Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jut eszembe. Ha a merevlemezre kiírnám a telepítőt egy külön partícióra, akkor onnan is tudnám indítani a telepítést, vagy nem? A lemez üres részére felraknám az OS-t. Akkor nem kéne optikai meghajtóval szórakoznom.
-
-
Celeron 466, S3 Trio 3D/X2, 192 MB SD Ram és 5 GB HDD-hez milyen Linuxot ajánlotok? Korabeli is jó. Mandrake 8.2 van fent KDE-vel és hát... nem az igazi. Most megpróbálom újratelepíteni Gnome-mal, hátha az kevesebb ramot eszik.
Red Hat 6.2-re gondoltam még, hátha azzal pattogósabb lenne. -
Gondoltam megosztom itt is, hogy a Quantum Mirror szerver január elsejével megszűnt, így, aki Linux Minten őket választotta tükörszerverként, annak új kiszolgálót kell keresnie, vagy nem fog frissítéseket kapni.
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=460384 -
válasz
SkiDev
üzenetére
Uhh, igazad van, a két mag összezavart, ez még 32 bites proci. [link]
Nos, akkor én próbálnék adni neki egy Antix Linuxot. [link] Ennél jóval gyengébb laptopot használok böngészni, abban még csak 1 giga ram van és egy 1 magos Celeron M processzor. Az Antix alapjáraton 100 mega ramot eszik, viszont a használata igényel némi tanulást. A 32 bites architektúrát sorra dobják el a disztrók, tavaly a Debian is kivezette, így nagy jövőt én ezeknek a gépeknek már nem jósolok, de azért az Antixot érdemes telepíteni rá.
-
válasz
SkiDev
üzenetére
Szia,
Linux Mint XFCE asztali környezettel.
https://linuxmint.com/edition.php?id=323
Szerk.: ha nem vinné jól, akkor még érdemes lehet ránézni az eggyel korábbi verzióra, viszont ennek a támogatása 2027-ben lejár:
https://linuxmint.com/edition.php?id=313 -
Nézem YouTube-on a videókat és igen sok "I switched to Linux" vagy hasonló című tartalom van több százezres, vagy éppen milliós nézettséggel. Attól tartok, hogy PewDiePie videója zavarta fel a vizet és a nagy érdeklődésre való tekintettel a tartalomgyártók is ráültek a témára (például: [link] , [link] , [link] , [link] , [link]), mert egyértelműen nézettséget és feliratkozókat tudnak belőle szerezni. Ez valahol jó a Linux usereknek is, mert a közösség bővülésével talán komolyan fontolóra veszik majd a szoftvergyártók, hogy egyre több programot portoljanak Linuxra.
-
Ezt most csak filozófiai oldalról megközelítésként, régen sokan panaszkodtak milyen nehéz Debianon az Nvidia drivert telepíteni. Napokban csináltam LDME7-en, ami szintén Debi alapú. Terminál megnyit, beírom, hogy apt install nvidia-detect. Majd futtatom az nvidia-detect-et. Az kiírja, hogy melyik csomagot telepítsem. Beírom (nagyon bonyolult), hogy apt install nvidia-driver.
Feltelepíti, újraindítom a gépet és a zárt driver aktív. Sokat fejlődött ez is. -
válasz
Oibacsi
üzenetére
Ja bocsánat, még írtad is előbb.
Kicsit próbálok csalni virtuális géppel, mert ilyenem éppen nincs itthon. Jobb klikk az asztalra és ott fel kell jönnie valami olyasmi lehetőségnek, hogy indító létrehozása. Onnantól pedig alul a command (parancs) sorba kellene beírni azt, amivel a programot indítod. Többi rovatba meg nem mondom, hogy kell-e valamit írni, vagy sem, a parancsikonnak nevet azért lehet adni, meg választani valami alibi ikont.Én ezzel próbálkoznék.

-
-
Pentium 1-es számítógép és a modern Linux találkozása. Igen, lehetséges! Még netezni is tudsz vele.
-
Techpowerupon megjelent egy szavazás. Erősen foglalkoznak az emberek a témával úgy tűnik.

-
Jut eszembe az Nvidiáról, feltoltam a régiúj gépemre az LMDE7-et. Nagyon kellemesen működik a zárt Nivida driverrel, a leírhatatlannevűfranciadriverrel nyögdécsel csak.
16 éves gép, kell ennél újabb a Linuxnak?
Még a 34 colos monitort is teljesen jól viszi.
-
Mótvá? Az Affinity-t akarják elvileg portolni Linuxra, főleg, hogy a Canva ingyenessé tette a szoftvert. Újabb nagy lépés lehet ez a Linux desktop felé.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Passzív hűtésű, alacsony fogyasztású Radeon nincs, ami támogatja az AV1 dekódolást, a legolcsóbb megoldás egy RX 6600 lett volna. Intelt nem akartam, mert az Alchemist szériánál a ventilátorprofilokat nagyon elszabták. Ez meg egy teljesen passzív RTX 3050.
Írták többen is Redditen, hogy hiányolják a VGA gyártók részéről a kis erőforrásigényű, kompakt, passzív hűtésű, de használható kártyákat, lásd annak idején a GT 1030-at, ami szerintem egy teljesen jó kis kártya volt, mára azonban már az is kiöregszik...

Lehet, hogy a Nouveau-val is menni fog amire neked kell, nem egy gamer kártya.
Ha a YT-ot viszi 1080p-n framedrop nélkül, akkor nekem a leírhatatlan francia driver is elég lesz. Játszani nem fogok vele.
-
Üdv,
Az új Nova névre keresztelt open source Nvidia drivert melyik verziójú kernelbe tették bele? Van erről infó?
-
-
Aki vágja az angolt, annak: https://www.youtube.com/watch?v=N4TFS86kfYk
Elgondolkodtató videó.
-
válasz
RaZroX
üzenetére
Most néztem, hogy egyes becslések szerint az asztali Linux felhasználók aránya már elérhette a 10%-ot, vagy éppen már az felett is van. Pontosat nem lehet mondani, mert a Statcounter sem tud mindent mérni a böngészőbe beépített tartalomblokkolók miatt.
Reményeim szerint hamarosan újabb finom szoftvercsomagokat fogunk kapni a gyártóktól.
-
válasz
Aweriot
üzenetére
A gond az AI-val, hogy pontatlan és nem ismeri el, ha valamiben téved, vagy nem tud segíteni. Például valamelyik nap megkérdeztem a ChatGPT-t, hogy melyik az a legkisebb fogyasztású 6000-es szériás RX Radeon, amelyik képes az AV1 kodek dekódolására. Erre azt válaszolta, hogy ezek a kártyák ezt nem tudják, holott tudtam, hogy de igen, tudták, majd visszaírtam neki, hogy nem igaz, amit állít, mert biztos vagyok benne, hogy az RX 6400-tól felfelé mindegyik képes dekódolni. Erre írja nekem, hogy igazad van, tényleg...
Na most akkor szerinted mennyire lehet készpénznek venni azt, amit Linux témában írna? Az ilyen vagy működik, vagy nem működik dolog, közben meg szétcseszed a rendszeredet, mert azt mondta... Nekem erről ez a mém jut eszembe:
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A Linux Mint kézikönyvében is nagyon sok benne van, ami kezdőknek szól és disztribúciótól függetlenül használható.
https://linuxmint.hu/sites/default/files/fajlok/linux_mint_kezikonyv.pdf
Egyébként szerintem lehetetlen ezt központosítani, mert egyfelől annyira szét van forgácsolódva a Linux közösség megannyi disztribúcióra, totálisan hiányzik a központiság. Neverending Story.
-
Hali,
Felmerült bennem egy olyan gondolat, hogy a OneDrive mintájára megoldható lehetne-e, hogy a /home mappáit én is szinkronizáljam egy felhőre, vagy egy saját szerverre? Vagy akár egy ugyanabban a számítógépben lévő másik fizikai meghajtóra? -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Összességében mindegyik Linux, én személy szerint már (csak) azt nézem, hogy melyiket a legkényelmesebb használni.
-
válasz
peterattila
üzenetére
A hegylakós poén nagyon adja, csak egy Linus maradhat! -
-
Sziasztok,
Miért futhat a flatpak-system-helper.service a háttérben, ha nincs is flatpak csomag feltelepítve? Nézegetem a futó serviceket a háttérben, már maszkoltam több olyat, amit valószínűleg sosem fogok használni (cups, avahi, stb.) és tegnap még nem láttam, ma viszont látom ezt a flatpak-system-helper.service-t, amit nem tudok hová tenni, hogy mi lehet ez.
Szerk.: bár, ha folyamatosan futnia kell, akkor elképzelhető, hogy csak simán nem vettem észre. -

-
válasz
mAtech
üzenetére
Az AMD plug&play működik. Berakod a kártyát a gépbe és kb. ennyi. Az Nvidiánál a zárt drivert telepíteni kell, de manapság már az sem egy tortúra. Tehát csak ezért én nem zárkóznék el az Nvidiától.
Melyik disztribúciót használod? Amúgy összességében én azt nézném, hogy mennyi pénzt szánnál a kártyára és, hogy azért melyik gyártótól kapsz jobbat. Semmi értelme egyik "oldalhoz" sem ragaszkodni, ők sem ragaszkodnak hozzánk, ezek pénzorientált nagyvállalatok.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Nem tudom, nekem a 24.04-gyel voltak gondjaim, de a 25.10 már jó.
-
Használgatom kb. egy hete az Ubuntu 25.10-et és teljesen jónak találom. Nincs ezzel semmi gond. Nem teljesen értem a gyűlöletet az Ubuntu felé, még a snap is elfogadható sebességben üzemel, egyedül a LibreOffice az, aminél tényleg sokat kell várni és nem értem, hogy miért, de mindegy, együtt lehet vele élni.
-
Az áprilisi 4,27%-ról szépen visszaesett 3% alá. Nem teljesen értem a Statcountert, hogy mi alapján számol.

-
válasz
lugosi
üzenetére
- 16 gigás swap partíció (8 giga ram van benne),
Szerintem a 8 giga ram mellé ez sok, hibernációt meg ma már ki használ? 4 giga swap is elég neki, szerintem nem dolgozik az nagyon bele, ha csak így böngészgetsz meg videókat nézel.
- 100 gigás / partíció
Ez is nagyon sok. Nálam 80 gigás lett a root, de totál feleslegesen csináltam (igaz a 2 terából futotta rá), a teljesen belakott rendszerem 15 gigát foglal...

- és a maradék /home partíció.
Az rendben.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Hát báttya én most vettem egy Brother nyomtatót, annál annyi volt a beüzemelés, hogy rádugtam a gépre az USB kábelt. Azonnal tudtam vele nyomtatni. Na nem azt mondom, hogy ettől már hasra kell esni, mert azért még 2025-ben is meg kell válogatni, hogy Linuxhoz milyen hardvert veszel. Korábban vettem egy Epson fotószkennert, amihez bár van teljesen használható gyári Linux szoftver, összehasonlítva a Windowsra megírt szoftverrel lényegesen kevesebb funkciót tud. Gyors szkennelés gomb nem működik (sőt, semmilyen gyors gomb nem működik rajta), illetve DPI-ban is sokkal kevesebbet képes a Linuxos beolvasni, nem is beszélve az egyéb hálózatos megoldások hiányáról, amivel mondjuk komolyabb irodai célokra is fel lehetne használni a szkennert. Vagy ott az (számomra legalábbis) örök fájdalom, hogy az Nvidia nem képes egy Windows minőségű drivert megírni Linuxra. Bárki bármit mond nekem, én még mindig úgy látom, hogy az Nvidia kártyák még mindig jobbak és többre képesek, mint az AMD-sek és ez is egy nagy cink. Ha lenne rendes Linux driver, akkor már régen Nvidia kártya lenne a gépemben.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Jah, nem a tiédre értettem az őskövületet.
Nekem is van itthon egy LGA775 gép, még 2010 körülről. Raktam bele egy SSD-t, egy 4 magos Xeon procit, 2x4 giga DDR3 ramot, meg egy olcsó GTX 750 Ti kártyát. Hibátlanul megy vele a Mint, bár igazából én inkább Windows 7-et raktam rá és retró játékokat futtatok rajta.
Jah meg van itthon egy P4-es laptop is... az megkapta az utolsó Debian i386 verziót (Bookworm) és offline bohóckodok vele, de online is lehet még vele böngészni, mert a Seamonkey-t például viszi. -
válasz
lugosi
üzenetére
Ha gyenge a gép, akkor még a Claws Mail is jó lehet, azt szokták előretelepítve kínálni ilyen őskövület gépekre készült disztrókban. Nekem anno a Gmailt sikerült benne beállítani, bár jóval nagyobb kínlódás volt, mint a Thunderbirdben. Dizájnt tekintve szerintem Windows 98/XP korszakra hajaz.

-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Én TH-n láttam. "Egy fokkal" nívósabb oldal, mint a PC Fórum meg Sting firkálmányai.
https://www.tomshardware.com/software/linux/nearly-90-percent-of-windows-games-now-run-on-linux-latest-data-shows-as-windows-10-dies-gaming-on-linux-is-more-viable-than-ever -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ha Gnome-ot vagy KDE-t keresel, akkor Fedora is jó lehet.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Snaptol mentesítettem magam
Nem kéne, mert rendszerszinten van bele integrálva a Snap.
Rakjál már fel valamit, ami csak úgy működik és nem kell b*szkurálni állandóan. -
Megtréfált a Windows, gondoltam megosztom ezt a történetet. Van egy NTFS-re partícionált merevlemezem, amit közösen használok Linux Mint és Windows alatt is. Reggel a Mint nem tudta írni a lemezt, azt írta, hogy "read-only filesystem". Megoldás az lett, hogy Windowsba újra be kellett lépnem, majd Shift + Leállítás gomb megnyomásával egy teljes leállást adtam neki, majd újraindítva a gépet beléptem a Mintbe és már tudtam írni/olvasni a lemezt. Ntfsfix parancs sem segített terminálból, bár elképzelhető, hogy ennél valamit én néztem be. Na mindegy, lényeg, hogy most működik.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
https://prohardver.hu/tema/linux_mint/friss.html
Várunk szeretettel.

Mint az fullos Win pótlónak bizonyult, ahogy korábban is betárgyaltam, visszatérő kezdőnek is ideális választás.
Abszolút és ami tetszik még benne, hogy igyekeznek úgy kialakítani a rendszert, hogy az tényleg használható és felhasználóbarát legyen. Elérhető hozzá szinte minden olyan csomag, amikkel már nem érzed magad (annyira
) frusztráltnak Linuxon.a Debi viszont nem, hiába klikkelgettem akármit, kb lexarta.
Az alap Debian azért igényel némi háttértudást, na meg azt elsődlegesen szervernek használják, de desktopon is megállja a helyét, csak érteni kell hozzá.
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mondjuk ezek a sokszálas szörnyek nem a legjobbak játékra, meg nem is arra valók, de maradjunk annyiban, hogy azokat is elviszik, mert miért ne vinnék el? A Xeonos gépek is nagy divatok voltak egy időben játékra, nem is volt velük baj, csak kicsivel több áramot vettek fel, mint más hatékonyabb procik. -
Szakmai kérdésem lenne. A .tar.gz tömörítési módszert lehet-e úgy beállítani, hogy egy szál helyett a processzor összes szálát használja? Már csak azért kérdem, mert most vettem egy 32 szálas AMD procit és elég gázul néz ki, hogy tömörítés közben a 32-ből csak egyetlen szál pörög 100%-on...
-
válasz
zoltanpapp82
üzenetére
Ez az ExplainingComputers arc hatalmas egy figura!
Évek óta követem a csatornáját.
Első osztályú a tartalma.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- World of Tanks - MMO
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Pánik a memóriapiacon
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Gyermek PC játékok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 1TB SSD, 4K multitouch + TOLL
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Bitfenix Neos acél DeepCool 450W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
7k volt Amazonról, Startech. Állítólag nincsen vele probléma, mindennel kompatibilis. 
Egy Voodoo 2 kártyám van itthon, csak sajnálom belerakni, pedig a Trio megy vele társkártyaként, már Windows 98 alatt teszteltem.
Alwyzont a sógorok csinálják, az is egy gyors kiszolgáló, én arra váltottam.

Feltelepíti, újraindítom a gépet és a zárt driver aktív. Sokat fejlődött ez is.

Még a 34 colos monitort is teljesen jól viszi.

Megnéztem már róla egy YT videót, olyan régen láttam...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)