Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- WireGuard VPN a mindennapokra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: Haworth Aloha – egy nemcsak szavakban ergonomikus szék
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Nem vénnek való vidék - Berettyóújfalu
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ha a kernel alapból ismeri azt a chipet, akkor nem kell külön telepítened semmit.
Az
lsmod | grep -E "8250|parport"
parancsol tudod ellenőrizni, hogy a kernel betöltötte-e a megfelelő modulokat hozzá.
Elméletileg létre kellett jönnie egy /dev/parport0 eszköznek. Ezen keresztül éred el a párhuzamos portját. Milyen vasút vezérlő program? Ha valami régi DOS-os csoda, akkor valószínű nem fog menni linux alatt, mert itt máshogy működnek a dolgok. Nem tudod közvetlenül programozni, és az LPT portra kötött reléket vezérelni. Erre keresni kell egy nagyon régi gépet, amin még van alaplapi printer port, és ott a 378-as címen eléri a DOS-os program.Ha szereted. kihívásokat, pl. Python-ban tudod állítani a párhuzamos port lábait, ezzel ki/be kapcsolva a reléket.
#include <parapin.h>int main() {pin_init_user(LPT1);pin_output_mode(LPT1, 0xFF); // minden adatvonal kimenetpin_set(LPT1, 0x01); // D0 magas → relé bekapcsolreturn 0;}Esetleg áttérhetsz egy új platformra, kicsit át kell alakítani a vezérlést, de működni fog. pl. a https://digitrainspro.hu/hu/ magyar, de csak mobilon fut. A https://wiki.rocrail.net már Linux-on is fut, de elég bonyolultnak tűnik. Viszont egyik sem működik párhuzamos portról.
-
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A bővítőkártyák nem jelennek meg a BIOS beállításaiban. A hozzá adott program ad lehetőséget az esetleges beállításokra. Pontosan milyen kártya, milyen chip van rajta?
Meg kellene nézni, hogy a gyártó támogatja-e a linux-ot, állítható-e rajta valami.Ablakos
Igen, ez inkább olyan mint amikor a Windowsban felcsatolod, és egy betűjelet kap a hálózati erőforrás. Csak Linuxban mappák vannak, nem betűjelek.
Természetesen úgy is működik, mint Windows-on az intézőben, hogy betallózod a hálózati megosztásokat, és úgy éred el. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Sztem is valószínű hogy ott valami zavar lehet az erőben.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nálam se futott sokáig a wayland, mivel visszatértem a LMDE/Linux Mint Cinnamon terepre, merthogy a Cinnamont így tudom legjobban isteníteni!
Ezen meg ugye a karakterek megjelenítése elég gáz még waylandon. Nem is emlékszem, melyik disztrón csodálkoztam rá a wayland tapipad kezelésére, a hülye nVidia driver fagyás téma miatt elég sok disztrót felraktam, mint azt priviben meg is tárgyaltuk nemrég. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Amúgy tapipaddal nagyon jó a wayland, csak szokni kell, pár napja valamelyik disztró azzal indult és kicsit furán viselkedett a le/fel görgetés, viszont a jobbrabalra húzásra megjelent oldalt egy kis dinamikus ikonszerű és egy másik laphoz ugrott. Gondolom meg kell szokni és akkor lehet vele böngészéskor pörögni rendesen.
-
kiborg
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
köszi mindkettőtöknek a választ.
Sambára tudtok-e ajánlani valamit, hogy ne mindent itt kérdezzek kezdőként ?
-
growler
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Miért olyan kiadást ajánlasz, amelyiknek befejeződött a támogatása?

-
Albert.Tamas
tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Uj laptoprol beszelek [link] touchpad nagyitas pl ha bongeszek schrollozni tudjak a KDE es a Gnome tudtommal jo
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
GTX1650 a modernebbhez(Win11, Linux) - de ez majd módosulhat valami RTX ...70- es végűre, emiatt került bele a 850W táp (hogy bírja majd) - valamint a HD6870 pedig DOS/XP, - DOS alatt a köztes régi felbontásokat is tudja.
Dual video fotó, még az összeszerelés előtt - [kép]
Mint disztró a visszatérő, ismételt kezdőnek is jó, komolyan mondom, hogy már szinte minden megy, ami Win11 alatt is, sőt még a kedvenc képszerkesztőm, az XNView is simán fut, hát ezt nem gondoltam volna...
Persze a 10 magos ultraretró vasamon szinte minden oprendszer telepítve van, itt pld a 4in1 2.5" tartó 4 drivevel :
Side1
Side2 -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Köszönöm neked is a tapasztalataidat, azért a kolléga tapasztalata is érdekelt volna... Amúgy az LMDE meg a LM főleg gépház alatt különbözik átlag user használat mellett nem nagyon venni észre, hogy melyik rendszert használod, néha ha valami drivert tesztelek(utóbbi napokban volt ilyen, mint tudod), akkor meg kell néznem, épp melyik rendszer fut a gépen, annyira egyformák.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nálam is USB-n a /boot, jóazígy

-
I02S3F
addikt
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Én ott elakadtam D2-vel, hogy nem látta a telepítő a becsalatolt lemezeket
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
32 bites megoldást azt ne javasoljunk már senkinek, előbb-utóbb megszűnnek, nem is beszélve a rajtuk futó progikról, pl. a böngészők 32 bites verziói.
-
tompa torma
tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
nekem is mx van fenn évek óta,...rengeteg olyan dolgot el lehet intézni rajta grafikusan, amiről itt terminál használatát javasolják......és egy most kezdő linuxosnak az áldás
és még a haladóknak....a bootmenüben kiválaszthatod hogy systemd -vel indítod, vagy nélküle.. -
milan26
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Atomstabil, ultrakönnyű, jól átgondolt, teljesen kész rendszer. Felrakod és használod kb.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Tippre akkor szokott anomália lenni, ha nem jól van fennt a driver, Windows alatt expert professzor vagyok, ott már detektáltam régebben ilyesmit(nem pontosan ezt, de ha nem 0 a visszatérési flag registerbit, akkor szétvágja az asztalt az ikonokkal együtt), Pingvin alatt tehát csak tipp...még amatőrként.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Számítógépes játékoknál erősen kijön az, hogy az Nvidia videókártyák nem képesek azt a teljesítményt nyújtani Linux alapú rendszereken, mint Windowson. AI és produktív feladatoknál nem tudom mi a helyzet, de valószínűnek tartom, hogy ott sem. Már ott bukik a dolog, hogy sok népszerű szoftver nem képes Linuxon futni, vagy ha éppen fut is, akkor úgy fut, ahogy.
Az AMD oldalán sokkal jobb a helyzet, viszont ott sem 100%-os a hasonlóság, de már megközelíti. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ami még csavar a dolgon, hogy kb egy órája futtatom a Garuda Mocha (KDE) verziót, böngésző, YT videó, megjelenítési beállítások variálása, etc... Ezt is a gyári nVidia driverrel telepítettem és eddig tökéletesen működik vele a rendszer. Valami rendszerkomponenssel függhet össze a dolog, de legalább tudni fogom, hogy nem a VGA vacakol a gépben. Igen, jó kis használtüzleti notebook a Zbook, itt is vannak az alapadatok a gépről és a Garudáról is...
System:Host: garuda-hpzbook15g5 Kernel: 6.17.1-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64compiler: gcc v: 15.2.1 clocksource: tscDesktop: KDE Plasma v: 6.4.5 tk: Qt v: N/A wm: kwin_wayland vt: 2 dm: SDDMDistro: Garuda base: Arch LinuxMachine:Type: Laptop System: HP product: HP ZBook 15 G5 v: SBKPFserial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>Mobo: HP model: 842A v: KBC Version 15.4C.00 serial: <superuser required>part-nu: 3AX07AV uuid: <superuser required> UEFI: HP v: Q70 Ver. 01.29.01date: 09/24/2024Battery:ID-1: BAT0 charge: 60.9 Wh (94.2%) condition: 64.7/90 Wh (71.9%)volts: 16.24 min: 15.4 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ionserial: 03348 2018/12/22 charging: status: not charging cycles: 51CPU:Info: 6-core model: Intel Core i7-8850H bits: 64 type: MT MCP smt: enabledarch: Coffee Lake rev: A cache: L1: 384 KiB L2: 1.5 MiB L3: 9 MiBSpeed (MHz): avg: 1100 min/max: 800/4300 cores: 1: 1100 2: 1100 3: 11004: 1100 5: 1100 6: 1100 7: 1100 8: 1100 9: 1100 10: 1100 11: 1100 12: 1100bogomips: 62399Flags-basic: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmxGraphics:Device-1: NVIDIA GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] vendor: Hewlett-Packarddriver: nvidia v: 580.95.05 arch: Pascal pcie: speed: 8 GT/s lanes: 16ports: active: eDP-1 empty: DP-1,DP-2,HDMI-A-1 bus-ID: 01:00.0chip-ID: 10de:1cbb class-ID: 0300Device-2: Chicony HP HD Camera driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0speed: 480 Mb/s lanes: 1 bus-ID: 1-7:2 chip-ID: 04f2:b5ee class-ID: 0e02Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.18 with: Xwayland v: 24.1.8compositor: kwin_wayland driver: gpu: nvidia,nvidia-nvswitch display-ID: 0Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0x24ed res: mode: 1920x1080 hz: 60scale: 100% (1) dpi: 142 size: 344x193mm (13.54x7.6") diag: 394mm (15.5")modes: 1920x1080API: EGL v: 1.5 hw: drv: nvidia platforms: device: 0 drv: nvidia device: 2drv: swrast gbm: drv: nvidia surfaceless: drv: nvidia wayland: drv: nvidiax11: drv: nvidia inactive: device-1API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.5 vendor: nvidia mesa v: 580.95.05glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: Quadro P1000/PCIe/SSE2display-ID: :0.0API: Vulkan v: 1.4.321 layers: 7 surfaces: N/A device: 0type: discrete-gpu driver: nvidia device-ID: 10de:1cbb device: 1 type: cpudriver: mesa llvmpipe device-ID: 10005:0000Info: Tools: api: clinfo, eglinfo, glxinfo, vulkaninfode: kscreen-console,kscreen-doctor gpu: nvidia-settings,nvidia-smiwl: wayland-info x11: xdpyinfo, xprop, xrandr -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Hát úgy néz ki rövid úton leteszteltem a gyári nVidia drivert Manjaron is az imént, live-ban működött a propierity indítással, telepítés után pár perccel lefagy a képernyő és senki sehová.
Mivel ezt Debian, Linux Mint és most Archklón is csinálta, egyelőre feladom, nyílt driverrel működik, játszani nem fogok a gépen, így bakfitty. Nem értem, miért működött eddig a gyári driver, de ez ilyen.
Olyan ez a Zbook is, mint a törpenyuszi, amit nem akar, azt nem csinálja. Pár éve még tuti ráfeküdtem volna a problémára, de ma már csak legyintek rá... -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Folytatom Linux alatt is. Még többféle tesztet, programot, játékot is ki akarok próbálni itt is. Meg félretró Radeon kártyával is, ráadásul úgy hogy az NVidiával együtt benne van a lapban.
NVidiából pedig előkészítettem a GTX580- as szörnyet is újrapasztázás/padozásra. Majd azt is tesztelem Linux alatt
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Én sem degradálom egyiket sem, ez szóba se jött nem is ez a téma.
Hanem a borzasztó szétforgácsoltság amire fórumtárs is utalt.
Az meg hogy statisztikát vezetnek a disztrók felhasználó számáról, teljesen hasznos.
Pl. Te megcsinálod az istvanlaci1.0 disztródat, és ha nem látod mennyien használják, 5 ember vagy 50 millió, ha nincs visszajelzés elfogy a lendületed hogy tovább csináld és fejleszd, karbantartsd. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Én is erre gondolok, szokott lenni a disztróknak erre megoldása. Elég macera egy félig sikerült nVidia driver telepítésből visszahozni a rendszert.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ezt a Siductiont már rég meg akartam nézni, de jelenleg még ezzel a jelenséggel kéne valamit kezdenem, csak nem tudtam még belemerülni! Elég nyűgös ez a Zbook, bár amíg csak a nyílt nouveau-val használom, addig semmi gondja nincs, nincs is szükség a gyári nVidia driverre, csak azért mégis bosszant a dolog. Plusz tegnap feltűnt, hogy tele van MS firmware-rel is a gép, OK, hogy Win volt rajta eredetileg, de már a Zbook is ennyire Windowsos gép lenne hardveresen vagy mi a fene van...(bár lehet ez normális, csak engem triggerel)
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
How to direct-install Debian SID rolling release using mini.iso (w/ screenshots)
Ezen a képekkel tűzdelt leíráson végig is tudsz menni szépen.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Először olvasd el ezt az ismertetőt az unstable verzióról és engedd el. Nagyon nem nekünk való.

Cigam szaki nem az unstable verziót linkelte!

-
growler
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Live rendszerként indítva ismerkedj vele előszór.
Csak akkor telepítsd ha látsz benne fantáziát.
Egyébként, grafikus telepítője van. -
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Persze hogy lehet. Letöltöd a Debian testing netinst image-t, és már mehet is a telepítés.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Szia!
No legalább nekünk hasznosak ezek a nagyszerű mérések!
Lányoknál amúgy nem jellemző az ilyen irányú érdeklődés, ami nálunk megvan, mindegy mi, csak működjön. Anno páromnak elég sok távsegítséget kellett nyújtanom, mert valamit mindig elkalibrált a Winjén, akkor már nem is volt Windowsom, fel kellett raknom a Win8-at, hogy segíthessek...ezután ahogy a gépe kapott egy használtüzleti gépet, csak Linux Mint-tel találkozhatott, de minden gond nélkül elvolt azzal is, nyilván ezt is elkalibrálta időnként, de itt legalább már tudtam könnyen segíteni. Mert azért én hiába szabadultam meg ezeréve a Windowstól, ha családon, barátokon mégis Winen kell segíteni!
No szép lassan meg is kapta a Linux Mint Cinnamont a gépére. Ma már a fiatalok se foglalkoznak ilyen gépészkedéssel meg oprendszer bogarászással, de érthető, mivel ezek időigényes dolgok.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nagyon hasznosak ezek a mérések, még egyszer köszi, hogy megcsináltad!
Mivel szóba került, megkerestem az Axagon EEM2-UG2 házat és megnéztem a két parancssorral az SSSTC CL1-3D25 miniSSD-t, itt is eléggé látható, melyik értéknek van köze direktben az SSD-hez, mert a cache-ból kiolvasás mérése az gyakorlatilag az egyáltalán nem olvas méréskor az eszközről, ez a -T kapcsoló művelete, ezért is javasoltam a --direct kapcsolót.ubyegon@LMDE7:~$ sudo hdparm -Tt /dev/sda/dev/sda:Timing cached reads: 37860 MB in 1.98 seconds = 19112.18 MB/secTiming buffered disk reads: 346 MB in 3.02 seconds = 114.49 MB/secubyegon@LMDE7:~$ sudo hdparm -Tt --direct /dev/sda/dev/sda:Timing O_DIRECT cached reads: 196 MB in 2.02 seconds = 97.14 MB/secTiming O_DIRECT disk reads: 420 MB in 3.01 seconds = 139.56 MB/secA lányodat hogyhogy nem győzted még meg, hogy ne Windowst használjon?
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Hát...így alapból nembizti hogy vágom, de itt csak egy GTX1650 áramtermelő +egy HD6870 volt a Mint installkor a lapban, mindegyik kiválóan fut, kiterjesztés, tükrözés rendben van, a 3D API is választható, mármint a retró teszteknél, hogy melyiken fusson. Moderneket nem próbáltam még, az másodlagos nálam, a régiek a lényegesek(nem véletlen vagyok a retró topikban TG).
Bár a SSAm HD fut mindegyik kártyán, de nyilvánvaló hogy a modernebb gyagyi 128bites áramtermelőn sokkal jobb az FPS, mint az áramzabáló félretró 6870- en. -
Vasti74
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A HDR10 azt jelenti, hogy egy színt 10 biten kódol, tehát 1024 árnyalata van, míg HDR nélkül 8 biten, tehát 256 árnyalat, "szint" van színenként. Ettől lesz nagyobb a dinamikatartomány: HDR = High Dynamic Range.
Ha tudja a kijelző, érdemes lenne bekapcsolni.
Csak ugye sokszor nem egyszerű az élet kedvenc operációs rendszerünkkel: ami máshol egy kattintás - vagy annyi sem, mert ha a lehetőség adott, akkor automatikusan működik, az itt ki tudja mennyi nyomozás, próbálkozás, aztán vagy működik, vagy nem ;-)
-
Mustármag
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ne haragudj, szándékosan ignoráltam, a hangvétel elég lerázósra sikerült.
Végül leírtam a copilotnak a problémát, és sikerült megoldani, mostmár ott a villanykörte ikon, meg mindig nem túl interaktív de a terminálon keresztül sikerült leírás alapján beállítani.
És nem fogok mintre váltani, elég sok időbe került belakni 3-4 év után újra a Linux Zorint (korábban mintet használtam, elégedett voltam vele, de miért ne alapon választottam a Zorint) és nem akarom hagyni veszni, ez az első probléma amit tapasztaltam.
-
Nagynozi
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Az RTX 5080 a legújabb Blackwell széria az nVidia-tól. HDR-t nem számítva tökéletesen tudok játszani mindennel. Írtam az Arch fórumba, mivel a CachyOS egy Arch alapú Linux rendszer. Mindenesetre köszönöm a válaszodat.
-
Nagynozi
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A monitoromat DisplayPort kábellel használom, ami egy nagyobb sávszélességet, magasabb képfrissítést tesz lehetővé. A monitorom egy LG UltraGear 32GN650-B és maximum 2560x1440-es felbontást és 165 hz-et tud. A HDR (High Dynamic Range) egy képtechnológia, ami kontrasztosabbá teszi a képet játék közben. Az én monitorom a HDR10-et támogatja. CachyOS-t haználok KDE Plasma felülettel, de Fedora 42 alatt is KDE Plasma felületet használtam.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nagyon jól összeszedted a méréseket, így átlátható teljesen és sok dolog ki is derül belőlük!
Legőképpen az, ami miatt mindkét szemem sír, a Samsung 980 Pro ilyen célokra használata...
Kb ez volt a csúcs SSD, amíg a PCIe 5.0 be nem jött, de még most is felsőkategória bőven. Ami a vicc, hogy a Pro nélküli PCIe 3.0 Samsung 980 DRAM cache nélkül is veri a PCIe 4.0 kategória alsó szegmensét. Szóval egy ilyen jó SSD-ról kéne futnia a rendszerednek szerintem. A Kingston NV2, no az közel sem számít csúcsnak sajna, inkább repüljpáva kategória. Külön vicc, hogy a PCIe 3.0 Samsung 980 szekvenciális írási sebessége jóval magasabb, mint a PCIe 4.0 NV2-é... Szóval magasan a legjobb eredményeket hozná a 980 Pro, ha a helyén lenne. Nyilván az USB sebessége az max PCIe 2.0-t érheti csak el.Nekem is van Axagon aluházam, de valami körömnyi 2230-as SSD van benne, azon őrzöm a Dell Latitude 5520 eredeti Win11-ét! Mert a gép már nincs meg sajna... Az Axagon házak egyébként ár/érték arányban a legjobbak.
-
growler
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Engem érdekelne a teszt.
Nekem is van egy AXAGON NVME M.2-es ház Samu SSD-vel.
Holnap tudok róla tesztet mutatni. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nagyon nincs mit méregetni rajta, mert senki nem fogja lecserélni még a legolcsóbb SSD-t sem, hogy visszaálljon HDD-re.
Nekem le is van húzva, ne kerregjen ott nekem, mikor nélküle egész csendes a gép. -
growler
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Az Arch Cinnamon rendszered megérdemelne egy SSD-t!

-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Köszi az eredményeket, egész jó a cached reads érték minkét esetben, ebből is látszik, mennyit számít a hardverkörnyezet egy meghajtó használatánál. A másik értéknél látható is, hogy HDD-kről van szó.
Még megnézhetnénk az itt említett másik értéket is a jobb összevetés miatt!
ezekre gondolok:
sudo hdparm -Tt --direct /dev/sdasudo hdparm -Tt --direct /dev/sdb -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A Linuxdisztroknál színtén az első meghajtó mindig a /dev/sdaEz igaz, annyit tennék hozzá, hogy minden lemeznek és partíciónak van globálisan egyedi azonosítója is. Ha terminálba beírjátok, hogy ls /dev/disk/by*, akkor ki fogja dobni őket. Pl. ilyesmit lehet látni:
/dev/disk/by-partuuid:
bb5f14f3-b933-4cde-9053-36e3dabc049f d5d4f871-6247-4fa9-98a9-16f093307eb3 e2802a32-e8a0-4ab3-ad4e-91ec17cc3b06Itt három partíció egyedi azonosítója látható. Ha kiadom mondjuk az elsőre a file parancsot, akkor szépen megmutatja, hogy ez a /dev/sda3:
$ file /dev/disk/by-partuuid/bb5f14f3-b933-4cde-9053-36e3dabc049f
/dev/disk/by-partuuid/bb5f14f3-b933-4cde-9053-36e3dabc049f: symbolic link to ../../sda3Grafikus felületen is meg lehet nézni, pl. a Gparted vagy a Lemezek programban. Sok helyen így van azonosítva egy-egy eszköz vagy partíció, és nem úgy, hogy /dev/sdX, mert a UUID az mindig egyedi. Ha pl. pendrive-ra telepít az ember, és bedugja egy olyan gépre, ahol más a partíciókiosztás, akkor simán elcsúszhat a /dev/sdX-féle számozás, és akkor nem bootol be a rendszer.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Igen, az ilyen alapokra persze emléxem, régen kernelt is fordítottam, de megkopnak az emlékek, ha sokáig nem foglalkozik vele az ember.
Az only #620 hullámtábla nem semmi volt, csak néztem mint a vettmalac, de megtaláltam a C forrásban, holott csak a Pascal/Assemblyt ismerem, átvéstem #640- re.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Kössz, lényeg hogy akkor jó, nem lappang anomália.
Hullámvölgy nálam is volt, nemhogy gépre, de kajára is alig tellett. Ma már kissé más, meg tudok élni tűrhetően. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
És ez így jó ? Én nem értek hozzá, mit kell-nemkell neki nyilvántartania.
Ténylegesen bootolható cuccok :
Linux
Win11
Win XP
Win98
DVD drive
A Win98- at nem jegyezte be, de gondolom az egészen retrók nem kerülnek be. Natív DOS is volt már indítva, penről és külső SSD- ről is. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Mekkora sikere lett az efibootmanagernek
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nekem ilyeneket írkált :

-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Írok majd privit, de addig is az a tippem hogy hibás lehet az alaplapod ...
...
...az eltávolított eszköznek nem kéne bennt maradnia a bootsorrendben, mondom, valami zavar lehet ott az erőben. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Köszönöm előre is, ebben a témában nem árt fejlődnöm!

-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Azt a romantikus életbe, ezt nem gondoltam volna. Mostanában az X299 gépen kísérletezek a multi oprendszerrel. Most perpill filmezek, de komolyan mondom, megnézem mi lesz ha lecsatizom a LinuxMint- es SSD- t, sztem azonnal eltűnik az UEFI driveok közül, de kíváncsi leszek, majd visszajelzek.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nekem ez azért furcsa, mert a Linux nem szokott önkényes bejegyzést tenni a BIOS/UEFI- be. Windows 10- től tudom hogy a dollárspecifikus MS képes maradandó regelt bejegyzést tenni a BIOS/UEFI- be is, így meg tudja állapítani, hogy milyen regisztrációd van éppen, OEM vagy többlicenszes, tehát pld alaplapcsere esetén automatikusan beregisztrál ismét, avagy kitilt.
Only Linux alatt ilyesmi sztem nem lehet, valami zavar van az erőben. Kapcsold ki a gépedet, teljes áramtalanítás, majd egy CMOS reset jumperrel, de inkább vedd ki az elemet pár percre, utána nézd meg...
Persze az alapokat, dátum-idő, meg ilyesmi, újra be kell majd állítani. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Igazán nincs mit!
Nekem sincs semmi tapasztalatom ezekkel, magával az UEFI-vel sem, még mindig, azért nem is írtam, hogyan csináld! De amúgy elég egyszerű ezekkel azt a pár műveletet megcsinálni, csak ugye mégiscsak komoly hátránya van, ha valamit elbaltáz a user! Ha megoldottad, azért írd be, hogyan sikerült, mennyire volt egyszerű. Anno volt egy thread már EFI bejegyzés átnevezésével kapcsolatban, de Tibikomám indította és szokás szerint többen is belekavarodtunk a végére, mint majom a házicérnába! Ilyen szempontból Tibikomám világbajnok és nagyon csípem is ezért, mert gyakorlatilag teljesen felesleges problémákat vet fel, de nagyon jól bele lehet mélyedni/kavarodni és sok esetben jó pár dolog ismertté válik, amiről addig halvány fogalmam sem volt.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Szia!
Van pár segédprogram erre a célra, szerintem tök egyszerű velük managelni az EFI sorokat:
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
UEFI belépés. HDD boot akkreditációs sorrend ->a meglévők sorrendbe állítása, a nem meglévők tiltása -> none.
Vissza a fősorrendbe, és az akkreditációs, elsődlegesekből a ténylegesen bootolandót az első helyre. Ha modern Windows, akkor a bootolandó drive megjelenik simán, és WinBootManagerként is, Win8.1 vagy felette az utóbbit kell az első helyre engedélyezni. Majd Save and Exit... -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Az egész link a ninckemre mutat, hirtelen nem vágom ennek a mondanivalóját
#106869ubyegon2 : valszeg ahogy mondod nem jó kockába pakoltam a pipákat, a részletes választásnál pedig szopatós csomagokat is klikkelhettem, amik amúgy fennt is lehetnek, de egy lámát beborítanak az agyába. A Debi telepítő kezdő kérdéseinek fele Angol, abból kettes alá a tudásom. A Mint a nyelv kiválasztása után full Magyar. Én már agastyán vagyok, annó még Oroszt tanultam(az volt kötelező), de persze már azt is elfelejtettem.
MS vonalon nevelkedtem már a DOStól, de ha nézem a második céges melómat, ott is minden munkaállomáson Win volt, sőt az ultranagy szuperszerver tornyok ellenőrző szoftverei is Wines gépeken futottak.
A főnökömnek a Linux/Unix említése is kb fizetéscsökkentéssel járt
, ő is a Wines hálózatban volt otthon, de abban nagyon.
Meg az egész gyár gépeit, +a sokezer teszten levő gépet is 2URack szerverek vezérelték, természetesen WinServer oprendszer alól.
Szóval nagyjából érthető hogy nem rázódtam bele a Linux/Unix vonalba. A Win minden pici rezdülésére érzékeny vagyok, azonnal tudom mi a gond.
Minőségellenőrként angolul sem kellett tudnom, a főnök még a kínai emaileket is magyarra fordítva küldte a postaládámba.WD Scorpio : patent, de mégiscsak vinyó, a rajta levő XP kb 5x annyi idő alatt bootol, mint pld ha egy A400- ra klónoznám. Tapasztalataim szerint az A400 a leggyorsabb, Zen2- őn egy ideig volt kettő Win10, ugyanaz klónozva, A400 vs Samu870, az A400 bootja sokkal gyorsabb volt. Azért klónoztam, mert a céges Win10 EnterPrise- om van rajta, amit nyuggerbemenetelkor ajándékba megkaptam(a végkielégítés mellet + sok egyéb más ajándék), ezt megtartom egy példányban(offline emlék), a klónozottat meg upgradeltem 11- re.
-
Sazsi
csendes tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ryzen 5 5600
Radeon RX 5700 XT
16 GB RAM -
Petya XT
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
...nekem meg az jutott az eszembe a 22.2 kapcsán, hogy lehet, hogy a 6.14-es kernel mégsem annyira jól muzsikál? Mik ezek az összeomlott telepítős történetek? Megszaporodtak. Én nem telepítettem még élesben azzal, de sokfelé olvasom, hogy nem akar menni. Ez csak egy hangos gondolat.
-
Petya XT
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Szia,
A telepítés lassulása részben a HDD miatt lehet, de valószínüleg inkább az alapértelmezett tükör lassúsága miatt, ezért érdemes alányitni az infó ablakot telepítéskor. Szerintem neked az Arch után ez egy lassú, unalmas rendszer lesz.
Zárt Nvidiát feltetted? -
Albert.Tamas
tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Persze
-
I02S3F
addikt
válasz
IstvánLászló
üzenetére
és @Rowon - Köszönöm szépen a válaszokat!
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
...külön három Hdd-n,amit a tesztelös gépemenben biosának a boot menűjéből tudom inditani a rendszert,teljesen elkükönitve és igy biztósan nincsen kavararodás
Eszerint nics fenn/ki van kapcsolva az os-prober csomag?
Köszi a nyuszis jóvkívánságokat!
Ha nem akarok tartósabb arcidegzsábát kapni, vennem kell egy másik vadmalac törpeREX nyuszót, hátha ellesznek egymással, bár ez törpéknél elég lutri! A barikád első védvonalán már átjutott Ördi, ha 10 perccel később érek haza, már lekűzdötte volna a maradék akadályokat.
(sajna vacak a kép, mert minimál fény volt az asztal alatt)
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A Fedora nem rolling, nagy jóindulattal is csak semi-rollingnak mondható, de még az sem igazán.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nem is az a fontos, hogy az ember guru legyen, hanem a segítő szándék és max respect azért, mert emiatt több rendszeres is van fenn! Régebben nekem is volt sok hasonló okokból meg ugye a kíváncsiság...

Az is normális, ha 6-8 rendszer van fenn, miért ne? Az már határeset, ha egyazon rendszerből van fenn 4 darab. Én épp így jártam most.
A vacsi nagyon jól hangzik, jó étvágyat hozzá!

-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Aranyos a törpenyuszi, csak sok szigetelőszalagot és enyves cint kell beszerezni, hogy korrigálható legyen a viselkedése.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Na ugye, hogy nem kell a Win az embernek, neked se elég a Linux Mint, így raktál fel archklónt meg püré Arch-ot, nekem meg fene tudja most mennyi apt rendszerű disztró van fenn, az archklónokhoz nincs türelmem.
Valamit már játszanék én is Linuxon, de ahhoz le kéne szedni a szekrény tetejéről a bedobozolt desktopomat, így mindig elodázom. Amúgy meg Windows helyett is teljesen szinten tudja tartani az idegrendszeremet egy törpenyuszi! Vagy több.
Neked is további Windows-mentes szép napokat kívánok! Ha nagyon nincs semmi kihívás, akkor meg törpenyuszi, semmi más! Utólag meg fogod érteni, miért is írom ezt.
-
sicc_innen
tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Köszönöm az ajánlásokat.
Az adapteren (esetemben HDD dokkolón) keresztül nem érzékeli a Linux (Debian) a 3TB-os, vagy nagyobb HDD-ket. Asztali PC-ről van szó, ami Win alatt látja a nagyobb külső vinyókat is.
Korábban már értekeztünk itt a topicban erről a problémáról, és arra jutottunk, hogy a dokkoló (adapter) lehet a ludas ebben, mivel már nem mai darab. (Újabbal még nem próbáltam.)
Ezért javasoltam, hogy teszteld az eszközödet nagyobb kapacitású HDD-kel is Linux alatt. -
sicc_innen
tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Üdv!
Próbáld meg 3TB-os vagy annál nagyobb HDD-vel is! (Nálam azokat már nem érzékeli a Linux.) -
Sz_Imre
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A hardver cuccok a nevemre kattintva, és EOS linux rendszer
Vagy rossz parancsot adtam meg neki?Sudo pacman protonplus -S
Mert én se szívesen telepítettem volna fel flatpak-et.#105045 Edorn: Ahogy tordatibi is leírta, annyival kiegészítve, mikor jön egy win frissítés és utána ő lesz az elsődleges boot eszköz, azaz nem a grub menü fog betölteni, hanem a windows.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ja értem, csak kissé félreérthető volt leírva.
Én is kipróbáltam a Protonplus, végül is jó, csak pl. steam vagy egyébnek el kell indítani, különben nem érzékel minden játékot, ami telepítve van..
Nálad is csak a flatpak-es lehetett telepíteni? Mert arch repo aur-ban ott van, de nem sikerült valami hiba által. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Amit én már korábban leírtam.
#105022 hcl: Miért kell lehúzni az ssd? Nem fogja szét barmolni, kivéve ha a felhasználó figyelmetlen.
Nekem jelenleg nvme ssd van a Win11 és egy sata ssd-n a EOS (teszt céljából) (de majd lehet lesz ez fordítva is
)
Linux rendszer telepítéskor grub-ot ki kell választani, és amikor feltelepült, akkor újraindításkor válaszható lesz a rendszerek között. Mindkét rendszer tökéletesen indul.#105014 Edorn:
"BIOS-ban az M.2-t adom meg, hogy onnan induljon a rendszer, feljön GRUB, kiválasztom, hogy az M.2-n lévő linux induljon-e, vagy a sima SSD-n lévő windws..."
- Felesleges biosba menni, automatikusan a legutóbbi telepített rendszert fogja indítani a bios, ha telepítettél grub-ot, akkor az a menü fog megjelenni, hogy melyik rendszer induljon."Linuxot az M.2-n EXT4 fájlrendszerrel hozzam létre?"
- Igen azzal nem lehet mellényúlni, bár van aki a btrfs-re esküszik, kinek mi."ui.: Így ha nem jön be a Nobara, akkor gondolom így nagyon egyszerű újrapakolni valami mással és nem kockáztatom win-t."
- Persze, hogy egyszerű, ha másik linux rendszert telepítesz, akkor arra figyelj, hogy a linuxhoz tartozó particiót töröld és ne a Win-t. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nem is az nvidia gyári driverrel volt probléma, hiszen Debianon van ez a nvidia-detect csomag és mint láthatod, elég csak annyit írni a telepítő parancssorba, hogy
sudo apt install nvidia-driverés biztosan megfelelőt rak fel. (fura, mert ez így bolondbiztosabb, mint a Linux Mint, igaz ott meg GUI-ból lehet felrakni a megfelelő drivert)ubyegon@Trixie:~$ nvidia-detectDetected NVIDIA GPUs:01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] [10de:1cbb] (rev a1)Checking card: NVIDIA Corporation GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] (rev a1)Your card is supported by all driver versions.Your card is also supported by the Tesla 535 drivers series.It is recommended to install thenvidia-driverpackage.Valamelyik előző hsz-ben láthattad a renget felrakott csomagot, amit a vaapi miatt raktam fel, mert felmerült pár napja, hogy a Firefox nem használja a hw-t a lejátszásokhoz. Ekkor raktam fel mindent, amit találtam, mert egyébként, mint írtam is, nincs szükség a Zbooknak a gyári driverre, tök jól máködik a nyílttal is. Egyszóval itt nem lehet benézni magát a VGA gyári drivert.
A blackscreen azért volt szokatlan, mert már a bootplash-nál előjött és hol az volt, hol látható volt minden megfelelő sor. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Azért szüntetik meg, mert így a csomagkarbantartók foglalkozhatnak fontosabb dolgokkal, mint a 32 bites csomagok karbantartása. Szerintem manapság az átlag Linux felhasználónak nagyon ritkán van szüksége 32 bites csomagokra, úgyhogy valahol érthető ez a döntés. Talán a játékosokat érinti a legjobban a dolog, tudtommal a Steam is használ még 32 bites libeket.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A Bazzite OS fejlesztője írta is a napokban, hogy lehet, hogy ő ezzel be is fejezte a rendszere fejlesztését. Nem tetszik neki ez az irány.
De a RHEL/Fedora vonaltól ez nem meglepő szerintem, a RHEL már egy ideje nem is fut régebbi gépen, x86-64-v3 szintű proci kell hozzá.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Debian is hasonló irány, 2023-ban fogalmazódott meg konkrétabban..
Most itt tartunk: [link] -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A kérdés inkább az, hogy az i686 dolgokat le lehet-e majd futtatni valahogyan? Mert csomó mindenből nincs 64 bites szerintem.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
pl Gépkocsivezetésnél vannak emberek akiknek nem ment a kézi váltás, ezért csak automata váltós gépkocsit vezethetnek.
Van amelyikbe van parkolást könnyítő funkció is, stb... átvitt értelemben nem a Linux az. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
bocs de nem és megint csak nem.
Hány 100millió teljesen tudatlan használ okostelefont?
ami egy linux-származék.
Kell hozzá pilótavizsga? Kell terminál? Kell aggódni a frissítések miatt? Kell tanulni? Szőke plázacica sudoval hozzáadja a FB ppa-t, telepíti a Facebook appot, utána chmoddal megadja az engedélyeket...? Életszerű nem?
Nem . 100x is nem.
ASZTALI disztrónál elfogadhatatlannak tartanám a folyamatos szögelést.
Minden másnál igen, tanuljunk. Tanuljunk router firmwaret cserélni, tanuljunk házi szervert konfigolni, ssh-t, stb.
De egy kimondottan széles tömegeknek készült desktopnál ezek nekem elfogadhatatlanok.
Mégha a felhasználó további kényelme és hülyítése is a feladat.
Ha viszont ez nem megy akkor zárjon be a bolt,
R.I.P linux-desktop, élt x évet, béke poraira. A sok hülye menjen Winre, a programozók, biztonságtechnikai szakemberek, szerverüzemeltetők stb. meg békésen élvezhetik a megszokott cli-s megoldásokat a sok tudatlan desktopos zavaró userek nélkül.
Szerencsére desktop vonalon már nagyon jó a butafelhozatal. Pl. Mint de az Ubuntum is 7. éve teszi a dolgát.
Már csak direkt piszkálgatom ha valami fejlövésem támad de évekkel ezelőtt beállt nekem tetszőre, elfogadtam a hiányosságait, automata frissítés szuper, a Snap nem napra hanem percrekész szoftvereket biztosít, atomstabil, más mi kell? -
fekete.puma
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
ebben is támogatlak,tanulni nem akarnak,de tanulásnélkül akarnak bármijen rendszert is használni
Érdekes Winsosw-on mégis jól elvannak...
Mac gépen is jól elvannak és töredék időt fektették bele a kiismerésébe mint pl te is a Linuxszon akkor, hogy van ez? -
IstvánLászló
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A terminálban lefuttattam a két parancsot,reboot után minden is jól fut a két kűlőn gépemen a rendszer.
Ígen #104600 hcl ebben is támogatlak,tanulni nem akarnak,de tanulásnélkül akarnak bármijen rendszert is használni.
Ezt én is megtapasztaltam is már régebben,sajnos vannak ijen nem tanulok csak is kattingatok a gépeiken és ha valami nem síkerül - akkor szídják a rendszert hogy rossz.
Erről tömören ennyít is tudok mondani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Erről van szó, az Endeavour is kitette fontos hírnek: https://archlinux.org/news/linux-firmware-2025061312fe085f-5-upgrade-requires-manual-intervention/
Azt mondja, hogy az nVidiás csomagban lévő symlinkek kiosztása olyan, amivel a pacman magától nem tud megbirkózni. Az eredeti firmware csomag csak egy üres valami lett és a tartalmát szétbontották gyártók szerint, ezért kell először leszedni a régi csomagot rdd-vel, majd felrakni az újat.
Nálam dobta a hibát ami a posztban van, hogy xyz... létezik már a fájlrendszerben. Elvileg mindenkinél kellene dobnia.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A probléma AMD videokártyás gépeket érinti. Valamint ott is akkor jön elő, ha egyébként megcsináltad az előírt lépést a linux-firmware csomag frissítésére, különben nem tud lezajlani a frissítés.
-
Necronom
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
IstvánLászló Koszon szepen mindent amit leirtal, szamomra is ertekes es nagyon hasznos is, sokat jatszottam regebben a WinUAE Amigas jatekokkal
Napokat el lehet veluk szorakozni
Dißnäëß GEOS bizony...tudjatok az volt a mokas, hogy mindossze 64kB-ban csucsult minden, okes h 320x200, de ez ma is egy remekmunek szamit!
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Reagáltál, hogy a kolléga mindent is elmondott a témában csak szerintem azt nem, ami még fontos lenne, hogy gyakorlatban tartósa megbízható megoldás-e a teljes rendszert vissza downgradelni.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Más bemutatni valamit és majd az valójában, hogy muzsikál.
Mikor pl a Manjaro visszatartva adja ki a frissítéseket vagy te visszaminősítve visszatartod, az nem ugyan az.
Pl Az user visszaminősíti 2 héttel a frissítést, attól még egy sürgős biztonsági javítások megérkeznek?
Vagy visszavonnak egy frissítést, függőséget stb.. és az 2 nap múlva javítják akkor ha arra a napra frissíted igaz, hogy nem lesz hibás de nem is létezik csak két nap múlva.
Ilyen dolgokból adódhatnak problémák? -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Elvileg a Gnome 48-on megoldották a tripla bufferelést, amivel már eltűntek a korábban Gnome alatt akadozónak tűnő animációk.
-
Krissz80
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Múltkor pont a transmission GUI fagyott ki nekem Ubuntun, letöltött mindent, de a kép befagyott, de lehet valamit elszúrtam a KDE_plasma Installal, és amiatt csinálta.
Amiért a Manjaro eddig jobban tetszik: gyorsabb, és azon be tudom állítani a JACK kimeneti frekvenciáját a QjackCtl-el. Ubuntun valamiért egy default értéket használ ami alapből 48kHz, de végül sikerült a 44.1-et beállítanom. Viszont ugyanazzal a módszerrel a 88.2 már nem ment.
-
Krissz80
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Én egy Ubuntut, meg egy Manjarot tettem fel egy meghajtóra, gondolkodom az EndeavourOS -en is, mert hogy kevesebb sallangot tesz fel de a Manjaro 2-hetes frissítési delay-e megnyugtatóbb.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Manjaro alatt pl:
/bin
/root/**
/home/miki/** kihagyása. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Timeshift mentés és ha gond van visszaállítás nem lenne elég?
-
Scarletiel
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Persze mindig megvárom, csak mondjuk windows-on is simán adtam volna hogy előre betöltsön és legyen az 1% fps is 70 mondjuk a 32 helyett. Szerintem egy nagyon megérős kompromisszum.
-
Scarletiel
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Köszönöm szépen!
-
Tim82
félisten
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nekem van egy X230i-m (az i csak annyit jelöl, hogy olyan X230, amiben i3 CPU van, nem i5 vagy i7). Linux Mint van rajta. Egyszerűen feltettem a Mint-es szoftverkezelővel a Steam-et és belőttem rajta a Cpt.Pirk által javasolt módon a Steam Play-t. Red Alert 3 mondjuk nekem nincs meg, de a Dawn Of War (ami kb. korabeli, hasonlóan Windows-os játék) jól fut így Steam-ről.
Ha meg más áruházakból (GoG, Epic, Amazon Prime Gaming) szerzett játékokkal szeretnék játszani, akkor a Heroic Launchert használom letöltésre, telepítésre, beállítgatásra. Heroic-ban még azt is be tudom állítani, hogy a Steam-féle Protont használja az általa telepített játék is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Miért kell külön dxvk és vulkan? Ugye vulkan alapból van a mesa részeként. A dxvk-val meg lutrissal sem kell törődnöd, ha Steamen keresztül játszod a játékot, mindössze egyszer engedélyezni kell a "steamplay"-t minden címhez a Steam beállításaiban és máris megold mindent a proton ahogy elindítottad a játékot.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Azt kéne tudni, hogy ismerősöd akar-e más rendszert kipróbálni vagy csak nyűg lenne neki.
UNIGINE Benchmark, amit használtál, az nem teljesen mérvadó egy játékkal szemben, főleg hogy a benchmark erősebb gpukra használatos. Szóval attól még jó lehet az adott játék rajta. Pl.: Linux Mint Xfce (vagy mate), steam, esetleg wine és kiválasztani a proton verziót hozzá. -
Tim82
félisten
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ha ne adj'Isten mégis felmerülne a HDD -> SSD csere és budapesti vagy, akkor nagyon szívesen (és természetesen ingyen) megcsinálom.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Mondjuk nincs semmi meglepo a gyenge teljesitmenyben, ha USB-s HDD-rol probalgattad.
-
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Tedd fel dual boot-ba, vagy készíts előtte egy lemezképet, és már tesztelheted is mit tud.
A rolling veszélyes játék! Sokkal jobb egy Pop, egy Mint, vagy valamelyik Ubuntu LTS. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Igen igen értelek,de egy jó barátnak - segítek ha tudok.
Inkább vigyétek szerelőhöz, az legalább ért is hozzá. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Tekintve, hogy egy közel 20 éves játék, csodálkoznék, ha nem futna nálad. A Steam honlapján alul láthatóak a rendszerkövetelmények. Pentium 4 proci, 1 giga ram, meg gondolom valami ratyi videókártya. Ezt már csak tudja a laptopod is.
https://store.steampowered.com/app/17480/Command__Conquer_Red_Alert_3/ -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
HDD-t kicsereled SSD-re es akkor mindent megtettel annak erdekeben, hogy jo legyen. Nem tudsz CPU-t cserelni, valoszinuleg nics RAM slot, tehat azt sem tudod boviteni, videokartyat egeszen biztosan nem tudsz belerakni.
-
Warton
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Erről az egészről az jutott eszembe, hogy te felteszed a linuxot és utána rajtad ragad az egész és mellé még helpdesk szolgáltatást is nyújthatsz, mert ez nem megy, az nem megy. Tegyél csak rá egy friss win10-et azt csókolom!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Vezetékes FEJhallgatók
- Yettel topik
- Arc Raiders
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Simbin topic (GTR, Race07, GTR Evolution, RaceRoom Racing Experience, stb.)
- További aktív témák...
- Árváltozás + játék DVD: Watch Dogs Deadsec Edititon
- PC Game Pass előfizetés
- Assassins Creed Shadows, Civilization VII, Battlefield 6 és Dying Light: The Beast, az utolsók!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Keresem a Barkács Balázs Játékokat
- Lian Li LCD-s 360mm-es vízhűtés akciós áron eladó!
- Nikon D3500, Tükörreflexes (DSLR) fényképező
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600G 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB GameMax Aero Mini ECO 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Ezen meg ugye a karakterek megjelenítése elég gáz még waylandon. Nem is emlékszem, melyik disztrón csodálkoztam rá a wayland tapipad kezelésére, a hülye nVidia driver fagyás téma miatt elég sok disztrót felraktam, mint azt priviben meg is tárgyaltuk nemrég.

Olyan ez a Zbook is, mint a törpenyuszi, amit nem akar, azt nem csinálja. Pár éve még tuti ráfeküdtem volna a problémára, de ma már csak legyintek rá...

...
, ő is a Wines hálózatban volt otthon, de abban nagyon.
(sajna vacak a kép, mert minimál fény volt az asztal alatt)
CPT.Pirk