Hirdetés
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- A fénynél gyorsabban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
sh4d0w
félisten
válasz totron #98041 üzenetére
A csoro vesz hasznaltan maganak vmi nemszemkib.szos hasznalt uzletit, vagy nehany generacioval oregebb hasznalt asztalit es dob ra egy Linuxot. Akinek meg nincs 30-60 ezer kozotti penzmagja ilyesmikre, mert annyira csoro, az ne szamitogepezzen, mert akkor neki a hovegi kenyer a problema elsosorban.
https://www.coreinfinity.tech
-
válasz growler #98051 üzenetére
Lassúnak lassú, és volt ami frissült, volt ami nem.
Első körben több mint 100 csomagot frissített, köztük a kernelt ...38-ról ...41-re. Ez nem jött össze neki, a csak olvasható fájlrendszeren nem tudott új initramfs-t létrehozni. Újraindítás után már csak 16 csomagot frissítene, de ezek "visszatartott" csomagok. Szóval a frissítése sikerült is meg nem is. Az /etc/apt/source.list fájlban csak egy cdrom sor van Mint alatt. Kiiktattam egy #-al az elején, reboot után ott volt a #-os cdrom sor, és alatta egy új cdrom.... bejegyzés.
Szóval felemás az eredmény.
Ja, és kikacsolásnál is panaszkodott a naplózásra csak olvasható fájlrendszeren.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
sh4d0w
félisten
.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
Ejnye, bejnye...
Plusz valószínű a belefektetünk is múlt idő akar lenni két t-vel.growler
Köszi! Nem is a visszatartott csomagok a gond, hanem a csak olvashatóként felcsatolt (fájl)rendszer.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
A Mint, Pendrive lemezkép-író csak engem nem szeret?
Írás közben nem mutatja azon az alsó csíkon hogy hol tart az írásban? Mert az, hogy eltűnteti a kijelölt eszközt, hogy hosszú percekre beszürkül minden, nem túl bizalomgerjesztő. Azt is hihetném, hogy lefagyott. Igaz hálózatból kellene dolgoznia, de nem reklamált miután behúztam az ISO-t, sőt az online ellenőrzőösszeg kiszámolása/összehasonlítása nem volt gond.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
csixy
addikt
Sokkal többre mész, ha csinálsz magadnak egy telepített belakott debiánból egy [linux live buildet] ezt átalakítod úgy hogy kényelmesen fel tudod tolni a ramba (legalább 6 giga ram kell, de 8 már jobb és 32 sokkal jobb) ventoy vagy frugal install segítségével nagyon kényelmes a bootolása, ehhez a boot mappában csak az iniramfs-re és a kernelre (vmlinuz) van szükség, a többi fájl luxálható a boot mappából az efi mappával együtt. A ramba annyi frissítést töltesz le amennyit akarsz, csak ez újraindítás után nem fog megmaradni. Emiatt az alaptelepítést gondozni, frissítgetni kell és ha eljó az idő, akkor az aktuális alaptelepítésből újabb buildet kell csinálni. Ez így nem nyúzza a pendrájvot és még az SSD sincs terhelve. A ramban azt csinálsz amit akarsz. Kikapcsolás után minden nem mentett változás elvész és ez ezért nagyon jó. A böngi villámgyors.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
válasz Dhampir #98061 üzenetére
Úgy látszik akkor tényleg megbízható ez a fwupd megoldás, igaz elég régi már, kiderült volna, ha óvatosnak kell lenni vele. Most látom a Neonos screenshoton, hogy egyenként akarja frissíteni, eszerint ha két új fwcsomag van, akkor végig kell menni sorban.
Én még mindig nem frissítettem, nem volt időm beleásni magam, mit is frissít pontosan...eléggé belémszorult ez a ami működik ne javítsd meg dolog. Nyilván ez security update-re nem annyira érvényes, de ha mondjuk a Thunderbolt4 biztonságos csatlakozását javítja, akkor nem fogom felrakni az új fw-t.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
paolinho
őstag
válasz ubyegon2 #97987 üzenetére
Na, sikerült valamit annyira összekuszálnom a Boot javítása progival, hogy már ki sem tudom kapcsolni a gépet. Amikor rákattintok a Leállítás gombra, pár másodperc sötét képernyő után visszaugrik az a kép, hogy adjam meg a jelszavamat. Ezt követően meg betöltődik az asztal. Gyanítom, újratelepítés lesz a vége, csak félek, ezzel nem fog megszűnni a kezdeti problémám, azaz visszakapom majd a Failed to open \EFI\ubuntu\ - Not Found belépő képet.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz paolinho #98064 üzenetére
Huha...tényleg összakavarodott valami...egyet érdemes megpróbálni. A futó rendszerre felrakod a GRUB-ot és futtatsz egy frissítést, utóbbi sose árt, de ennek a kimenetét berakhatnád is. Meg a boot-repair program kimenetének a linkje is hasznos lenne, de először terminalban futtasd le a
sudo grub-install /dev/sda
parancsot, az /sda az az adott meghajtó betűjele legyen! Utána a
sudo update-grub
jön, aminek kell a kimenete.Az első parancs csak ennyit fog kiírni:
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ sudo grub-install /dev/nvme1n1
.
Telepítés a(z) x86_64-efi platformhoz.
A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát....azért kell a második.
A drive-ok betűjelét a
inxi -D
parancs is megmutatja.De még mindig esélyes, hogy a boot során megjelenő sort csak a BIOS-ban tudod eltávolítani...
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz ubyegon2 #98065 üzenetére
Ennyit írt ki a Terminál, miután a parancsokat beadtam neki: [kép]
De sajnos nem változott az a helyzet, hogy nem lehet a Leállítással kikapcsolni a gépet.
Felfoghatnám kényelmesnek is, mert így szinte a jelszót követően másodperceken belül feláll a rendszer, de azért ez valahol nem normális.Csináltam ismét egy Boot repairt, ami ezt az üzit dobta: [kép]
De ez sem hozta helyre a problémát. Most azon meditálok, hogy a boot hiányában semmit nem tudok feltenni a gépre. Mármint újratelepítés gyanánt.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz paolinho #98067 üzenetére
https://paste.ubuntu.com/p/4r7zjxdK5z/
A boot-repair fenti linken létrehozott pár terminalapp kimenetet, mást nem csinál. Azok alapján siralmas a helyzet. Egytlen disztró van telepítve, viszont amikor azt felraktad, még megvoltak a Windows és az MX Linux EFI mappái is, az viszont nem derül ki, melyikbe rakta magát a Linux Mint EFI-je. Ahogy látom, a GRUB sem meghajtóra települt, hanem sda2-es particióra...
modprobe: FATAL: Module efivars not found in directory /lib/modules/6.8.0-41-generic
Recommended repair: ____________________________________________________________
The default repair of the Boot-Repair utility will reinstall the grub-efi of
sda2,
using the following options: sda1/boot/efi
Additional repair will be performed: unhide-bootmenu-10s use-standard-efi-file restore-efi-backups
rm /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bootx64.efi
mv /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bkpbootx64.efi /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bootx64.efi
Mount /dev/sda1 on /boot/efiEzek alapján az sda1-be ment az EFI, de hogy ott mi van most....
Partitions info (1/3): _________________________________________________________
sda2 : is-os, 64, apt-get, signed grub-pc grub-efi , grub2, grub-install, grubenv-ok, update-grub, end-after-100GB
sda1 : no-os, 64, nopakmgr, no-docgrub, nogrub, nogrubinstall, no-grubenv, noupdategrub, not-far
Partitions info (2/3): _________________________________________________________
sda2 : isnotESP, fstab-has-goodEFI, no-nt, no-winload, no-recov-nor-hid, no-bmgr, notwinboot, ext4
sda1 : is---ESP, part-has-no-fstab, no-nt, no-winload, no-recov-nor-hid, no-bmgr, notwinboot, vfatEz alapján az sda1 egy EFI partició lenne...
Évekig hülyének néztek, mert kerültem ez UEFI-t, mint ördög a tömjénfüstöt. Hát az ilyenek miatt, ami rosszabb, hogy nem ismerem ki magam rajta úgy, mint a Legacy boot/GRUB rendszeren.
Nincs mese, meg kell várnunk, míg jön valaki, aki vágja ezt az EFI particiós rettenetet!
Még egy screenshotot berakhatnál, hátha az könnyíti a hozzáértők helyzetét. Erről az ablakról:
Plusz egy Gparted screenshot is jó lenne:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz paolinho #98068 üzenetére
Nem tiszta, mi lett elrontva, sose használtam még ezt a programot és EFI is elég kínai még. De elméletileg csak a Linux Mint van fenn, nem?
Akkor ez a mentse el a WIndows EFI fájlt és a Secure boot bepipálás nem biztos, hogy jó ötlet. Az EFI biztonsági mentéseinek helyreállítása se kéne...de tényleg meg kell várni, míg valaki megnézi ezeket, aki EFI hozzáértő!
Ebben az esetben nem tudnék mást csinálni, mint live Linux Mint-tel bebootolnék, megnyitnám a Gparted-et, mindent törölnék és elindítanám a Live telepítést, de ez durva eléggé, mivel új Particiós táblát hoznék létre előtte. Egyelőre várjunk, hátha jön használható tipp...
Ja igen, terminalban a
sudo reboot
parancsra sem indul újra a gép?Egy Gparted terminal kép mindenképpen kéne!
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz ubyegon2 #98070 üzenetére
Fél siker, mert a sudo reboot újra tudta indítani a rendszert, igaz most valami csökkentett kép minőségben kaptam meg azt.
A Boot Javításnál a GRUB helynél nem tudok jobb képet adni, mint a korábbi hozzászólásomban, ugyanis nincs legördülő menü alatt semmi. Ennyi látszik, és nincs semmi kiválasztható.
Sajnos a Gpartedet nem tudom telepíteni. Ezt írja ki!
Mindenesetre az, hogy van reboot, már ad valamilyen lehetőséget talán minimum egy újratelepítésre.
Még van egy ILYEN üzenet is a Boot Javító munkálkodása közben, hátha ér valamit.
Viszont innen ki lehetett kapcsolni a laptopot a Leállítás gombbal.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz paolinho #98071 üzenetére
Egyre furább, a csökkentett mód azt azt jelenti, hogy szoftveresen futtatja a Cinnamont. Viszont az a javasolt parancs nem rossz, de csak akkor fut le, ha nincs nyitva más, ami lockolja a rendszerbenyúlást(főleg más csomagtelepítők okozzák ezt)! Zárj be mindent és úgy add ki a terminal parancsot!
Újratelepítés előtt meg valóban célszerű lesz újrainicializálni a meghajtót, a format az kevés lesz.
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz ubyegon2 #98072 üzenetére
Minden zárva volt a parancs kiadásakor, de nem lett jobb a helyzet. Egyelőre ott tartok, hogy már csak a csökkentett módot kapom a gép indításakor.
Megpróbálok utánaolvasni, hogy lehet inicializálni a meghajtót, mert ez már így egyre kaotikusabb.Kezdetnek sikerült felrakni parancsból a Gparted-et. sudo apt-get install gparted
Ezt mutatja: [kép][ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz paolinho #98073 üzenetére
A gparted képe alapján az a rész teljesen rendben van, egyszerű automata telepítés. De az a Win és MX EFI bejegyzés hogyan maradhatott meg és főleg hol? Láthatólag nincs ezen a meghajtón. Más meghajtó meg nincs a gépben és egyik telepítéskor sem volt...Remélem.
Inicializálni gparted előbb mutatott ablakában Eszköz / Particiós tábla létrehozása...a kis ablakban választhatsz particiósémát. Mivel régebbi gép, így én a Legacy sémát választanám, vagyis itt Msdos és nem GPT...
Ha ez megvan, totál szürke lesz az ablak, semmi nem lesz a meghajtón, innen indíthatod a live Linuxot pendriv-ról és mehet az automata install.
Viszont előtte a BIOS-ba be kéne nézned, nincs-e több EFI bejegyzés ill ha kell, akkor UEFI-ről Legacyra átállítást meg kéne csinálni.
-
paolinho
őstag
-
nagyúr
válasz paolinho #98075 üzenetére
Live live live...az összes partíciód el fog tűnni! Futó rendszerről ez nem megy!
Ha megcsinálod live-ból gparteddel az inicializálást, akkor egy bolti állapotú szűz meghajtód lesz! Még fájlrendszer sem lesz rajta!
Fentiek tudatában csináld kizárólag!!!
-
paolinho
őstag
válasz paolinho #98076 üzenetére
Tovább mentem. Az a helyzet, hogy, ha az UEFI Boot-ot tiltottam, akkor a Rufus-szal készített pendrive-ról induló telepítés megakad egy 10 mp-es visszaszámlálón. Ha elfogy a 10 mp, újra indul megint, és ez végtelenségig csinálná. [kép]
Ha engedélyezem és UEFI alól indítom a telepítést, akkor megint megjelenik ez a Failed to open stb. nyomorult szöveg. Ezt sehogy nem lehet kiiktatni? El se hiszem! -
nagyúr
válasz paolinho #98080 üzenetére
A 98074-es hsz-ben a gparted screenshot azt mutatja! Nem a Bios-ban kell, ott a legacy-t kéne, de szerintem alapból az egy 2008-as BIOS, ezért is kell az UEFI-t tiltanod.
Szóval bootolj be a live-val és gpateddel inicializálj! Utána indulhat az install.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
paolinho
őstag
válasz ubyegon2 #98083 üzenetére
De ezt csak úgy tudom kivitelezni, ha az UEFI engedélyezve van, illetve a Bios-ban az UEFI mellett feltűntetett meghajtó (pendrive) felől kell indítanom a telepítést.
De már fel is bukkant itt is egy probléma. Na tényleg valamit csinálni kell a vinyóval!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz paolinho #98084 üzenetére
Dehogyis, bekapcsolás után vagy az F12 vagy F9 esetleg valamelyik e kettő közötti gombot kell nyomni és akkor jön be a pendriveon lévő live bootmenüje. Legacyban nem a BIOS-ból bootolunk.
Ez a casper az iso-ban van, valami a pendrive-val nem OK. Ez nem vinyó hiba.
Ezt hiányolja nálad.
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz ubyegon2 #98085 üzenetére
Hát én végignyomkodtam az összes F-es gombot. Az F2-re a BIOS menüt, az F4-re pedig ezt adta, ezen kívül az ESC, ami még adja a boot-kiválasztás képét adja.
-
nagyúr
válasz paolinho #98086 üzenetére
Akkor ez valami csodagép, hogy nem lehet legacyban bootolni.
Akkor nincs más hátra, minden ugyanaz, csak állítsd vissza az UEFi -t, plusz gpartedben inicializáláskor ne az msdos opciót válaszd, hanem a gpt-t!
Gyakorlatilag ugyanúgy telepítesz, mint ezt megelőzően is, csak nem lesznek felesleges EFI bejegyzések a BIOS-ban.
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #98087 üzenetére
Szerintem.
Írja újra a Rufussal DD módban.
Próbáljon meg ezzel bebootolni úgy hogy a biost CSM mode-ba teszi, ez legacy/uefi-t egyaránt engedélyez,
Ha nincs benne csm mode (kell lennie) próbálja meg uefibe, ha nem megy bios--> legacy mbr mode.
Valamelyik módban el kéne indulni a live-nak.
Onnantól lemez gyalu és telepítő indít.De jegyezze meg mibe van a bios! és annak megfelelő módban indítsa a live-t ill. a telepítőt.
Ha tudja a bios a uerfi modet, és elindul, én tuti uefibe telepítenék.
Ha elindul, és megfelelő méretű a lemez, hagynék 50 gigát, egyszer jól jön akár Win akár másik disztró próbálgatásra.
És mindenképp csinálnék swap partíciót.
De ezek csak én az rigolyáim.[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz ubyegon2 #98087 üzenetére
Az a baj, hogy erre a vinyóra már sehogy nem engedi a rendszer, hogy telepítsek. Se UEFI nélkül, se UEFI-vel. A 98084-ben azt a képet mutattam, ami UEFI Enabled utáni "telepítés" következménye.
Az lehet megoldás, ha kiveszem a gépből az SSD-t, és formatálom?tordaitibi: Köszi, próbálom értelmezni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tordaitibi #98088 üzenetére
Nem követted a thread-et, épp az a nyamvadt ....mód okozta a galibát a kollégánál, szóval ja, tud majd ...-ben telepíteni. Mert amúgy egy 15 éves BIOS-oa gêpben nem lenne jobb szerinted legacy módban? Épp akkoriban készített minden gyártó valami ....-t saját magának, de egy nyamvadt szutyok volt mind.
(szitokszavakat inkább kipontoztam)
-
-
nagyúr
válasz paolinho #98092 üzenetére
A boot priority résznél ami most a 3. azt kell első helyre vinni!!!!
Ha egy nyamvad CD/DVD van első helyen, azzal elszuttyog, nem talál semmit és egész életed rámegy, akkor se ér el a 3. opcióig, ami maga a telepítő pendrive!
A pendrive legyen az első helyen.
Nincs kizárva, hogy az F9-12 gombok is azért nem reagáltak, mert a CD/DVD meghajtót tekerték és keresték a semmit!
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz tordaitibi #98097 üzenetére
Meg nem tudnám magyarázni, mi történt, de ami a Rufus-szal nem, az az Universal USB Installer-rel sikerült. Azaz sikerült visszatennem a Mint-et. Az a fura Failed to open-es szöveg megmaradt a rendszer indításakor, de inkább letojom, mint, hogy ne menjen a gép.
Szóval köszönök mindenkinek minden segítséget, de ezzel az aprósággal már nem foglalkozom tovább. Kibírom azt a plusz pár másodpercet bekapcsoláskor. -
nagyúr
válasz paolinho #98098 üzenetére
Hű azannya! Épp az SSD-t néztem, hogy milyen, de az éppen egy igen jó békebeli SSD, nem szokott vele gond lenni, hiába 12 éves konstrukció.
Nagy szerencse, hogy mégis összejött valamivel és tényleg nem érdemes foglalkozni azzal a boot közben megjelenő kiírással, úgysincs hatással semmire. Úgy látszik az a gép ragaszkodik most már ehhez, igazából valami hibaszöveget nekem is kiírt évekig a HP Elitebook, de annyira megszoktam, hogy hiányzik, mióta nem azt a gépet használom.
Örülünk, hogy csak sikerült életet lehelni a gépbe, most már hátha nem fogod meggyilkolni újra!
-
paolinho
őstag
válasz ubyegon2 #98099 üzenetére
Igazából sajnálom, hogy feltartottam a fórumot emiatt a 15 mp-nyi plusz boot miatt, de én is örülök, hogy visszatért az életbe a kicsike. Igaz öreg kis csotrogány, de kukázni még sajnáltam volna. Netre, fórumozgatásra, nyomtatásra, stb. még tökéletes.
Mégegyszer köszönöm a segítségedet!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Instagram közösségi fényképezés
- PlayStation 4
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Autós topik
- BMW topik
- Automata kávégépek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest