közül mennyi használ ilyen ccleanner szerű rendszer pucolót? -
válasz
vadkörte #75707 üzenetére
A Stacer-es reakció volt kicsit túlzó.
Ez jogos, de mivel épp azelőtt kommunikáltam az Ubuntu topikban legfőbb Linux kritikusunkkal, így talán elnézhető az agresszív reakció. De egyébként tényleg oda kéne figyelnem arra, ha valaki nem tartja megfelelőnek a hozzáállásomat, akkor őt ne zaklassam. Épp ilyen volt tegnap az Ubuntu-ban is.
Sajnos mindenki a saját helyzetmegítélése alapján tud segítő hsz-t írni, mint az iménti példa is mutatta, hogy ez nem is olyan egyszerű.(pld conf file szerkesztése, de hogyan?)
-
válasz
"Sok-sok évnyi Window-os berögződést NEM LEHET egyik napról a másikra elhagyni."
Maximálisan egyezértek.
"Win-eken a mai napig muszáj használnom rendszerganyézó applikációkat"
Felesleges, a saját rendszerkarbantartó tökéletes csak tovább kell katintani és ott mindent ki lehet vele pucoltatni.
Update után meghízik, mert 30 napig megtartja a visszaállítási pontot , azalatt kiderül hogy kell-e vagy nem.
"Otthoni gépemen 120GB-os SSD-n csücsül a W10 és a napokban alig 30pár GB üres hely volt rajt."
Biztosan mások a felhasználói szokásaink, nálam egy 2016. telepítésű, minden frissítésen végigment rendszer swappal+hiberfile és 24,5GB.
"Akármennyire "felhasználóbarát" rendszer a linux, ez IS szemetel."
Így van, 4,4GB takarításom volt egy fél éves rendszeren pár napja.
Ez zömmel logfájl.
Ha a kérdezőnek is a logfájlok híztak meg, ezektörlése:sudo find /var/log -type f -delete
És egy ésszerű méretre be
llítása hogy ne nőjön égbe-világba:
/etc/systemd/journald.conf és itt létrehozni az alábbi bejegyzést:SystemMaxUse=100M
Értelemszerűeen igény szerint a 100M igény szerint módosítható, vagy beállítható időre is, 1hét, 2 hét stb.
Mivel énnekem a logfila amúgy is az óhéber és kínai írás keveréke, nekem jó a 100M. Sose nézegetek logfájlokat. -
válasz
A kérdés az volt, hogy 1,5GB cache meg log eltávolítását hogyan lehet végrehajtani. Több mint fél éves rendszer frissítésénél simán van 1,5GB cache, ennek eltávolítására beraktam a csomagok takarítása nevű linket és leírtam külön az ehhez használatos
sudo apt clean
parancsot, ez a cache-t kiüríti, de ha nem, akkor ott asudo apt autoclean
a linkelt magyar nyelvű leírásban magyarázattal, mi mit csinál. Log file még egy pár napos rendszernél jelentéktelen méretű és nem is kéne piszkálni, pont amiatt, ha valami akadály merül fel, meg tudjuk nézni.Az adott kérdésben szerinted nem megfelelően segítettem? Ez a legegyszerűbb módja, nem fogok Win klón programokat javasolni, mert az tönkrevágja a rendszert, ha nem jól használják.
Amúgy meg az előző csomagok éppen nem szemetelésnek számítanak a cache-ben, bár sok szükség mai net mellett nincs rájuk.
-
-
I02S3F
addikt
válasz
vadkörte #75404 üzenetére
"Ha elcseszel valamit még mindig egyszerűbb egy VB "gépet" újrahúzni, mint a fizikait." - Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megemlítsem az osboxes.org-ot, ahol kész rendszerképek tölthetőek le. Persze ezzel a telepítést nem gyakorolja, de ha gyorsan szükség van egy oob vm-re, akkor lehet hozzájuk fordulni. Virtualbox és vmware képfájlok is vannak.
-
kutga
félisten
válasz
vadkörte #75393 üzenetére
Röviden, van egy tv okosító boxom, és két usb3-as vinyóm, amik ugyanakkora kapacitásúak.
Torrentre használom őket, aktív hubbal, egyikre a filmek mennek, a másikra minden más, gondoltam össze lehetne fűzni őket, hogy ne kelljen minden alkalommal kiválasztani a letöltés helyét. CE nem biztos hogy alkalmas erre.
-
válasz
vadkörte #75256 üzenetére
Dehogynem, a Bleachbit-et, szeretem és évek óta elégedetten használom. Csak most nagyon rossz ötlet volt az egyik opció
Biztos voltam benne, hogy az volt és előbb-utóbb mindenki rákattint egy eztnemkellettvolna opcióra!
A fél napom elment rá, pedig 2db terminal parancs megoldotta. Mindegy. Ebből lehet tanulni.
Pontosan, így ér valamit, egy összeszedett írásból kiszedni pár parancssort, az a lustáknak való!
840-es Samu és OCZ3 Vertex
Ezek aztán tényleg múzeális darabok, ráadásul sokaknak volt is problémája velük, de persze ettől még a régi jó SSD-k bírták a használatot. Most már jól meg kell nézni, mit vesz az ember, nem véletlenül van a fél szemem a Milyen SSD-t topikon, igaz jórészt csak okoskodni járok oda is.
A Winx-ed szerintem lósz*rt se trimmelt eszerint.
Ryzen 3900+1080Ti ....hát ezen durva is lenne, ha egy kisablakos videó megnyekkenne időnként, de mint kiderült valami tearing-re írt javaslat is jó volt a kollégánál, de addig ugye taeringról szó sem volt. Persze, ha a kért terminal kimeneteket bemásolja.....no mindegy, így az ő esetéből legalább senki nem tanult semmit.
-
válasz
vadkörte #75253 üzenetére
Egy félresikerült rendszer takarításnak "köszönhetően" sikeresen meggyilkolásztam kedvenc Manjarom.
Nyugtass meg, hogy nem valami csoda GUI-s rendszertisztítót használtál!
Egyébként meg tényleg jó néha nulláról felrakni a rendszert, én se használtam soha backup-ot, igaz már fejből tudom a 3 PPA-t, amiről appot kell felraknom, a többi meg majd menet közben is ráér. Úgyis mindig egyre kevesebbet rakok fel.
Nektek, meg némi guglizásnak köszönhetően már elviekben megyeget ütemezetten.
Guglizás az jó, főleg, hogy a délelőtt linkelt SSD-s blogból minden kiderült volna. Ahogy a 840-es problémája is. De erről is olvashattál volna az említett blogból, de ahogy megoldottad, az úgy tökéletes egyébként.
Egyébként annyira alap már egy modern disztrónál, hogy az SSD TRIM-et kezelje.....szóval még erősebbek a kétségeim Manjaroéknál, hogy nem vállalják-e túl magukat ezzel a sok változattal.
Mert ez igen durva hiba ám, hogy nincs default TRIM, mivel ma már szinte mindenki SSD-t használ.(#75254) vadkörte
Synaptic kolléga problémája egy olyan erős gépen teljesen elképzelhetetlen, de az a baj, hogy nem igazán írt le részleteket, én az elején kértem pár terminal kimenetet, de azon is inkább ledöbbent, hogy jó hogy a TB számát nem kérem....no mindegy, érdekes lehetett volna, ha kiderül, mi volt a gond nála. Vagyis a gépén, mert ez nem Linux probléma volt szerintem.
-
vadkörte
addikt
válasz
vadkörte #75253 üzenetére
Kifutottam a 15 percből. Ez kimaradt.
ui.:
A gépet csak nyílt driverrel tudtam telepíteni, zárttal valamiért belefagyott a boot-ba a telepítő. Az install/update után a személyre szabásnál bekapcsolt kompozitorral kritikán aluli volt a felhasználói élmény. Miután felment a zárt NV driver (455) helyreállt a világbéke.
Synaptic ex-olvtárs problémáját is próbáltam előhpzni, de a VLC-be tekerhettem 1-2sec-et is és 45min-is, akkor sem lag-olt. Mellette futott FF-ben YT, Brave-ben meg 4-5 tab, a szoftveráruház is telepített valamit és a VB-ba is telepedett egy W7. A gépem pedig jóval gyengébb az övénél... -
Synaptic
senior tag
válasz
vadkörte #75150 üzenetére
Vga alredszerem akkor lenne akkor lenne , ha valamilyen G-s amd procim volna a gépben , de azért köszönöm.
Egyébként meg véget is ért ismét 10 évre a kérész életű linux mániám. Majd 2030 körül visszanézek ha még megélem. Türelmes embernek tartom magam de ez a vga-szopás nem hiányzik szegény zaklatott lelkemnek.-Peace-
-
Synaptic
senior tag
válasz
vadkörte #74908 üzenetére
Egy nyomorult 1080Ti ről van szó. Látszólag ok minden disztribúcióval. Sőt még az is lehet hogy nekem van gond a szememmel
Leíromom a hibajelenséget: Kis ablakban szalad egy film (hogy honnan teljesen mindegy mert usbről nasról mindenhonnan előjön)
Filmézés közben eszembe jut hogy valamit meg kellene néznem pl. a Steamen . Mikor elkezd töltődni a steam , belaggol a film , van hogy meg is áll.
A vlc-hez még steam sem kell. Ott ha belepörgetek a filmbe akkor a hang kezd laggolni szaggatni. -
Véreshurka
senior tag
válasz
vadkörte #74657 üzenetére
Igen, az egyik hsz a tiéd volt... Próbáltam a VirtualBox-ot is, de egy Linux Mint xfce-től, illetve egy pfSense-től eltekintve bármit felraktam (pl. ubuntu 20.04, Manjaro, Pure OS) azok nagyon lassúak voltak (átlag 1-2 core-t, 2Gb ram-ot és 20Gb helyet adva nekik). Viszont Virtual Machine Manager alatt minden igazán pattogós lett, bármit raktam fel, és itt is ugyan ezekkel az értékekkel voltak létrehozva a gépek. Egyedül a ReactOS nem akart működni azok közül amit próbáltam. Egyébként a gép egy i7-8565U, 16Gb ram, sata SSD miniPC.
A cél egyrészt az lenne, hogy kipróbáljak pár OS-t, mivel még keresésben vagyok illetve, hogy legyen egy virtuális pfsense / opnsense telepítésem ahol különböző beállításokat tudok majd tesztelni. Ehhez kelleni fog még +-ban egy-két op. rendszer, hogy legyen honnan állítgatnom. Ehhez viszont még kell majd olvasgatnom, hogy meg tudjam csinálni, de a tegnapi linkek sokat segítettek, nem is tudom, hogy nem találtam rájuk
. De a további kérdéseimmel úgyis majd megyek tovább a haladó topikba, egyelőre egy újratelepítés végett hanyagolnom kellett a témát...
-
válasz
vadkörte #74508 üzenetére
Még én se raktam fel soha, egyszer próbáltam ugyan. Igen, ez még egy opció, a magyarpuppy benne is van a linkelésemben. De a netezés az ott is kampeca lesz.
Némelyik magyarpuppytől nekem is égnek áll a hajam, egyik kedvencem a szivárványt hányó unikornis......
(#74507) csixy
Az csak 1080, ez simán fut az öreg 8570p-n is.
-
-
válasz
vadkörte #74475 üzenetére
Adult?
Erős tini max, azért adultnak valami fejlettebb alkatút gondolnék. Vagy ez a hugi volt tán a szereplő? Az is valami igényt elégít ám ki, hogy vannak ilyen nagyszerűségek, mert jó pár éve is találkoztam a Montanassal. Sőt!
Amit talán említettem, hogy a marhabél főnököm 7 év körüli kislányának amikor nem voltam hajlandó újra felrakni a Win-t, épp egy Hannah Montanas témát találtam a Mint 17.3 XFCE-re, a gyerek meg nagy fan volt. Gondolhatod mennyire rácuppant a Linuxra egyből, használta is minden gond nélkül. Akkor hogyan is kedveltessük meg egy gyerekkel a desktop Linuxot?
(#74477) májkimiki
Megérdemel egy jó nagy kupicával valóban! 29 év.....azannya!
(annyi off van már, örülök is neki, hogy nem én vagyok a Topikgizda)
-
válasz
vadkörte #74377 üzenetére
Erős kényszer, ha közösen kell használni, de akinek a kényszer szó jelentése nem elég.....
Amúgy meg vagy a Wint használja x feladatra valaki vagy a Linuxot, de rohadt egyszerű ez, ha valaki játszani akar, meghagyja a Win-t, minden másra meg van a Linux. De a legjobb, hogy amíg a user azt se tudja, mit szeretne egyáltalán, addig nézegessen sorozatokat a Netflixen. Itt nem azt fogják mások kitalálni, mit szeretne valaki, hanem azt, amit szeretne meg lehet-e oldani. De napokig nyekeregni valamin és ahhoz supportálni, az maga a halál.....(#74384) K0zm0
Hát paszmeg, irigyellek ezért!
Nekem meg az arcidegzsábám újult ki, még a rohadt fagylajttömb is az ölembe ugrott......pedig hányszor megfogadtam, hogy nem vauzok bele, ha nem azt kérdezik, valamit hogyan lehet megoldani.....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gumi és felni topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Autós topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Synology NAS
- Diablo 3
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A5 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged