Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
 - droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
 - Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
 - sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
 - sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
 - GoodSpeed: Ennél jobb Windows 7 Aero Skin nem igen van Windows 11-re (WindowBlinds 11)
 - Pajac: Hámozott narancs
 - sziku69: Szólánc.
 - Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
 - GoodSpeed: 24 éves a Windows XP! Nézzen ki úgy a Windows 11 mint az XP?

- 

LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Új hozzászólás Aktív témák
- 

IstvánLászló
őstag
A másik 16GB-os pendrive-ra írtamki a ventojjal a LinuxMint cinnanonnak a telepítőjét és a gépemen az ősszes portjait USB-hubnak hívott potjait,mind végig probáltam,de eggyik be csatlakóztava a tesztelős-gépemem,még az Archrendszeremen is ezt tapasztalóm,amit móst is frissítettem is mert jöttek ujjab csomagok,szerintem itt az USB-HUB-ja az alaplapomon - fógalmam síncsen a míértjére is hogy miét nem ismeri is fell a pennámat a mintel,másik gépem ígaz 1éves Ryzen -es gépemen ezt a problémát nem tapsztalom.
Azt kérdezném segítsetek is nekem hóll találók az USB-hubról jó leírást,vagy légyszíves ti mondjátók el mi ez a hubnak az alap lógíkájának a műkődése,gépemből kivszem az alplapot és nagyítóval teljesen átnézem is hogy lától e????valamijen sérűlét is ígaz már 10 éves a lap,de kűlső USB-s HDD/SSD dokólóval nem tapasztalóm ezt a problémát,köszönöm ha ebbe tudnátók segíteni.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

lugosi

üzenetére
						A ventoyt ajánlanám,nálam még nem volt olyan iso amivel ne bootoltvolna jól és ez máma is ígaz ezt tapasztalatból mondom,probáldki egy nagyon jó probát - megér.
A Linux Mint Cinnamonnal használom minden stabillan fút ami nekem kell,ezt probáldki iso live modban ami épen neked kell és ha nekd megfelel installéljad,mert éleben HDD/SSD sókkal gyórsabb a rendszer,ez tudom tömörem mondani.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

DarthSun

üzenetére
						Amit mondasz teljesmértékben támogatom,régi gépem a tesztlős 2015- ős gép és 1070 vga val és akér 1070Ti vel diretben kiprobáltam 4k videókat tőbbet is amik: 4K Video - Dolby Vision 4K 120 FPS 2160p vel és ultráva is megsem rezdűt a kép,győnyőrű símán lagoknélkűl csódás képet tájakat és tengeri halakt láthattam is minha ott lennék a vízbe ólyan szép a kép.
A videókról tömören én is mindig is a minten cinnával-ubuntun-endeavouros-pure arch rendsze és előbbi rendszerekem soha nem tapasztalók még móst sem - ennyi tőmőrítve. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

cigam

üzenetére
						Ezt a fotós infórmációt én is hálásan kőszőnőm ezt a fontós témádat.

Azt tudom momdani én erre nem is gondotam,ijen mélységében és én sem ismerem a dekódólónak a működését pontósan,az illúsztráíódhóz,csak gratúlálnitudok,nagyón jó az illúsztrácíód.
Ezt szóktam mondani tanúlni nem szégyen,mert mindig is lehet - tanúlnúnk egy élethósszanát.. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						Dettó 4k YT videók régebbi gépemen Nvidia 1070 és 1070Ti vel is probáltm is ki CPU is 3-6% -ra néha beszál a búliba és a kétvga is kűlőn kűlőn teszeltem és móst jelenleg a GPU értékek nálam: 4K HDR Dolby Vision Video at 120 FPS youto-n maxon 4-5% -on dolgozik és teljesen síma a kép nálam és semmi lagólásókat nem tapastalók,tehát sem az ubuntu és mint és arch és edeavouros és nem gondolom,hogy ubuntun és minten nem futna jól,tegnap délelőtt felvátva félóránkét bottoltam a rendszereket és közben gépet leállítva csaréltem direk is ki teszetelésre a 1070>1070Ti -re minden rendszernek a bootja előtt,tahát szerintem a rendszer amit haszáluk - bíztósnan jó - kollégánál harveres probléma ókózhatja a kép lagolást - de nem záróm azt ki hogy tévedhetek is ebben.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

cigam

üzenetére
						+1 igen 100%-ig támógatlak én is ebben a témában,azt amit most mondasz.
A diszróhóppólást én már nem csinálóm,egyszer iso live modban mindent ki is probáltam és 1 hétig - ami nekem kell és a 3 rendszerből símán tudtam még kerzdőkén is választani.
A válsztásom elsőként mint-ububtu és ezután jött az arch és 1 clonja az endeavour-os és nálam - varázsló-lehet és érdekes is minden jól stabillan fut a 3 rendszerem duálboottal,semmlyen problémákat nem tapasztalók - még máma-sem.
A youtun akár probából nézetem én pár napja útána a 4k és magasabb témának és mind a 3 rendszeren csódásan és zőkkenés és mikrólagók-nélkűl csódásan fut - akár a 4-8ks videok,pedig a vgam és monitorom nem a legújjabb,de ő csak is a 1920x1080 16.9-es arányt tudja,de mégis nagyónjó a kép amit láthattam,tömören ezt tudom mondani - építő jó szándékkal a 3 rendszeremről. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						Azt látom sanos móstmár ténylegesen is sírógőrcsőket is kapok,miért nem olvasa el azt amit a terminál kimenete is jól elmond,én aki sohasem tanulhattam angolt - mégis megtudom érteni az hogy kell sudo jóg,mert a renszerek mind jógósúltságot kérnek,tömören ezt tudom mondani.
#107744 ubyegon2 +1 igen támogatom én is azt amit éppen korrekten mondasz.
 Most lépnem kell ismimgépe nem kapcsól-be neki,már csak később leszek itt.
További szépeket kívánok.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						Emlékszem én is erre a kollégának olvasnia kéne ha ténylegesen tanulná is mert az arch-rendszerének az alapjainak legalább a műkődését,főleg a tárólók témájáró és ráadásképpen,még + magyarul is vannak akik korrekten elmondják a lényeget és még az archinstall-t is megmútatják videokban értetőfórmában.
Igen kell a terminal archclonjai hoz és a purearch-hoz semárt a használata,de van lehetőségűnk installáni a AUR-helper-t ami teljesen gafikusfelűletű,de ott is ismerni is kell a csomagoknak a pontos neveit - ez a legfontosabb,én ha installálok akár Edeavour és Pure Arch -on tuti biztosan csak is terminált hasznlok és ez nem elrettentő - én kezdőként is elsőre-megszerettem a hsználatát.
Azt tudom mondani ha valami rőgtőn egyből csípőből nem megy,például a brave install - 1-2 peres olvasásútán megtudjúk csinálni ezt az installt.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						Értelek teljesen azt is gondolom,wayland-ról olvastam is karakterek megjelenítésével lehetnek problémák és hogy mit is tudhat,X11 -ről olvastam hogy Ő már 25 éve része a disztroknak és sokan momondják,nem váltjákle - vannak progik amig még mindig is jóbban futnak X11 -el,példáúl a játékoknak a témájára is ez ígaz,de én is tévedhetek.
A két gépemen semmilyen problémáim mai napig nincsen,csak nagyón jók a tapasztalataim.
Az a fóntós hogy nálad a Wajlanddal működik a rendszered és köszönöm ezt az infódat megjegyeztem és kivárom mig problémákat a userek nem tapasztalnak.

- 

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						+1 igen ő dőntése hogy hogy mi az igényei,már elsőre észre is vehető - az amit éppen mondasz,nálam is a rendszeremnek a loginjánál állitahó át az X11-ről a wajra,de nekem-nemkell,mert bőven jól fut problémáknélkűl X11 -el a rendszer és semmijem problémákat még máma móstsem tapsztalok,de mindenki azt választ is amit-szertenehasználni.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

growler

üzenetére
						+1 igen ő dőntése hogy hogy mi az igényei,Cinnamon felűletét mán nagyon megszoktam és ha újjab rendszert probálok is ki,mindig megnézem,van e cinnamon felűlet - mindig is a LinuxMinten Cinnamon jőttbenekem és sokan örömmel-használjúk.
Perszet több felűleteket is kiprobáltam,de a cinna víssza is vónzótt.
  - 

IstvánLászló
őstag
válasz

cigam

üzenetére
						Köszönöm szépen a ki ígazitásodat,én is most éppen vettemészre ezt az elgépelésemet és már nem tudom javítani,linket most néztem és ott még a régebbi iso -t lehet letölteni.
A te linked a jóbb és frissebb az iso - elénézést is kérek ezt nagyon benéztem.
#107708 Albert.Tamas A lebeszeltek róla gondolom nem óknélkül,nagyon figyelni is fontós a beállitásoknál és én sem mondanám egyszerünek a rendszernek a megfeleően - jó beállitását,általlában itt mindenki és én is LinuxMint -et mondjúk - én a cinnamon -t mondtasm mert bő 2 évig örömmel használtam és nem is bántam én meg.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

growler

üzenetére
						A laptop témában gondoltam live modban csak is probára hogy minden jól műkkődik a gépen - installálását gondolom majd a kolléga eldőnti ő maga a sajátgépén.
Az LTS -kiadásról azt olvastam - régebben is hogy hósszabban támógatott a rendszer - azt gondolom én,ha tévenék akkór elnézésedet is kérem,szerintem kiadnak egy újjabb frissítést a rendszerhez a tárólókből frissűlle a rendszer.
Azt is lehetséges hogy kiadnak egy frissített újjab iso -t,de erről csak ennyi istudok mondani,én csak kiprobáltam a rendszert 2 héttig mindent kiprobáltam ami nekem is kell és problémákat nem tapsztaltam. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

Albert.Tamas

üzenetére
						Ezt így már értem és ezt tudom ajánlani: UBUNTU 20.04 LTS kiadását,én már 1 hónapja teszteltem-le,játék és más témákban és ezért gondoltam egy jó probát - megéri neked kiprobálnod.
https://www.releases.ubuntu.com/focal/ linket mos éppen ellenőríztem és müködk a letöltés.
Az UBUNTU 20.04 LTS -t probáldki csak is live modban és ha így nálad minden jól működk - akkor ezután érdemes installálnod, itt a fenti letöltési linkjén ezt vállasszad ki - előszőr ,:Desktop image for 64-bit PC (AMD64) computers (standard download) és várjál türelmesen mert nem kicsi az iso-nak a mérete - ami éppen - nálam is 4,5GB-os a mérete.Azt remélem ez megoldja a problémádat,zárásképpen javaslóm azt hogy a tárólókat ne álitgassad,nálam autómatikúsan a Magyar szervereket-használja a rendszer és nem tapasztalok semmilyen problémákat az élesrendszerén.
A döntés a tiéd és ez nem reklám - tehát ezt tudom mondani probára a gépedre.
  - 

IstvánLászló
őstag
válasz

Albert.Tamas

üzenetére
						A kérdésedet nemértem pontosan,mert sokféle laptopok vannak,így erre a kérdésedre - nem is tudunk és én - sem tudnék bármit is pontosat mondani.nem mondtad milyen laptoról is beszélsz.
  - 

IstvánLászló
őstag
válasz

Rowon

üzenetére
						A LinuxMint szerintem is nagyon jó rendszer és 2évig cinnamonnal használtam és megtanultam azt is ami nemkem kellet és ezután már örömmel használtam.
Az ismerősőmnek a gépére az ő jelenlétében installáltam a cinnamonnal és 1 hete jelezte síkerrel járt beálitania mindent és főleg a játékos témáját,ez érdekeli őt a legjobban,ráadáskét is mondom ő teljesen núlkilóméteres kezdőként most is örömmel használja,párórája hívot hogy nem bánta ő meg ezt az utat és folytatja tovább ezt a utat is tovább,ezt tudom a mintről mondani így nagyon is tömören.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

DarthSun

üzenetére
						Az látom a LinuMinten - minden príma - nálad,ígen a nem gondoltad volnára,ezt tudom mondani,mára már sokat is fejlődőtt a mint és a többi rendszerek,már játszani is könnyebben tudunk és ez a fejlesztőknek a múnkájúknak köszönhetjűk is meg.
A DOS/XP, - DOS alatt a köztes régi felbontásokat is tudja,ha időd és ha kedved is lenne - írjál-majd-rám üzit,nem szeretnék itt offolni - ebben a témában.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

DarthSun

üzenetére
						Azt látom te is tesztelsz,milyen vga-val,grat a kitartásódért - csak ígytovább és nem feladni.
A LinuxMInt Cinnamonnal szerinem jól választottál,régebben én is velekezdtem is az ísmerkedést - szeretem a mainapig,ígaz már nem használom élesben,de nagyonjók a tapasztalataim-vele,sokat tanultamrajta és mindent kiprobáltam ami éppen nekem is kell. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

tordaitibi

üzenetére
						+1 igen - én is dettó diszkóztam meg otthoni lemezjátsztó-órsósmagnó-átalakitva - a legjóbb hang minőségre és a saját építésű csőves erősítőmmel 50Wattoz tudot zeneiteljesítménnyel,hangátvítele 20HZ-20000HZ -ig és a két saját építésű hangfalam ólcsó hangszórókkal aránylag jól szóltak és fűllel halhatóan is a magas és mélyhangok nagyon jól szóltak,ez volt régen és tömören ezt tudom mondani a jó zenehalgatásnak a kapcsán.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						A délelött 4 órát teszeltem a LMDE-t, válaszólok most éppel erre, Ó Ó Ó Ó - mitől jobb az LMDE verzió, mint a Linux Mint?
Azt értem a miértjét a kérdésednek és finoman építőszándékkal mondom azt,nem gömbölű az LMDE,mindenkinek más teszik ez idáig tiszteletben tartom 100%-ig.A saját tapsztalatomnak az alpján élesrendszerben,azt ami nekem lenne is fontós leteteszteltem és azt mondom én ténylegesen - nem is göbölű,eléggé nem barátságos a rendszer,ígaz én már elboldógulgatok is talán is vele.
A most éppen a kezdőknek a núllkilóméteres - linuxot érdeklődőknek én sem ajánlanám,mert rőgtőn elmenekűlnének és mennének is vissza is azzal a hirrel is hogy linuxdisztrok nem jók és ezt most tömören mondom.
A témámnak a zárása képpen - jópéldaképprn is mondom el ezt ,sajnos belefutottam és is abba is egyszer és utóljára véglegesen is így - dőtőttem el,ezt hogy jó szándékkal segítettem egy kezdönek,kérte segítsek is neki,mert érdekli a játákoknak a témája,doksival segítettem és ő Mintet-cinnaval-haszálta,írtam is éppen neki a jól megfógalmazott érthtően - saját konyhanyelven a pontos leírását,ezután napokig csendbenvolt,jeleztem ha valamiben esetleg is elekadna,ezt jelezze az xxyyxx forumon,víssza jelzését nemíromle - minősíthetelen stílúsú válaszát,amire én már nemválaszóltam.A történetnek amit most mondtam,fínoman fógalmaztam paliravett és erről azt mondanám is érdemes jó meggondolnunk is hogy is kinek is segítűnk,nehogy más is belefússón egy ilyen kellemetleségbe,tömören ennyi a tőtént.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

Dißnäëß

üzenetére
						A boot install -t már nem pendrivel inditom: Vemtoy -t használom SATA3 -as 1TB WD 5400RPM-s régi laptonak a HDD-jét,kondiciója még máma is 100/100-as és alaplapom SATA3-as portjáravan állandóra kőtve,azért met több linuxiso-t tudok így tárólni a tesztelös gépemen és kiprobálni - ami éppen engemetérdekell és a live boot idő így kevesbb és sokkal gyorsabb is az installálása a rendszernek és minden érdekel a linuxdiszroknak a kapcsán és ezért is éppen még máma teszteltem is le,azt hogy ami installet - mondtál tényegérdemeshasználni,erről tömören ezt tudom mondani.
Ezt a ventoy -al formázot HDD -s témát érdemes kiprobálnod,szerintem egy jó praktikus megoldása.ha éppen gyorsabban szerenél installálni,nekem is van pendrivem iso -kkal és doksi mentésekkel - ha éppen egy diszrot vinnék az ismerösömhöz - jóbb megoldás,mint HDD -t vínném is magammal.
Köszönöm az informáciodat. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

IstvánLászló

üzenetére
						 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

Dißnäëß

üzenetére
						Szép csódás napot neked és mindenkinek.
A curses alapú installerel fell keltetted a figyelmememt.
Az installer-t most fogom majdt teszelni - hogy mittud - jól ez az írány - szerintem.
Az arcshinstalere is szerintem nagyon jó a felépítése,én innen építem a renszeremet a nulláror és a mai napon is full stabillan fut a cinnamonnal a rendszererm.
A Wm témában :VM-eknek itt is soklehetöségünkvan,persze a többi diszrtonál is gondolom - vanilyenlehetöségünk.A tesztelős gépemen kiprobálom - nagyon érdekelnek - a lehetőségek és megéri probálni.
A penröl most bootolok éppen:Arch curses installerel - minden prímán beállithazó - mint az archinstallerben, Ő is netröl fríssiti a rendszert és pár-percmulva késszenvan a rendszerem: Cinnamonal - idáig semmilyen problámákat én nemláttam és ezt tapasztaltam.
Köszönöm hálásan hogy beszéltél a curses installarről,nagyon jó segiséget addtál. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

growler

üzenetére
						#107440 tompa torma Ezt érdemes tennek ha érdelel a linuxtéma.
A LimuxMintet cinnamonnal kezdeném el,előszőr az iso -ját live modban probálnám,mik azok a programok amik fontósak nekünk ezz érdemes megnézni,renszer mivel live modban fut és csak a memóriában - ezért lassúnak érezhetjűk.
A gépünkre installájuk - akkro sokkal gyorsabb renszerünk - lesz és én is ínkább az élesrendszerrrel probáltam ki mindent - ami nekem is majd kellenifog.
Ezt amikor kezdtem a tanulása a mintel,megakartam tanulni legalább az alapokat - mit hogynan kell csinálnom,fontós hogy tényleg tanulnni kell - minden más rendszerekre is ez így igaz. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

I02S3F

üzenetére
						Értelek sajnos lemezeknek az install témájában nincsen tapasztaltom,nekem is megvan a D2 erededi 4 lemeze,régebben vettem az Xp-időkben.
A lemezek biztosan jól olvashatoak,ezt nézd is meg,arra gondolok hogy nem jól olvasható és ez okozhatja a problémádat.
A téma engem is érdekel,mit kellene tennünk.
A steamen vannak jétékaim,battle-neten a Diablo iii lutrisszal a gépemen prímán fut arch-on. - 

IstvánLászló
őstag
A segíségeteket szerném kérni.
Az imerösöm gépén LinuxMint cinnamonra a protonplust szertném installáni - lutris -hoz és szeretne játszani a Dialo ii vel,arch -ot nem szeretné a gépére is tenni őt acsak is a mint érdekli.
A megoldását kerestem,de nem találtam,ebben kérek segítséget. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

Necronom

üzenetére
						Köszönöm ezt a linket szerintem nagyon jó lehetőség,ez biztósan érdemes ezen az oldaolon,megnézni a lehetőségeket és én most probáltam ki és akár live -ban.én így gondolgodtam és ki is probáltam és mondhatom azt, jó itt minden kezdőnek, mert így ezzel láthatja - melyik disztrot szeretné majd a gépére - éles rendszernek gondolom hasnálni,betettem a doksimba hogy elne felejtsem,nekem az teszik hogy sok mindent kiprobálhatúnk,tőbb jó rendszert lehet választani - ők a top disztrok és nagyon is jó ez a megoldás,fígyelmemet fell keltetted ezzel,mert sok minden érdekel,főled a Linuxnak a rendszerei,hát van még sok tanulni valónk és nekem is ez egy életenát is tartófólyamat - nincs megállás - minden fejlesttőnek a kíválló múnkáját tapasztaolom és gratúláók a sok beletett múnkájúkért.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

CPT.Pirk

üzenetére
						Értelek ígazad van,részemről nem ajánlottam a 32bitet,azt mondtam el az MX kapcsán - tudom van még 32bites rendszere.
A véleményedet legalább most a még a most kezdők olvashatják és én is támógatlak-ebben,tehát kapnak egy nagyon jó írányt,hogy 64bites rendesznek a használalta a fontós.
Akik váltani akarnak,vagy csak éppen megismerkedni a linuxdisztroknak az eggyikével: LinuxMintet 64bit -est ajánlóm kezdésnek - ez a jó írányadó mindenkinek a részére.
A LinuxMintet 64bit -es tajánlóm kezdésnek. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

tompa torma

üzenetére
						Értelek amit mondasz,hiddel megértem a véleményedet.

Aki még kezdő - fontós tényező és ha komólyan szertné jól stabillan is használni a rendszerét - meg is kéne ísmernie a fontós alapokat,kezdő linuxosnak - én azt mondanám és szeretém is ezzel ezt mondani -segítségnek példáúl itt főnt elsőnek,íde ídézem a témát," Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel",itt találhatúnk nagyon fontós jól ősszeszedet sok infórmációkat,én is ha kell ínnen szóktam tájékózódni.
A terminál témám azt mondom,nem kell félni a termináltól,itt tudjúk - kíprobálni az alapvetően fontós parancsókat, ezt akár egy live iso -nak a futtatásával megtehtjűk,minden probléma nélkűl is hogy ne az éles renszerűnkőn kísérletezzűnk.
A terminál igen bőbeszédű és sokat tud segíteni - neked és mindenkinek és ezért is szóktuk ajánlani a használatát; erre mondanék egy rővid példát - gépűnknek a hardveres ősszetevőit szeretnénk - megnézni: inxi -Fxx paracsnak a beírása útán minden infómációt láthatúnk a gépűnről bőven,ami nekűnk fotósak és főleg ha érdekel is GPU -unk hardveres gyórsítását láthathtjúk és minden mást,bővebben nem is mélyednék - bele ebbe a témába,zárás képpen további sok síkereket kívánok. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

milan26

üzenetére
						Értelek MX kapcsán mondom,azt tudom van még 32bites rendszere és sokan használják.
Az MX - LinuxMint Cinnamonnal teljesen jól használható ezzel a felűlettel,én 2 évig használtam,főleg a terminálban - ezért hogy láthassam is éppen mit installálok fell.
A terminált nem kőtelező használni,de hiddel érdemes,főleg akkor ha látni is akarjúk az istallásnak a fólyamatát a programnak - amit éppen szeretnék használni és láthatjúk a kimenetén is hogy a program síkeresen lefútott,nem mélyedek tóvább bele a témába,mert hósszú is lenne,tömören ennyit tudok mondani,csak is építő jó szándékkal. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						Szía ubyegon2
Tiszteletem és üdvözletem jó látni itt tégeg.
Az Nvidia drivereket széjjel teszteltem,képernyő 1024x768 -as felbontással indult el és ,TTy ben belépve az Nvida drivert installáltam kézel,a rendszeremet előtte direkt a nyílt Nvidia-t installáltam és Ő vele sem jó a felbontás,nvidia-settingsben nem jelenikmeg a 1070Ti kártyám,lehet én rontottam el valamit az installnál - ebben nem vagyok én biztós.
Az instalnál ha a zárt nvidiát állitom-be nincsenek problémák és minden remekűl fut az 580-as driverrel,de a régebbiekkel,amivel én használtam és jól műkődőtt,mára már azokkal már nem is műkődig,let hogy a drivert kellene downgadelnem és lehet ezzel jó is lenne,ezt később még kiprobálom,erről a témáról ezeket tapasztaltam éles rendszeremen,de nem adom fell júsztsem,tovább keresem a megoldást,talán adowngrade segíhet is ebben.Ezt a LMDE7 beta -t még most megnézem milyen és mit tud a cinna rendszere,tesztelős gépemen kiprobélom fullra és megnézem a játékoknak a témájában és mer tőltőm is lefelé,addtál egy jó őtletet drivernek a kacsán és megkeresem a jó megoldástát.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

rwin5

üzenetére
						A gépednek a pontos hardverit a kérdésedben,ígaz mem mondtad,azt értem is én hogy szertnél -linuxdisztrora váltani:LinuxMint cinnamonnal kezdjél és ísmerkedjél is vele az iso live modjában,sok mindent kitudsz probálni is ami éppen neked a fotós,én is 10 évvel ezelött használtam őrőmmel,múthéten imerősőmnek mutattam és már 1 hete problámák - nélkűl használja és azt mondta,az elöb is el nekem máma nagyon jó a cinnamon felülettel használnia és már játszani is tud.
Ezért ajánlom én is kezdésnek a mintet cinnával,további sok síkereket kivánok,ha elakadsz kérdez,én és mindenki itt szívesen segít - ezt láthatod.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

DarthSun

üzenetére
						Ezt amit mondasz értem,igen a nem megfelelő driver,sok sok problámát tud ókózni.
Ezt még az Wps időkben tanultam is meg a megfelelő driver -t kell feltenni ami a vga -nkhóz illík.
A flag registerbit -hez nemértek,idáig még sohasem voltak problémáim a vga driverrel,erről ezt tudom mondani.
Pingvin disztrok install kőzben általában jól felismerik a vga-nkat,alapbeállitáson a nyíltdriverrel tudjuk a reboot után használni,tömören ennyi a driver kapcsán ezt tudom pontosan mondani. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

tordaitibi

üzenetére
						A nincs panel se semmi, megoldása erre a - nagyon régi monitorommal volt ami mamximumux 50-60 herces lehetett 1280x1024 febontást tudott maximálisan bellitva és ha jól emlékszem én ilyenkor a super gombot nyomtam és menüben a beállítások és kijező -nek a felbontását kellet víssza is átállitanom1280x1024 -re,ezután alkalmaztam a beállitást és utána vísszaált a képernyőképem,ahogyan ezt mutatod hogy Iyen volt,remélem ez megoldja a problémádat,ennyiít tudok segíteni,majd írjál víssza hogy minden jó e így nálad.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

cigam

üzenetére
						Igen támogatom amit most mondasz a Ventoy kapcsán,nálam is dettó bootol prímán, problémák-nélkűl,tőbb disztro iso -t tárólók - egy régebbi ventoy -al formázott 5400Rpms 1 TB-os Sata3 -as Hdd-n,doksikat és bakupot,ezóta nem kell pendrvet használnom,de bíztonságból megvan minden a pendrve -okon.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

zoltanpapp82

üzenetére
						A kédésed jó sokan szókták kérdezni,jelzem építőszándékkal a diszrtoknak más a logikája,azt kell megszokni hogy nincsen C: meghajto,diszrtoknak a default: /dev/sda és van saját azónósító hexadecimális száma,mindegyik meghajtónak más más,mélyebben nem megyek bele mert ez hossu is lenne.
A számlabefizetésnél a bankod csak neked kűldi a telodra a megerősítő: GUARD azonósító kódódat SMS -ben,amit ők kűldenek a védelmednek az érdekében is miden és ilyen és más esetekben is étesítését kűldi el, hogy ténylegesen te vagy a befízetője,ez a legfontósabb.
Ez ami még nagyon fontós SMS -ben soha nem is kéri a BANKOD -el a személyes adatokat - mert tudja a fontós adataidat amit megadtál a szerzőgésedben,ezt azért mondom mert vannak kamú sms-ek,amikben a bank nevére hívatkózva kérik kattintsál a megadott linkre,ezt én olvastam és bíztósan is ígaz.A víruskereső kapcsán mondom,tapasztalataim 8 éve használom a disztromat és sóhasem tapasztaltam problémát,mert csak is megbízható oldalakat olvasok,ha programra lenne szűkségem,mindig a saját tárólókból installálok,gondolom ezért nem tapasztalok problémát a mai napig.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

tordaitibi

üzenetére
						A Ventoy kapcsán módonám,idáig semmijen problémákat nem tapasztalok és példaképpen mondom,mindegyik linuxdisztrokat iso val bootolok,éppen probaképpen most éppen: Debian13 Trixe -t és probélmák nélkűl tudtam istalláni a tesztelős gépemre.
A debian-t csak is probáltam,de nekem nem jőtt-be a rendszere,ezt nem rossz szándékkal mondom,nem degradálom a rendszerét - biztosan nagyon jó de sok minden másképpen műkődik sudo apt install és ezt tapsztaltam ami nem híba. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

Vasti74

üzenetére
						Szerintem senkisem ignorál.
A 4k monitor témáhóz én sem tudok hozzá is szólni és szerintem sokunknak nincsen is ilyen monitorja és ezért gondolom nem kaptál segítséget.
A régi 1920x1024 febontásu monitoromon minden jól műkődig és a váltását nem tervezem.
Ezt csak példának mondom építő szándékkal. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						A Garuda-t használtam a tesztelős gépemen 1 napig probáltam élesben,nagyon jól összerakták a rendszert problémákat nem tapasztaltam.
A zen kernel érdekelt hogy ha pure archal használnám a gépemen hogyan fut majd a rendszerem,azt tapsztaltam minden remekűl fut és problámákat nem tapsztaltok,steamen lutrissal játékok kívállóan jó teljesítménnyel futnak,de a gépemet nem csak játékra használom,most éppen a főgépemről írom a soraimat és a tapsztalataim az semmijen problémákat nem tapasztalok,rendszer nagyon stabillan fut.
A legfontósabb őrűlők ennek - hogy a a Zbookodra megtaláltad a jó megoldást és a vga-d is jól műkődik,nálam a Lenovon dettó ezt tudom mondani.
Köszönöm a sok informáiot,amit kaphattam most tőled.
Az időd ha engedi írjál - rám ,nem szeretnék offolni, beszéljűk át a Zbook témát és ha te is úgy gondolod.
A soraimat most zárom,ismin gépét kell renbe is tennem.mindjárt áthózza a gépét,további szépeket.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

tordaitibi

üzenetére
						Értelek így most már és lehet hogy félre is értem ezt a listát,mindenkinek a véleményét tiszteletbentartom,köszönöm azt hogy válaszóltál a lista témára és már megértettem miért vannak a listák.
. - 

IstvánLászló
őstag
Ezt az ősszehasónlitó listák a Linuxdisztroknak a kapcsán,nem is értem - pontosan az értelmét.
Azt tudom tömören mondanni,eggyik disztrot sem degradálom,lehet hogy félre is értem ezt a listát,de én is tévedhetek - ennyi így tömören. - 

IstvánLászló
őstag
Ezt ide is idézem a témát, " aki Linuxon akar játszani, annak úgyis elég lesz a 100 FPS helyett a 80 is aztán kész.",ez nem teljesen így van.
A saját gépeinknek a hardveres teljesítményét kell fígyelembe is vennűnk,hogy mennyí FPS-el futnak a játékaink és FPS sok estben játkfűggőek,tömören ezt tudom mondani.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						Értelek azt híszem azt amit mondasz,ezt megkéne - beszélnűnk.

Az időd ha engedi írál majd rám,nem szeretnék itt offolni.
A Lenovo ThinkPad T400-on idáig semmilyen problémám nincsen,kűlső Usb-s dokkoloval bootolom a két rendszeremet akár, LinuxMint cinnamon+Pure ArchLinux cinnával dettó,minden klasszúl műkődik.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						Köszönöm a linkedet.
A Debian Siduction tapasztalataim.
A Debian Siduction XFCE-t kiprobáltam éseben másik tartalék HDD-n,installere elég - gyors és Calamares grafikus installer,ha gondolod és van kedved érdemes megnézned.
Ídáig minden rendben van fent van a gépemen élesben.
A LinuxMintet cinnamon-alhasználtam,pár napja de ez a Debian Siduction Xfce -vel, nagyon prima - tényleg,érdekessége a bítonságos használata,mert nincsen rőgtőn sudo jógúnk,ez gondolom aDebiannál mindig így van,de már megoldottam a sudo-t.
A rendszer fríssités tőbb időt vesz igénybe,de nem gong - legalább mot tudok így rőgtőnzőtt infót mondani.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

cigam

üzenetére
						Köszönöm nagyon szépen a korrekt vállaszodat.
A célom egy másik tarttalék Hdd-re szeretném installálni,mert engem érdekel a rendszerének a futásának és a tejesítménye,ismimnek múltkor mutattam a LinuxMintet mit tud a rendszere és núll kilóméteres felhasználókét mára már őrőmmel használja.Már tőltőm is le az isot.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

growler

üzenetére
						Szertném kérdezni Debian unstable alapú- és rolling,intallere terminálban lehet installáni.
Ezt azért kérdezem mert ezt a debian verziót még nem ismerem,még nem néztem most utána,éppen most olvastam hogy van rollig kiadása.Az érdekell mit tud a rendszer és szertném kiprobálni élesben a gépemen a rendszerét.
. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						Szia ubyegon2 !
Köszönöm szépen a mérésedet és nekem is hasznosak ezek a mérések.
Az Axagon nagyon jó ár étékü,kaptam sok jó pontos infót a boltban és az eladó mondta - támogatja a trimmelést - ezzel én nem foglakozom,mert infóimnak alapján a Samu intézi automatikusan.
A lányomnak a munkájához kell a Win,látta hogy én mit használok,gépemelé néha óda is űl bőngészni,mutattam is a rendszeremet hogy még tud játszani-rajta.
A gépezés őt igazából nem érdekli,csak az hogy fusson a rendszere és tudjon fotós doksikat késziteni,mondtam is érdemes megtanulni legalább a win alapjait,mert állandoan nem bíztos hogy fogók is tudni-segíteni.
A rábeszélni nem akaraom,mert őt nem érdekli a számitógép építése,mert más témák érdeklik,főzés-sűtés-ezt én is szeretem sokszor ez a közös jó programmunk. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

Nagynozi

üzenetére
						A driver ha ténylegesen nem hózzávaló a RTX 5080 hoz és ezt mondtam sok problémát tud ókózni.
Az RTX 5080 ról tudom mert mondtad is legújabb Blackwell széria,én nem tervezek jelenleg vga-t váltani mert amre én használom nekem a játékaimhoz elég a 1070Ti vagy AMD Radeon RX 5700 XT idáig sem tapasztalok velük problémát.
A CachyOS fórumban kérdezzél,mert ők másképpen gondolkodnak a rendszerűkről és azt is tudom egy Arch alapú Linux rendszer.
A Ph is van it ArchLinux fórum és ban is kérdezzél,ők biztosa gondolom tudnak segíteneni,böngészöben érdemes rákeresni és ha gondom is lenne én is keresgélek a neten,általában van sok mindenre megoldás.
Ne köszönjél semmit mert ez nem egy jó segítég a részemről,azt híttem megtudjuk óldani a problémádat,további sok síkereket kívánok. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

Mustármag

üzenetére
						Fentebb írtam már neked,lehet nem láttad,de most megint ide teszem remélem síkerrel jársz.
A tedd fell a redshift-gtk csomagot - ezután már meg találod,más rendszert használok.
Azt tudom mondani,ha végkép nem megy: LinuxMinttet cinnamonnal ajánlanám ő is a winre kicsit hasonlit,csomagoknak a kezelése úgyanaz - ha jók még az emlékeim.A LinuxMint cinnamonja nagyo stabill disztro - eről ezt tudom mondai.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

Nagynozi

üzenetére
						A monitorokkal nincsenek komoly tapasztalataim,HDMI DisplayPort a 1070 Ti-mem is van,ki is probáltam mik a kűlőmbségek,én szemmel az 1920x1024 felbontásu a monitorom és nem láttam minőségbeli - váltózást mert talán a 60-75herc akadájózza.
A monitor támában más jobban tud segíteni,de egy kérdésem lenne azért,mert most jutott az eszembe.A driver a hózzávló a kártyádhóz biztosan,milyen veziót tettél,mert a nem mgfeleőt teted fell sok problémákat tud ókózni.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

DarthSun

üzenetére
						Ígen a mint kapcsán mondom jól emlékszel.
Kérdezném mi a helyzet a gépeden a minttel,mik a tapastalataid,mert láttam két vgat használsz ősszekőtve,hírtelen a neve az ősszekőtésnen nem jut most az eszembe.
A két véga ősszekőtősének mik az alap követeményei és előnyei,régebi gépembe lehetne két végát tenni és ezt ezért iskérdezem,mert ehez aztán nem értek és gondoltam megkédezem máma ez tőled. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

Nagynozi

üzenetére
						Az RTX 5080-at nem ismerem,ezért kédezem mi az a HDR és mihez kapcsólódik.
A gépemben 1070 Ti-m Hdmire van kőtve és a monitorom, igaz max 75herc a képfrissísése és maximum 1920x 1024-et tudja,de minden játékom és 4k-s vidók jól futnak.
A nagy gépemben AMD Radeon RX 5700 XT fut Hdmire van kőtve és szintén másik monitoron, igaz max 60herc és dettó minden kalsszul műkődik.
A két monitorom nem tudják ezeket a felbontásokat csak is maximum 1920x 1024-et tudja, te monitorod komolyabb : 1:2560x1440@120! 2:2560x1440@165* 3:2560x1440@144 4:2560x1440@60 . - 

IstvánLászló
őstag
válasz

Mustármag

üzenetére
						Ajánlatot már kaptál,ha nem találod seholsem,akkor tedd fell a redshift-gtk csomagot - ezután már meg találod,más rendszert használok.
Azt tudom mondani,ha végkép nem megy: LinuxMinttet cinnamonnal ajánlanám ő is a winre kicsit hasonlit,csomagoknak a kezelése úgyanaz - ha jók még az emlékeim.További sok sikert kívánok.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						Szia ubyegon2 !
A megtisztelzetést köszönöm nagyon szépen,főleg azért hogy időt fórditotál a méréseimnek az olvasására,remélem neked is hasznósak azt amit elmondtam.Az Axagon aluháza nekem nagyon bejőtt,mert ígen jól könnyedén szerelhető a 980 Pro-m csódásan beleillik és hűtűfelűlete pont belepasszol a beillesztése a házhóz jól rendesen hózzáér és nég ezét ráadásképpen - nem kell beletennem a termálpadot - amit gyárilag tartalmaz a csomagjában,miért nemre ezt tudom mondani - nincsen hely a padnak annyíra bepasszolt,feszegetni és erőltetni nem akartam mert szemel láthatóan 0 hely van a padnak.
Éppen most használom a régebbi gépemmel USB3.1-re csatlakoztatva műkődik és gépházam tetején-hagytam és tejesen kézzel érinve és az arcomhóz érintve most ínkább hídegnek érzem,így a hőmérséklete bistósan 100%-ig rendbenvan.
A Samut gép javítása - lányomnak a gépén a rendszere a W szokot anómáliákat ókózni,régóta nem haszálom a W-t és ezért sokatfelejtettem,nekem már emiatt sok gongolkodást és utána olvasásokat igényel,hogy lámaságot ne csinéljak a gépével.A KINGSTON SNV2S1000G meghajtó kapcsán őt jelenleg csak tesztelésre kaptam,mert ismim a gépében majd haszálná,mondta is teszteljem széjjel futtassak is rajta bármit.
Azt tudom hogy a Samu sokkaljobb,főleg teljesítményben,már régóta góndókódóm azon hogy Samun lenne a rendszerem,most néztem éppen az árát - kétszerannyíba is kerűl máma,jókór síkerűl vennem ez már bítós.
A hósszú szővegét elnézést kérek,ígyekeztem pontósan mondani a tapsztalataimat.
A kérdésed vólna, vagy segítség is írjál majd rám.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

CPT.Pirk

üzenetére
						Értelek arra gondoltunk:Linuxdisztrokon megnézzűk mennyit számit a hardver,HDD SSD MVME meghajtóknak a teljesítménye és a tesztjét,én is csak tájékoztatóként készitettem mindenkinek.
A tesztek nekem is sokat segítettek,azt tapsztalhattam hogy más rendszereken is jól futnak az adatárólóink és nálam is jók az eredmények.
Amit most mondasz mindenel eggyetértek és ígen támogatom azt amit mondasz teljesmértékben. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						Az USB c 3.1-es AXAGON NVME M.2-es házban Samu SSD-vel,tapasztalatom és véleményem az aluminium ház nagyon jól hűti,nem kell a hózzá is adott termálpad.
A Samu így is pontosan bele-passzól és pontosan rá illeszkedik a hűtő-felűlete,de ha majd ősszeszereled ezt te is megtapasztalod.
A most éppen 160 GB mentést másolokrá és éppen csak langyosnak érzem,főleg ha ráteszem a gépházam fém tetejére és éppen csak langyosodik és most éleben másolja az állományokat usbn hddről átladosan 47MB/mp sebességel Ő és a háza jó vétel, ennyit tudok mondani és itt a teszt hogy ne a szám járjon.
Samsung SSD 980 PRO 1TB MVME meghajtó teljesítmény tesztje USB3.1c kűlső adapterével készitettem és ez csak is egy tájékóztató,alaplapban biztósan sokkal többet-tud.
sudo hdparm -Tt /dev/sdc
/dev/sdc:
Timing cached reads: 65876 MB in 1.98 seconds = 33297.29 MB/sec
Timing buffered disk reads: 116 MB in 3.03 seconds = 38.32 MB/sec
[gamer@gamer ~]$ sudo hdparm -Tt --direct /dev/sdc
sudo hdparm -Tt --direct /dev/sdc
/dev/sdc:
Timing O_DIRECT cached reads: 80 MB in 2.00 seconds = 39.90 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 116 MB in 3.03 seconds = 38.24 MB/sec
**********************************************************************************
**********************************************************************************
A Ryzenes alaplaban a második slotjában van probára - nálam egy KINGSTON SNV2S1000G meghajtó és ezért megkapta ezt a jelőlését amikor beépitettem /dev/nvme0n1
A sebességét éppen most teszteltem.
sudo hdparm -Tt /dev/nvme0n1
/dev/nvme0n1:
Timing cached reads: 65060 MB in 1.98 seconds = 32871.25 MB/sec
Timing buffered disk reads: 7272 MB in 3.00 seconds = 2423.65 MB/sec
sudo hdparm -Tt --direct /dev/nvme0n1
/dev/nvme0n1:
Timing O_DIRECT cached reads: 2578 MB in 2.00 seconds = 1289.01 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 7764 MB in 3.00 seconds = 2587.55 MB/secAzt gondoltam ide teszem a könnyebb összehasónlitásnak az érdekében.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

growler

üzenetére
						Szia growler !
Köszönöm a megtiszteltetést a tezt támánkban, éppen az előbb gontoltam én is beszállók a tesztelésbe,most tudom küldeni az redményeket.
Az USB c 3.1-es AXAGON NVME M.2-es házban Samu SSD-vel,tapasztalatom és véleményem az aluminium ház nagyon jól hűti,nem kell a hózzá is adott termálpad.A Samu így is pontosan bele-passzól és pontosan rá illeszkedik a hűtő-felűlete,de ha majd ősszeszereled ezt te is megtapasztalod.
A most éppen 160 GB mentést másolokrá és éppen csak langyosnak érzem,főleg ha ráteszem a gépházam fém tetejére és éppen csak langyosodik és most éleben másolja az állományokat usbn hddről átladosan 47MB/mp sebességel Ő és a háza jó vétel, ennyit tudok mondani és itt a teszt hogy ne a szám járjon.
Samsung SSD 980 PRO 1TB MVME meghajtó teljesítmény tesztje USB3.1c kűlső adapterével készitettem és ez csak is egy tájékóztató,alaplapban biztósan sokkal többet-tud.
sudo hdparm -Tt /dev/sdc
/dev/sdc:
Timing cached reads: 65876 MB in 1.98 seconds = 33297.29 MB/sec
Timing buffered disk reads: 116 MB in 3.03 seconds = 38.32 MB/sec
sudo hdparm -Tt --direct /dev/sdc
/dev/sdc:
Timing O_DIRECT cached reads: 80 MB in 2.00 seconds = 39.90 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 116 MB in 3.03 seconds = 38.24 MB/sec
A Ryzenes alaplaban a második slotjában van probára - nálam egy KINGSTON SNV2S1000G meghajtó és ezért megkapta ezt a jelőlését amikor beépitettem /dev/nvme0n1
A sebességét éppen most teszteltem.
sudo hdparm -Tt /dev/nvme0n1
/dev/nvme0n1:
Timing cached reads: 65060 MB in 1.98 seconds = 32871.25 MB/sec
Timing buffered disk reads: 7272 MB in 3.00 seconds = 2423.65 MB/sec
sudo hdparm -Tt --direct /dev/nvme0n1
/dev/nvme0n1:
Timing O_DIRECT cached reads: 2578 MB in 2.00 seconds = 1289.01 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 7764 MB in 3.00 seconds = 2587.55 MB/sec
#107122 ubyegon2
#107102 ubyegon2Szia ismét ubyegon2 itt a teszt eredménye a Samu és KINGSTON-al Ő csak is probára van nálam,idáig nincsen problémám jól bootol tömören ezt tudom neked is mondani.
A samu éppen dolgozik Hdd-ről kell máma adatokat mentenem 160GB-ot,jól bírja a kűlső házban a terhalést. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						Szia ubyegon2 !
Az eredményeket szívesen készítettem - el,nagy lelkesdéssel mert érdekel a tesztelésnek a lehetősége,most is nekem újj ez a téma,mert ídáig nem foglakoztam komolyabban Hdd SSD teszteléssel,mert a rendszerem idáig is probléma mentesen jól stabillan fut.
A kért teszt eredmények itt vannak.sudo hdparm -Tt --direct /dev/sda
/dev/sda:
Timing O_DIRECT cached reads: 192 MB in 2.01 seconds = 95.73 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 294 MB in 3.02 seconds = 97.37 MB/sec
sudo hdparm -Tt --direct /dev/sdb
/dev/sdb:
Timing O_DIRECT cached reads: 1044 MB in 2.00 seconds = 521.31 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 460 MB in 3.00 seconds = 153.23 MB/secA Samu M2-es 1Tb-os meghajtom: AXAGON NVME M.2-es USB C kábellel tudom csatlakoztatni és róla is tudok tesztet kűldeni ha ez is érdekelne.
Itt leszek csak megnézem már a samut is hogy usb-ről mit tudok métni.A mérés téma itt mindenkinek gondolom estleg fontós,szerintem régen ez nekem is sokat segített -volna,de ez nem problémás mert ha bármit is vettem,mindig is ídáid útána olvastam hogy az eszkőz megéri a vételét vagy nem.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

fekete.puma

üzenetére
						A két HDD-nek a hangját csak is akkor hallanám ha a fűlemet tejesen rátenném és még így is alighallottam is azt hogy a fejek dolgoznak
- főleg amikor több megás adatokat mentettemrájuk.A hdd ha nállad kerregő hangot add -az fűgg a mehanikai felépítésétől és ez nem híba,de erre azt tudom mondani használjad a gépedet úgy ahógyan neked a megfelelő,eről ennyit tudok mondatni zárás képpen.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

growler

üzenetére
						Értelek van egy Samu M2-es 1Tb-os meghajtom,amit gépjavítás miatt és adat tárólására vettem,nagyon gyorsan bootol.
A rendszeremnek a hórdózhatósága miatt,jelenleg egy AXAGON támogatja a timmelést aluminum házban NVME M.2-es USB C kábellel tudom csatlakoztatni,akár USB2.0-3.1-re csatlakoztatva.
A családban lányomnak a gépe szókót dőglődni winen;fagyás és más érthetelen mizéiák - miatt,ekkor használom ez a USB lehetőséget.A gépemen ezzel a kűlső adapterrel USB3.1-en fantsztikusan nagyon gyors sebességgel bootol a rendszerem,amit mondasz minden is ígaz.
Amikor megvettem ezt a cuccot,elsőre rőgtőn rátettem: Pure ArchLinux Cinnamonnal és belaktam a rendszert tejesen beállitotam mindent - ami éppen nekem kell és ha kellene használhatom. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

ubyegon2

üzenetére
						#ArchLinuxon Cinnaonnal éles rendszeremben kasználtam a parancssorokkal mért HDD sebességeimet,szándékom nem áll vítát kelteni - csak is egy mai élő mérést készitetem el terminálban,mert ez a tényleges sebességűk és most tisztelettel küldöm a méréseimet és ez szándékomban nem áll összehasónlitani SSD M2-es tárólókkal,tudom tapasztalatból hogy gyórasabbak.
A gépeinknek a képességeit nézzük általánossgágban is sokan használnak HDD-ket - akár tőbb terrásokat.A Ryzen configomban 32GB rammal és Jelenleg HDD-knek témájában én is tesztelteltem élesben a sudo hdparm -Tt /dev/sda - sdb Sata3-as két HDD-met,a boot egy 500Gb a bacupnak 1TB van a gépemben,mérés eredményei.
sudo hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 63956 MB in 1.98 seconds = 32308.97 MB/sec
Timing buffered disk reads: 292 MB in 3.00 seconds = 97.29 MB/sec
sudo hdparm -Tt /dev/sdb
/dev/sdb:
Timing cached reads: 62604 MB in 1.98 seconds = 31619.35 MB/sec
Timing buffered disk reads: 460 MB in 3.00 seconds = 153.13 MB/sec
A szándékom ezzel a méréssel,hogy tudjak mindenkinek segíteni,azoknak akik éppe HDD-t használnak.
A tapasztalataim tőmőren mondom, boot útán rendszer elfogadhtó jó sebességgel gyorsan tőltődik,ami maxinum nálam 40 másodperc loginnal egyűtt mértem ezt az időt-le.Ajátékoknak a témájában a betőltési sebesség megfelelően gyorsnak mondom,ez más többi játékoknál változhat is a betőltendő adatoknak a mennyiségétől is fűgg.
Azt remélem ezzel tudtam segíteni,ígyekeztem érthetően tőmőren leírni a mai tapasztalataimat. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

urandom0

üzenetére
						Ígen ez így ígaz,de nem akartam túl is tólni a particionálásnak a témáját.
Ezt én is tudom hogy van saját egyedi azonosítója,akát Hdd-Ssd-k és többi meghajtoknak.A példaképpen mondom,ha a Hdd-met most éppen is kellene meformatálnom akkor kap egy szintén egyedi azonosító hexadecimális-számsort és másik geghajtoknak másmás lesz az azonosító-számuk.
Köszönöm azért hogy ezt elmondtad,itt mindenkinek segítség.

A blogodat néztem nagyonjó a témád,majd átolvasom.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

DarthSun

üzenetére
						A Linuxdisztrokkal érdemes megismerkednek,LinuxMinttet mondanám elsőként,ha megismered az alaplogikáját -
,például a particionálás is ijen,gondolom te is tudod hogy nincsen C:meghajtó mint dosban,de dosban is fdisk-el tovább tudjuk ósztani a meghajtot és ijenkor már megkapja a D: betűjelet és ezt is ígytovább fólytatodik
.
A Linuxdisztroknál színtén az első meghajtó mindig a /dev/sda Ő általánossan a /dev/sda1 boot első particióját jelőli a rendszer így,ha meghajtot többrészre osszuk akkor - kapja is meg a /dev/sda2 és így tovább fójatodik a betű és szám jelzései.Ezt nem kióktatásként mondom,érdemes időt is rá szánnounk,ha érdekel a Linuxdisztroknak a vílága,én is így kezdtem és zárásképpen további sok síkereket kívánok.
 - 

IstvánLászló
őstag
válasz

DarthSun

üzenetére
						Ígen szerintem a bejegyzések jók láttam azt hogy használsz linuxot-wint plusz 1 hdd-t DVD drive-ot.
Az xp régen csalk is legaci boottal lehetet használni,mint a w7-et.A Win98- at DOS nem jegyezte be,mert akkoriban normál biossal használtuk a gépűnket.
Ígen a DoS w98 ténylegesen - retro és akkoriban,mikor én is használhattam nem volt uefi bios,akkoriban az alaplapom főnix biossal jól műkődőtt.
Az ujjab gépépitést még akkoriban nem tudtam megvalosítani,mert a harverárak - nagyon magasak is voltak a fízúmhóz képest.
Az dos alatt régebben játszottam a pc-re is megírt SuperFroggal,de volt Amigam amin sok mindet megtudtam csinálni.
A linuxos érdeklődésem emiatt is tőretlen és általában sohasem addomfell ha valami egyből nem menne.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

tordaitibi

üzenetére
						Ígen nálam síkerrel tudtam tőrőlni a két nemhasznált rendszert.
Az efibootmanager UEFI bios estében nagy segítség,ha éppen talán lenne is estleg - felesleges bejegyzés.
Az ismimnek szoktam seíteni és ezért múltkor LinuxMintet és PuppyLinuxot installáltam.
A megtanultam a UEFI ből a két nemhasznált rendszernek a tőrlését,ídáig én sem gondoltam azt hogy szűkségem is lehetrá.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

DarthSun

üzenetére
						Szia DarthSun! Mos űltem le a gépemelé és látom kűldtél infót.
A efibootmgr kiírja a gépedben az aktiv Hdd-det;Ububtu HD (1,GPT,boot particiódnak.
A látom a HARD DRIVE BBS számsorát és Windows Boot Managert,CD/DVD Drive-odat.
A lényeg láthatod hogy ténylegesen van négy bejegyzésed UEFI biosodban,nálam még tednap két főlősleges nem használt bejegyzést kellet tőrőlnőm síkerrel.
További sok síkert szépeket kívánok.

- 

IstvánLászló
őstag
válasz

tordaitibi

üzenetére
						Dettó én is ilyen agyament - vagyok,gépjavításnál ismimnek néha több Hdd-jét kellet,a gépemre kőtnőm és még ráadásként is két kűlőn kűlső Usb-s adapterrel még pluszban kettő hdd-t,a fóntós adatoknak a mentésére és nagyon kalsszúl remekűl műkődtek a hdd-k.

A blogodat láttam majd valmikor elolvasom,kalssz ez az írásód. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

csixy

üzenetére
						Szia csixy ! Szép estét kívánok.
A gpartedben látom a particioidat a képen amin a /dev/nvme0n1p1 en van Ő az efi particiód és fat32 fájlrendszerrel a /boot/efi 320 MB és 43.79 MB-ot használ a rendszered és a beállitott - flagja boot,esp és Ő róla bootol a rendszered,szerintem mivel azt is látom hogy Wndows is van szerintem UEFI-ről dual-bootolsz és te kiválasztod azt hogy melyik rendszerd is bootoljon.ezt én így gondolom a dualboot-nak a kapcsán mondani..
A /boot/efi ben tárólja a rendszered az UEFI-nek a boot lehetőségét,egészen is addig - mig felűl nem íród,vagy tőrlőd az egész-tartalmát.#107020 tordaitibi erről meg is fejtkeztem amit most mondasz,szerintem ez sem lehetetlen és ígazad is van.
A gépemen én is tudok így bootolni is ha éppen kellene,de mivel nálam nincsen win használatban,így nekem nincsen - szűkségem a dualboot megoldására. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

DarthSun

üzenetére
						Ígen az UEFY témában van is ijen - ezt,én is most éppen az éjjel lanulthatam - meg.
A listádat én is várom,láthatod most az alaplapom nem műkődik híbásan,pdig már 10 éves a gépem és idáig sem tapasztaltam problémákat.
Az Xp W 7 miatt kellet régebben legacira állitanom a UEFI-ben a bootot és erről meg is feledkezdtem,most már átállitottam teljesen a bootot,hogy ne is legyen gondom a bejegyzésekkel,ennyi így tömören erről a témámról. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

tordaitibi

üzenetére
						Szép napot neked és mindenkinek.
A Terminál, efibootmgr témában ez így ígaz,én is támogatom amit most mondsz.
A tesztelős játszós gépem UEFI biosos és nekem is el - kellet távolotanom két felesleges bejegyzését a MIntnek a Ubuntut és Puppynak a puppy bejegyzését .Az E az Entry sorszáma nálam is hasónló volt.
A treminálban futtattam asudo efibootmgr -b E -Bés símán tudtam tőrőlni is őket és reboot után uefi-ben F12 boot mejűjéből tőrlődőtt a két bejegyzésem,10 órai olvasás után mára síkerrel tudtam használni ezekkel a paraméterekkel. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

tordaitibi

üzenetére
						Ígen ez így ígaz amit mondasz,nálam is UEFi-n szintén,EFI-n is voltak letárolva entry azaz bejegyzés formájában de képes a uefi is megjegyezni.
A terminába sudo efibootmgr -B 0000 -b 0000 azónósító száma a Puppy-nak - ez volt,síkrrel tudtam tőrőlni hajnalban a bejegyzését és ebből is meg is tanulhattam a efibootmgr-nek a használatát,nálam ezekkel a szintaxissal jól prímán műkődőtt a fólyamata.
A linux distrokat ezért szeretm is nagyon mert sok mindenre van megoldás,nálam a gépemen 8 éve nincsen win,mióta megszűnt az Xp-W7 rendszernek a támogatása,sok olvasást tanulást most sem bántam - meg,rendszeremet Ryzenes gépemen Pure ArchLinux-ot és régebbi tesztelős gépemen EndeavourOS-t is őrőmmel használom,idáig problémákat nem tapasztalok,példaképpen a játékok remekűl jól futnak,tömören ezt tudom mondani,ami nem ajánlás csak is tapasztalatomnak a megosztása volt a célóm is ezzel. - 

IstvánLászló
őstag
válasz

DarthSun

üzenetére
						Köszönöm hogy írtál.
A gépemen nincsen win,deF12 volt LinuxMint;PuppyLinux probának ismimnek,de a Hdd-re már ArchLinuxot tettem.
Az Uefi-t sohasem piszkáltam,de most nagoyon zavró a két főlősleges bejegyzés.
A gépembe jelenleg 1 Hdd van,Ő van kézzel beállitva bootnak, F12 a boot menűjében továbra is ott van a két bejegyzés. 
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
 - Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
 - Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
 - Teszt [Linux] A Flatpak
 - Bejegyzés MS Office365 Linuxon
 - Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
 - Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
 - Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA

- 174 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti
 - HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3531, 93% Akkumulátor
 - BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
 - GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3853, 94% Akkumulátor
 - Magyar Logitech G915 Billentyűzet lehet +33.000.- Ft ból

Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest