- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
cigam #104382 üzenetére
Nem, mert adatot vesztenék és féltem őket.
De ki tudod próbálni Magad is:
1. hozz létre egy NTFS partíciót egy pendrive-on, vagy egy random fájlon, amit felveszel loop device-ként meghajtónak a tesztre.2. nézd meg, hol ér véget és adj egy ide mutató (vagy ennél későbbre) offset-et a cryptsetup luksFormat-nak (most már csak cryptsetup Format azt hiszem), így csak az emögötti részt titkosítod le vele. Az offset-et 512bájt többszöröseként kell megadni, szóval egy számológép kellhet..
mire eljutsz X gigára vagy terára, attól függ, honnantól szeretnéd titkosítani a diszket. Ugyanitt a luksFormat-nál adod meg, hogy --header és tedd ki egy külön fájlba (pl. root-ba, vagy tesztnél mindegy is), így a konténer elejére ő már nem fogja odarakni azt.
3. Linux reboot és/vagy a létrehozott titkosított helyett luksClose-al zárd le, mintha fel sem oldottad volna és akkor nem kell reboot. Bár luksFormat csak létrehoz úgyis, felnyitni nem nyitja azonal úgy emlékszem.. Mindegy is. Legyen zárva, innentől ez eltűnik a szemed elől, header hiányában semmi sem fogja mutatni a létezését.
4. Az NTFS partíciót BÁRMILYEN oprendszerből és BÁRMILYEN programmal lazán ráhúzod a mögötte lévő "üres" területre. Azért idézőjel, mivel üresnek látja minden program, miközben Te tudod, hogy ott egy LUKS konténer, amit fel tudsz nyitni, mert tudod, hol kezdődik, Nálad a kulcs és Nálad a header fájl is.
Bármelyik hiányában (offset mértéke, amit luksOpen-nek megadsz), kulcs vagy header, buktad az adatot.
Szóval amiatt, mert nem látszik a feloldatlan partíció, bármikor bármilyen tool-al üres helyet látsz a helyén, innentől már gyerekjáték egy NTFS resize.
Amúgy hülyeséget írok, ehhez nem kell zártnak lennie. Particionáló tool-ok a felnyitott konténert nem veszik számításba (lásd üres Gparted képem), csak a fizikai diszket nézik, ott meg üreset lát, ergo így is engedi ráhúzni az NTFS-t, mivel ez neki üres hely. Ami aztán okoz rendesen galibát, ha írsz is utána erre az NTFS-re (SSD esetén pedig ahogy beindul a TRIM a titkosított régióra is, mivel fölé húztál egy rahedli üres NTFS szabad helyet, valszeg másodpercek-percek alatt szétkúrja az egészet, míg ha nem húzod fölé az NTFS-t, nem fogja bántani a kontroller, mert nem kap olyan TRIM parancsot az OS-től, hogy ott nincs adat. (Azt sem kapja, hogy van adat. Nem kap arra a régióra vonatkozóan semmit, ergo békén hagyja).
-
Petya XT
senior tag
válasz
cigam #104349 üzenetére
Ez sem teljesen igaz minden disztróra. Nálam hetente lefutott a LUKS-os lemezeken is, köztük a rendszerlemezen is. Lekopogom, soha nem volt probléma. Volt manuális TRIM is. Sokat kérdezgettem, itt is, hogy ez most oké, vagy nem oké, honnan tudja a vezérlő, hogy mit kell pucolni. Valami biztonsági dolog miatt nem javasolták, egyébként működött nálam, ha jól emlékszem a fstrim.timer is aktív volt. Ez LM volt. Már nem tudom melyik verzió. Mondjuk egy VC felcsatolt konténerre kíváncsi lennék, hogy ott mi a helyzet.
Tibi:
Az annyiért nagyon jó vásár volt! Brutál árakat láttam ma.... -
válasz
cigam #104341 üzenetére
Azért elég sokan cserélnek/vesznek új SSD-t a gépükbe, notebookba. "Mit kell ahhoz érteni, rendelek egy super M.2-es SSD-t mert az kell bele!
Sok hülye okoskodik, hogy picit nem árt érteni is az SSD-khez."
Megjött az SSD! Juhúúú....de jaj istenem valami baj van, semmi nem ismeri fel, pedig jó helyre csatlakoztattam!
brühühü...mi lehet a baj??? Rohaggyonmegabót átbasztak!!!! Juj gyerünk az SSD topikba!
Gondolom sejted mi lehet a probléma a nagymellényen kívül!?
Érdemes nézegetni az SSD topikokat, milyen kérdések merülnek fel állandóan.
-
válasz
cigam #104336 üzenetére
Én pl. azon csodálkozom, hogy miért nem oldja meg házon belül, ahogy az M.2 csatolós eszközök esetében.
Érdekes lenne, de mivel ez egy ősrégi PATA/SATA utasítás és az OS-ek kompetenciája, így ebbe a gyártók nem fognak belenyúlni értelemszerűen.
A PCIe NVMe SSD-k TRIM-melést viszont már nem az OS végzi, hanem az eszköz vezérlője.
De mint említettem is többször, nem nagy gond, ha nem foglalkozik vele a user SATA esetén, mert még mindig ott a garbage collection, ami nevéből adódóan tisztogatja a már törölt adatokkal terhelt blokkokat.
De egyébként az SSD is egy hardver, mint a VGA meg a többi. Ha rengeteget foglalkozik a topik a VGA-k vezérlésével, miért lenne gond az SSD-k vezérlése, optimalizálása? A VGA is olyan eszköz, hogy nem kell ismernem a működését, felrakom a rendszert, aztán az használja okosan a megjelenítésért felelős hardvert. Nem? De!
Én csak arra utaltam imént, hogy gondolkodjunk okos pingvinként, ne hátbalőtt tapírként!
Ne üldözzük a gép egyik fontos elemének megismerhetőségi lehetőségét egy Kezdők OS-sel foglalkozó topikjából.
-
-
válasz
cigam #104216 üzenetére
Ez egy NTFS partíció, mióta pár éve megvan csak adat,.
a W10swap, hiberfil és pagefile az mind a C- van, erre nagyobb összegben fogadok.
Itt a Win C partíció, ott van alul minden ami kell a Winnek.
Soha nem teszegetem át ezeket másik partícióra, ami az övé az legyen az ő partícióján.
ez meg az ominózus ntfs adatpartíció ami nem lehet zsugorítani.
Nyomokban sem tartalmaz Windowshoz köthető könyvtárat, kivéve a Lomtárat, ez üres perpill, és ez soha nem volt akadály egy zsugorításnál.
valamint most próbáltam magát a C meghajtót zsugorítani és azt is engedné a Win is meg a Gparted is.
Egyre érdekesebb. -
-
-
Imi1981
veterán
válasz
cigam #104170 üzenetére
Így grafikus ablakban meg tudom jegyezni . Főleg hogy így utólag nem is bonyolult . A lemezek alkalmazasban beállítom honnan csatoljon fel és a dolphin fájlkezelőben meg a jogosúltságokat állítom be . Majd kipróbálom NTFS -re formázott hdd-vel is mert azt tudom windows és linuxon is használni . Most qbittorrentet letöltöm és azt is beállítom .
-
Imi1981
veterán
válasz
cigam #104165 üzenetére
Őszintén nehezen tanulok de igazad van . Csak ezeket a parancsokat valahonnan ki kell másoljam mert magamtól nem tudom mit és hogyan pötyögjek be a terminálba . Ezért bonyolult nekem mert ha valamit ott akarok csinálni az állandó utanajárást /keresést igényel és persze ha megint kellene 2 hónap múlva akkor megint keressem meg mert már tutira nem emlékszem rá hogy volt . Windowst nulláról pár nap alatt már tök jól tudtam kezelni emlékszem rá ! Azért azt jóval egyszerűbb megtanulni. Persze ott sem tudok mindent de amit kell azt igen .
Viszont érdekel a linux és idővel kubuntun vagy ubuntun akarom futtatni a qbittorrentet , emby szervert és plex szervert ami 0-24-ben futna . Ilyen letöltő és médiaszerver gép lenne . Most ez jelenleg win11-en megy de jobb lenne egy olyan oprendszer ami sokkal kevesebb eséllyel kap vírust . Nem sietem el a költözést , akár 1-1.5 évig is ismerkedek a linuxal mielőtt döntök .
Bocs a sok rizsáért . Formáztam ext4-re de a lemezek alkalmazásban nem látom hol tudnám beállítasni honnan csatolja fel ! Lehet itt [kép] azt állítani ? Közben ránézek az oldalra amit linkeltél utoljára .
Megtaláltam! Itt [kép] kell ezt beállítani gondolom . Mit írjak be elérési útnak ?
-
válasz
cigam #104159 üzenetére
Semmi fstab nem lesz nála, ha a Kubuntu még mindig olyan mint az enyém akkor a /media/felhasználóneve/....csatolt eszközök
itt lesznek ezek, és mivel ez usb-s meghajtó szerintem nem is kell fstabozni.
Mvel kiírja a partíció nevét, partlabel alapján lesz azonosítva.
Bár furcsállom hogy jogosultság baja van, a Ventoy gyárilag exfatot csinál magának. -
Imi1981
veterán
-
Necronom
senior tag
válasz
cigam #104159 üzenetére
ha mar itt tartunk akkor megmutathatom az enyemet?
mert nalam mukodik minden usb-re dugott meghajtora, amit aztan meg is kell oszanom Samban, de az itt a csatolasa/dev/disk/by-id/usb-Generic_Mass-Storage-0:0-part1 /mnt/usb-Generic_Mass-Storage-0:0-part1 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #104091 üzenetére
Yepp... Mikor a kádban fekve hallgattam kedvenc koncertemet, a nappaliban a TV-ről ment az erősítő, akkor a felénél beleszakított a miniferi... na ott kikecmeregtem a kádból és azonnal előfizettem a youtube redre pár hangos szitok mellett... Red-del nem mellesleg be tudtam hozni még vagy 6 haveromat mint családtagot így ők sem néznek többet reklámot.
-
fekete.puma
tag
válasz
cigam #104067 üzenetére
Azt honnan tudni, hogy fórumon a válaszadó nem az AI által generált választ másolta-e be, vagy amit mond az valóban a helyes megoldás?
Megérti a kérdést csak tudni kell kérdezni...
pl Adott telefonnál mennyi a PWM érték.
Mond egy választ.
Az a gyártó által megadott!
Független tesztek, valós érdekelne...
Hivatkozik pár oldalra pl a notebookcheck, hááát és is onnét tudom, ha ők nem jól mérték akkor én sem tudhatom jól. -
válasz
cigam #104040 üzenetére
Fene tudja, a felnőtt lakosság jelentős részét érinti ez és ugye a demencia egy gyüjtőfogalom, rengeteg fajtája van és fokozatosan jelentkezik. Ja és a közhiedelemtől eltérően nem csak a kifejezetten időseket érinti! Ami jó hír viszont, hogy aki használja az agyát rendszeresen az erősen késleltetett elérésben van. A Linuxot használókra ez eléggé érvényes szerencsére.
-
Necronom
senior tag
válasz
cigam #103964 üzenetére
egy egesz oldalnyi hibalistat kaptam
Csomaglisták olvasása... Kész A(z) „http://ppa.launchpad.net/ubuntuhandbook1/conkymanager2/ubuntu bionic Release” tárolónak nincs Release fájlja.
N: Az ilyen tárolóból való frissítés nem végezhető el biztonságosan, így alapesetben ki van kapcsolva.
N: Lásd az apt-secure(8) kézikönyvoldalt a tárolólétrehozással és felhasználói beállításokkal kapcsolatos részletekért.
N: A beállított „main/binary-i386/Packages” fájl beszerzésének kihagyása, mert a(z) „https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com stable InRelease” tároló nem támogatja a(z) „i386” architektúrát
W: GPG hiba: https://downloads.plex.tv/repo/deb public InRelease: Az alábbi aláírások nem ellenőrizhetők, mert a nyilvános kulcs nem érhető el: NO_PUBKEY 97203C7B3ADCA79D
E: A(z) „https://downloads.plex.tv/repo/deb public InRelease” tároló nincs aláírva.
N: Az ilyen tárolóból való frissítés nem végezhető el biztonságosan, így alapesetben ki van kapcsolva.
N: Lásd az apt-secure(8) kézikönyvoldalt a tárolólétrehozással és felhasználói beállításokkal kapcsolatos részletekért.
kar ezzel foglalkozni, tul sok, ugye?
-
válasz
cigam #103924 üzenetére
Igen, BIOS boot menüből pöcc-röff megy.
Az a Windows EFI partíció azonosítója.
De meg is oldódott közben.Eddig úgy volt beállítva a BIOS, hogy csak a linux-os lassa, a tobbi boot opcio disabled-re volt rakva.
Most úgy állítottam be, hogy első a linux, második a win, és csak a többi van disabled-en.Így már el tudja indítani a windows-t is a GRUB.
Köszi a tippet a BIOS-ból indításra.
-
cibus
senior tag
válasz
cigam #103919 üzenetére
mert a kérdésem az volt, hogy hogyan tudok belépni csak usb-ről linuxba (ez ide szólt), aztán már akkor leírtam azt is, hogy miért csak usb, hogy az egészet tudjam formázni.
de közben rájöttem, hogy van egy telepítés előtti try része is, mert ez okos
milyen gép... f0s asus, mi más ilyen bugyuta???
asus tuf gaming f15
fx506hcb -hn145 -
-
válasz
cigam #103756 üzenetére
Soha még, és ez 2000 óta tart, azóta számtekezek, nekem nem volt olyan rendszerem ahol rajtam (meg a rendszergazdai fiókon Winen, Linuxon meg a root) kívül lett volna még egy felhasználó.
Igen van virtuális futtatókörnyezetem mindenen , akkor vegyük még bele ezt de ez nem úgy felhasználói fiók mint Gézuka meg Gizike.
Másodikra, igen megválaszolták, Ubuntu az is valahol.
Mikor régebben próbálgattam disztrókat és némelyiket sikerült a másik efire felpakolni, az UEFI kiírt 2 tökegyforma találatot F11 választómenübe.
Ubuntu
Ubuntu
Elég tippelgetős volt hogy most melyik az én régi Ubuntum és melyik lehet vajon a frissen telepített másik. -
-
-
válasz
cigam #103729 üzenetére
„Ez a Mint éppen olyan jó, éppen azt teszi, amit kell…"
No végre, egyet tudok veled érteni teljesen. Nyilván egyéni óhajokat még nem teljesít, mint ami neked volt nemrég, hogy találja ki helyetted, melyik particióra szeretnéd a telepítést, hanem galád módon a particionáló részre akart továbbküldeni!Pedig milyen jó lenne, ha 15 partició megléte esetén nem két csempét ajánlana fel, hanem 15 darabot, ha már nem találja ki a gondolatodat.
Tibikomám,
sajnos a Debian se vette figyelembe a kijelölt másik EFI particiót, de ahogy láttam, mindkettőt aktívnak jelöltem, viszont talán inaktiválni kellett volna az első EFI boot flagjeit, azt meg nem akartam, mert akkor fene tudja, mi lenne a Linux Mint meg a többi EFI bejegyzésekkel. Igaz nem is nagyon foglalkoztam most a telepítéssel, itt hagytam a nyuszira, pár Tovább katt kellett neki osztjónapot. Azért az fura lenne, ha magától eltüntetné az Ubuntud bejegyzését, de persze ha ügyes voltál, akkor sikerült.Itt megvan még a Linux Mint EFI mappája szépen, igaz Ubuntu néven.
-
-
válasz
cigam #103714 üzenetére
Köszi, amúgy nagyjából értelmezem én, mit akarnak ezekkel a sorokkal, csak a jelölések nem mind tiszták. Persze logikailag kicsit érdekes, mint írod is, egyeznie kell meg az -image- után is egyértelmű, milyen szám/betűkombóról lenne szó.
De ugye az autoremove egy jövőben bekövetkező művelet... Érted, mi a fura ebben!
-
válasz
cigam #103697 üzenetére
Ha az íjra hasonlító jel
};
definiálására gondolsz, azt Kezdő topikban simán megértik, szóval ismerkedjen a viziragya reguláris kifejezésekkel! Még Haladó Linux vagy Shell topikban OK, ha ilyen kívánalom merül fel, de itt marhabaromságnak tűnik!De ha már ennyire szeretnéd látni a szabatos kifejezést, leírhattad volna mi a neve a nyíl jelnek!
-
válasz
cigam #103688 üzenetére
Ezt egyelőre senki ne tudja. Da majd megtudjuk
Csak a winre mehet a levesbe. Anélkül elvan.
Ha neki ráadásul ez a lemez elején van, akkor semmire nem megy vele mivel össze-vissza kell tologatni majd a fennmaradó partíciókat, cseppet sem veszélytlen mutatvány.Tényleg off, én úgy tudom nem hoz létre ilyen partíciót ha nincs, egyik update sem. Ha nincs akkor nem is csinál. A baj az volt hogyha kicsi volt, akkor lukra futott egyik frissítés.
Nekem 9 éves a Win, perpill naprakész, minden frissítésen átesett eddig és láttad képernyőképen hogy nekem sincs recovery. Meg az efi meg a C között sincs nekem ezer éve a 16MB reserved se.Azzal már nem akartam elszomorítani a kollégát ha fel is pakol egy old W10-et, pl. a 2015-ban kiadott 1507-et, az maga a halál, kb. annyi támogatás lesz rá mint egy XP-re. Nem fog már se drivert se semmit leszedni a windows-update, valószínű az sem fog már működni.
Mindezek megkerülhetők simán egy virtualgépre feldobott winnel.
Mivel azt írta csak mbr azaz csak bios, alsó hangon 14-15 éves a gép, azon natívan is elég halál egy W10, nemhogy virtualizálva.
Passzolok. -
-
válasz
cigam #103656 üzenetére
És tényleg. Igazad van. És meg is értettem mert ezen egyszer átestem már.
Valamikor becsatoltam így a teljes háttérpartíciómat, már beugrott, amikor szenvedtem a snap videoletöltővel hogy nem lát ki a home alól a külső lemezekre.
És akkor csináltam ez fstabba, csak kimaradt a "ADAT_1TB" hogy ebbe a könyvtárba csatolja.#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
Reboot után fantasztikus volt, minden meghalt mivel az egész home az nem az eredeti hanem az adat partíció tartalma volt.
Minden alkalmazás sikítozott hogy nem tud futni mert hiányzik neki mindene.
Hiába a tudás az tudásNagy vagy.
-
-
válasz
cigam #103653 üzenetére
De akkor az eredeti home alól mindent törölni kell nem?
Akkor mellécsatolja, nem?
Lesz 2 bin,2 Letöltések, 2 darab .config stb.
Vagy nem jól okoskodok?
Itt az fstabom.
Ebbe a / az a / és azon belül a home.
Ha én a /home mappába még becsatolom az sdc5 alatti homet, vagyis a tartalmát, akkor..?# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=30b00271-26f3-4b5d-a97b-9897ed48c5ca swap sw defaults 0 0
UUID=448883198883091E /media/tibi/aero_data auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
UUID=E6CE3F6ECE3F35E1 /media/tibi/aero_mndns auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
-
válasz
cigam #103647 üzenetére
"Mondjuk azt valóban nehéz lenne lekódolni a telepítő partícionálójában, de akinek ez kell az megoldja utólag, a telepítés után."
Hogyan kell ezt? Egyszerűbb lenne mint másolgatni 15 gigákat, ráadásul az adat 2 terás ssd-mnek amivel most szórakozok, ezen van 900 giga hely még, már csak usb2 jutott, nem éppen szédítő a sebessége. -
-
válasz
cigam #103640 üzenetére
Értem én a humoros célzást a mondataidban, de akkor rántsuk le végre a leplet erről a nyamvadt Linux Mint-ről végre!
Egyszerűen arra sem képes, hogy egy nem létező particiót csatoljon install során!
Ebből is lehetne egy bugreportot írni, had szórakozzanak a Mintes komák is, ne csak mi.
-
-
-
válasz
cigam #103348 üzenetére
Erre nem tudok neked válaszolni.
5 éve használom appimageba a Stacert, a Freefilesync, Etcher, egy flashplayer valamit meg még néhányat.
Mikor nemrég rámjött a szokásos roham hogy namosataztánmártényleg lecserélem az Ubuntu 18.04-et, nemtudom melyikek de több nem indult el Minten, a friss Ubuntun, más disztrón sem.
Ventoy alól ki fogom próbálni Live disztrókkal, legfrissebbekkel holnap. -
fekete.puma
tag
válasz
cigam #103311 üzenetére
A KMS-el aktiválni az nem legális és még veszélyes is, mégis használják.
Abba belemenni, hogy az olcsón vett licence ami használható, nem tiltják és ez mennyire legális? Akik használják azokat valószínű nem zavarja, hogy nem 30-40k körül adott ki érte...
Amúgy meg a Linux sincs ingyen sokan támogatják 5-15 dolcsival évente, vagy akár havonta, sokan meg nem és úgy használják.
Saját költségen biztos nem fejlesztgetnék + a saját munkájukat is ingyen beletenni hosszútávon. -
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #103299 üzenetére
Elképzelem, hogy a Win10-ről váltást megpróbálni szándékozó emberke megkérdezi valami linuxos fórumon, hogy és akkor milyen disztribúciót? Kap is azonnal 15 különböző választ... ;-)
Az első elakadásnál meg azt, hogy mégis másikat kellett volna választania, mert az ugye jobb, azzal nem lett volna ilyen probléma - azzal majd más lesz, amit meg egy 3. disztribúcióval úszott volna meg ;-)
Aztán jönnek a következő apróságok, hogy ugyan majdnem minden alkalmazásnak van alternatívája linux alatt is, csak éppen annyira más, hogy pont agyvérzést kap tőle a kedves user...
Elég hamar inkább a Win11 mellett dönt! ;-)
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-)
Régen is lecserélték az emberek a gépeiket, mert elavultak - nem 7-9 évente, mint most a Win11 miatt, hanem gyakrabban, és a fizetéshez mérten sokkal nagyobb összegekért, mégsem váltottak linuxra, pedig akkor is ott volt a lehetőség...
60.000 forint körül már lehet olyan gépet kapni, amin kiválóan fut a Win11 - ennyi szerintem a legtöbb embernek inkább bele fog férni, mint egy teljes rendszerváltás. -
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
cigam #103258 üzenetére
Pont mire megkerestem, már le is írtad.
---------------------------------------------------------------Aki Linuxon játszik, annak találtam egy weboldalt, ahol játékokkal kapcsolatos híreket lehet olvasni.: GamingOnLinux
-
-
fekete.puma
tag
válasz
cigam #103243 üzenetére
A teljesen kezdőnek nem biztos, hogy úgy kellene kipróbálni a Linuxot, hogy egyből a windows-ból lecsipkedve.
Amit erőltetsz sokkal veszélyesebb egy kezdő számára, (aki a világát nem tudja de hatalmas az egója mert a Call of Duty-ban stb... mekkor a király és, hogy most ő majd megy Linuxra)... -
válasz
cigam #103234 üzenetére
Na, most hogy ezt tisztáztuk, nem próbálnád ki?
Gondolhatod, hogy már rég kipróbáltam volna, de sajna ezen az új használtüzleti Zbook-on nincs Windows, mint láthattad az fdisk -l kimenetben is. A Dell Latitude-on volt valamelyik meghajtón, de sajna az már eladásra került és mivel nem tudtam, hogy ez lesz a sorsa, mindkét NVMe SSD benne maradt.Amúgy ezekben a HP BIOS-okban is vannak érdekes opciók, amik bekavarhatnak.
A legfelső opción állítottam okosan már telepítés után, aztán le is ült a rendszer, aztán lejjebb van az a bepipált opció is, fene se tudja mi itt a jó felállás...
-
válasz
cigam #103232 üzenetére
Nem, ez a külső meghajtó.
OK, azt látom, hiszen elég egyértelműen ki is írja a tipusát, hogy WD My Book 1TB, de azt értettem el, hogy azon is van Windows. Mert ugye nem raktál be semmilyen kimenetet a particiókról. Biztosan okkal nem választható más, de ezt is átrágtuk már és nem tudjuk a pontos okot. De az tisztán látszik, ha ennyire meglepi a telepítőt az a külső meghajtó, akkor azt ügyesen ki kell húzni és megoldódik a probléma, hacsak ugye a Windows nem zárolta egyébként a belső meghajtót, de erre meg tudod a megoldást. Kb be is zárult a kör szerintem. -
válasz
cigam #103230 üzenetére
Arra utaltam, hogy ha eltávolítod az USB-s meghajtót és akkor sem tudod kiválasztani a belső Windowsosat, legalább tiszta lesz a helyzet, hogy Windows alól kell az említett kikapcsolásokat megejtened.
Most akkor a belinkelt fotón is Windowsos meghajtó lenne, csak éppen két Linuxos partíció jelenik meg? Kicsit belekavarodtam már, mint majom a házicérnába!
-
válasz
cigam #103228 üzenetére
Azt eddig nem említetted, hogy a belső meghajtó az Windowsos, de így lehet oka van annak, hogy a particionáló nem kezeli. Mondjuk a Windows zárolta magának az eszközt, nem lett leállítva rendesen, aktív a Fast startup vagy fene tudja, egy éve kénytelen voltam ilyesmikkel szenvedni, amikor meg kellett hagynom a Wint az adott gépen(de benne voltál abban a thread-ben is amúgy*)
De mivel nem vagy hajlandó lecsatlakoztatni azt a külső meghajtót, így nem nagyon jutsz innen előrébb, pedig így patt helyzet alakult ki, se a Linux Mint nem tágít, se Te!
De ha neked könnyebb így és mondogatod, hogy ez bug, akkor legyen bug, csak szedd már ki azt a nyamvadt külső meghajtót és akkor legalább kiderül, hogy zárolva van-e Windows által a belső meghajtó. Legyen az is a Linux Mint hibája, de legalább haladnál valamerre.
Jelenleg az a helyzet, hogy live Linux alól nem nagyon tud a rendszer Windowsos meghajtót lecsípkedni.
*most látom, épp Te mutattad nekem, hol van Winen ez a fast startup valami és le is akartál beszélni a kikapcsolásáról!
Egyre jobban tetszik ez a csakazértse thread!
-
válasz
cigam #103223 üzenetére
Pontosan mi baj származhat abból?
Semmi, bár annak is van gyakorlati oka, miért nem javasolt kezdőknek külső meghajtókat aggatni a gépre telepítés idejére, de ezt sem akarod érteni, mi az oka.Persze rá lehet fogni, hogy a particionáló áttekinthetetlen egy kezdőnek, de miért az?
Mondjuk itt még nincs felcsatolva a külső meghajtó és a nagyobb kapacitású NVMe SSD, de ha háromszor ennyi partició megnevezéssel szembesül a kezdő, magabiztosan tudja kiválasztani, amivel operatívkodni fog? Többek között ilyesmik miatt is célszerű minden, a folyamat szempontjából felesleges meghajtót eltávolítani, itt nyilván a külsőkre gondolok.
Disk /dev/nvme0n1: 476,94 GiB, 512110190592 bytes, 1000215216 sectors
Disk model: SAMSUNG MZVLW512HMJP-000H7
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: F89EE004-27EF-4990-84B0-C1A742F12BC9
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/nvme0n1p1 2048 1050623 1048576 512M EFI System
/dev/nvme0n1p2 1050624 105908223 104857600 50G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p3 105908224 210765645 104857422 50G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p4 210765824 294651903 83886080 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p5 294651904 378537983 83886080 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p6 378537984 462424063 83886080 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p7 462424064 1000214527 537790464 256,4G Linux filesystem
Disk /dev/sda: 111,79 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Disk model: KINGSTON SHFS37A
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x1bddb276
Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 * 2048 41945087 41943040 20G 83 Linux
/dev/sda2 41945088 234440703 192495616 91,8G 5 Kiterjesztett
/dev/sda5 41947136 83890175 41943040 20G 83 Linux
/dev/sda6 83892224 125835263 41943040 20G 83 Linux
-
fekete.puma
tag
válasz
cigam #103223 üzenetére
Volt egy ismerősöm aki elhelyezkedett egy munkahelyen és az egyik régi kollégára bízták, hogy vezesse körbe és mondja el a lényeget amit tudnia kellhet.
A régi kolléga elkezdte mesélni, hogy mit nem szabad, ezért is szólnak, azért is szólnak, ezekért meg kirúghatnak...
Az ismerős egy idő után megunta és azt mondata, hogy azt mondja már el inkább, hogy mit kell majd itt dolgoznia, mert még semmit nem értett...
Mikor arról beszélt azzal elég hamar végzett és úgy már értette. -
válasz
cigam #103215 üzenetére
Nem távolítom el, mert egy plusz meghajtó ne okozza már problémát!
Miért ne okozhatna problémát? Úgy írod le, amiket tapasztalsz user error mellett, mintha a Linux Mint-nél ez egy kijelenthető megállapítás lenne, nevezetesen, hogy sem külső sem belső meghajtóra nem enged telepíteni az install helper! Azért gondolom érzed, hogy ez mekkora marhabaromságnak hangzik!Nézted már fdisk -l vagy parted -l parancsokkal mi lehetne még a gond azon kívül, amit direkt rosszul csinálsz?
Fene se érti miért ragaszkodsz két dologhoz is, amik gondot okoznak a telepítés során, de nyilván nem Linux Mint-et akarsz telepíteni, hanem csak bizonygatod, hogy ez a fránya agyonajnározott Linux Mint alkalmatlan, még egy rutinos Linuxos sem tud vele sehová semmit semmikor telepíteni! De nyilván a Linux Mint is utál téged, nem csak Te őt!
-
válasz
cigam #103212 üzenetére
Miért csak a külső meghajtót ajánlja fel?
Mire jó ez az opció, ha a belső meghajtóra nem lehet, mert nem ajánlja fel, ha meghagyom a külsőnek, akkor sem megy fel.
Egy részét ezeknek már érintettük, a többi része meg homályban marad, mert azt azért nem tudjuk, milyen particionálása van a külső meghajtónak, a gép BIOS beállításainál is lehetnek akadályozó tényezők, egyszóval eléggé többismeretlenes ez a dolog. Másrészt értelmetlen dolgokat is csinálsz, mert nem Windows mellé akarsz telepíteni, de azt az opciót erőlteted, nem külső meghajtóra akarsz telepíteni, de az istennek el nem távolítanád, ha egyszer gondot okoz...no meg ott van az, hogy a normál particionáló rész sem tetszik neked, pedig azzal célszerű dolgozni. Vannak nehéz particionáls install helperek valóban, az Ubuntu/Linux Mint install helpere nem az. A default Debian még az expert módon kívől is elég nehézkes, a Fedora, Suse sem kezdőbarát, másoknak meg ezek az egyszerűek.Annyi világos, hogy egy könnyített meghajtóválasztó opcióval valamit nem tudunk megoldani, akkor marad a normál módszer. A userek elég nagy része gond nélkül telepít Linux Mint-et, persze ők nem azt az utat keresik, amin nem lehet odaérni!
-
válasz
cigam #103206 üzenetére
Nem a Windows mellé, a belső meghajtóra, tettem volna fel, hanem elfogadtam volna a javaslatát, hogy a külső, a Windows-től teljesen független meghajtóra telepítettem volna. Ezt sem engedte.
Eddig nem ezt írtad, de ha ezt szeretnéd, akkor nem a Telepítés Windows mellé opciót kéne választani, hanem a Valami más/kézi particionálást. Nem Calamaris van Mintnél, hanem Ubiquity, de vannak más disztrók, amikben tényleg nehézkesebb a particionálás, de ezek szerint neked nem jön be az Ubiquity, mert logikátlannak találod, ami épp az előbbiek miatt kicsit vicces, no mindegy.
De egy totál kezdőnek sem biztos, hogy a legelső próbálkozásra teljesen tiszta lesz minden, de valóban érdemes előtte átnézni egy leírást a telepítésről vagy éppen a Rowon által is említett Linux Mint kézikönyvet, ahol részletesen le van vezetve, képekkel illusztrálva a Windowst használók számára a telepítés folyamata. Ha ennyire nem érted a Linux Mint/Ubiquity logikáját, lehet neked sem ártana végigolvasni, mert ha más installhelperhez vagy szokva, akkor segíthet.
[link]
Ilyen képek segítenek a folyamatban:
-
válasz
cigam #103197 üzenetére
No meg arra sem kaptam választ, hogy miért kell a Multimédia kódek-et telepíteni ahhoz, hogy működjön a Secure Boot?
Miért kéne? Nekem anélkül is működni szokott.
Szerk.: arra még mondjuk nem jöttem rá, hogy mi ez a multimédia kodek, amit felrak, mert anno Debianon a VLC mellé az ffmpeg csomag elég volt, illetve még a libavcodec-extra csomag. Ezzel a kettővel mindent lejátszott. -
válasz
cigam #103197 üzenetére
Egy kezdőről van szó, aki semmit nem tud a Linux-ról!
OK! Mivel a kérdés az volt, mit ajánlanátok egy kezdőnek Windows mellé és szerinted a Linux Mint csak ajnározva van, nem alkalmas erre a célra... No szóval Te mit ajánlanál kezdőbarát disztróként előbbi kérdésre?Az meg, hogy a Bitlocker meg különböző security Windowsos és gépfüggő opciók nehezítik a Windows mellé telepítést...hát erről sem a Linux disztrók tehetnek. Kezdőként én is tépném a hajam, ha a mostani Zbook 15 G5-re Windows mellé akarnék Linuxot feltrakni, a BIOS-ban egy külön oldal csak a secure opciók beálltásaival foglalkozik. Egy átlag usernek fogalma sincs ezekről az opciókról.
No de akkor melyik disztró szerinted amire rá lehet mondani, hogy kezdőbarát és Windows mellé javasolható a telepítése?
-
válasz
cigam #103192 üzenetére
Akkor fordítsuk meg a kérdést. Melyik kezdő fog otthon Windowst telepíteni magától? Egyik sem és, ha már itt tartunk, akkor a Calamares kőegyszerű, egy majom is végig tudja kattingatni, de ugyanígy a Mint is könnyű.
Ha ez nem segítene, akkor átküldök az illetőnek egy YouTube videót arról, hogy mit csináljon, mert az is tele van Linux tutorial videókkal.
Következő lehetőségként figyelmébe ajánlom a Linux Mint felhasználói kézikönyvet, amit volt kedves megírni egy fórumozó a linuxmint.hu-ról. Ott elolvassa a telepítés részt és megvilágosodik.
Szóval én összességében semmi értelmét nem látom a hangulatkeltésnek.
-
válasz
cigam #103188 üzenetére
Sorolhatnád pedig, mert így kicsit olyan, mintha a levegőbe beszélnél.
Mitől olyan kezdő barát, az a rendszer, aminek a telepítője nem engedi kiválasztani melyik lemezre települjön?!
Engedi, ha tovább kattintasz, mert akkor jön be a normál particionáló rész, egyébként a rendszer nem nézi a usert idiótának, aki telepítéskor benne hagy egy USB külső meghajtót és ezért ajánlotta fel alapból azt a telepítésre. Viccen kívül, hány ember dug be szerinted telepítés előtt külső meghajtókat, ha egyébként nem direkt arra akarna telepíteni?Ha viszont nem külső meghajtóra akar valaki telepíteni, akkor egyszerű a dolog, ahogy sok leírás figyelmeztet is rá, minden külső meghajtót el kell távolítani install előtt. Most tényleg úgy csinálsz, mintha ezt nem tudnád?
Egyébként még figyelmeztet is a telepítősegéd, ha valamelyik meghajtó gubancot okozhat...
Van még ilyen erőltetett topikba szánt bugreportot a Linux Mintről? Élvezettel olvassuk! -
válasz
cigam #103188 üzenetére
Mitől olyan kezdő barát, az a rendszer, aminek a telepítője nem engedi kiválasztani melyik lemezre települjön?!
Nem engedi? Teljes manuális particionálásra van lehetőséged, emlékeim szeirnt még a másik lemezen lévő swapot és EFI partíciót is engedi kiválasztani.
Én igenis pozitív dolognak tartom, hogy felajánlja, hogy a Windows mellé teszi, automatikusan.
Én nem, hiszen abból még SOHA nem volt probléma, ha a Windows meg a Linux ugyanazon a lemezen volt dual bootban.
Még a régebbi laptopokba is lehet kettő lemezt rakni, ha más nem az optika helyére, az asztali gépekbe meg kb. oda heftelsz be SSD-t, ahová akarsz.
Egy _kezdő_ aki most ismerkedik a Windows-on kívüli világgal, majd nekiáll kézzel partícionálni?
Nem is kell neki, a Mint alapból bepartícionálja neked a lemezt, ha nem értesz hozzá.
Komolyan nem értelek titeket.
Szerintem mi sem téged.
-
fekete.puma
tag
válasz
cigam #103188 üzenetére
A kézi particionálás nem árt ha megtanulja az ember, Linux alatt volt, hogy automatán összedobott mindent egy fájlba.
Nem jó példát hoztál mert vannak linuxosok akik pl az ubuntut is kerülik a
Canonical miatt de vannak akik még a systemd-t is.
Nekik aztán mondhatnád a windowst... -
válasz
cigam #103169 üzenetére
Ha erre a két dologra írtad, hogy a Linux Mint ezer sebből vérzik...az azért úgy finom túlzás!
Szerintem ha más írta volna, ezt is nyafnak neveznéd.
A particionáló ablak azért volt fura, mert mindig a kézi particionáló opciót használom. Ritkán látom a telepítés Windows mellé opciót.
-
válasz
cigam #103159 üzenetére
Multimédia kódekeket, nem tudod SecureBoot-al rendelkező gépre telepíteni.
Miért ne lehetne? Meg kell adni ebben az esetben egy kódot, akkor enged tovább vagy kihagyod......oda akar települni, és nem az nvme SSD-re. Ki se lehet jelölni a belső lemezt.
Fura az a particionáló ablak, amiról beraktad a képet, nem LMDE telepítés volt az? Egyébként megnézted a kék szövegre kattintva a két kisebb méretű particiót, amit jelez az ablakban?Nem egy bonyolúlt a Linux Mint telepítése/particionálása, de minimálisan figyelni kell, ha az adott telepítőablak kiír valamit.
-
válasz
cigam #102929 üzenetére
" Miért nem látványosabban hosszabb életű ezeknek a 80%-ra töltő gépeknek az akkumulátorai?"
Nem tudom. Talán mert a felhasználók nagy része nem is tudja ezt a funkciót. Ez nem a töltő és egyéb részegységek automatikus működése! hanem ezt a usernek kell bekapcsolni.
És az ezzel csökkenő üzemidőt nem mindenki tolerálja.
Ez amúgy olyan szindróma mint a tipikus villanyautós-frász. jajj csutkára kell töltenem, pedig holnap csak a sarokig megyek, ez egy elvárás, pszichés momentum hogy ha el kell indulnom valahová, a kocsi meg a laptop meg a telefon 100%-on legyen. Mégha csak a szomszéd utcába is megyek akkor is.
Érdekes módon ez a benyás és dízel társadalomban ismeretlen, akkor tankolnak ha negyed vagy alatta van a szint.Erről lehetne egy blogot nyitni, fosszilis vs elektromos szindróma címmel.
Az előző hsz.-emből a reggeli sietségbe kifelejtettem egy nagyon-nagyon fontos, talán a legfontosabb környezeti paramétert.
Ez pedig a HŐMÉRSÉKLET, így nagybetűvel kövérrel kiemelve.
Ezzel az említett paraméterek negatív hatását akár 10-100szorosáre is meg lehet növelni, ha +5C fok alatt és +45C fok felett használjuk az akkut.
Vagyis egy akármilyen eszközbe ami hetente 1-2 napra van bekapcsolva, az évi ciklusszáma nem éri el az 50-70-et, mindezt max 0,2C töltéssel-merítéssel, 20-25C fokon, ez örök élet.
Egy akkus szerszámgépbe amit a tűző napon vagy a téli fagyban használnak minden nap, naponta 2-3 gyorstöltéssel és 10C merítéssel, ez meg nem fog kibírni 1évet sem.Nem vagyok nagy laptop szaki (mini pc bolond vagyok abban meg nincs akku) de nagyobb összegbe fogadnék hogy a rosszul teljesítő, hamar akkuhibás laposokban az akku mellett van közvetlenül valami
durva hőforrás.
Amikbe meg tovább tart az akku azoknak az akku átlaghőmérséklete 10-20C fokkal alacsonyabban van.Li-po cella.
Részletekbe nem mennék ismét,
ez egy liion cella.
Eltérés a szeparátor és az elektrolit kivitele.
Liion, folyékony elektrolit+szeparátor.
Lipo, szilárd elektrolit+gel-szeparátor (a szeparátor választja el a + és - elektródákat)
Ezzel a megoldással nagyon jó paramétereket lehet elérni. Nem egy pár mikron vastag szeparátoron zajlik az összes töltési-kisütési kémiai folyamat hanem sokkal nagyobb felületen, ez egy vagy tényleg szilárd, vagy gél állapotú elektrolit.A technológia túlszárnyalja a liiont,
sokkal magasabb, akár 4,35V töltési végfeszültség, sokkal nagyobb felületen tudnak zajlani a kémiai folyamatok. A gél maga a szeparátor, sokkal nagyobb felülettel.
Ezzel természetesen egyenes arányban nő a cella kapacitása, a maximális töltő-kisütő árama és némileg magasabb hőmérsékletet is elvisel.Apró hátrány a picit magasabb önkisülés.
Egy ilyet nem tudsz eltenni 4-5 évre mert nullára merül.Jó akkuja van a gépednek.
5-10 év múlva talizunk ugyanitt és várom az akku állapotjelentést -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #102929 üzenetére
Pedig Tibinek igaza van. Én is dolgozom ezen a területen, úgy van, ahogy írja. De gondolj arra, hogy mivel adják el neked az új laptopot, vegyük a 2 fő jellemzőt:
-hány óra az üzemidő miután kibontod a cuccot -> kell a 100% kihasználtság, azzal jobb a kezdeti üzemidő, 3 év múlva meg majd veszel újat mert abban van az üzlet.-milyen hamar tölt fel -> nagy áramú gyors töltés kell, nem baj ha erősebben melegednek közben a cellák, majd veszel újat mert abban van az üzlet.
De amúgy nem érdemes túlgondolni ezt a témát, üzleti gépekben is gyakori jelenség, hogy azonos típusszám alatt többféle cellával gyártották az akku pakkot attól függően, hogy éppen melyik kínai gyártó tudott olcsóbban szállítani azon a héten, ezeknek a minősége meg nem konzisztens...
#102929: a cellák adatlapján van egy undervoltage cutot feszültség. Az alá nem szabad vinni a cellát, az FG-nek le kell kapcsolnia a merítést itt. Ez viszont terhelési áramtól függ, hogy mikor éri el és épp ezért nem is feszültség alapján mondják meg a 0% elérését, hanem pl. a Texas megoldásaiban mérőellenálláson átment töltéseket számolva. Az FG be van erre tanítva, az áramból számol kapacitást és a kapacitás kijelzésnél figyelembe veszi a degradációt is.
Ha érdekel mélyebben, akkor keress rá a Texas Instruments leírásaiban az impedance tracking-re. -
válasz
cigam #102919 üzenetére
"A töltő nem csak egy kapcsoló ami csak úgy önti az ampereket a cellákban"
De igen, kontrollált körülmények között de így van.
Semmi ilyen %-os védelem NINCS.
A töltő dolga hogy a litium-ion kémiára megengedett 4,2, újabbaknál 4,25, litum-vasfoszfát kémiánál 3,65 voltig töltse a cellákat.
Ez utóbbinál kötelező 100%-körülire tölteni, de a laptopokba, mobileszközök 99%-ában nem ez hanem a li-ion kémia van. Aminek a legjobb az élettartam szempontjából a 80% .
Maximális áramkorlát van, és felső érték limit, snitt. Ezt CC-CV módnak hívják. Minden litium töltő így működik, mindegy hogy zsebméretű telefonakku vagy 300 kilós e-car akkuról van szó.Neked mi lenne a célod vízhordásnál, teli vödrökkel mennél betont keverni, vagy fél vödör vizekkel?
Töltőnek ugyanez a dolga, csurig tölti a cellákat mert a felhasználói élmény ekkor a legjobb, leghosszabb az üzemidő.
Nem kell elhinnie senkinek amiket leírtam, 40 éve foglalkozok akkumulátorokkal és 15 éve a litium kémiával.
Ubynak igazsága vagyon, abban hogy vannak nagyon jól sikerült gyártmányok és vannak kicsit silányabbak.
Nagyon jó esetben az általam leírt idők eltolódnak, gyilkos használatnál 5-8 év is lehet, kímélőnél meg 10-15 év is.De erről már nem is érdemes eszmecserélni mert egy ilyen korú elektronikai eszköz már mindenképp elavult vagyis nem kell babusgatni az akkut mivel nincs igény hogy túlélje a készüléket.
Kivéve pár itt felhozott példát, Uby laposa, de pl. a mobil világba egy 5-8 éves telefont már rég kidobtak.Liion kémiának a legjobb hogyha nem használjuk a cellát, 60-70%-ra, 3,65-3,85 voltra feltölteni tölteni és hűvös helyen, 8-12C fokon tárolni.
Ebben az esetben az önkisülése nulla, magyarul ha 5 év múlva előveszed mérhetetlenül keveset öregedett.Az élettartamba beleszól a ciklusok száma és egy ciklus %-os merítési aránya, ezt nevezik DOD-nak., valamint a terhelőáram. És a ciklusok, töltöttségi szintek, áram-igénybevétel és a DOD eredője lesz egy élettartam.
Nem mindegy hogy naponta harcolod le nullára és töltöd fel, vagy hetente, és nem mindegy hogy ekkor csurig töltöd vagy nem.
Vagyis pl. egy 5-8 éves korában elhalázó akku meghalhat attól hogy az ideje döntő részében a töltőn lógótt, bár a ciklusszám csak 2-300, és meghalhat az 1500-2000 ciklusszámtól is, meg attól is hogy irreálisan nagy a terhelése. (Ez utóbbi telefonba laptopba nem releváns.)
És nagyon is beleszól az élettartamba a mostanság elterjedt ultragyors töltés is.Ezek kombinációjának boncolgatása, elemzése, kihatása az élettartamra meghaladná itt a több 1000 karaktert, nem mennék bele így is off a téma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #102919 üzenetére
Több gyártó is engedi, hol külön programmal, hol a biosban beállítva. Ezt a dolgot fuel-gauge IC kezeli az aksiban, ami bizony pontosan tudja, hogy mennyire van feltöltve egy cella és azt is követi, hogy mennyire degradálódott. Elég kifinomult jószágok, ezeket lehet konfigurálni és lekérdezni is, így aztán már csak driver kérdése, hogy beállítunk-e felső limitet. Ha nem, akkor a cellák a töltőfeszültségre fognak töltődni.
- De olyanról nem tudok, hogy hamis % kijelzést alkalmaznának.
Viszont nem kell 1-2 havonta lemerítened a cellákat, semmilyen pozitív hatást nem érsz el vele, csak kis mértékben növeled az elhasználódást, az ugyanis a töltés és merítés során zajlik le. -
válasz
cigam #102904 üzenetére
Nagyon is hiányzik, mármint olyan felhasználóknak akiknek a laptopja az idő 90%-ában a töltőn hagyva működik.
Nagyon sokan használják így.
És ilyenkor "csak" 2-5 évvel hosszabbítja meg az akku élettartamát a nem folyamatos állandó 100%-on tartás.Száraz műszaki tények,
egy liion cellát folyamatosan 4,2 volton tartva 3-4 év alatt ki lehet nyírni, 3,96 volton tartva (ez lenne kémiailag legideálisabb) ez 8-10 éves korára következik be.
A 3,96V/cella az pontosan 80% töltöttség.Sok mobiltelefonon a funkció már évek óta elérhető és valószínű nem magamutogatás miatt vagy felesleges feature hanem mérnöki tervezés eredményeképp került bele a telefonokba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #102863 üzenetére
Hmm, valóban, tavaly január óta. Erről lemaradtam. Akkor viszont mennie kellene minden gond nélkül, így szerintem is a pendrive, illetve a kiírás lehet a hunyó.
tordaitibi: jelenleg még kikapcsolható a secure boot minden alaplapban. De a távlati tervek arról szóltak, hogy ez később már nem lesz így. Ezek a dolgok azon múlnak, hogy éppen mi az MS aktuális elvárása. Szerintem nem fognak ez ügyben továbblépni, mert az túl nagy felháborodást keltene.
-
Warton
őstag
válasz
cigam #102840 üzenetére
Egyetlen PPA vagy egyéb csomagtároló sincs beállítva, kizárólag az ami alapból be van állítva. Ezért csodálkoztam én is, mert az AUR-os izéléshez már hozzá vagyok szokva, viszont minten ez új. Az tény, hogy hónapokig nem volt frissítve, meg be se volt kapcsolva a gép, pont emiatt van mint rajta, mert várható, hogy ilyen előfordul, azt hittem bírja az ilyesmit.
-
válasz
cigam #102840 üzenetére
Hááát.. szerintem ez egyéni szerencse kérdése.
Nekem van fél vagon PPA is felvéve, és automatikus frissítésen van a rendszerem. Meg még sufnituning külső debek is vannak +snap és Ubuntu Pro is és még a KDE saját vackai, pl. féltucat kisapplet.
Ugyanez van 3 PC-n.
Nem túl jó ómen
Kb. 5 éve csak annyit látok hogy indításnál bejön egy ikon a Panelre, hogy van frissítés, aztán 2-3 perc múlva eltűnik azaz mindent megcsinált az auto frissítés.
Ráadásul az egyik mellett van egy 7 éves telepítésű W10 ami szintén 7 éve updatel, jelenleg is naprakész. Sose borult meg emiatt.
Ebből a frissítés szempontból én egy rossz szót nem szólhatok. -
-
mexel
veterán
válasz
cigam #102793 üzenetére
Így nem sikerült, próbáltam.
Így sikerült megváltoztatni a jelszót, de ennek ellenére pl amikor hitelesítést kér azt írja hitelesítési hiba. De parancssorban elfogadja a jelszót. Ez miért lehet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest