Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
aktív tag
Szia,
A Scroll Lockról nem tudok nyilatkozni. Az asztali ikonoknál --->jobb klikk az asztalon--->Testreszabás--->Az automatikus rendezést kikapcsolod. Így már oda húzod, ahova szeretnéd, a rácstávolság beállításával padig az egymástól való távolságot is be tudod állítani.
-
Petya XT
aktív tag
Helló. Segítenétek eloszlatni egy kételyt bennem? Olvastam itt(vagy máshol), hogy Manjaro KDE esetében nem szükséges feltenni az ufw-t és a grafikus dolgait.
Akkor, ha jól értem már van a Manjaro-ban valami tűzfal, ami működik alapból? És abban az esetben ha van benne, és mellé felmegy még az ufw, akkor az úgy problémás?Egyáltalán Manjaro esetében kell e bármit állítani e téren? Nincs portnyitás, sem megosztás, semmi extra. Ubuntu féleségeken ugye volt alapból, ott csak bekapcsolni kellett, de látván a bejegyzést, elbizonytalanított, hogy itt mi a helyzet.
-
Petya XT
aktív tag
válasz #63718632 #86009 üzenetére
Köszönöm nektek, akkor valamit elnéztem. Én is úgy használtam, hogy feltelepítettem az ufw-t, a service-ét engedélyeztem, majd elindítottam, utána már grafikusan babráltam. Status lekérdezésnél is mindig aktív volt, meg mutatta az estlegesen kézzel nyitott portokat.
De akkor jól van ez így Viszont a leírást elraktározom, köszönöm! -
Petya XT
aktív tag
Sziasztok,
Linux Mint/Ubuntu és hasonló rendszereknél egy GT1030 esetében érdemes feltenni a zárt Nvidia drivert? Olvasgatom itt, hogy a FF nem használja a videólejátszáshoz, egyéb esetekben mennyit hoz a konyhára ha felteszem? Érdemes e vele bajlódni, vagy elég lenne az Intel HD4600? -
Petya XT
aktív tag
-
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #86180 üzenetére
Ez érdekesnek tűnik, ahogy lehetőségem lesz, kipróbálom, bár nem állítom, hogy minden mozzanatát értem, köszönöm.
Van viszont egy másik problémám is, adott egy Dell Inspirion 3737, dedikált AMD GPU val, ami nem jó, Windowsnál eszközkezelőben megtiltom, szépen megy az IGP-vel.
Linuxnál az a helyzet, hogy ha véletlenül úgy indítanám, hogy töltőn van akkor a login screen-nél szétfagy. Gondolom erőltetné az AMD-t, teljesítmény üzemmódban van a töltőn, vagy valami hasonlót tudok elképzelni. Kifejezetten LM-en van e szerinted(tek) lehetőség arra, hogy ezt a hibás eszközt ne is vegye figyelembe, mintha nem is létezne? BIOS-ban nem lehet letiltani, ha elindult töltő nélkül és után dugom be, akkor megy, de továbbra is ott az eszköz.
-
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #86182 üzenetére
Köszönöm, ezt megcsináltam, gyakorlatilag semmi nem történt, ugyanúgy lefagy. Beszúrtam a VGA dolgait, de úgy néz ki, hogy ez komplikáltabb lesz
De neki fogok futni még egyszer, volt már rá példa, hogy másodjára sikerült. Beszúrom ide majd, hogy mit sikerült kreálni, ha rá tudnál nézni, azt megköszönném.
-
Petya XT
aktív tag
Üdv,
Mint Cinnamon 20.3-nál találkoztatok mostanában olyan hibával, hogy random módon kimerevedik a kép, háromszög, háttérben az asztal tapétája, és utána visszaáll a rend? Videólejátszás esetén van kizárólag. FF Youtube, Celluloid, mind a kettő esetében produkálta, produkálja a hibát. Két különböző gépen is csinálja, az egyikben SSD, a másikban HDD.
Ami közös:
20.3 Cinnamon
Intel HD 4600/4400
5.4.0-131kernelNem csinálja gyakran, csak pont annyira, hogy ide beírjak
[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
aktív tag
válasz ubyegon2 #86406 üzenetére
Szia, köszönöm, nagyon hasznos dolgok vannak a linkelt anyagban.
Egyenlőre nem tudtam reprodukálni a hibát, bár gyanítom a swap, a kevés RAM(4GB) és a használt appletek körül kell keresgélnem. Mindenesetre érdemes volna rámozdulnom komolyan erre, mert Mint-nél ilyen durva grafikai hibát még soha nem láttam. Mintha egy pillanatra megállna az egész cucc, tokkal-vonóval. Nézegetem tovább. korábban ugyanezzel a vassal soha nem volt vele semmi baj. -
Petya XT
aktív tag
válasz Warton #86425 üzenetére
....képzeljél el engem, aki még csak felhasználói szinten sem nagyon ért hozzá. Nyilván az alap dolgokat be tudom állítani, ami kell felteszem, személyre szabom. Ez mondjuk a KDE volt. Első frissítés: vagy nem is sikerül, ilyen olyan függőségek, kulcs, tanúsítványok, vagy nyögve nyelősen. Oké, örülök, ezt túléltem, működik minden. Jön az AUR, mert bizonyos progikat csak ott találtam meg, ott kezdődik a probléma, hol ez törik, hol az, függőségek nem megfelelőek, stb.
Ez nem az én szintem. Nagyon lelkesen kotortam le a Mintet a gépről, egy hónap után ugyanolyan lelkesen tettem vissza. Mágusok kezében biztos kezesbárány, de átlagos felhasználónak problémás szerintem. Én besokalltam tőle, pedig a Cinnamon fapad után a KDE nagyon bejött.Nem mondtam le róla, de majd később visszatérek rá. Azt is meg kell tanulgatnom, mert egészen más mint egy ubuntu alapú akármi. És igazából ehhez sem nagyon értek. Megértettem a struktúráját, az elvét, de komolyabb probléma esetén nem tudok mit csinálni, mert annyira nem értek hozzá, mindig itt kötök ki egy probléma esetén.
-
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #86428 üzenetére
Minten nem használok PPA-t, így probléma sincs vele.
Igen, az AUR problémás. Beállítod, rászánsz pár órát, szinkronizációk stb, utána frissítés és el sem indul. Mégsem a Macrium a megoldás minden frissítés előtt, bár azt kellett volna. Igazából az AUR-ból is három progi kellett volna csak.
-
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #86443 üzenetére
Sima 20-as Mint, H81-es chipset, 4GB RAM, Haswell GT2 és egy sima HDD. Most beraktam mellé egy GT 1030-at. De valami a merevlemezzel van, mert az egyik hardverfigyelő kisalkalmazás tűszerű kiugrást mutat a procinál is, amikor jelentkezik a hiba. Folyamatosan dolgozik a merevlemezre a rendszer. Gondoltam, hogy esetleg a home mappa titkosítása lehet a baj, ahhoz már kevés ez a lemez.
SSD lesz a lelke ennek, de egy már tönkrement Linux alatt, HD Sentinel szerint 95% volt, rá pár hónappal már csak 48%, ezért nem szeretnék SSD-t. -
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #86471 üzenetére
Olvastam korábban a discard, noatime dolgokról, de végül nem bántottam. Lehet, hogy hiba volt Át kellene erőltetnem magam a 21-re, de nem nagyon bírom rászánni magam, igazából azt sem tudom eldönteni, hogy erőltessem e a Mintet, vagy tanulgassam a Manjaro-t. Nagy előnye a rolling, meg a KDE is nagyon jó.
Kubuntut nem szeretnék, Garuda nem tetszett, Manjaro lenne még, de nagyon nem akart összeállni. Viber, 4kVideoDownloader kellene az AUR-ból, de már nem merem bekapcsolni. Amit pluszban feltettem még, az a Pix, meg a Cinnamon képnézegetője volt, ill. a Gnome lemezek.
-
Petya XT
aktív tag
válasz ubyegon2 #86476 üzenetére
Igen, azt láttam én is, hogy valami piszkosul ír rá, és az írt adatmennyiség nagy. Egyébként elég ár orientáltan nyomom a vásárlásokat, kizárólag az árát nézem mindennek, ilyen olyan szempontok természetesen nem érdekeltek a vásárláskor, így egy Kingston A400 128-as SSD-m van egyenlőre fiókban. Mondjuk akkor még Windows 7 volt, nem is gondolkodtam azon, hogy Linux alatt milyen lesz.
Van egy kisebb, egy 60 GB-os, szintén Kingston, azt itt szedtem össze az aprón, az meg bírja! Annál nem jelentkezik ez a kondíció csökkenés, mindenképpen igazad lehet. De a másikon azt soknak találom, azt valami féreg rágja Linux alatt. Igaz régi is.
Ami a hardvert illeti, Dell Optiplex 3020 SFF, szerintem rendben van, legalábbis látható, érezhető problémája nincsen.CPT.PIRK: Megnéztem a Manjaro hivatalos tárolójában nincs benne, csak az AUR-ban találtam meg a Vibert. Néztem a saját weboldalán, csak appimage, .deb csomagok vannak. A harmadik progi a MegaSync, ezt le tudtam szedni a saját oldaláról, a csomagkezelőben feltelepítettem.
Ueda: Ezekhez a beállításokhoz nem értek, ezért nem is bántottam. Nem mertem hozzátenni semmit, sem elvenni belőle. A youtube-dl-t használtam volna, kényelmes is, de nagyon lassú volt, 50 kB/s, ezért váltottam külső programra.
-
Petya XT
aktív tag
válasz ubyegon2 #86480 üzenetére
Köszönöm a felvilágosítást.
Akkor tulajdonképpen mindegy, elhasználom akkor.
Igazából csak a rendszer futott rajta, amiről van biztonsági mentésem is, ha megkotlik, így járt. Nem lenne baj a HDD sem, de mivel kevés a RAM, így kell a swap, az belassítja rendesen.
Elrakom a topikokat, ha oda kerül a sor, hogy vennem kell, ránézek, de mindenképpen nagyobb lesz. A múltkor kipróbáltam a Mint-et azon a gépemen ami játékra van fenntartva, az egy teljesen más hardver kategória, akkor döbbentem rá, hogy sajnos igen lassú az Optiplex a kevés RAM miatt. -
Petya XT
aktív tag
válasz ubyegon2 #86487 üzenetére
Én borzasztóan meglepődtem, a másik gépben 24 GB RAM van, meg egy komolyabb VGA....ott nem volt kérdés...inkább én nem tudtam követni. Csak az a gép meg szent tehén, Windows és a Steam felségterülete, már abban a havi néhány órában amikor megy( vagy nem, mert nincs időm már rá). De akkor szembesültem vele, hogy ez így mennyire gáz, már ami a sebességet illeti.
-
Petya XT
aktív tag
válasz ubyegon2 #86493 üzenetére
Csak rádugtam a Mintes lemezt. Nem kérdezett az semmit.... Persze, hogy nem opció azt a gépet megbontani Majd ezt a kicsit összeügyeskedem valahogy. Már 8 GB RAM és egy nagyobb SSD is sokat fog segíteni a helyzeten. Esetleg az I3-at kicserélni egy I5-re. Ezt viszonylag olcsón meg lehet úszni, az elfekvőben lévő LP 1030 érdemben felesleges, mert a linuxos gépen csak filmezek meg Youtube esténként arra meg elég az igp.
Jah meg hetente szétcseszem, hogy valami disztrót kipróbáljak -
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #86182 üzenetére
Szia,
Bocs egy kicsit késtem ezzel, de jobb későn, mint soha
Megvan az eszköz, a paraméter is a végén:03:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Venus XT [Radeon HD 8870M / R9 M270X/M370X] [1002:6821]
Ezt a sort pontosan hová kell beszúrni a grub fájlba?
Így csináltam:GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=0
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="pci-stub.ids=1002:6821
Mert így ezt adja vissza:sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
/usr/sbin/grub-mkconfig: 35: /etc/default/grub: Syntax error: EOF in backquote substitutio
nGondolom, akkor ezt nem jól raktam bele?
Köszönöm a segítséged előre is!
-
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #86824 üzenetére
Megcsináltam, köszönöm.
Sajnos nem oldotta meg a problémám, töltőről indítva megfagy a Cinnamon indításakor. Ha elindult és utána dugom töltőre akkor minden oké onnantól. Ez a kártya hibás. Volt a Dellnél Londonban(nem javaslom senkinek a helyet)a gép, hardveresen nem tudom, hogy mit csináltak vele, a Windowsnál úgy működik, hogy a telepítés után az eszközkezelőben megtiltom, egyszer szétfagy, de utána már nincs vele baj, ezért gondoltam, hogy ez itt is segíthetne.Mondjuk ezzel lehet éppen együtt élni, de ha valakinek van valami gondolata ezzel kapcsolatban, kérném ne tartsa magában
-
Petya XT
aktív tag
válasz fatpingvin #86829 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat, megpróbálom először a szoftveres részét, hátha valami mágia segít, én elégedett lennék, ha windowshoz hasonló módszerrel ignorálni tudja a rendszer. Valami az energiakezelési dologgal van, mert ez a kártya, chip....nevezzük bárminek ezt az ótvart, ez csak akkor működik, ha töltőn van a gép, egyébiránt igpu. Ezt a blacklist dolgot megnézem.
Külön köszönöm, hogy leírtad a hardveres részét, így szembesültem azzal, amit egyébként is sejtettem, hogy baromira nem egyszerű, nekem nincsenek hozzá cuccaim, csak egyszerű barkácsolásra vagyok felkészülve. Ez a BIOS kérdés is foglakoztatott, hogy mi a gyászkeretért nem lehet letiltani ott, és akkor solved. A Dellnél meg ültünk két órát és ennyit sikerült intézniük vele, mondjuk a srác mosolya nem volt őszinte miután előjött, hogy kész. És, hogy csak IGP-s lett. Hát simán átkormoltak, pedig nem garanciális javításra vittük, mert a garancia lejárta után 1 hónappal sült meg.
De nem, és nem lett igp-s:
Most meg lehet vele variálni, hogy mi legyen, mert egyébként jó kis vas.
-
Petya XT
aktív tag
válasz fatpingvin #86831 üzenetére
Köszönöm, akkor itt most összejött, adódott pár lehetőség, egyenként átnézegetem, ha van fejlemény, mindenképpen konzultálunk, köszönöm a segítséget, jól jön.
-
Petya XT
aktív tag
válasz fatpingvin #86833 üzenetére
..egyébként tuti BIOS-ban csinált valamit, mert amikor szétbillentettem, leszedtem a hőcsövet is, én semmit nem láttam rajta, ami rendellenesnek tűnt. Esetleg megpróbálta melegíteni, de ezt már nem fog kiderülni, utána meg Windows volt rajta nagyon sokáig, akkor nem mozgatott, mert nem okozott problémát. Itt is csak az indítás+töltő, egyébiránt menet közben nem is próbálja használni az AMD-t. És ez furcsa. Látod a hardvert, viszont semmi nem próbálja meg használni.
Nah de majd most...eljön az igazság pillanata Remélem.
[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
aktív tag
válasz tordaitibi #87366 üzenetére
Nekem nagy démonom a Viber, igaz én Mint alatt szaladok vele be mindig abba a bizonyos erdőbe... Én már annyit kínlódtam vele Ubuntu alapú rendszereken, hogy megérne egy misét. A .deb-el pont ugyanígy jártam, az 20.04 volt. Szerintem a .deb/Viber oldalról felejtős. Van valami módosítás a rendszereden, megy is a levesbe. Minten a flat-es, Manjaron az AUR verzió működik, úgy-ahogy. Azt a 18.04-es ubit el kellene engedni, egyébként is csak a pont aktuális verzióra reszelgetik rá a hivatalos .deb-et. Minden más alternatívája életképesebb, ami az adott rendszerhez elérhető. Újabb rendszeren esetleg lehet az AppImage menne. De már attól elpattan a szememben egy ér, ha a Viber/bármelyik linux kombinációja eszembe jut
[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #87370 üzenetére
Az az egy, a Manjaro AUR verzió az megy, ott szinkronizációs bajok voltak, de nem rendszeresen. Jellemzően telepítés után, a szinkronizáció kifejett kérése és engedélyezés után sem történt meg. Az a legstabilabb, úgy vettem észre... Lehet rosszul fogalmaztam, de mindenhol tapasztaltam hibákat. A Flat-es verzió meg valamiért nem tud integrálódni a Minten a Cinnamonba, a jobb klikkes menü az nálam abszolút nem működik, hiába van tálca ikon. Ez a linuxos verzió nem akar összeállni, vagy szimplán a program(kiszolgálók) lett(ek) ennyire igénytelen, ezt nem tudom, de szomorú mindenesetre.
-
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #87372 üzenetére
Elhiszem, hogy megy. Évek óta próbálom kinyomozni, hogy miért ennyire bizonytalan a program. Itt is évekkel ezelőtt tettem már fel kérdést( és azóta többet is) a programmal kapcsolatban. Egy közös pontom volt mindenhol, az az ufw. Befolyásolhatja az alkalmazás kommunikációját?
-
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #87374 üzenetére
De jó is, hogy beszélgetünk a Manjaro-ról. Olyan problémám van, hogy egy D-SUB monitorom van, amit szeretnék használni 125%-os nagyítással. Van egy TV-m, azon meg szeretnék 150%-ot. Nézegettem valamelyik nap a KDE beállításait, de csak olyat találtam, hogy mind a kettő egyforma. Ill. engedte beállítani, de nem maradt úgy. Ez a legfrissebb verzió volt. Win+P gombbal szoktam váltani. Esetleg erre van valami tipped?
-
Petya XT
aktív tag
Helló urak! Van egy Linux Mint 20.3-as rendszer, ezen szeretném a Transmission klienst kicsit frissebbre varázsolni. Van erre valami hivatalos, biztonságos PPA, vagy egyáltalán ezen a rendszeren lehet frissíteni? Letöltöttem a hivatalos 4.0.1 tar.xz csomagot, de ott megállt a tudományom azzal, hogy kicsomagoltam.
[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #88635 üzenetére
Aha, ezt találtam meg én is, de nem voltam benne biztos, hogy ezt feltétlenül fel kellene vennem. Írtak róla egy pár héttel korábban, ebben meg a 2.94-es verzió van, gondoltam ideje ráküldeni valami frissítést. De akkor nem érdemes vacakolni vele? Sajnos a másikkal, a Qbittorrenttel sem jobb a helyzet, ott 4.3.9 a PPA-s verzió. Mondjuk annál van AppImage, de azt meg én nem szeretném
-
Petya XT
aktív tag
válasz CPT.Pirk #88637 üzenetére
Nagyon nehezen váltok, egy jól belakott, és minden tekintetben mintaszerűen működő rendszert nem cserélek le. Talán 21.3 körül. Egyébként is gyakran nézegetek át mostanában Manjaro KDE-re, pont ezek miatt, mert kezdem unni, hogy régiek a csomagok, és ha friss csomagokat akarsz, frissíteni kell az egész rendszert, ami vagy sikerül, vagy nem. Vagy újrapakolsz mindent a nulláról. A KDE mostanában szimpatikusabb is, mint a Cinnamon. A Manjaro viszont néha problémás. Akkor marad így, köszönöm!
-
Petya XT
aktív tag
Manjaro, KDE, AUR:
A következő hibát a 4K Video Downloader telepítése közben:Telepítés 4kvideodownloader...
==> Csomag készítése: 4kvideodownloader 4.23.0.5200-1 (2023. márc. 27., hétfő, 17:17:25 CEST)
==> Futtatási függőségek ellenőrzése...
==> Fordítási függőségek ellenőrzése...
==> Források letöltése...
-> 4kvideodownloader_4.23.0.5200_amd64.tar.bz2 helyi forrás
-> 4kvideodownloader.desktop helyi forrás
-> 4kvideodownloader.svg helyi forrás
-> fix_symlink_path.patch helyi forrás
==> source fájl eredetiségének ellenőrzése ezzel: sha256sums...
4kvideodownloader_4.23.0.5200_amd64.tar.bz2 ... Rendben
4kvideodownloader.desktop ... Rendben
4kvideodownloader.svg ... Rendben
fix_symlink_path.patch ... Rendben
==> Meglévő $srcdir/ könyvtár eltávolítása...
==> Források kibontása...
-> 4kvideodownloader_4.23.0.5200_amd64.tar.bz2 kibontása a(z) bsdtar programmal
==> prepare() indítása...
/var/tmp/pamac-build-peter/4kvideodownloader/PKGBUILD: sor: 26: patch: parancs nem található
==> HIBA: Hiba történt a prepare()-ben.
Megszakítás...
Tudnátok segíteni egy kicsit, hogy mit csináljak ezzel most? Korábban nem volt ilyen problémám, simán felment AUR-ból. -
Petya XT
aktív tag
válasz tordaitibi #88926 üzenetére
Hivatalos tárolóban megkerestem és telepítettem. Csak hirtelen nem értettem miről van szó.
-
Petya XT
aktív tag
A jelszószéfek csak a gyűjtői a jelszavaidnak, ráadásul erős titkosítással védik. Ha mégis beüt a baj( bár a Bitwardennek pont nem volt még), kapnak egy rakás katyvaszt. Ha sikerül is visszafejteni, akkor sincs minden veszve, ugyanis a a 2FA még mindig véd, érdemes mindehol beállítani. Egyébként ha történik hasonló viszonylag gyorsan napvilágot lát, jelszavaidat megváltoztatod. Néha megnézed, hogy az email címeid, telefonszámod érintett e valamelyik adatszivárgásban. Ne haragudj, de szerintem túltolod egy kicsit ezt, napok óta figyelem. Tényleg nem akarlak megbántani, de szerintem húzd ki a gépedből az hálókábelt...
-
Petya XT
aktív tag
Így igaz. Változik a világ, manapság linux rendszereknél is észen kell lenni, de szerintem átfordulni sem kell. Használhatsz TOR-t, VPN-t mindenhez, de minden lépés amit a biztonság oltárán áldozol, az a másik oldalon fog elvenni a kényelemből. Nyilván ezt kell egyensúlyi helyzetbe hozni. Ha az alapvető biztonsági szempontokat figyelembe veszed, a jelszavaidra, és az általad megosztott személyes adataidra vigyázol nagy baj nem lehet. Csatolmányokat nem nyitunk meg csak óvatosan, a böngésződet felvértezed minden földi jóval, ami a biztonság témakörébe tartozik, az otthoni hálózatodat bekonfigurálod rendesen( MAC szűrés, portokat nem nyitogatunk feleslegesen...stb.) Rendszeren tűzfal, ahol lehet titkosított kommunikációt használsz az alkalmazásoknál, Használhatsz privát DNS kiszolgálókat, amik eleve szűrik a kártékony tartalmat, sőt érdemes is (Cloudflare, Quad9 és társai)..........és még napestig lehetne sorolni.
- Biztonsági mentés a fiókban a fontosabb adatokról
- Teljes rendszermentés havonta, hetente, kinek mi jön be (Clonezilla, Macrium)
- Rendszertől független kártevő kutatás (Kaspersky Rescue Disk) USB-rőlAz ablakos rendszer meg alapból nem a legélesebb kés a fiókban, ami a biztonságot illeti, tehát az ebből a szempontból nem releváns. Bármelyik Linux disztró sokkal nehezebben sebezhető alapjáraton, mint a Windows felvértezve.
És tényleg nem akartalak vele megbántani, de nem érdemes ezen ennyit rágódni szerintem. Amit megtehetsz, azt megteszed, de annyi külső tényező van amire nincsen ráhatásunk....
-
Petya XT
aktív tag
Olvastam én is, egyszer próbáltam ki talán a TOR-t, valami FF fork, ha jól emlékszem. Mint lehetséges opciót írtam. Nyilván van benne igazság, de mondjuk pl. a Proton, a VPN-t én is használom alkalomadtán, ők kifejezetten a kombinált használatot ajánlják. Egyre több böngészőbe is integrálják(Brave). De ahogy olvasgattam sokan preferálják a VPN-nel szemben(ingyenes)
Ezek után hámozd ki, hogy mi az igazság a TOR-al kapcsolatban. Én nem tudom, hogy megéri e használni, vagy sem, nyilván vannak olyan élethelyzetek, hogy muszáj(élet forog veszélyben, sajtó...stb.) Nálam egyik sem áll fent szerencsére. -
Petya XT
aktív tag
válasz alexah #89769 üzenetére
Én is LM Cinnamont javasolnám. Elképzelhető, hogy az NTFS fájlrendszerű HDD-n fájlrendszer ellenőrzés és javítás kell a Windows után, utána tudod használni. Ezt a gnome-disks- ben grafikusan is meg tudod csinálni, de előtte minden fontos adatról legyen biztonsági mentésed. De nem szokott problémát okozni.
-
Petya XT
aktív tag
válasz Sz_Imre #89777 üzenetére
Átnézegettem a manualt, van kifejezetten ubuntu telepítéshez útmutató, azért lehet reszelgetni a BIOS-t, az általad leírtakon kívül is. Ebben van dedikált kártya? Mert az hihetetlen nekem, hogy egy még csak, csak...de az összes? Az valamelyik beállítás lesz. Hibaüzenet lesz, nálam is van, bár jóval régebbi a gépem, mint a tiéd. Töltés nélkül próbálgatnám, ha van benne dedikált kártya, így csak az igp-t fogja használni, bár a manual erről is rendelkezik. Látok egy ilyet: NVIDIA® GeForce® MX450, 2 GB DDR6 GRAM. Ez csavarhat a történeten.
-
Petya XT
aktív tag
Nálam a Debian eddig a csúcs. Azt csak elindítod oszt' jóvan.
Esetleg valami támpontot tudnál adni, hogy hogyan is kellene hozzákezdenem? Nagyon régen próbáltam. Elzarándokoltam az oldalra, ilyen opciókat találtam, netinst(ez gondolom talapítéskor húzza le a dolgait) nonfree iso, asztali környezetből is vagy 4 féle. Komolyabban neki szeretnék állni a Debiannak. Egy Ubuntu és a forkjai, Manjaro nem okoz problémát, de ezt annyira nem ismerem, Milyen felállásban érdemes telepíteni, hogy a legkevesebbet kelljen barkácsolgatni utólag?
[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
aktív tag
Köszönöm a válaszod.
Mintet használtam sokáig, de valahogy ráuntam, ezeknél az új verzióknál sem érzem, hogy a többlet dolgokra szükségem lenne, nagytakarítok telepítés után. Nem nagyon szeretem a változásokat, vannak jól megszokott dolgaim, ahogy olvasgattam Debian-on sem kellene problémát okozniuk. Mostanában elkezdtem ugrálgatni, de igazából egyik sem az igazi.KDE Neon, Zorin, Manjaro, Endeavour....valahogy nem. A vas egy 4. generációs intel brand, kb semmi extra kategória. Pont ezt a nonfree ISO-t töltöttem le, holnap nekiállok, nekem a Cinnamon asztali környezet vált be, ill. kellene, de már nagyon kíváncsi vagyok rá.
Itt jókat olvasgattam róla, meg régen is találkoztunk, nem is nagyon emlékszem már rá.Na ezaz, hogy ez egy kicsit barkácsolósabb. De a lényeg, hogy egyszer állítod be normálisan, utána csak használni kell.
...szerintem még beszélünk erről
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest