Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Meggyi001: Kórházi ellátás: kuka vagy finom?
- sh4d0w: StarWars: Felismerés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
addikt
válasz
cigam
üzenetére
Felbátorodva a laptop sikertén az asztali (12gen cpu) gépen is próbáltam a Zorint. Be sem bootol liveUSB-ről.
Egy grub promptot kapok. Persze a prompt előtt 1-2 sec. logkiírás van de képtelen vagyok elolvasni. Hogy lehet ezt a grub prompt előtti üzenet sorokat visszaolvasni? (A grub-> tab nem sokat segít.)
Az is érdekes, hogy a kiírt usb-n két partíciót is lát a bios. 2X ua a partíció. (Rufus,GPT)
Ugyanígy kiírva az UbuntuLive tökéletesen elindul. (Rufus, Gpt, 1db boot partíció) -
válasz
cigam
üzenetére
...azért van a RAM, hogy tele legyen. Mi értelme annak, hogy kong az ürességtől?
Megint idézlek, mert ebből alakult ki, hogy mindenki elmagyarázta nekem, amit én is mondtam.
Szerencsétlen a megfogalmazásod most. De legalábbis félreérthető. Ami fokozta a zavart, az az volt, hogy csgabee-nak kevés RAM van a gépében és kérdezte, több memóriát fogyaszt-e a Zorin, mint a Mint mondjuk.
Én egyébként veled ellentétben azt szeretem, ha sok RAM kong az ürességtől.
Ha valakiknek ebből az következik, hogy zavar, ha használja a OS a memóriát, azt sajnálom...de már második notim, amin 32GB RAM van és nem azért, hogy tele legyen, hanem azért, hogy sok RAM legyen, tudjon lubickolni a OS meg a programok. A zram és zswap említése is azért volt, mert kevés memória esetén az jól jöhet akár. -
válasz
cigam
üzenetére
...azért van a RAM, hogy tele legyen. Mi értelme annak, hogy kong az ürességtől?
Drága kenyér! Sok vad dolgot hallottam már életemben, de ez közel dobogós lehetne.
Olyan van, hogy RAM-ból nincs olyan, hogy sok meg ehhez hasonlók, de az már qrvára rossz, ha tele van a RAM! Gyanítom nem is pontosan így akartad ezt megfogalmazni. Egyébként ha nagyon szeret tele lenni a RAM, akkor jönne képbe cog777 kolléga hsz-ében elhangzott dolog, sajnos ahogy leírta, az úgy nem igazán érthető. Vagy csak nekem magas ez, hogy csak úgy bekapcsolni... aztán hogy? Mondjuk így... (default eddig talán a Garudánál láttam ezt a zram-ot aktíválva, de lehet a CachyOS volt?) De akkor már lássuk a szintén nem egyszerűen csak hambekaplak zswap-ot is. Azért az tudni kell ám, mikor melyik jó és mire, kell-e egyáltalán vagy semmi értelme nincs. Jól mondom?És bizony nyugodtan jelentsük ki, hogy a Zorin kifejezetten RAM-zabáló, a normál Gnome is az, de hogy azt addig nyekergették, míg a Winesek rácuppantak, mert hűde Mekkes kinézete van...atyaég!
Már az is gyanús egyébként, hogy egy nagy Z betű a jelük! 

Sokan amiatt is kerülik ezt a rettenetet, mert teljesértékű rendszert akkor kapsz, ha fizetsz!
Linuxok között ez elég durva tud lenni...
-
csgabee
tag
válasz
cigam
üzenetére
Ez a Zorin renszer nagyon tetszik.Annyi,hogy több ramot eszik,mint a windows 11.Igaz csak Live módba próbálom.
Nagyon hasonló a felület a windowshoz,és jobban is tetszik.Létezik,hogy ez ram igéynesebb,mint a többi Linux?Lehet kiveszem a végén a 2x4 gb ramot,és veszek majd bele 2x8-gb ramot ,és akkor átállok arra.
Köszönöm!
Vagány program. -
cigam
titán
válasz
cigam
üzenetére
Pedig a „AHCI controller unavailable” hiba valószínűsíti, hogy a SATA mód nincs AHCI-ra állítva. Mivel a B550 chipset elég régóta támogatott, szinte kizárt, hogy találsz olyan distrot, ami nem támogatja. Ha nem SSD van benne, ez sem különösebben fontos.
Állítólag, ha SATA M.2 SSD-t teszel be, az letilthat egyes hagyományos SATA portokat (ez a manualban fel van tüntetve). Pontosan melyik Kingston van benne?
Melyik Soltba van bedugva?
1 db PCIe 4.0 x4 (CPU-hoz kötve, Ryzen 3000/5000 sorozattól felfelé).
1 db PCIe 3.0 x4 (chipsethez kötve).
Az MI szerint ezeket kell ellenőrizned:
Indítsd újra a gépet, és lépj be a BIOS-ba (Del gomb indításkor).
SATA mód: állítsd AHCI-ra (ne RAID).
Menü: Settings → SATA and RST Configuration → SATA Mode → AHCI.
Secure Boot: kapcsold ki, ha gond van a telepítő indításával.
Menü: Boot → Secure Boot → Disabled.
CSM (Compatibility Support Module): kapcsold ki, ha UEFI telepítést használsz.
Menü: Boot → CSM Support → Disabled.
Ellenőrizd, hogy az NVMe SSD megjelenik a BIOS-ban a Boot menüben. -
csgabee
tag
válasz
cigam
üzenetére
Ha nem a start Nebora opcióra nyomok,hanem alatta lévőre,akkor parancssor végigfut,és újraindul a gép.Majd Windows tölt be.Nincs tudtommal semmi sem beállítva,ha adathordozó van a gépben akkor az induljon el.
Amit javasoltál boot beállítás ,akkor bizony az volt,de visszaállítottam.
Lehet hagyom is,de bosszant,hogy BIOS-ban is elvileg mindent kikapcsoltam,amit kell hozzá.
Egyik oldalon azt olvastam,hogy csak is EXT4-re megy fel a linux.A particiót azért kérdeztem.Sosem volt linuxom,de egyre valószínűbb,hogy sajnos nem is lesz.
Gigabyte b550 aorus elite ax v2 alaplap van a gépemben. -
válasz
cigam
üzenetére
Cpt.Pirk: köszi, látom már hogy félreérthetően írtam, ahogy cigam is válaszolt, valóban nem az Alpine disztróról lenne szó, hanem az Alpine levelezőről.
cigam: köszi, megpróbáltam amit beírtál, erre legalább adott hibaüzenetet, az előző konfigurációra még azt se. Erre azt adta ki, hogy nincs ilyen host. Maga a telekomos help oldal is azt írta, hogy mail(...) stb-vel kell megjelölni, viszont az általad leírtak mégis segítettek, mert amit te beírtál, azt utána úgy próbáltam, hogy
mail.t-online.hu:465/ssl/user=teljes@email.cimed
és így működik.
Köszi szépen még egyszer a segítséget! -
válasz
cigam
üzenetére
Arra értettem, hogy a Mint, és az Ubuntu hogyan csinálja, mert ezek voltak megemlítve
Jaja, értetetm én, hogy e kettő volt összevetve, azért is említettem, hogy az az -extra csomag még házon belül is másképpen van megoldva. Igaz eléggé más alapokon nyugszik az LM és LMDE, de sok jelentősége ezeknek az eltéréseknek nincs napi használat során. Ha valami nem működik, mint például a FF vagy más böngésző nem játszik le valamit rendesen, akkor azért kijönnek ezek az eltérések és bizony aki nem gyakran foglalkozik ezekkel, az vakarhatja a fejét, mint én is. Mondjuk ahogy telnek az évek, egyre több olyan dolog kerül az orrunk elé, ami nem ismeretlen vagy már meg is oldottuk valamikor a problémát, így azért időnként kis segítséggel már tudjuk hol kell keresgélni!
-
válasz
cigam
üzenetére
Ejj kolléga de hisz pont ez a szépsége! A szabadság, a sokrétűség.
Nem tudtam megállni bocsi
Amúgy én mint überláma, de tényleg az vagyok ezekhez,
úgy gondolom hogy ha már a fő zászlóshajók sem egységesek, mit várhatunk a pár 100 egyedi fejlesztgető pár 1000 garázsdisztrójánál?
Tudtommal, kérlek korrigáljatok, van az Ubuntu-Debian vonal, meg az Arch-féleségek.
Snitt, és ráadásul a kernelek (elvileg) egyformák. Bár abba is KissPisike beleforgatott ezt-azt, kivett amazt és a többiek is dettó így csinálhatják.
Vagyis visszakanyarodtam a dogmatikusnak tűnő (az is, nem tagadom), 8 éve folyamatosan felmerülő kérdésemhez.
Minek is 1000 disztró...?
Mikor egy Mint, ami Ubuntu de az meg amúgy Debian (vagy fordítva, a rosseb se tudja már lekövetni) homlokegyenest más módon tol ki egy kijelzőre egy video adatfolyamot.
Itt a régi X ami szar, ott a W ami kiforratlan és nehézkesen kezelhető, ilyen kompozitor olyan libavcodec, ilyen megoldás, olyan renderelés, amolyan videodriver ésatöbbi.
Kész csoda hogy egyáltalán megjelenik a kép a monitorokon
És akkor még itt van az örörk vesszőparipám, a csomagkezelés.
Valahol teljesen megértem azokat akik agypéniszt kapnak a szárnyát bontogató Snaptól, a beszivárgott Flatpaktól, a bizonytalan AUR-tól és társaitól.
Csak azt ne felejtsék el ezek a kollégák hogy ezeket MINDET az igények hívták életre.
A .deb és egyéb gyári repók esetlegessége, hiányos szoftverválasztéka, és azok erős fáziskésése kiadások és verziók tekintetében.
Mára kiventiláltam magam
karácsonyig csendben maradok.
Tisztelettel
egy Linuxot kedvelő és napi szinten használó amatőr.
Utóirat, elgondolkodtam, mi lenne ha tökéletes lenne.
Bezárhatna ez a topik, megszűnnne érdeklődés hiányában egy vagon fórum.
Maradjon csak kicsit tökéletlen. De tényleg csak egy kicsit! -
válasz
cigam
üzenetére
De pl. egyik rendszer sem rántja be a
libavcodec-extracsomagot
Pici módosítás nem árthat, ha már tegnap leírtam igen konkrétan.
A Linux Mint 22.2 az lecseréli az aktuális
libavcodec-etlibavcodec-extra-ra, míg az LMDE7 nem cseréli le, ennek lehez oka az is, hogy nála van egy sima-extraés egy-extra61nevű csomag is.Abban teljesen igazad van, hogy katyvaz az van, átlag user kizárt, hogy értse, tipikusan az OK, hogy gőzgép, de mi hajtja? esete forog fenn. Az ábrád nagyon jó, bevallom én azt nézegetve se lettem sokkal okosabb e téren.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
Ezt a fotós infórmációt én is hálásan kőszőnőm ezt a fontós témádat.

Azt tudom momdani én erre nem is gondotam,ijen mélységében és én sem ismerem a dekódólónak a működését pontósan,az illúsztráíódhóz,csak gratúlálnitudok,nagyón jó az illúsztrácíód.
Ezt szóktam mondani tanúlni nem szégyen,mert mindig is lehet - tanúlnúnk egy élethósszanát.. -
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
+1 igen 100%-ig támógatlak én is ebben a témában,azt amit most mondasz.
A diszróhóppólást én már nem csinálóm,egyszer iso live modban mindent ki is probáltam és 1 hétig - ami nekem kell és a 3 rendszerből símán tudtam még kerzdőkén is választani.
A válsztásom elsőként mint-ububtu és ezután jött az arch és 1 clonja az endeavour-os és nálam - varázsló-lehet és érdekes is minden jól stabillan fut a 3 rendszerem duálboottal,semmlyen problémákat nem tapasztalók - még máma-sem.
A youtun akár probából nézetem én pár napja útána a 4k és magasabb témának és mind a 3 rendszeren csódásan és zőkkenés és mikrólagók-nélkűl csódásan fut - akár a 4-8ks videok,pedig a vgam és monitorom nem a legújjabb,de ő csak is a 1920x1080 16.9-es arányt tudja,de mégis nagyónjó a kép amit láthattam,tömören ezt tudom mondani - építő jó szándékkal a 3 rendszeremről. -
-
Albert.Tamas
tag
válasz
cigam
üzenetére
Most mar senki nem fog lebeszelni az Ubunturol , lehet olyan amilyen de nekem jo nem porgeto a procit mint a tobbi youtuben

Es hozzateszem snappal hasznalom es nem lassu a programot betoltese abszolute olyan mint a tobbinek.pedig Libre es tarsai vannak fent. Pedig Ubuntun a kijelzo resznel tort meretezes be van kapcsolva ugy se akadozik 4k-ba vagy 8-k-ba. -
Vasti74
senior tag
válasz
cigam
üzenetére
Ja, hogy mi az eredeti cél, azt nem tudom ;-)
De akkoriban volt X11 kliens Windows-ra, abban biztos vagyok - csak hogy mi volt azt, azt nem tudom, és azt sem, hogy van-e még ;-) Mindenesetre nekem ez tisztább - egyszerűbb megoldásnak tűnik (persze főleg otthoni környezetben) , mint távoli asztal megoldásokkal próbálkozni, elvégre az X11 kapásból "erre való". -
kiborg
aktív tag
válasz
cigam
üzenetére
A kérdés valamilyen szinten jogos.
A válasz mert grafikus felületen jobban elboldogulok a torrent klienssel. Gyorsabban átlátom, hogy mi fut, mi nem, hibás vagy lejárt, mivel érdemes foglalkozni, mivel nem.
Gondoltam, hogy a fájlmegosztást is lehet majd 2025-ben grafikus felület alól intézni, de sajnos csalódnom kellett. Kb ennyi az indokom, a win hozzászoktatott a felületéhez.Köszönöm a dummy x monitort. Kipróbálom.
-
cigam
titán
válasz
cigam
üzenetére
És még ezt is el ...
Az [Install] után nyomj egy ENTER-t, hogy a WantedBy=multi-user.target új sorba kerüljön.Hiába no, egy morgós vénember gyakrabban hibázik, mint azt szeretné.

I02S3F
Ha én arra emlékeznék...
Ad1
Ugye az asztalon megjelenik a pendrive- ikonja, a jogklikkes menüben pedig a formázás lehetősége.
De!
Nem csak leformázza az adott partíciót, hanem az eszközön egy teljes új partíciós táblát hoz létre, majd ezután formázza az új partíciót. Ha pl. több partíció is volt az eszközön, egy ilyen művelet után nem lesz őszinte a mosolya.
Ad2
Mi köze van a "Multimédia kódek"nek, a Secure Boot-hoz?
A telepítő ezen része elég félreérthető. Pedig ez két egymástól független dolog. Írja is, hogy ehhez "Harmadik féltől származó illesztőprogram" szükséges. Vagyis ez nem csak a licence problémás kódekeket engedélyezi, hanem sok minden mást is.
Ad3
Hová tudom telepíteni, ha nem is oda akarom.
Ha úgy indítom el, hogy nem csak a telepítő pendrive van bedugva a laptopba, hanem egy második merevlemez, nem ajánlja fel a belső meghajtót, ha a "Windows mellé" opciót választom. Bár nem látszik jól, a legördülő listában, csak a külső, USB meghajtót ajánlja fel telepítési célnak. Más telepítő, pl. a Debian-é, röhögve megugorja ezt a feladatot:
-
cigam
titán
válasz
cigam
üzenetére
Lejárt a szerkesztési idő... Szóval ne egy sorba, hanem tagoltan:
A tartalma ez legyen:[Unit]Description=Start x11vnc serviceAfter=multi-user.target[Service]ExecStart=/usr/bin/x11vnc -usepw -forever -display :0Restart=alwaysUser=felhasználóneved[Install]WantedBy=multi-user.targetill. a kiadott parancsokat is külön add ki.
sudo systemctl enable x11vnc.servicesudo systemctl start x11vnc.service -
válasz
cigam
üzenetére
Ahogy látom legalább 8 éves az a samba config app, szerintem már rég nincs ilyen csomag. Úgy látom igen régen megszűnt az ubuntu-package is már.
A kolléga meg eleinte vidáman használja az adott rendszert, de valami hirtelen mégsem tetszik neki és ugrik. Amúgy az elején sokan disztrohopperkednek, de nyilván valamelyik disztrón jó lenne az alapokat megismernie, ezt már javasoltam is neki erősen.
-
válasz
cigam
üzenetére
Szegényt lebeszélitek az Ubuntu-ról, felteszi az Endeavour-t, de már az első problémánál egy másik distrot (Manjaro) ajánlasz.
Ha követted a kolléga műveleteit, minden nap alapból is más disztró kérédeivel jelentkezett, így nagyon nem toltam ki vele, az Ubuntut nem is hoztam fel neki, de pont egy terminal-központú Archklón biztosan nem a legjobb választás még ezen a ponton neki!
Amúgy a Cinnamont se ístenítettem még, + éve használom, mert az a legjobb és a legszebb, de amúgy...

Azt a Samba ablakot nem tudom honnan ollóztad ki, mert tuti nem Cinnamonból, hiszen akkor sokkal szebb lenne!

Most találtam egy smkb4k appot, sajnos QT alapú és ronda...
-
válasz
cigam
üzenetére
Jótól kérdezed, sose láttam még ilyen sambás config appot, még a samba csomag sincs fenn, ahogy nézem...
Alapból minden hálózatos témához totál nokedli vagyok, néha kicsit frusztrál is ez a dolog...
Nemo-share kieg van a fájlkezelőhöz, de az teljesen más.
más
Amúgy ezen a mondatodon jót vigyorogtam, mert minap épp Ubuntu Cinnamon-t raktam fel:Itt divat az Ubuntut utálni, és istenítik a Cinnamonnt.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
Köszönöm szépen a ki ígazitásodat,én is most éppen vettemészre ezt az elgépelésemet és már nem tudom javítani,linket most néztem és ott még a régebbi iso -t lehet letölteni.
A te linked a jóbb és frissebb az iso - elénézést is kérek ezt nagyon benéztem.
#107708 Albert.Tamas A lebeszeltek róla gondolom nem óknélkül,nagyon figyelni is fontós a beállitásoknál és én sem mondanám egyszerünek a rendszernek a megfeleően - jó beállitását,általlában itt mindenki és én is LinuxMint -et mondjúk - én a cinnamon -t mondtasm mert bő 2 évig örömmel használtam és nem is bántam én meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam
üzenetére
Kifejezetten a 4K monitor kezelésénél jött elő a gond, de 1080p tartalom lejátszása akkor sem okozhat gondot, ha nincs va-api (de van, már nem tudok olyan disztrót mondani, ahol ne lenne alapból) mert ott van az erős Ryzen proci a gépben. A 1440p monitoromra dugva még nem volt gond.
Persze lehet, hogy a Lubuntu alap ablakkezelője volt a gond forrása, de egyszerűen nem ért annyit, hogy tovább vizsgáljam, a Mint meg tapasztalataim szerint jobban alkalmas arra, hogy auto frissítésekkel magára hagyjam akár évekre, miközben a felülete barátságosabb a Lubuntuénál.Régebben boldogan használtam Lubuntut, de a Snap-es váltás az megölte a koncepciót, aminek a lényege volt, hogy nagyon kis erőforrásigénye volt a rendszernek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam
üzenetére
Ahha. Ráadásul mióta kivették a Netbios felderítést a Windowsból, azóta a WSDD is kell, hogy a megszokott módon megtaláld a hálózati megosztást. https://logout.hu/bejegyzes/sonar_wsdd_avagy_halozati_felderites.html
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam
üzenetére
Nem biztos... Ez az új kód is kitesz több mint 34k sort, a Paragonos sem lehetett egyszerűbb. Azt hiszem volt is ott formázási meg egyéb gond, amiért először vissza is dobták.
Azt írja az ember, hogy az eredeti ntfs driver nagyon jól volt kommentelve, követhető volt mi történik.
-
válasz
cigam
üzenetére
Fülemmel még nincs baj zenei téren.
a Jóistenke rendesen kitolt velem, majdnem abszolút hallással áldott meg, és ehhez két béna kéz és ütemérzék nélküli láb valamint olyan hangom van hogy azzal a rinocéroszt is el lehet riasztani.
Így miután letéptem pár gitárról a húrokat meg szétvertem pár billentyűs hangszert, maradtam a hangosításnál. Ott legalább hasznát vettem a 2 jó fülemnek
-
-
-
Albert.Tamas
tag
válasz
cigam
üzenetére
1-et nyomtam utana ezt irja
itt mire kene?[rendszer@Rendszergazda ~]$ yay -s brave-bin
1 aur/brave-bin 1:1.83.118-1 (+929 22.90)
Web browser that blocks ads and trackers by default (binary release)
==> Telepítendő csomagok (például: „1 2 3”, „1-3” vagy „^4”)
==> 1
AUR Explicit (1): brave-bin-1:1.83.118-1
:: A PKGBUILD naprakész, a letöltés kihagyása: brave-bin
1 brave-bin (Összeállítási fájlok léteznek)
==> Csomagok a tiszta összeállításhoz?
==> [N]semmi [A]Összes [Ab]Megszakítás [I]Telepített [No]Nem telepített, vagy (1 2 3, 1-3, ^4)
==> -
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
Igen támogatom amit most mondasz a Ventoy kapcsán,nálam is dettó bootol prímán, problémák-nélkűl,tőbb disztro iso -t tárólók - egy régebbi ventoy -al formázott 5400Rpms 1 TB-os Sata3 -as Hdd-n,doksikat és bakupot,ezóta nem kell pendrvet használnom,de bíztonságból megvan minden a pendrve -okon.
-
válasz
cigam
üzenetére
Értem én, amit írsz, csak éppen IstvánLászló fórumtársunk az unstable verziót akarta, nem a testing-et! Amúgy amit linkeltem neki, éppen egész jól leírta az unstable hátrányait, ez a YT összefoglaló meg...no mindegy, a Debian oldalain szerintem el lehet igazodni egész jól minden videós segítség nélkül is, bár mostanában nem olvasgattam őket.
Ettől függetlenül egyetértek veled, semmiképpen nem javasolnám az unstable verziót, a testing viszont már egész jó volt a Trixie megjelenése előtti hónapokban is. Mondjuk semmiképpen nem nevezném rollingnak, de az nem is baj.

Mondjuk az is igaz, hogy mintha nem lenne külön ISO az unstable verziónak! Eszerint mégis a testing ISO-t kell letölteni és berakni az unstable repokat és upgradelni. Így már izgalmasabb, de a testingben amúgy sincs semmilyen repo alapból, mindenki azt rak be, amit akar.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
Köszönöm nagyon szépen a korrekt vállaszodat.
A célom egy másik tarttalék Hdd-re szeretném installálni,mert engem érdekel a rendszerének a futásának és a tejesítménye,ismimnek múltkor mutattam a LinuxMintet mit tud a rendszere és núll kilóméteres felhasználókét mára már őrőmmel használja.Már tőltőm is le az isot.

-
-
válasz
cigam
üzenetére
Igen ez valószinüleg a linux-live kit hibája , mert csak debiánból tud (az eddigi tapasztalataim szerint) helyesen működő live linuxot csinálni , minden más distróban eddig felakasztotta magát az egér az én megfigyeléseim szerint. De ez van, ehhez kell alkalmazkodnom. Írnom kellene a githubra Tomasnak.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
cigam
üzenetére
Neked hiszek, de nem most, hanem majd valamikor...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Richard Stallman Spyware on Ubuntu using Amazon.
Meg van még a szitu?
Mondj egy ilyen húzást a Debian esetén!
Richard Stallman azt is mondta már jó pár éve, hogy ne használjunk okos telefonokat mert lehallgathatnak megfigyelnek rajta. Miket beszélt az öreg igaz? -
-
fekete.puma
aktív tag
-
válasz
cigam
üzenetére
Tiszteletben tartom a Canonical munkásságát és természetesen hálás vagyok érte, de végülis ez a dolgok természetes állása a linux alapfilozófiájának folyománya miatt. Ha az egérkezelésüket nem alakítanák át és úgy működne, ahogy a debianban van, akkor nem is annyira kerülném az ubuntut.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
cigam
üzenetére
Nem kell annyira fejelgetni, főleg ha tévedsz...
Cinnamon környezet esetén, hogy ne kérje a felhasználónevet?A videóban a greeter-hide-users=false elől vette ki így nem kell után a a felhasználónevet megadni, csak a jelszót.
autologin-user=userneved Ez nem működött.
Kiveszem előle a # jelet akkor meg egyikre sem kéri és automatikusan bejelentkezik, amit nem akartam. -
-
-
válasz
cigam
üzenetére
Magát a csomagtárolót, a működését ? Azt csak néztem, gőzöm nincs mit kell csinálni vele. Variáltam, kattintgattam ide-oda, semmi reakció.
Hogy használni tudjam ahhoz pontról-pontra, és nagyon részletes infó kell.
Hasonlóan mint ahogy én egy fiatalabbnak leírtam a Win98 telepítést, aki nem ebben nőtt fel.
llyen részletességgel indulva :
c:
md Win98
cd Win98
e:
cd Win98
c:
copy e:.
...STB... -
válasz
cigam
üzenetére
Csak a példa kedvéért írtam a hsz.-t és ezt a screenshotot találtam legelsőre.
Van féltucat teljesen ingyenes ilyen szoftver, nem sokkal elmaradó tudással.
Ünnepélyesen elnézést kérek hogy egy szemléltetés miatt ekkora hibát vétettem. Nem a fizetős-vs-nemfizetős a csapásirány és pont nem is a tudást konkretizáltam hanem a felület szemléltetése lett volna a lényeg. -
válasz
cigam
üzenetére
Itt nem terminálfóbiáról van szó dehogy. Tudok bánni a sima Zillával viszont miért bűn ha más máshogyan gondolkodik?
És ebben a témakörben nem én vagyok itt az egyesegyedüli aki hozzám hasonlóan örül a guis megoldásnak.Csak gyors kérdés, Te egy tökkezdő színhülyének élete első klónozására melyiket ajánlanád?
(a másodikba a lámasegítő és biztonsági és kényelmi funkciók tömkelege nem látható de tele van ilyen hülyebiztos megoldásokkal, sokat segít és fogja a kezedet)

-
-
Zó
aktív tag
válasz
cigam
üzenetére
Hasznos videó, köszönöm, de végül is TLPUI-val oldottam meg, ugyanis S2-ből felébred, S3-ből nem. (Azt egyelőre nem tudom, hogy mennyivel merítené kevésbé az akksit az S3, illetve mi lenne a megoldás rá, hogy abban is működjön.) A BIOS-ban egyébként sem a mostani legfrissebb, sem az előzőben nem lehetett Windows/Linux-alvást választani, sokkal szerényebbek voltak az opciók.
A másik gépben az USB szinte biztosan jó, mert működik mindennel, fizikai deformáció sincs, és alapból nem lehet bejutni BIOS-ba, nem kell ahhoz semminek bedugva lennie. Lesz majd reset vagy CMOS-elemcsere, egyelőre ez tűnik a legvalószínűbbnek, de ez már nem Linux kérdése.
-
Normi™
őstag
válasz
cigam
üzenetére
Pl. Telepítéskor nem egy hanem két partíciót készítesz. Az egyik a / lesz amin a rendszer van, és készítesz egy /home-ot, amit meg kedved szerint titkosíthatsz. pl.
Most így van megoldva,de ahogy urandom0 kolléga is írja,máshol is lehet szenzitív adat,így vagy elengedem a dolgot vagy teljes lemez lesz,még agyalok rajta. Az is egy szempont,hogy kutyát nem érdeklik a dolgaim,ezt is számításba veszem nyilván,az is emelett szól,hogy csak én használom a gépet. A jelszavas védelem király ötlet,régen használtam. Köszönöm mindenkinek a sok hasznos tanácsot,sokat tanultam!

-
válasz
cigam
üzenetére
Oké, szerintem nem fog működni.
Tudtommal a Mint a home mappa titkosítására ecryptfs-t használ, ami nem kompatibilis btrfs-sel (írta is a kolléga). A megoldás LVM+LUKS, de mivel ez csak teljes partíciót tud titkosítani, ezért vagy az egész lemezt kellene titkosítani, vagy külön partícióra tenni a home mappát, és azt a partíciót titkosítani.A másik megoldás, hogy nem a home mappát titkosítja, hanem létrehoz egy titkosított konténert, és abba rakja a privát fájlait. Ehhez jó a cryfs, de még jobb a Veracrypt (de szerintem ez nincs bent a repóban, külön kell letölteni).
-
-
janos666
nagyúr
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
cigam
üzenetére
A régi gépemet a fiam arra használná, hogy néha netezzen egy kicsit, ill. office dokumentumokban dolgozzon.
Ebből az jött le neked amit írtál, hogy ha elromlik valami, akkor ott lesz élesben semmi nélkül?
Nyilván ha csak ez az egy gépe lenne akkor célszerűbb előtte bebiztosítania magát pl a HDD-ből lecsíp és felrak rá egy Windows-t.
Majd ez után kezdi el az SSD-n a Linux telepítést úgy, hogy a HDD nincs csatlakoztatva. -
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
cigam
üzenetére
Nem tudom honnan veszik az emberek az infókat de a kérdésekből már sokszor látszik, hogy olyan szinten vannak, pl hogy (tyúkhúslevest akar főzni mit vegyen hozzá, tyúkot vagy kacsát?
Az összefoglaló alapján nem fogja tudni feltelepíteni a Linux-t egyszerűen.
Jönnek kérdeznek, majd lehet itt egymást csépelni, hogy-smint kellene, közben az illető lehet már rég visszament Windows-ra.
Majd a folyamat kezdődik nemsokára elölről, mondjuk ráértek...
Csak ezért.ViZion
Nem használok VM-ben megosztott mappákat, nem tudom. -
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- AKCIÓ! LG UltraGear 27GR93U-B 27 4K 144Hz IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 11 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G8 - i5-1145G7 I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Gyári garanciával Digitalizáló tábla XP-PEN Artist Pro 24
- Apple iPhone 12 Pro Max / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Egy grub promptot kapok. Persze a prompt előtt 1-2 sec. logkiírás van de képtelen vagyok elolvasni. Hogy lehet ezt a grub prompt előtti üzenet sorokat visszaolvasni? (A grub-> tab nem sokat segít.)
Szerencsétlen a megfogalmazásod most. De legalábbis félreérthető.
Már az is gyanús egyébként, hogy egy nagy Z betű a jelük! 

Linuxok között ez elég durva tud lenni...

CPT.Pirk