- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- skoda12: Webshopos átverések
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
válasz
CPT.Pirk #106365 üzenetére
Köszi! Azt vettem észre, ahogy az idő telt, hogy nekem jó, ha nagy méretűek a betűk, mert könnnyebben olvasom őket. Természetesen rendelkezem megfelelő dioptriájú szemüveggel, de jó 1-2 szinttel mindig lejjebb veszem a felbontást. Vagy a skálázást veszem fel 25-50%-al.
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! 27 inches monitort tervezek venni és érdekel, hogy a fractional scale-ing jól űködik-e eltérő monitorokon? Elsősorban Ubuntu-n érdekelne, vagy Fedora-n.
Olvastam róla a múltban, hogy nem jól kezeli ezt a Linux!
-
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas #106333 üzenetére
De igen, kézreálóbb! Én, egyébként hw hibára gyanakodom! Esetleg régebbi Mint-eket is próbálhatsz, ami még támogatott!
-
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas #106331 üzenetére
Van oprendszer a gépen? Például Windows? Meg lenne érdemes nézni a stressz tesztet! Illetve más disztrókkal is érdemes lenne próbálkoznod. Illetve másképpen kiírni a pendrive-ot, más programmal!
-
I02S3F
addikt
Nah! Csak felraktam az Arch-ot, sima archinstall-al. Leformáztam a lemezt, mert kicsi volt az Ubuntu által kreált /boot partíció. Lehet elég lett volna /boot/efi néven felcsatolni.
Mindenesetre működik és a flatpak-al tényleg egyszerű használni.
folyt. köv.
-
I02S3F
addikt
válasz
IstvánLászló #106305 üzenetére
és @Rowon - Köszönöm szépen a válaszokat!
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Nagyon kattogok egy Arch telepítésen! Teszt üzemben már sikerült dual-boot-ot teremteni. Le is dokumentáltam, hogy mit szükséges csinálni hozzá.
Azon agyalok, hogy flatpak-ot használjak, vagy aur-t? Mert előbbi egyszerűbb. (Most a tárhely és memória használat többlettségétől eltekinthetünk), mert az nem tetsztett, hogy az aurból mindig forgatni volt szükséges a chrome-ot például. Én azt gondolom, hogy simán elhasalhat bármikor és töri a csomagokat.
A másik, ami Archnál szükséges (szerintem), a biztonsági mentés! Ezt szükséges átgondolnom. A Clonezillát ismerem és faja! De szükséges átgondolni, hogy blokkszintű, vagy elég a fájlszintű mentés?
Véleményeket szívesen fogadok!
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #106267 üzenetére
A proci is 4 mag, 8 szál. 2 szállal is elvolt! Ez a gép (32 GB RAM) tökéletesen alkalmas Linux szerverekkel játszani!
És - tudom, sokan rühellik - a chat gpt sokat képes segíteni, mert szükségtelen ezer oldalt elolvasni a témában!
Én a VirtualBox-ot használtam, de Linuxon hatékonyabb a kvm/qemu! Nagyon kényelmes!
Grafikai programokat, videót én nem játszanék le rajta! Persze tudom! Te is csak a teszt miatt tetted.
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #106265 üzenetére
Felraktam és nem tudom honnan tudod, de van windows guest-em is, hátha kéne az office! Nem igazán világos számomra, hogy az új elitebook 840 g8-ra váltás miatt, vagy maga a qemu/kvm miatt, de jóval gyorsabb a guest, még 8 giga rammal is!
-
I02S3F
addikt
Bekapcsoltam a Secureboot-ot. Ubuntu-val nem okoz gondot és a qemu/kvm guest-jeimet sem zavarja. Öröm boldogság!
Azt nem tudom, hogy milyen disztrók támogatják és milyenek nem.
Illetve dokumentálok egy arch telepítést, beállítást is, hogy ha úgy döntök fel tudjam tenni. Virtuálisan tesztelem, persze.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #106242 üzenetére
Ott az igazság, hogy ennek semmi köze a Linux-hoz! Nem azért használnak win-t, mert az van előtelepítve! A 0. lépés a linux letörlése, ha fenn van, a többségnek.
-
I02S3F
addikt
Gondolkodtam, hogy vennék egy másodlagos monitort a lapos mellé. És hát ezekkel a virtuális asztalokkal, azért egész szépen ki lehet váltani. (Gnome) Nyilván, közvetlenül nincs két képernyőm, de a váltás ezek között a virtuális asztalok között elggé patent módon megy.
A Gnome 3-man van egy flow-ja, hogy azt hogyan álmodták meg a tervezők, hogy használd. És ez nekem kére áll!
Egy kijelző - számomra - komoly kiadás, így ki lehet váltani a második monitort szerintem.
-
I02S3F
addikt
válasz
Warton #106024 üzenetére
A virt-manager-el szemben mi ennek a docker-nek az előnye? Tudom, hogy nem ugyan arra való a kettő, én előbbit használom, nagy megelégedéssel!
Más: Feltettem a Endevaour-t. A grub nem mutatta az Ubuntu-mat, ami mellette van, de az UEFI Settings-be választható az Ubi is!
-
I02S3F
addikt
A GPT rábeszélt a virt-manager-re. Kipróbálom! 11-et telepítek rá. Arra gondoltam, hogy kiváltom a natív 11-et, virtuálisra.
Eddig mindig Virtualbox-oztam. Remélem nem származik hátrányom abból, hogy a 11-et vm-ként használom, mert a közeljövőben be van tervezve, hogy Udemy kurzust csinálnék, amihez szükséges a Windows. Hátha megúszom! Egy VM pratikusabb, mint a natív 11. Engem zavar a dualboot. Nem játszom. Jobb lenne, ha csak Ubuntu lenne a gépen. Ahogy itt a PH-n mondják, "tisztább, szárazabb érzés"!
#105945 tordaitibi - Tökéletesen elfogadom a véleményed, mert nem vagyunk egyformák és nem egyformán használjuk a Linux-ot! Szerencsére ehhez van is ezer disztró, ami ezt támogatja
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #105939 üzenetére
Én sem értek ezzel egyet, de vitatkozni nem fogok!
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #105892 üzenetére
Az észrevételed jogos! Azonban felhasználói oldalról is szüskéges egy kis türelem, kitartás, mert a Linux nem Windows. Szükséges tanulni. Ha ezt a felhasználó már az elején feladja, arra a felhasználóra nem érdmes időt pazarolni!
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #105883 üzenetére
Ezért hoztam fel a Flatpak-ot. Karnyújtásnyira van Mint-en.
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #105860 üzenetére
Ejha!
-
I02S3F
addikt
Nagy öröm az új laptop!
Azon agyalok, hogy úgyis főleg Ubuntu alatt vagyok és értelme lenne virtuálisan használni a Windows-t, ha netán valami spéci dolgot kéne megtenni. Például Office-t használni.
Még a játékok nem is érdekesek annyira, mert nem játszom - újabban - . Csak egy dolog miatt szerintem meg kéne tartani. És ez a tanulás. Helpdesk-esként dolgozom és tervezem képezni magam (Hello gyorsan változó IT világ!). Ahhoz pedig nem árt a Windows host! Sokszor Hyper-V-t használnak a(z) MS mérnökök, oktatók, mert az MS szponzorálja őket. És szerintem Virtualbox-ban nehezebb beállítani a virtuális hálózatot.
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #105850 üzenetére
Egyetértek! Nálam is így megy. Vagy Virtuálisan is mehet.
-
I02S3F
addikt
válasz
ViZion #105846 üzenetére
Sajna az Online Word, Excel azzal kezdi, hogy a legújabb formátumra konvertálja a doksikat, majd utána lehet módosítani.
Más:
HP EliteBook 840 G8
1. A fwupdt-er talált és felrakta a legújabb uefi firmware-t. Hurrá! Régen ehhez Windows kellett!
2. Az ujjlenyomat olvasót megtaláltam és rögzítettem is ujjlenyomatot és azzal ki lehetne váltani a bejelentkezést. Azonban én automágikusan lépek be, így számomra szükségtelen! Azt hittem a sudo jelszó helyett lehet ezt beállítani. Ez nincs kizárva, de még nem néztem utána! -
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105790 üzenetére
Ez olyan "használt üzleti", hogy nem használt. Én csomagoltam ki, csak a gyártói gari lejárt. Sőt! Valahova Romániába szól
A kereskedő vállalt 6 hónapot, de nem lesz itt semmi gond!
Azért elég kompakt! Jó vékony - az én sztenderjeimhez viszonyítva - , pedig látok munkahelyen is használt üzletiket, de azok sem ilyen véknyak!
Hordozhatni hordozható, de nem igen fogom.On: Az Ubuntu OOB megy. Belestem a logokba, de tökmindegy mi van ott, minden működik. Persze - , ahogy mondtam - az ujjlenyomat olvasót majd máskor röccintem be!
Előtte az uefi-t kéne gorcső alá venni!
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105775 üzenetére
Rengeteg beállítási lehetőség van az uefi-ben, de a felét nem értem. Majd át szükséges nézni. Elsőre kikapcsoltam a secureboot-ot, mert bekavarhat. Aztán ki kellett kapcsolni a bitlockert. És a faststartup-ot is
Úgyhogy még csak most fogom az ubi telepítőt intézni!
Eddig vásárolni voltunk barátnőmmel.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #105767 üzenetére
Szia Tibor!
Ne haragudj, de már elígértem egy ismerősnek!
Azért köszönöm a segítőkészséged!
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105752 üzenetére
Akkor megint ugyanoda jutottunk, hogy nem éri megcsináltatni? Egy ilyen tisztítás nagyobb munka, mint a sima portalanítás !
Holnap elviszem a közeli szervizbe és kiderül milyen árat mondanak!És köszi, hogy szóltál! Utána olvastam és igazad van! Egyáltalán nem biztos, hogy megúszom szerviz nélkül!
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105750 üzenetére
Ma már elindult a T430-am. Az a legolcsóbb, ha nem veszek gépet. Majd szükséges lesz elvinni kitisztíttatni.
Terheltem is Aida 64-el és bírta, ill. azóta sem fagyott meg ,mint korábban. (Ugye el sem indult a boot, beep-elt).
Ugye tegnap szét szedtem, hogy mára kiszáradjon és hatott a dolog. Öröm, boldogság!
-
I02S3F
addikt
Köszönöm srácok!
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Az Ubuntu topic nem pörög, így ide írok.
Előzmény: megfürdettem a Lenovo t430as gépem. Lehet kiszárad, ma ellenőrzöm! Ha nem, akkor veszek új gépet.
100e körül gondolkodtam egy workstation laptopra.
A hp zbook g4 és a Lenovo p14s gen 1 elérhető ilyen áron.
Ubuntu 20.04 alá tanusítva van mindkettő.
1. Jól fog működni 22.04 alatt is? E kettő?
2. Az optimust nehéz belőni, vagy könnyű? Ha nehéz is, az sem baj, csak működjön!
3. Kell hozzá spéci kernel? A robot az írta, hogy spéci oem kernelt szükséges telepíteni! -
I02S3F
addikt
Na! Szóval Fedora van fent. Kezesbárány! Egy parancssort nem kell nyitnom. Már nem is babrálom a rendszert! Régen még Openbox-ból meg tint2-ből csinálgattam magamnak saját asztali környezetet, ma már nem babrálom! Ennek az az oka, hogy Helpdesk-esként dolgozom és a munkahelyen kiélem ezt a babrálási vágyam
Ráadásul, "ami működik, azt ne rontsd el"!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #105552 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy érdemes hallgatni az ilyen kritikákra (olvastam special azt a hsz.-t). Csak annyit írtak, hogy sületlenségeket írsz!
Oké! Mi a sületlenség és, ha már volt olyan kedves a fórumtárs belédkötni, ugyan írja már le az ő (vélhetően) jobb megoldásást, adott problémára!
Ezt gondolom!
-
I02S3F
addikt
Na! Srácok! Miért nem olyan aktív a topic? A leállás előtt nem is bírtam követni!
-
I02S3F
addikt
válasz
#105442 üzenetére
A fenti kérdésedre a választ szerintem tesztek olvasása során megkapnád. Itt szubjektivitással erősen szennyezett véleményeket olvasnál. Ahogy Cigam írta, mindenki azt ajánlja, amifelé a szíve húz. A Distrowatch oldalon van bőven vélemény is, az egyes disztróktól (ha megy az angol).
De a legvégén úgyis az dönt, hogy te mit tapasztalsz. Hiába ajánlunk valamit, ha neked - a te egyéni igényeidnek - nem fekszik a dolog.
Szerintem el láttunk tanáccsal. Irány tesztelni!
-
I02S3F
addikt
válasz
tompa torma #105350 üzenetére
Azért egy elégséges minőségű telefon, újonnan nem 0,5 milla, hanem 0,1 milla.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #105117 üzenetére
Egyetértek! Miért kínozná magát az ember?
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #104936 üzenetére
Majd a gyakorlat megválaszolja a kérdésed. A Linux nem olyan kényelmes, mint a windows. Érteni szükséges hozzá. Azért van egy tanulási görbéje, amin nem mindenki fog végigmenni.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #103514 üzenetére
Tehetséges vagy ebbe az analógia megfogalmazásba
. Én elvileg felhasználókkal dolgozom és az ő gondjaikat oldom meg, de így elmagyarázni nem tudom nekik a műszaki anomáliákat!
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #103071 üzenetére
Distró függő! Szerintem a legegyszerűbb a dd.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #99838 üzenetére
Oké, app telepítés, app telepítés, de szervernek lesz szánva.
-
I02S3F
addikt
válasz
Remus389 #99746 üzenetére
Gratulálok! Használd egészséggel!
Sokan azt hiszik, hogy régi hdd-s, 2-4 giga ramos, 10-zen x éves laposuk új életet kap Linux alatt. Azért csodák nincsenek. Egy Facebook és egy YouTube simán megigényli a 8 gigát!
A lassú indulásra: vagy használj altatást, vagy hibernálj!
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch (minimálisan használt)
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3179
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3384, 95% Akkumulátor
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION+ Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest